[ Ledeni83 @ 08.05.2009. 00:18 ] @
Daklem imam zadatak instalirati OS na racunaru sa SOYO prastarom maticnom. I to ne bilo kom vec SOYO SY-5TF (pise na ploci) (na nekim sajtovima i FM-u 5TF0/F2/F5). (bem li ga koji je tacno model. Graficka je Rendition V2200/8M PCI, i neki CPU na 120 MHz. Hard WD 800 MB i LG cd-rom. Bez ikakvih drajvera i uputstva i ikakve podrske od strane proizvodjaca (doduse naso sam neko uputstvo na netu al nije nesto narocito). E sad instalacija Win98 i WinME je prosla lose. Prvo je trebalo oko 90-ak minuta za instalaciju i nakon prvog dizanja sistema jos oko 30-ak minuta da bi se pojavila radna povrsina tj da bi OS trazio drajvere. Drage volje bih instalirao drajvere al prvo: tu sistem zaglavi; drugo nema drajvera na netu,trazio tri dana i dobio nista ![]() Onda odlucim instalirati Linux. (nema boljeg OS-a za tako slabe masine rekli bi neki) i drugu nije bitna vrsta OS-a, vec samo da sedne i radi A ono vide problema: kaze mi da ne moz da digne sistem s cdrom-a. Probao Ubunutu 7.10, 8.04, 9, Xbunutu 8, itd... uvek ista stvar. Cak sam nasao i REACT Operating System koji je mocna zamena za win95/98 al nista ni s njim. (cd-ovi naravno isprobani na drugim kompovima). Probao da pokrenem UBCD 4.1 i neki Hirens i ista stvar, ne moze da bootuje ni s njim. Uvek pojavljuje gresku boot disk failure.... I hteo bih i da updatujem BIOS, al na oficijelnom soyo sajtu ne postoji taj model ploce,trazio na drugim sajtovima i dobio nista. U ovom slicaju je Linux u ogromnoj prednosti. Kako ga instalirati na ovoj ploci? Jos bolje koji Linux instalirati? Jest da sam pocetnik u Linux-u ali ovo je previse. Svaka sugestija je dobrodosla. ps. Moderatori smestite temu gde mislite da je najbolje jer je kombinovana greska i ja ne znam gde da je smestim [Ovu poruku je menjao Ledeni83 dana 09.05.2009. u 00:45 GMT+1] |