[ atilasd @ 02.05.2009. 11:17 ] @
Pozdrav svima!
Student sam trece godine ekonomskog fakulteta i zanima me koriscenje ERP softvera.
Nasam u prici i potpuno sam nov.

Mene zanima:
Koliko moze poznavanje ERP softvera znaciti u razvoju karijere (poslovne oblasti, ne IT)?
Koji vid poznavanja tj da li je bolje poznavati koriscenje ili ici dalje - konsalting itd?
Koja znanja su potrebna za uspesno koriscenje a koja za implementaciju i razvoj (da li moram biti programer)?
Cemu moze sluziti poznvanje preduzeca, vodjenja preduzeca, finansija u ovoj oblasti?

Sta mislite od BSC softveru (balance scorecard)?
[ Miroslav Jeftić @ 02.05.2009. 12:59 ] @
Svakako da može značiti u razvoju karijere. :) Konsultanti koje sam do sada imao prilike da upoznam često nisu bili programeri, ali su zato jako dobro znali poslovne procese (npr. u oblasti finansija, logistike, ljudskih resursa, itd), tj. šta u postojećoj strukturi kompanije nije dobro rešenje i kako bi trebalo da izgleda.
[ totovic @ 02.05.2009. 14:35 ] @
Poznavanje ERP-a sigurno može da pomogne u karijeri. Tu uopšte ne msilim na IT oblast, pošto su ERP rešenja, poslovna oblast. Nivo poznavanja zavisi od toga, u kom pravcu želiš da ide tvoja karijera, tj. da li imaš nameru da radiš u firmi koja ima implementiran ERP, ili želiš da se baviš implementacijom ERP-a. U svakom slučaju, prvo ćeš morati da se upoznaš sa korisničkim delom. Ali pre toga se moraš odlučiti za jedno rešenje, pošto nije realno da naučiš više rešenja odjedanput. To ne znači da u karijeri nećeš upoznati i naučiti više od jednog rešenja, ali paralelno učenje baš i nije realno, pogoovo ako nemaš nikakvog iskustva sa ERP rešenjima.
Za korišćenje je potrebno da poznaješ dobro oblast koju radiš u firmi i dobro naučiš te procese u ERP-u koji koristiš. To obično i nije teško, ali ljudi često imaju averziju prema učenju, tako da tu prave i velike greške.
Za bavljenje konsultantskim poslom, potrebno ti je detaljno poznavanje sistema i svih njegovih karakteristika. Uz to, potrebno je i izvanredno poznavanje poslovnih procesa, finansija... Što više iskustva iz ovih oblasti, to bolje. Osnovno poznavanje baza (SQL, Oracle,...) nije na odmet.
Programiranje nije potrebno za korisnika ili konsultanta. Ovo znanje verovatno neće škoditi, ali nije neophodno. Poznavanje programiranja je potrebno samo ako ćeš se baviti razvojem ovih rešenja, i uz to moraš da naučiš programiranje u njihovim programskim jezicima, pošto skoro sva svetska ERP rešenja imaju svoje programske jezike.
[ atilasd @ 02.05.2009. 15:34 ] @
Hvala na ovim korisnim informacijama.

Koji je najbolji nacin ucenja koriscenja ERP softvera?
Da li je potrebno da se zaposlim, "ispecem zanat" pa tek onda na ERP ili postoji neki nacin da se uputim u ovu oblast van prakse? (kursevi, skole, seminari itd)

Da li postoji neki Master iz ove oblasti?

Da li znate nesto o Listi uskladjenih ciljeva u ERP resenjima (balanced scorcard)?
Posebno me zanima ova oblast. evo jedan link http://www.ekapija.com/website/sr/page/197577
BSC koliko znam sledi u daljem razvoju poslovnih informacionih sistema kod nas.


ps
Pokusavam da stvorim sliku o ovoj oblasti. Ako je neko pitanje naivno, glupo ili kako vec nemojte mi zameriti. Shatam vaznost ERP. U buducnosti bez toga se nece moci napredovati pa bih da se uputim na vreme.
[ Pedja_N @ 04.05.2009. 22:22 ] @
Pozdrav svim clanovima foruma.Prvi put postujem na ES-u,ali ga odavno pratim,ovo je zaista jedan od najboljih IT foruma.
E sad,moje pitanje dosta slicno kao sto je vec postavljac teme imao,pa cu ovde pitati da dzaba ne otvaram novu temu.
Naime,mene interesuje razvoj i implementacija ERP resenja,tacnije cemu se posvetiti u IT oblasti da bi se nekada u buducnosti moglo baviti (makar malo :-)) ) tim poslom, za proizvodne procese,finansije,itd uopste ekonomski aspekt,znam da je neophodan,ali od IT nisam siguran.
ERP mi nije stran,tacnije teorija posto imam predmet na fakultetu a i ja licno se interesujem pa onda "sa strane" jos obogacujem znanje.
Od trenutnih vestina iz IT poznajem (pored osnovnih podrazumevanih win,linux,office) Access,MySql baze a od programskih jezika VB 6.
Mene konkretno interesuje,sta jos treba da se poznaje?Da li da nastavim sa produbljivanjem znanja iz nabrojanih oblasti i da se sto vise u njima pokusam usavrsiti ili je izbor pogresan?
Baze mi nisu problem,njih volim da ucim i to mi je zadovoljstvo ali me brine programiranje tacnije izbor prog.jezika.
Pascal i VB6 su jezici na kojima sam shvatio osnove programiranja,ali za izbor jezika u daljem razvoju nikako da se odlucim,jer mi se cini da je VB6 malo zastareo,a C++ nesto nikako ne
mogu da prihvatim jer sam se naslusao raznih prica kako je tezak,ovo-ono.Tako da je bolje da pitam nego da bezveze gubim vreme uceci nesto sto mi mozda nece koristiti. (mada znanja nikada puno)
Od baza se Oracle jos ne usudjujem uciti posto mi se on cini kao nekakva "kruna" koja dolazi na kraju kada se dobro,ali dobro usavrsi znanje iz ovih manjih baza.

Izvinjavam se ako sam konfuzan ali nadam se da ste shvatili sta me interesuje.
Unapred se zahvaljujem na odgovoru.
[ totovic @ 05.05.2009. 10:33 ] @
Ako ćeš se baviti konsultanskim poslovima, programiranje ti ne treba uopšte (osim za opštu kulturu u radu), potrebno je da izvanredno poznaješ različite poslovne procese, i naravno da odlično upoznaš sistem na kojem ćeš raditi.
Ako ćeš se baviti programiranjem, to znanje koje imaš ti je sasvim dovoljno, jer potrebna ti je programerska logika, a za skoro sve ERP sisteme ćeš morati da naučiš njihov specifičan programski jezik (sopstvene prog.jezike imaju i SAP, AX, NAV,...).
Poznavanja baza je poželjno za oba posla. Za konsultantski ti je dovoljno da znaš kako funkcionišu, a za programerski i mnogo detaljnije. U svakom slučaju, znanje ti neće smetati.
Oracle jeste možda najkvalitetnija baza, ali to ne znači da je najteže i naučiti. Mora se naučiti, kao i MS SQL, ili bilokoja druga baza. Naravno, ako budeš radio sa MS ERP rešenjima, Oracle ti neće biti potreban, bar za sada (mada AX može da radi i na Oracleu).
[ Pedja_N @ 05.05.2009. 14:14 ] @
@totovic
Hvala Vam puno na konkretnom i jasnom odgovoru.
[ totovic @ 05.05.2009. 15:15 ] @
Ako je potrebno konkretnije, bolje piši na PP.
[ Pedja_N @ 05.05.2009. 19:13 ] @
@totovic
Ne bih da Vas zamaram,ali kada ste vec poonudili pomoc,kontaktiracu Vas
preko PP cim budem imao nekih nedoumica ili nesto slicno u vezi ERP resenja.
Jos jednom hvala.