[ nebek @ 07.05.2009. 12:16 ] @
Iako postoji slična tema koju je postavio Boris (tema: ''Wake On Lan ????'' od 26.07.2002) ovo je ipak nešto drugačije. Imam Router Huawei HG510 i na njega priključena 2 kompjutera, i sve funksioniše besprekorno. Hoću da omogućim WOL funkciju (Wake-On-Lan) sa kompjutera na kompjuter, ali nikako da proradi. Sve sam podesio kako treba: podešavanja za obe mrežne kartice na oba PC-ja, i oba BIOSA. Prema specifikaciji mrežnih kartica obe podržavaju WOL funkciju. S obzirom da je praktično nemoguće da baš oba PC-ja ne reaguju na pobudu ukapirao sam da je caka negde u routeru. Nakon dvonedeljnog istraživanja došao sam do sledećeg zaključka: Kada na mreži postoji Router, sav saobraćaj ide preko njega. Router pamti IP adresu i MAC adresu (osnovne stvari za WOL funkciju) svakog kompjutera na mreži, samo dok je kompjuter uključen, u tzv. ARP cache-u (Address Resolution Protokol) koji je ključan za pobudu ugašenih kompjutera na mreži, a kada se kompjuter isključi sa mreže ti se zapisi gube. Ne znam da li ovo važi za neke druge tipove routera? Ovo sam i proverio na sledeći način: sa jednog kompjutera pristupim routeru i vidim da su u tabeli ARP cache-a sačuvani samo IP i MAC adrese za kompjuter sa koga pristupam a da za ugašeni kompjuter toga nema. Onda ugasim prvi i pristupim sa drugog PC-ja i vidim IP i MAC adrese samo za taj drugi kompjuter. Kada su oba kompjutera uključena onda u tabeli ARP CACHE-a postoje podaci za IP i MAC za oba kompjutera. S obzirom da Router gubi ove adrese da li postoji način da ovi zapisi budu konstantni odnosno da ove adrese umreženih kompjutera ostanu trajno u tabeli ARP CACHE-a? Ili, da li postoji mogućnost da se ovi podaci izmene pristupom Routeru? Napominjem da sam pokušavao i da Routeru dodelim statičku IP adresu (opcija: Disable DHCP), a takođe i lokalnim kompjuterima i da nije uspelo (mislim uspela je dodela statičkih IP adresa ali WOL nije proradio). Takođe, možda i ja grešim ... pa ako zna neki drugi način, ili postoji neki software za hack-ovanje routera, ... ili bilo kakva sugestija ... Unapred hvala [Ovu poruku je menjao nebek dana 09.05.2009. u 10:04 GMT+1] |