[ gdudukovic @ 05.05.2009. 10:29 ] @
| pozdrav
ja sam nov na ovom forumu koji mi deluje dosta dobro po pitanju cad cam
radim u proe 6-7god ali ne aktivno, trenutno sam na masinskom u bg-u i imam jos jedan ispit do kraja, polako se spremam za diplomski.
trenutno radim u jednom alatnici i to modeliranje i generisanje g koda. Do sada sam odradio nekih 10-tak alata (troosno glodanje)
sada osvajam cetvoroosno pa i petoosno glodanje i treba mi pomoc oko toga.
Konkretno;
1. pri definisanju subroutine, za rotaciju stola - poziciono oko B ose ne mogu da podesim postprocesor da u izlaznom kodu daje subrotutine, mislim da je u pitanju G98. mislim da trebaju na neki nacin da se pozove makro saoubrutine-a u FIL editor-u ali ne znam na koji nacin. Ovo moze da se odradi i paternom ali je progam dugacak a i programeri mi traze u obliku podprograma
2. Kada uradim soubroutine u play pathu prilikom pustanja opracije (OP010) pusta simulaciju a u vericut-u ne, jer takodje ne vidi soubroutine, da li neko ima neku ideju zasto
3. Kako da ogracnicim kretanje alata tako da ne dolazi do kolizije izmedju alata i obratka. Da li se ovo radi pomocu mfg parametara ili crtanjem - kreiranjem odgovarajuce geometrije za kontrolu ose alata (tacka, linija, ravan)
Za sada toliko
Hvala |
[ mradomir @ 05.05.2009. 22:16 ] @
Ja subrutinu pozivam na primer sa:
M98 P1234
M30
O1234
(subrutina)
(****************)
(****************)
(kraj subrutine)
M99
to provereno radi, pa možda i pomogne.
[ gdudukovic @ 06.05.2009. 08:36 ] @
Hvala mradomir
Samo mi nesto nije jasno, redosled recenica, vidim pozivanje podprograma a onda M30.
Jel se program pise ovim redosledom ili ide npr.
M98 P1234
O1234
recenice sabrutine
M99
M30
ili
najpre sabrutina
O1234
onda naprimer rotacija okko B ose
G1 B90
pa pozivanje
M98 P1234
pa kraj pozivanja
M99
Da li M99 znaci kraj subrutine ili kraj pozivanja subrutine
Hvala jos jednom
[Ovu poruku je menjao gdudukovic dana 06.05.2009. u 12:34 GMT+1]
[ mradomir @ 07.05.2009. 08:36 ] @
Meni funkcioniše tako kako sam napisao,
znači prvo poziv pa kraj programa M30
i onda subrutina. Možda može i obrnuto,
nisam probao.
M99 ti je Return u glavni program.
[ CNC SHOP @ 07.05.2009. 12:27 ] @
[ gdudukovic @ 07.05.2009. 14:44 ] @
ok, hvala
a di li je mozda neko od vas probao da u Vericut-u pusti simulaciju obrade ali zajedno sa kinematikom masine, jer ja kad uvezem iz library vericut npr. mahovu masinu i pokusam da pustim play ne dozvoljava jer nemam odgovarajucu licencu za to.
ako imas iskustva sa ovim dobro bi mi doslo par reci jer pocinjem i sa programiranjem petoosne obrade pa mi treba zbog izvesnih kolizija alata, masine i obratka, postolja
hvala, pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.