[ Marko Medojević @ 01.05.2009. 17:51 ] @
Zanimljiva video prezentacija: http://lunduke.com/?p=429 |
[ Marko Medojević @ 01.05.2009. 17:51 ] @
[ Srđan Pavlović @ 01.05.2009. 19:34 ] @
Bryan sucks. Now, what can we do about it? :D
[ combuster @ 01.05.2009. 21:16 ] @
Meni je muka gledajuci ovo. Ajde da odgovaram kako ide ovaj video:
Ovaj prica o ALSA i PULSE-u, nije normalan definitivno ova dva podrzavaju multistreaming jos odavno... Osim sto kaze da je xorg ogroman source (u pravu je) za sve ostalo lupeta... Upgrade kernel-a mu zezno hw koji je radio? Nesto ne primetih da se to dogadja cesto pogotovo sa grafickim drajverima i zasta dkms postoji uopste? Za software i razlicite distroe k****... Source je tu a developer bira da li ce napraviti deb, rpm i sl. U r lame... O boze ujedinite pakete, God forbid... Ujedinite ih da ih lakse popljujemo :) Lack of apps? Ovo ce biti dobro... Video editing? LIVES? Jesi cuo nekad za to? A evo ga... Buggy? Njemu je ako ne zna kako da ga popljuje sve buggy i lame... Nobody compiled software from source? Lamers... 20 minuta mucenja i prevrce mi se sutlija u stomaku ali ajde... Ok photoshop.... Nema ga... Ocaj zivi... Desperate developers, main star Brian... Ah ne, ovaj nije dev... Ne, ne mogu vise, ovo vecu gomilu sranja razvucenu na dugo dugo vremena nisam video odavno... Kako sam shvatio, pljuje linux jer mu pucaju drajveri posle upgrade-a kernel-a i mora da ih rucno rekompajlira kasnije (ovo mozda vazi za neke old distro-e) sto je apsolutno netacno... DKMS odradjuje posao kako treba... ALSA i PULSE ne dozvoljava pristup vise applikacija istovremeno? Mozda za OSS ali ALSA i PULSE podrzavaju multritracking... Mrzim sto je ovde deb, sto je ovde rpm, pa zasto distro hopujes seljacino kada ti se to ne svidja, izaberi jedan i ostali nece postojati za tebe. Nema photoshop? OMG problema... Ko zaradjuje leba na photoshop-u neka koristi windows ako mu GIMP doesn't cut it.. SVE U SVEMU GDE IZVUKOSTE OVOGA? [ musicmaster @ 01.05.2009. 22:00 ] @
Linux je oduvek bio nekompletan. Mislim, shta je tu chudno sada?
Ko to josh ne zna? Ima li takvih? Mislim, kakav fix it, kakvi bakrachi... u Linuxu nema kvara, sve shto se desi chudno na desktopu ili u crnom tekstualnom modu, to tako treba biti... Najbolje je ne dirati nishta, restartovati na dugme, potom ubaciti Win XP instalacioni disk u drajv, i oporaviti hard disk od ext3 ili reiserfs virusa.... [ Marko Medojević @ 01.05.2009. 22:03 ] @
[ bachi @ 01.05.2009. 22:03 ] @
Linux/BSD kao neki servis na netu ili kao firewall/ruter - Da.
Linux/BSD kao desktop solucija - Ne. Vazda bilo, uvek biće i . [ mulaz @ 01.05.2009. 23:41 ] @
Citat: bachi: Linux/BSD kao desktop solucija It works for me(TM) ... 7+ godina sam windows-free, i ne vracam se :) [Ovu poruku je menjao mulaz dana 02.05.2009. u 02:19 GMT+1] [ Srđan Pavlović @ 02.05.2009. 00:15 ] @
Citat: Linux/BSD kao desktop solucija - Ne. Evo, ja koristim Linux kao "Desktop soluciju" vec neko vreme i ne vidim zasto ga ne bih koristio i dalje. Normalno slusam muziku, gledam filmove, surfujem po internetu, ubacujem i obradjujem fotke sa digitalnog aparata, stampam dokumente pisane u Open-Office-u, pravim prezentacije... sta god. [ deki999 @ 02.05.2009. 11:35 ] @
+1
[ Sudomaster @ 02.05.2009. 11:36 ] @
^^ jeste ali kada ti dodje neko od 17-18godina života svoga i kaže Linux je krš nema photoshop i ne može da se igra ta i ta igrica, kraj diskusije!
![]() Realno kako stvari stoje, linux zaista izgleda vrlo nedovršeno u nekim segmentima, moja teorija toga... kada bi se neki ogromni novci uložili u te segmente oni bi bili "out fot the box" iliti 1/1 radili kao i u Windowsu, samo je problem generalno naći državnu instituciju kao što je Amerika koja stoji iza Windows-a da stoji i iza Linux-a. Para vrti gde burgija neće, uvek bilo i biće. [ _AxeZ_ @ 03.05.2009. 00:47 ] @
Citat: bachi: Linux/BSD kao neki servis na netu ili kao firewall/ruter - Da. Linux/BSD kao desktop solucija - Ne. Vazda bilo, uvek biće i . Rece neko ko koristi sistem pravljen za decu....:) [ combuster @ 03.05.2009. 07:33 ] @
Ma ok je sad, da ne izoblicavamo temu, fora je u tome sto se onako lamerski prikazuje why linux sukZ, ako ne zna sta da kaze onda kaze da je to lame ili naprosto sukZ... Nisam znao da li da se smejem ili da bacim peglu kada sam gledao ono s*****...
[ Marko Medojević @ 03.05.2009. 09:10 ] @
Citat: _AxeZ_: Rece neko ko koristi sistem pravljen za decu....:) Zašto je to sramota?!?! Ti znači misliš da je mana što i deca mogu koristiti računar. Deca sigurni neće podešavati windows servise, čaprkati po registry i sl. ali za neku normalnu upotrebu WinXP je sigurno za njih prihvatljiv. Izvini, ali ti sa ovom rečenicom sam sebi uskačeš u stomak! Pa upravo je lakoća upotrebe neprocenjiva prednost windowsa u odnosu na linux. [ pri3rak @ 03.05.2009. 09:35 ] @
nema da brines sada ce te neki drugi fan da saleti kako je ipak lak za koriscenje, pa onda neces znati da li je to OS za l33t ljude ili pak svako moze da ga koristi ...
linuxu pored takvih advokata, neprijatelji ni ne trebaju :) [ _AxeZ_ @ 03.05.2009. 10:35 ] @
Ovaj, deca voze bicikl sa pomocnim tockovima sa strane, a kola ne voze uopste...
Isto je i sa operativnim sistemima ili bilo cim drugim. [ Marko Medojević @ 03.05.2009. 10:53 ] @
Citat: _AxeZ_: Ovaj, deca voze bicikl sa pomocnim tockovima sa strane, a kola ne voze uopste... Isto je i sa operativnim sistemima ili bilo cim drugim. Nikako ne razumem tvoj rezon! To je isto kako kad bi rekao da je televizor napravljen za debile jer, nakon skeniranja kanala, može odma da se sedne i gleda. Šta treba da naprave televizor za koji će ti trebati 3 dana da ga osposobiš i na kraju da dobiješ sliku na pola ekrana, pa da taj televizor dobije etiketu "televizor za genije"?! Citat: pri3rak: linuxu pored takvih advokata, neprijatelji ni ne trebaju :) 100% istina. [ component @ 03.05.2009. 11:13 ] @
U prezentaciji je rečeno dosta pametnih stvari. Ne možete reći da vam se nije desilo da pređe na noviji kernel i da nešto prestane da radi?!? Ceo sistem deluje nekako "nedovršen" iako verovatno nije tako. Volim da koristim Linux zato što je slobodan (a i besplatan) ali već godinama me nerviraju iste stvari i ne mogu da se naviknem na njih:
1. dual screen nije dobro rešen 2. zvuk nije dobro rešen 3. uz svaku verziju ne znam šta će od hardvera prestati da radi a šta ne Što se tiče lakoće korišćenja, tu bar nema zamerki. Neke stvari su čak i mnogo jednostavnije od Windowsa. Na svu sreću je prošlo vreme downloada source-a i kompajliranja. Najpametnija stvar koju su u prezentaciji rekli je da "programeri moraju da jedu" ![]() ![]() [ Mitrović Srđan @ 03.05.2009. 11:51 ] @
Po axezu bi svi trebali jos uvek da koristimo busene kartice jer samo tako se postaje true leet korisnik
kompjutera. [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 13:04 ] @
Ma Linux je 100% "user-friendly", samo je malo izbirljiv po pitanju prijatelja ;)
[ combuster @ 03.05.2009. 13:25 ] @
E to je 100% istina... :D
[ musicmaster @ 03.05.2009. 14:00 ] @
Ta fora sa pomotjnim tochkitjima je pokupljena iz one slike,
gde je mac (trocikl) sa leve strane i Ninja crni nadrkani motor (PC), sa desne. Dakle, voznja automobila/motora se dodeljuje PI-SI korisnicima (Win or Lin). Treba i da se odrzava. Biciklice sa pomotjnim tochkitjima su za MAC usere koji ne vole da ljushte kolena, itd. A ako je u ovom sluchaju biciklica pripisana WIN userima, ne zaboravite da ima sedmogodishnjaka koji znaju da poteraju i po 2000 kubika. Na 4 tochka. Dakle... ? ![]() [ mulaz @ 03.05.2009. 14:04 ] @
eh... samo treba da se pazi sta se kupuje (mislim na hardware), i nema problema
komp1: thinkpad r61i, sa nvidia karticom na njemu trci gentoo... sve radi.. dualscreen, webcam, fingerprint, sd card reader, i sve ostale egzoticne stvari na njemu komp2: moj stari desktop, sempron sa onboard nvidia grafickom ubacim ubuntu cd... par puta next.. izaberem drzavu, jezik i tastaturu,... reboot ponudi mi da instalira nvidia drivere (one zatvorene)... instalira.. reboot sve radi :) bez 15 cd-a sa driverima, bez drivera za webcam velicine 1gb, bez muke i trazenja po netu.. sve radi :) [ musicmaster @ 03.05.2009. 15:04 ] @
[mulaz]bez 15 cd-a sa driverima, bez drivera za webcam velicine 1gb, bez muke i trazenja po netu.. sve radi
![]() Definitivno se nikada ne bi snashao u najprostijem mogutjem desktop okruzenju. U Windows operativnom sistemu. Da. Sudetji po ovome shto si napisao. Zato lepo uzmi i upali tux racera i verglaj na dole. Do prve prepreke. Pa onda ponovo. Uz uzitak od 15 frejma u sekundi. ps: Jesi li znao da Ubuntu kao OS-NOVAJLIJA u desktop okruzenju, zapravo polako ali sigurno preuzima sva dobra svojstva, shta mislish,.... odakle? Medju njima je i automatsko preuzimanje drajvera. Koje u XP Prof. ili Home edition-u radi josh od 2002. otprilike.... Dakle,... Mulaz = Zealot ![]() [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 15:18 ] @
hm, samo ne znam sto onda uz svaku komponentu "automatski" dobijes i CD sa windows drajverima, i to u 2009-oj ;)
Ustekam web-cam i kaze - "New hardware has been found" i onda startuje onaj wizard da pita sta mu je ciniti :) Ok "automatski mu kazem" da ih nadje na internetu, on kaze, jbg, unable to find. Ajmo, ubacuj CD... al to sve automaCki :D /edit: e, da umalo da zaboravim, onda ti naravno automatski trazi i restart cele masine, sto automatski moras da potvrdis ako oces da se snimas malo :D PS: stvatrno imas 15 fps u TuxRacer-u? Ajde mi prodas komp da ga balzamujem i okacim na zid :) [ musicmaster @ 03.05.2009. 15:20 ] @
Ako nemash internet konekciju.
Vrlo prosto. [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 15:29 ] @
Naravno da ima konekcija koja super radi, ali jednostavno je damn thing unable to find driver,
pa moras da imas CD... jbg... ili da sam skines driver sa nekog sajta gde slova lice na crteze vise nego na slova. ...sve to automaCki... [ ventura @ 03.05.2009. 16:35 ] @
Mislim da autor ove fotografije nije svestan koliku dokumentarnu vrednost nosi ova fotka:
![]() [ musicmaster @ 03.05.2009. 17:18 ] @
Citat: Kernel-1: Naravno da ima konekcija koja super radi, ali jednostavno je damn thing unable to find driver, pa moras da imas CD... jbg... ili da sam skines driver sa nekog sajta gde slova lice na crteze vise nego na slova. ...sve to automaCki... ....spavajmo, sanjajmo...... :) [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 17:28 ] @
Hehe.... pali nekog drugog, ja nemam nameru hraniti trolove bas toliko, ionako te dovoljno hranimo na ovom Advocacy-ju, nije zdravo... ;)
![]() Ovaj dijalog su u MS-u isprogramirali onako iz zezanja, bilo im dosadno :D [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 17:40 ] @
E, negde sam vec rekao ali moram da ponovim biser koji sam imao s windowsom -
prvo mi kaze "Unknown device", a onda 5 sekundi kasnije "The driver for this device has been sucesfully installed", znaci suze su mi posle. [ Ivan Dimkovic @ 03.05.2009. 17:42 ] @
Iskreno,
Nije tacno a Linux Sux - Linux je odlican za ono za sta su ga ljudi pravili, oni su ga pravili za sebe i svoje potrebe - onih ~1% stanovnistva. Ako izbacimo embedded korisnike koji Linux koriste iz komercijalnih razloga (niske cene, siroka dostupnost, 100% otvorenost tj. mogucnost dobudzivanja) i fokusiramo se na kucne "desktop" korisnike kojih ima ~1% - u tih 1% generalno imamo sledece pod-vrste: 1. Oni koji posto-poto veruju u OSS/GNU, do te mere da ce sve sto odatle dolazi nazivati boljim/pametnijim/sta ja znam... 2. Oni koji nemaju ni prebijene kinte a ne zele da koriste piratovani softver 3. Oni kojima treba izrazito siroka kastomizacija OS-a "do poslednje linije" sorsa 4. Oni koji poseduju izrazito egzotican hardver koga sticajem okolnosti ima jos par developera koji su portovali Linux na isti i, naravno - najbucnija grupa: 5. Adolescentni (oni fizicki, do 18-te godine, i oni psihicki koji mogu biti celog zivota) koji nekom navodnom "posebnoscu" lece svoje komplekse Ako zanemarimo #5 - jer bi ti likovi koristili ama bas sve sto je "posebno", Linux UI, interfejsi itd.. su kao skrojeni za one ostale (osim 2) - i potpuno je iracionalno ocekivati da Linux bude prilagodjen nekome van svoje ciljne grupe koja se meri procentom-dva stanovnistva. Tako da... Linux Rocks... onima koji ga koriste ;-) [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 17:56 ] @
Ako u Linux-u mogu da
1. Pisem i stampam dokumente 2. Slusam muziku i gledam filmove 3. Browsam po internetu prilicno sigurno 4. .... itd.. sta god.... zasto bi nuzno ja: 1. verovao u nesto (gnu, oss... boga, sta god...) 2. nemao prebijene kinte 3. ista kastomizovao do poslednje linije sorsa 4. morao da posedujem egzotican hardver ? Ljudi su malo navikli na windows, i navike se tesko menjaju. Tesko je pusacima da prestanu da puse :) [ pri3rak @ 03.05.2009. 18:06 ] @
A ako radis crtanje i proracun konstrukcija u npr. gradjevinarstvu, industrijski dizajn elektricnih kola, profesionalnu obradu slika kako ce se linux ukopiti u to?
[ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 18:07 ] @
inace, koji ono bese pouzdan sajt za pracenje market-share-a Windows : Linux : MacOS-X ?
milion nekih podataka po googletu, kome verovati... @pri3rak - koliki procenat ljudi iz tvoje zgrade / bloka gde stanujes realno koriste te visoko specijalizovane aplikacije? Vise od 1%? Sumanjm. Pre ce biti da i oni gledaju filmove i slusaju muziku ;) Nemojte smetnuti sa uma da pricamo o "prosecnom" desktop korisniku, a ne profesionalcu kome treba specifican alat od par hiljada evra tipa CAD, 3DS.... itd. [ pri3rak @ 03.05.2009. 18:27 ] @
Evo u mom stanu 33.3333... % :D
Koliko procenata iz grupe obicnih korisnika ima zelju da igra moderne 3D igre, i koliko ih to uspesno zadovoljava na linux-u? [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 18:30 ] @
dakle tu dolazimo do zakljucka o potrebi imanja windowsa kao igracke konzole ;)
[ pri3rak @ 03.05.2009. 18:35 ] @
pa multimedja i igre cine nekakav zaokruzen entartainment system a imajuci u vidu da moze da radi i web browsing, chat ... coveku koji nema probleme sa lovom linux nije neka spektakularna opcija :)
inace ti jesi u pravu ako zanemarimo igre sve druge potrebe tzv. obicnih korisnika ce linux da adresira dobro, ali cak i tu nije bez problema, ukoliko taj obicni korisnik, tj korisnik sa "obicnim" potrebama nema dovoljno poznavanje linuxa i ne kapira koncpet da se prema linuxu bira hardware a ne obrnuto, mogucnost da se nadje suocen sa nekim komadom hardware-a koji mu ne radi nije tako mala :) [ nkrgovic @ 03.05.2009. 19:12 ] @
Zaboravili ste
6) Oni koji su navikli na *nix okruzenje, sve im radi, nemaju nikakvih problema da rade pod njim i mrzi ih da uce da koriste neko drugo okruzenje. Jednostavno, lenjost. Meni je lakse da koristim Linux, jer ga, zbog razloga 7) koristim vec godinama, pa sam navikao. Mrzi me da ucim, mrzi me da menjam, mrzi me... Mrzi me. Radi. da... 7) Oni koji tazvijaju softver za Linux, ili odrzavaju Linux sisteme pa im treba Linux platforma za testiranje, a racunari su im spori za gomilu virtuelnih. Ovo mozda nije neki argument sad, ali je pre 3-4 godine bio jak argument, a danas je razlog za 6). :D Mada, sve vise razmisljam o nekom drugom OS-u za desktop... Kopka me taj Mac OS :D. [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 19:20 ] @
^ MacOS - Uz malo truda mozes da ga metis na maltene svaki noviji PC ;)
[ NastyBoy @ 03.05.2009. 19:35 ] @
^ Da se nadovezem
8. Zato sto je mnogo brzi tamo gde mi je bitno. Ono sto ja proturim kroz sokete i tredove na matorom RHEL-u nisam uspeo ni priblizno na Win-u ili Solarisu. I tu nema nagadjanja. Te kucne varijante, drajveri i sl. gluposti me ne doticu. @nkrgovic pitaj me nekada koliko sam se namucio da kompajliram i poteram neke stvari na RHEL-u i koliko mi je za te iste lib-ove trebalo vremena na OSX-u. Na poslu su se vec pomirili da sve kodiram i testiram pod OSX-om i onda rekompajliram na RHEL-u za deploy. Jos da se nauce da ne diraju ekran laptopa olovkom... :) Elem, tesko ces se vratiti na Linux desktop ako jednom predjes na OS X. [ Sudomaster @ 03.05.2009. 19:55 ] @
Citat: Kernel-1: dakle tu dolazimo do zakljucka o potrebi imanja windowsa kao igracke konzole ![]() Wintendo, wintendo ![]() [ musicmaster @ 03.05.2009. 21:15 ] @
Kernel-1 wrote few things several times.
So, let' s analyze... Citat: Hehe.... pali nekog drugog, ja nemam nameru hraniti trolove bas toliko, ionako te dovoljno hranimo na ovom Advocacy-ju, nije zdravo... ;) Nisi se valjda iznervirao... ? Citat: E, negde sam vec rekao ali moram da ponovim biser koji sam imao s windowsom - prvo mi kaze "Unknown device", a onda 5 sekundi kasnije "The driver for this device has been sucesfully installed", znaci suze su mi posle. Dechija radost...! ;) Citat: dakle tu dolazimo do zakljucka o potrebi imanja windowsa kao igracke konzole ;) Shto je itekako superiornost u odnosu i na Mac a i Linux, gde toga nema bash u punom svetlu, ruku na srce.... Citat: Ljudi su malo navikli na windows, i navike se tesko menjaju. Tesko je pusacima da prestanu da puse :) Ne da nam je teshko, nego je ja mislim pravoj djankozi 5 puta lakshe da se sa igle smakne,.. Evo, ja navodno smanjujem broj cigareta na dan.. Citat: ^ MacOS - Uz malo truda mozes da ga metis na maltene svaki noviji PC ;) Win OS. Bez imalo truda, mozesh ga metnuti, ama na bilo koji noviji PC. Chak i na neki stariji... ! [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 21:32 ] @
Citat: Kernel-1 wrote few things several times. So, let' s analyze... ma analiza ti je fantasticna, za'ebo si i Frojda.... [ Dr.Love @ 03.05.2009. 21:39 ] @
Citat: mare_bj: Zašto je to sramota?!?! Ti znači misliš da je mana što i deca mogu koristiti računar. Deca sigurni neće podešavati windows servise, čaprkati po registry i sl. ali za neku normalnu upotrebu WinXP je sigurno za njih prihvatljiv. Izvini, ali ti sa ovom rečenicom sam sebi uskačeš u stomak! Pa upravo je lakoća upotrebe neprocenjiva prednost windowsa u odnosu na linux. Izvini ti, ali poznajem cak 3 klinca od 3-4 godine u mom mestu zbog kojih sam morao da osvezim Windows XP-e, ili bar da im "sredjujem" zeznute funkcije. Ocevi su i ponosni i uplaseni. Deca ne znaju ni da citaju, ali znaju da rasture sistem, po recima oceva samo nesto promrmljaju i isklikcu a ocevi nemaju pojma sta su im deca uradila sa sistemom. Bilo je tu i obrisanih menija i nestalih taskbarova i nestalih aplikacija. Jedan klinac od tih zna da udje u Need for Speed Underground, prodje kroz menije da izabere pravi profil, izabere stazu, auto i da odvoze celu trku a da posle sam izadje iz igrice. Posto je za tu igricu postavljen virtuelni CD, koriti se YASU koji je namesten da se pali sa podizanjem sistema. Klinac i to zna da odklice i da minimizira programcic a ne da ga ugasi na krstic kao sto u startu ucini velika vecina odraslih! [ Ixtis @ 03.05.2009. 22:11 ] @
Dokle ćete se više prepucavati oko toga čiji je eto bolji!? Aman ljudi, ne razumem vas u opšte. Koristim Windowzu, i Linux Debian!
Oba sistema imaju svojih prednosti i mana. Oba sistema imaju svoju upotrebnu vrednost, i ludo je upoređivati ih. Za NET mi je Linux ZAKON - TAČKA! Jednostavno za dve godinu svakodnevnog korišćenja, ja nisam imao niti jedan jedini problem sa virusima, crvima, trojancima, štucanjem i kočenjem neta, i ostalim budalaštinama koje na Wundowzi ima dušu na pamuk da ti iscede. Pa meni sa Windowzom treba armija antivirusa, firewala, i ostalih kićanki - i opet nisam siguran da neću popasati neku štetočinu... Izvinite, ali ću reći jedno veliko NE Windowsu, kada je u pitanju internet i sigurnost podataka! Što se tiče multimedije, i jedan i drugi mi završavaju posao. Ostaju samo usko stručni programi, i igrice, gde je Windža u velikoj prednosti, i tako će ostati još dugo, dugo... Poenta je, da u 90% slučajeva LINUX dostojno može da zameni Windžu, a da li je bolji ili user-frendly, pa kako kome! Nekada davno si morao bogami da se dosta potrudiš ne bi li ti proradile zvučna, grafička, win-modem, štampač, skener, itd... Danas je to dosta bolje, ali ipak daleko od savršenog. Ali se napreduje, i to je za mene ono najbitnije. Prestanite molim vas da svaku temu ovde pretvarate u rat Win vs. Linux. Mislim da je to probilo sve granice ukusa, i da samo srozava nivo diskusija na forumu. Pozdrav svima. [ Dr.Love @ 03.05.2009. 22:27 ] @
Inace, vec oko devet godina sam serviser racunara, i od pre 2 godine sam ozbiljnije poceo da koristim Linux kao desktop. I to CentOS (RHEL) kojem su komponente (programi i krenel) starije od najnovijih Linux-a. Windows trenutno koristim samo kao Virtuelni PC na Linux platformi i to samo za Elektronsko placanje i kada povremeno treba da nekom pomognem da sredi Mikrotik ruter.
Prekompajlirao sam sve sto mi je trebalo sa Fedore i napravio "repozitorijum" na koji sada samo usmerim novi Linux koji instaliram i uz 2-3 komande instaliram sve sto mi treba. E sad glavna stvar. Pitanje: Zasto je ljudima tesko da koriste Linux? Odgovor: Zato sto nema dovoljno ljudi da im objasni kako. A teorija da je Windows laksi za koriscenje nikako ne stoji zato sto je istina da jednostavno ima vise ljudi koji poznaju Windows nego sto ih ima sto poznaju Linux. Ne zaboravite da Windows u jednom ili drugom primenjivom obliku postoji bar 15 godina, a Linux tek 7-8 godina. Da skole ovog trena pocnu da predaju Linux umesto Ilegalnih Windowsa koje koriste (da ima toliko profesora), odnos Linux/Windows bi se drasticno promenuo. Pitanje: Zasto (sada vec intezivno) mrzim Windows? Odgovor (koji na njihovu sramotu niko od Linux-asha niko nije ni pomenuo EDIT: osim Ixtis-a): Zato sto je bezbedonosno supalj kao supalj zub, zato sto je 70-90% intervencija koje vrsim vezano za nemanje dobrog Antivirusnog/Antimalware/Firewall resenja koje se placa po 40 EUR godisnje za jednu licencu. da ne govorim koliko "strucnjaka" me je pricalo bajke o Avastima, NOD-ovima, a tek o Avirama, AVG-ovima i sl. veliki procenat SPAM-a potice od zarazenih Windows racunara. Pa onda korisnici tih racunara pljuju po ljudima koji su im instalirali tako spor racunar ili po provajderima posto im internet i kada radi radi ocajno. A o bezbednosnim zakrpama za Windows da i ne pricamo. Od SP2 do SP3 se pojavilo > 400MB samo zakrpa. ako se dodaju i .NET, i ostale drangulije, paket zakrpa i update-a narasta na oko 2GB!! Za prosecnog korisnika bilo Windows bilo Linux-a je vrlo pozeljno da mu PRAVI strucnjak instalira OS, posto "decko iz ulice" u 99% slucajeva ne zna da se prvo instaliraju drajveri za Plocu, pa onda dalje, nema blagu predstavu o tome kako da pogleda FCCID da bi ukapirao koji modem je ugradjen u racunar (posle 2-3 godine rada kada je 70% drajvera baceno na djubriste. Sto se tice igrica, vec ima nekoliko resenja koja su zasnovana na wine-u i zameni za DirectX koja preko OpenGL-a emulira DirectX, i koja podrzavaju negde oko 40 najpopularnijih igara kao npr WoW sve verzije, Call of Duty 4, .... za jos jedno godinu, vecina igara ce moci da se igra na Linuxu. [ ventura @ 03.05.2009. 22:35 ] @
@Dr.Love:
Recimo da se Mercedesovi automobili masovno kradu... Baš značajnije nego ostalih proizvođača... Međutim kradu se jer ih vlasnici ostavljaju otključanima, sve sa ključem u bravi, u jako lošim krajevima grada... Da li je Mercedes kriv zbog toga jer je tobože napravio nesiguran auto, ili pak vozači koji se tako ponašaju? [ musicmaster @ 03.05.2009. 22:36 ] @
Dr. Love mrzi Windozu....
[ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 22:39 ] @
Citat: Da li je Mercedes kriv zbog toga jer je tobože napravio nesiguran auto, ili pak vozači koji se tako ponašaju? Ok, znaci svi oni sto postuju svoje HJT logove u windows sigurnost podforumu jer im se skupilo nekakvog djubreta su krivi. Nista, suditi im, sta drugo... cek... a koliko je takvih? Ma 95% windowsasa su teski krivci... ne znaju bre ni virus da ne zapate. [ musicmaster @ 03.05.2009. 22:50 ] @
Ventura je dao mnogo jasan primer.
Stvarno, zamislite parkiranog Nissan Skyline-a GTR-V spec, i u blizini neku peglicu ili fitju sa pravim katancem i lancem oko brave. Shta bi ste prvo, ono, 'napali'.. ? Fitjka, a? Pa ako se prohte, moze to i kroz oranje, nije problem... [ ventura @ 03.05.2009. 23:21 ] @
Citat: Kernel-1: Ok, znaci svi oni sto postuju svoje HJT logove u windows sigurnost podforumu jer im se skupilo nekakvog djubreta su krivi. Nista, suditi im, sta drugo... cek... a koliko je takvih? Ma 95% windowsasa su teski krivci... ne znaju bre ni virus da ne zapate. Kao linux advokata, više treba da te brine zašto takvih korisnika nema na linuxu... [ pri3rak @ 03.05.2009. 23:25 ] @
Citat: Dr.Love: Pitanje: Zasto (sada vec intezivno) mrzim Windows? Odgovor (koji na njihovu sramotu niko od Linux-asha niko nije ni pomenuo EDIT: osim Ixtis-a): Zato sto je bezbedonosno supalj kao supalj zub, zato sto je 70-90% intervencija koje vrsim vezano za nemanje dobrog Antivirusnog/Antimalware/Firewall resenja koje se placa po 40 EUR godisnje za jednu licencu. da ne govorim koliko "strucnjaka" me je pricalo bajke o Avastima, NOD-ovima, a tek o Avirama, AVG-ovima i sl. veliki procenat SPAM-a potice od zarazenih Windows racunara. Pa onda korisnici tih racunara pljuju po ljudima koji su im instalirali tako spor racunar ili po provajderima posto im internet i kada radi radi ocajno. A o bezbednosnim zakrpama za Windows da i ne pricamo. Od SP2 do SP3 se pojavilo > 400MB samo zakrpa. ako se dodaju i .NET, i ostale drangulije, paket zakrpa i update-a narasta na oko 2GB!! Za prosecnog korisnika bilo Windows bilo Linux-a je vrlo pozeljno da mu PRAVI strucnjak instalira OS, posto "decko iz ulice" u 99% slucajeva ne zna da se prvo instaliraju drajveri za Plocu, pa onda dalje, nema blagu predstavu o tome kako da pogleda FCCID da bi ukapirao koji modem je ugradjen u racunar (posle 2-3 godine rada kada je 70% drajvera baceno na djubriste. Sto se tice igrica, vec ima nekoliko resenja koja su zasnovana na wine-u i zameni za DirectX koja preko OpenGL-a emulira DirectX, i koja podrzavaju negde oko 40 najpopularnijih igara kao npr WoW sve verzije, Call of Duty 4, .... za jos jedno godinu, vecina igara ce moci da se igra na Linuxu. Linux ni po cemu nije bezbedniji od windowsa, to sto ima manje virusa/trojanaca/... je posledica trzista, a ne dizjana sigurnosti sistema ... Ako pogledas neku linux distribuciju, pa ti ces samo za mesec dva dana imati vec gomilu zakrpa.Od izlaksa openSUSE 11.1 bilo je barem dva update-a kernela koji su zahtevali restart, a o userspace-u da ne pricam, u zavisnosti od kolicine instaliranog softvera to moze narasti i na vise Gb .... Sto se virusa tice, imajuci u vidu da radis uglavnom sa racunarski neobrazovanim ljudima, da to radis u sredini u kojoj ne postoji obicaj placanja softvera vec se sve ili kupuje na kartonskoj kutiji, skida sa p2p mreza ili zajmi od komsije, a da pri tome vecina njih radi sa admin privilegijama ne znam sta ocekujes nego ovo sto gledas.Ja licno na svom racunaru virus ne pamtim kada sam video poslednji put, mozda negde oko promene milenijuma ... I poslednji argument nije posebno kompletan, u gamerskoj ekosferi ne postoji samo 40 najpopularnijih igara vec mnogo vise, a gomila njih nece raditi cak ni na taj nacin, plus prava stvar ce biti onog dana (ako ikad i bude) kada se igre budu namesnki pisale za linux a ne kalemile preko wine-a ... Citat: Kernel-1: Ok, znaci svi oni sto postuju svoje HJT logove u windows sigurnost podforumu jer im se skupilo nekakvog djubreta su krivi. Nista, suditi im, sta drugo... cek... a koliko je takvih? Ma 95% windowsasa su teski krivci... ne znaju bre ni virus da ne zapate. ako izuzmem sudski proces, upravo tako .... [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 23:26 ] @
Citat: Kao linux advokata, više treba da te brine zašto takvih korisnika nema na linuxu... Kakvih korisnika? Onih sto zapate virus? Da mi na Linux-u se ubismo od brige oko virusa. Citat: Linux ni po cemu nije bezbedniji od windowsa, to sto ima manje virusa/trojanaca/... je posledica trzista, a ne dizjana sigurnosti sistema ... WTF me briga cega je nesto posledica? :) Kad se usplakirena sekretarica pozali na svoju windows instalaciju ("sta mi ovo iskace?!?"), ti ces onda da je lecis svojom pricom o market-share posledicama... ne - lecices je skupim antivirus softverom i firewallovima koji nesto vrede ;) (ako i to uspes...) e, da - i "parental kontrolama", zaboravio sam i ovaj mehanizam u nizu mehanizama. [ pri3rak @ 03.05.2009. 23:39 ] @
Citat: Kernel-1: Kad se usplakirena sekretarica pozali na svoju windows instalaciju ("sta mi ovo iskace?!?"), ti ces onda da je lecis svojom pricom o market-share posledicama... ne - lecices je skupim antivirus softverom i firewallovima koji nesto vrede ;) (ako i to uspes...) e daj ti njoj linux, naravno neka radi kao root, zasto samo da prosecan windows user ima slicnu mogucnost, pa i sa odsustvom mnogobrojnih virusa proprati veselje :) btw meni kucni dekstop kao usera bez admin privilegija stiti najobicniji besplatni comodo firewall i antivirus i problema count zero ;) [ Srđan Pavlović @ 03.05.2009. 23:52 ] @
Citat: e daj ti njoj linux, naravno neka radi kao root Sto bi radila kao root.... Sve moderne Linux distribucije kreiraju korisnicki nalog vec pri instalaciji, kod Ubuntu-a cak klasicnog root-a i nema... Citat: btw meni kucni dekstop kao usera bez admin privilegija stiti najobicniji besplatni comodo firewall i antivirus i problema count zero ;) i ja nemam problema sa virusima na windowsu, ali ne pricamo o nama koji citav zivot radimo sa racunarima, vec o manje iskusnim korisnicima, koji su, moras priznati u velikoj vecini :) (sekretarice, klinci kojima vindows sluzi da kliknu i pokrenu igru, odu malo da gledaju redtube.. itako) [ pri3rak @ 04.05.2009. 00:22 ] @
Citat: a sto bi na windowsu bas morala da ima administratorske privilegije? [ burex @ 04.05.2009. 02:21 ] @
Top 7 Reasons People Quit Linux
http://www.pcworld.com/article...reasons_people_quit_linux.html Zaboravio je osmi razlog - završetak čitanja njegovog članka... Ovo sam postavio zato što sam tek sada uvideo da Linux zealotry izgleda nije zarobljen samo na forumima i diskusionim grupama... [ Srđan Pavlović @ 04.05.2009. 06:12 ] @
Citat: a sto bi na windowsu bas morala da ima administratorske privilegije? Opet ponavljam, pricamo o VECINI obicnih korisnika. Bas me zanima koliko njih vodi racuna o kojekakvim privilegijama.... [ Cartman @ 04.05.2009. 07:19 ] @
Citat: pri3rak: a sto bi na windowsu bas morala da ima administratorske privilegije? Zato sto veliki broj third party programa u XP-u zahteva administrativne privilegije, za update npr. Ako ih nema periodicno, ostavice veliki broj otvorenih rupa. Broj postojecih i novootkrivenih exploit-ova za windows platformu cine bezbednost na osnovu firewall-a neozbiljnom, najblaze receno. [ combuster @ 04.05.2009. 07:26 ] @
@pri3rak
Citat: Linux ni po cemu nije bezbedniji od windowsa, to sto ima manje virusa/trojanaca/... je posledica trzista, a ne dizjana sigurnosti sistema ... Ako pogledas neku linux distribuciju, pa ti ces samo za mesec dva dana imati vec gomilu zakrpa.Od izlaksa openSUSE 11.1 bilo je barem dva update-a kernela koji su zahtevali restart, a o userspace-u da ne pricam, u zavisnosti od kolicine instaliranog softvera to moze narasti i na vise Gb .... Kada ce windows korisnici shvatiti da linux update nije jednako windows update-u. Kod nas se ne update-uje kernel samo zbog bug-ova... Naravno tu su i security fixevi ali nema ih ni priblizno toliko koliko onih sa novijim verzijama software-a. Svaki put kada novi kernel udari u repo-e to ne znaci samo da je patch-ovan stari vec je dodata gomila usability feature-a, kada procitam changelog pa kada vidim koliko podrske za novi hardware oni utamane u kernel zapanjim se... Pogotovo za laptopove. E sad stoji jedna stvar - da bi neki drajver usao u kernel mora da prodje rigorozno testiranje a to se ne desava brzo pa tako korisnik nekog egzoticnijeg hardware-a ipak mora da juri open source drajver ili jos bolje ako ima podrsku za linux od strane oem-a... Dakle update linux-a ne znaci samo patch-ovanje istog vec i osvezavanje software-a koji koristite novijim verzijama koje obicno imaju enhanced usability... Eto gde odu GB (naravno naraste na GB samo kod DVD izdanja i bleeding edge distro-a tipa fedora i sl...) Tako razlikujemo i dva tipa distro-a, oni koji se osvezavaju na svakih 6 meseci sa novom verzijom (ubuntu, fedora, mandriva) i rolling release distro-a koji cim software prodje testing fazu ulaze u glavni repozitorijum (arch, gentoo...) A sekretarice izostavite iz price. Kada sam im kucace masine zamenio kompovima plakale su i vikale da nikada nece moci da se naviknu na komp (kompovi su bili sa windows-om). Do sada racunam da su se privikle, pa kada bi im instalirali i linux-e opet bi plakale dok ne saznaju da solitaire imaju i pod linux-om i da je sto se koriscenja tice (ono za sta njima treba) openoffice isti kao i word... A vi pricajte o root nalozima... [ ventura @ 04.05.2009. 08:22 ] @
Citat: Kernel-1: Kakvih korisnika? Onih sto zapate virus? Da mi na Linux-u se ubismo od brige oko virusa. Nemate vi mnogo toga na tom linuxu, zato i nemate tih korisnika... A virusi će doći ekspresno čim neko počne taj linux i da koristi... [ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 09:03 ] @
Citat: Cartman Broj postojecih i novootkrivenih exploit-ova za windows platformu cine bezbednost na osnovu firewall-a neozbiljnom, najblaze receno. Tipican linuxaski netacni FUD - evo bas kucam sa masine na kojoj postoji samo firewall (sistemski), i vise od deceniju nisam video V od virusa. Sta je tacno neozbiljno u tome? Sto se "broja otkrivenih exploita tice" - lepo je pricati napamet, hajde da vidimo malo neke cvrsce podatke: Citat: Windows Vista: http://secunia.com/advisories/product/13223/?task=statistics Affected By 55 Secunia advisories 94 Vulnerabilities Unpatched 7% Most Critical Unpatched The most severe unpatched Secunia advisory affecting Microsoft Windows Vista, with all vendor patches applied, is rated Less critical --- Ubuntu http://secunia.com/advisories/product/20299/ Affected By 88 Secunia advisories 289 Vulnerabilities Monitor Product Receive alerts for this product Unpatched 0% (0 of 88 Secunia advisories) Most Critical Unpatched There are no unpatched Secunia advisories affecting this product, when all vendor patches are applied.. 94 vuln-a (Vista) vs. 289 vuln- (Ubuntu Linux) Vista ima nekoliko nepatchovanih vuln-ova ali su svi oni "less critical" - iliti ne ugrozavaju bezbednost sistema. U svakom slucaju - ne stoji prica o "novootkrivenim exploitima" posto ih Linux ocigledno ima bar 3x vise nego Windows pa niko ne pravi big deal od toga. [ pri3rak @ 04.05.2009. 09:04 ] @
Citat: Kernel-1: Opet ponavljam, pricamo o VECINI obicnih korisnika. Bas me zanima koliko njih vodi racuna o kojekakvim privilegijama.... da ali to nije problem do windowsa nego do tih korisnika, ajde da li ti je ferrari kriv ako se skucas vozeci ga kao manijak po seoskom putu ? Citat: Cartman: Zato sto veliki broj third party programa u XP-u zahteva administrativne privilegije, za update npr. Ako ih nema periodicno, ostavice veliki broj otvorenih rupa. Broj postojecih i novootkrivenih exploit-ova za windows platformu cine bezbednost na osnovu firewall-a neozbiljnom, najblaze receno. Da, ali prvo pitanje je koliko tih third party programa koristis, tj aktivno koristis jer imas stvarnu potrebu.Onda se taj broj obicno svede na neku razumnu velicinu, koje i sam mozes periodicno osvezavati koristeci nalog koji ima administratorske privilegije.Nema potrebe da na takvom nalogu provodis 100% vremena. Inace legalan windows koji se sam redovno updateuje, neki internet security suite tj firewall sa rezidentnim antivirusom i rad po nalogom koji nema administratorske privilegije uz koriscenje legalnog software su sasvim dovoljni da obican covek zaboravi da malware postoji... Citat: combuster: @pri3rak Kada ce windows korisnici shvatiti da linux update nije jednako windows update-u. Kod nas se ne update-uje kernel samo zbog bug-ova... Naravno tu su i security fixevi ali nema ih ni priblizno toliko koliko onih sa novijim verzijama software-a. Svaki put kada novi kernel udari u repo-e to ne znaci samo da je patch-ovan stari vec je dodata gomila usability feature-a, kada procitam changelog pa kada vidim koliko podrske za novi hardware oni utamane u kernel zapanjim se... Pogotovo za laptopove. E sad stoji jedna stvar - da bi neki drajver usao u kernel mora da prodje rigorozno testiranje a to se ne desava brzo pa tako korisnik nekog egzoticnijeg hardware-a ipak mora da juri open source drajver ili jos bolje ako ima podrsku za linux od strane oem-a... Dakle update linux-a ne znaci samo patch-ovanje istog vec i osvezavanje software-a koji koristite novijim verzijama koje obicno imaju enhanced usability... Eto gde odu GB (naravno naraste na GB samo kod DVD izdanja i bleeding edge distro-a tipa fedora i sl...) Tako razlikujemo i dva tipa distro-a, oni koji se osvezavaju na svakih 6 meseci sa novom verzijom (ubuntu, fedora, mandriva) i rolling release distro-a koji cim software prodje testing fazu ulaze u glavni repozitorijum (arch, gentoo...) A sekretarice izostavite iz price. Kada sam im kucace masine zamenio kompovima plakale su i vikale da nikada nece moci da se naviknu na komp (kompovi su bili sa windows-om). Do sada racunam da su se privikle, pa kada bi im instalirali i linux-e opet bi plakale dok ne saznaju da solitaire imaju i pod linux-om i da je sto se koriscenja tice (ono za sta njima treba) openoffice isti kao i word... A vi pricajte o root nalozima... To zbog cega se patchuje kernel kod linuxa zavisi od distribucije do distribucije, jer sve vece customizuju kernel.U gomili slucajeva to jeste security fix. E sad sto se tog podrobnog testiranja drajvera tice, kamo srece da je to i priblizno ozbiljno kao sto pricas,ne tako retko ti ono sto je radilo do juce skenjaju preko noci svojim unapredjenjem :) Isto tako ako pogledas update software-a, najveci deo jesu samo bugfixevi, ako zelis da predjes na novi software koji ti je na raspolaganju u gro slucajeva te saceka gomiletina dependency problema i lakse ti je da dignes ruke i sacekas novi distro nega da gubis sate pa cak i dane resavajuci kojekakve besmislice. I za kraj sto se tice sekretarica i ostalih ljudi kojima su racunari samo alatka, kao sto je sta znam automehanicaru moment kljuc, pa naravno da ce da kuka ako joj mrdnes windows.Pa mali milion puta sam video kako ljudi kukaju kad im obican update nekog software-a promeni interface, da ne pricam da u vecini slucajeva ne zele da zamene program drugim koji radi isto ali bolje ili jeftinije, a sad zelis da im zamenis celo okruzenje, pa naravno da ce da kukaju,jer njima rad na racunaru nije smisao zivota. [ combuster @ 04.05.2009. 12:23 ] @
Citat: o zbog cega se patchuje kernel kod linuxa zavisi od distribucije do distribucije, jer sve vece customizuju kernel.U gomili slucajeva to jeste security fix. Svaki distro na svoj nacin customize-uje kernel, desava se da na jednom distro-u je recimo ukljucena podrska za kms na drugom nije itd... Jedini distro na kome se preporucuje u startu custom kernel je gentoo ali i on nudi stock kernel ako te mrzi da build-ujes svoj, naravno ni mene na arch-u nista ne sprecava da odradim custom kernel sto cu i uciniti cim 2.6.30 bude final... Citat: E sad sto se tog podrobnog testiranja drajvera tice, kamo srece da je to i priblizno ozbiljno kao sto pricas,ne tako retko ti ono sto je radilo do juce sk****ju preko noci svojim unapredjenjem :) Desi se ponekad da podrskom za neki novi device onaj stari krene da se bug-uje, recimo podrska za elantech touchpad-ove je u jednoj od verzija kernela skrsila alps-ov drajver... Ali reeeetko kad, meni se za 10 godina desilo jednom... Citat: Isto tako ako pogledas update software-a, najveci deo jesu samo bugfixevi, ako zelis da predjes na novi software koji ti je na raspolaganju u gro slucajeva te saceka gomiletina dependency problema i lakse ti je da dignes ruke i sacekas novi distro nega da gubis sate pa cak i dane resavajuci kojekakve besmislice. To opet naravno zavisi od distro-a do distro-a, obicno su rpm based distroi uzasni sa dep-ovima i ume da kreira pravi hell... OpenSuSe i Mandriva su tipicni takvi distroi. A najveci deo upravo nisu bug fix-evi vec instalirane verzije vec nova verzija software-a donese poneki bug fix od prethodne i jos neke feature-e, retko koji software ima showstopper bug (npr kompozer je pravio probleme, diskutovali smo o tome u linux forumu). Da rezimiramo sto se tice dep problema - nekada na Slackware-u (dok nisam imao broadband net) i openSuSe sada su stvarno zajebani sto se tice dep-ova... Vecina ostalih su skroz ok... Citat: I za kraj sto se tice sekretarica i ostalih ljudi kojima su racunari samo alatka, kao sto je sta znam automehanicaru moment kljuc, pa naravno da ce da kuka ako joj mrdnes windows.Pa mali milion puta sam video kako ljudi kukaju kad im obican update nekog software-a promeni interface, da ne pricam da u vecini slucajeva ne zele da zamene program drugim koji radi isto ali bolje ili jeftinije, a sad zelis da im zamenis celo okruzenje, pa naravno da ce da kukaju,jer njima rad na racunaru nije smisao zivota. Upravo sam zbog toga rekao da sekretarice treba izostaviti iz diskusije ;-) Kakav root, kakav admin... :D [ Cartman @ 04.05.2009. 12:25 ] @
Citat: Ivan Dimkovic Tipican linuxaski netacni FUD - evo bas kucam sa masine na kojoj postoji samo firewall (sistemski), i vise od deceniju nisam video V od virusa. Sta je tacno neozbiljno u tome? Neozbiljno je tvrditi da je masina koja se moze exploit_ovati sigurna. Virus moze da pokupi i jako iskustan korisnik kao sto si ti. Jedan jednostavan scenario: sajt koji administriras ima vulnerability. Botnet inicira injekciju iframe-a u stranicama, koji ce kasnije dl-ovati malware na tvojoj masini. Cemu je sluzio firewall? Ako cesljas ponekad logove svog servera, verujem da takvih pokusaja ima svakodnevno. Citat: Ivan Dimkovic: 94 vuln-a (Vista) vs. 289 vuln- (Ubuntu Linux) Vista ima nekoliko nepatchovanih vuln-ova ali su svi oni "less critical" - iliti ne ugrozavaju bezbednost sistema. U svakom slucaju - ne stoji prica o "novootkrivenim exploitima" posto ih Linux ocigledno ima bar 3x vise nego Windows pa niko ne pravi big deal od toga. U pravu si, vise je otkriveno expoit-a kod Linux kernela. Medjutim, nije isti profil zajednice (niti su iste motivacije), koja trazi propuste kod Windows sistema i kod open source sistema, a reakcija ce postojati (MS je bar mnogo bolji od apple-a po tome). [ Marko Medojević @ 04.05.2009. 12:54 ] @
Citat: Cartman: Neozbiljno je tvrditi da je masina koja se moze exploit_ovati sigurna. Virus moze da pokupi i jako iskustan korisnik kao sto si ti. Jedan jednostavan scenario: sajt koji administriras ima vulnerability. Botnet inicira injekciju iframe-a u stranicama, koji ce kasnije dl-ovati malware na tvojoj masini. Cemu je sluzio firewall? Ako cesljas ponekad logove svog servera, verujem da takvih pokusaja ima svakodnevno. To se sve da podesiti. Web browser može da se izvršava pod limited korisničkim nalogom koji bi imao mogućnost upisa u samo jedan folder, a postoji i protected mode u Visti. Takođe postoje ekstenzije za Firefox kako što su NoScript i sl. [ combuster @ 04.05.2009. 13:00 ] @
Pa da ali evo kako je zasticen windows na vecini masina:
http://en.wikipedia.org/wiki/Torpig http://www.cs.ucsb.edu/~seclab/projects/torpig/ Citat: At the beginning of 2009, we took control of the Torpig botnet for ten days. Over this period, we observed more than 180 thousand infections and recorded more than 70 GB of data that the bots collected. [ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 13:39 ] @
Citat: Pa da ali evo kako je zasticen windows na vecini masina: Vecini kakvih masina? Da bi se zarazio ovim moras startovati neki inficirani EXE fajl kao admin... To bas nema puno veze sa sigurnoscu OS-a... i na Linuxu mozes kao admin obrisati ceo disk u batch skriptu. Trenutna verzija Windowsa ne trci programe po-defaultu u admin accountu. [ mulaz @ 04.05.2009. 13:49 ] @
@Ivan Dimkovic
Opet kazete Ubuntu=Linux, sto ne moze tako da se jednacite Ako je rupa u apacheju, onda je to i rupa u ubuntuu? ne moze to tako :)) evo primer gde je navodno ubuntu 'kriv': http://secunia.com/advisories/34817/ naravno na windowsima postoji isti issue, samo sto ne postoji advisory, zato sto firefox niko ne gleda kao deo windowsa. ajde malo sa druge strane da pogledamo... linux 2.6 vs vista i xp :) http://secunia.com/advisories/product/2719/?task=statistics <-kernel 2.6 http://secunia.com/advisories/product/13223/?task=statistics <-vista http://secunia.com/advisories/product/22/?task=statistics <- xppro Ajde malo statistike :)) Linux (kernel 2.6) 174 advisoryja od toga samo 3% "system access"... 174*0.03 = ~3 18% ih je 'remote' ... ... ~31 Vista Posto je malo novija, 55 advisorija 42% system access.. to jeste ~23 58% remote ... ~32 A XP 216 advisorija 51% system access ... ~110 60% remote ... ~130 3 system access rupe vs 23/110.. meni trojka izgleda nekako lepse i sigurnije :) Statistika uvek moze sa dve strane da se gleda :) ps: E da.. ako neko jos gleda detaljnije one linkove gore, pogledajte koliko je extremely critical i koliko highly critical advisorija kod linuxa, i koliko kod windowsa :)) [ ventura @ 04.05.2009. 13:59 ] @
Citat: Pa ajde... Ali ako uzimaš operativni sistem star 9 godina, onda uzmi i Linux kernel star 9 godina... [ mulaz @ 04.05.2009. 14:03 ] @
Koliko vidim, MS jos daje support za XP
A i od viste je linux sigurniji :) http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_kernel # 17 December 2003 - Linux 2.6.0 was released (5,929,913 lines of code). Zar nije windows xp iz 2002? A i za 2.4.x nisu dosta drugacije brojke http://secunia.com/advisories/product/763/?task=statistics [ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 14:24 ] @
Hehehe
Dobra fora Mulaz, kada je Linux u pitanju onda "Ubuntu nije Linux, evo Linux Kernel da vidimo koliko on ima vuln-ova" ali zato kada je Vista u pitanju gledas ceo OS, a ne samo kernel. Onda lepo izbaci bilo sta vezano za vistu sto nije deo Vista kernela (NTOSKRNL i sistemski DLL-ovi i drajveri) - posto je to upotrebljivo bas kao i tvoj Linux kernel... Znaci ako je vuln u IE-u ili u shell-u, molim lepo to nije "kernel". Hajde da onda lepo poredimo Windows Server 2008 Core, posto je to samo kernel + minimalisticki shell... Vi prvi skacete kako se navodno porede babe i zabe - onda ne mesajte pomorandze u tu pricu, please. [ mulaz @ 04.05.2009. 14:29 ] @
Pa na linuxu mozes da biras... umesto firefoxa mozes operu da koristis, ako hoces, ili konqueror, a bogami i lynx :)
Mozemo i na windowse da dodamo sve advisoryje svih aplikacija koje mogu da se instaliraju na windowse, pa da vidimo posle koliko ima advisoryja? Evo vec onaj firefox advisory mozes da dodas onim sa windowsa :) A recimo windows bez internet explorera (u bilo kom obliku) ces tesko da teras... jos pogotovu kad ubace ie8 u critical update, i kad posle instalacije se sam namesti kao default browser :)) A i u samom windows kernelu, mislim da ima vise od 3 'system access' rupa :) (a mogu i da ti ih nadjem, ako hoces) :) [ mulaz @ 04.05.2009. 14:37 ] @
http://secunia.com/advisories/34117/
Ne pratim cesto... ali ovo mi je privuklo paznju: Citat: 1) An input validation error when passing input from user-mode through the kernel component of GDI may potentially be exploited to run arbitrary code in kernel mode by e.g. tricking a user into viewing a specially crafted EMF or WMF image file hosted on a malicious website. Znaci, otvoris sliku, i pokrene se koda u kernel modeu? Zar ne bi trebao kernel da bude zasticen od userland aplikacija? Ili moze cak render jedne slike da radi po kernelu sta hoce? :) [ pri3rak @ 04.05.2009. 14:40 ] @
Citat: Nope, ako me secanje ne vara slackware ti takodje to preporucuje (ili je barem preporucivao ukoliko se nesto u medjuvremenu promenilo) Citat: combuster: Desi se ponekad da podrskom za neki novi device onaj stari krene da se bug-uje, recimo podrska za elantech touchpad-ove je u jednoj od verzija kernela skrsila alps-ov drajver... Ali reeeetko kad, meni se za 10 godina desilo jednom... Meni za malo vise vremena od toga tvog nekoliko puta :) Citat: combuster: A najveci deo upravo nisu bug fix-evi vec instalirane verzije vec nova verzija software-a donese poneki bug fix od prethodne i jos neke feature-e, retko koji software ima showstopper bug (npr kompozer je pravio probleme, diskutovali smo o tome u linux forumu). Pa sad ca i to ume da varira od distribucije do distribucije.Jako cudno ume da izgleda da na jednoj neki software radi a na drugoj zajebava dok je u obe ista generacija software-a.Jeste istina to sto kazes obicno se napakuje i neki novi feature ali i sam znas da su to pocesto veoma male promene a da lista bufixeva ume da bude podugacka. [ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 15:33 ] @
Citat: mulaz Znaci, otvoris sliku, i pokrene se koda u kernel modeu? Zar ne bi trebao kernel da bude zasticen od userland aplikacija? Ili moze cak render jedne slike da radi po kernelu sta hoce? :) Tja.. imali smo i na ovom forumu mali C programcic koji je obarao Linux iz usermode-a... Desi se nekad, pa se patchuje. Fakat je da su kernel privilege-escalation exploiti izuzetno retki i za Linux i za Windows ovih dana, a i oni koji se pronadju su obicno patchovani pre nego sto se pojave u javnosti. A da se vratimo na poentu - Windows nema "3 puta vise" security advisory-ja od Linuxa, pre ce biti da im je security track-record tu negde u zavisnosti sta zelis da gledas kao deo OS-a. Naravno, "trojani" nemaju veze sa ovim, posto trojan ne koristi nikakve rupe u OS-u, vec rupu u mozgu korisnika da bi se instalirao, a za to bogme patch ne postoji, osim da se kompjuter ugasi :) [ combuster @ 04.05.2009. 18:31 ] @
@dimkovic
Citat: Vecini kakvih masina? Da bi se zarazio ovim moras startovati neki inficirani EXE fajl kao admin... To bas nema puno veze sa sigurnoscu OS-a... i na Linuxu mozes kao admin obrisati ceo disk u batch skriptu. Trenutna verzija Windowsa ne trci programe po-defaultu u admin accountu. At the beginning of 2009, we took control of the Torpig botnet for ten days. Over this period, we observed more than 180 thousand infections and recorded more than 70 GB of data that the bots collected. U pravu si ali zar 180 hiljada infekcija i 70GB pokradenih podataka za 10 dana ne govori da uprkos UAC-u i ostalim novotarijama je sistem opet busan... @pri3rak Citat: Nope, ako me secanje ne vara slackware ti takodje to preporucuje (ili je barem preporucivao ukoliko se nesto u medjuvremenu promenilo) Slackware ne potencira to toliko kao gentoo, nekada i jeste a sada sve slabije... Mada nebitno... Citat: Pa sad ca i to ume da varira od distribucije do distribucije.Jako cudno ume da izgleda da na jednoj neki software radi a na drugoj za***ava dok je u obe ista generacija software-a Pa problem je upravo u tweak-ovanju dep-ova... Znas i sam kada pokrenes configure skriptu sa par switch-eva mozes da enable/disable-ujes podrsku za neki feature u zavisnosti od toga da li zelis da ga napravis zavisnim od nekog levog lib-a. Na jednom distrou ga kompajliraju i pakuju tako da zahteva recimo 3 depa, na drugom 4 i onda na ovom prvom neki feature ume da zakuje... Mada je cesce sam bug u kodu koji ume da izazove pod odredjenim uslovima sigsev i slicno... Mada procentualno gledano broj takvog software-a je zanemarljiv. Generalno jesi u pravu za ovo... Meni se uistinu ne svidja trenutno sto intel i ati zadaju glavobolju linux user-ima, intel ce ispeglati to za jos jedno 2-3 meseca jer su se konacno opametili mada cekali smo 2 godine, dok podrsku za ati cak i izbacuju u pojedinim distroima zbog generalne nezainteresovanosti da se napravi dobar drajver... [ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 18:41 ] @
Citat: combuster U pravu si ali zar 180 hiljada infekcija i 70GB pokradenih podataka za 10 dana ne govori da uprkos UAC-u i ostalim novotarijama je sistem opet busan... KOJI sistem? Nisam nesto primetio da se pominje taj podatak. 10x vise od 180 hiljada imas nepatchovanih Windows-a NT 4 na netu ;-) Evo da li hoces da ti ja dam IP adresu mog racunara, nema nista drugo od sigurnosnih paketa osim Windows-a i njegovog firewall-a, eto ubaci me u taj Botnet. [ musicmaster @ 04.05.2009. 18:57 ] @
Citat: Meni se uistinu ne svidja trenutno sto intel i ati zadaju glavobolju linux user-ima... Hotjesh retji, nije dobro shto Linux zadaje glavobolju Intelu i Atiju? [ combuster @ 04.05.2009. 20:00 ] @
@dimkovic
Pa jel upravo vi pricate o generalnoj dekstop upotrebi, ko pominje tvoj windows i moj linux, do sada je rec bila o uopstenom usability-ju linux-a kao desktop os-a pa smo se dohvatili i security-ja... Ja ne mogu da bajem u pasulj da li su u pitanju nt4-ke bile (mada nesto cisto sumnjam da u iole bitnom procentu se vrte na netu kao desktop resenja a kao serveri ne verujem da nisu patch-ovani do 6-tice)... Uglavnom brojke su tu a conflicker necu vise ni da pominjem, prezvakan je do sada... Niko ne spori da windows ne moze da se zatvori dobro i da je siguran u 99% slucajeva ako znas sta radis... Ali je ovaca puno a pastira malo... Ali koliko sam puta cuo da je neki exploit preko rpc-a zezno stvar... http://blogs.securiteam.com/index.php/archives/1150 Evo google i prvi page... IMHO kada poredimo sigurnost windows-a i linux-a kao desktop os-a po default instalaciji (uracunaj u to i neki antivirus i firewall ali ne i prckanje po gp-ju, na linuxu ne diraj nista, dobro ajde na nekim distroima moras malo da podesis iptables) linux je jednu svetlosnu godinu ispred windows-a. Ne zanima n00b-a ako zeli samo da surfuje i da posalje mail. da chat-uje i da drnda multimediju zasto za linux se ne pisu neki widespread exploiti... Bitno je da ga ne smara svinjsko groktanje kada naidje neki trojan... Pogotovo u ovo vreme svinjske influence ;-) @musicmaster Citat: Hotjesh retji, nije dobro shto Linux zadaje glavobolju Intelu i Atiju? Ne bih hteo to retji jer je Intel brljao u startu, konacno su odlucili da "drop-uju" gomilu besmislenog koda jer nije razumno podrzavati istovremeno dve acceleration metode i dve memory management tehnike, nego lepo 30% koda u /dev/null i okrenuti se buducnosti... Tako da od 2.6.30 verzije kernel-a i 2.8 video intel drajvera cu konacno imati pristojne 3d performanse pod linuxom. A sto se ATI-ja tice sto nVIDIA-i ne zadaje iste probleme? :) [Ovu poruku je menjao combuster dana 04.05.2009. u 21:19 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 20:20 ] @
Citat: combuster Pa jel upravo vi pricate o generalnoj dekstop upotrebi, ko pominje tvoj windows i moj linux, do sada je rec bila o uopstenom usability-ju linux-a kao desktop os-a pa smo se dohvatili i security-ja... Ja ne mogu da bajem u pasulj da li su u pitanju nt4-ke bile (mada nesto cisto sumnjam da u iole bitnom procentu se vrte na netu kao desktop resenja a kao serveri ne verujem da nisu patch-ovani do 6-tice)... Uglavnom brojke su tu a conflicker necu vise ni da pominjem, prezvakan je do sada... Niko ne spori da windows ne moze da se zatvori dobro i da je siguran u 99% slucajeva ako znas sta radis... Ali je ovaca puno a pastira malo... Ali koliko sam puta cuo da je neki exploit preko rpc-a zezno stvar... Aman, Instaliras Windows koji se prodaje jos od 2006 - ne menjas nista za vreme instalacije. I dobijas sistem koji: a) Ima firewall, ukljucen po defaultu b) Ne trci user aplikacije sa admin privilegijama Prema tome - sa tim sistemom ces jako tesko da "navuces" neki worm osim ako ga sam ne instaliras i to tako sto ces zahtevati da instalacija radi sa admin privilegijama. Kao sto rekoh - izvoli, uzmi Vistu "out of the box", instaliraj je na neku kutiju i, molim te, probaj da je zarazis... [ combuster @ 04.05.2009. 20:31 ] @
Pa jeste brate al po koju cenu, da svaki put kada pokrenem instalaciju ili app iskoci popup koji me pita jel to ja pokrecem software ili remote attacker? Ql resenje nema sta...
[ blaki @ 04.05.2009. 20:37 ] @
Ajd da i ja kazem neku pametnu.
Uvek ce biti jednih i drugih. Jedni su nesebicno i potpuno za Linux, drugi isto za MS Windows, mislim da je istina kao i u mnogim stvarima u zivotu upravo negde na sredini. Bas kao sto je neko vec rekao, a kako uostalom i statistike pokazuju: Server-Linux, Desktop-Windows. Citat: E sad sto se tog podrobnog testiranja drajvera tice, kamo srece da je to i priblizno ozbiljno kao sto pricas,ne tako retko ti ono sto je radilo do juce sk****ju preko noci svojim unapredjenjem :) Ovo gore, sto sam rucno morao ubaciti kao citat, jer je poruka malcice starija, moram priznati, iako sam i sam vise pobornik Linuxa (Ubuntu) je tacna, nazalost. Kao potvrdu mogu navesti da mi je posle update-a kernela (na 2.6.24-23) zvuk na Linuxu prestao raditi, a novokupljenu PCMCIA wireles karticu nisam mogao inicirati ni sa Windows driverom, te sam bio prisiljen ponovo koristiti 2.6.24-22 kernel, pod kojim zvuk radi normalno, a wireles karticu sam instalisao koristeci Windows driver. Tako stvari stoje, bez obzira na jake argumente ljudi koji satima bulje u monitor jureci uputstva i drivere te podesavajuci sam operativni sistem, da bi nesto proradilo, priznajem nemam vise volje za to. Pozdrav svima, blaki. [ Marko Medojević @ 04.05.2009. 20:40 ] @
Citat: combuster: Pa jeste brate al po koju cenu, da svaki put kada pokrenem instalaciju ili app iskoci popup koji me pita jel to ja pokrecem software ili remote attacker? Ql resenje nema sta... To ti se dešava i pod Linux-om. Kad sam ja imao instaliran Ubuntu uvek mi je, pri pokretanju nečega što traži admin privilegije, iskakao dialog koji traži šifru. Ne vidim tu ništa loše. [ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 20:50 ] @
Citat: combuster Pa jeste brate al po koju cenu, da svaki put kada pokrenem instalaciju ili app iskoci popup koji me pita jel to ja pokrecem software ili remote attacker? Ql resenje nema sta... Evo mi je masina pored mene - Sony Vaio P, na njemu Ubuntu 9.04... pita me svaki put za neku admin operaciju, jos moram i sifru da unesem (u Windows-u Visti je to po default-u off, ali moze da se ukljuci doduse) Da neces da kazes da je jedan klik TEZI nego kucanje sifre ili, jos gore, kucanje sudo XXX pa onda unos passworda... Nije nego. I, da, mozes da startujes command shell ili explorer sa admin privilegijama u Windowsu sa UAC-om i onda sve iz njega "nasledjuje" root privilegije, bas kao i sa sudo bash na Linuxu. Tako da - nemojte te prazne price, please. [ combuster @ 04.05.2009. 20:50 ] @
U pravu si, samo sto je u linuxu to reseno tako sto ti ne dozvoljava samo da pises po dir-ovima ciji je owner root, sva podesavanja vezana za sw se upisuju u /home direktorijum... Sama prava pristupa svakom od fajlova su resena tako sto se zna ko je ciji vlasnik i kojoj grupi user pripada i sta moze a sta ne moze da radi...
[ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 20:57 ] @
I na Windowsu je to isto...
- Imas svoj home direktorijum (/users/XYZ), i u njemu imas prava pristupa (i admin, naravno) - Nemas prava pristupa direktorijumima drugih usera - Kao user proces, bez admin privilegija nemas prava pisanja po sistemskom direktorijumu (/Windows i /Program Files) - Sva podesavanja softvera se upisuju ili u tvoj home dir (/users/XYZ/AppData) ili u tvoj user-key u registry Dalje... - Isto kao i na Linuxu, svaki element fajl sistema ima owner-a i matricu prava pristupa - Za razliku od Linuxa, u Windowsu taj sistem vazi i za sve API sistemske objekte (handle-ove, itd...) Da ne pricamo o tome da Windows ima znacajno fleksibilniji sistem prava... ali to je vec nesto sto nije u domenu sekretarice. ![]() [ combuster @ 04.05.2009. 21:07 ] @
Izgleda da cu morati da protrcim malo windows kroz virtualbox, neke stvari su se pozaboravljale...
[ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 21:18 ] @
Ocigledno jesu :)
Samo, instaliraj OS bar iz 2006, nemoj iz 2001. Mada i taj iz 2001 je imao sve to sto se prava pristupa tice, jedino je po-defaultu u client verziji davao root privilegije useru, sto je najveca MS-ova greska ikad. Osim toga, mozes da probas jos interesantnih stvari: - Imas poduzi set permisija koje mozes da nasetujes, i naravno grupe i clanove grupa - Mozes da zabranis "elevaciju" aplikacija koje nisu potpisane recimo - Mozes da instaliras Subsystem for Unix Applications (SUA) i da imas UNIX shell, cak mozes da pristupis portovima isto kao i na Unix-u, imas gcc, ... sve "out of the box" (jedino nema X server) - Ugradjeni firewall ti omogucava da podesis prava ne samo po portovima, nego i po procesima, protokolima i mreznim adapterima U principu, sasvim siguran sistem - doduse, kosta i tu jednostavno nema argumentacije protiv Linux-a, ali opet - ima neke druge prednosti :) Sve u svemu, sto se tih sigurnosnih stvari tice, tu definitivno nemas probleme [ _AxeZ_ @ 04.05.2009. 21:55 ] @
Jedan od najvecih problema kod windowsa se moze sumirati skracenicom - PEBKAC
[ mulaz @ 04.05.2009. 22:03 ] @
Citat: - Mozes da instaliras Subsystem for Unix Applications (SUA) i da imas UNIX shell, cak mozes da pristupis portovima isto kao i na Unix-u, imas gcc, ... sve "out of the box" (jedino nema X server) Mozes direktno da pristupas disku? (ala /dev/sdXY), znaci da pises i citas na aktivni disk (znaci C: po windowsasko)? I sta te sprecava da pises tamo gde se recimo nalazi windows kernel? I dali time 'obican' admin postaje nesto poput 'root'a na linuxu, koji menjanjem fajlova dostigne apsolutni admin status? A inace mali offtopic... dali postoji implementacija SCTP-a u novijim windowsima? Posto na http://en.wikipedia.org/wiki/Stream_Control_Transmission_Protocol pise samo o nekom userspace libu za winxp :) [ Ivan Dimkovic @ 04.05.2009. 23:34 ] @
Citat: mulaz Mozes direktno da pristupas disku? (ala /dev/sdXY), znaci da pises i citas na aktivni disk (znaci C: po windowsasko)? I sta te sprecava da pises tamo gde se recimo nalazi windows kernel? I dali time 'obican' admin postaje nesto poput 'root'a na linuxu, koji menjanjem fajlova dostigne apsolutni admin status? Ne mozes, to je zbog razlika izmedju root privilegija na Unix-u i Windowsu oko cega smo davno pricali. Mozes da pristupis tako diskovima koji nisu sistemski, doduse - ja sa dd-om u Windows-u przim Linux Moblin image-ove na USB ;-) Sa druge strane, ja sam licno uspeo greskom da "sprzim" sistemski disk na kome su Linux i Windows uz pomoc DD-a na Linux-u... bez ikakvih problema, nije ni beknuo - osim sto je posle restarta GRUB rekao da mogu da se slikam. Citat: A inace mali offtopic... dali postoji implementacija SCTP-a u novijim windowsima? Posto na http://en.wikipedia.org/wiki/Stream_Control_Transmission_Protocol pise samo o nekom userspace libu za winxp :) Ne - bar ne da dolazi od vendora. To i ne cudi posto Windows obicno nije namenjen za izigravanje rutera ili - daleko bilo, za pokretanje konkretnog hardverskog rutera, pa je logicno da se implementacija tog protokola moze videti u IOS-u, QNX-u i BSD-u - a ne u Windowsu. Inace, Ciscov "Big Fucking Router" (BFR) koji je u srcu velikih telco mreza trci na QNX-u ;-) [ mulaz @ 05.05.2009. 00:32 ] @
Cime se onda postigne kopija diska? (mislm na byte-by-byte kopiju celog diska, ne samo fajlova), i ali je to uopste moguce diretno na windowsima?
I dali je moguce dobiti byte-by-byte kopiju rama? Ili je to necim zabranjeno, da ne bi neko kopirao recimo dekodiran DRM materijal (kao sto je slucaj sa nekim macovima koji ne dozvoljavaju prikaz slike preko analognog izlaza, ili na 'nepodrzanim' televizorima)? Sve vise sto pratim ovavke teme, sve zatvoreniji mi se cini windows, i sve lepse mi izgleda sloboda na linuxu :)) [ Srđan Pavlović @ 05.05.2009. 01:00 ] @
Citat: Cime se onda postigne kopija diska? (mislm na byte-by-byte kopiju celog diska, ne samo fajlova) Pa dd-om kroz SUA valjda. [ Dr.Love @ 05.05.2009. 01:26 ] @
Vidite ovako. Ja sam godinama koristio windows (od 3.1 do XP-a). Vistu smatram totalnom promasjem, cak i dosta medija komentarise da svi korisnici viste treba da dobiju windows 7 kao besplatan upgrade.
Ono me nervira kod windows-a je integracija svega i svacega, i ne mogucnost da ja biram sta hocu da koristim. Uz put pokusavaju da zarade sto vise mogu igrajuci sto prljaviju igru. Dalje, ima jako puno prljavog koda u programima, a M$ tu opet prednjaci u pokusaju da konkurenciju ostavi u mraku, a kod je totalno van kontrole zajednice, za razliku od Linuxa gde svi mogu da nadgledaju greske u kodu. Tako da kada uporedjujete pronadjene greske, imajte u vidu da se na greske u Windows samo naleti, uglavnom slucajno ili testiranjem, nikako gledanjem izvornog koda. Dalje, sve sto vam treba od programa mora da se kupi, i to papreno. Integrisani firewall je cisto smece, i to vam ne govorim kao Linux-ash vec kao administrator (u ovom trenutku) 100-ak Windows racunara po firmama u okolini i ko zna koliko Windows mashina u zadnjih 13 godina (od cega 9 god kao profesionalac). Znaci, Windows Vista Home premium = 112 EUR Kaspersky InternetSecurity = 42 EUR/godisnje Total Commander = 26 EUR Malwarebytes AntiMalware = 0 EUR (za sada) necemo dalje, i ovo je dosta. 1 godina ekploatacije = 180 EUR 2 godine ekploatacije = 222 EUR 3 godine eksploatacije = 264 EUR ....... Za to vreme Linux ne koshta nista i nisam u obavezi da razmisljam da li je neko smislio nacim da mi doaka dok M$ ne izbaci zakrpu, ili da li ce korisnik racunara znati da ne klikne na dozvoli bez da procita sta pise u oblacicu. I necu se nervirati sto ne postoji mogucnost logovanja na OS istovremeno kao drugi korisnik, vec za svaku lokaciju/firmu mogu da kupim zmaj mashinu na kojoj ce biti logovani istovremeno i raditi, koliko god mashina moze da podnese, a zastareli racunari ce dobiti slabiju verziju Linuxa i koristiti ga samo za logovanje na jaci racunar. Ako 264 EUR pomnozim sa 100 racunara pod mojom brigom, to znaci da je njima otislo oko 26.000 EUR koje sam ja mogao da zaradim i/ili ustedim, a ne da se i dalje patim sa korisnicima koji mi se non stop zale kako ih KIS usporava (osim Symanteca, ostali AV su nesposobni). Vec dva rodjaka su me, bez mog nagovaranja, u zadnjih mesec-dva dana zamolila da im instaliram i podesim Linux umesto Windows-a. Sto se tice Viste i njene bezbednosti, ona moze da radi samo na novim racunarima sa 2-4 GB RAM i cak je i tada sporija od XP-a, dok Linux moze da se tera i na starim dotrajalim racunarima. Inace, CentOS (RHEL) su veoma konzervativne distribucije i nisu brzotrkacke kao Fedora i ostali pa su MNOGO stabilniji. EOL za RHEL je mislim oko 6 godina, ne secam se tacno. Pa polako. Toliko od mene, cisto da se zna zasto mi je dosta Windowsa. Ne smeta on meni, ali mi je preseo. [ degojs @ 05.05.2009. 03:20 ] @
Citat: Vistu smatram totalnom promasjem, cak i dosta medija komentarise da svi korisnici viste treba da dobiju windows 7 kao besplatan upgrade. A? Vista je za manje od 3 godine uzela već skoro četvrt tržišta. Uporedi to sa konkurencijom (npr. OSX ili Linux) pa pričaj o promašajima.. http://marketshare.hitslink.co...tem-market-share.aspx?qprid=10 Iskreno, ja imam praktično svaki MS sistem, desktop ili server, i ništa me ne bi nateralo da koristim Vistu da ima problema. Problema jeste bilo, pre svega zbog drajvera, ali to je, bar po mom iskustvu, odavno završena priča, otprilike kada je izašao SP1 i drajveri su doterani i to je to. Sistem je za klasu stabilniji od XP-a, pogotovo se to oseti nakon duže vremena. Mnogo je otporniji na razna cimanja tipa instaliranja i deinstaliranja koječega. Mislim da je to jednim delom i zbog virtuelizacije registrija i još nekih delova Windowsa - sistem ostaje "čist". Citat: Integrisani firewall je cisto smece, i to vam ne govorim kao Linux-ash vec kao administrator (u ovom trenutku) 100-ak Windows racunara po firmama u okolini i ko zna koliko Windows mashina u zadnjih 13 godina (od cega 9 god kao profesionalac). Zašto? Primetio sam da kod mene na poslu nema nikakav zaseban firewall na radnim stanicama, a na mreži je ionako to rešeno mislim kroz specijalizovani hardver. Evo ja ni kod kuće namam zaseban firewall, šta tačno fali ovom što dolazi uz Windows? Na poslu je u pitanju je lokalna mreža koja pokriva ceo Ontario, sa nekoliko (ako ne i desetina) hiljada radnih stanica, laptopa i gomilom servera - sve Windows, koliko sam ja imao prilike da vidim i čujem. Nisam primetio neke probleme na mreži, takve kakve ti opisuješ. Stvar je da korisnici nemaju, naravno, nalog lokalnog adminstratora (osim npr. nas programera). I to već rešava problem. Citat: Windows Vista Home premium = 112 EUR Kaspersky InternetSecurity = 42 EUR/godisnje Total Commander = 26 EUR Malwarebytes AntiMalware = 0 EUR (za sada) necemo dalje, i ovo je dosta. Interesantno. Osim Windowsa, ja ništa od ovog drugog nemam (na kućnom kompjuteru, pošto si naveo Home Premium gore). Vista Home Premium, ako se nabavlja uz kompjuter, tako kažu, dođe oko $50. Upgrade sa XP košta $98. http://www.royaldiscount.com/miwivihoprup4.html Da se razumemo, nikom od nas ne bi škodilo da imamo sistem koji je besplatan a još bolji od konkurencije, ali Linux to danas jednostavno nije. Da jeste, ipak bi većina nas koristila isti, kod kuće mi niko ne diktira koji OS da koristim. [Ovu poruku je menjao degojs dana 05.05.2009. u 04:31 GMT+1] [ bachi @ 05.05.2009. 07:47 ] @
Ako išta valja na toj Visti i Windows 7 jeste built firewall i kao admin bi to trebao da znaš, kada dodamo moć koju ima group policy na centralno podešavanje firewalla, pesma bato...
Kucaj u searchu Advanced firewall i sve će ti se samo kazti. :D [ combuster @ 05.05.2009. 08:46 ] @
Instalirao sam xp kroz vbox (nemam vistu) i imam jedno pitanje...
Kako da prava za direktorijum C:\Downloads dodelim na sledeci nacin: Pera i Sanja -rwx Mika i Ana -rx ??? Malo sam drndao User Rights Assignment i video da ima set predefinisanih task-ova koji odredjene grupe mogu obavljati, primetio sam koja je razlika u Windows-u izmedju Power User-a i Limited user-a... Sve je to ok i moze se lepo nasetovati ali ajde da uporedimo: 1. Pod Windows XP default account je sa admin privilegijama sto nikako ne valja (mada je dimkovic i rekao to vec), pod linux-om sve zavisi od distro-a do distro-a na arch-u si root kako ga boot-ujes pa tek kasnije podesavas user-a i grupe kojima pripada, gde moze i ne moze da brlja i slicno, pod ubuntu-om user pripada sudoers-ima koji cukajuci svoju sifru dobija admin privilegije... Vista je to resila sa UAC-om... 2. Pod linuxom mozes svakom od fajlova i direktorijuma dodeliti kojoj korisnickoj grupi pripada i ko je vlasnik istog, na XP-u ili to ne mozes da uradis ili ja ne znam kako... Naravno Windows ima predefinisana prava vezana za odredjene dir-ove (program files, windows, shared i user folders).. Pre 6 godina dok sam spremao A+ sam ucio o acl-u na ntfs-u (ext2 je to implementirao odavno) i dozvolama tipa rwxdp samo sto ne znam kako da iste dodelim fajlu ili direktorijumu... 3. Pod windows-om ako user ima limited account ne moze da kreira nista u sistemskim dir-ovima pa ni da instalira nijedan program osim ako ga ne pokrene sa Run As dok pod Linux-om ga pokreces sa sudo ako pripadas sudoers-ima ili se logujes sa su kao root... Dakle slicno... 4. Pod linuxom mogu da dodam user-a grupi lp i da mu dozvolim da koristi printer, da li je moguce da dozvolim koriscenje printer-a razlicitim korisnicima na windowsu? Buduci da nisam windows koristio odavno logicno je da mi je lakse da nasetujem korisnicka prava pod linuxom nego pod windowsom ali mi je bilo potrebno sveukupno sat vremena brljanja pod windows-om bez google-a da provalim kako sve to isto da namestim... Naravno cinjenica da na netu ne cuce na svakom koraku exploiti i malware za linux cini ovaj os bezbednijim za everyday use... [Ovu poruku je menjao combuster dana 05.05.2009. u 09:58 GMT+1] [Ovu poruku je menjao combuster dana 05.05.2009. u 10:05 GMT+1] [ Marko Medojević @ 05.05.2009. 08:59 ] @
Desni klik na željeni file/folder i odaberi security tab. Ako security tab nedostaje onda ideš na my computer->tools->folder options->view i tu isključiš Use simple file sharing(Recommended).
[ combuster @ 05.05.2009. 09:09 ] @
Sad je tu, thnx... Vidim i da za printer mogu da uradim to isto...
Cudo jedno kako je lako zaboraviti ovaj windows posle dugo vremena, sve sam bre ovo radio nekad pre pola decenije :D Mada it's like riding a bike... [ Ivan Dimkovic @ 05.05.2009. 09:45 ] @
Osobu koja radi u IT-u i koja tvrdi da je Firewall u Windows-u Visti, Serveru 2008 (i 7-mici) "smece" bih na licu mesta otpustio i nikad ne bih dao nikakvu preporuku.
Jebote, sta covek ovde nece sve procitati :) Kao sto ljudi rekose, idi u Administrative Tools i "Windows Firewall with Advanced Security" pa gledaj sta sve moze :) Jos kad otkrijes group polise i serviranje istih na domenu... :) Citat: mulaz Cime se onda postigne kopija diska? (mislm na byte-by-byte kopiju celog diska, ne samo fajlova), i ali je to uopste moguce diretno na windowsima? I dali je moguce dobiti byte-by-byte kopiju rama? Ili je to necim zabranjeno, da ne bi neko kopirao recimo dekodiran DRM materijal (kao sto je slucaj sa nekim macovima koji ne dozvoljavaju prikaz slike preko analognog izlaza, ili na 'nepodrzanim' televizorima)? Polako polako, naravno da je moguce :) Sistemski disk je moguce ocitati tako sto ce ti aplikacija biti startovana za vreme inicijalizacije sistema, sto zahteva da koristi tzv. "native" API. Tako radi i chkdsk za proveru sistemskog volumea. Ne-sistemske diskove mozes bez problema citati/pisati kako ti je volja na hardverskom nivou ako imas admin. privilegije. Memoriju mozes procitati ako ti proces ima pravo instalacije drajvera - /Device/PhysicalMemory je od verzije 6 NT kernela zatvoren za user-mode procese, ali to je moguce resiti sa drajverom od par KB, koji mapira pristup tom uredjaju (memoriji) user-mode procesu Citat: Sve vise sto pratim ovavke teme, sve zatvoreniji mi se cini windows, i sve lepse mi izgleda sloboda na linuxu :)) Mozda bi mogao da ipak probas par stvari na Windowsu pre nego sto utvrdis da je "zatvoren". Sto se "slobode" tice - kako se uzme, pricali smo o tome vec vise puta na temu VMS vs. Unix dizajn - stvar licnog ukusa, nekima je to feature a nekima sigurnosni problem. Citat: da ne bi neko kopirao recimo dekodiran DRM materijal (kao sto je slucaj sa nekim macovima koji ne dozvoljavaju prikaz slike preko analognog izlaza, ili na 'nepodrzanim' televizorima)? Vidis kako pricas napamet - kad covek nema puno znanja o necemu, ima tendenciju da pravi dosta gresaka. - Kao prvo, rekoh ti gore da nije problem ocitati sistemsku memoriju, doduse to je otezano za user-mode procese i to iz objektivnih razloga. Sistemska memorija je /Device/PhysicalMemory NT objekat, i savrseno postoji vec par decenija - DRM oko cega Linuxasi prave gomilu pompe nema blage veze sa ovim, radi se o VIDEO MEMORIJI, koja i ovako i onako ni na jednom PC sistemu nije mapirana u sistemskom RAM-u i za koju postoji zahtev da ako aplikacija alocira sigurni video surface da video drajver ne dozvoli jednostavan pristup toj memoriji neautorizovanim procesima. Big deal, ako nemas DRM aplikacije na sistemu (ja nemam), ta stvar te savrseno ne dotice. Mozes bez ikakvih problema imati HD video na analognom izlazu u Windows-u, nista te ne sprecava. Jedino ako neka aplikacija to zabrani za video surface, neces moci da pratis taj video na tom monitoru. Niko te ne sprecava da koristis ne-DRM player kojih ima... milion... Kad malo bolje razmislim, ne postoji NI JEDAN razlog da koristis DRM video player na Windowsu, cak i ako imas BD diskove jer postoji aplikacija koja ih pusta bez DRM sranja (AnyDvd) - na Linuxu ih ne mozes pustati uopste u svoj silini "slobode" :) [ mulaz @ 05.05.2009. 10:26 ] @
Za ne-prikazivanje filmova na analognom izlazu, sam rekao da to vazi za Mac-e.
Zar ne postoji mogucnost enkripcije *.wmv fajlove, koji posle ne mogu da se pustaju na ne-drm playerima (znaci samo wmp i neki derivat?)? Sa video memorijom, moze se raditi dosta toga zanimivljivog :) evo primer: http://en.gentoo-wiki.com/wiki...e_memory_on_video_card_as_swap <- video memorija kao "swap" (naravno uz neka ogranicenja, ali read-only pristup morao bi raditi bez problema i sa binary driverima). [ Dr.Love @ 05.05.2009. 10:37 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Osobu koja radi u IT-u i koja tvrdi da je Firewall u Windows-u Visti, Serveru 2008 (i 7-mici) "smece" bih na licu mesta otpustio i nikad ne bih dao nikakvu preporuku. Jebote, sta covek ovde nece sve procitati :) Kao sto ljudi rekose, idi u Administrative Tools i "Windows Firewall with Advanced Security" pa gledaj sta sve moze :) Jos kad otkrijes group polise i serviranje istih na domenu... :) Moram da se ispravim, da ne bude zabune. Mislio sam na firewall-ove na XP-u koji se od Winodws-a u mom okruzenju koristi u 90% slucajeva. Jos jedno 8% cine Windows 2000 mashine a samo pokoji notebook ima Vistu na sebi. Windows Server varijantama nisam ima prilike da pristupam, suvise su skupi a ja sam odlucio da koristim samo legalane stvari (jedan od vecih razloga zasto sam krenuo prvo na open-source i freeware programe pa posle odleprsao na Linux). Za Vistu nize u textu kazem da je izbegavam. Jeste XP star, ali se i dalje jako siroko koristi, posebno od strane kucnih korisnika sa ilegalnim kopijama i zeljom da iz jeftinog i/ili uglavnom starog/polovnog hardware-a izvuku svaki delic snage. A za mene je to realno stanje. A to sto je let u svemir cudo tehnologije (sa Intel 8086 procesorima i 8" floppy-ima) nista mi ne znaci ako za svog zivota necu leteli u svemir. Malo sam mozda preterao u usporedbi, ali nije daleko. Vistu smatram promasajem ne sa strane tehnologije, koja je po meni i dalje dosta ispod Linux-a po pitanju finog podesavanja bezbednosti, vec sa strane vecine korisnika koji u velikom broju slucajeva imaju starije ili slabije mashine. Jednostavno je "Bloatware". Vista je i dodatno zakomlikovana u korisnickom interface-u, desava mi se da se vrtim po 2-3 minuta u krug kroz nekoliko prozorcica za podesavanje necega (LAN npr) i da ne uspevam da vidim link koji mi treba. Mozda nisam navikao na takav interface, dosta tesko menjam navike, ali samo zbog toga sta se od mene trazi kada treba da se podesi Vista odlucio da uopste ne zelim da odrzavam Viste, gde god mogu. Za sada sam imao srece da je u 99% slucajeva izbegavam posto vecina ljudi jednostavno nema dovoljno snazne mashine da pozeli da resurse potrosi na Vistu. Kada izadje Windows 7, planiram da ga ozbiljno istestiram. Pazite, ja vec 9 godina odrzavam Windows-e, i do pre 2-3 godine sam radio 90% na njemu, a onda sam poceo da aktivnije radim sa Linuxom jer sam video prednosti koje meni trebaju. Pocelo je sa postavljanjem File servera po firmama, posto cak ni Windows XP Pro nije u stanju da preko mreze sharuje fajlove tako da. A nateraj neku manju firmu da plati za Windows server + CAL-ove. Dalje, na Windows-u ne postoje symlinkovi, tj npr u folder za svaciji pristum namestis link do nekog foldera ili fajla koji se nalazi u direktorijumu koji ima restrikcije. Ili, bolji primer, zamisli da imas mogucnost da za sve My Documents foldere na file serveru mozes da izvuces linkovu u jedan zbirni folder ali tako da se ne vidi fajl linka vec da to njima izgleda kao pravi folder, i da se kao isti i ponasa. pretraga, kopiranje, itd. Nedavno sam odradio NFS povezivanje 4 Linux servera tako da na svakom imam foldere koje kada otvorim odmah vidim podatke na onom drugom racunaru, ali je to tako podeseno da jednostavno nijedan drugi racunar na celom svetu osim onih sa dozvolom ne moze ni da posumnja da je to podeseno. I za svaku IP dodatno moze da se podesi read/write. Mnogo bolja i laksa, i bezbednija varijanta od Windows file sharinga. Sve sto mi treba sam pronasao i podesio na CentOS-u i sada mi treba 2-3 puta manje vremena da instaliram Linux nego da instaliram i sve podesim na Windows-u (XP). Svodi sa kopiranje konfiguracionog fajla sa dodatnim repozitorijumima i na kucanje nekoliko redova texta gde navedem sta sve hocu, a update program odradi ostalo bez problema. Cak razmisljam da nadjem vremena da izbacim neku vrstu distro-a koji ce da doda potrebne repozitorijume gde se nalaze odlicni programi (CentOS gleda da bude 100% kompatibilan sa Red Hat Enterprise Linux-om pa su mnoge stvari iskljucene u startu kao mp3 podrska zbog pvrede prava itd.). Mozda ce cak i obicna skripta biti dovoljna da povuce sve potrebne programe koji dosta povecavaju upotrebljivost CentOS-a kao desktopa. Trenutno nema programa koji mi treba a da ga nemam spremnog za jednostavnu instalaciju cim novom racunaru pokazem gde da trazi potreban software. Tako da je prica o dep-ovima samo delimicno tacna, u slucaju kada se koristi samo ono sto se originalno instalira. Cim se ukljuce third-party repozitorijumi sa nekoliko hiljada dodatnih programa/paketa, situacija se drasticno menja. Samo treba obicnim korisnicima to objasniti. [ Ivan Dimkovic @ 05.05.2009. 11:02 ] @
Citat: mulaz Zar ne postoji mogucnost enkripcije *.wmv fajlove, koji posle ne mogu da se pustaju na ne-drm playerima (znaci samo wmp i neki derivat?)? Jedini kriptovani WMV fajlovi koje sam ikad imao prilike da vidim za ovih 10-tak godina su bili neki pornici, i ako me pamcenje drzi - ne tako dobri :) Iskreno... ne vidim ni jedan razlog zasto bi neko normalan danas imao potrebu da gleda "kriptovane WMV" fajlove, em sto se placaju, em sto posle toga imas jako mala prava sa tim... Da ne pricamo o tome ako server ode dodjavola, odose i tvoja prava sa njim. Da ne pricamo o tome da je sam Microsoft vise puta menjao DRM tehnologiju i par puta ostavljao ljude na cedilu. Na kraju krajeva, ne vidim ni sta imamo sa ovim - te fajlove i ovako i onako ne bi ni mogao da vidis u Linuxu, u Windowsu bar postoji neka jadna mogucnost da ih gledas uz zesca ogranicenja. Mislim da je najbolje uopste i ne kupovati takve stvari. Citat: Sa video memorijom, moze se raditi dosta toga zanimivljivog :) evo primer: http://en.gentoo-wiki.com/wiki...e_memory_on_video_card_as_swap <- video memorija kao "swap" (naravno uz neka ogranicenja, ali read-only pristup morao bi raditi bez problema i sa binary driverima). Tja... memory swap na video memoriji :) Mislim, danas kada mozes opremiti komp sa N GB memorije za par desetina EUR. Mislim da je to ipak nesto u domenu "zanimljivih garaznih eksperimenata" :) [ degojs @ 05.05.2009. 18:59 ] @
Citat: Moram da se ispravim, da ne bude zabune. Mislio sam na firewall-ove na XP-u koji se od Winodws-a u mom okruzenju koristi u 90% slucajeva. Jos jedno 8% cine Windows 2000 mashine a samo pokoji notebook ima Vistu na sebi. I kod mene u firmi velika većina su još uvek XP mašine. I opet, nema problema, što znači da u praksi sva ta tvoja priča jednostavno ne pije vodu. Citat: Vistu smatram promasajem ne sa strane tehnologije, koja je po meni i dalje dosta ispod Linux-a po pitanju finog podesavanja bezbednosti, vec sa strane vecine korisnika koji u velikom broju slucajeva imaju starije ili slabije mashine. Ma dobro sad, ti smatraš.. ali očigledno većina se ne slaže sa tobom, inače Vista ipak ne bi uspela za manje od tri godine da uzme skoro 25% desktop tržišta. I to bez netbook tržišta, tako reći, gde je XP dominantna sila :) Sve ti nešto hvališ Linux, ali brate svećom ga treba tražiti na desktopu, osim na akademskim ustanovama, gde su Unix sistemi tradicionalno popularni. Citat: Dalje, na Windows-u ne postoje symlinkovi, tj npr u folder za svaciji pristum namestis link do nekog foldera ili fajla koji se nalazi u direktorijumu koji ima restrikcije. Ovaj, Windows (Vista) ima symlinkove. Opet, big deal? Ne bih rekao. Nekad može lepo da posluži, ali iskreno, ništa bez čega se ne može. Praksa te opet demantuje, itd, itd. Što se ostalog tiče, to je više neka tvoja subjektivna ocena, nego realni nedostaci Viste. Svakako da svaka promena pada sve teže kako čovek stari (ili ako skoro 10 godina koristi jedan sistem, kao XP, pa se navikne), ali bože moj, ljudima nikad ne možeš ugoditi - jedni se žale kako nema dovoljno promena, drugi kako ih ima suviše, itd. [ degojs @ 05.05.2009. 19:18 ] @
@Dr.Love: i ajd da se odlučiš više o kom Windowsu ćeš da pričaš ili bar jasno da kažeš XP ili Vista, a ne samo "Windows." Ako je XP, zadrži se na istom. Ako ćeš da pljuckaš Vistu, OK, ali nemoj onda posle da menjaš pesmu tipa mislio sam na XP, itd. Čisto da možemo da pratimo šta ko priča :)
[ Dr.Love @ 05.05.2009. 19:24 ] @
Cela ova prica je pocela tako sto su provocirani korisnici Linux-a kako Linux nista ne valja, i navedeni da zapocnu blazi "flame war", a i podrzavaoci Windows-a su se zdusno potrudili da ga odrze.
Stav koji sam ja izrazio je da Linux moze da bude u vecini slucajeva adekvatna zamena, a u nekim slucejevima ima i prednosti. Pa ne bi ga tolike drzave iskoristile da zamene Windows platformu u svojim sistemima (i Velika Britanija, njen ministar za tehnologiju, pre oko mesec dana savetovao ustanove u nadleznosti drzave da potraze open source zamenu za propriatery software). Sa Linuxom (barem ja) imam otvorene mogucnosti da radim sa njim sta god hocu, a da ne moram nista da platim, za razliku od Windows zajednice u kojoj se vecina dobrih stvari moraju placati. Sto se tice rasprostranjenosti, vec sam rekao da ce se Linux brze razvijati kada bude vise uputstava za rad, posebno na srpskom jeziku. Tu je slucaj "para vrti gde burgija nece" i potreban je ozbiljan trud Linux zajednice da priblizi Linux obicnom korisniku, i da obuci voljne servisere da nauce da odrzavaju Linux mashine. Onda ce trzisno biti daleko drugacija prica. Za symlinkove na Visti nisam znao, na njoj sam prelomio i presao na Linux. Jedva cekam da vidim kakav je Windows 7 i da skocim direktno na njega (instalacije za korisnike koji hoce Windows sistem). A za specifikaciju o kojoj verziji govorim, u pravu si, pripazicu, navika od konstantnog razgovora sa noob-ovima koji jedva razdvajaju Word i Windows (ne mislim na forumovce vec krajne korisnike). [ degojs @ 05.05.2009. 20:04 ] @
Citat: Sa Linuxom (barem ja) imam otvorene mogucnosti da radim sa njim sta god hocu, a da ne moram nista da platim, za razliku od Windows zajednice u kojoj se vecina dobrih stvari moraju placati. Ne, nije tačno. I na Windowsu je ogroman broj besplatnog softvera, ne samo stvari tipa Firefox, Apache, MySQL ili OpenOffice, već i gomila alata iz samog Majkrosofta i drugih firmi. Izuzetno kvalitetan softver. Nego da se vratimo na nešto što si rekao gore: kako ti je teško pala promena u interfejsu između XP i Viste. Slažem se i meni je trebalo jedno vreme da se naviknem, ali preživeh (pošto većinu vremena ipak provodim u raznim aplikacijama). Međutim, kako bi ti (i ja) podneli situaciju gde bi morali da radimo sa kompjuterima na kojima se nalaze razne Linux distribucije, razna GUI okruženja, razne verzije? To je manji problem? Primeti da se Apple probio poslednjih godina upravo obrnutom politikom - veća kontrola, većina stvari već pripremljena, manje podešavanja koje korisnik treba naknadno da radi, itd. [ Dr.Love @ 05.05.2009. 20:24 ] @
Znam za free software za Windows, instaliram ga gde god mogu na Windows mashine koje odrzavam. Ali to nije isto kao kada mozes i da ga prepravljas i podesavas.
95% Linux distibucija koristi 2 korisnicka interface-a, GNOME i KDE, i na velikoj vecini distro-a se stvari nalaze na istom mestu. Nove stvari se ubacuju, ali se izgled u glavnom ne menja. A drugaciji interface na Visti je samo dodao ulje na vatru kada sam odlucio da je izbegavam sto je moguce vise, nije jedan od glavnijih razloga. [ degojs @ 05.05.2009. 20:37 ] @
^Nisu li GNOME i KDE ipak više različiti nego XP i Vista? Pretpostavljam da postoje i značajne razlike između raznih verzija ovih okuženja?
Izgleda tebi to ništa nije problem, a ja bih rekao da si žešće subjektivan. Citat: Ali to nije isto kao kada mozes i da ga prepravljas i podesavas. Ma da, ajd pošteno, koliko ljudi će u to da se upušta? Znaš koliko: možda 1% od onih 1% koliko ih trenutno koristi Linux, a verovatno i manje. Koliko ih uopšte ima znanja za takve stvari? Ajde da se lažemo. [ bachi @ 05.05.2009. 20:45 ] @
Citat: Ili, bolji primer, zamisli da imas mogucnost da za sve My Documents foldere na file serveru mozes da izvuces linkovu u jedan zbirni folder ali tako da se ne vidi fajl linka vec da to njima izgleda kao pravi folder, i da se kao isti i ponasa. pretraga, kopiranje, itd. Pričamo li o DFSu na Windows serveru? http://en.wikipedia.org/wiki/D...ed_File_System_%28Microsoft%29 [ combuster @ 05.05.2009. 20:45 ] @
Malo je nezahvalno govoriti o tome sta odgovara sirim narodnim masama i kako se probiti na trzistu... Uglavnom u ovakve diskusije ulazimo sa dosta subjektivnog osecaja sto je greska. Meni je prelazak sa 98-ice na Windows XP bio tezak i pretezak, subjektivno sam imao osecaj da stara pravila vise ne vaze, tako sam se ulenjio i jednostavno nisam mnogo prckao po xp-u sem nekih standardnih security fazona cisto da koliko toliko userima osiguras bezbedniji surf i sl... (ME i 2K namerno sam preskocio jer su takodje patili od zescih decijih bolesti i by the time dok su to ispravili izasao je xp). Vistu sam instalirao jednom i slovima jednom, da kazem opet subjektivno odvratan mi je bio na prvu loptu i batalio sam ga. Tada u samom startu je imao problem sa kompatibilnoscu sa starim software-om, kasnije se to ispravilo ali je bilo kasno... Linux sam vec odavno koristio kao primarni os i kada sam prestao da se zezam sa igricama ntfs je otisao u ext3. Windows mi ne nedostaje ni malo. I dalje znam da cistim viruse, instaliram i restore-ujem windows-e a to je ono gde ima najvise posla, uleti neka baza i program u vb-u ali to nije toliko cesto, vbox odradjuje posao super za takve stvari.
Sta je ono sto mi odgovara na linuxu kao desktop masini... Ne moram da pretrazujem net za raznorazne software-e, sve je u repoima, jedna komanda ili klick i vec su tu. Izaberes distro koji mozes da build-ujes from scratch (kao arch npr) i znas kako dise jer si sve sam podesio... Verovatnoca da cu da zakacim neki gadan malware je 1:1M ... Mada od 97-e godine me je pogodio jedan gadan malware i to zbog moje gluposti tako da ne shvatite me pogresno, ne zalim se mnogo ni na windows sto se toga tice... To sto je tesko napraviti idiot proof os je druga stvar. Svidja mi se sto mi prilikom debug-ovanja ne izlaze sirovi memory dump-ovi vec su log-ovi citljivi i very verbose... Ako mi kernel imalo zakenjka znam gde da trazim, dobro ume da naprave sranja i dead loop printk's koji umeju da ti zagorcaju zivot ali su ovi problemi obicno brzo ispravljeni. Volim da pratim sta mi se dogadja sa sistemom a na linuxu takav info mozes da dobijes od applet-a za panel pa sve do conky-ja i ostalih zezancija koje stvarno dobro dodju a ne smetaju uopste... I brate ne osecam se prevarantom sto crack-ujem windows pa bezim od Windows genuine advantage notification-a kao djavo od krsta. Besplatno skoro sve! Ne svidja mi se sto umeju da naprave sr*** sto se drajvera tice, sa intelovim drajverima za X3100 se patim vec godinu i po dana i sve se nadam da ce biti bolje ali za sada nista. Obecali su major rewrite of code u roku od mesec-dva pa cemo videti sta ce biti. I sta mu fali kao desktop os-u ajd sad: ![]() [ Marko Medojević @ 05.05.2009. 20:51 ] @
Citat: Dr.Love: Znam za free software za Windows, instaliram ga gde god mogu na Windows mashine koje odrzavam. Ali to nije isto kao kada mozes i da ga prepravljas i podesavas. Većina besplatnih opensource programa koji su dostupni za Linux takođe postoje i u verzijama za Windows. Evo na primer Firefox, Thunderbird, OpenOffice, ... Čak i je i za Windows napisano mnogo više besplatnog opensource nego za Linux. Po čemu je sad Linux u prednosti što se tiče prepravljanja tog softvera? Na isti način kao što ćeš otvoriti i prepraviti source od Firefoxa na Linuxu tako ćeš i za Windows. Baš mi nije jasna ta tvrdnja da Linux ima nekih prednosti kod prepravljanja opensource softvera. To mi deluje kao čisto spinovanje! [ combuster @ 05.05.2009. 20:57 ] @
Citat: Čak i je i za Windows napisano mnogo više besplatnog opensource nego za Linux ?????????? [ Dr.Love @ 05.05.2009. 21:58 ] @
Citat: mare_bj: Većina besplatnih opensource programa koji su dostupni za Linux takođe postoje i u verzijama za Windows. Evo na primer Firefox, Thunderbird, OpenOffice, ... Čak i je i za Windows napisano mnogo više besplatnog opensource nego za Linux. Po čemu je sad Linux u prednosti što se tiče prepravljanja tog softvera? Na isti način kao što ćeš otvoriti i prepraviti source od Firefoxa na Linuxu tako ćeš i za Windows. Baš mi nije jasna ta tvrdnja da Linux ima nekih prednosti kod prepravljanja opensource softvera. To mi deluje kao čisto spinovanje! Ceo Linux (ili bar 99%) je open source. Ja trenutno u mom lokalnom repozitoriju skladistim oko 20GB rpm paketa od cega su oko 15GB jedinstveni paketi, a ostalo su starije verzije (zbog kompatibilnosti i sl.) Posto vecina programera an Windows platformi hoce da zaradi, i zato sto i oni moraju da placaju za razvojne pakete (Delphi, VB, MSSQL, ...) i za vecinu drugih programa, vecina se odluci da naplati svoj trud kroz licenciranje. Cak i kada je program besplatan, nisu bas radi da daju svoj kod na uvid da bi sprecili konkurenciju da im krade ideje. Za Linux je situacija dosta drugacija. Na DVD-e Linux distribucija se generalno stavlja samo GPL software (Red Hat i Fedora nemaju ni podrsku za mp3 zbog moguce povrede patentnih prava), i posto su i paketi za izradu programa takodje GPL, programeri na Linuxu su moralno podstaknuti da program dele pod GPL licencom (open source). Ono sto je dozvoljeno, i cak smatram vrlo korisno je naplata podrske za korisnike kojima treba brza podrska, a od koje se uglavnom finansira razvoj tog projekta. [ Ivan Dimkovic @ 05.05.2009. 22:13 ] @
Citat: Dalje, na Windows-u ne postoje symlinkovi, tj npr u folder za svaciji pristum namestis link do nekog foldera ili fajla koji se nalazi u direktorijumu koji ima restrikcije. Eto - sve sami primeri kako neznanje stvara laznu sliku... NTFS fajl sistem podrzava "junction points" vrlo slicne funkcionalnosti jos od verzije za Windows 2000, a simbolicke linkove podrzava od verzije za NT kernel v6 (Vista / Server 2008) i ti linkovi mogu ukazivati i na network resurse. Stavise, Vista ih obilato koristi za "emulaciju" starih path-ova do raznih fajlova. Citat: Posto vecina programera an Windows platformi hoce da zaradi, i zato sto i oni moraju da placaju za razvojne pakete (Delphi, VB, MSSQL, ...) i za vecinu drugih programa, vecina se odluci da naplati svoj trud kroz licenciranje. Cak i kada je program besplatan, nisu bas radi da daju svoj kod na uvid da bi sprecili konkurenciju da im krade ideje. Visual Studio Express je potpuno besplatan - a to je takodje i najpopularniji razvojni alat na toj platformi. O kakvom placanju pricas? Naravno postoje komercijalni razvojni paketi, ali isti takvi postoje i na Linuxu - recimo Intel-ov optimizovani kompajler, koji kosta. Da ne pricamo o tome da imas i GCC na Windowsu, kao i gotovo svaki iole bitniji OSS paket :-) [ BBS @ 06.05.2009. 02:33 ] @
Citat: combuster: I brate ne osecam se prevarantom sto crack-ujem windows pa bezim od Windows genuine advantage notification-a kao djavo od krsta. Besplatno skoro sve! [/URL] Iskreno i to se lako resava krakujes sa par redaka i to. A prica o kontroli sta se sistemu desava kao i ispravljanu koda je u najmanju ruku nebulozna (npr Gimp 10000 redova koda i to ce kao korisnik da ispravi nebulozno u najmanju ruku). Ako ti odgovara Linux (iz bilo kog razloga pa makar i onih ironicnih koje po obicaju iznosi Dimkovic) koristi ga ako ti neodgovara nemoj. Drzavne institucije bi pak MORALE iskljucivo da koriste Linux i to samo iz jednog razloga: da ne trose pare (zbog licne provizije i mnogih sekretarica) gradjana ove zemlje koje se uplacuju u budzet [ combuster @ 06.05.2009. 07:05 ] @
Citat: Iskreno i to se lako resava krakujes sa par redaka i to. A prica o kontroli sta se sistemu desava kao i ispravljanu koda je u najmanju ruku nebulozna (npr Gimp 10000 redova koda i to ce kao korisnik da ispravi nebulozno u najmanju ruku). Ako sam te dobro shvatio wgan se ne mora crackovati, dovoljno je da kliknes na checkbox... Ovo je vise bilo u sali... Ja ne znam stvarno sta je lose u tome sto neko voli da izgradi svoj sistem from scratch pocev od kernel-a koji mozes da prilagodis svom sistemu... Mozda je vecinu stvari na jedan ili drugi nacin moguce uraditi i u windows-u ali ga ja ne poznajem tako dobro kao linux niti mi je jasno cemu sluzi svaki od njegovih servisa. A o ispravljanju koda mogu da kazem samo da je u par navrata dobro doslo kao trenutno resenje jer drugo nisam imao. Nije u redu sto non stop pominjete GIMP i ostale aplikacije koje imaju dovoljno developera da takav app odrzavaju valjano. Kada imas util koji je razvijao jedan lik u njegovo slobodno vreme a treba ti trenutno a zamenu ne mozes da nadjes dobro dodje da ispravis rucno par linija. I u 99% slucajeva taj programer je znao sta radi ali se podvuce neki type'o, header promenio lokaciju, nedostaje fi ispod if i slicno, funkcija koju je koristio nije pravilno definisana.... Ovo posebno vazi za mator neki utility a gde su se gomile stvari promenile u medjuvremenu.... [ Ivan Dimkovic @ 06.05.2009. 09:18 ] @
Citat: Ja ne znam stvarno sta je lose u tome sto neko voli da izgradi svoj sistem from scratch pocev od kernel-a koji mozes da prilagodis svom sistemu... Mozda je vecinu stvari na jedan ili drugi nacin moguce uraditi i u windows-u ali ga ja ne poznajem tako dobro kao linux niti mi je jasno cemu sluzi svaki od njegovih servisa. Ma nema nista lose u tome, svasta. Ja sam lepo i rekao - Linux je prilagodjen i napravljen BAS za takve ljude kao sto si ti... I za njih ne samo da ne "sucks" vec "rules" :) Doduse, takvih ljudi sa takvim potrebama je ispod 1 na 100... za onaj ostatak ipak stvari stoje drugacije, njima daleko vise znace neke druge stvari koje Linux NE poseduje nego mogucnost krpljenja source-a kernela. Citat: Drzavne institucije bi pak MORALE iskljucivo da koriste Linux i to samo iz jednog razloga: da ne trose pare (zbog licne provizije i mnogih sekretarica) gradjana ove zemlje koje se uplacuju u budzet Ovaj... ukupna cena IT sistema se sastoji od dosta parametara od kojih je cena instalacionog CD-a za softver samo jedan mali deo. Cesto moze da se desi da Linux prica izadje skuplje :) [ combuster @ 06.05.2009. 10:14 ] @
Citat: Doduse, takvih ljudi sa takvim potrebama je ispod 1 na 100... za onaj ostatak ipak stvari stoje drugacije, njima daleko vise znace neke druge stvari koje Linux NE poseduje nego mogucnost krpljenja source-a kernela. Hvala Bogu, svako prema svojim potrebama, neko ko zivi od visual studia ili se bavi administracijom windows servera sigurno nece izabrati linux... Citat: Cesto moze da se desi da Linux prica izadje skuplje :) Ako u obzir uzmes portovanje aplikacija koje se koriste, obucavanje i zaposljavanje strucnih ljudi i pod uslovom da je uopste moguce koristiti linux u zadanom informacionom sistemu moze da se desi da izadje i skuplje, sve zavisi od situacije do situacije... Negde je cista ludost implementirati windows za radne stanice a negde potreba... [ nkrgovic @ 06.05.2009. 10:33 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ovaj... ukupna cena IT sistema se sastoji od dosta parametara od kojih je cena instalacionog CD-a za softver samo jedan mali deo. Cesto moze da se desi da Linux prica izadje skuplje :) Ovo je zdrav rezon koji koristi svaka normalna firma. Na zalost, dosta njih ipak misli da sve zna, ili da je ono sto kosta automatski vrednije, pa krenu u Windows pricu rezonom "mora da je dobro, cim toliko kosta", naravno uz kradju, pa posle placaju licence jer su im podaci zarobljeni u propriatery aplikaciji... Tipican primer iz mog iskustva su firmice od 10-tak ljudi, koje za pop mail koriste MS Exchange.... :D Inace, ovo bi trebalo da bude nacin na koji razmislja svaka normalna kuca. Daj ti meni TCO, lako cemo za TCA. Medjutim... : Citat: BBS: Drzavne institucije bi pak MORALE iskljucivo da koriste Linux i to samo iz jednog razloga: da ne trose pare (zbog licne provizije i mnogih sekretarica) gradjana ove zemlje koje se uplacuju u budzet Ovo je tacno iz jako tuznog razloga - iako bi bilo najnormalnije da drzava sve nabavlja na transparentnom tenderu, uzimajuci resenje koje jednostavno ima najmanji TCO, ovi imbecili na vlasti to, kao i sve drugo, koriste kao nacin da plate vise i onda podele raziku, trpajuci pare u svoj dzep. Zato bi ovakav propis bio JAKO dobar u Srbiji, ne jer je nuzno ekonomski isplativije resenje, vec zato sto je u pitanju korak u borbi protiv korupcije. [ jablan @ 06.05.2009. 10:52 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Doduse, takvih ljudi sa takvim potrebama je ispod 1 na 100... za onaj ostatak ipak stvari stoje drugacije, njima daleko vise znace neke druge stvari koje Linux NE poseduje nego mogucnost krpljenja source-a kernela. Ne bi bilo loše da se suzdržimo od paušalnih i pristrasnih procena. Zna se kako se ispituje to kom procentu ljudi bi Linuks vršio posao, a tvoj ili ne daj bože degojsov wild guess je samo malo pogrešniji metod od posmatranja tržišnog udela (nkrgović je upravo objasnio zašto je to tako). [ Ivan Dimkovic @ 06.05.2009. 10:58 ] @
Jeste, da... tako je, wild guess :)
Onda primenimo istu logiku koju je naveo nkrgovic, na Mozilla Firefox Browser, recimo - i vidimo da dobar proizvod ne mora imati cenu da bi bio siroko koriscen. Kako to da su silni korisnici presli na FF, iako im je Microsoft servirao IE sa OS-om, iako su platili za taj OS? FF bi trebao da tavori na 1% bas kao i Linux onda - a ne tavori. Jedini razlog koga ja mogu da nadjem je da je FF ocigledno proizvod koji radi posao korisnicima, a Linux... nije. [ nkrgovic @ 06.05.2009. 11:02 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Onda primenimo istu logiku koju je naveo nkrgovic, na Mozilla Firefox Browser, recimo - i vidimo da dobar proizvod ne mora imati cenu da bi bio siroko koriscen. NHF, ali ja sam to naveo kao pogresnu logiku koju srecem PONEKAD. To je strogo sererski primer, desktop primere ne dajem, jer nisam bas neki reprezentativan desktop korisnik - ja sam lepo rekao zasto koristim Linux :D (Lenjost). [ combuster @ 06.05.2009. 11:12 ] @
Citat: FF bi trebao da tavori na 1% bas kao i Linux onda - a ne tavori. Jedini razlog koga ja mogu da nadjem je da je FF ocigledno proizvod koji radi posao korisnicima, a Linux... nije. Ovde sad poredis malo babe i zabe, kliknuti dva puta na ff koji je cca 7MB i koji instalias sa next next i finish nije isto sto i preci na operativni sistem koji se fundamentalno razlikuje od os-a koji koristi 90-95% korisnika. Tranzicija sa IE-a na firefox je totalno bezbolna za windows korisnike dok Linuxu nije primarna namena da olaksa windows korisnicima da se naviknu na isti (mada neki distroi se zdusno trude ;-)) Linux se najcesce isproba iz cistog kurioziteta, za vecinu onih za koje nije vazila poslovica "curiousity killed the cat" su ostali na istom... Od nekoliko poznanika kojima sam pomogao u pocetku da se malo naviknu svi su na Linuxu i ostali dok je posle par meseci obicno sledio format preostalih particija na ntfs-u u ext... :D Mada svi su klasicni desktop korisnici bez ikakvih specijalnih potreba za windows-om... [ Milos Sreckovic @ 06.05.2009. 21:33 ] @
ono sto meni smeta u celoj ovoj prici je tih Vistinih 25% trzista.
95% ljudi koje znam da imaju Vistu(ako citas goranche, ti si tih 5% :P ), imaju je na laptop-u i to zato sto je stigla instalirana, ne postoje zvanicni drajveri za XP + standardna piratska instalacija XP-a ne vidi hard disk jer je SATA ili tako nesto. svi od tih ljudi koji smeju da me pitaju da im pomognem oko kompa (posto mi se inace smucilo da budem dobar i idem okolo i reinstaliram kompove) su me pitali da im namestim XP jer im se mnogo smucila Vista(iako radi bez problema). tako da "IMHO" tih 25% za godinu dana nije nagurano zbog kvaliteta :) Najgore je sto nisu hteli ni linux, nego bas XP. Moje misljenje - Vista je nagurala procenat trzista na malo ne eticke nacine ;) [ degojs @ 07.05.2009. 00:34 ] @
Citat: ne postoje zvanicni drajveri za XP + standardna piratska instalacija XP-a ne vidi hard disk jer je SATA ili tako nesto. "Standardna piratska instalacija" :) XP ne vidi disk jer je SATA? Ako ne postoje drajveri za neki sistem, pa dobar ti je sistem onda, bez obzira koji da jeste. Vidiš, tu je problem sa takvim razmišljanjem: sistem je odličan, samo nema drajvera :) Well.. Citat: tako da "IMHO" tih 25% za godinu dana nije nagurano zbog kvaliteta :) Godinu dana? Pa nećemo baš preterivati.. :) Firme koje prodaju PC opremu imaju mogućnost da prodaju XP umesto Viste, pa kako vidiš to i rade na netbook tržištu gde Vistu praktično niko ne nudi. Da ljudi tako masovno traže XP, onda bi i ti kompjuteri (laptop i desktop) bili sa XP-om, a ne Vistom. Netbook situacija te jednostavno demantuje. Na kraju krajeva, ako ljudi tako masovno rade downgrade na XP, Vista ne bi trebala da ima ni tih 25%. Ili, ako ljudi rade downgrade tako masovno, a Vista i pored toga nagurala 25%, pa i to je uspeh :) Citat: Moje misljenje - Vista je nagurala procenat trzista na malo ne eticke nacine ;) Do pre par meseci malo teže si mogao da kupiš netbook, a da nije Linux. Znači, ako Linux drži tako neko tržište to je onda OK, ali ako je Windows u pitanju onda je to neetički? [Ovu poruku je menjao degojs dana 07.05.2009. u 03:20 GMT+1] [ BBS @ 07.05.2009. 02:29 ] @
Citat: degojs: Do pre par meseci malo teže si mogao da kupiš netbook, a da nije Linux. Znači, ako Linux drži tako neko tržište to je onda OK, ali ako je Windows u pitanju onda je to neetički? Prvo nije tacno da Linux drzi to trziste (nazalost). Ti definitivno mesas babe i zabe. To sto ti dobijas racunar bez instaliranog OS da bi racunar bi jeftiniji pa ti prodavac da neki žnj live linux i to veoma cesto deistribucije koje se vise ni ne ravijaju ne mozes nazvati laptopom sa Linuxom. Cesto se iporuceju i sa free dosom. Laptop je sa Linuxom kad je on na njemu instaliran, sve konponente rade i ti dobijes savim upotrebljivu mahinu. Zato te molim ne iznosi tvrdjenja koja neodgovoraju istini [ Ivan Dimkovic @ 07.05.2009. 09:04 ] @
@BBS,
Zivis u Srbiji - pa si verovatno propustio globalni Netbook fenomen koji se desavao prosle godine u vezi Linuxa - naime, par velikih proizvodjaca (ASUS & Co.) su imali genijalnu ideju da ponude netbook-ove sa Linuxom. Ne, to nije bio "OS FREE" deal kakvi postoje u Srbijici, vec sasvim normalan proizvod kakvi se valjaju. Malo koji end-user "na zapadu" kupuje/instalira OS van onog koji je stigao sa masinom, tako da je broj takvih potpuno zanemerljiv u ovoj prici. Tokom nekoliko meseci, Linux je imao vrlo veliki % instalacija na novim Netbook-ovima dok nisu poceli da stizu finansijski rezultati - ljudi su masovno krenuli da vracaju te netbookove sa Linuxom ;-) Rezultat svega toga je da se za oko godinu dana Windows ponovo popeo na 90% kada je to trziste u pitanju :-))) Linuxasi smatraju da je razlog za to sto je ovaj svet previse glup i navikao na Windows - pa im Linux ne odgovara... Kada im se postavi pitanje kako onda Apple Mac OS X zadobi 10% trzista za 2 godine (a i on je razlicit taman koliko i Linux od Windowsa - cak i vise) - dobijas lakonski odgovor da je Apple korisnike blam da priznaju da su pukli silne pare a da ne kontaju OS. Moz' misliti - i ja sam video jedu svinju koja je upravo proletela pored mog prozora :) [ Milos Sreckovic @ 07.05.2009. 09:15 ] @
@degojs
ja nisam pominjao nista kakav je koji sistem, to nije bila moja tema. Prosto kazem da je potrebno malo vece mucenje staviti XP na neke laptopove, a Vista je instant instalirana i prosto je zato koriste. Ja samo pricam svoje iskustvo. Mozda nije samo zbog toga sto je SATA, ali je sigurno do HDD, jer kad ubacim XP instalaiju, on kaze da ne postoji HDD u racunaru. Na nekim racunarima(i dalje pricam samo o laptopovima, posto stvarno znam samo jednog coveka koji ima Vistu na desktopu) sam sa nLite dodavao nege drajvere sa disk kontroler ili sta vec i onda proradi, a na nekima ni to nisam uspeo. I naravno ti drajveri nisu na sajtu proizvodjaca laptopa nego na nekom www.xyz.com Ljudi NE rade masovno downgrade na XP jer ih prosto mrzi da se bakcu, ili je nemoguce. Bar ja nisam uspeo :) Da su dobili XP radili bi na XP-u, posto su dobili Vistu, rade na Visti :) da su dobili Ubuntu, vec bi neki verovatno zakukali :) Citat: Do pre par meseci malo teže si mogao da kupiš netbook, a da nije Linux. Znači, ako Linux drži tako neko tržište to je onda OK, ali ako je Windows u pitanju onda je to neetički? nemam ja nista protiv neetike :) samo kazem da kada bi na novom laptopu koji izaberes po tome kakav je hardware, i posle toga kazes koji hoces operatvini sistem(naravno srazmerno doplacivnje), da bi onda Vista imala mnogo manji udeo trzista. A za onih 25% za godinu dana, to sam omasio, napisao si za manje od tri godine, a ja sam mislio da si napisao godinu dana... Neko je napisao da Vistu smatra promasajem tehnologije, pa si ti rekao, da je stvarno promasaj, ne bi imala 25% za tri godine. A ja kazem da se trziste ne osvaja samo kvalitetom i pokusao sam da dam primere zasto ljudi u mojoj okolini uglavnom koriste Vistu. [ Dr.Love @ 07.05.2009. 09:34 ] @
Problem sa XP-om i modernim notbook-ovima (i ne samo njima) je sto XP nema podrsku za novije SATA-RAID chipsetove. Tacnije, SATA-RAID (i AHCI? - zaboravio sam) modovi su standardno podeseni u BIOS-u takvih MB, a XP nema drajvere a to. Najjednostavnije resenje je da se u BIOS to promeni na IDE compatibility (ili sl. termin) i onda instalacije bez problema prodje. Cak su/je i prve/prva verzije Viste imale taj problem, ali je resen u SP-u.
Ono sto sam ja uradio je da ubacim s nLite-om drajvere za nVidia SATA-RAID drajvere u originalnu verziju XP-a (OEM CD), zajedno sa automatizacijom instalacionog procesa i automatskim custom podesavanjima, ali sam i tu imao problema posto neke verzije nVidia drajvera nece da rade kako treba pa sam tek iz 3-4 puta uspeo da napravim CD koji na nVidia SATA-RAID chipset bez problema instalira XP. Ovo mi je trebalo za desktop/server (sa mirroring RAID-om od 2 HDD-a) varijante za manje firme da im nekako zastitim podatke, a hteli su i da koriste Windows na njima. Ubacivanje SATA-RAID drajvera na XP ima smisla samo sa nVidia-om, ATI nikako ne moze a mislim da i Intel ima problema. [ Milos Sreckovic @ 07.05.2009. 09:45 ] @
E, pa to je to, samo sto u BIOS-u nekad nema opcija da se ugasi taj AHCI mod. Kod mene na desktopu ima, a recimo na laptopu kod drugarice nema...
+ kad kod mene na desktopu ugasim AHCI, onda mi hard disk radi brzinom PATA diska sa ugasenim DMA kontrolerom...(tako prijavljuje, a i brzina je stvarno ocaj) [ combuster @ 07.05.2009. 10:07 ] @
Ma intel je tu zlatan, on nudi drajvere za sata, zip-ovano za floppy, skines te za floppy raspakujes na hdd i ubacis u nlite i radi sa svim intelovim chipset-ovima koji postoje... :D
[ ctrl4del @ 07.05.2009. 17:45 ] @
AXES lepo kaze:
PEBKAC [ degojs @ 08.05.2009. 03:39 ] @
Citat: samo kazem da kada bi na novom laptopu koji izaberes po tome kakav je hardware, i posle toga kazes koji hoces operatvini sistem(naravno srazmerno doplacivnje), da bi onda Vista imala mnogo manji udeo trzista. Pa gledaj, Dell, HP i ostali mogu da odaberu koji sistem će da stave na kompjuter i pošalju u prodavnicu. I biraju Vistu za desktop i laptop i XP za netbook tržište. Znači nije to baš da niko ne bira ništa, nego to ti je, što ti je, nekim dekretom iz MS-a. Biraju oni koji sistem će da stave. Dolazi tu ipak dakle do selekcije. Vidiš kako Vistu ne stavljaju na netbook kompjutere - nekako mi to onda ipak izgleda da je Vista pobedila konkurenciju na laptop i desktop tržištu. E sad što ti misliš da bi se nešto mnogo ljudi odlučilo za Linux ili XP.. nešto ja nisam ubeđen. Imali smo situaciju sa Linuxom na netbook tržištu, pa je neslavno završilo po Linux. Svakako dobra stvar jeste da su uspeli da obore cenu XP-a koristeći Linux. [ mulaz @ 08.05.2009. 14:28 ] @
Citat: Yes, yes, how yes no... Biraju vistu, jer je novija, jer ti treba vise od 32 bita adresnog mesta za 4+gb rama, a svi smo videli i culi kako 'dobar' je xp64bit, zato sto za xp nema drivera za hardware u tim novijm laptopima,... A zasto xp na netbooku? Zato sto jedan 'jadan' atom na 1.6ghz sa 512mb-1gb rama i nekom krsljivom integriranom grafickom, nema ni male sanse da pokrene vistu dooljno brzo za normalni rad... A i kad onaj sidebar i tray zauzmu 70% ekrana... :)) Koliko ja vidim, ako ostajes na windows platformi, mislim da nije tu 'biraju', nego 'ne moze nista drugo' A posto i po skolama/fakultetima, M$ daje sve zivo za dzabe, ko ce recimo da gleda kako radi dhcpd (server-side) na linux(-live-cd)u, kadje 'lakse' da sa msdnaa skines ceo windows server 2003/2008(?) i potrosis n sati za jednu testnu instalaciju sa dhcpd-om. I takvi onda naravno biraju windows i dalje u zivotu. [ pri3rak @ 08.05.2009. 14:36 ] @
Citat: To naravno nije moguce iskljuciti, ili pak nije preporucljivo? ... Citat: mulaz: A posto i po skolama/fakultetima, M$ daje sve zivo za dzabe, ko ce recimo da gleda kako radi dhcpd (server-side) na linux(-live-cd)u, kadje 'lakse' da sa msdnaa skines ceo windows server 2003/2008(?) i potrosis n sati za jednu testnu instalaciju sa dhcpd-om. I takvi onda naravno biraju windows i dalje u zivotu. sta inace fali tome? [ degojs @ 08.05.2009. 15:24 ] @
Citat: mulaz Biraju vistu, jer je novija, jer ti treba vise od 32 bita adresnog mesta za 4+gb rama, a svi smo videli i culi kako 'dobar' je xp64bit, zato sto za xp nema drivera za hardware u tim novijm laptopima,... Nisam siguran o čemu je reč tačno, ali ako hoćeš da kažeš npr. da Vista ima bolji rad u 64-bitnom izdanju nego XP 64, pa dobro.. Mislim, koja je poenta? Da je Vista bolja? Pa naravno da jeste. Pa očigledno onda su napravili pametnu odluku i uzeli bolji sistem, samo potvrđuješ ispravnost odluke. Citat: A zasto xp na netbooku? Zato sto jedan 'jadan' atom na 1.6ghz sa 512mb-1gb rama i nekom krsljivom integriranom grafickom, nema ni male sanse da pokrene vistu dooljno brzo za normalni rad... A i kad onaj sidebar i tray zauzmu 70% ekrana... :)) Dakle, opet su napravili izbor koji ima smisla, zar ne? Pa ti bukvalno potvrđuješ da su te firme napravile dobar izbor. Citat: A posto i po skolama/fakultetima, M$ daje sve zivo za dzabe Ne znam, ali ako daje, pa znači da su se samo izjednačili sa Linuxom po tom pitanju. Šta sad opet ne paše? Ne razumem šta tačno hoćeš da kažeš. [ Ivan Dimkovic @ 08.05.2009. 15:32 ] @
Citat: mulaz A posto i po skolama/fakultetima, M$ daje sve zivo za dzabe, ko ce recimo da gleda kako radi dhcpd (server-side) na linux(-live-cd)u, kadje 'lakse' da sa msdnaa skines ceo windows server 2003/2008(?) i potrosis n sati za jednu testnu instalaciju sa dhcpd-om. I takvi onda naravno biraju windows i dalje u zivotu. Sa razlogom, jer stedi vreme kao sto ocigledno i sam primecujes. A vreme IT inzenjera i ostalog IT strucnog osoblja je obicno jako skupo. Samo nekoliko sati visoko kvalifikovanog IT radnika u vecini razvijenih zemalja pokriva komercijalnu Windows Server licencu. O akademskim nema ni potrebe da pricamo - samo mi nije jasno kako to da je problem sto "M$" nudi nesto za dzabe, a nije problem kada Linuxovci nude nesto za dzabe :) Prema tome, jasno je koliko je sati... Da neces mozda da pustis tim IT inzenjera da sklepavaju alternativu MS Exchange-u i AD-u sa Linuxom, i na budzeraj i konfiguraciju istrose ko zna koliko desetina sati... pa za te pare mozes da kupis Server 2008 i za svakog klijenta po Vistu Business, a da IT ekipu posaljes da radi nesto drugo. Zbog toga Windows Server i drzi 2/3 serverskog trzista danas. Naravno, u zemljama gde je sat vremena rada takvih ljudi <1 EUR mozda i ima logike razmisliti o Linuxu, ali obicno u tim zemaljama malo ko i placa softver - tako da cena opet ne igra ulogu. [ combuster @ 08.05.2009. 15:42 ] @
Citat: Ne znam, ali ako daje, pa znači da su se samo izjednačili sa Linuxom po tom pitanju. Šta sad opet ne paše? Citat: Prema tome, jasno je koliko je sati... Naravno da je jasno koliko je sati, zna M$ gde ce da nesto pokloni... Train the future generations to use Windows... Naravno sve se servira tako da utices na mlade umove. AMD i MS radili zajedno na izradi drajver modela, nastupili zajedno na prezentaciji i pored pitanja koliko moze da se o/c AMD procesor na 2GHz i ostalih slicnih stupidnih, dignem dva prsta i pitam da li AMD ima neki set instrukcija koje Intel nema a koje je MS implementirao u Visti pa se AMD platforma preporucuje for running Vista ili je samo fora u tome sto je AMD kupio ATI i njihovi GPU-ovi bolje teraju Aero nego nVIDIA-ini ili Intelovi... Tajac... Dobio sam majicu i flash, da li je u pitanju mito ili nesto drugo ja stvarno ne znam... Eno mi je majica u fioci, rekoh da ih ne reklamiram :D [ _AxeZ_ @ 08.05.2009. 16:28 ] @
Nije problem sto m$ daje skolama dzabe licence, problem je sto uprave skole zbog svoje nesposobnosti dozivotno obogalje tu decu tako sto ih truju m$ softverom od malena.
Posle dobijemo likove kao sto je degojs. :) [ degojs @ 08.05.2009. 17:07 ] @
^Evo na ovom forumu, ovi iz MS tabora, sve bogalji. A vi tamo preko, sve pametni i lepi :)
Staviš Linux na kompjuter pa si pametan ;) Kupiš Mac pa si cool :) Ako bato, ako.. [ Ivan Dimkovic @ 08.05.2009. 17:41 ] @
Hihihi pa da - kupovinom Mac-a, gomila ljudi kupuje i parce lifestyle-a...
Tako isto i mnogi Linuxasi... stavljanjem Linuxa "stavljaju pamet" :-) Mos' misliti - MS bogalji :) Meni nikako nije jasno kako neko moze da misli da time sto koristi obogaljen UI da je nesto ekstra pametan... [ combuster @ 08.05.2009. 18:05 ] @
Malo flame-ovanja nije na odmet ;-) Mislim svi mi citiramo donekle te ovaj te onaj report a marketing je cudo jedno, i jedan i drugi proizvod pokusavaju da se probiju koliko god mogu pa i plasiranjem svakakvih gluposti, bogus argumenata i sl... Mada je MS u tome car. Linux naravno da ima problema ali je makar besplatan i community driven pa se malo i uvucemo u celu tu diskusiju, imas osecaj da cinis nesto za zajednicu u slobodno vreme i da ucestvujes na bilo kakav nacin u formiranju jednog os-a. Mada i ovo zavisi od distro-a do distro-a... Recimo tastatura i touchpad mi ne rade pri cold boot-u, kada restartujem sa externim misem sve je ok, nasao se workaround ali oni koji nisu aktivni na launchpad-u i ne znaju za njega a canonical se nije potrudio da ga ispravi iako sam im pokazao na bug mesec dana pre final release-a... Sada se sve vise ljudi zali a ko zna koliko je onih koji su i batalili ubuntu zbog toga. Na arch-u se pojavi 2.7 intelov drajver, ja se pozalim da je poznato da ta verzija na trenutnom kernelu pravi problem sa tiling-om i da je desktop zbrljan, mr Snowman ga odmah izbaci iz extra i ubaci u testing repo... I to za 10 minuta posto sam postovao.
[ pri3rak @ 09.05.2009. 00:09 ] @
Citat: combuster: Linux naravno da ima problema ali je makar besplatan i community driven pa se malo i uvucemo u celu tu diskusiju, imas osecaj da cinis nesto za zajednicu u slobodno vreme i da ucestvujes na bilo kakav nacin u formiranju jednog os-a. Ova prica mi je vec duze vremena posebno simpaticna.Nije bitno sto kojekakve firme poput IBM-a ulazu solidnu kolicinu i novca i rada u linux, community uz dozu iskrene jel plementosti je sustina.Da je tako sada bi bila vest na susednoj temi bila linux stigao 1 promil a ne procenat [ combuster @ 09.05.2009. 07:05 ] @
Znao sam da dosta ulazu u linux ali sam sad pogledao u sta tacno... Rade na razvoju nekih delova u kernelu, gcc-u, xen, apache, eclipse, samba, sponzorisu gomilu distro-a i aktivno ucestvuju u preko 1000 open source projekata. Mada bi bez community-ja koji ucestvuje u bug track-ingu i koji su razvili na hiljade app-ova i tada tema glasila linux stigao do prvog promila... Mada drago mi je da ti je to sve simpaticno ;-)
[ pri3rak @ 09.05.2009. 07:23 ] @
Pa jeste, od desetina hiljada tih community projekata, sam bog zna koliko njih je polu ili neupotrbljivo djubre.Iza svakog poznatog i uspesnog projektra stoji biznis i tim placenih ljudi.Community ima presudnu ulogu u tome to si napomenuo bug tracking-u, ali samo klincurija tripuje kako u tom svetu svi pisu softver iz "ljubavi" i plemenitih pobuda...
[ Ivan Dimkovic @ 09.05.2009. 09:20 ] @
Kako izgleda kada je nesto "100% Community Driven" moze da pogleda GNU HURD kernel :)
Otprilike tako bi Linux izgledao da nema zaledje industrije. [ Dr.Love @ 09.05.2009. 09:32 ] @
Ne toliko iz ciste ljubavi koliko iz zajednicke koristi. A sto se tice % sponzorisanih projekata:
Citat: As of February, 2009, more than 230,000 software projects have been registered to use our services by more than 2 million registered users, making SourceForge.net the largest collection of open source tools and applications on the net. A SourceForge.net je samo jedna (doduse najveci) baza open source projekata. Neka 9/10 tih projekata vise nije aktivno, to je opet 23 puta vise projekata koji nisu sponzorisani od broja sponzorisanih, i to samo na tom jednom portalu. Prihod za programere je uglavnom od donacija i pruzanja placenog support-a, a zauzvrat oni ne moraju da placaju nikome za programe koje koriste. A o sve vecoj upotrebljivosti i pozeljnosti Linux Desktopa govori i sledeci tekst sa Linux-ove wiki stranice: Citat: They (Linux kernel+GNU) have also gained popularity with various local and national governments. The federal government of Brazil is well known for its support for Linux. News of the Russian military creating their own Linux distribution has also surfaced. India has gone so far as to make it mandatory for all state high schools to run Linux on their computers. China uses Linux exclusively as the operating system for its Loongson processor family to achieve technology independence. France and Germany have also taken steps towards the adoption of Linux. Ne kazem da trenutni marketshare nije realan, ali mislim da ce rast ucesca Linux-a biti mnogo veci nego sto vecina trenutno misli. Ako se dobro secam, Nemacka vlada je krenula da se prebacuje na Linux zbog cinjenice da su otkrili da njihove Windows (2000,XP?) instalacije neprijavljeno salju nekakve podatke Microsoftu cak i kada se podese da apsolutno nista ne smeju da salju. To se Nemcima bas nije svidelo, a oni ipak jesu ekonomski druga najjaca drzava (po suficitu trgovinske razmene) odmah nakon Kine. [ Ivan Dimkovic @ 09.05.2009. 09:57 ] @
Citat: Ako se dobro secam, Nemacka vlada je krenula da se prebacuje na Linux zbog cinjenice da su otkrili da njihove Windows (2000,XP?) instalacije neprijavljeno salju nekakve podatke Hahahahaha :-) Lose se secas, ali vidim da ti dobro ide izmisljanje stvari radi popunjavanja dzepova u pamcenju... Bas sam se pitao sto li u predhodnom pasusu posle Brazila (prica od vec nekoliko godina, ofucalo se bre ;-) ne pomenu i Minhen :) To je bio highlight "Linux Pobede" pre 3-4 godine... Elem, Minhen je od "Highlight-ta" postao slika blamiranja Linux "komune", posto su vise godina neuspesno migrirali, da bi na kraju zahtevali da svaka Linux instalacija ima i VM na kome trci licencirani Windows radi kompatibilnosti :-) Posle tog momenta, malo ko prati celu tu farsu, posto je apsolutno irelevantna. Ah da, cela prica je pocela sa... ustedom :) Naravno, Windows 2000/XP ne salju nista sto im ti ne dozvolis da salju - bilo bi vrlo lako dokazati da Windows "zove kucu" bez da mu se dozvoli uz pomoc najobicnijeg firewall-a - naravno, to niko ozbiljan ne tvrdi, jer se ne desava, osim Linux advokata koji FUD-aju unaokolo.... Citat: To se Nemcima bas nije svidelo, a oni ipak jesu ekonomski druga najjaca drzava (po suficitu trgovinske razmene) odmah nakon Kine. Savrseno tacno, ali na zalost bez ikakve veze sa ostatkom koji je prilicno netacan faktualno :) [ Dr.Love @ 09.05.2009. 11:43 ] @
To za nastavak sa Minhenom nisam znao, zato sam i napisao "ako se dobro secam".
A to kako ste naucili da se ponasate na Elitu, svaka cast. Zar bas svaki post mora da omalovazava rugu stranu? Strasno. Pre jedno 2 godine sam prestao da postujem na Elitu (i uopste da ga posecujem) bas zbog toga, i koliko vidim nacin komunikacije se ni malo nije promenuo. Zato srecno pljuvanje po ne-istomisljenicima, odo ja da nadjem neki ozbiljniji forum. [ combuster @ 09.05.2009. 12:51 ] @
Pa dobro doktore, nema razloga za tim. Ovo je advocacy i on je jedini na es-u gde je dozvoljeno flame-ovanje, pljuvanje i slicno, na svim ostalim sekcijama mozes da pomazes/komentarises i slicno a ovde se drzi strana ovoga/onoga i branis argumentima a ako ih nemas onda najednostavnije pljujes i omalovazavas kad ne znas sta ces ;-) Da se nasalimo malo...
Uglavnom svako od nas ovde sa vremena na vreme get ass kicked, nije to nista strasno, ako nisi spreman na to onda kao sto rece nemoj ni da postujes na advocacy-ju, niti je ko od nas popio svu pamet ovoga sveta - mada neki su u to cvrsto ubedjeni pa im valja udariti chokoladicu sa vremena na vreme... :D [ Ivan Dimkovic @ 09.05.2009. 12:51 ] @
Citat: To za nastavak sa Minhenom nisam znao, zato sam i napisao "ako se dobro secam". Da da, ali si "znao" da je to zbog navodnog slanja podataka od strane Windows-a :-) Kako li je taj detalj postao deo price, da mi je znati ;-) [ Srđan Pavlović @ 09.05.2009. 14:21 ] @
Ne mogu da tvdim sa sigurnoscu, jer ne znam, ali sam prilicno uveren
(kao sto sam uveren da je mesec od peska a ne od kozjeg sira ali opet ne znam sa sigurnoscu), da sam windows ne salje podatke tako (nisu glupi toliko da to urade sebi jer to nije tesko dokazati uz pomoc raznih simuliranih okruzenja sta se na koje portove salje, i slicno... Ali uz raznorazne instalacije kojekakvih programa, za koje ne odgovara MS ali su prilicno rasprostranjene medju desktop korisnicima, dolaze upakovane stvari koje itekako salju sve i svasta. Secam se nekog plugina za win-amp, neka zenska koja igra uz ritam pesme u 3D po ekranu, bio je PUN koje kakvog malvera i advera.... ali su ga ipak 99% njih instalirali jer izgleda cool... i onda svi ti kompovi pomazu rasejavanje smeca. I ako sto windows ima najveci market-share, tako i medju njegovim korisnicima ima najveci share ovih koji rasejavaju. Mali je broj onih koji znaju da se na Windoswsu stite kako treba. [ tdjokic @ 09.05.2009. 14:40 ] @
Iako sam za ovu diskusiju "patuljak" ipak cu se usuditi da vam se usprotivim po jednom pitanju. "Stotine distribucija" su ustvari jedva 10-tak njih - one osnovne + nekoliko zaista nezavisno razvijenih, koje su vrlo malo povezane sa osnovnim (Pardus, Puppy) + mali milion prevoda i pakovanja programa po volji, a sve na osnovi Debiana ili Ubuntua ili Slackware i nista drugo.
Tako se bar meni cini. Na kraju krajeva, valjda znate da i mi imamo cp6linux, koji je samo (nepotpuni) prevod Ubuntua, prevod za koji ja licno mislim da je gori nega da ga nema. Kad nemas prevod, onda ucis engleski jezik, da bi razumeo to sto te zanima a kolateralno ti ostaje znanje engleskog i za druge stvari, a kad imas nepotpuni i cesto disktubailni prevod (Favorites = "podesavanja") koji menja smisao naziva, onda se ulenjis i ucis ili nikako ili nakaradno. (Off topic: Nikad necu razumeti zasto moze da se kaze "Ko je favorit u danasnjoj utakmici?" a kad se radi o racunarskom meniju ta rec se silom prevodi, kao da se radi o nekoj drugoj populaciji.) [ Ivan Dimkovic @ 09.05.2009. 15:26 ] @
Citat: Kernel-1 Ne mogu da tvdim sa sigurnoscu, jer ne znam, ali sam prilicno uveren (kao sto sam uveren da je mesec od peska a ne od kozjeg sira ali opet ne znam sa sigurnoscu), da sam windows ne salje podatke tako (nisu glupi toliko da to urade sebi jer to nije tesko dokazati uz pomoc raznih simuliranih okruzenja sta se na koje portove salje, i slicno... Windows kod je dostupan vecini svetskih vlada, potrebno je potpisati NDA sa Microsoftom i dobiti isti... Isto vazi i za bilo kog veceg OEM-a pa cak i za pojedince sa MVP zvanjem. Zasto bi Microsoft uopste i radio tako nesto? Windows je njihov "bread & butter" i sigurno bi takva stvar ubila prodaju istog u bilo kojim okruzenjima osetljivim na sigurnost... Ne postoji ni jedan racionalni razlog zasto bi Microsoft to ucinio, da ne pricamo o tome da je takve stvari vrlo lako otkriti sa vrlo jeftinom opremom. Na kraju krajeva, koristeci istu logiku koju inace koriste teoreticari zavere, i proizvodjaci BIOS-a, ili CPU-a (VM, anyone) bi mogli da "saradjuju" sa USA vladom i da "spijuniraju". Naravno da od toga nema nista, jer bi svako slanje podataka bilo otkriveno pre ili kasnije - ali, eto, i drugi imaju iste mogucnosti kao i MSFT :-) Stavise, ubacivanje nekog "spijunskog" koda je daleko lakse u Linuxu, koji je otvoren - pitanje je ko je sve na listi ljudi koji imaju pravo uploada koda u raznorazne Linux distribucije. Sigurno daleko veci broj nego u pitanju Windows-a. Koliko bi vremena bilo potrebno da se taj kod otkrije? Ko zna - bilo je potrebno preko 18 meseci da se otkrije da Debian generise nesigurne kljuceve - sta znate, mozda to nije bilo tako slucajno - (muzika iz zone sumraka) ;-) Naravno - takvu ociglednu intruziju na privatnost ljudi tesko da bi neko normalan i pokusao, jer bi to znacilo vrlo opasne posledice po kredibilitet "agencija" [ Zoran Milovanovic @ 09.05.2009. 17:25 ] @
Zamislite kako bi Advokasi izgledao da je Dimkovic na strani Linuxa? Sasvim druga prica, no trenutno nije tako ;)
Citat: Ivan Dimkovic:Elem, Minhen je od "Highlight-ta" postao slika blamiranja Linux "komune", posto su vise godina neuspesno migrirali, da bi na kraju zahtevali da svaka Linux instalacija ima i VM na kome trci licencirani Windows radi kompatibilnosti :-) Posle tog momenta, malo ko prati celu tu farsu, posto je apsolutno irelevantna. Ah da, cela prica je pocela sa... ustedom :) Ako ovo pogledamo iz drugog ugla, mozda je za Dimketa to tesko ali dobijamo: MS nikada nije napravio nesto sto ce da radi izvan MS Software, tj da kaze, evo taj i taj servis radi sa tim i tim... Ne oni su uvek govorili Windows XXX ce super raditi sa Windows XXX, eventualno za Windows XXY trebate instalirati ovo i radice. Blah.. jedan totalno zatvoren koncept, a onda se potegne prica o kompatibilnoscu... eh, yes... Dok sa druge strane Linux radi sa svim ostalim OS iz okruzenja, a ne sam sa sobom i posle se qrci kako je on tzar... Ok, MS je portovao office za Mac, dosta od njih :P Ne kazem da Linux radi super sa ostalim OS, ali ipak radi definitivno 34 svetlosnih godina vise od Windowsa [ Danijel Krmar @ 09.05.2009. 17:57 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: MS nikada nije napravio nesto sto ce da radi izvan MS Software, tj da kaze, evo taj i taj servis radi sa tim i tim... Ne oni su uvek govorili Windows XXX ce super raditi sa Windows XXX, eventualno za Windows XXY trebate instalirati ovo i radice. Blah.. jedan totalno zatvoren koncept, a onda se potegne prica o kompatibilnoscu... eh, yes... A šta ćemo sa Windows Services for Unix? Upravo stvoren za Windows-e da šljakaju u *nix okruzenjima. Imaš podršku i za NFS i remote shell i skripte... Ili ja nešto propuštam? [ Zoran Milovanovic @ 09.05.2009. 18:16 ] @
pa cela prica je malo vise nastrojena na desktop strani, ali dobro..
[ Ivan Dimkovic @ 09.05.2009. 22:42 ] @
Citat: Danijel Krmar Ako ovo pogledamo iz drugog ugla, mozda je za Dimketa to tesko ali dobijamo: MS nikada nije napravio nesto sto ce da radi izvan MS Software, tj da kaze, evo taj i taj servis radi sa tim i tim... Ne oni su uvek govorili Windows XXX ce super raditi sa Windows XXX, eventualno za Windows XXY trebate instalirati ovo i radice. Blah.. jedan totalno zatvoren koncept, a onda se potegne prica o kompatibilnoscu... eh, yes... Cek da vidimo... Windows NT je POSIX kompatibilan OS jos od 1993 ;-) Ima implementirane sve relevantne otvorene mrezne protokole... Kazes desktop? Podrzava OpenGL od 1994... Podrzava native Type-1 fontove od Win 2000.. Nije mi bas najjasnije o cemu tacno pricas? [ musicmaster @ 09.05.2009. 23:37 ] @
Ja osetjam da pojednici na Advocacy podforumu obozavaju da upraznjavaju Linux strukturu,
samo iz tog razloga jer im se potajno svidja kada se daje argument u kontra smeru, bez ijedne dezinformacije pride (u samom argumentu). A takvih argumenata ima za sve! ![]() [ Danijel Krmar @ 09.05.2009. 23:51 ] @
@Ivan Dimkovic
Imaš malu grešku u citatu što se autora tiče :). Inače, ni meni baš nije najjasnije šta je autor citata hteo reći. [ mulaz @ 10.05.2009. 02:02 ] @
Opet kod teorija zavere?
A sta je sa onom dobrom starom oko enkripcije? Seca li se neko 90ih, kad su americke verije windowsa i IE-a bile iporucivane sa 128bitnom enkripcijom, a sve ostale verzije zbog nekih cudnih americkih export zakona sa samo 40bitnom? :) Inace oko spijuniranja windows usera... Zar ne salje aktivacija windowsa informacije o korisniku? I to cak svaki put kad se pokrene windows update, ili onaj wga ili kako vec se zove? Naravno to pise u EULA-i. Znaci teoreticko je moguce pratiti tog usera, kde se nlazi (putem IP-a). Onda kad to povezes sa windows live passportom (znaci pravo ime iz licence, emailom i MSN accountom).... A i (bar koliko ja znam), svi msn chatovi idu preko M$ servera. Ja tu vidim dosta vecu mogucnost spijuniranja, i dosta teze dokazivanje toga, nego da windowsi direktno salju nesto, sto nije u EULA-i. Naravno, ne kazem da M$ stvarno cita vase chatove, ali teoretski je moguce, ne da bi user to sam mogao primetiti (za razliku od direktnog slanja, koje se odmah vidi na svakom routeru. [ levicki @ 10.05.2009. 13:05 ] @
Ne znam da li je pominjano (dugacka je tema pa mi nemojte zameriti) ali postoje zaista neke stvari u linuxu koje nisu najsrecnije resene.
Po mom misljenju osnovni problem je previse izbora. Ostali problemi uglavnom samo proizilaze iz toga: 1. Unifikovan korisnicki interfejs. Linux to jednostavno nema -- pocevsi od X servera (koji se pocepao u dve struje) ciji koncept je neprilagodjen danasnjim potrebama i nacinu upotrebe racunara i predstavlja samo nepotreban balast, preko nenormalnog broja window managera, pa sve do nenormalnog broja biblioteka za pisanje GUI aplikacija. 2. Unifikovan nacin distribucije i instalacije aplikacija Ovo takodje ne postoji -- svaki distro ima svoj format, svi koriste razlicito linkovanje (neki staticko neki dinamciko), a skoro niko iste verzijie biblioteka, da ne pominjem da ne postoje default lokacije za instalaciju i podesavanja. Po mom misljenju bilo bi sasvim normalno kada bi postojao samo jedan format instalacije (kao sto je moguce na primer instalirati Total Commander na sve od Win95 pa do Win7). Naravno uz mogucnost kompajliranja iz source paketa. 3. Unifikovan nacin distribucije i instalacije drajvera Ne postoji jedinstvena baza drajvera koji rade na svim linux distribucijama. Jeste, gomila drajvera je u kernelu, ali nema svaka distribucija isti kernel. Jeste, uvek ima source pa se moze prevesti, ali Joe Average hoce da downloaduje drajver i da ga instalira jednim klikom, a ne da podesave kernel source tree, da instalira developer tools, primenjuje patcheve i sl. Jos bolje ako sistem sam pronadje sta mu treba od drajvera i instalira ih sam bez intervencije korisnika. 4. Igre Igre nisu samo za decu, a racunar koriste i deca prema tome reci da igre nisu btne je zaista zalostan argument. 5. Aplikativni softver Ovo je bolna tacka linux distribucija. Za nekog ko je novajlija u svetu racunara mozda je i ok da se privikne na alternative Photoshop-u, Premiere-u, Sound Forge-u, AutoCAD-u, 3D Studio Max-u, Catia-i, Pro Engineer-u, itd, ali za one koji zele profesionalno da se bave svojim poslom iz odgovarajuce oblasti ovi paketi su obavezni. -- Toliko od mene za pocetak. Preporucujem za citanje: http://www.art.net/~hopkins/Don/unix-haters/handbook.html [ galahad @ 10.05.2009. 13:31 ] @
Problem je previshe izbora? Zashto bi bio problem previshe izbora? Deder elaboriraj malo...
Zashto je problem da biram izmedju KDE ili GNOME? Shto je problem imati vishe od jednog window managera? Pa ne koristim ih sve odjednom? Linux nikad netje biti unifikovan upravo iz razloga shto ga ne radi jedan chovek/kompanija... Postoji par osnovnih platformi, svaka je razvijana za sebe, a svi derivati te platforme, prate unificirano tu platformu... Po toj logici previshe izbora, onda bi problem bio i zashto postoje Mac i Linux, dosta nam je Windows, ne? Zashto imati gomilu audio plejera, kad imamo winamp, ili wmp... Ne? Problem je u ljudima, uvek bio, i ostatje - teshko se prilagodjavaju nechemu novom, i skloni su inerciji... [ mulaz @ 10.05.2009. 15:25 ] @
^^
Za prve tri tacke gore, oko unifikacije: Pa ima ubuntu sve unifikovano. Pa ima i fedora, gentoo,... Znaci, ako koristis ubuntu, kod svih ubuntua je isto, isti .deb paketici, sve isto. Promena u gui-u je bilo jako malo od 5-ice do sada (od 5ice pratim). A i driveri su obicno vec ukljuceni u kernel, a u novijim verzijama, moguce je i automatski instalirati i zatvorene drivere. procitaj gornju recenicu jos jednom, samo promeni 'ubuntu' sa 'fedora' i '.deb' sa 'rpm' i malo broj verzije, i opet imas jedan unifikovan sistem. A i static build sa nekom od razsirenijih biblioteka, morao bi da radi na svim distribucijama bez problema. Jos nisam video firefox-bin (preuzetog direktno sa mozillinog sajta), a da ne bi radio na nekoj normalnijoj distribuciji odmah posle ungzipa. [ pri3rak @ 10.05.2009. 16:40 ] @
Citat: galahad: Problem je previshe izbora? Zashto bi bio problem previshe izbora? Deder elaboriraj malo... Zashto je problem da biram izmedju KDE ili GNOME? Shto je problem imati vishe od jednog window managera? Pa ne koristim ih sve odjednom? Linux nikad netje biti unifikovan upravo iz razloga shto ga ne radi jedan chovek/kompanija... Postoji par osnovnih platformi, svaka je razvijana za sebe, a svi derivati te platforme, prate unificirano tu platformu... Po toj logici previshe izbora, onda bi problem bio i zashto postoje Mac i Linux, dosta nam je Windows, ne? Zashto imati gomilu audio plejera, kad imamo winamp, ili wmp... Ne? Problem je u ljudima, uvek bio, i ostatje - teshko se prilagodjavaju nechemu novom, i skloni su inerciji... Pa ne bas, OS X i Windows razvijaju finansijski veoma mocne kompanije,i ti sistemi donose novac na najdirektniji moguci nacin.Sa druge starne linux ni iz daleka ne donosi novac kao prethodna dva, a pri tome se potpuno bespotrebno razbacuju resursi. [ Stranik @ 11.05.2009. 22:01 ] @
Još jedan glas za Linux,
zanimljivo bi bilo kopirati rasprave od pre par godina koje su bile na fazon: Linux ,HA HA HA HA koji debil HA HA ! Linux je obicna igrarija nekog klinca koji nije imao pametnija posla, a vidite sad sad se moraju navoditi argumenti zašto je Windows bolji, znači Linux napreduje dok Windows stagnira....elem zašto ja koristim Linux ? na prvom mestu zato što volim programiranje i slično, što bi rekla moja žena "kompjuterski manijak" a Linux mi pruža da mnogo naučim zbog njegove otvorene prirode,zbog miliona ljudi koji su spremni da ti pomognu na forumima i koji ne skrivaju svoje znanje, zbog prelepog osećaja zajednice u ovom surovom kapitalističkom svetu, zbog toga što veujem u Free Software filozofiju, zbog toga što mislim da će kroz par godina Linux pregaziti Windows, i zboh toga što nemoram da koristim ukraden softver [ musicmaster @ 12.05.2009. 02:14 ] @
Citat: na prvom mestu zato što volim programiranje i slično, što bi rekla moja žena "kompjuterski manijak" a Linux mi pruža da mnogo naučim zbog njegove otvorene prirode,zbog miliona ljudi koji su spremni da ti pomognu na forumima i koji ne skrivaju svoje znanje, Jeli, koja normalna osoba ne pomaze ljudima na forumu, (bez obzira shto nije programer, pa josh i skriva znanje..) ako zna odgovor ili zeli to da uradi? ;) Citat: zbog prelepog osećaja zajednice u ovom surovom kapitalističkom svetu, zbog toga što veujem u Free Software filozofiju, zbog toga što mislim da će kroz par godina Linux pregaziti Windows, i zboh toga što nemoram da koristim ukraden softver zbog 1 - Divno. Vazno je imati dobar osetjaj. zbog 2 - Fes. Treba verovati u neshto. U tome i jeste poenta. zbog 3 - nekada ne treba misliti.... i zbog 4 - a ni bulazniti... [ Ixtis @ 12.05.2009. 02:24 ] @
Citat: Stranik: ... znači Linux napreduje dok Windows stagnira....elem ... zbog toga što mislim da će kroz par godina Linux pregaziti Windows... Uh ti ga baš pretera sa tom filozofijom. Ono, i ja koristim Linux svakodnevno, ali da se sad baš zanosim do beskonačnosti, ne pada mi na pamet. I Windoza, i Linux imaju svoje upotrebne vrednosti, i to je to. Kome se šta sviđa, to će i koristiti, bez ikakve potrebe da pljuje po onom drugom. Zaista mi je više muka da svakodnevno čitam isprazne rasprave, koje se sve od reda, svode na pljuvačinu, i blaćenje suparničkog tabora... Odrastite već jednom! [ Marko Medojević @ 13.05.2009. 08:23 ] @
Citat: Na Windowsu imaš još više razvojnih alata! Na primer besplatne express verzije Visual Studio i Microsoft SQL Server paketa. Citat: Varaš se! Citat: Ko te tera da na Windowsu koristiš ukraden softver. Besplatnog aplikativnog softvera imaš neuporedivo više nego na Linux-u i često pokriva potrebe prosečnog korisnika, tako da nema potrebe za komercijalnim softverom. [ Ivan Dimkovic @ 13.05.2009. 08:50 ] @
Citat: mulaz A sta je sa onom dobrom starom oko enkripcije? Seca li se neko 90ih, kad su americke verije windowsa i IE-a bile iporucivane sa 128bitnom enkripcijom, a sve ostale verzije zbog nekih cudnih americkih export zakona sa samo 40bitnom? :) Ovaj... Microsoft je USA kompanija, znas... moraju da postuju zakone zemlje u kojoj se nalaze. I to ogranicenje nije vazilo samo za Windows/IE, nego za bilo koji drugi proizvod - recimo Unix-e. However, PGP bez ogranicenja je oduvek postojao na Windowsu, a za SSL si uvek imao i Operu, ne? :) Citat: Inace oko spijuniranja windows usera... Zar ne salje aktivacija windowsa informacije o korisniku? I to cak svaki put kad se pokrene windows update, ili onaj wga ili kako vec se zove? Naravno to pise u EULA-i. Aktivacioni podaci sadrze samo informaciju o hardveru i product ID, ne i tvoje licne podatke. Mozes uvek to da sprecis tako sto ces aktivirati Windows preko telefona - das im broj, oni tebi vrate broj - nema IP-a, nema nista :-) Ili tako sto neces staviti ni jedan licni podatak u Windows... Cenim da su im takvi podaci, sve i da ih skupljaju (a ne skupljaju ih) potpuno beskorisni jer svako moze da napise sta god hoce. Nije da drze broj tvog osiguranja, ili kreditne kartice na fajlu. Citat: Znaci teoreticko je moguce pratiti tog usera, kde se nlazi (putem IP-a). Onda kad to povezes sa windows live passportom (znaci pravo ime iz licence, emailom i MSN accountom).... A i (bar koliko ja znam), svi msn chatovi idu preko M$ servera. Ja tu vidim dosta vecu mogucnost spijuniranja, i dosta teze dokazivanje toga, nego da windowsi direktno salju nesto, sto nije u EULA-i. Naravno, ne kazem da M$ stvarno cita vase chatove, ali teoretski je moguce, ne da bi user to sam mogao primetiti (za razliku od direktnog slanja, koje se odmah vidi na svakom routeru. Za takve stvari se brinu zakoni - ista prica vazi i za Google i njegove cooki-e, te Google web servise. Na kraju krajeva, svaka individua svesno odlucuje o tome koliko ce podataka da da korporacijama. Korporacije su duzne da objave sta skupljaju na zahtev korisnika - tako da se zna sta se izbegava. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|