[ bule071 @ 08.05.2009. 22:31 ] @
DA li mi mozete prenijeti vasa iskustva i sta mi predlazete koji adsl da uvedem i koji je najpovoljniji provajder . Stanujem u Bg na Banovom brdu. Hvala unapred |
[ bule071 @ 08.05.2009. 22:31 ] @
[ JovanKKP @ 09.05.2009. 00:24 ] @
Telekom ADSL
Koristim ih od novembra prosle godine i do sada ni jedan problem, prezadovoljan, paket 1mb\s ![]() [ Dragan Krstevski @ 09.05.2009. 07:03 ] @
Telekom Srbija ADSL-1.2.4.6.8.16 MBPS
[ Take 5 @ 09.05.2009. 07:57 ] @
Logika je prilicno jednostavna, posto su cene potpuno izjednacene a osnovni provider za ADSL je Telekom, zasto bi uzimao od bilo koga drugog, ko je samo Telekomov "podstanar"?
Druga je prica ako razmisljas izmedju ADSL i nekog kablovskog providera (SBB?), ako takav postoji u tvom gradu. Srecom pa si u Beogradu, gde su ti sve opcije otvorene za razliku od vecine Srbije gde skoro prakticno ni ne postoje alternativni izbori. ;) PS I ja sam zadovoljan Telekomovom ADSL / IPTV uslugom. Istina, nisam ni imao sanse da Telekom uporedjujem sa nekim drugim (lokalne wireless internet "providere" nisam nikada shvatao ozbiljno!) [ moon510 @ 09.05.2009. 16:21 ] @
Malo je nezgodno što Telekom zaključava podešavanja svojih rutera. Izgleda da menja i login / pass kod svake nove serije modela. Tako da to trba imati na umu.
[ musicmaster @ 09.05.2009. 17:08 ] @
Citat: moon510: Malo je nezgodno što Telekom zaključava podešavanja svojih rutera. Izgleda da menja i login / pass kod svake nove serije modela. Tako da to trba imati na umu. Kad uzmesh static, bitje sasvim drugachija pricha. Ili jednostavno kupish ruter po svojoj zelji, ne koristish njihov Huawei. [ calexx @ 09.05.2009. 17:21 ] @
Meni se uopšte ne sviđa obaveza da moram da sklapam neke ugovore a još manje to što mora da se kuka za korisnički user/pass (koji su inače u debilskom obliku). Još su počeli da menjaju i user/pass za pristup podešavanjima rutera ... jedini razlog da budem njihov korisnik bi mogla da bude bitno niža cena od ostalih ili eventualno neka akcija 3 meseca po dinar što se svodi na prvi razlog. Tu ne računam i omaške (neznanje ili neki eksperimenti) kada pojedinci dobiju desetak mbps ili slučajeve kada paket 1024/128 ima DL 1200kbps.
Ja sam od svog provajdera dobio ruter, korisničko ime izabrao kako meni odgovara a mogu da se odjavim nekoliko dana pre isteka ugovora ... što mi za sada ne pada na pamet. Jedino ako telekom smisli akciju pola godine po dinar mesečno ili nešto slično. ;) [ Catch 22 @ 09.05.2009. 20:04 ] @
Citat: calexx: Meni se uopšte ne sviđa obaveza da moram da sklapam neke ugovore a još manje to što mora da se kuka za korisnički user/pass (koji su inače u debilskom obliku). Još su počeli da menjaju i user/pass za pristup podešavanjima rutera ... Izgleda da malko zamućenu sliku imaš o Telekomu, ili mi se samo čini(?) 1. Korisničko ime (email adresu) biraš sam. Ako ne predložiš ništa, tek onda to za tebe uradi onaj ko ti otvara nalog, 2. Korisnički user/pass za modem/ruter dobijaš u pisanoj formi, odštampano sa ostalim generalijama uz svoj primerak ugovora. 3. Administratorski user/pass za modem/ruter jeste različit za razne serije modema, ali se radi o svega 2-3 kombinacije, koje su do sada bar bile poznate. 4. Pošto je uz ADSL, jedna od usluga i IPTV, prirodno je da provider ne gleda sa odobravanjem na korisničko (uglavnom nestručno) prčkanje po portovima. 5. I kod telekoma možeš da se odjaviš par dana pre isteka ugovora. Manijakalno skidanje raznoraznih stvari sa interneta, koje se mere u stotinama gigabajta mesečno ne spada baš u tipično, normalno ponašanje korisnika po merilima bilo kog providera. Glavni lajtmotiv cele ove priče je "port forwarding", čija primena se uglavnom svodi na internet aktivnosti koje baš i ne spadaju u najlegalnije... ![]() [ batancev @ 09.05.2009. 20:16 ] @
user: admin
pass: ztonpk prosto i jednostavno [ Catch 22 @ 09.05.2009. 20:27 ] @
^ Na nekima su to menjali, (kada su vrsili remote firmware update?) pa sada ima raznih kombinacija: telekom / telekom; admin / telekom...
;) [ musicmaster @ 09.05.2009. 21:31 ] @
@catch 22
@batancev Ali bash tako.... :) Telekom je najbolji izbor, bar dok ne dodje novi, pravi konkurent, sa malo boljm uslovima za korisnike, tipa voip is available na primer, pa raspodeli nove rupetine po gradovima za lichno svoje kablove ili tome slichno... [ batancev @ 10.05.2009. 10:44 ] @
koliko sam ja imao iskustva te druge kobinacije user/pass samo daju pristup osakacenim podesavanjima rutera
a ova je za full pristup neko je to lepo rekao ztonpk=Zastita Telekoma Od Neovlascenog Pristupa Korisnika [ miki_250 @ 10.05.2009. 20:46 ] @
zastita se stavlja jer pojedini korisinice se igraju previse sa njim pa kad zaje....stvar prijave smetnju...
[ calexx @ 12.05.2009. 17:54 ] @
Zaboravio sam na ovu temu a onda me danas drugar podsetio.
Citat: Catch 22: Izgleda da malko zamućenu sliku imaš o Telekomu, ili mi se samo čini(?) 1. Korisničko ime (email adresu) biraš sam. Ako ne predložiš ništa, tek onda to za tebe uradi onaj ko ti otvara nalog, 2. Korisnički user/pass za modem/ruter dobijaš u pisanoj formi, odštampano sa ostalim generalijama uz svoj primerak ugovora. 3. Administratorski user/pass za modem/ruter jeste različit za razne serije modema, ali se radi o svega 2-3 kombinacije, koje su do sada bar bile poznate. 4. Pošto je uz ADSL, jedna od usluga i IPTV, prirodno je da provider ne gleda sa odobravanjem na korisničko (uglavnom nestručno) prčkanje po portovima. 5. I kod telekoma možeš da se odjaviš par dana pre isteka ugovora. Manijakalno skidanje raznoraznih stvari sa interneta, koje se mere u stotinama gigabajta mesečno ne spada baš u tipično, normalno ponašanje korisnika po merilima bilo kog providera. Glavni lajtmotiv cele ove priče je "port forwarding", čija primena se uglavnom svodi na internet aktivnosti koje baš i ne spadaju u najlegalnije... :D Nemam zamućenu sliku, naprotiv, imao sam prilike da zbog nekog posla više meseci provedem u zgradama Telekoma/PTT-a u ovom delu Srbije pa sam ih praktično dobro upoznao. Jedino ako su se promenili poslednjih godina pošto je to bilo pre 7-8. 1. Email adresu nisam ni pominjao. 2. Nisam imao prilike ali sam ovde čitao mnogo poruka u kojima se kaže da ovaj info nemaju, da Telekom neće da ih daje, da mora da se piše molba pa šalju na kućnu adresu ... što ne znači da je i dalje tako. Naravno, ovde se verovatno radi o PPPoE user/pass kombinaciji. Ja kod svog provajdera koristim svoj stari username a pass mogu da menjam kad god hoću. 3. Elem, drugar u firmi menjao brzinu ADSL-a, došao čovek iz Telekoma i sredio im to (mada ne znam šta je trebalo ali je dolazio). Od tada im ne radi remote pristup pa sam pokušao da iskoristim pominjane kombinacije. Više ne radi admin/admin a ni admin/ztonpk ali zato radi telekom/telekom. Onu drugu verziju koja dozvoljava neke promene nismo uspeli da pogodimo pa su zvali tipa iz Telekoma. On je dolazio, ulogovao se pa su promenili šta je trebalo ali nije hteo da im kaže user/pass. Pretpostavljam da je to već poznato pa ako neko ima sigurnu kombinaciju, neka je napiše pa da javim drugaru da proba. 4. Naravno, da kojim slučajem prodaju televizore, oni bi podesili programe i zabranili pristup. Šta oni ima da brinu o korisničkom prčkanju? Kao da oni znaju nešto pa će sad korisnici da zabrljaju. Bar je kod njih to lako rešivo, kad neko zabrlja pa zove, samo mu objasne gde se resetuje ruter i sve se vraća na fabričko podešavanje. 5. Ti ne bi bio to što jesi da ne loviš grešku u kucanju. ;) Naravno da nisam mislio na istek ugovora nego na istek trenutnog meseca koji sam platio. Ni pominjanje port forwarda nema baš nikakve veze sa njima. Ili će oni da razmišljaju o tome kako ću ja da pristupam svom kompu sa strane, da li ću npr Linux da skidam direkt ili po preporuci sa torenta i u krajnjem slučaju, da li ću da skinem nešto emulcem. Nikakav argument koji bi ih branio u ovoj priči o najboljem izboru. Da su jeftiniji, da su im brzine veće od konkurencije a usluga na nivou pa da razmislim. Ovako su gde i svi ostali. Naravno, ne poredim ih sa pilićarima. [ cyofee @ 12.05.2009. 17:56 ] @
Ako lik iz telekoma neće da kaže a hoće da ukuca šifru, keylogger je rešenje :)
[ calexx @ 12.05.2009. 18:06 ] @
Ja bih to lako rešio ali je bilo u firmi gde teško da se neko time bavi.
[ RADOVAN IV @ 13.05.2009. 05:58 ] @
Citat: cyofee: Ako lik iz telekoma neće da kaže a hoće da ukuca šifru, keylogger je rešenje :) Da, da, keylogger ili Winvestigator ...cisto da se zna ako se neko nadje u slicnoj situaciji . [ moon510 @ 13.05.2009. 08:21 ] @
Citat: Da, da, keylogger ili Winvestigator ...cisto da se zna ako se neko nadje u slicnoj situaciji . A, u tom slučaju, ovi iz Telekoma se mogu napraviti pametni pa odneti modem u svoje prostorije na servis [ RADOVAN IV @ 13.05.2009. 09:05 ] @
Citat: moon510: A, u tom slučaju, ovi iz Telekoma se mogu napraviti pametni pa odneti modem u svoje prostorije na servis Ma nisam mislio konkretno na servis, imate ljude koji kada uzmu ADSL , a zbog radi "ne upucenosti" , zahtevaju da dodju ovi iz Telekoma i povezu opremu, pa cisto da znaju kako mogu da im postave zasedu ... i uz dobar izgovor da im nesto dodatno podese ... [ calexx @ 13.05.2009. 09:37 ] @
Mogu oni da odnesu ruter na servis ali o svom trošku jer to nije servisiranje nego podešavanje. Onda će morati da dolaze i nosaju ga svaki put kad firma promeni plan pa hoće da remote kontroliše neki drugi komp ili promeni IP adresu na nekom ili to uradi DHCP ili kada hoće da probaju još neki program koji zahteva port forwarding. Naravno, to je samo detalj više da ne uzmem adsl kod pilićara koji tako rade.
Ja sam od svog provajdera dobio štampano uputstvo za podešavanje sa sve (default) user/pass kombinacijom što sam naravno odmah promenio. Ako nešto zabrljam onda je dovoljno da ponovim podešavanje ili da u krajnjem slučaju resetujem ruter pa opet podešavam. Srećom, neki provajderi ne misle da su uslugu prodali ovcama nego normalnim korisnicima i tako se i odnose prema njima. Da se slučajno meni desilo da mi dođe tip da podesi port forward i odbije da mi kaže kako da ja to radim, to bi bio poslednji mesec kod tog provajdera tj u slučaju ovih pilićara bih nekako izgurao obavezan ugovor i skratio muke. [ moon510 @ 13.05.2009. 10:10 ] @
Zbog te zafrkancije sa podešavanjima, nikad ne bih uzeo telekomov adsl. Ne želim da se "snalazim" i jurim user/pass. Želim čistu situaciju.
[ Morpheus NS @ 13.05.2009. 10:23 ] @
Hehe, cistu situaciju...
Ja sam pre godinu dana potpisao ugovor sa Telekomom, preuzeo ruter, dosao kuci, povezao i imam savrsen net. Nijedan jedini problem, ni najmanji. Sto se tice podesavanja, proveo sam 5 minuta istrazujuci na netu. Saznao da je ili telekom-telekom ili telekom - ztonpk, ukucao jedan koji nije bio pravi, ukucao drugi, otkljucao ruter i resio problem. Nikad ni zbog cega nisam morao zvati korisnicki servis (ili kako se to vec zove). Preporucujem Telekom ADSL. [ Catch 22 @ 13.05.2009. 13:55 ] @
Citat: calexx: ... Nemam zamućenu sliku, naprotiv.... Imaš, imaš... al' koliko vidim nema tu nikakve pomoći! Mrzi me sad da skeniram stranicu sa odštampanim uputstvom, koje se dobije od Telekoma, jer ionako ceo slučaj posmatraš beznadežno navijački pristrasno. (Koliko primećujem to je inače prilično česta pojava u nekim krajevima južno od Save i Dunava?) PS Kada ostali ADSL provideri budu bili i vlasnici kompletne infrastrukture koja se koristi za ADSL, onda bi eventualno i postojala neka dilema oko izbora. Ovako je cela priča prilično nesuvisla... valda je najlogičnije da uslugu tražiš od onoga "ko drži sve konce usvojim rukama"? [ ivan i. @ 13.05.2009. 16:42 ] @
Promenio 3 aDSL provajdera, najzadovoljniji na lelekomu. Tužno je što nema nešto bolje sa odnosom cena/brzina kao npr. u Rumuniji jbg
@calexx svi podaci se dobijaju, zašto ih tvoj prijatelj nema je njegova stvar... elem vidi se sve sa slika koje sam slikao telefonom upravo da se dobija i možeš raditi šta hoćeš: ![]() ![]() Dakle da se ne lažemo nedobija se ovo ili ono, ljudi sve lepo daju iz ugovor koji je kod mene na četiri strane, upustvo za povezivanje itd. [ calexx @ 13.05.2009. 17:09 ] @
Ma ok, znam ja da ti znaš bolje od mene šta i kako ja mislim ... ali se ne sećam da sam pročitao koji su razlozi, osim konaca u rukama. Jasno je da će Telekom potprovajder da bolje zarađuje i ima manje šanse da ostane bez linka ili portova nego neki drugi potprovajder ali ne znam što bi to mene zanimalo. Ja sam u startu dobio ruter, imam link koji radi punom brzinom 24/7 (osim par dana kada nisu mogli da dokupe link zbog nemara Telekoma), IPTV me ne zanima mada će uskoro i to da bude u ponudi, laptop u paketu me ne zanima ... gde su prednosti vlasnika infrastrukture, da ne računamo što se on pojavio sa maloprodajom van svake logike?
Napisao sam šta mi se ne sviđa, ne volim da moram da tragam po internetu za nečim što je moje pravo da znam, ne volim da se provajder služi prljavim trikovima kao što su oni kada za nekoga nema porta ili teh mogućnosti a onda ode u Telekom i odjednom se pojave, ne volim da mi određuju da moram da budem drug član 12 meseci da bi me udostojili svog ADSL-a koji je isti kao i kod ostalih ... E da, ako prilažu uputstvo, šta je razlog da korisniku ne dozvole da sam podešava i razdešava ruter koji koristi? Možda će tako da sprži nulti sektor harda ili im ubije centralu visokim naponom? Jedva su pristali da daju user/pass za PPPoE (ako jesu) a taman posla da nekome dozvole da podešava ruter. Da oni nude 2x brže ili upola cene ili poklanjaju lap uz paket pa da razmislim. Ovako nemam nijedan razlog da uzmem baš od njih a ne od nekog drugog. Inače sam planirao da to uradim jer nemam ništa protiv njih osim ovog gore. [ calexx @ 13.05.2009. 17:18 ] @
Citat: ivan i.: @calexx svi podaci se dobijaju, zašto ih tvoj prijatelj nema je njegova stvar... elem vidi se sve sa slika koje sam slikao telefonom upravo da se dobija i možeš raditi šta hoćeš: Daj neku sliku gde se vide ovi podaci pošto na ovim baš i nema ništa od toga. Prema brzini mi deluje da je ugovor prilično star a čini mi se da su tada još i davali podatke. Naravno, precrtaj PPPoE podatke. ;) U svakom slučaju me i dalje interesuje koji su sada user/pass za adv pristup ovim novim ruterima. Da li je neko dobio taj podatak ili je uspeo da provali? Admin i ztonpk nisu prošli. [ Catch 22 @ 13.05.2009. 23:13 ] @
^ ... a pa ne može to tek tako, mi korisnici Telekoma to ljubomorno čuvamo i delimo samo između sebe, sačuvaj bože da to procuri nekome iz "protivničkog tabora"!
![]() PS Zaboravio sam da i moj telefon ume da "slika" ![]() [Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 14.05.2009. u 00:53 GMT+1] Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|