[ Milos_BGRD @ 05.12.2003. 11:32 ] @
Hteo bih da hostujem sajt - ne od kuće nego iz firme ali je ovo bolji naslov :) - i logicniji, zar ne - jer firma može da bude i provajder a to onda nije ono sto želim. Dakle, hteo bih da u mojoj firmi hostujem sajt moje firme (možda bi to kasnije preraslo u provajding servis pa bi zaposlio nekoga odavde - ozbiljno - nisam još naišao na forum gde dolazi tako stručna ekipa... svaka čas momci!) Da se vratim na stvar - hteo bih da moj sajt hostujem na računarima moje firme i da tako povežem moju bazu sa bazom koju planiram za online store (ili bi to bila ista baza?) pa me interesuje šta mi je sve potrebno za to. Znam da mi treba: - Statička IP adresa (molio ih moderatora da obriše moj gornji topik - em se ponavlja ovde em sam greškom poslao dva puta) - da li se moze dobiti u Beogradu, ko to nudi - hmm... - ovde ima provajdera - javite se da završimo posao... - DSL ili ISDN veza - dakle neka brza veza, koji protok je dovoljan za 1 sajt na kome ne očekujem više od 20-ak ljudi dnevno? A koja veza mi treba ako želim da se bavim provajdingom? Od koga iznajmljujem te linije? - Software - išao bih na Windows varijantu jer u tome radim godinama (ne bih prelazio na Linux) - verovatno jedan Windows 2000 Advanced Server, a ostalo valjda Windows 2000 professional (ili može i XP u tu mrezu?) - ne bih išao na Windows 2003 - kolege mi kažu da je jos tanak sa drajverima . Zatim, tu je SQL Server 2000 i MS Exchange Server 2000 (da li mi je on uoptše potreban?) Ili verzija sa MS Commerce Serverom 2000 - da li on zavšava posao i koja su vaša iskustva (ja ga nikada nisam video). Naravno, samo licenciran softver me intersesuje pa mi pošaljite cene... - Mrežna oprema, racunari - to imam - Treba li jos nešto za ovo što nameravam da napravim ? (da ponovim - tu bih za početak kao probu hostovao moj sajt pa ako vidim da mi ide proširio bih posao i radio bih provajding) I jos jedan problem, nevezan za ovu priču ali da ne otvaram novi topic a kratko je: Imam 18 Email adresa mojih zaposlenih tipa [email protected] (ili .co.yu - videćemo). Želeo bih da svi ti Email-ovi dolaze na jedan (moj :) računar i da tu ostaju a da se zatim automastki prosleđuju dalje - da meni ostane kopija (ili original a njima kopija, svejedno) svakog Email-a - sve je to pošta firme samo (nije privatna pošta pa da čitam ljudima privatne stvari) samo stiže (u stvari, treba da stigne - jos to nisam uradio) na razne adrese - pa ne bih želeo da idem od računara do računara da čitam (dobro, može preko mreže ali nije to to, zar ne?). Znam da za dolazeće poruke (valjda) nije problem - ako u Outlook-u stavim "leave messages on server" onda mogu da primim poruku pa da je zatim i ostali prime. Hmm... A šta ako se neko uloguje pre mene? Izgleda da Outlook i nije neko rešenje. Dakle, da li postoji program (i koliko košta, naravno) koji bi prvi primao svu postu i zatim je raspodeljivao dalje i, takođe, koji bi čitao odlazeću poštu? Unapred se zahvaljujem na svakom konstruktivnom odgovoru. Miloš |