[ Srđan Pavlović @ 09.05.2009. 21:19 ] @
...a moze da vam zavrsi besplatan i legalan Linux.

Evo ja cu zapoceti sa onim sto ja najcesce radim:

1. Slusanje muzike na racunaru
2. Gledanje filmova (sa titlovima) na racunaru
3. Kreiranje, obrada i stampanje dokumenata (Open Office paket)
4. Prebacivanje slika i video zapisa sa kamere / foto-aparata
5. Obrada slika (GIMP)
6. Pregled Interneta (Firefox)

Molim da se suzdrze emocije i da se pise racionalno ;)

Tema se odnosi na "prosecnog desktop" korisnika, ali se moze
navesti i ono za sta ne treba Windows sto se serverske upotrebe tice.

Znaci cilj teme je da se zakljuci opseg poslova koji mogu da se zavrse
na besplatnom Linuxu, te nije potrebna kupovina komercijalnog OS-a i programa.
[ icobh @ 09.05.2009. 21:40 ] @
Pa evo za sta ja nikad nebi napustio Win iako koristim Lin potpuno normalno. Mislim, kad sjednem za Linux, ne osjecam se kao za spejssatlom itd...

Evo liste:
1. Apollo (njegov mp3 dekoder se ne moze porediti ni sa cim drugim)
2. KMP (No Comment)
3. Handbrake (Po mom misljenju mozda program No1 za konverziju sirovog video materijala u x264)
4. IDM (Taj sisa i poslednji bit bandwitha)
5. Richard Burns Rally

Tu je i neizbjezni VS. Bez njega ne mogu. Prvo sam koristio Express verzije, ali sad kad nas fax ima ugovor sa MS i mogu da dobijem Pro verzije, nemam namjeru da bilo sta drugo probavam. Zna se ko je tata-mata
[ nkrgovic @ 09.05.2009. 21:52 ] @
Citat:
Kernel-1
Tema se odnosi na "prosecnog desktop" korisnika, ali se moze
navesti i ono za sta ne treba Windows sto se serverske upotrebe tice.

OK, evo ti spisak :

- Serverska upotreba :D.

Ukratko, osim rada kao AD kontroler, tj. opsluzivanja cisto MS Windows klijenata, MS specificnik uslugama ne postoji nijedna druga primena za koju je neophodno koristiti Windows. Sve to moze da se odradi i na Linux-u ili na nekom Unix-u. Ono sto je najbolje se odredjuje za konkretnu primenu... Baze, razne DB aplikacije, Web serveri, File serveri, razni mrezni servisi tipa DNS... sta god ti padne na pamet, zbilja.

Na zalost, prvo, to nije bas uvek besplatno, tj. baza cesto kosta, bez obzira na platformu, a drugo kod takvih primena se ne gleda cena licence, vec ukupna cena koriscenja nekog resenja, tj. TCO. :D

Ja Linux koristim i za Desktop, cisto iz navike. Nije mi nikakav problem da predjem na skoro bilo koji Unix, recimo... :D
[ Srđan Pavlović @ 09.05.2009. 22:03 ] @
@icobh
Citat:
Pa evo za sta ja nikad nebi napustio Win...

Citat:
Tu je i neizbjezni VS. Bez njega ne mogu...

Tema je za sta sve NE TREBA Win, a ne za sta treba, postoji mala razlika.
[ _AxeZ_ @ 09.05.2009. 22:05 ] @
Ne treba mi ni za sta windows!
[ icobh @ 09.05.2009. 22:31 ] @
@Kernel-1
Ja sam rekao zasto mi sve treba Win, dok sve ostalo sto radim ili mi treba, mogao bi Linux odraditi... Mislim, moj odgovor je slican kao AxeZ-ov, samo sto nema toliko prezira u odgovoru kao kod njega...
[ zaraza @ 09.05.2009. 22:39 ] @
Citat:

Znaci cilj teme je da se zakljuci opseg poslova koji mogu da se zavrse
na besplatnom Linuxu, te nije potrebna kupovina komercijalnog OS-a i programa.

- ne mozes da razvijes Directx aplikacije
- ne mozes da teras Maya-u....

cao...
znaci, ne mozes da radis nista korisnije nego sto mozes na mp3 plejeru od 1500 dinara....

edit;
vidim sad da ima 64 bita i za lindzu... :)
a ako ja imam legalnu za win, jel to povlalaci i lin ? (jes da je offtopic, al me zanima)

edit2;
evo ima na dvd :)
to ce morati da se isproba :)

edit3:
ali i dalje nema fotosopa....
[ Ivan Dimkovic @ 09.05.2009. 22:46 ] @
Ako me pamcenje drzi, Maya je oduvek radila na Linuxu...

Imam ja jos bolje pitanje :)

Sta sve mozete raditi na novijem mobilnom telefonu ili malo boljoj game konzoli i za sta vam ne treba PC sa Linux-om?

- Surfovati
- Slusati muziku
- Citati mail

:-)
[ nkrgovic @ 09.05.2009. 23:04 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Sta sve mozete raditi na novijem mobilnom telefonu ili malo boljoj game konzoli i za sta vam ne treba PC sa Linux-om?

Jako ukratko: Na game konzoli mozes sve sto i na PC-u sa Linux-om, osim da pokrenes flash. Glavni razlog tome je cinjenica da na game konzolu mozes staviti doticni Linux... :D

Ja inace na Linux desktopu uspesno vodim omanju programersku firmicu sa 12 zaposlenih. Pisem dokumenta, saljem dopise banci, pravim izvestaje za vlasnike... sve normalno. Radim sve isto sto bi radio i da to radim na Windows-u. Ne postoji nijedan razlog zasto to ne bi mogao da radim na Windows-u, ovo je cisto stvar navike... (Pretpostavljam da bi mogao i na moblinom, ali mi je nekako lakse sa velikom tastaturom, velikim monitorom, misem.... :D)

Licni komfor je prica za sebe... ima tu malo i onoga "Unix is the most user-friendly operating system in the world, it's just picky about it's friends..." :D . Cudo jedno kad se covek navikne... Verovatno bi se mogao vremenom navici i na Windows, ali zasto bi trosio svoje vreme na to? Od normalnih poslovnih primena, jedino za sta bas TREBA windows je pokretanje Windows-only aplikacija, naravno. Ako imate neku takvu, i od nje vam zavisi posao, onda je to druga prica...

P.S. Ako u "PC sa Linux-om" racunas i PC server sa linuxom, onda mozes dobiti JAKO dug spisak toga sto ne moze na mobilnom ili konzoli - ili XP/Vista desktopu. Ne da je to posteno poredjenje, ali i ovo sto ti radis je spin, i ti to dobro znas. :D
[ musicmaster @ 09.05.2009. 23:06 ] @
Ja mislim da Java aplikacije bolje rade na malim ekranima,
nego na Linuxu.
Bar ne treba da se shteluje nishta na GSM aparatima.
Samo startujesh i ono krene sve kako treba,
dok na Linuxu hmm,
znak pitanja.

Ok, za shta sve ne treba Windows i shta je to shto ti treba,
a da Linux menja bez problema...... ?

Ne znam.
Nema.
Sve je nekako polu-popunjeno u Linuxu.

Moze to da se koristi, taj Linux,
ali nema potrebe.

Ima bolje.

[ zaraza @ 09.05.2009. 23:09 ] @
Citat:
Pisem dokumenta, saljem dopise banci, pravim izvestaje za vlasnike...

A ovo moze i na C=64 :)
[ musicmaster @ 09.05.2009. 23:16 ] @
Ma banke kenjaju puno,
gotive samo IE...
ne moze ni C64 vishe...
[ zdr @ 10.05.2009. 01:25 ] @
Oh Boze... Zar nam je stvarno trebala jos jedna tema o Linux Vs. Windows?
no hard feelings... Ali zasto osecate toliku potrebu da SVIMA objasnite kako ste u pravu?

Znam da je pokretac teme rekao -bez emocija- al bilo je jace od mene

P.S. aj da ne budem skroz offtopic, MikroTik je sjajan izum.
[ Mitrović Srđan @ 10.05.2009. 01:40 ] @
- Nemam Photoshop/DW/Flash i alate od kojih zivim :)
meni dovoljno ostalo nemam potrebe da posmatram :) ako pozelim linux uvek mi je tu putty :P
[ mr_pingvin @ 10.05.2009. 02:20 ] @
Meni lično za kućnu upotrebu linux može da odradi sve što mi je potrebno. Sada je mnogo lakši za korišćenje nego pre par godina. Jedino što nisam uspeo da namestim ADLS modem a ne vidim svrhu kupovine rutera na koji će biti prikačen jedan računar. Znači kod mene Windows za net a Linux za sve ostalo, ili jednostavnije Win + free alatke a linux ćemo ostaviti za neka buduća vremena nek se krčka još malo.
[ combuster @ 10.05.2009. 06:27 ] @
Pogledajte sami za sta mi ne treba Windows...

http://img99.imageshack.us/img99/9811/pacgraph.png
[ pri3rak @ 10.05.2009. 07:04 ] @
za kacenje nepreglednih/mutnih grafova?
[ jablan @ 10.05.2009. 08:21 ] @
Meni je Vindous trebao dok sam razvijao u .NET-u, a i tad sam kod kuće imao Linuks. Otkad ne programiram .NET, nemam više razloga da bilo gde držim Vindous. Ovo pričam bez ikakvih emocija, na poslu mi je i Vindous sasvim lepo završavao posao.
[ loonies @ 10.05.2009. 09:16 ] @
@combuster

P.S.
Preteraste sa lin vs win, nek koristi kome sta volja
[ blaki @ 10.05.2009. 09:31 ] @
Citat:
loonies: @combuster ;)

Ispasce opet da ja nesto kontriram, a u stvari sam na suprotnoj strani (Linux), ali upravo za upload slika na taj "imageshack.us" koristim Windows i program "Imageshack Hotspot" pretpostavljam "naseg" coveka gosn. Avramovica. Cini mi se da je ta zaba (maskota programa), najjednostavnija za te stvari. Priznajem pod Linux-om ne znam za tako neki zgodan programcic, ako ima molim napisite.

Usput navedeni, kao sto neko rece "mutni grafikon" ni meni nije jasan?

Pozdrav svima,

blaki.
[ musicmaster @ 10.05.2009. 09:32 ] @
Citat:
loonies:
Preteraste sa lin vs win, nek koristi kome sta volja

E, bash nismo!

Linux, .... WILL NEVER BE COMPLETE DESKTOP OS!

THEREFORE,
AS LONG AS IT IS ON THE DESKTOP FIELD,
FIGHTING FOR IT'S SUNNY AND SHINNY PLACE,
AS DESKTOP OPERATING SYSTEM,
IT WILL SUCK AND WILL BE INCOMPLETE.

BOTH WIN AND MAC ARE ALWAYS GOING TO BE BETTER.

Until the end of the matter as we know it....
Period.

[ loonies @ 10.05.2009. 10:40 ] @
@pri3rak
@blaki

Pacgraph objasnjenje na forumu i paket

@musicmaster

Ja sam sa "COMPLETE DESKTOP OS"-om imao vise padanja sistema i pucanja aplikacija nego sto ova tema ima pregleda.

No comment..
[ vladared @ 10.05.2009. 10:56 ] @
Definitivno su legendarni odgovori tipa Ivanovog pa to sve može i mobilni telefon...
Da vidim... Windows može... Šta više od toga da ponudi??? Naročito za kućnu upotrebu!?!
Linux može sve što i Windows, možda nešto (neke stvari) malo teže, ali može. Nije problem do Linuxa nego do programa, ali i to nije problem ako se prihvati da ne tražiš Windowsov program na Linuxu, nega ako tražiš program pomoću koga ću uraditi to i to... To što nema nekih programa, ne znači da ne postoji drugi program koji ne radi pod Linuxom u kome se isto može uraditi. Odnosno, možda ne besplatna zamena, ali ovde je rečeno šta je to što Windows može a Linux ne može. Može sve, pod uslovom da je neko napravio program za tematiku koja se traži.
[ jablan @ 10.05.2009. 10:59 ] @
Citat:
blaki: Cini mi se da je ta zaba (maskota programa), najjednostavnija za te stvari. Priznajem pod Linux-om ne znam za tako neki zgodan programcic, ako ima molim napisite.

Google: "linux upload imageshack"

Takođe, F-Spot ima dosta pluginova za export fotki na popularne sajtove (tipa Picasa, Facebook itd), možda ima da se skine negde i za Imageshack...
[ Zoran Milovanovic @ 10.05.2009. 11:24 ] @
postoji widget za kde 4.x koji moze da baca slike na te sajtove, no sigurno nije zgodno da samo sliku prevuces preko ikonice, sacekas par sec. dok se to posalje, i imas link do slike u clipboard... samo lepi.... ali dobro.. nije to zgodno ;)

Citat:
vladared Nije problem do Linuxa nego do programa, ali i to nije problem ako se prihvati da ne tražiš Windowsov program na Linuxu, nega ako tražiš program pomoću koga ću uraditi to i to... To što nema nekih programa, ne znači da ne postoji drugi program koji ne radi pod Linuxom u kome se isto može uraditi. Odnosno, možda ne besplatna zamena, ali ovde je rečeno šta je to što Windows može a Linux ne može. Može sve, pod uslovom da je neko napravio program za tematiku koja se traži.

Ne cu da ulazim u to da li moze bas sve, ali znam jedno sigurno. Takva smo ti mi vrsta (mislim na sve), ima ljudi koji misle da je fotoshop neophodan za skidanje crvenih ociju, koji misle da samo winamp moze da pusti .mp3 ili radio stanicu, da samo explorer moze da pretrazuje net, da je msn jedini chat klijent itd.. itd...

Tako gledam neke ljude, njima cak ni kompjuter ne treba, ali ne oni imaju najnoviju xtra mega giga masinu ;) pitam se sto li je tako?
[ galahad @ 10.05.2009. 12:12 ] @
Zoran je to odlichno rekao... Ljudi su izuzetno razmazhena vrsta, ako nishta drugo,postali smo to u zadnjih 50ak godina... Odjednom nam je sve nemogutje bez toga i toga...

Povlachim glupu paralelu sa pampersom
- Jao znash li ti koliko koshta pampers?
- Da, znam. Koristi obichne pamuchne pelene.
- Jao pa kako tju detetu to da stavljam?
- Isto kao shto je moja mama mene oblachila u pamuchne pelene, eto tako. I shta mi fali? Nije mi izrastao rep.

Ovo mozhe da se primeni na korisnike rachunara uopshte... Jesam Linux pobornik, ali ne onaj ostrashtjeno-religiozni pobornik. Koristi sestro slatka shta ti je volja. Meni Linux kao desktop savrsheno radi. Jeste, trebalo mi je par meseci da se skroz naviknem na njega, ali sam se navikao. Koristim GIMP sa uspehom, isto kao shto sam i Photoshop. Jeste da nisam talentovan, ali to nema veze sa funkcionalnoshtju. Kad neko kazhe da GIMP nishta ne valja, ok, podrzhavam. I ja sam govorio da Perl nishta ne valja i da je glup jezik, dok ga nisam nauchio. Sad maltene sve radim u perlu.

Ne vidim poentu u raspravi epskih proprcija, uvek tje biti onih koji netje da koriste mozak, nego hotje da kliktju po sharenim ikonicama. Ok, samo napred. Nemam nishta protiv. Dok je takvih, ja tju imati od koga da naplatim usluge opravke sistema

Svu uvek krenu od priche prosechan korisnik, pa zavrshe na nekim serverima i chudima. Moji matorci su prosechan korisnik rachunara. \55 godishte, nisu bash omladinci Imaju neki komp koji su nasledili od mene, matoro neshto. Keva kao trazhila WinXP, medjutim neshto je sporo radilo, shtucalo. Da ne pricham da sam morao barem jednom mesechno da ga chistim od kojechega, uprkos dobrom firewall-u i antivirusu i ostalim chudima. Onda ja njima lepo jedan dan stavim osakatjeni ubuntu, koji je, i mene zachudivshi, radio prilichno lepo, pod GNOME okruzhenjem. Prvo je bila dreka, shta si mi to stavio, kako tju ja sad da radim. I onda joj otvorim OpenOffice, da mozhe da radi i kod kutje kad treba, pokazhem joj i pasijans i ostale gluposti pokazhem joj i Firefox, i Evolution... Trebalo mi je oko nedelju dana da joj objasnim, ali je zhena skapirala. I lepo koristi komp, bez problema... A ni ja ne moram svaki momenat da ga chistim. Sa tjaletom je bilo josh prostije, on nije ni koristio komp na poslu, i nema pojma shta je Windows, te nisam imao onaj problem u objashnjavanju "Tjale, nije ovo Windows, ne radi se tako, i netje se nikad raditi tako"...

Ja mislim da je najvetji problem shto su ljudi navikli na Windows, i netje da ukljuche 2 vijuge i da nauche neshto novo. A samim tim, imamo ogroman broj ljudi koji sve manje i manje koristi mozak. Ne kazhem da su glupavi, nego jednostavno, ne koriste mozak koji imaju.

Jeste, ne rade top ultra mega giga igrice po Linuxom... Raditje jednog dana... Ne rade sve ni pod Windowsom, chak i kad ispunjavash sve top hardverske uslove + 20%... Deshava se, get over it...

Kako reche AxeZ, i tu se slazhem : PEBKAC... Ili za neke koji ne znaju (znam da ih ima samo se stide :P)
PEBKAC -> Problem Exists Between Keyboard And Chair...

Silom prilika sam prinudjen da na poslu koristim Win (shto se nadam da tje uskoro da se promeni :fingers-crossed, i ne tako retko shvatim da mi je neshto komplikovanije da uradim nego pod Linuxom... Ali tjutim i radim, ne drechim...

Moje lichno i subjektivno mishljenje, podvlachim LICHNO i SUBJEKTIVNO, da prosechan korisnik Windowsa sve manje i manje koristi mozak, i na taj nachin mu dotichni, zakrzhljava. M$ to i zheli, i zato pravi takav OS, koji je kao intuitivan, sve on zna shta ti hotjesh, i sve radi umesto tebe... Samo josh ruchak da pochne da kuva

Daklem, dragi es-ovci i es-ovke, koristite shta vam je volja, i uzhivajte Meni je kind of drago shto koristim Linux, i shto ga jako malo ljudi koristi... Ne zbog osetjaja bitnosti ili ne znam kakve sujete, vetj iz prostog razloga - ne moram da se sekiram za bezbednost

I znam, sada tje gomila njih da se uhvati za poneku rech u mom postu, i da krenu da razvijaju razne teorije... Tako to ide, znam, znam...

Cheers, i budite sretjni shto nemate vikend dezhurstvo po ovako lepom danu
[ Catch 22 @ 10.05.2009. 13:49 ] @
A gde su ti "naša slova" u Linuxu? Nije valda instalacija podrške za "naša slova" nekakva atomska fizika u Linuxu (znam da se to u Slaxu veoma jednostavno uradi)?!?
Citat:
...uvek tje biti onih koji netje da koriste mozak, nego hotje da kliktju po sharenim...

Nepotrebno ružno i nečitko u svakom pogledu!?

PS
Pozdravi "tjaleta" i kevu!
('48.)

[EDIT]: Nisam odmah video da si komentar pisao iz Windows XP, ali pitanje ostaje isto!
[ musicmaster @ 10.05.2009. 13:51 ] @
Citat:
galahad:I znam, sada tje gomila njih da se uhvati za poneku rech u mom postu, i da krenu da razvijaju razne teorije... Tako to ide, znam, znam...

Pa, naravno!

Citat:
Moje lichno i subjektivno mishljenje, podvlachim LICHNO i SUBJEKTIVNO, da prosechan korisnik Windowsa sve manje i manje koristi mozak, i na taj nachin mu dotichni, zakrzhljava.

Ali ipak javno poshto je na forumu.
Da je lichno i subjektivno,
ne bi ti pisao o tome.

Dakle, ti sada koristish mozak (jako moodo, bar za mene, da se podesi i Slack 1.0 ako treba, samo shta tje mi za dynamic IP???) za upgrade kernela,
a u medjuvremenu koristish i konzolu kako bi to odrzavao, do sledetjeg upgrade kernela, gde opet treba neshto da se petlja.
Ako. To znachi da volish da programirash i to je dobro.
Sasvim pristojna delatnost.

Ja sam recimo korisnik koji moze da se snadje bez problema,
na bilo kojoj platformi i toliko. Ne zelim vishe da se hvalim.
(poshteno, morate priznati)

Reci ti meni, koliko zakrzljao trebash da budesh da bi se recimo snashao u programu,
koji je predstavljen pomotju okachenih slika?

Tu je razlika.
Windows kao windows,
zaista ne treba odrzavati.
Niti ti neko posebno znanje treba da bi ga instalirao.
Chak shta vishe, tezi je za instalaciju od Ubuntu Linux-a,
ako mene pitate.

Ubuntu je recimo vetj Eye-candy u toku same instalalacije,
dok to nije sluchaj sa XP-om.... itd.

Shta sve treba da se izpodeshava pod Linux-om,
da bih ja zamenio funkcionalnost programa sa slike?
I dal' postoji toliko pametan program za natprosechne,
pod Linuxom?

Ne.
Ubuntu Studio varijanta (ima i to, ko nije znao),
recimo, moze samo da PRDI.
Dok ovo sa slike, svira bogami onako kako mu kazesh.
I svako dugmence ili shiber, ili potenciomer, ima svrhu...
Zamisli!

I to je samo jedna aplikacija....
... a ne Windows ili OS.
[ pl4stik @ 10.05.2009. 13:59 ] @
@galahad

Nije nije glupa, na to se svodi peri, krpi, cisti, dodaj "svakakva sranja" ako moz' da proradi samo da nebi dao lovu i resio stvar ko covek

Pozdrav, tata s iskustvom

[ galahad @ 10.05.2009. 14:13 ] @
Ajmo redom, da odgovorim na postavljena pitanja :)

@Catch 22
Nasha slova, iliti naša slova, imam podeshena i na Linuxu, a i ovde na poslu... Ne koristim ih po gorepomenutoj inerciji i navici... Chak i kad prebacim na nash layout, ja krenem da kuckam sh ch i slichno.. Ostalo mi valjda od chaterskih dana :) Ali evo, obećavam, od ovog posta ću da pokušam i da se vladam, i pišem čitko i pregledno :) P.S. Pod Linuxom imam i slovo nj i slovo lj kao posebne karaktere, ne moram da pišem sa slovima n i j, i l i j, i ne mislim ih u ćirilici, već nj kao jedan karakter u latiničnom setu... no to nije ni bitno (a možda i jeste :P)

@musicmaster:
Pod lično i subjektivno sam smatrao da je to moje mišljenje nenametnuto od strane nekog trećeg lica, već moje i samo moje. To što ga iznosim javno ga ne čini Perinim ili Đokinim, već je i dalje moje, produkt ono malo funkcionalnih sivih ćelija koje trenutno koristim ;)

To za korišćenje mozga nipošto nisam mislio uvredljivo. Svi smo različiti i svako voli drugačije da troši vreme. Ne mislim da sam išta pametniji ili bolji od bilo koga drugog, jednostavno više volim da konstantno angažujem mozak. Možda to i ne valja, ali eto, takav sam, shoot me :P

Što se tiče programa sa slike, nemam pojma šta je to i kako se zove, ali pretpostavljam da je nešto kao... Jao, kako se beše zove... Rebirth ili tako nešto? Pravljenje muzike? Ne znam šta mu treba od podešavanja, zaista. Što se početnog podešavanja sistema tiče, ama baš ništa nisam morao da podešavam, radilo mi je sve out of the box. Lažem, ne radi mi levo-desno scroll na mišu... Zvuk na SB Live 5.1 lepo radi, vrlo je lako naći uputstvo kako da rade svi kanali, trebalo mi je 5 minuta posla, prvi put kad sam počeo da radim sa Linuxom i kad nisam imao pojma o njemu. Ne igram se sa muzikom, zaista ne znam kakvog softvera što se tiče muzike ima za Linux, tako da sam tu vrlo irelevantan faktor.

Ali opet prelazimo na specifične programe, a ne držimo se onog prosečnog zahteva korisnika računara.

Što se prosečnih aplikacija tiče, sve što postoji na Win, ima i na Lin, a i na Mac... Neke možda rade malo drugačije, ali sve rade istu osnovnu funkciju...

Mislim, kao kad bi sad kukali oko menjanja brzina na različitim kolima... Kod fiće moraš da pritisneš menjač na dole, pa u rikverc, na opelu ima mala polugica koja se podigne, pa u prvu, da ne spominjem automatike... Svi obavljaju istu funkciju - prevoze od tačke A do tačke B, samo obavljaju na neki malo drugačiji način. Nikakva filozofija. Samo je pitanje volje i tvrdoglavosti, ništa drugo.
[ zdr @ 10.05.2009. 14:26 ] @
Citat:
galahad
Moje lichno i subjektivno mishljenje, podvlachim LICHNO i SUBJEKTIVNO, da prosechan korisnik Windowsa sve manje i manje koristi mozak, i na taj nachin mu dotichni, zakrzhljava. M$ to i zheli, i zato pravi takav OS, koji je kao intuitivan, sve on zna shta ti hotjesh, i sve radi umesto tebe...

E vidis ja to gledam iz drugog ugla.
Umesto da ''koristim mozak'' i ceprkam po tastaturi, vise mi se svidja da provodim vreme sa ljudima koje volim ili da citam zanimljivu knjigu i sirim intelektualne vidike.
Hocu reci, malo ti gloopa ta teorija o gloopim MS korisnicima... A i odosmo mnogo u offtopic.

A mozda ovi hejteri iz IT industrije zele da sto vise vremena provodite za racunarom pa su vam dali Linux da se igrate!? Ha!?
Umesto da trosite vreme mozda na neke bitnije stvari...?
Mislite o tome...
[ Srđan Pavlović @ 10.05.2009. 14:59 ] @
Auu.. osim sto ste opet usli ostrasceno u diskusije, neki cak ne mogu ni
da isprate vrlo jednostavnu logiku pitanja u nazivu teme
.... pa navode za
sta sve MORAJU da imaju win.. - ili jednostavno preplavile emocije.. ;)
[ galahad @ 10.05.2009. 15:21 ] @
Da nema ostrašćenosti, ne bi bilo zanimljivo uopšte

Elem, za šta mi ne treba:
- Za normalne svakodnevne potrebe: mail, web surf, multimedija (muzika/filmovi), IM, i sve ostalo...
- Za nenormalne svakodnevne potrebe: programiranje, čitanje kojekakvih knjiga
- Za jako nenormalne egzibicije: igranje sa raznim serverskim servisima (radoznalost)
- Za posao: Cisco VPN radi, iako su me mnogi uveravali da neće raditi

Šta još može da se radi? Svašta, ne mogu ni da se setim šta sve radim, skidanje fotki sa aparata, radio i tv... Mobilni kačim bez ikakvog softvera, samo sa nekim programčetom, zaboravih kako se zove, KMobileTools ili tako nešto... Ummm... Šta joooš... Ne znam... Konačan odgovor je da mi Windows uopšte ne treba...

@zdr: A možda smo mi ti hejteri iz IT, pa namerno podevamo ove rasprave?
[ combuster @ 10.05.2009. 15:27 ] @
Ja od jutros na mesalici pa ne vidoh gomilu gluposti ovde... Pa sta ako mi je mutna slika. ja uploadovao 6MB png a on mi resize-ovao automatski na neku kenjarsku rezoluciju, jos mu nisam checkirao ono automatic resizing na image shack-u... Boze zali bandwith-a... To sto sam ja tupav pa ne znam da upload-ujem sliku je druga stvar, nije tu linux kriv.... :D

A ti music master, instalirao rizu i sta sad... Ja kad sam je prvi put instalirao rekao sam vidi, mozes cak i kablove da mrdas i stekas kako ti volja... Wow... I dalje od toga nisam znao ni da beknem. Onda sam se iznervirao i rekao ovaj windows mnogo komplikovan za mene, odo ja pod moj linux, tamo nema komplikovanih programa :P

Naravno kucam pod gas-om ne zamerite, malko sam popijo... :D

@galahad

Ma jok to mi samo sirimo FUD... :D
[ tdjokic @ 10.05.2009. 16:31 ] @
Citat:
Za sta vam sve NE TREBA Windows (moze Linux)?
Za mnoge stvari. Ali, pojavi se na netu nekakav video, ja bih da ga vidim (iako je sadrzaj problematican), kliknem na njega i pojavi se prozorce koje nudi da se za taj video mora skinuti neki fajl *.exe. Nista od videa, jer nemam Windows. Linux ne moze jos za po nesto, neki egzoticni hardver i slicno. Neki sajtovi mi se neobjasnjivo ne otvaraju kako treba, retki, ali ipak i ne mogu da se procitaju - tekst nije "muljav" nego se preklapa, ne vidi i slicno.

A to sto su novije distribucije sve gladnije za (video) memorijom i CPU snagom, to vazi za obadva. Cak su se i u Linux zajednici pojavili vatreni protivnici Ubuntua, nazivajuci ga "MS-om u Linuxu", "OS za bogatije" i slicno. A za starije distribucije / verzije oba OS-a ukidaju podrsku i to je to.
[ Ivan Dimkovic @ 10.05.2009. 16:49 ] @
Citat:

Definitivno su legendarni odgovori tipa Ivanovog pa to sve može i mobilni telefon...
Da vidim... Windows može... Šta više od toga da ponudi??? Naročito za kućnu upotrebu!?!

- Crysis :-)
- Blu Ray playback (mada, moci ce uskoro kad moja firma to izbaci ;-)
- Tax return sw. (znam, u Srbiji drzava ne vraca lovu od poreza, al ne zivimo ni svi u Srbiji, jel :)

Nego, imam i iPod Touch... jel mogu da sinhronizujem pesme na njega?

Ovde ima neka budalastina:

http://www.linux.com/forums/topic/1445

Citat:

ssh is probably the only way. google all you can and maybe just maybe you might find some other way http://www.forums.ipodtouchhacks.com/viewtopic.php?f=1&t=64

Nadam se da ovo nije tacno... mislim da treba da instaliram... jebeni SSH na iPod Touch kako bih mogao da kopiram pesme na njega... how fucked up is that :)

Hint - iPod Touch i iPhone nemaju isti nacin sync-ovanja kao iPod stari modeli.

--

Inace, to "sta Linux moze" vam je dovoljna i neka 486-tica. Ljudi imaju malo jaci hw. danas, pa zele i neke malo mocnije stvari - tipa Crysis i slicne igre i Blu Ray playback.

Ali... ako imate 486, slazem se...
[ bakara @ 10.05.2009. 17:10 ] @
Evo, ja nemam pojma o linuxu...
Citat:
galahad:
- Za normalne svakodnevne potrebe: mail, web surf, multimedija (muzika/filmovi), IM, i sve ostalo...

Za ovo bih ga i ja "mogao" koristiti, cak sta vise i hteo sam, pokusao sam...

Instaliram linux, sve se uredno podigne, ali nema drajvera za mreznu i zvucnu...odakle mi?

Instalirao par puta razne verzije i zakljucio da je to sve gubljenje vremena.
[ Silencer @ 10.05.2009. 17:46 ] @
Evo da se i ja javim zasta mi windows NE TREBA, a linux savrseno zavrsava posao =) naravno napisacu zasta mi je windows i potreban. Gledano u firmi kojoj radim, koja se bavi veleprodajom i maloprodajom, koja ima 400 radnika (mozda i vise ne znam tacan brroj). Od toga ja odrzavam postojecih 163 racunara tacno. Mogu Vam reci da je 60% sistema pod Unixom, dok je 36% pod Linuxom, a ostalih 4% je pod Windowsom.

Ovo se naravno super isplati i extra radi.
Svi maloprodajni objekti su pod Unix sistemom ukljucujuci i client masine kao i server. Programi za kompletno resenje finansija, maloprodaje, veleprodaje i ugostiteljstva radjeni su za unix.
Odrzavanje sistema je lakse od windowsa, da se nakacim iz Smedereva u objekat koji se nalazi u Petrovcu na mlavi je cas posla i problem se resi iz terminala vrlo bezo nego sto bi mi to islo preko Remote Desktopa.
Ne treba mi nikakava zastita od virusa, sve je u fullu.

Linux se nalazi u delu za sluzbe komercijale, sluzbe zakupaca, i nekih client masina gde rade zene iz knjigovodstva, kao i sluzbe koje rade ulaz + izlaz, tranzit, povratnice etc :)
Komercijala treba im samo Openoffice, Evolution E-mail i Putty terminal koji se nekaci na server, sluzba zakupaca treba im samo OPenoffice i evolution, knjgovodstvo i ulaz + izlaz potreban je samo putty.

Finansije kod njih zavrsava windows (3 racunara) koji sluze za e-bank, i ostalih programa koji jednostavno su pisani za windows.
Programerska sluzba aka ja i moja 4 coveka su isto pod windowsom zbog svakakvih programa jer programer je i web dizajner etc :) znaci treba nam svakakvi programcici :)
Tu je i jedan racunar gde je vezan skener I Konica minolra BizHub 165 gde radnici mogu da stampaju skeniraju na jedno dugme da posalju mail, jer bezim od toga da svakog ucim kako se skenira i slaje e-mail. Automatika mi je ql.

Samba mi zavrsava posao oko deljanja i Matricnih stampaca pod linuxom, a takodje necu da zaobidjem remote printing da iz udaljenog dela pustim stampu gde hocu. Kao i pristup serveru preko mog mobilnog telefona :)

Nazalost ja ne mogu celo poslovanje da vam opisem u firmi gde radim :) ali ja znam da ne bi nikad dao pare za 35% racunara da mi budu pod windowsom kada nema potrebe. Dovoljno je licencirati 8 win masina ostalo sve moze da zavrsi unix + linux.

E sad, lakse je naravno raditi pod windowsom, ali opet nista nije ni ovim babama na poslu bilo tesko da nauce da rade pod linuxom.
Tako da necije teorije kako linux nije user friendly su meni gluposti, jer ja jednostavno imam zenu u firmi od 58 godina koja radi pod njim bez problema. A o ljudima koji rade u maloprodajnim delovima sto barataju pod terminalom - Unix je opet nesto posebno za pricati.

Inace sad sam slagao nisam prijavio 6 laptopa koji teraju licencan windows, al to su ipak direktori =)
[ galahad @ 10.05.2009. 18:10 ] @
@bakara:
Ne znam kakav hardware imaš, i koji si distro probao, ali moguće je da je neka egzotika... Ili kako ja kažem, jednostavno nemaš sreće sa Linuxom..

Kod mene integrisani LAN i Creative SB Live! 5.1 radili out-of-the box na Ubuntu 7.04, 7.10 i 8.04
Jedino što je tražilo podešavanje od 5 minuta je da muzika stvarno tera 5.1, a ne samo na 2 zvučnika...
E sad... Ko zna šta je kod tebe bio zez, dešava se, ne sporim, da nekad nešto neće da radi... Ali isto to može da se desi i pod win, i na mac ne? Nešto se zabaguje, pa to ti je...

@everyone else

Poenta je da nema potrebe ostrašćeno uletati u rasprave, i automatski pljuvati ona drugo ili treće... I ne hvatati se za extreme, ni na jednoj strani, jer extrema uvek ima... Nekom ništa ne radi, nekom sve radi, nekom 10% nekom 50%... Kad se sve sabere i oduzme, oba sistema imaju praktičnu primenu i upotrebnu vrednost... Sad, nekom se ne sviđa što je win rasprostranjeniji, ok, ne sviđa se ni meni, pa ne dramim... Meni je bitno da je moj sistem stabilan, i sistemi koje održavam i radim, a za drugo, iskreno, ne dajem ni 0.05 RSD...

Na kraju se sve svodi na lični ukus...
[ Ivan Dimkovic @ 10.05.2009. 18:33 ] @
Dakle,

Kako sinhronizovati pesme sa iPod Touch-om i/ili iPhone-om na Linuxu? Ono sto pise na netu je bolesno (crackovati uredjaj, instalirati neki SSH server, itd...)

Ozbiljno se nadam se da mi je promaklo nesto bolje? Ali stvarno - mislim ako je ONO nacin, bojim se da je neko lud

A doticna spravica (iPod Touch, a i iPhone) je vrlo popularna - cak i ja imam iPod Touch - doduse koristim ga samo u autu, ali eto... bas me zanima kako bih ga koristio sa Linuxom.

Za Blu Ray, porez i Crysis :) znam odgovor - nemoguce. Mislim, uopste - zasto bih onda kupovao bilo sta osim raskantanog Pentiuma II/III za 20 EUR kada na Linuxu ne mogu iskoristiti moju NVidia G80/90/G200 itd... karticu osim sa rotiranjem kocke (Beryl) i lelujanja prozora...

- Divx-i rade na PII/PIII (doduse treba vam bar 300 MHz, ali siguran sam da se moze naci PIII kanta na 800 MHz za par desetina eur)
- Bazicni office radi isto na PII/III
- Mail, surf, itd... isto tako, bez problema
- MP3 takodje bez ikakvih problema

Dakle, zasto bi onda uopste bacao pare na nove racunare - kada to sto mi "desktop Linux" nudi trci i na masini iz 1998-me godine.
[ galahad @ 10.05.2009. 18:55 ] @
Pitaj Jobsa kako, on sigurno zna ;)

Što se Blue Ray'a tiče, ne sumnjam da će u dogledno vreme moći da se gleda i na Linuxu...

Za porez... Šta da ti vrate od poreza kad ne plaćaš ništa? Ajde, x% od 0 je 0, vratiću ti ja toliko :P

Crysis.... Ne znam ni šta je to, sigurno nije ništa bitno :P

Uvek sam govorio ljudima, ako hoćeš samo da igraš igrice, kupi brate konzolu, ionako su igre bolje za njih nego za komp :)

Što se bre Ivane praviš blesav kad nisi? Samo se bre hvataš nekih... Da mi je znati gde ih vadiš, možda nađem i ja nešto :)
[ bakara @ 10.05.2009. 19:58 ] @
Citat:
galahad: @bakara:
Ne znam kakav hardware imaš, i koji si distro probao, ali moguće je da je neka egzotika... Ili kako ja kažem, jednostavno nemaš sreće sa Linuxom..

Da, cista egzotika...AMD x2 Ati cipset sa integrisanom grafikom, mreznom i zvukom...a ni prethodni nforce cipset isto nije radio...

Citat:
galahad:
E sad... Ko zna šta je kod tebe bio zez, dešava se, ne sporim, da nekad nešto neće da radi... Ali isto to može da se desi i pod win, i na mac ne?

Pa bas ne bih rekao...

Sa winom taj hw nema problem ni sa win 95 a kamoli sa vistom, na OS X se zna, to radi iz prve bez da kliknes 2x na bilo sta.

U ostalom, niko da mi odgovori, gde ja da nadjem drajvere za to sto mi ne radi?
[ Zoran Milovanovic @ 10.05.2009. 20:03 ] @
Ja cu samo jos jednom i necu vise :)

Kaze Dimke surf na masini iz 98 radi bez problema, jeste Dimke, kako da nije. Naravno pises gluposti. Probaj da otvoris ES na toj masini pa javi, a zamisli da otvoris 10ak taba. Bez problema? Ma da.. kako da ne.

A pitao si sto ljudi kupuju ove mega masine, pa odgovor i sam znas. Da bi terali Windows iz 2006 ili ti ovaj iz 2009.

@bakara pitaj proizvodjaca hardware. zasto pitas nas? stvarno si smesan.
[ mulaz @ 10.05.2009. 20:08 ] @
https://help.ubuntu.com/commun...strictedFormats/BluRayAndHDDVD

naravno, jeste dosta zaj***avanja, ali samo pitanje vremena je, kad ce neko da sve to da zapakuje u jednu biblioteku, koja ce da postane deo ffmpega ili neceg slicnog, i upotrebljava se na svim playerima.

Citat:

The AACS 'Digital Rights Management' system in most HD-DVD and all Blu-Ray discs attempts to stop consumers from exercising fair use rights, including:

* Playing purchased Blu-Ray and HD DVD films using Open Source software.
* Playing films using standard digital (DVI) or analog (VGA) cables and monitors, which generally do not support HDCP DRM, without a 75% reduction in resolution.
* Fast forwarding or skipping advertisements.
* Playing imported films, including when local equivalents may be overpriced or not available.

Opet,... sistem koji ne dozvoljava da gledam film koji sam sam platio, na hardwareu kojeg sam ja platio i na kojem ja hocu da gledam... moze samo da $/&($($($(%$%&.

[ Ivan Dimkovic @ 10.05.2009. 20:12 ] @
Citat:
galahad
Pitaj Jobsa kako, on sigurno zna ;)

Molim?

Vidis, ja na Windowsu ne koristim iTunes i nemam ni jedan Jobs-ov softver. Koristim MediaMonkey i on mi savrseno lepo sync-uje sa Touch-om.

Googlah kako to da uradim na Linuxu, i neke tvoje Linux kolege kazu da mora da se:

a) Razbije iPod Touch / iPhone ("Jailbreak-uje")
b) Da se na njega instalira... SSH fakin Server
c) Da se SSH-ujes sa klijenta i tako ostvaris vezu

Mislim... vrlo vrlo user friiendly :)

Citat:

Što se Blue Ray'a tiče, ne sumnjam da će u dogledno vreme moći da se gleda i na Linuxu...

Pa rekoh, desice se - kad moja firma zavrsi BD port na Linux. Doduse nemamo bas plan da prodajemo taj sw. za PC upotrebu, tako da se to ipak ne racuna ;-)

Citat:

Za porez... Šta da ti vrate od poreza kad ne plaćaš ništa? Ajde, x% od 0 je 0, vratiću ti ja toliko :P

Mozda ti ne placas nista, ja bogme placam, kao i mnooooogo ljudi. I zelim da mi se vrati ono sto zasluzujem (recimo, odbitak na kupovinu sredstava za rad, voznju 150 km do posla i nazad, itd..)

Znam znam... nije Linux kriv, krivi su proizvodjaci softvera kada tog softvera nema. Kada hardver nije podrzan - kriv je proizvodjac hardvera. Onda, kada je nesto komplikovano na Linuxu, onda je kriv korisnik. Zanimljiv pogled na svet :-)

Citat:

Crysis.... Ne znam ni šta je to, sigurno nije ništa bitno :P

Yep, kao ni gomila igara koje inace i jesu razlog zasto postoje jaki PC-jevi danas. Vidis, da nije tih igrica, da bi vrteo onu kocku sa Compiz-om ili talasao prozore iz dosade, trebao bi ti DSP hardver od par desetina hiljada EUR, koliko je to kostalo dok se nije pojavilo trziste 3D igri na PC-ju. Pod Windowsom naravno :)

Citat:

Uvek sam govorio ljudima, ako hoćeš samo da igraš igrice, kupi brate konzolu, ionako su igre bolje za njih nego za komp :)

A sta ako hocu >i< igrice >i< ozbiljan softver?? - vidis, ja na Windowsu nemam problem da poteram Crysis a mogu da poteram i Photoshop CS, AutoCAD, Visual Studio itd... Na Linuxu to >ne mogu< . Da ne zaboravim da i na Windowsu bez problema mogu da teram bash, gcc, Apache, Firefox, Ogg Vorbis, LAME i ostalu gomilu kvalitetnog OSS softvera :)

Citat:

Što se bre Ivane praviš blesav kad nisi? Samo se bre hvataš nekih... Da mi je znati gde ih vadiš, možda nađem i ja nešto :)

Gde vadim iPod Touch i iPhone? Da ti mozda zivis pod nekom stenom? Ili Blu Ray... ? Kao sto rekoh - pa da nema tih naprednijih stvari drzao bih jos i dalje kantu od pre 10 godina i radio sa njom.

Neverovatno - to su neke "da mi je znati odakle ih vadis" stvari na desktopu, ali mulaz-ovo cat-ovanje serijskog porta u data fajl (sto, btw, moze i pod Windowsom na isti nacin da se uradi) je valjda bio vrlo bitan feature Linuxa ;-)

Ko je ovde lud...
[ bakara @ 10.05.2009. 20:13 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic
@bakara pitaj proizvodjaca hardware. zasto pitas nas? stvarno si smesan.

Pitam vas, jer tvrdite da je sve to, samo instaliras i radi...
Ja probao desetak distribucija i meni ne radi na opisani nacin...pa pitam gde je greska?

Na winu to radi od prve bez dodatne instalacije bilo cega...
[ musicmaster @ 10.05.2009. 20:15 ] @
Mega mashina od 20.000 din (upgrade hardvera)
jeste zamena za novu XBox ili PS konzolu,
koliko god da koshtaju...
Ali samo ako uspeshno koristish ili "emulirash" DirectX.

Digital Entertainment.
[ Ivan Dimkovic @ 10.05.2009. 20:17 ] @
Citat:

Kaze Dimke surf na masini iz 98 radi bez problema, jeste Dimke, kako da nije. Naravno pises gluposti. Probaj da otvoris ES na toj masini pa javi, a zamisli da otvoris 10ak taba. Bez problema? Ma da.. kako da ne.

Masina iz 98-me je Pentium II na na 450 MHz sa 64 MB RAM-a.

Iskreno, jedino sto na toj masini moze da zajebava je Adobe Flash, koga i ovako i onako izbegavam :) Jako se dobro secam da sam sa takvom masinom sasvim lepo surfovao netom i e-mailovao se, te imao Office program. Cak i razvojno okruzenje :) Uz Operu i bez Flash-a ne vidim zasto i danas to ne bi radilo bez ikakvih problema. Doduse nemam takvu masinu ovde, ali imam mobilni telefon - koji je otprilike te jacine (cak i slabiji, jer nema FPU)

Pazi kad na njoj moze da se tera sve to na cemu "moze bez problema da se danas radi na Linuxu" pa se pitam WTF koji djavo bi onda uopste kupovali novi hw at all... Stavis Linux na kantu i uzivas.
[ musicmaster @ 10.05.2009. 20:28 ] @
Evo ga jedan kobasichar na Linux Hardware Compatible mashini.

Zealot koncept prenosivog, portabilnog PC kompjutera.
Sve radi pod bilo kojom distribuciojom, garant!

[ combuster @ 10.05.2009. 20:32 ] @
@bakara
Citat:

AMD x2 Ati cipset sa integrisanom grafikom, mreznom i zvukom...a ni prethodni nforce cipset isto nije radio...

Ako ti je hybrid graphics u pitanju onda razumem da ima problema, ima problema i na winXP-u... Rece mrezna i zvucna jel tako? Kad budes instalirao linux postuj u linux forumu, naci cemo i podesicemo sve da radi ako ne radi out of the box...

@dimkovic

Citat:

A sta ako hocu >i< igrice >i< ozbiljan softver?? - vidis, ja na Windowsu nemam problem da poteram Crysis a mogu da poteram i Photoshop CS, AutoCAD, Visual Studio itd...

Ala si bre uporan. Nemam ni ja problema da poteram Nexuiz a mogu da poteram i GIMP, QCAD, Anjuta-u... Svako moze da tera ono sto mu odgovara i sto mu zavrsava posao, ja nisam geometar pa mi ne treba AutoCAD a da jesam i da moram da teram Addon-ove koji su pisani u AutoLISP-u kupio bi i Windows+ACAD+Addon = 100+4000+2000=6100 EUR-a... Kao sto znas i sam tu je Windows najmanji izdatak.

Sto se mene tice internet+documents+pictures+music+communication je ono za sta 80% pc korisnika uopste i koristi pc tako da ne vidim ni jedan dobar razlog zasto ne bi koristili linux. Ako imaju neki showstopper bug i ako ih mrzi da se zezaju onda neka kupe windows ali ja mislim da 100EUR (ako je u pitanju OEM verzija) je dovoljno velika cifra da bi probali i besplatno resenje...
[ Zoran Milovanovic @ 10.05.2009. 20:35 ] @
Dimke ako ga ti izbegavas ne znaci da ga svi izbegavaju ili ne koriste zar ne? Znaci, i sam kazes da surf ipak nece raditi bez problema.Ako si rekao bez problema, onda nemoj da mi nameces operu. Da ne ulazimo u to da za najnoviji FF treba malo vise od tih 64mb rama da to radi. A ako oces da se patis, onda da.

Cika Toma kaze da kad klikne na video mora da skine neki exe fajl i onda ce da pusti video. To je neki opasan malware/spyware/trojan/virus/crv kakoli se to zove : ) ja to ne bih dirao :) I bolje da na Linuxu ne pustis takav video :P
[ bakara @ 10.05.2009. 20:37 ] @
Citat:
combuster: @bakara

Ako ti je hybrid graphics u pitanju onda razumem da ima problema, ima problema i na winXP-u... Rece mrezna i zvucna jel tako? Kad budes instalirao linux postuj u linux forumu, naci cemo i podesicemo sve da radi ako ne radi out of the box...

Nema probelma sa grafickom, vec sa mreznom i zvukom...
A kako da dodjem na forum ako nemam mreznu a samim tim ni net?
[ musicmaster @ 10.05.2009. 20:42 ] @
@combuster

Citat:
Sto se mene tice internet+documents+pictures+music+communication je ono za sta 80% pc korisnika uopste i koristi pc

Pre toga si pominjao neke izdatke i tako to.
Ti zaista mislish da tje 80% te svetske populacije da ide u tjorku,
zato shto koriste raznorazne kljucheve (s. brojeve) na svojim kompovima,
pa zato neke cifre, "evri" i firme.. ,a? :P

M$ to kao ne zna?
Ganjatje Miku i Janka pomotju podataka iz hotmail naloga mozda?

:)

@bakara

Vrlo prosto.
Ubacish XP CD i "press any key to boot from CD...."
[ Silencer @ 10.05.2009. 20:54 ] @
Kakav hejt na ovoj temi =)
[ bakara @ 10.05.2009. 20:56 ] @
Citat:
musicmaster
@bakara

Vrlo prosto.
Ubacish XP CD i "press any key to boot from CD...."

Pa to znaju i deca...ja pitam kako ovo da radim na linuxu

Citat:
galahad:

Kad ni instalirati jednostavno ne mozes ...
[ Srđan Pavlović @ 10.05.2009. 21:06 ] @
Citat:
Silencer: Kakav hejt na ovoj temi =)

E stvarno, smanjite malo dozivljaj, ako nastavite sa izlivom emocija
prema OS-evima, dobijam majicu ovaj mesec, garnat. A pun mi ormar majica.

Pustite se Windowsa, cilj je lepo smireno racionalno pokazati sta se moze
uraditi na Linux-u danas, bez potrebe za kupovinom windows-a.
Pohvale za one koji su koliko toliko pisali smireno i racionalno!

[ jablan @ 10.05.2009. 21:07 ] @
@Dimković: U vezi tax return softvera, nije mi baš jasno kakvi su zahtevi... Je l' si probao npr. GnuCash? Ok, ako vaša poreska zahteva neki specijalan output iz tog programa, onda kapiram, ali mi opet nije jasno kako je Linuks kriv za to?

@bakara: Ako zaista imaš želju da probaš, evo ja se nudim da pokušam da instaliram Linuks na tu tvoju mašinu (da se razumemo, ne tvrdim da će i uspeti).
[ combuster @ 10.05.2009. 21:30 ] @
@bakara

Hehehe pa ja ne znam onda sta mislis... Kazes neki X2 i ATI integrusa... Reci mi koji je device u pitanju konkretno, hda, ac, realtek 8168, 8111... Da ne bajemo u pasulj... ;-)

@musicmaster

Ti mora da si me pomesao sa nekim ili ja tebe ich ne razumem... :D
[ urosg3 @ 10.05.2009. 21:52 ] @
Samo da priložim temi, ovo kucam na mašini koja ima tačno 10 godina i koji dan, napravljena Aprila meseca 1999. godine. Do skoro se na njemu vukao neki OS, kao prebijen, i lepo je terao drugi OS koji je potpuno zaboravljen i pušten da se ugasi sam od sebe. Čak nije imao ni pristojan Web browser... Zahvaljujući Linuksu, tj, Debianu, moja žena može da prevodi u krevetu, gde mora da leži jer održava trudnoću, a mora i da radi jer bi u Srbijici izgubila posao da ne radi. Dakle prevodi u Open Office, surf radi, net radi, Mail radi.
Sve to za 0 RSD u hardver i još jedna 0 za softver. Što smo uštedeli na tome daćemo na kolica. Ovo sam uspeo uprkos skromnom znanju uz veliku, neprocenjivu pomoć ljudi sa Ubuntu i Debian foruma, hvala im na njihovom strpljenju. Kako se Win korisnici odnose prema ovakvim neznalicama... pa vidite i sami.
Eto zašto je Linuks bolji, ne moram da dajem novce na hardver, može da se te pare pametnije koriste, usput upoznaš pametne i prijatne ljude. Jedino ziloti ne mogu da prepoznaju ovu prednost, nama običnim korisnicima je ona jasna kao dan.
[ Sudomaster @ 10.05.2009. 22:49 ] @
Dimkoviću zamolio bih te da ne lupaš gluposti što se tiče Compiza i vrtenja kocke da je potrebno ultra giga mega dobar superkompjuter da bi to radilo.

Ja sam na Pentium IV 1,9ghz 256mb ram i grafička sa 64mb vrteo Compiz sa FULL podešavanjima, ako ti smatraš ovaj računar kao "ultra giga mega dobar"....to je zbog toga što ti je pasivno obožavanje dela i rada gospodina Gejtsa popilo pola mozga, i za drugo ni ne znaš, ili u najgorem slučaju iskusno popljuješ sve što je NON-WINTENDO !!!

Toliko...

p.S. @urosg3 drago mi je zbog tebe i tvoje žene što ste na vrlo pametnoj stvari uštedeli novce.
[ pri3rak @ 10.05.2009. 22:58 ] @
ajd to pokusaj da uradis sa nekom krdzom od masine koja ima grafiku kojoj nije podrzana 3d akceleracija :) tj da pojednostavimo pre nego sto su se pojavile g. kartice sa 3d akceleracijom (mnogo slabije od ove tvoje) a to se desilo ponajvise zbog igara koje koriste njihove mogucnosti, tako nesto nisi mogao ni da zamislis da radis ...
[ component @ 10.05.2009. 23:37 ] @
Nisam neki Linux zealot (valjda se tako kaže) i bez ikakvog flejma, hejta, provociranja itd... koristim Linux a ne Windows za sledeće stvari:
1. Surf internetom (sa sve stranama sa flashom u više tabova )
2. E-mail
3. Chat (googletalk, MSN)
4. Internet telefoniranje (Skype sa video pozivima)
5. Slušanje muzike
6. Gledanje filmova (uglavnom HD sa 5.1 zvukom)
7. Prebacivanje fotografija sa fotoaparata i organizovanje fotografija
8. Obrada fotografija
9. Obrada zvuka
10. Torrenti
11. Rad sa dokumentima, tabelarno proračunavanje, prezentacije (OpenOffice)
12. Štampanje
13. Skeniranje
14. Čitanje knjiga u PDF
15. Remote upravljanje drugim računarom
16. Grebovanje muzike
17. Snimanje CD/DVD-ova

To bi valjda bilo to. Možda sam nešto propustio ili nije bilo važno pomena. Računar mi je povezan sa plazma TV-om preko TwinView-a (dual screen, ko ne zna) i savršeno radi sa sve "kockom" i "lelujavim prozorima" :P
Znam da sve ovo mogu da radim i na Windowsu, ali moja je stvar da li ću to raditi ili ne. Imam originalni Windows na drugom hard disku i on mi služi za igrice (i jedino za to). U početku sam imao malo problema dok nisam podesio sve na Linux-u ali samo zato što sam još uvek početnik. Doduše neke stvari nisam uspeo ni na Windowsu da namestim (npr. kontrolu UPS-a preko softvera koji sam dobio uz UPS. Jednostavno odbija da radi sa Vistom, dok sa XP-om nema problema.)
Linux koristim ne zato što je bolji, već zato što sve manje podnosim razne aktivacije, registrovanja, ključeve itd. Bez bojazni delim OS i programe kome trebaju. Polako počinjem da shvatam draž slobodnog softvera (ne samo besplatnog).

Nije sve tako lepo ni na Linux-u. Imam muke da grafičku olovku podesim kako treba, a i nisam srećan kako je rešen zvuk preko SPDIF-a.
Napominjem da sam nov u Linux vodama i da se još nisam odlučuo da li ću zarad njega potpuno napustiti Microsoft (pod kojim radim još od DOS-a). Vreme će pokazati
[ musicmaster @ 10.05.2009. 23:40 ] @
Citat:
component: Nisam neki Linux zealot (valjda se tako kaže) .....

Da, tako.
Evo, ovde.
[ component @ 10.05.2009. 23:53 ] @
Hmmm
Evo i tebi nešto da pročitaš:
Google: "define:do not feed the trolls"
[ musicmaster @ 11.05.2009. 00:02 ] @
Zashto smatrash da ja sebe vidim kao trola, pitanje pod rednim brojem 1.
Drugo, nisam se nadao da tjesh ti da se odazovesh prvi,... rofl...
I tretje, ovde na advocacy su svi trolovi,
i tako treba i da ostane.

[ vladared @ 11.05.2009. 00:17 ] @
Ivane,
koliko znam sinhronizacija pesama pod Linuxom sa IPodom se može odraditi iz programam Banshee (http://www.desktoplinux.com/articles/AT7150747782.html), a koliko mi je poznato i iTunes radi pod wine-om... Ako je u pitanju IPod Touch:

Amarok:
Amarok Section!
Settings > Configure Amarok
Media Devices > Add Device > "Apple iPod Media Device"
Point it at your mount point (by default /media/ipod)
Click the blue cog icon called "Configure Device" right above the iPod touch
For "Pre-Connect Command" add ipod-touch-mount (or iphone-mount)
For Post-Disconnect Command" add ipod-touch-umount (or iphone-umount)
In "Devices", click "Connect" and enter your password
Your iPod touch should appear in Amarok!
Once connected, click on the double arrows on the right hand side of the Connect, Disconnect, and Transfer icons
A list of options opens up (iPod is what you want). Choose iPod > Set iPod Model > Mobile Phones > iPhone

There ya go! You can sync it now like a regular iPod!
jedan od prvih odgovora na google-u

Priznajem prvi put sam ga zakomplikovao, hajde da pojasnim:
Nije do operativnog sistema da li će se nešto vrteti na njemu ili ne nego do programera koji pišu program koji se vrti na nekom OS-u.
Crysis nije portovan za linux, wine ne omogućava da se isti koristi, ali nije krivica linuxa što ga nema na njemu. Ima nešto drugo što radi i priznajem možda nije Crysis, ali...
iTunes nije napisan za linux (postoji peticija pa prijavi se), opet nije krivica OS što istog nema. Ako se napiše, moći će se koristiti. Linux mu neće to zabraniti zar ne? Zato će i blueray playback raditi kada Nero to odradi...
[ Srđan Pavlović @ 11.05.2009. 05:29 ] @
Citat:
...ovde na advocacy su svi trolovi,
i tako treba i da ostane...

...but there is only one KING of the Trolls ;)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 11.05.2009. u 06:41 GMT+1]
[ cephei @ 11.05.2009. 08:41 ] @
....promenilo se mnogo toga od 98me i sad vec postoji masa Linux distrib. koje mogu prilicno puno toga da pruze i podrze
bez nekog velikog poznavanja hardvera i petljanja po terminalu .
Ponekad dodje do neresivih problema sa instaliranjem nekog egzoticnog hardvera ali opet linux me je naucio da ce dati podrsku uglavnom za hardver koji se masovno prodaje i koji vredi pa onda i ima smisla truditi se i pisati nove drajvere
tako da tu nemam problema jer gledam da nabavljam komponente koje su popularne i pouzdane

moj radni dan ukljucuje dosta rada na linux-u tako da sam sve svoje potrebe prilagodio njemu
i zadovoljan sam jer imam dobru podrsku od multimedije do programiranja mikrokontrolera ...
ako cu da se igram ,upalim sony i to je to
ali npr za pristup bankovnom racunu ipak moram da koristim vmware i podesen mini xp zbog ActiveX IE7 bla bla...
toliko mi treba ...

[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2009. 09:34 ] @
Citat:
Sudomaster
Dimkoviću zamolio bih te da ne lupaš gluposti što se tiče Compiza i vrtenja kocke da je potrebno ultra giga mega dobar superkompjuter da bi to radilo.

Ja bih te zamolio da sa razumevanjem citas sta drugi napisu pre nego sto ih opljucnes da lupaju gluposti :)

Za Compiz je potrebna 3D kartica... jeftina. Jeftine 3D kartice su nastale kao posledica buma trzista igara za Windows krajem 90-tih, rodonacelnici su bili 3DFX Voodoo, S3 Virge, NVidia Riva itd...

Poenta mog posta je bila za one Linuxase "koje ne zanimaju igrice" da ukapiraju da su te iste igrice i to bas na Windowsu i te kako odgovorne za to sto oni danas mogu da vrte kocke i tresu prozore na njihovom cedu.

Tako da, taj "Wintendo" je razlog zasto mozete da trcite taj Compiz, jer pre "Wintenda" su 3D akceleratori kostali petocifrene sume i sluzili iskljucivo za CAD i 3D modeling. Ipak bi trebalo da pruzite bar neke znake zahvalnosti zlom M$-u :)

Citat:

Ja sam na Pentium IV 1,9ghz 256mb ram i grafička sa 64mb vrteo Compiz sa FULL podešavanjima, ako ti smatraš ovaj računar kao "ultra giga mega dobar"....to je zbog toga što ti je pasivno obožavanje dela i rada gospodina Gejtsa popilo pola mozga, i za drugo ni ne znaš, ili u najgorem slučaju iskusno popljuješ sve što je NON-WINTENDO !!!

Kao sto rekoh... rinse, repeat... 3x ;-)

[ combuster @ 11.05.2009. 09:56 ] @
A bre jeste mi vi neki... Pa sto lepo ne popljujete Linux tamo gde treba, velike se promene desavaju vezane za xserver, za sada mu je to najveca falinka... Pusti te kocke i drmanje prozora kad neko ko podigne X dobije crni ekran ili blesavu rezoluciju... On i ne stigne da vidi kocku... :D

Dakle svaka cast develeperima koji razvijaju kernel. Dok ti pod Windows-om juris drajvere i svakakve klince pod Linuxom ti 95% hw radi out of the box. To sto sa Vistom preko update-a mozes instalirati neke od drajvera (graficki drajveri imaju samo D3D dok ako ti zatreba openGL moras da instaliras drajvere sa vendor-ovog sajta) o5 u gomili slucajeva moras da skidas drajvere sa net-a. OK nije to neki veliki problem... Mada desava se i na nekoj verziji kernel-a po koji katastrofalni bug kao na primer za e1000 nic (jel tako bese) kada je kernel drajver dozvoljavao brljanje po epromu... Istina u pitanju je bila rc verzija kernel-a ali koja se ipak nasla po ponekom distro-u.

Ono sto nedostaje jeste malo jace zalaganje za pisanje drajvera za Linux. AMD je tu dosta zatarabio dok Intel se makar trudi ali za sada i oni uprskase stvar. Jedino nVIDIA radi kako treba. Dakle u vecini slucajeva konfiguracija ce raditi bez problema na linuxu, desava se da neki hw nema podrsku (ako izuzmemo software-ske uredjaje tipa TV kartica kojima je potreban P4 da bi radile, win modemima i slicno). Vecina linux korisnika proveravaju pre upgrade-a da li je uredjaj kompatibilan sa linuxom cisto za svaki slucaj.

I tu je kraj cele price, Linux kao OS sluzi svrsi u svakom pogledu. I vrapci na grani znaju da ako hoces photoshop onda kupi windows i photoshop i ne krivi Linux zato sto Adobe nije razvio software i za Linux platformu. A Linux ima svoje programe za skoro svaki task koji ti zatreba i to su native Linux programi koji nisu ni namenjeni tome da budu kompatibilni sa Windows aplikacijama. Ako u necemu i jesu onda je to samo svakako plus.

[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2009. 10:50 ] @
Citat:

Dakle svaka cast develeperima koji razvijaju kernel. Dok ti pod Windows-om juris drajvere i svakakve klince pod Linuxom ti 95% hw radi out of the box. To sto sa Vistom preko update-a mozes instalirati neke od drajvera (graficki drajveri imaju samo D3D dok ako ti zatreba openGL moras da instaliras drajvere sa vendor-ovog sajta) o5 u gomili slucajeva moras da skidas drajvere sa net-a. OK nije to neki veliki problem... Mada desava se i na nekoj verziji kernel-a po koji katastrofalni bug kao na primer za e1000 nic (jel tako bese) kada je kernel drajver dozvoljavao brljanje po epromu... Istina u pitanju je bila rc verzija kernel-a ali koja se ipak nasla po ponekom distro-u.

Ovaj...

Vista dolazi sa nekoliko desetina hiljada drajvera - ako skines Vista image sa SP1 (ili, SP2 sada) vecina standardnog hardvera bi trebalo da radi out-of-the-box.

Mislim, ako koristis OS image iz 2006 - ne mozes ocekivati da hardver iz 2009 radi na njemu.

Medjutim, ako koristis OS image iz 2009, recimo Vistu sa pre-integrisanim SP2, normalno je da vecina hardvera koji postoji bude podrzano sa samog DVD-a.

Citat:

Ja ne bih bas cestitao puno developerima koji razvijaju kernel - rekao bih da je driver-model u Linuxu za video akceleratore takav da se cesto desava da 3rd party drajveri budu zavisni od posebne verzije kernela.

Vec sam pominjao Intel GMA500 kao tipican slucaj - video akceleracija je moguca samo sa closed-source drajverom koji je tako tesno vezan za 2.6.24 kernel da ne radi ni na cemu drugom.

Zasto?

Mislim da bi definitivno trebalo da se poradi na arhitekturi koja bi odvojila sam kernel od drajvera. NT API, iliti low-level API koji koriste drajveri je 100% backward compatible vec 15 godina. Jedina veca promena u poslednjih 5-6 godina je bilo uvodjenje LDDM - novog drajver modela od NT 6 kernela.

[ Nedeljko @ 11.05.2009. 11:01 ] @
KupiJo ja u subotu 2. V 2009. Toshiba Satelite L300 1fp laptop u subotu sa preinstaliranom izdanjem Home Premium najnovije verzije COMPLETE DESKTOP OS-a. I da vidite što su "muljavi fontovi". "Oči ispadaju" čak i na spoljnom monitoru na kome je moj prethodni laptop imao savršenu sliku. Stavim ja NONCOMPLETE DESKTOP OS Mandriva PowerPack 2009 (izašao prošle godine) i gle čuda - na oba monitora j slika savršena.

Doduše, i na Visti je savršena ako se u monitor gleda iz tačno određene tačke, bez mrdanja glave, ali čim malo mrdnete, vide se prelivi boja (između crnog i belog piksela se pojave nijanse crvene boje). Tako radi COMPLETE DESKTOP OS. Razumeo bih ja da se laptop ne snalazi najbolje sa spoljnim monitorom (kao fora, treba neki drajver), ali zašto se to pojavljuje na laptopovom monitoru? Ako Toshiba nije umela da instalira drajvere za svoj laptop, nemam nikakvu nameru da se ja pravim pametniji od proizvođača (fabrička je instalacija u pitanju). Takođe, Mandriva PowerPack 2009 ima savršenu sliku na istom hardveru na oba monitora!
[ combuster @ 11.05.2009. 12:05 ] @
Pa to ti je jedan od mnogobrojnih problema koje korisnici imaju sa Windows-om. I tupavo je pricati Vista je perfect a Linux suck inace bi mogli Windows forum da zatvore...

@dimkovic
Svaki device driver se u Linuxu mora ucitati kao kernel modul, ako ne postoji u samom kernel-u ili vendor-ov drajver ima bolje performanse onda se mora kompajlirati za verziju kernela koji je ucitan. Jebi ga, tako je kako je... Pravo da ti kazem ja sam navikao tako i lsmod mi pokaze da li je pravilan modul uopste ucitan, sa kojim modulima je u vezi i da li je aktivan... Habbit is a bitch... A sto se tice GMA500 veruj mi i ja bih Intelove programere za usi...

Citat:

Vista dolazi sa nekoliko desetina hiljada drajvera - ako skines Vista image sa SP1 (ili, SP2 sada) vecina standardnog hardvera bi trebalo da radi out-of-the-box.

Cini mi se da SMBus drajver za intel nije bio prepoznat sto me je stvarno zacudilo, ruku na srce svi ostali drajveri ako nisu bili instalirani posle update-a su nadjeni (sd card reader itd). Mada desava se da na Linuxu bolje radi kernel drajver nego vendorov za Win, recimo Toshiba BT Stack su ocaj ocaja... I jos mi je prijavljivao neki put da mi je licenca za njega istekla... wtf?
[ NastyBoy @ 11.05.2009. 12:30 ] @
Citat:
Za sta vam sve NE TREBA Windows (moze Linux)?

Trebao mi jednom za Ikea Planner Tools.

[ nkrgovic @ 11.05.2009. 13:08 ] @
Citat:
combuster:
@dimkovic
Svaki device driver se u Linuxu mora ucitati kao kernel modul, ako ne postoji u samom kernel-u ili vendor-ov drajver ima bolje performanse onda se mora kompajlirati za verziju kernela koji je ucitan. Jebi ga, tako je kako je... Pravo da ti kazem ja sam navikao tako i lsmod mi pokaze da li je pravilan modul uopste ucitan, sa kojim modulima je u vezi i da li je aktivan... Habbit is a bitch... A sto se tice GMA500 veruj mi i ja bih Intelove programere za usi...

Ovo nije "***i ga", ovo je cista nemarnost i kaubojstina, to je Ivan potpuno u pravu. Ne postoji nijedan razlog zasto dravjeri ne bi mogli imati standardizovan API i ABI, koji je vertikalno kompatibilan, to je samo posledica "urcenja" Linux kernel developera koji imaju stav "ma sta ima neko da pravi drajver... nek da nama specifikacije hardvera i sors kod, pa cemo ga mi odrzavati u kernelu... ako nas ne bude mrzelo". Postoji dosta razloga zasto proizvodjaci hardvera ne zele da otvore svoj proizvod i drajvere svima, to uopste nije glupo...

Uostalom, Solaris ima binary kompatibilnost drajvera od verzije 7 do danas bez problema (mozda i vise, ovo sam licno probao). U pitanju je cista bahatost i lose navike... Doduse, Solaris ima i kud i kamo bolje napisan kernel, ali ajd' sad. :)
[ Silencer @ 11.05.2009. 13:44 ] @
Citat:
Pohvale za one koji su koliko toliko pisali smireno i racionalno!

Ja sam se trudio :) ali moj post u celoj ovoj temi nema nikakvu primenu jer 30 postova unistavaju tudj doprinos, da nesto sto je dzabe moze da sei skoristi u poslovnoj primeni.

Iskreno sam ja mogao da bacim hejt na sve ovde i da kazem da ja sa mobilnog telefona (bilo koji da podrzava java applikacije) ne mogu da administriram windows masine, a unix mogu. I time ubijem u pojam vas jedan iPhone synchronization, sa 300+ modela razlicitih telefona koji meni mogu da zavrse posao sa bilo kojom direktnom vezom. Ajde da cujem sa kojim telefonom mozete da administrirate kompletan Win OS???
[ Nedeljko @ 11.05.2009. 13:55 ] @
Citat:
combuster: Pa to ti je jedan od mnogobrojnih problema koje korisnici imaju sa Windows-om. I tupavo je pricati Vista je perfect a Linux suck inace bi mogli Windows forum da zatvore...

Tačno tako. Ovde se stvari predstavljaju kao "Windows je savršen, bez ijedne mane, ali je ponešto moguće uraditi i na Linux-u. No, samo pljunite kintu za Windows i rešili ste sve svoje životne probleme (školovanje, zaposlenje, brak, porodica, penzija itd.)", što je svakako netačno. Svaka složena mašinerija ima mnogo mana i ništa nije idealno.
[ pri3rak @ 11.05.2009. 14:11 ] @
Citat:
Silencer:  Ajde da cujem sa kojim telefonom mozete da administrirate kompletan Win OS???

Ako je do mazohizma u odredjenim uslovima sa bilo kojim na kome moze da radi http://www.rdmplus.com/
[ combuster @ 11.05.2009. 14:17 ] @
@nkrgovic
Citat:

Ne postoji nijedan razlog zasto dravjeri ne bi mogli imati standardizovan API i ABI, koji je vertikalno kompatibilan, to je samo posledica "urcenja" Linux kernel developera koji imaju stav "ma sta ima neko da pravi drajver... nek da nama specifikacije hardvera i sors kod, pa cemo ga mi odrzavati u kernelu... ako nas ne bude mrzelo". Postoji dosta razloga zasto proizvodjaci hardvera ne zele da otvore svoj proizvod i drajvere svima, to uopste nije glupo...

Pa jel ATI i nVIDIA otvaraju source? :D Jedino sto moraju da urade jeste da iskompajliraju taj source za trenutnu verziju kernela i da ucitaju modul, kernel dev-ovi im se ne mesaju u pisanje samog drajvera. E sad sta je zeznuto, manji ABI bump i dobices error compiling driver ako pokusas XXX.XX verziju drajvera koji je malo matoriji na novijem kernel-u... Ne bas backward kompatibilno zar ne? :-( I tu nije samo kernel u pitanju. Promena ABI-ja u xserver-u 1.5 je naterala nvidia-u i amd da napisu drajver from scratch... Dok su se pojavljivali distroi sa rc verzijom xserver-a nvidia je jos uvek odbijala da napise drajver za unstable verziju x-a sto su bili potpuno u pravu. Pa ti podignes Ubuntu 8.04 koji je tek izasao i kvrk, nema 3d akceleracije jer ne postoji nvidia drajver za tu verziju x-a... :D Shit happenes from time to time...

Citat:

Doduse, Solaris ima i kud i kamo bolje napisan kernel, ali ajd' sad. :)

Probaj onda Nexenta OS :D
[ nkrgovic @ 11.05.2009. 14:35 ] @
Citat:
combuster: @nkrgovic
Jedino sto moraju da urade jeste da iskompajliraju taj source za trenutnu verziju kernela i da ucitaju modul, kernel dev-ovi im se ne mesaju u pisanje samog drajvera. E sad sta je zeznuto, manji ABI bump i dobices error compiling driver ako pokusas XXX.XX verziju drajvera koji je malo matoriji na novijem kernel-u...

Da, jedino... jedino sto moraju da plate nekoga da se smara sa time, da svako malo rekompajlira i menja kod da bi se prilagodio izmenama API-ja, da bi im za sve to neki pametnjakovic izbacio i "kernel tainted", jer nisu svi drajveri pod GPL licencnom.... Jedino...

Urcenje i kaubojstina. Ostajem pri toj tvrdnji. I da, vrlo rado cu uzeti Solaris/OpenSolaris tamo gde mogu.
[ combuster @ 11.05.2009. 15:28 ] @
Pa sram ih bilo kad umrljaju pure kernel sa mracnim kodom :D
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2009. 16:45 ] @
Citat:
Silencer
Iskreno sam ja mogao da bacim hejt na sve ovde i da kazem da ja sa mobilnog telefona (bilo koji da podrzava java applikacije) ne mogu da administriram windows masine, a unix mogu. I time ubijem u pojam vas jedan iPhone synchronization, sa 300+ modela razlicitih telefona koji meni mogu da zavrse posao sa bilo kojom direktnom vezom. Ajde da cujem sa kojim telefonom mozete da administrirate kompletan Win OS???

Ovaj... Windows Power Shell, anyone? :-)

Bas kao sto mozes da se SSH-ujes na Unix makinu sa telefona, ne vidim sta te sprecava da isto to uradis i sa Windows masinom.

Za administriranje Windows masine preko komandne linije - kao sto rekoh, PowerShell je ono sto ti treba. Doduse, treba da se procita... ali to je to :)

Ovo me podseti na onaj nesrecni pokusaj tvrdnje da u Windowsu ne mozes da sa jednom komandom snimis ulaz sa serijskog porta u fajl... ali avaj, moze :-)

Citat:
combuster
Shit happenes from time to time...

Ovo mu dodje Linux tagline...

Linux(TM) - Shit Happens from Time to Time...
[ musicmaster @ 11.05.2009. 17:11 ] @
@Kernel-1

Gle, to ispisano iz Linux operativnog sistema?
Eto, moze i slova preko slike iz Linuks-a.
Mogutjnosti Gimpa?
Cooool.

Jeste li videli?

Nego, ima jedna stvar... hehe..
Kad bi ja bio toliko ruzan, onda bi me i pogodio,
mada, bejbi fejs u 30 godina i svetlo sivo/plave ochi,
hmmmm..
Cure to dobro znaju.

Pa ne lichim ni na Texas Highway pandura sa Police Squad cvikama,
kao neki ovde, a kamoli na ovu beshtiju...
Pu, pu, pu...

[ Nedeljko @ 11.05.2009. 17:20 ] @
Nego, kako se na savršenom i idealnom COMPLETE DESKTOP OS-u rešava ovaj sitan problem?

http://www.elitesecurity.org/p2276266

Dosad skoro da nisam radio sa Vistom, pa hajde da vidimo, ako su joj već "muljavi fontovi", može li pod njom malo da se programira.
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2009. 17:26 ] @
Odgovoreno ti je na temu - vrlo se jednostavno to radi, startujes razvojno okruzenje kao root, ako ti vec aplikacija zahteva admin privilegije - i onda svi chld procesi razvojnog okruzenja isto trce pod root privilegijama.

A koje je razvojno okruzenje u pitanju? I zasto ti program koji kompajliras trazi admin privilegije?

Posto u vecini slucajeva nema nikakve potrebe flegovati izvrsni fajl da trazi admin privilegije. Cini mi se da ti je konfiguracija za linker ili neobicna, ili ti program zaista zahteva root privilegije - u kojem slucaju mi nije jasno zasto te cudi da budes pitan za kredencijale ako ga startujes iz procesa koji nije root-privilegovan.

[ MarkoBalkan @ 11.05.2009. 17:29 ] @
@nkrgovic

baza i OS za server može koštati 0 nečega.

freebsd + postgresql
windows server nije za bazu.

@zaraza

imaš opengl
a umjesto aye koristi blender

umjesto VS-a koristiti kdevelop, a umjesto .net-a, QT ili wx

nadalje od perla i pythona se može lijepo živjeti.

[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2009. 17:31 ] @
Citat:

umjesto VS-a koristiti kdevelop

Hahahahhahahaahahah :)

Yep, i umesto MS Worda koristiti vi :)
[ nkrgovic @ 11.05.2009. 17:49 ] @
Citat:
MarkoBalkan: @nkrgovic

baza i OS za server može koštati 0 nečega.

freebsd + postgresql
windows server nije za bazu.

Moze. Niko nije rekao da ne moze. Samo to sto moze ne znaci da ti je to dovoljno dobro resenje. :)

Za jako, JAKO ozbiljne baze, pre bi uzeo i Windows server, umesto Free+Postgre. Naravno, ja bi najradije bi uzeo nesto sasvim trece, ali Windows Server + Cluster + Oracle + Veritas + Jos par stvari moze da bude vrlo pristojno resenje. Stavise. Ja bi radije skratio sebi muke i probao recimo neki Sparc/Solaris big iron, ali daleko od toga da ce to raditi lose! Postoje primene gde Free+Postgre nemaju sta da traze. Da si rekao Linux+MySQL Cluster - onda MOZDA. Uz neki IB to kazu da radi fino... Ali ne Free+Postgre. Jok!

Evo jedne stvari za koje vam ne treba Windows, ali ne moze ni Linux : Big Iron. Kad zelite RAS, kad zelite 6N pouzdanost (99.9999%). Onda vam je jedino pravo i provereno resenje Unix(TM). Iskljucujuci Mac OS, naravno.
[ mulaz @ 11.05.2009. 18:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hahahahhahahaahahah :)

Yep, i umesto MS Worda koristiti vi :)

Emacs!! :))

--------
Inace od kada sam naucio LaTeX, ne znam kad sam poslednji put otvorio *office za kuckanje bilocega :) Odmah kad imas par integrala, lakse je kuckanje u LaTeXu, a i fonti su lepsi :P
[ Mitrović Srđan @ 11.05.2009. 18:53 ] @
Citat:

umjesto VS-a koristiti kdevelop, a umjesto .net-a, QT ili wx

Jako optimisticki :)
Predpostavljam da umesto DW mogu da koristim Quantu ? :)
[ pri3rak @ 11.05.2009. 19:50 ] @
jok bluefish :D
[ Pedja_N @ 11.05.2009. 19:56 ] @
Uh, jos jedna Win vs Lin tema sa doosta emocija,pa dobro ljudi dokle vise. :)
Zaista nikada necu shvatiti ovu vrstu prepucavanja,oba imaju svoje prednosti i mane i neka koristi
svako sta mu vise lezi.Inace onaj ko makar malo drzi do svoje IT pismenosti,treba da poznaje oba,e sad u kom omjeru...
E sad za sta mi ne treba win:
-za muziku,filmove,obrada fotki,po neki video
-za internet,
-za office ( u jednoj "dozi")
-sticanje programerskih vestina (python)...
Kao sto neko rece savim fino za kucnu varijantu.
Ono sto me nervira, kod ljudi koje srecem, a iskljucivo koriste Linux je jedna vrsta arogancije i sindroma: "hej bre, ja koristim
linux,znas brate ja "rasturam racunare" i u svemu sam superiorniji od ostalih." Mislim... (... a mozda ja jednostavno srecem pogresne lin korisnike :) )

[ galac1968 @ 11.05.2009. 20:25 ] @
Na levoj strani ovog ekrana ispod mojih podataka lepo pise koji operativni sistem koristim kada ovo saljem i zasto se zamaramo brbljanjem o "bolje ovo od onoga i obratno". Imam par Linux instalacija ,probao sam i nije mi bilo do jurcanja po Internetu za alatima jer ovamo u Winows-u imam sve na tanjiru,to je presudilo i nista drugo. A Linux kao i Unix moze skoro sve kao i Windows ali na sebi svojstven nacin jer se te platforme razlikuju po koncepciji a ne po konacnom proizvodu. Ovo je ono "od izvora dva putica-ali i do izvora dva putica" ja glasam za ono sto se meni svidja i zavrsava mi posao. Linux je dzabe Windows preskup pa izaberite.
[ combuster @ 11.05.2009. 20:31 ] @
Citat:

Ono sto me nervira, kod ljudi koje srecem, a iskljucivo koriste Linux je jedna vrsta arogancije i sindroma: "hej bre, ja koristim
linux,znas brate ja "rasturam racunare" i u svemu sam superiorniji od ostalih." Mislim... (... a mozda ja jednostavno srecem pogresne lin korisnike :) )

Definitivno sreces pogresne zealot-e... Mi u stvari volimo da "propovedamo" linux jer uprkos pritiskom sa svakojakim FUD-ovima cvrsto verujemo da je linux potpuno upotrebljiv kao desktop os na stranu to sto nama koji smo navikli na njega prilikom every day use-a se osecamo @ /home... A ja poznajem gomilu linuxasa od kojih nikad nisam cuo sledece "Ma sta zna onaj n00b, on koristi windows..."

@musicmaster

Citat:

Pa ne lichim ni na Texas Highway pandura sa Police Squad cvikama,
kao neki ovde

Uvek sam mrzeo taj fazon... :D God damn rednecks... ;-)
[ MarkoBalkan @ 11.05.2009. 20:53 ] @
Citat:
nkrgovic: Moze. Niko nije rekao da ne moze. Samo to sto moze ne znaci da ti je to dovoljno dobro resenje. :)

Za jako, JAKO ozbiljne baze, pre bi uzeo i Windows server, umesto Free+Postgre. Naravno, ja bi najradije bi uzeo nesto sasvim trece, ali Windows Server + Cluster + Oracle + Veritas + Jos par stvari moze da bude vrlo pristojno resenje. Stavise. Ja bi radije skratio sebi muke i probao recimo neki Sparc/Solaris big iron, ali daleko od toga da ce to raditi lose! Postoje primene gde Free+Postgre nemaju sta da traze. Da si rekao Linux+MySQL Cluster - onda MOZDA. Uz neki IB to kazu da radi fino... Ali ne Free+Postgre. Jok!

Evo jedne stvari za koje vam ne treba Windows, ali ne moze ni Linux : Big Iron. Kad zelite RAS, kad zelite 6N pouzdanost (99.9999%). Onda vam je jedino pravo i provereno resenje Unix(TM). Iskljucujuci Mac OS, naravno.

za ozbiljne stvari
solaris + oracle na sparcu
ili
freebsd+postgresql

a windows server ni u snu.
windows server je nekoliko klasa niže od linux-a,BSD-a i solarisa.

[ component @ 11.05.2009. 20:58 ] @
Citat:
combuster: da je linux potpuno upotrebljiv kao desktop os

Ovo savršeno odražava moj pogled na Linux. Upotrebljiv je i to mi je dosta. Windows je bolji za mnogo stvari. Linux je upotrebljiv. Meni je dovoljno. Kupio sam kompjuter sa Windowsom i kada sam kasnije hteo da ga upgrade-ujem trebalo je da ponovo platim Windows. Nisam hteo i sada koristim Linux.
[ nkrgovic @ 11.05.2009. 21:03 ] @
Citat:
MarkoBalkan: za ozbiljne stvari
solaris + oracle na sparcu
ili
freebsd+postgresql

Da li si nekada cuo za rec "Skalabilnost" ? :D

To je ono sto Solaris+Oracle, ili Windows Server + Oracle, ili Linux+MySQL Cluster, imaju, a tvoja FreeBSD+PostgreSQL realno nema. Sparc/Solaris ima i horizontalnu i vertikalnu, ostali imaju samo horizontalnu, ali je IMAJU.
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2009. 21:20 ] @
Citat:
MarkoBalkan
windows server je nekoliko klasa niže od linux-a,BSD-a i solarisa.

To mozda u listi Mikijevog Zabavnika i slicne literature za pre-tinejdzerski uzrast.

Windows Server je dominantan serverski OS danas, sa razlogom. Ne znam koliko si upoznat sa tim sta zapravo Windows Server nudi po pitanju fault-tolerancije i skalabilnosti, ali mi se cini da je nivo tvoje edukacije o tome poprilicno nizak kada pises nesto tako.

Jedini segment serverskog trzista gde je Linux u prednosti su jeftini Web Serveri koji podrzavaju LAMP aplikacije - iz prostog razloga sto je to izuzetno jednostavan posao za koji postoji odlicno OSS resenje (Apache) - i placanjem nekog skupljeg servera (ne nuzno Windows) se nista ne bi dobilo.

Inace, uvek mozes da uporedis kvalitet kernel koda izmedju Linux-a, Solaris-a i Windows-a - Windows kernel source (post SP2) mozes dobiti preko MSDNAA - akademskog MSDN-a, a i Solaris je otvoren vec duze vreme.

Zakljucak? Solaris i Windows NT kernel su izuzetno kvalitetno pisani, sa jedinstvenim stilom kodiranja, unificiranim komentarima, obaveznim proverama varijabli, itd... lepota za citanje zapravo. Stvarno bi trebalo da probas, Windows Server 2003 kernel mozes cak naci i po netu kao Windows Research Kernel (doduse nije bas legalno, jel)

A Linux? Linux Kernel je festival raznih stilova i hakova, budzerajka bez ikakvog standardizovanog backward-compatible ABI-ja i za koju niko ne garantuje nista - meni muka pripadne kada treba nesto da lociram u Linux kernelu, to je ziva katastrofa - a tek razumevanje koda, sa kretenskim stilovima kodiranja i jos kretenskijim imenovanjem stvari...

Kome bih pre verovao? Pa Solaris-u i Windows Serveru, daleko pre Linux-a, pocevsi od samog kvaliteta koda do ozbiljnosti vendora.

[ Sapphire @ 11.05.2009. 22:06 ] @
Samo da se nadovezem na post Ivana Dimkovica:

1. Slazem se u potpunosti

2. Ako koga zanima, neka pogleda:
Arun Kishan - on the Windows Kernel - http://www.dotnetrocks.com/default.aspx?showNum=434

btw, Arun Kishan je dio Windows kernel tima, najvise je radio na thread scheduler-u i ostalim sinhronizacijskim stvarima, mislim cak da je i lead programmer na vecini ovih stvari. Kroz intervju se provlaci veoma zanimljiva tema podrzavanja 256 procesora u Win7 / WS2k8 R2 kernelima
[ Sir_Oliver @ 11.05.2009. 22:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: To mozda u listi Mikijevog Zabavnika i slicne literature za pre-tinejdzerski uzrast.

Windows Server je dominantan serverski OS danas, sa razlogom. Ne znam koliko si upoznat sa tim sta zapravo Windows Server nudi po pitanju fault-tolerancije i skalabilnosti, ali mi se cini da je nivo tvoje edukacije o tome poprilicno nizak kada pises nesto tako.

Jedini segment serverskog trzista gde je Linux u prednosti su jeftini Web Serveri koji podrzavaju LAMP aplikacije - iz prostog razloga sto je to izuzetno jednostavan posao za koji postoji odlicno OSS resenje (Apache) - i placanjem nekog skupljeg servera (ne nuzno Windows) se nista ne bi dobilo.

Inace, uvek mozes da uporedis kvalitet kernel koda izmedju Linux-a, Solaris-a i Windows-a - Windows kernel source (post SP2) mozes dobiti preko MSDNAA - akademskog MSDN-a, a i Solaris je otvoren vec duze vreme.

Zakljucak? Solaris i Windows NT kernel su izuzetno kvalitetno pisani, sa jedinstvenim stilom kodiranja, unificiranim komentarima, obaveznim proverama varijabli, itd... lepota za citanje zapravo. Stvarno bi trebalo da probas, Windows Server 2003 kernel mozes cak naci i po netu kao Windows Research Kernel (doduse nije bas legalno, jel)

A Linux? Linux Kernel je festival raznih stilova i hakova, budzerajka bez ikakvog standardizovanog backward-compatible ABI-ja i za koju niko ne garantuje nista - meni muka pripadne kada treba nesto da lociram u Linux kernelu, to je ziva katastrofa - a tek razumevanje koda, sa kretenskim stilovima kodiranja i jos kretenskijim imenovanjem stvari...

Kome bih pre verovao? Pa Solaris-u i Windows Serveru, daleko pre Linux-a, pocevsi od samog kvaliteta koda do ozbiljnosti vendora.

Vidim da slajfujes sa razumevanjem koda Linux kernela. Da ti se nadje prirucnik za coding stilove Linux kernela, kada ga sledeci put budes hakovao: http://lxr.linux.no/linux/Documentation/CodingStyle
[ combuster @ 11.05.2009. 22:26 ] @
Koliko sam ja cackao (par device driver modula) nisam primetio da je "prljav" kod... Mada nikad nisam cackao po windows-ovom stolen source-u pa ne mogu da uporedim... :D
[ Sir_Oliver @ 11.05.2009. 22:32 ] @
Citat:
combuster: Koliko sam ja cackao (par device driver modula) nisam primetio da je "prljav" kod... Mada nikad nisam cackao po windows-ovom stolen source-u pa ne mogu da uporedim...

Zar ti stvarno verujes svemu sto Dimkovic kaze? Taj njegov komentar, kako se to bese zove...? Ah, da! Trolovanje.
[ musicmaster @ 11.05.2009. 23:02 ] @
[naslov]Za sta vam sve NE TREBA Windows (moze Linux)?[/naslov]

Nego, jel' se vama zealotima, (znachi ko sebe smatra zealotom, odazvatje se)
ne chini da je Windows ZA SVE potreban? (moze pod njim ali sve iz uma da se prenese, onoliko koliko to slika (a i pokretna) na ravnoj povrshi, tekst i zvuk dozvoljavaju, jel' da?)
[ mulaz @ 11.05.2009. 23:44 ] @
Citat:
musicmaster: [naslov]Za sta vam sve NE TREBA Windows (moze Linux)?[/naslov]

Nego, jel' se vama zealotima, (znachi ko sebe smatra zealotom, odazvatje se)
ne chini da je Windows ZA SVE potreban? (moze pod njim ali sve iz uma da se prenese, onoliko koliko to slika (a i pokretna) na ravnoj povrshi, tekst i zvuk dozvoljavaju, jel' da?)

Ajde objasni mi, gde meni treba windows? I sta mi to toliko fali poslednjih 7g, koliko vec ne koristim windows uopste?
[ musicmaster @ 12.05.2009. 01:31 ] @
Citat:
I sta mi to toliko fali poslednjih 7g, koliko vec ne koristim windows uopste?

MS operativni i NTFS fajl sistem.
Eto, to ti fali.
Svashta!

Shta je meni juche falilo?
Ili prekjuche?

Odakle ja da znam shta tebi ne fali i fali zato shto 7 godina imash neke navike chudne.

[ Ixtis @ 12.05.2009. 02:12 ] @
Ovde neko treba da uzme ONU motku, pa sve od reda da pročešlja... Dokle ćete više da se prepucavate!?
[ musicmaster @ 12.05.2009. 02:32 ] @
Evo, ja obetjavam da tju prestati chim ti zavrshish studiranje...
[ Srđan Pavlović @ 12.05.2009. 03:30 ] @
I pored gomile bespotrebne svadje i troll-a, bar ja sam izvukao zakljucak da Linux
(Ubuntu kao lider kad smo kod Desktop-a), danas moze VECINI korisnika kvalitetno
zadovoljiti VECINU potreba. Naravno ovo vazi kada se izuzmu igre, koje isto voli da
igra velika vecina, to je istina i za koje je potreban Windows - tj za veliku vecinu koja
ne radi na Linux-u. Ostale profi stvari ne uvlacim u pricu jer pricamo o nekom "obicnom"
korisniku, koji ulazi u onih 90% - i za koje smatram da mogu biti zadovoljni Linux-om danas,
posebno kada se uzme u obzir da se resavaju virusa sa kojima imaju stalne ili povremene probleme.
[ Nedeljko @ 12.05.2009. 07:42 ] @
Citat:
musicmaster: MS operativni i NTFS fajl sistem.
Eto, to ti fali.
Svashta!

Shta je meni juche falilo?
Ili prekjuche?
;)

Odakle ja da znam shta tebi ne fali i fali zato shto 7 godina imash neke navike chudne.

:D :D :D

I kakav onda odgovor očekuješ izuzev

Citat:
Linux, ext4 and more gray matter in that trash can u call head...
[ Nedeljko @ 12.05.2009. 07:46 ] @
Citat:
musicmaster: Nego, jel' se vama zealotima, (znachi ko sebe smatra zealotom, odazvatje se) ne chini da je Windows ZA SVE potreban? (moze pod njim ali sve iz uma da se prenese, onoliko koliko to slika (a i pokretna) na ravnoj povrshi, tekst i zvuk dozvoljavaju, jel' da?)

Evo, nije potreban za gldanje filmova, za pisanje programa, teksta itd.

Zar u Linux ne može isto tako "sve iz uma da se prenese"? Pa, i on ima i grafiku i zvuk i animaciju.
[ Ivan Dimkovic @ 12.05.2009. 08:08 ] @
Citat:
Sir_Oliver
Zar ti stvarno verujes svemu sto Dimkovic kaze? Taj njegov komentar, kako se to bese zove...? Ah, da! Trolovanje.

Ne, moj komentar nije bio trolovanje. Nemam sta da slajfujem sa "stilom", posto jesam video dosta koda u zivotu i imam neke predstave sta znaci dobro pisan a sta znaci lose pisan kod. A sa Linux kernel source-om sam imao tu nesrecu da imam dosta posla tokom druge polovine prosle godine.

Isto misljenje ima nekoliko ljudi koje sam isto pitao i koji isto imaju pristup Win/Solaris/Linux kodu - Windows NT Kernel i Solaris Kernel su jednostavno cistiji i laksi za razumevanje.

[ _AxeZ_ @ 12.05.2009. 08:23 ] @
Cistiji, sta..jel se kompajlira lakse...:)
Ajd molim te Ivane, ne budali.
Linux kernel developeri su odavno uveli Coding style koji se postuje.

To sto se to mozda ne slaze sa tvojim vidjenjem ( ili microsoftovim, tj sun-ovim ) je potpuno druga stvar.

http://lxr.linux.no/linux/Documentation/CodingStyle
[ musicmaster @ 12.05.2009. 08:36 ] @
Citat:
Nedeljko: Evo, nije potreban za gldanje filmova, za pisanje programa, teksta itd.

Zar u Linux ne može isto tako "sve iz uma da se prenese"? Pa, i on ima i grafiku i zvuk i animaciju.

Ima i grafiku i zvuk i animaciju i slajd shou i sve ....
ali ne koristi hardver toliko dobro kao Windows.
(Linux ne izvlachi maksimum)

Kao da voli da se svadja sa hardverom...
nikako da se dobri odnosi uspostave, jel' da?

Mislim, shta je tu tako strashno da se prihvati?
[ Milos Dedijer @ 12.05.2009. 08:38 ] @
Moj tata je jaci od tvog!

Cekaj dal neko ovde uzima u obzir pricu o legalnosti iole? Dal je pametno dati tolike pare na os pa jos tri puta toliko na software(ako ne i vise) da biste 4 puta mesecno otkucali par strana teksta, uradili par slika, surfovali netom, odgledali par filmova, slusali muziku... a to je ono za sta 80% mojih poznanika(iz razloga sto poznajem mnogo ljudi vezanih za it, inace vise) koristi pc.

Ako se bavis 3d-om, produkcijom zvuka, .net programiranjem onda ces sam prema svojoj zaradi odrediti sta ti je najpogodnije i normalno da neces koristiti linux za .net vec ces pljesnuti windows, ako pljestes design kontam da ako ti se isplati uzeces mac-a ali to ovde nije topic, pricamo o common userima. U principu sve ovo manje vise moze da se odradi i na linuxu ali ako zivis od toga i znas da ce ti donositi novac zasto ne uzeti najbolje sto se nudi a to je vrlo vrlo retko neka open source aplikacija.

@musicmaster

Nisi objektivan ili te jednostavno tematika ne interesuje pa si tu da branis svoja uverenja no matter what. Topic je once again bio za sta vam windows NE treba.

I ne, ne moze sve iz uma da se prenese jer si okovan komercijalnim source-om koji ne mozes da izmenis. Glup primer al ja bi par desktopa prikazanih kao strane 3d kocke na windowsu aj sad da sednem da napisem to... ma jok, ipak mi ne treba, hocu samo shell bez ikakvog gui-ja odoh da ugasim x... cekaj, nesto nece... Da nisam malo ogranicen?

edit: sad videh tvoj novi post... Eksploatise hardware u manjoj meri jer velike firme ne pisu drivere za njega a ne jer su mu mogucnosti eksploatacije manje no opet ni to nije tema.

Jao strashno mi se pishalo jednom prilikom i vidim 2 wc-a, koja potpuno isto mogu da zadovolje moje fizioloske i higijenske potrebe, samo sto je nuzda u jednom kostala 100din dok je u drugom besplatna. Sta mislite gde sam pishao?
[ zaraza @ 12.05.2009. 08:41 ] @
Citat:
Milos Dedijer:
Cekaj dal neko ovde uzima u obzir pricu o legalnosti iole? Dal je pametno dati tolike pare na os pa jos tri puta toliko na software(ako ne i vise) da biste 4 puta mesecno otkucali par strana teksta, uradili par slika, surfovali netom, odgledali par filmova, slusali muziku... a to je ono za sta 80% mojih poznanika(iz razloga sto poznajem mnogo ljudi vezanih za it, inace vise) koristi pc.

Oni svi imaju legalan softver?
Ili je Open Office poceo da se placa?

Citat:
Milos Dedijer:
Jao strashno mi se pishalo jednom prilikom i vidim 2 wc-a, koja potpuno isto mogu da zadovolje moje fizioloske i higijenske potrebe, samo sto je nuzda u jednom kostala 100din dok je u drugom besplatna. Sta mislite gde sam pishao?

Samo , sto je u ovom slucaju Win WC, a Linux grmlje.
[ musicmaster @ 12.05.2009. 08:42 ] @
Chekaj, shta je onda "mek" (macintosh).. ?
[ musicmaster @ 12.05.2009. 08:48 ] @
Podjimo od chinjenice da je Mac srodniji sa Linux-om nego li sa omrazenim...
Dakle, dobijamo da je.... Ne mogu sad da se setim, aj' nema veze,
to mora da je zbog "limita na softver freedom", da se vratimo na staro...

Citat:

Jesi li lepo pikio?
[ Milos Dedijer @ 12.05.2009. 08:52 ] @
@zaraza

Ne, nemaju ali da smo normalan narod bilo bi normalno da imaju. A sto ja vozim feliciju kad mogu da dignem komsijinog bmw-a kad znam gde drzi kljuceve?

Ne win je u ovom slucaju wc sa 2 wc sholje i pottery wheel-om ako ti zatreba urna dok si tamo, a linux ima jednu wc sholju bas onoliko koliko ti imas guzica. :) S tim sto ti u linuxu daju da doneses svoju dasku dok na winu moras da koristis njihovu. ;)

@musicmaster

Jesam, jesam... to se shlihtash jer ti treba sto dinara jer si se zeznuo a? :) i dal ima jedan post gde si ti rekao za sta ti windows ne treba?
[ musicmaster @ 12.05.2009. 08:56 ] @
Jesi? Fino.
A jesi li ruke posle oprao?

Citat:
i dal ima jedan post gde si ti rekao za sta ti windows ne treba?

Naravno.
Nema nishta za shta mi Windows ne treba.
(dok sam kutji, za kompom)

Alo, zealoti!!!!!

Samo da vas podsetim da je doshlo leto! Ej!
Ima josh svezeg vazduha napolju...... !
Drvetja, ono, pochela da mirishu i tako to...

U nekim gradovima i po 30 stepeni...
[ Milos Dedijer @ 12.05.2009. 09:00 ] @
Jesam jesam, sta znam pored je ovaj windows wc ima tu raznih virusa - sto je sigurno sigurno je da se ja lepo plaknem i odaljim.

Koristis internet explorer dok mi sad cukas pa ti je potreban win? :\
[ musicmaster @ 12.05.2009. 09:05 ] @
Nisam platio, fakit.

[ Milos Dedijer @ 12.05.2009. 10:04 ] @

Koincidencija, fakit.
[ Goran Arandjelovic @ 12.05.2009. 10:24 ] @
U zavisnosti od sposobnosti, sve (u kontekstu teme) je moguće raditi i na jednom i na drugom sistemu.

Malo su besmisleni ovi razgovori jer je definicija običnog korisnika (i šta sve isti najviše treba da zna) uglavnom različita za jedan i drugi tabor.
Različiti su i kriterijumi šta je manje bitno, a šta je bitnije za jednog korisnika u svakodnevnom radu.

Recimo, kad neko pomene da je u većini slučajeva za nestandardnu rezoluciju ekrana potrebna ručna intervencija u xorg.conf-u, odmah će se javiti neko da kaže kako se na Windowsu ne može redefinisati setovanje hardverskog sata. I tako se lagano ovde proguta kako je ekvivalentno teško podesiti jedan bit u Registry-ju i srediti N linija u xorg.conf-u. A da ne pričam što se vrlo često dešava da se takvi komentari koriste kao zamena teza jer su neke stvari očigledno kritičnije od nekih drugih.

I evo pratim temu, Kernel-1 je imao najbolju nameru, ali dok se gore navedeni kriterijumi ne ustanove ove teme ne služe ničemu.

A da, tako dođe i Nedeljko koji je svojevremeno pričao o dvostrukim aršinama i skrene temu na to kako ne može da pokrene kompajlirani program zbog UAC-a, a nit kaže koje okruženje, kompajler, kakav program...gde je lociran, s kojim privilegijama...itd. A ovamo čovek je kao egzaktan i precizan (kad je njemu potrebno)

Umesto da sad lepo kaže da li je Ivanov odgovor pomogao...kako mu ide, šta dalje... a ne, on ćuti. Mora da je pokretanje uspelo :)

@musicmaster
Srle, ok je nekad zajebancija i sve to, ali stvarno zagađuješ neke teme...
[ musicmaster @ 12.05.2009. 10:31 ] @
I shta sad to inverted rogato X trazi tamo,
kao da tje ochi nekom da istera, ... :D
umesto da lepo i kulturno pishe - ok..
[ musicmaster @ 12.05.2009. 10:43 ] @
Goranche,....
uvek je zajebancija.
Bar na ovom delu ES-a.
Na polju gde je stvar tako ochigledna.
Mislim, dokle vishe o emocijama, stvarno...
Eh, da.. Chime zagadjujem?
[ Nedeljko @ 12.05.2009. 11:00 ] @
Citat:
_AxeZ_: Cistiji, sta..jel se kompajlira lakse...:)
Ajd molim te Ivane, ne budali.
Linux kernel developeri su odavno uveli Coding style koji se postuje.

To sto se to mozda ne slaze sa tvojim vidjenjem ( ili microsoftovim, tj sun-ovim ) je potpuno druga stvar.

http://lxr.linux.no/linux/Documentation/CodingStyle

Ovo može da izvali samo neko ko je "odro dype" od programiranja kao ti. Kod se čini čitljivijim tako što se poštuje coding style. Pa, dobro, donekle, jes nešto malo čitljivosti i u tome. A šta bi sa dizajnom i drugim elementima? Koliko je meni poznato, svojevremeno je Linus učio C++, ali nije shvatio koji će mu andrak OOP i nastavio da piči C.
[ Nedeljko @ 12.05.2009. 11:02 ] @
Citat:
musicmaster: Ima i grafiku i zvuk i animaciju i slajd shou i sve ....
ali ne koristi hardver toliko dobro kao Windows.
(Linux ne izvlachi maksimum)

Evo odgedah DVD na njemu i znaš koliko mi puca uvo koliko je izvukao performansi iz hardvera.
[ musicmaster @ 12.05.2009. 11:12 ] @
@Nedeljko

Uplashio te je garant
Zato si se i vratio na SuSE! :P
Svi programi lepo i brzo rade posle prvog paljenja i bez glicheva i smetnji na ekranu.
Ne odmah, ponekad trebaju i drajveri za grafulju, next, next, next...
[ Milos Dedijer @ 12.05.2009. 12:16 ] @
Cekaj da se razumemo. Ti tvrdis da nista sto ti radis ne moze na linuxu i da ti windows apsolutno treba za sve onda ti pokazem da koristimo isti browser a ti nemas sta pametnije da kazes pa zameras sto pise close umesto ok? Pa to te samo win tera da se uvek slozis sa njim pa makar u pitanju bilo jednostavno gasenje prozora. :)

A driveri za grafulju su integrisani u dobar deo danasnjih distri i u principu sve user friendly based distre bez problema obavljaju sve svakodnevne poslice na kompu out of the box.

Rekao si za sve ti apsolutno treba, ok utefterili smo tvoje misljenje, nema potrebe da odgovaras na svaku poruku nekom neosnovanom provokacijom. Pola ljudi sa topica koristi linux i sad ti juris da dokazes kako smo svi mi poludeli i ne znamo sta nama zapravo treba.
[ zaraza @ 12.05.2009. 12:21 ] @
Citat:
Pa to te samo win tera da se uvek slozis sa njim pa makar u pitanju bilo jednostavno gasenje prozora. :)

ha?
jel to znaci d azatvaranje prozora i ostalo treba da bude komplikovano da bi bilo dobro?
[ Srđan Pavlović @ 12.05.2009. 12:26 ] @
^ nisi razumeo sta je covek rekao.
[ zaraza @ 12.05.2009. 12:36 ] @
tako mi i treba kad ne citam...
[ vladared @ 12.05.2009. 12:42 ] @
O bože koji Trolovi!!!
Molio bih moderatora ovog foruma da "urazumi neke korisnike" koji više nego troluju i ovo što se priča definitivno nema veze sa temom. Trolovanje je samo pokazatelj nečijeg stanja duha i najčešće godina, ponekad i da čovek žudi za slavom koju u stvarnom životu nikada neće imati, ali me čude pojedinci koji imaju reference iza sebe, koji spadaju u "ozbiljne" korisnike da sebi dozvole ovakav vid razgovora. Možda ni oni nisu toliko ozbiljni koliko bi želeli da ih drugi prihvate...
Citat:
Goran Arandjelovic

Recimo, kad neko pomene da je u većini slučajeva za nestandardnu rezoluciju ekrana potrebna ručna intervencija u xorg.conf-u, odmah će se javiti neko da kaže kako se na Windowsu ne može redefinisati setovanje hardverskog sata. I tako se lagano ovde proguta kako je ekvivalentno teško podesiti jedan bit u Registry-ju i srediti N linija u xorg.conf-u. A da ne pričam što se vrlo često dešava da se takvi komentari koriste kao zamena teza jer su neke stvari očigledno kritičnije od nekih drugih.

Ne znam kada si zadnji put radio (naročito sa nvidia driver-ima) ali sada rade out of box u grafičkom okruženju (sem u nekim izuzecima). Već sam zaboravio, kada sam zadnji put morao nešto da čačnem u xorg.conf-u . Ni linux u zadnjih godinu-dve nije ono što je ranije bio. Dosta toga je automatizovano, ili ako nije automatizovano onda ima uglavnom pristojan gui za to, naravno ne sve distribucije, nego samo pojedine, ali dovoljno za onog ko ne želi da ulazi u srž stvari.
Inače što se argumenata tiče, čini mi se da trolovi sa obe strane su "jaki" i kada se konkretne stvari navode prelaze preko toga kao preko groba. Dakle ponavljam već više puta izrečenu tvrdnju Linux može sve što i Windows (ovo važi pogotovu ako se posmatra kućna "potrošnja" OS-a, dok za poslovnu primenu zavisi od namene i primene). Možda nije tako komforan, ali može. Od OSa ne zavisi ni da li neki program postoji na njemu ili ne, nije krivica OSa što neko tamo više voli .net, a ne sviđa mu se mono (neka piše peticiju M$-u da napravi verziju Visual Studija za Linux - i to bi radilo kada bi ovi to želeli da naprave)...

[ Ivan Dimkovic @ 12.05.2009. 13:25 ] @
Citat:

Ne znam kada si zadnji put radio (naročito sa nvidia driver-ima) ali sada rade out of box u grafičkom okruženju (sem u nekim izuzecima).

Prekjuce - najnoviji Ubuntu, instalirao na Sony Vaio P - ne vidi pravu rezoluciju ekrana nego nudi neku jadnu. Naravno - sve mutno.

[ mokelet @ 12.05.2009. 13:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Prekjuce - najnoviji Ubuntu, instalirao na Sony Vaio P - ne vidi pravu rezoluciju ekrana nego nudi neku jadnu. Naravno - sve mutno.

Juče - Win XP, instalirao na desktop računar - ne vidi pravu rezoluciju ekrana. Isto - sve mutno. :-)
[ Mister_rap @ 12.05.2009. 13:49 ] @
Ima istine u ovome
[ Zoran Milovanovic @ 12.05.2009. 13:51 ] @
Odgovoricu ti umesto Dimketa, on bi i onako udavio... :)

Uzmi OS iz 2006 bar, a ne iz 2001 (nebitno sto ti imas sp3 :) ... i tako.. 3x krace nego Dimke :)
[ Nedeljko @ 12.05.2009. 13:51 ] @
Citat:
musicmaster: @Nedeljko

Uplashio te je garant
Zato si se i vratio na SuSE! :P
Svi programi lepo i brzo rade posle prvog paljenja i bez glicheva i smetnji na ekranu.
Ne odmah, ponekad trebaju i drajveri za grafulju, next, next, next...

Izvini, znaš li ti o čemu uopšte pričaš? Kakvi garanti, kakvi gličevi, kakav SUSE, kakvi drajveri? Sve radi ko iz čipke, što bi narod reko - mačji dim. SUSE mi je instaliran na poslu, a ćiku imam Mandrivu.

Citat:
Ivan Dimkovic: Prekjuce - najnoviji Ubuntu, instalirao na Sony Vaio P - ne vidi pravu rezoluciju ekrana nego nudi neku jadnu. Naravno - sve mutno.

Imam ja novi Toshiba laptop sa fabričkom instalacijom Viste. Prepoznaje pravu rezoluciju, ali džaba - sve mutno, osim ako ne gledaš uvek iz iste tačke (znači, nije bitmapa na ekranu u pitanju), pa ako ti se ne ukoči vrat, OK. Drugo rešenje (bez kočenja vrata) je Mandriva.
[ combuster @ 12.05.2009. 13:59 ] @
E nedeljko, ja nisam imao srca pa sam obrisao onu poruku a ti iz neba pa u rebra ;-)

A ti Ivane, zar nismo apsolvirali vise poulsbo linux driver... :D Ti samo obrces recenice i uvek isto, rinse repeat 3x... ;-)
[ vladared @ 12.05.2009. 14:00 ] @
Citat:

Juče instalirao Vistu sa SP1 kod kuće, rezolucija 800*600 do instalacije nvidia drivera. Zamisli na Ubuntu-u 1024*768 do instalaicje nvidia drivera. Posle, ista rezolucija (1440*900) isti refresh rate(75Hz). Ne znam šta si ovim hteo da dokažeš?!?
[ Mr. Rejn @ 12.05.2009. 15:59 ] @
Pa NE TREBA mi recimo za xclock, njega mogu samo u X-u da teram
[ combuster @ 12.05.2009. 17:01 ] @
Citat:

Juče instalirao Vistu sa SP1 kod kuće, rezolucija 800*600 do instalacije nvidia drivera. Zamisli na Ubuntu-u 1024*768 do instalaicje nvidia drivera. Posle, ista rezolucija (1440*900) isti refresh rate(75Hz). Ne znam šta si ovim hteo da dokažeš?!?

Pa GMA500 chipset koji ima na sony-ju je onaj isti koji ima i Dell Mini 12. I guess what? Dell se prodaje sa preinstaliranim ubuntu-om. Ali u pitanju je MID Edition dok sa 9.04 desktop edition-om koliko sam cuo (nisam imao prilike da probam) radi ocajno jer je poulsbo driver koji razvija tungsten ostao netaknut od maja 2008, X je odbio da prihvati ovaj drajver za sad a kako je VMWare kupio Tungsten i kako je Intel popljuvao TTM i razvio GEM ja mislim da se Tungsten povlaci iz price. Sada se ceka da Intel razvije drajver za ovaj chipset pod Linuxom sto ce mozda potrajati, za sada nisu ni 915/X3100/X4500 razvijeni kako treba mada je work in progress i trebalo bi da ga zavrse uskoro...

Mada se on uhvatio sad toga i logike: Recimo da sam ja potencijalni user i hocu linux i cuo sam da je Ubuntu najbolji, instaliram ga i kvrc... I vi jos pricate nesto za Linux...

A zaelot-ska logika je: Jedan potencijalni linux korisnik manje... Oh well, ionako na onih 1% market share-a nas nece mnogo kostati, ne meri se na manje od 1%... :D
[ musicmaster @ 12.05.2009. 17:51 ] @
Evo da vas malo oraspolozim, zealoti... ↓(ako pojedinci sami sebi to dozvoljavaju, da se oraspoloze, naravno.. )
http://www.linuxhaxor.net/2009...l-conky-desktop-monitor-setup/

Pa isprobavajte...
[ combuster @ 12.05.2009. 17:57 ] @
jel to mislis na ovako nesto? :D

[ musicmaster @ 12.05.2009. 18:04 ] @
Da. :)
[ combuster @ 12.05.2009. 18:06 ] @
Ma za razliku od compiza koji je klasican eyecandy ovo stvarno ima upotrebnu vrednost mada gnomepanel applet-i rade isti posao...
[ Nedeljko @ 12.05.2009. 18:29 ] @
Citat:
musicmaster: Evo da vas malo oraspolozim, zealoti... ↓

Ako ovo što ti nalupavaš nije zilotarenje (jedini COMPLETE DESKTOP OS, windows je potreban apsolutno za sve), ja ond ane znam šta je zilotarenje.
[ musicmaster @ 12.05.2009. 18:36 ] @
@Nedeljko

Pishe se zealot.
:P

A ovo → jedini COMPLETE DESKTOP OS = WIN
Da. Za sad je tako.

I nisam ja to hteo tako da bude,
ne sekirajte se...
(svi koji se sekiraju, inache...)

[ pri3rak @ 12.05.2009. 18:46 ] @
Evo i slobodne perjanice linux servera tokom updateovanja od pre koji minut

http://farm4.static.flickr.com/3351/3526190584_dd369f9e8f_o.jpg
[ combuster @ 12.05.2009. 18:59 ] @
Pokusaj malo kasnije, nista nece da ti skodi... ;-)
[ Nedeljko @ 12.05.2009. 19:45 ] @
Citat:

Pishe se zealot.

Ne znam na kom jeziku, ali na Srpskom sigurno ne (možda se piše "musicmaster", eli "zealot" sigurno ne). Inače, pisanije ti ništa ne valja.

Citat:
musicmaster: A ovo → jedini COMPLETE DESKTOP OS = WIN
Da. Za sad je tako.

I naravno, ni DVD ne može da se odgleda bez njega. Ne može ni da se programira, ni tekst da se nakuca, ma ništa. Da, zasad je tako. Slobodno nastavi da sam od sebe praviš budalu, ali se nemoj posle čuditi što te ljudi tako i doživljavaju.
[ degojs @ 12.05.2009. 19:50 ] @
Citat:
Pokusaj malo kasnije, nista nece da ti skodi... ;-)

Jeste, najbolje da pokuša kasnije.. za koju godinu..

Možda urade nešto konačno sa tom kupusarom pre nego što svi odemo u večna lovišta :)
[ musicmaster @ 12.05.2009. 20:17 ] @
@Nedeljko

Za razliku od tebe, ja jedine uvrede koje drugima uputjujem su rechi tipa - zealot.
Ako je to uopshte i uvreda.

A sada...

Citat:
... Inače, pisanije ti ništa ne valja.

Ja ne znam dal' namerno brljash ili ne, sve u svemu, dva puta za redom, i to u istoj temi,

primer broj 2: (možda se piše "musicmaster", eli "zealot" sigurno ne)...
primer broj 1: ... apsolutno za sve), ja ond ane znam šta je zilotarenje.

Desi se to svakom, naravno, ali ovo je ochigledno ono shto pingvini praktikuju.
Prvo se pokake, posle ruchkaju to shto su iskakili..

Chudne ptice koje nikad ne polete.
A jesu slatki, to morate da priznate.

Nego, da nisi upropastio tvoja zadnja 2 posta jer ti je "Flash Ad World" sa ES-a malo uhebo performans,
pa ti se zbog hira nashli prsti na neodgovarajutjem parchetu tastature ili ... ?

Ti si u nekim teshkim i morbidnim godinama, vidim ja... :P

Koliko ES tabova (ctrl + T) mozesh da otvorish a da imash odziv kao da je samo jedan u pitanju?
Samo skrol misha testiraj, naravno ako si podesio mouse wheel, da bude kompatibilan sa Linuksom.
[ blaki @ 12.05.2009. 20:19 ] @
Uz dužno poštovanje, ali sve više dolazim do zaključka kako je ovo mlaćenje "prazne slame" sa namerom izazvao gospodin Kernel-1 (Srđan Pavlović), osobito sa onom napomenom o tome "da se piše racionalno i da se uzdrži od emocija", ma šta to značilo???

Dakle ukratko, po onoj narodnoj "Dokon pop i goveda krsti."

Sve se ovo izrodilo, maltene u uvrede koje se već naziru u zadnjim postovima, a o "gađanju" raznim stranim izrazima pojedinaca kako bi svoje "ogromno" znanje prikazali u što boljem svetlu i na zavidnoj razini da i ne govorimo. Mene je lično začudio samo jedan izraz (o srpsko engleskim kovanicama ne želim uopšte polemisati), a to je "fakit" koji se pojavljuje u dve poruke. Mislim da jako dobro poznajem govorno područje bivše YU, pa nagađam da bi to trebalo biti "fakat", što u slobodnom prevodu možda možemo protumačiti kao "eto baš tako". Reč "fakit" u životu nisam čuo, a nemam baš malo godina i "kilometara putovanja" iza sebe.

Toliko od mene definitivno o ovoj temi.

Pozdrav svima,

blaki.

[ Srđan Pavlović @ 12.05.2009. 20:20 ] @
Citat:

Pishe se zealot.

Nedeljko, ako se od musicmaster-a ne naucis pismenosti, od nikoga neces.

Citat:
Uz dužno poštovanje, ali sve više dolazim do zaključka kako je ovo mlaćenje "prazne slame" sa namerom izazvao gospodin Kernel-1 (Srđan Pavlović), osobito sa onom napomenom o tome "da se piše racionalno i da se uzdrži od emocija", ma šta to značilo???

Ne vidim zasto sam ja izazvao da neko mlati praznu slamu, pogotovo sa namerom.
To sto neko mlati praznu slamu nije moja odgovornost niti ja imam ista sa tim.
Da nisam mozda odgovoran i za ekonomsku krizu? Verujem da bi svojim nacinom
zakljucivanja ti ko' od sale dosao i do tog zakljucka. Logika cveta ovih dana.
[ musicmaster @ 12.05.2009. 20:25 ] @
@Kernel-1

Ne znam hotju li ga opismeniti, ali,
verujem da tje mozda dobiti ideju za neki novi nesvakidashnji stil pisanja.

[ Srđan Pavlović @ 12.05.2009. 20:31 ] @
Da, nesto novo, nesto divlje.
[ musicmaster @ 12.05.2009. 20:33 ] @
Citat:

Ti idi i razgovaraj i pregovaraj o nekretninama, pomazi tamo na delu za elektroniku ako znash, whatever...
Pusti zakljuchke i toplu vodu preko leta, aman!
Rofl!

{edit}

FAKIT je ustvari FUCK IT! (ili jbg)
A fakat je isto (ne bukvalno isto) shto i super (jedan od milion primera) na oba jezika.
;)

{/edit}
[ Milos Dedijer @ 12.05.2009. 22:13 ] @
Ovo obdaniste ima najvisi prosek godina na svetu. :)

Citat:
Kernel-1: Nedeljko, ako se od musicmaster-a ne naucis pismenosti, od nikoga neces.

Jel ovo namerno gramaticki omanuto ili sta? :)

A ovaj musicmaster fakat uziva u ovom demantovanju cinjenica.
[ Srđan Pavlović @ 12.05.2009. 22:33 ] @
Sta je tacno gramaticki omanuto i koje gramaticko pravilo je prekrseno u citiranoj recenici?

Jel mozda mislis na deo: "...od nikoga neces", jel? :)
[ Mitrović Srđan @ 12.05.2009. 22:58 ] @
A jel mogu ja da pitam samo zasto musicmaster nije jos uvek banovan makar
sa advocacy foruma. Mislim iako je Advocacy dotakao svoje dno pre par meseci ovo je
ipak dno dna.
[ Srđan Pavlović @ 12.05.2009. 23:11 ] @
Nisi jedini koji je postavio ovo pitanje, veruj mi :)
[ tdjokic @ 12.05.2009. 23:14 ] @
E, evo vam racunar na kome fabricki dolaze OBA OS-a - i Windows i Linux, da se ne svadjate vise!

"U BIOS je ugrađena distribucija Linuxa koja može brzo da se učita i obezbedi osnovnu funkcionalnost kao što je čitanje i pisanje teksta, slušanje muzike, gledanje multimedijalnih sadržaja, pristup Internetu i Skypeu. Izraz QuickStart ovde treba uzeti relativno – računar se podigne za oko 5 sekundi, ali do tačke kada zaista možete da otvarate Web stranice prođe gotovo minut." http://www.b92.net/tehnopolis/...09&mm=05&nav_id=360250

Inace, racunar je zanimljiv jos po necemu: "IdeaPad ima dva diska: SSD kapaciteta 4 GB i hard disk od 160 GB." a ima jos: "Ekran je izvanredan, dijagonale 10“ sa LED pozadinskim osvetljenjem i odnosom stranica 16:9, što do sada nismo viđali kod ovakvih računara." Cena je takodje vrlo zanimljiva - 300 eura.
[ musicmaster @ 12.05.2009. 23:22 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: A jel mogu ja da pitam samo zasto musicmaster nije jos uvek banovan makar
sa advocacy foruma. Mislim iako je Advocacy dotakao svoje dno pre par meseci ovo je
ipak dno dna.

Hmmm, nemash znak pitanja, posle postavljenog pitanja....
Da ti olaksham, poshto vidim da te ne dotichem chak ni koliko tvoja omiljena Shpanska serija....
Imash EliteSecurity, pa onda "Predlozi i pitanja".

Kad ti odgovore, ili kad me banuju, ako me banuju, znatjesh.
A do tad, ... shta da ti kazem "prijatelju"... ?
:)

Nego, de ti meni odgovori, dal' treba da me banuju i sa, recimo.. Muzichke Produkcije?
Ili i PC Hardware podforuma?
Sa Web sekcije mozda?

Ili samo odavde, Advocacy 'Scientology' ← (u mom zargonu) ?

Ono "makar" mi zvuchi kao da je napisala neka devojchica..
Nagadjam samo, nemoj da se ljutish...

[ Mitrović Srđan @ 12.05.2009. 23:24 ] @
Smaras brate ali ozb...
[ musicmaster @ 12.05.2009. 23:37 ] @
Skrol.... Mish.. Pacov....

Ne morash me chuti,
nego samo prochtati,
ako ne preskochish deo text polja,
gde ima mojih slova.

[ Srđan Pavlović @ 12.05.2009. 23:56 ] @
:(

Ovo je postao njegov licni blog za njegovu super-haiku&neka_prilicno_jaka_hemija-poeziju koju samo on razume (mozda).
[ Milos Dedijer @ 13.05.2009. 00:21 ] @
Citat:
Kernel-1:Jel mozda mislis na deo: "...od nikoga neces", jel? :)

Ni od koga? :)

@tdjokic

Dzaba, nemaju ovi vise para za to, platili windows ljudi. :)

Zatrovasmo ovaj flame zone forum nacisto...
[ pri3rak @ 13.05.2009. 00:21 ] @
eto sad vam i poezija smeta
[ Srđan Pavlović @ 13.05.2009. 00:30 ] @
Citat:
Ni od koga? :)

jeste :)
[ Džeronimo @ 13.05.2009. 01:39 ] @
Citat:
musicmaster
@Nedeljko

Pishe se zealot.

Citat:
musicmaster:
Ne znam hotju li ga opismeniti, ali,
verujem da tje mozda dobiti ideju za neki novi nesvakidashnji stil pisanja.

A zašto ti ne proveriš šta znači ta reč, čija je to reč i kako se piše?

Reč "Zilot" nije neka nova engleska reč, nego ta reč postoji u srpskom jeziku još odavno i piše se "Zilot", a ne "Zealot" kao u engleskom što se piše.

Evo ti jedan članak, da se uveriš: http://sr.wikipedia.org/sr-el/Ziloti

Reč "Zilot" potiče od grčke reči "Ζηλωτής" (čita se "Zilotis").

Nedeljko je ispravno napisao tu reč.

To što si mu ti rekao je kao da si komentarisao kako se u srpskom jeziku piše reč "demokrata" i da si rekao "Piše se democrat", pa da si posle rekao i da ne znaš da li ćeš time da opismeniš nekog.

Pre nego što počneš da "opismenjuješ" nekog, prvo proveri da li ti znaš šta ta reč znači i kako se ta reč pravilno piše u srpskom jeziku.

Ne bi bilo loše i da pogledaš kakav je tvoj stil pisanja (umesto "č" pišeš "ch", umesto "ć" pišeš "tj", umesto "š" pišeš "sh"... što nije pravilno), pre nego što počneš da komentarišeš stil pisanja drugih ljudi.

Citat:
musicmaster:
A fakat je isto (ne bukvalno isto) shto i super (jedan od milion primera) na oba jezika.

Pre nego što počneš da objašnjavaš ljudima šta neka reč znači, prvo proveri da li ti znaš šta ta reč znači.

Pročitaj šta znači reč "fakat": http://www.vokabular.org/?search=fakat&lang=sr-lat
[ Body Bag @ 13.05.2009. 02:01 ] @
Pusti bre coveka
Ko zna na kakvoj je taj hemiji,pa je verovatno dobio i los trip da smara ljude na Advocacy ;)
[ musicmaster @ 13.05.2009. 03:29 ] @
Aj' kad ste opet zapeli da vam se pojasni shto shta.

@Dzeronimo

Ti meni wikipediju, ja tebi ovo

Natji tjesh to shto ti treba da upotpunish znanje malo brze,
ako krenesh odozdo na gore sa liste.

Dakle, Linux nije Linuks nego Linux, dakle, Engleska rech, dakle - Zealot.
Tvorci Unix-a nisu pravoslavci, nemoj da se nadash da jesu bili ikada.
(pa sada stanesh sa chitanjem i krenesh da preslishavash svoj logichki deo.... )

Vuk Karadzitj je usavrshio nash jezik toliko dobro,
da mozemo sa njim shta nam volja..
Da, da kaubojac.... ;)

Inache, objasnio sam ti chini mi se vetj jedared zashto piSHem kao shto pishem...
Netju ponovo.
I jesi li chuo do sad za onu staru, Prichaj Srpski da te celi svet razume, hey you.... "zilote" ?

Citat:
Body Bag: Pusti bre coveka
Ko zna na kakvoj je taj hemiji,pa je verovatno dobio i los trip da smara ljude na Advocacy ;)

Hemija.
Ako neshto mrzim,
to je cool disco-vrisko party uz narkotike iz te "familije".

BTW, straight sam kao glanc nova vaser vaga,
a i budan kao vampir.
Znachi, 100% aware.
;)
[ Srđan Pavlović @ 13.05.2009. 04:00 ] @
Citat:
Vuk Karadzitj
[ musicmaster @ 13.05.2009. 04:03 ] @
FREEEEEDOOOOM!
[ Džeronimo @ 13.05.2009. 06:41 ] @
Citat:
musicmaster
Ti meni wikipediju, ja tebi ovo

Dakle, Linux nije Linuks nego Linux, dakle, Engleska rech, dakle - Zealot.

Već sam ti rekao da reč "Zealot" (čita se "Zilot") nije neka nova engleska reč (možeš da pročitaš i na toj stranici za koju si postavio link da piše "a member of an ancient Jewish sect in Judea..."), nego da ta reč potiče od grčke reči "Ζηλωτής" (čita se "Zilotis"), da u srpskom jeziku još odavno postoji ta reč i da se ta reč u sprskom jeziku piše "Zilot".

Pročitaj šta piše: http://sr.wikipedia.org/sr-el/Ziloti

Citat: "Ziloti (od grčkog ζηλωτής zilotos, jevr. קנאי kanaj - revnitelj) se obično poistovećuju s jevrejskim borcima za slobodu koji su vodili prvi rat protiv Rima 67—68. godine."

Pema tome, nemoj da stavljaš linkove da pokažeš ljudima kako se ta reč piše na engleskom i da govoriš "treba da upotpunish znanje" jer reč "Zilot" nisu Englezi izmislili, nego su je preuzeli od Grka.

Isto kao što reč "demokratija" nije preuzeta iz engleskog i ne bi imalo smisla da neko insistira da se umesto "demokratija" piše "democracy" kad neko piše na srpskom, tako nema ni smisla što ti govoriš da reč "Zilot" treba da se piše onako kako se piše u engleskom jeziku.

Ako smatraš da sve reči koje su preuzete iz stranog jezika treba da se pišu onako kako se pišu na jeziku iz kojeg su preuzete, onda opet nema razloga da se ta reč piše kao "Zealot" u srpskom jeziku jer je ta reč i u sprski i u engleski jezik došla iz grčkog, a na grčkom se ta reč piše "Ζηλωτής" (čita se "Zilotis").

Citat:
musicmaster:
Tvorci Unix-a nisu pravoslavci, nemoj da se nadash da jesu bili ikada.
(pa sada stanesh sa chitanjem i krenesh da preslishavash svoj logichki deo.... )

Ti si taj koji treba da presliša svoju logiku.

Kakve veze tvorci UNIX-a imaju sa time kako reč "Zilot" treba da se piše?

To što ti i još neki nazivate korisnike operativnih sistema koji su zasnovani na UNIX-u tim imenom ne znači da je ta reč izmišljena kad se pojavio UNIX.

Kao što možeš da pročitaš na Wiki, Ziloti su živeli u prvom veku... a kad se pojavio UNIX?
[ combuster @ 13.05.2009. 06:46 ] @
Nista bez Mike-a iz DT-a... ;-) Gde vi odoste sa ovom temom ja tek sad videh :P
[ Zoran Milovanovic @ 13.05.2009. 07:45 ] @
Haha, Džeronimo mu objasni... Mada, tesko da ce on razumeti.. a jos manje priznati gresku fakit...;)

n00b :D
[ combuster @ 13.05.2009. 07:52 ] @
Ma dobro, nije tesko razumeti kakvu su analogiju M$ lovers hteli da naprave sto se tice zaelot-a... U fazonu ne mirimo se sa "otpadnicima" koji koriste sisteme other than *nix... ;-) Mislim stvarno, ko pri cistoj svesti i zdravoj pameti placa os za kucnu upotrebu... :D
[ Laki_Gen @ 13.05.2009. 07:57 ] @
Samo pogledajte temu "Vutra - anketa za i protiv".
Bice vam jasno otkud mu tolika poezija.
Lik je naduvan od jutra do sutra, mozda i jos nesto pride.
[ combuster @ 13.05.2009. 08:02 ] @
E pa to objasnjava neke stvari... Mislim ajde da smo u 2002-goj kada je jos mogla ponegde da se nadje pure loptica, a ovo danas kako mixuju nije ni cudo da su ljudi u losem tripu... Inace bi rekao ajmo sada svi lagano:
"Why can't we be friends,
Why can't we be friends,
the choice of your system don't matter to me,
as long as we can live in harmony,
Why can't we be friends...."

:D :D :D

Sad me podseti ova pesmica na:

A i ovi njegovi lice malo na trolove zar ne? :D :D :D

[Ovu poruku je menjao combuster dana 13.05.2009. u 09:21 GMT+1]
[ jablan @ 13.05.2009. 10:13 ] @
Citat:
Laki_Gen: Samo pogledajte temu "Vutra - anketa za i protiv".

Vidi se da nemaš mnogo iskustva sa istom... :) Takvi simptomi mnogo više odgovaraju zozovači...
[ component @ 13.05.2009. 10:57 ] @
@Džeronimo
Svaka čas na objašnjenju. Nadam se da će shvatiti

Citat:

Pazi kad ima smisla

Mada može da bude da troluje sve Linux teme kako bi što više zbunio Linux korisnike i možda neko od njih prešao na Windows. Ipak čovek živi od reinstalacije Windowsa i u interesu mu je da što više ljudi ima Windows kako bi imao više posla. Zar ne?
[ combuster @ 13.05.2009. 11:01 ] @
Zar ne zivimo svi od reinstalacije windows-a i naravno jos ponecega? :D Mislim nama je u interesu da ljudi poprckuju win a da nema virusa mesecni income bi nam se smanjio za pola :D :D :D
[ Srđan Pavlović @ 13.05.2009. 11:05 ] @
Ako se bude lupalo jos gluposti u ovoj temi uvodimo novog moderatora:

...pa sad vi gledajte...

[misao] jel ovo zensko??? [/misao]
[ Nedeljko @ 13.05.2009. 11:11 ] @
Citat:

Za razliku od tebe, ja jedine uvrede koje drugima uputjujem su rechi tipa - zealot.
Ako je to uopshte i uvreda.

Ma, nije uopšte. Otkad je etiketiranje, tj. neargumentovano lepljenje komplimenata nekorektno. Sa druge strane, kada neko obrazloži da neko pravi budalu od sebe, to je svakako druga stvar. Ne verujem da si baš tolki dummy koliko se predstavljaš, već te jednostavno dibidus ne zanima kakvo ćeš smeće nalepiti na ES.

Citat:
musicmaster: Ja ne znam dal' namerno brljash ili ne, sve u svemu, dva puta za redom, i to u istoj temi,

primer broj 2: (možda se piše "musicmaster", eli "zealot" sigurno ne)...
primer broj 1: ... apsolutno za sve), ja ond ane znam šta je zilotarenje.

Desi se to svakom, naravno, ali ovo je ochigledno ono shto pingvini praktikuju.
Prvo se pokake, posle ruchkaju to shto su iskakili..

Chudne ptice koje nikad ne polete.
A jesu slatki, to morate da priznate.

Nego, da nisi upropastio tvoja zadnja 2 posta jer ti je "Flash Ad World" sa ES-a malo uhebo performans,
pa ti se zbog hira nashli prsti na neodgovarajutjem parchetu tastature ili ... ?

Ti si u nekim teshkim i morbidnim godinama, vidim ja... :P

Koliko ES tabova (ctrl + T) mozesh da otvorish a da imash odziv kao da je samo jedan u pitanju?
Samo skrol misha testiraj, naravno ako si podesio mouse wheel, da bude kompatibilan sa Linuksom.

Da, svakome se desi poneka greška u kucanju, ali se ipak vidi razlika između povremenih omaški i sistematskih grešaka (neznanja, inata...). Što se ostalog tiče, ne zaslužuje ni čitanje, a nekmoli odgovaranje.

Šta ćeš, sa nekima ne vredi polemisati. Među takvima su i oni koji nalupavaju gluposti koje ne odgovaraju ni njihovim ubeđenjima.
[ Body Bag @ 13.05.2009. 11:15 ] @
Citat:

Videli smo vec odavno
Doduse,doticni kaze da ne voli hemiju-pa to je verovatno ono,samo prirodne droge i opijate jelda? ;)

Inace sto se tice Windows-a ne treba mi prakticno za nizasata-jedino igre,ali kako se slabo igram u poslednje vreme to mi i nije bas toliki problem
Ima par dobrih programcica koje bi voleo da vidim i za linux recimo Irfan View ili Aimp-no opet,za te svrhe koristim Gwenview i AmaroK koji su takodjer odlicni
Smeta mi i sto je fenomenalni WinUAE emulator osetno losiji u verziji za linux-program je open source ali verzija za linux se dosta slabije razvija nego ona za Win koja je ocigledno prioritet
Smatram takodje da je dual boot ok stvar i ne vidim cemu prozivanje oko toga-biti u toku i poznavati vise OS-ova istovremeno moze da bude samo plus za nekoga ;)
Recimo ja jedva cekam da isprobam Win 7 final kada izadje(moja masina Viste videti nece ;))a ovih dana cu da instaliram novi Office 2007 malo da se zanimam jer sam pretezno radio u starom Office-u 2003 i Open Office-u,malo da se upoznam,ne moze da skodi ;)

[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 13.05.2009. u 13:19 GMT+1]
[ Laki_Gen @ 13.05.2009. 11:41 ] @
Zozovaca ili konoplja - efekat je isti :)

Lupa Maksim po divizijama, kao da sutra ne postoji!!
[ Zoran Milovanovic @ 13.05.2009. 12:11 ] @
Pa cim imas dual boot odma neki lik dodje i kaze da si ti automatski Windows korisnik. Tako, da ti likovi sa dual boot otpadaju od onih 1% korisnika Linux.
Samo mi nije jasno zasto to pridruzuje Windows korisnicima, a ne takve Windows korisnike Linux-u? Mislim, jednosmerna logika.. usko, uze ne moze biti.

p.s. Potpuno se slazem sa Jablanom... :) Ovo nije posledica onoga sto on konzumira vec ... Nisam doktor :)
[ Srđan Pavlović @ 13.05.2009. 12:14 ] @
srdjan@Zverko:~$ sudo apt-get install
Display all 34773 possibilities? (y or n)

Q: Kako se osvezavaju windows repozitorijumi?

A: Odes na isohunt ili mininovu i kliknes na Refresh u browseru ;)
[ combuster @ 13.05.2009. 12:22 ] @
Kao sto rekosmo napredniji su od nas, mi osvezavamo repo-e preko http i ftp protokola a oni preko p2p... Genijalci bre, napredniji od nas za svetlosnu godinu...
[ Horvat @ 13.05.2009. 12:47 ] @
kako vam ne dosadi ovako se prepirati oko nicega?
stigao do pola teme i ne mogu dalje

a i koristite razne skracenice [fud] i skracenice [a i imena] programa,tj cemu isti sluze...

za sta ne treba windows a moze i linux,ne bih znao reci [mislim iz prakse],iz prostog razloga,kada sam hteo da instaliram linux,nije mi radio modem [davno sam se bio ebavao s istim],pa nije radio tockic na misu,pa ne znam jos neke gluposti
ali,plus je,sto je tv karticu glat prepoznao :)

hajde sad kontra,za sta ne bih mogao da koristim linux
za razne programe koji su mi neophodni za fax
za igranje neobaveznih igrica [ne mislim na crysis i slicne "jebacke" igrice,koje ne bih ni mogao pokrenuti]
za koriscenje mikroC-a [compiler za c za pic mikrokontrolere]
za koriscenje ldd-a [lego designer :P]
za koriscenje usdownoloader-a ili jdownloader-a [za skidanje file-ova sa raznih upload site-ova]
dwf viewer [za pregled dwf [auto cad] file-ova]
za povezivanje htc-a
za povezivanje nokia-e

i naravno,qip :) [klient za icq]

i tako dalje

e sad,ne znam da li postoji teamviewer za linux,i alcohol,ali verovatno ovo ima
[napomena,gomila programa koje koristim je besplatnog tipa ;)]
ne znam ni da li postoje driver-i i software [3rd party,posto na cd-u ne postoji software za linux,a ni na njihovom site-u nisam primetio] za dazzle [za digitalizaciju video materijala]
i ne znam kako bi mi [ako bi] radio adsl modem [ostatak hardware-a mislim da nije problematican, osim mozda,ali sto sumnjam,ss2 kartice]

samo nemojte reci "to je do programera nije do os-a"

p.s. pominjete "prosecne korisnike",e pa masa tih "prosecnih korisnika",pored neta,office paketa,multimedije ... voli i igrice ;)
[ combuster @ 13.05.2009. 12:58 ] @
Za povezivanje htc-a i nokie nije problem, gnokii, gnome phone manager, wammu i ostali rade posao...
Za icq imas pidgin...
Ne znam koji adsl modem imas, sada rade svi (uz manje/vise podesavanja i u zavisnosti od distro-a)
Alcohol nema ali ima furius iso mount, vecinu formata moze da mount-uje a ako neki i ne moze imas utility-je tipa nrg2iso i jos gomilu ***2iso kovertera...
Za igranje neobaveznih igrica (a ima ih sila) moze i linux + sto mozes kroz wine, cedegu, playonlinux da instaliras i one koje su directx only...
Za ostalo nisam siguran...
[ musicmaster @ 13.05.2009. 13:09 ] @
Jel' hotjete da dam odgovor Nedeljku i ovom alkoholicharu koji sa aluminijumskom palicom hotje da protera sve "drogerashe" shto se sa jointom fixaju u venu,
pa da imate josh 1-2 strane za ispisivanje i izbacivanje tih ptichijih misli iz glava vashih napatjenih, ili da vas iskuliram (dezinfikujem antivirusom)?

:D

Birajte.

Mislim stvarno...
Napishesh jedan odgovor, koji glasi "freedom", a iznad te rechi stoji pitanje: Za sta vam sve NE TREBA Windows (moze Linux)?

I opet nishta ne ukapiraju.
Ptichiji mozak.

Pingvinski, stha tjesh...
Jel' vas Zealote sramota ponekad shto neka druga zivotinja nije zashtitni znak?
Zmaj recimo...
rofl...

[ esk @ 13.05.2009. 13:11 ] @
Citat:
Horvat:
za koriscenje usdownoloader-a ili jdownloader-a [za skidanje file-ova sa raznih upload site-ova]

Koliko ja znam, JDownloader je pisan u Javi i apsolutno je platform-independent, sto bi znacilo da radi i na Linuxu...
[ jablan @ 13.05.2009. 13:11 ] @
Alcohol - to je za grebovanje diskova u .iso? To radi Brasero koji se dobija u Ubuntuu:

BTW, Horvat, jel vama faks i kupuje Vindous, kad vam već traži softver koji radi samo na njemu?
[ esk @ 13.05.2009. 13:15 ] @
Citat:
musicmaster:
Napishesh jedan odgovor, koji glasi "freedom", a iznad te rechi stoji pitanje: Za sta vam sve NE TREBA Windows (moze Linux)?

Znaci i ti gledas na Linux iz tog ugla? ;)
[ Pedja_N @ 13.05.2009. 13:17 ] @
[quote="combuster"]Definitivno sreces pogresne zealot-e... Mi u stvari volimo da "propovedamo" linux jer uprkos pritiskom sa svakojakim FUD-ovima cvrsto verujemo da je linux potpuno upotrebljiv kao desktop os na stranu to sto nama koji smo navikli na njega prilikom every day use-a se osecamo @ /home... A ja poznajem gomilu linuxasa od kojih nikad nisam cuo sledece "Ma sta zna onaj n00b, on koristi windows..."[/quote]

E pa onda super,lepo je znati da ima i onih koji se ne "duvaju" sto koriste linux kao primarni os i sto su spremni
da neobavestenim korisnicima priblize taj svet.Kad god me neko pita o linuxu i win i trazi preporuku uvek mu kazem da proba oba
jer tako ce najpre shvatiti i otkriti sta mu vise lezi.Naravno nisam iskusan linux korisnik,znam osnove tako da za strunije savete uvek uputim
pocetnika profesionalcu i dugogodisnjem korisniku.
Btw,neverovatno kako obican izbor os-a moze da podeli ljude na suprotne strane i izazove "neprijateljstvo" :)
[ combuster @ 13.05.2009. 13:18 ] @
Citat:

Mislim stvarno...

Ptichiji mozak.

Pa za ovo si u pravu delimicno, da je naziv teme glasio: Za sta vam sve TREBA Linux a ne moze windows, odgovor bi mogao da bude FREEDOM... A za free-doom mi je potreban windows... ;-)

@pedja_n

Ma kakvo neprijateljstvo, ovo nam dodje razbibriga i zezancija... Ponekad, ali samo ponekad, mozda moze covek nesto iz ovakvih thread-ova i da nauci, makar dok musicmaster ne dodje da razbije svoje brige izduvavanjem na advocacy-ju...
[ musicmaster @ 13.05.2009. 13:27 ] @
Citat:
.. A za free-doom mi je potreban windows... ;-)

Tachno.
Doom je igrica i naravno da ti je za nju potreban Win.
Mada, matora je vetj, tako da mozda mozete i vi da je oprobate.
[ Horvat @ 13.05.2009. 13:27 ] @
@combuster,hvala :)
@esk moguce,ja sam samo na exe binary nailazio

Citat:
jablan: Alcohol - to je za grebovanje diskova u .iso? To radi Brasero koji se dobija u Ubuntuu:

BTW, Horvat, jel vama faks i kupuje Vindous, kad vam već traži softver koji radi samo na njemu?

na 1. pitanje,alcohol je za grebovanje i kao virtual cd

2. naravno,i matlab,altium... ;)

edit:a sto se tice guranja igrica kroz wine[win emulator?] ,koji su zahtevi od igrice,da bi to radilo?
da li to vazi za igrice tipa soliter,ili za igrice tipa civilization,call of duty,need for speed... i tako dalje?
[ combuster @ 13.05.2009. 13:29 ] @
Citat:
musicmaster: Tachno.
Doom je igrica i naravno da ti je za nju potreban Win.
Mada, matora je vetj, tako da mozda mozete i vi da je oprobate.

Mi da si ti nama ziv i zdrav fooramo doom3 i quake4 odavno... :D
[ musicmaster @ 13.05.2009. 13:41 ] @
Aj' probaj ovo da terash...

However, ako ne zelim da mi softver potera hardver do maksimale,
onda mi NE TREBA Windows, zaista...

Eto, da ne idemo u off-topic toliko...
[ esk @ 13.05.2009. 13:45 ] @
@Horvat
Baza win software-a koji wine podrzava - http://appdb.winehq.org/
Medju njima je i CoD
[ combuster @ 13.05.2009. 13:53 ] @
@musicmaster

Ma ne mogu, imam X3100 intelovu integrusu pa mi hw ne podrzava minimum requirements... :D :D :D
[ musicmaster @ 13.05.2009. 13:58 ] @
Dobro, ovo je relativno novo, a i trazi bogami,
izashlo pre godinu dana...
Doom 3 je matoriji od NFS:Underground i shljaka to sa Ati 9600 agp,
ide fino.

Vozish li se pomalo u medjuvremenu?
Need For Speed Underground, to mozesh poterati,
jel' da?
[ combuster @ 13.05.2009. 14:02 ] @
Nisam iskreno, furam ako mi verujes Starcraft kroz wine i picim na Bnet (neki put sa manje neki put sa vise problema ume da mi zablokira kad se kacim na bnet) i igram Urban Terror i to je to za mene...
[ Horvat @ 13.05.2009. 14:06 ] @
@esk,e hvala :)
nisam znao da je otislo tako daleko
mada ,programi/igrice koje sam gledao,manje vise svi imaju neku falinku... na zalost :(

a ne da mi se sada skidati/instalirati linux,a ni nemam volje za novom particijom [a jos manje da sa lilo ili grub sjbm windows]
[ musicmaster @ 13.05.2009. 14:08 ] @
@combuster

Starcraft - neunishtiva stvar, samo toliko.
Ja recimo volem kad si, eto, u sluchaju Assassin's Creed - Beli Nindza... :P
I imash jedno 4000 turaka na raspolaganju za seckanje..

2 puta sam je preshao.
[ musicmaster @ 13.05.2009. 14:11 ] @
Citat:
[a jos manje da sa lilo ili grub sjbm windows]

Very easy to fix...
[ esk @ 13.05.2009. 14:17 ] @
Citat:
Horvat:
mada ,programi/igrice koje sam gledao,manje vise svi imaju neku falinku... na zalost :(

Na zalost... Hehe ;)

Citat:
Horvat:
[a jos manje da sa lilo ili grub sjbm windows]

Ne moras ti to uraditi... A i mozes ako bas hoces... Hehe ;)
[ Horvat @ 13.05.2009. 14:21 ] @
Citat:
musicmaster: Very easy to fix...

format c? ;)

Citat:
esk: Ne moras ti to uraditi... A i mozes ako bas hoces... Hehe ;)

pa to mi se par puta desilo kada sam "obrisao" linux ... ne secam se detalja,davno je bilo,sve u svemu,sjbo sam dosta podataka
[ esk @ 13.05.2009. 14:24 ] @
Citat:
Horvat: pa to mi se par puta desilo kada sam "obrisao" linux ... ne secam se detalja,davno je bilo,sve u svemu,sjbo sam dosta podataka

Desava se svakome da pogrijesi... ;)
[ Zoran Milovanovic @ 13.05.2009. 14:34 ] @
Horvat, fixmbr?
[ musicmaster @ 13.05.2009. 14:37 ] @
Citat:
Horvat: format c?

R console..
fixboot, fixmbr....

Onda se lepo ulogujesh posle toga,
i upalish Disk Management.
Zatim uklonish neki novi, nepoznati, nedovrsheni "unknown disk space" fajl sistem,
formatiranjem i novim 'drajv leterom'.

Drugim rechima, osposobish Hard Disk za normalan rad.
[ Horvat @ 13.05.2009. 14:43 ] @
e pa onda nisam znao za te stvarcice ;)
[a i dalje ne znam kako "unistiti" linux bez formatiranja i popravljanja boot sektora]
[ esk @ 13.05.2009. 14:51 ] @
Citat:
Horvat: e pa onda nisam znao za te stvarcice ;)
[a i dalje ne znam kako "unistiti" linux bez formatiranja i popravljanja boot sektora]

Mozda da postavis novu temu? Da u ovoj ne idemo u offtopic...
Heheh, ja pricam o offtopicu a nisam jos napisao za sta mi ne treba win a moze lin...
Pa npr. za sve osim nekih izuzetaka (koji se rijetko desavaju... npr. sad - nisam kuci, hehe)
[ NeoDesign @ 13.05.2009. 16:00 ] @
Ajd' i ja malo da se prikljucim.

Linux koristim par godina unazad. Sad sam vec u fazi gde mi je linux primarno desktop okruzenje, toliko sam se navikao i navukao na linux da mi je bio problem preci na 'samo Win' okruzenje na poslu (jbga).

E sad ... Linux koristim za:

1. Web
2. Web (mislim da je svima jasno zasto je 2 puta napisano ;))
3. Software dev. (java [eclipse], php)
4. Torrents + Rapidshare
5. Admin par servera (prvo i osnovno mi je svn za interne projekte, pored njega imam postgresql, mysql, oracle XE, postfix mail)
6. Stream video sadrazaja na AppleTV
7. Office (OO naravno)
8. Ripovanje filmova iz MKV u MP4 (sta cu ... AppleTV ne moze da tera ni 720p u MKV :()
... sve sto mogu na Lin i ne moram na Win ;)

a Windows (Vista 64) koristim za:

1. Igranje COD4
2. Igranje Battlefield 2142
3. iTunes sync za iPhone (do firmware verzije je bilo izuzetno lepo syncovati iPhone greko aplikacija kao sto su GTKPOD i Amarok, ali je sad neka nova vrsta sifrovanja DB ... je*o vas Steve Jobs ... moracemo jos malo da sacekamo)
4. Putty da se nakacim na Lin ;)

Nisam jedan od onih koji su u fazonu samo Lin ili samo Win ... koristim oba (planiram i TripleBoot kada budu napravili dobre kextove za Ati4850 i budem u mogucnosti da instaliram i MacOSX).

BTW ... jedan decko rece da voli HandBrake ... ima ga i za Linux (i sto je jos bolje od svega, ima i CommandLine verzija (HandBrakeCLI)... tako da mogu da se nakacim na kucni komp sa posla preko putty-a, napravim script za konvertovanje svih novih filmova koji se skidaju sa rapidshare-a, tako da me filmovi docekaju kuci ... ready to enjoy).

Cheers all :)

[ dare023 @ 13.05.2009. 16:26 ] @
@Horvat Jdownloader radi na linuxu kao sat!
Uzgred, ovakve rasprave su čisto gubljenje vremena, ionako će na kraju svako da koristi ono što mu najviše odgovara
[ Horvat @ 13.05.2009. 16:55 ] @
hvala,ali to smo vec utvrdili da jd moze da radi :)
ali i pored toga,sijaset drugih je koji ne mogu [ni s emulatorom] da rade redovno

@esk,u pravu si ;)
[ Body Bag @ 13.05.2009. 16:57 ] @
Cisto da se ubacim
Jdownloader radi bez ikakvih problema na linux-u ;)
Mathlab takodje
A sto se tice manipulacije image-ima i tome slicno postoji odlican program koji se zove AcetoneISO

http://www.acetoneteam.org/

;)

[ Horvat @ 13.05.2009. 17:01 ] @
svi nesto zapeli za j :D

da,u medjuvremenu sam nasao i ja neki matlab za linux [nisam zagledao koja verzija]
medjutim,matlab nije otvoren/besplatan program,pa je potpuno svejedno da li ga koristis na linuxu ili windowsu
[ dare023 @ 13.05.2009. 17:08 ] @
Pa dobro,ajde ovako:
ja sam prosečan korisnik računara, ne koristim nikakve posebne programe. znači :net, muzika, video, office,pomalo prčkam u html-u i php (ništa bitno) i koristim linux.Za sve što mi treba nađem odgovarajući program, sem za prokletu fiskalnu kasu,ali zato je tu virtualbox ;).
Imam i na laptopu i na desktopu opensuse, sve lepo radi i prezadovoljan sam
[ Laki_Gen @ 13.05.2009. 18:17 ] @
JD zaista radi na Linux-u, provereno

P.S.
Bozo is back in the saddle. Alu is the best!
[ musicmaster @ 14.05.2009. 02:01 ] @
Citat:
Alu_Palica: JD zaista radi na Linux-u, provereno :-)

P.S.
Bozo is back in the saddle. Alu is the best!

Best, best, sure, but only as nested in your ass cave-boy..
[ Nedeljko @ 14.05.2009. 07:52 ] @
Citat:
Horvat: e pa onda nisam znao za te stvarcice ;)

Jedan način (ako imaš Windows) je da mu jednostavno središ mbr. Da, moraćeš da formatiraš Linux particije kao NTFS ili FAT32 da bi morao da ih koristiš pod Windows-om, mad ćeš Windows sa njegovim particijama moći da koristiš i bez formatiranja. Formatiranjem će te particije postati upotrebljive pod Windows-om, a Windows-ove ćeš i inače moći da koristiš.

Iz Linux-a se lilo uklanja komandom lilo -U, koja se kuca kao root. Nakon toga možeš da podigneš Windows.

Najjednostavnije rešenje ti je sređivanje mbr-a, a onda formatiranje. No, tvoja greška je u tome što si to verovatno radio obrnutim redosledom.
[ malisha @ 14.05.2009. 09:07 ] @
Citat:
dare023:sem za prokletu fiskalnu kasu

ima i za to resenje, ako je kombinacija sa galeb fp 550 fiskalnim stampacem.... javi se
[ _goThic_ @ 14.05.2009. 15:53 ] @
E'o me vec 3 dana na ubuntuu...
OS je u radu, nije lose, mada o tome ne mogu da sudim duboko, nit sam developer, nit nesto slicno...
"Jedino" sto mu fali su programi i drajveri...
To sto ima od programa je relativno komplikovano za podesavanje...

Ne uspevam da aktiviram skystar2 i tv karticu...
Od stampaca sam digo ruke odavno (Lexmark X3330), radi samo u win...
Ne uspevam ni da aktiviram daljinac od ss2 (TTS35AI)...
Ako neko ima nesto da pomogne, rado cu ga saslusati... :)

Zvucna radi, graf takodje, torrenti dobro...

Za sad planiram da ostanem na Ubuntu...
XP ostaje kao sekundarni os, za stampanje i igranje...
(trenutno mi istekla wow pretplata, al sam cuo da wow radi pod wine) :)
[ Srđan Pavlović @ 14.05.2009. 17:11 ] @
Citat:
Od stampaca sam digo ruke odavno (Lexmark X3330), radi samo u win...
Ne uspevam ni da aktiviram daljinac od ss2 (TTS35AI)...
Ako neko ima nesto da pomogne, rado cu ga saslusati... :)

Postoji forum "Linux - Hardware" pa ta pitanja vezana za razlicit hardver i Linux
postavi tamo, pa ako neko zna pomoci ce ti.

Pozdrav.
[ dare023 @ 14.05.2009. 18:22 ] @
Citat:
malisha: ima i za to resenje, ako je kombinacija sa galeb fp 550 fiskalnim stampacem.... javi se :)

Znam za to,ako mislimo na drajver za štampač, ali ja govorim o galeb kasi mp55 i program za rad sa artiklima.U wineu ga pokrenem, ali nisam uspeo da ga nateram da iščita iz kase,a na laptopu imam i dodatni problem što nema serial, već mora preko adaptera usb > serial,a za to koliko sam po netu našao ima nešto da se kompajlira u kernelu , pa mi je bilo lakše da lepo instaliram virtualbox i da ga koristim samo za to
[ [REaS0n] @ 14.05.2009. 20:03 ] @
Citat:
_goThic_

koristih davno ubuntu pa ako me secanje sluzi, driver za sky star bi trebao biti aktiviran,a ja sam gledao televiziju preko kaffeine samo mislim da je trebao neki plugin skinuti za njega...skeniranje kanala mi je jedva uspelo jer je imao neki bug tako da sam slucajno stavio neka leva podesavanja i onda je skenirao normalno astru :) verovatno je to sad ispravljeno...moze cak i paytv ali sa dooosta cimanja
[ madcama @ 23.05.2009. 12:58 ] @
Kada mi treba kalendar za neku godinu i pri tom da sedmice pocinju od ponedeljka definitivno windows ne moze da primirise linuxu.
[ Goran Arandjelovic @ 23.05.2009. 20:39 ] @
E, zanimljivi su ovi simpaticni pokusaji... :)
[ Sale_123 @ 08.06.2009. 11:38 ] @
Obicno izbjegavam ovakve teme, ali evo sad moram da se ukljucim.

Zivim u Becu vec neko vrijeme i prije par dana mi je crkao laptop. Hocu da kupim novi i nigdje ne mogu da nadjem laptop sa preistaliranim linux-om. Ajde ok, ja cu da ga stavim,

ali bilo gdje da trazim racunar bez operativnog sistema, ni to ne moze. Platis fino prokletu Vistu koju neces da koristis pa ti onda stavi na racunar sta god te volja.

Toliko o fer takmicenju i monopolizmu....
[ combuster @ 08.06.2009. 11:42 ] @
Jesi li siguran da nema Dell-ova sa linux-om? Ako nema u slobodnoj prodaji mozes da narucis od njih on-line...
[ Sale_123 @ 08.06.2009. 11:52 ] @
Pricao s njima prije pola sata. Niti imaju, niti moze da se naruci.

Sinoc sam isto vidio da Toshiba u Americi i Engleskoj isporucuje par konfiguracija sa Open Solarisom, ali izgleda da ovde bas nista nema

[ Body Bag @ 08.06.2009. 13:32 ] @
Citat:
Sale_123
....ali bilo gdje da trazim racunar bez operativnog sistema, ni to ne moze. Platis fino prokletu Vistu koju neces da koristis pa ti onda stavi na racunar sta god te volja.

MS monopolista?Ma jooook :P
Elem cudno mi je da nema onih modela koji se nude bez OS-a ili obicno uz njih ide FreeDOS cd onako reda radi
Moj buraz je ovde pazario Dell Studio 1535 koji dolazi sa FreeDOS-om-ima onu nalepnicu "n series" umesto Vista nalepnice i ako se ne varam oznacava modele koji dolaze i/ili bez OS-a i/ili sa FreeDOS-om
Ako nema-onda je zaista u pitanju javasluk,jer tvoje pravo kao kupca je da izaberes kakav OS hoces na laptopu ;)
[ Sale_123 @ 08.06.2009. 14:00 ] @
Ne moze ni sa FreeDOS, ni sa Linux-om, ni bez OS-a. Samo sa Windows Vistom.

Jedino sto imaju sa linux-om su Inspiron Mini 10.

I jedino je dostupno sto ima na njihovom sajtu. Ostalo sto ima na dell.com ne moze preko njih da se naruci.
[ combuster @ 08.06.2009. 14:18 ] @
Istina je, gledao sam austrijski dell web site i u ponudi nude sto je najludje samo precision i latitude serije na kojima od nekih pise RedHat i FreeDOS ali kad odes na konfigurisanje komp-a nude samo Vistu i XP...
[ Ivan Dimkovic @ 08.06.2009. 17:10 ] @
Citat:
Sale_123

Ni ja ne mogu da kupim sve sto ja hocu po prodavnicama, ali to ne mogu da atribuiram monopolizmu.

Microsoft nikoga u Becu ne tera da ne stavlja Linux - fakat da ne mozes kupiti Linux na notebooku znaci da prodavci nece da se zamajavaju sa prodajom minimalno prodavljivih stvari.

Ne vidim sta ti je tu Microsoft kriv.

Eto pre godinu dana su skoro SVI netbooci imali i Linux verziju - od EEEPC-ja pa na dalje - i mogli su savrseno da se kupe (za Nemacku znam 100%) - pa posto je proslo neko vreme, utvrdilo se da slabo ide prodaja + ima dosta reklamacija, vise ih nema...

Sta ces. Prodaje se ono sto se trazi.
[ Sale_123 @ 08.06.2009. 17:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ni ja ne mogu da kupim sve sto ja hocu po prodavnicama, ali to ne mogu da atribuiram monopolizmu.

Microsoft nikoga u Becu ne tera da ne stavlja Linux - fakat da ne mozes kupiti Linux na notebooku znaci da prodavci nece da se zamajavaju sa prodajom minimalno prodavljivih stvari.

Ne vidim sta ti je tu Microsoft kriv.

Nije problem sto ne mogu da kupim laptop sa linux-om nego sto ne mogu da kupim laptop bez sistema. Fakat me neko tera da kupim vistu, koju ne zelim. Ako budem imao veliku potrebu da koristim windows, onda cu preko svog fakulteta da sebi kupim windows xp ili window 7 za 25 eura, a ne da dajem 200-300 eura za nesto sto mi ne treba i sto ne zelim.

Da li je tu Microsoft direktno (Nesto kao tipa Inter-AMD spor) ili iniderktno kriv je nebitno. Bitno je da nije ostavljeno prostora ni malo za druge sisteme. Jel to nije monopolizam?
[ degojs @ 08.06.2009. 19:13 ] @
^Naravno da te ne teraju da kupiš Vistu - ne moraš da kupiš kompjuter od njih. Nemoj samo da pričaš da nigde ne možeš da kupiš kompjuter bez operativnog sistema?

Nemoj isto da pričaš da ne možeš nigde da kupiš konfiguraciju tačno po želji. Može, kod manjih prodavača, sklopiće ti šta hoćeš, ali ćeš takvu ekstra uslugu malo više da platiš, naravno.

A to, šta će Dell ili HP da prodaju, pa nije na tebi da im naređuješ, njihova firma, njihov posao. Valjda oni imaju pravo da prodaju ili ne prodaju nešto, ako ocene da im je tako bolje.

[ combuster @ 08.06.2009. 19:16 ] @
Izgleda da im je samo mini serija na ubuntu...
[ Sale_123 @ 08.06.2009. 19:42 ] @
Citat:
degojs: ^Naravno da te ne teraju da kupiš Vistu - ne moraš da kupiš kompjuter od njih. Nemoj samo da pričaš da nigde ne možeš da kupiš kompjuter bez operativnog sistema?

Nemoj isto da pričaš da ne možeš nigde da kupiš konfiguraciju tačno po želji. Može, kod manjih prodavača, sklopiće ti šta hoćeš, ali ćeš takvu ekstra uslugu malo više da platiš, naravno.

A to, šta će Dell ili HP da prodaju, pa nije na tebi da im naređuješ, njihova firma, njihov posao. Valjda oni imaju pravo da prodaju ili ne prodaju nešto, ako ocene da im je tako bolje.

Logicno je da se proizvodjac prilagodjava trzistu na trziste proizvodjacu!

Ovo je moj zadnji post na ovoj temi, jer sa ljudima sa ovakvim stavovima i ostrinom stvarno nemam volje da se raspravljam. :)
[ mulaz @ 08.06.2009. 20:22 ] @
@degojs
Ja kad sam kupovao svoj lenovo r61i laptop, nije bilo moguce dobiti povratu para (refund) za vistu. Microsoft mi rekao da ne prihvatim eulu, skinem nalepnicu i formatiram sistem, ibm mi rekao da mogu oni da obrisu ali da ne mogu da mi vrate pare a u prodavnici naravno nemaju pojma i pitali me da li cu da imam piratski XP :))

Znam da sam mogao da biram neki asus ili acer ili jos par drugih koji nude laptop sa freedosom, ali kad uporedis onaj plastik fantastik sa lenovovim magnezijumskim kavezom i (uz malu doplatu) 6g garancije.... mislim da se isplatilo bacanje viste... ali opet.. Neka bar daju ljudima mogucnost izbora, nije OS nesto sto se tesko menja/skida, pa da ne bi mogli da nude bez (ili sa drugim).
[ Ivan Dimkovic @ 08.06.2009. 20:31 ] @
Citat:

Problem je sto vi ljudi NISTE trziste - ima vas premalo.

Koliko kupaca laptopa hoce Linux (ili nikakav OS) - jedan na 100, ako ne i manje.

Jednostavno velike firme poput Sony-ja, Dell-a i sl... nemaju racun da za vas prave specijalne SKU-ove i modifikacije proizvoda.

Svakako da vas ima vise, sigurno bi se nasla neka firma da vas podrzi.

Citat:
mulaz
Neka bar daju ljudima mogucnost izbora, nije OS nesto sto se tesko menja/skida, pa da ne bi mogli da nude bez (ili sa drugim).

Sve to kosta - kosta dodatan trening tehnicke podrske, dodatni uslovi za garanciju, obuka prodavaca... kosta dodatna dokumentacija, kostaju dodatni QA testovi.

Ocigledno je cena svega toga mnogo veca od profita od svih tih specijalnih kupaca.
[ musicmaster @ 08.06.2009. 21:01 ] @
Chinjenica je da ima vishe Windows korisnika nego Linux korisnika.
Osim toga, nije li softver bolji nego ikada te može adekvatna zaštita,
bez ikakvog hardverskog uređaja...? ...nije kao nekada.

Linux sigurnost treba da nastavi da se razvija,
poboljshava na onim mestima,
gde i ima potrebe. A to su serveri.
Linux je valjda namenjen za to.
Laksha, prijatnija varijanta Unix-a za prave server admine,
aj' tako da kazem...
M$ i Apple trebaju ostati tu gde jesu dominantni,
a to je: - sve shto je za oko pravljeno.

[ degojs @ 08.06.2009. 21:48 ] @
Citat:

Je l' da? Tom logikom proizvođači bi trebali da sve dele besplatno, jer tržište (kupci) uvek hoće jeftinije.

Logično je da ti ukapiraš da ne možeš drugim da naređuješ kako će da vode svoj posao, nisi takva sila :)

Prestanite da budete razmaženi, niste centar sveta.

Pitaj Apple da li možeš da dobiješ Mac bez OSX, tj. sa Linuxom, BSD-om ili Windows-om. Ne može, koliko znam iako naravno nema tehničke prepreke, pošto Mac jeste PC. Njihova je odluka da prodaju šta oni misle da je najbolje za njih, a ti, ako ti se ne sviđa piši im ili zovi, možda uspeš da dobiješ što tražiš, nije isključeno, ili jednostavno ---> EXIT dok ne skupiš dovoljno istomišljenika pa će oni sami da vam udovolje.

[ Ivan Dimkovic @ 08.06.2009. 22:08 ] @
Fora je i da se proizvodjaci prilagodjavaju trzistu - ali trziste ne cine neki iznimici :-)

Eto, Netbook primer kud ces boljeg - pocetkom 2008, proizvodjaci hteli malo da obore cenu netbooka, jer su margine male i ovako i onako... ubudzili Linux, Linux komune krenule da bloguju - cak su i na ovom forumu ovde likovali o "pobedi" - svako malo pa argument "eto vidite, ASUS je krenuo - sad ce svi"

Godinu i kusur kasnije? Fijasko - korisnici ("glupi korisnici" po Linuxasima) ne htedose taj Linux - vracali robu nazad, i - ne lezi vraze, proizvodjaci se opet prilagodili trzistu - vrnuli WIndows na preko 90% netbooka.

Sorry - Linux ocigledno nema mesto danas u racunarima za siroku potrosnju (u to spada vecina notebooka)

Kome treba nesto specificno - mora da pravi custom order. Isto kao i kad zelite specijalan auto - to cete platiti dosta, moracete da cekate - jer proizvodjaci automobila pre svega gadjaju vecinsko trziste - tako je svuda.

I zaista ne znam kako je Microsoft >sada< kriv za to i nekakav "monopolista" ?

- Alternativa >ocigledno< postoji - Linux, BSD, cak i OpenSolaris -> svi ti OS-evi imaju GUI, moderan internet browser, moderan email klijent -> dakle MS produkt nije jedini, ne moze se reci da MS ima nekakve tajne protokole koji onemogucuju svakodnevni rad na Linuxu ili BSD-u

- Microsoft je zveknut po njusci odavno, skoro pre deceniju i odavno nema nepovoljne OEM ugovore - bili bi najvece budale kada bi to pokusali ponovo, jer svaka zemlja jedva ceka da ih zvekne po novcaniku - dakle OEM-i imaju pravo da trpaju sta hoce na PC-je (pocetak Netbook trzista to jako lepo pokazuje)

Ostaju jedino korisnici i ono sto ONI zele, i ono sta im softver nudi. Trziste je slobodno, i ocigledno postoji zelja kupaca kao i zahtevi.

To sto se oni ne dopadaju onom malom broju Linuxasa ovde... jbg, tough luck.
[ component @ 08.06.2009. 22:48 ] @
Linux je za sada dovoljno uradio na polju netbookova. Naterao je Microsoft da spusti cenu XP-a ;) Mogli su od početka da prodaju XP za 15-tak dolara, a ne da čekaju da Linux uđe u igru, zar ne? Interesuje me šta će biti sa Windows 7? Da li će proizvođači Netbookova prodavati svoju robu po 50% većoj ceni zato što je isporučuju sa OEM sedmicom?
[ tdjokic @ 08.06.2009. 23:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Godinu i kusur kasnije? Fijasko - korisnici ("glupi korisnici" po Linuxasima) ne htedose taj Linux - vracali robu nazad, i - ne lezi vraze, proizvodjaci se opet prilagodili trzistu - vrnuli WIndows na preko 90% netbooka.
I ko je sad tu kriv - kupci, koji nisu imali pojma sta dobijaju ili proizvodjaci koji su stisnuli d..e i krenuli sa neizvesnim proizvodom, pa ga pojeftinili maksimalno moguce Linuxom, da bi ih eventualni krah sto manje kostao? Sada je lako biti general, kad je bitka pokazala da ljudi kupuju netbookove k'o ludi. Kad prodje vreme skidanja kajmaka i kad se police napune i njima bice opet nudjen i Linux, bez brige.

Da je to krivica MS-a - nije, ali su prodavci ipak za nijansu gluplji nego sto bi trebalo da budu, jer ne nude robu bez OS-a.

Primer odavde - prvo nije bilo Atom ploca ni za lek, dugo nakon njihove pojave, pa se naglo pojavise u nekoliko prodavnica, a sad opet skoro da ih nema. To ti je trgovina, uvek ide u nekim talasima, cesto bez veze sa zivotom, kako trgovcima odgovara.

Kao sto rece component, Linux je odradio prljavi posao i sad - ko ga j....e.
[ pri3rak @ 08.06.2009. 23:12 ] @
Citat:
tdjokic:
Da je to krivica MS-a - nije, ali su prodavci ipak za nijansu gluplji nego sto bi trebalo da budu, jer ne nude robu bez OS-a.

Naprotiv, cemu pruzanje opcije koju niko nece koristiti, ili ce je koristiti premalo ljudi.Napolju se "obicni" ljudi ne smaraju sa instaliranjem OS-a, jednostavno traze da im racunar dodje sa onim sto poznaju (na foss zalost win-om) i tu je kraj mudrosti.Kada bi mogucnost kupovine racunara bez OS-a prodavcima donosila iole znacajniju dobit bila bi skroz uobicajena, ovako nije da je bas nema ali svakako nije nesto skroz uobicajeno.
[ Ivan Dimkovic @ 08.06.2009. 23:13 ] @
Citat:
tdjokic
I ko je sad tu kriv - kupci, koji nisu imali pojma sta dobijaju ili proizvodjaci koji su stisnuli d..e i krenuli sa neizvesnim proizvodom, pa ga pojeftinili maksimalno moguce Linuxom, da bi ih eventualni krah sto manje kostao? Sada je lako biti general, kad je bitka pokazala da ljudi kupuju netbookove k'o ludi. Kad prodje vreme skidanja kajmaka i kad se police napune i njima bice opet nudjen i Linux, bez brige.

Ovaj... ovakav pogled na trziste mozda odgovara nekom rudimentiranom trzistu IT-a.

U razvijenim trzistima prodavi nude ono sto je:

a) Njima isplativo
b) Sto se kupuje

Linux, okreni obrni, povecava marginu prodavca - tako da nema nikakvog razloga da mislimo da su prodavci inicijalno izabrali Linux za netbooke - pogotovu ako se uzme u obzir da su netbook racunari sa jos manjim marginama profita.

Ostaje jedino problem b) - kolicina vracenih netbookova sa Linuxom, nesto sto su JAVNO priznali u ASUS-u je ocigledno znacila da je takav proizvod, u takvom stanju - prilicno neadekvatan.

Ne vidim o kakvom se "kajmaku" tu radi - meni se pre cini da se radi o NEADEKVATNOM proizvodu. Zbog ovih ili onih razloga - za koje mogu biti krivi i sami OEM-i, rezultat je da je Linux totalno krahirao na tom trzistu iako je PRVI PUT U ISTORIJI imao head-start u odnosu na Windows.

Imali su tu sansu - po prvi put - i izduvali su je.

Citat:
component
Linux je za sada dovoljno uradio na polju netbookova. Naterao je Microsoft da spusti cenu XP-a ;)

Pre bih rekao da je pritisak OEM-a vise naterao Microsoft da spusti cenu. Mada, verovatno je i potencijalna Linux alternativa tu imala neki uticaj - ali daleko daleko manje nego sto je recimo na trzistu mobilnih telefona, gde je Microsoft pre 3-4 godine morao da totalno dampuje cenu onog njihovog WinCE-a.

Citat:

Mogli su od početka da prodaju XP za 15-tak dolara, a ne da čekaju da Linux uđe u igru, zar ne?

Mislim da je u pitanju vise dolazak jeftinijh racunara a ne Linuxa, kao i fakat da MIcrosoft ima skuplji segment.

Citat:

Interesuje me šta će biti sa Windows 7? Da li će proizvođači Netbookova prodavati svoju robu po 50% većoj ceni zato što je isporučuju sa OEM sedmicom?

Koliko znam, i 7-mica ima neku jeftinu verziju.
[ degojs @ 08.06.2009. 23:20 ] @
Citat:
Mogli su od početka da prodaju XP za 15-tak dolara, a ne da čekaju da Linux uđe u igru, zar ne? Interesuje me šta će biti sa Windows 7? Da li će proizvođači Netbookova prodavati svoju robu po 50% većoj ceni zato što je isporučuju sa OEM sedmicom?

Verovatno će ići sa onim Win7 Starter Edition, čini mi se da je MS nedavno uklonio ono ograničenje od 3 aplikacije verovatno baš zbog pritiska firmi kao Asus, Acer, itd.

E da, mislim da je cena XP-a za netbook sisteme u stvari oko $25, bilo je priče da je $15, ali nešto sam čitao nedavno da je više, oko 25.

Kako god, nije big deal: ako imaš opciju da kupiš Linux netbook i Win za nekih $25 više, mislim da ta razlika u ceni više nije presudna.
[ mulaz @ 08.06.2009. 23:38 ] @
Citat:
tdjokic: I ko je sad tu kriv - kupci, koji nisu imali pojma sta dobijaju ili proizvodjaci koji su stisnuli d..e i krenuli sa neizvesnim proizvodom, pa ga pojeftinili maksimalno moguce Linuxom, da bi ih eventualni krah sto manje kostao?

Mislim da je tu vise problem, da prosecan korisnik nece/ne moze da se privikne na nesto novo. Zato su i mac useri nesto posebno (znaci oni koji koriste mac, obicno ostaju na macu, i vice-versa, retko koga znam da je koristio osX pa presao/vratio_se na windows). Cak i kad bi neko napisao 100 puta laksi/bolji/lepsi/... sistem od windowsa, ako ne bi bilo dugmeta 'start' mislim da bi ljudi sasvim isto vracali kompjutere, kao ove sa linuxom. Ili kad ne bi mogli da instaliraju nesto sa 'setup.exe'.
Windowsi se poslednjih 15 godina nisu puno promenili (mislim na 'osnovni' izgled) (tamo stoji 'start', unutra je word, dva klika pokrecu aplikaciju, instalira se sa setup.exe next->next->finish i to je to).
Probijanje ovih navika je jako jako tesko.

Konkretno mogu da kazem za moje drugove sa faksa, da im je klikanje na 'my computer', pa desno dugme na disk, pa properties, da vide slobodno mesto na disku, dosta lakse od jednostavnog kucanja 'df' u (vec otvorenom) terminalu.

Kako bi Miki Manojlovic rekao "vidi sta je navika, nista drugo ih ne boli" (i uzme onu stvar za sirenje cipela i ide da bije decu - mi nismo andjeli) :))
[ Ivan Dimkovic @ 08.06.2009. 23:42 ] @
Citat:
mulaz
Konkretno mogu da kazem za moje drugove sa faksa, da im je klikanje na 'my computer', pa desno dugme na disk, pa properties, da vide slobodno mesto na disku, dosta lakse od jednostavnog kucanja 'df' u (vec otvorenom) terminalu.

Kako li su mnogi presli onda sa Program Managera na taj Explorer shell sa "My Computer" ? :-)
[ madcama @ 09.06.2009. 00:00 ] @
Evo i ja malo da se ukljucim u razgovor koji nije vezan za temu.

Da li se moze reci da korisnici nece windows i/ili linux vec hoce Xp?
[ mulaz @ 09.06.2009. 00:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Kako li su mnogi presli onda sa Program Managera na taj Explorer shell sa "My Computer" ? :-)

Koliko ja primecujem, vecina ni ne zna sta je to "Program Manager"... Ali opet, 3. godina faksa, znaci imamo 21, 22g, znaci ako smo poceli sa kompjuterom sa 7, 8 godina, dosli smo direktno na win95
(nisam ni ja imao kompjuter pre ere win95, a u skoli su nas tad ucili programiranja u LOGO-u ... kako vec ide? "repeat 360 [ fd 1 rt 1 ]" i imas krug :))
[ lord_celtic @ 09.06.2009. 08:58 ] @
navika i nista vise.
prijatelj mi doneo u subotu komp da ga probam ocistiti od raznih sranja sto je pokupio sa neta(u prvom minutu skeniranja40+ iknfekcija).
kazem mu nema mu pomoci i mora nova instalacija(prvi susret je imao sa kompom pre dva meseca kad ga je kupio).predlozio sam mu da stavi linux, njegovo prvo pitanje:moze na net?mogu da saljem mail i da slusam mjuzu?posle krace demonstracije kod mene slozio se da mu instaliram linux(opensuse 11.1 sa kde4.2.4).
u subotu ujutro je doso po komp.isti taj dan uvece on i supruga doneli komp nazad da stavim win.
na pitanje zasto, supruga mi odgovara nesvidja mi se(ona je koristila komp dosta duze od njega).nije kao win.kolegi se svideo i koristio bi ga i ubuduce ali lepsoj strani je zasmetalo sto nije kao win.
sad ko je lud??
[ dzigilibonglica @ 09.06.2009. 10:34 ] @
Stvar navike? APSOLUTNO!

Svako ima neshto sto mu lezi, svoje hvali tudje kudi.
Niko nikoga ne tera ni na sta pa ne bi ni mi trebali na ovom forumu da jedni drugima natucamo ono shto mi volimo i da se ubedjujemo...

Ako nesto volish, hvalis ga ako valja, ali ne po svaku cenu....

E sad da s vratimo na temu....

Koristim i jedno i drugo, s'tim da vise volim Win kako radi, ali mi se vise svidja Lin filozofija slobodnog software-a.

Za ozbiljan rad, Uglavnom koristim Win, jer obicno sta god od hardware-a ubodem u Win, ono radi...
Kod Linux-a ne, ili ja ne umem(pre ce biti ono drugo...).

Ali zato kada odem na neke warez-download-porno-pedofilske-proteroristicke-samoubilacke sajtove koji su puni svega i svacega, Win se srusi ili obogalji dok si rek'o KEKS, ali zato lin sljaka ko lud!

Ili kada mi trebaju programi generalne namene(kucanje,net,filmovi,mjuz...) gotovo uvek pustim lin jer sve to bas dobro sljaka, a i brze se digne, i nema puno opasnosti na netu (ili je bar neuporedivo bezbednije od win-a).

Pozdrav!
[ vladared @ 09.06.2009. 10:54 ] @
Ma isterao bi ti tu naviku brzo... Samo da si reako daj mi 14000 za Windows ;) + 14000 za office ;) + 3000 za antivirus (godišnje) +xxxx za specijalne želje... Ih... Sve bi se šutala u guzicu kako joj je potreban Windows.
Ne kažem da ja da je Linux savršen, ali brate nije toliko loš koliko ga ovde neki pokušavaju predstaviti. Jedan operativni sistem koji izuzetno fino radi svoj posao, kao alternativa Windowsu za kućne upotrebu može da se upotrebi. Ne u svemu (proklete igrice ;) ), ali u većini stvari da. I to je čitava priča. Pa kom novci - kom opanci...

[ Srđan Pavlović @ 09.06.2009. 12:16 ] @
Upravo tako, poenta nije napljuvati ni windows ni linux vec jednostavno skrenuti paznju
na neke stvari koje je moguce uraditi sa linuxom cisto da se ne bacaju bezveze pare na
OS + programe, ako nekome moze da zavrsio posao, a verujem da vecini moze.

I da... proklete igrice ;)
[ tdjokic @ 09.06.2009. 18:48 ] @
"Kajmak" = prvi proizvodjac probija led, uz veliki rizik; konkurencija prati kako mu ide i uskoro izbacuje na trziste isti ili jos bolji proizvod; jos se nisu ukljucili svi proizvodjaci; u dogledno vreme se svi ukljucuju i trziste postaje zasiceno. Tada ce poceti snizenja, davanje radio-tranzistora ili 2 kg deterdzenta uz kupljeni netbook i slicno, pa ce se neko setiti i Linuxa.

Inace, Linux je jedan veoma neverovatan OS. Koristim ga vec nekih 7 - 8 godina, iskljucivo njega, nemam MS Windows.

I sta se dogadja? Isprobao sam mali milion distribucija i njihovih verzija. Da ne preterujem, ali najmanje 50, u to sam ubedjen. Hardver ugalvnom radi sav, ali kako: na 80% isprobanih distribucija recimo radi zvucna dobro, na 80% isprobanih distribucija radi touch pad i sve tako, ALI UVEK JE TO NEKA DRUGA KOMBINACIJA TIH 80%. Prakticno, jos nisam nasao JEDNU DISTRIBUCIJU, jednu verziju, da sve radi. Jeste da sve radi, ali na nekoliko distrubucija kombinovano!

Najgluplji primer - na jednoj verziji Minta mrezna radi, na drugoj ne, na nekoliko verzija Minta / Ubuntua laserski stampac Canon LBP2900 radi normalno, a na najnovjim verzijama Minta / Ubuntua otisak je totalno poremecen, pomeren negde bez veze!

Dakle, ovako kako je, jadno je. Da mi iskustva sa Windowsom nisu slicna, odavno bih se vratio na njega. Cak sam probao i da skinem i instaliram Win 7 i to je islo od prilike ovako: skinem, probam da instaliram, on se buni - nema potrebnu ntfs(?) particiju, uradim to, krene instalacija, radi, radi, radi, obavi prvih nekoliko koraka i kod zadnjeg javi da ne moze da obavi zadnju fazu. Svi pokusaji sa popravkom, ovo, ono su bili bezuspesni. Sto je najgore, NEMA oznake ZASTO ne moze da instalira, jednostavno ne moze i gotovo. Nagadjam da je to zato sto nisam formatirao C:/ itd., ali kako je onda uspeo da odradi prvih nekoliko faza instalacije?

Znaci, meni Windows ne treba da bi me "moj" OS zezao, moze i Linux
[ component @ 09.06.2009. 22:20 ] @
Ja sam u sreći i veselju koristio Windows više od 10 godina. Sad sam prešao na Linux čisto da vidim dokle je dogurao i ne vraćam se još uvek na Win
Nego neko reče da će se Windows 7 u OEM verziji za Netbook biti povoljna. Najpovoljnije što sam našao da će biti je 50$ za upgrade sa Viste?!? Prednost netbookova je što treba da budu jeftini, a OS od 50-100 eura im baš ne pomaže u tome.
A šta mislite o potezu Microsofta da isti operativni sistem prodaje po jednoj ceni ako ga koristiš na uređaju koji ima ekran od 10" a drugoj za uređaj od 11" Koliko sam razumeo, ništa u OS-u nije izmenjeno. Jednostavno ga samo prodaju po drugoj ceni?!?
[ Stator @ 09.06.2009. 22:25 ] @
Izmenjeno je tipa u verziji za 10" neces moci da promenis wallpaper i tako jos gomilu gluposti.
[ NastyBoy @ 09.06.2009. 22:28 ] @
Citat:
I da... proklete igrice ;)

Xbox 360 kosta koliko i Vista.
[ Odin D. @ 09.06.2009. 22:31 ] @
Neka predvidjanja kazu da ce za par godina polovina netbook-ova biti sa ARM procesorima. Posto Win ne fercera na ARM-u (a znamo ko fercera i to poodavno), muguce je da ce tu doci do nekog drugog odnosa u zastupljenosti OS-ova.
[ degojs @ 10.06.2009. 00:08 ] @
Citat:
Xbox 360 kosta koliko i Vista.

1. Koliko koštaju igrice? Velik broj ljudi igrice nabavlja po ceni kod pirata, a često ni toliko, već skidaju sa neta. Nisam siguran kako stvari stoje po tom pitanju za konzole, da li je piratsko tržište tako razvijeno?

2. Dobar broj ljudi ne plaća ni Windows, a oni koji ga plaćaju često ga plate uz kompjuter (što je daleko od tih ~$199 koje ti navodiš.)

3. Čak i da platiš punu cenu, Home Premium u OEM verziji košta $99 (upgrade retail $92, full retail $184).

Ljudi se bukvalno igraju a da plaćaju $0, da se ne lažemo...

[ Ivan Dimkovic @ 10.06.2009. 00:10 ] @
Citat:

Nego neko reče da će se Windows 7 u OEM verziji za Netbook biti povoljna. Najpovoljnije što sam našao da će biti je 50$ za upgrade sa Viste?!? Prednost netbookova je što treba da budu jeftini, a OS od 50-100 eura im baš ne pomaže u tome.

Tesko, sa tom cenom nemaju sta da traze na OEM trzistu netbookova.

Pretpostavljam da ce cena najjeftinije verzije biti oko 30-tak EUR u OEM varijanti - sa druge strane, siguran sam da ce Microsoft da tu verziju osakati do neprepoznatljivosti.
[ NastyBoy @ 10.06.2009. 00:35 ] @
Citat:
degojs: 1. Koliko koštaju igrice? Velik broj ljudi igrice nabavlja po ceni kod pirata, a često ni toliko, već skidaju sa neta. Nisam siguran kako stvari stoje po tom pitanju za konzole, da li je piratsko tržište tako razvijeno?

2. Dobar broj ljudi ne plaća ni Windows, a oni koji ga plaćaju često ga plate uz kompjuter (što je daleko od tih ~$199 koje ti navodiš.)

3. Čak i da platiš punu cenu, Home Premium u OEM verziji košta $99 (upgrade retail $92, full retail $184).

Cekaj, tvoj argument je piraterija? Stvarno?
I OEM varijante koje vrisnu kad menjam plocu? Stvarno?

Daj barem lepo kazi "jeste, Xbox 360 je mnogo bolji dil za igrace" da ne razvlacimo bezveze.
[ degojs @ 10.06.2009. 01:04 ] @
^Nije to moj argument, nego činjenica. Da ne grešim možda?

Citat:
I OEM varijante koje vrisnu kad menjam plocu? Stvarno?

Što bi menjao ploču?

Ovamo se kao argument za pljuvanje Viste uzima ako treba dodati 1 GB memorije, a sad kao menjamo matičnu ploču svaki čas :)

Pa evo moj PC već 2+ godine ista ploča, isti CPU..

Citat:
Daj barem lepo kazi "jeste, Xbox 360 je mnogo bolji dil za igrace" da ne razvlacimo bezveze.

Pazi kad ne mogu to da kažem, jer je piraterija, a posebno igrica, realna stvar.

Ma da, ljudi ne koriste piratske igrice, a ni piratski Windows.. :))

Sorry, ali nema boljeg dila od PC-ja za igrice, uz uslov da nisi gadljiv na krađu softvera :) Ako jesi, druga priča, ne sporim, ali..

P.S.
U stvari i Home Basic će da posluži jako dobro, čini mi se. Full retail ~$105, upgrade $40. I opet, to pod uslovom da neko osetljiv na cenu uopšte i pomišlja da plati bilo šta za softver..

[Ovu poruku je menjao degojs dana 10.06.2009. u 06:02 GMT+1]
[ vladared @ 10.06.2009. 07:59 ] @
Jel to beše onih 14000 kojih sam pomenuo ???
Poenta je kada bi ljudi morali da plaćaju daleko bi manje se gledao Windows... Kada bi razbili udeo Windows OS na tržištu na komponente - piratska verziju i plaćena verzija, gotovo sam siguran da bu udeo plaćenog dela Windowsa bio oko nekih 40% tržišta + nekih 50% piratskih+6% mac + ostatak svi ostali... Kada bi onih 50% trebalo da plati to što koristi, nisam siguran da bi svih 100% i dalje koristilo Windows. Koliko god smetalo M$-u piraterija, toliko im i odgovara, jer ipak drži jedan dobar deo populacije vezan za njihove proizvode i navikava ih na njih, tako da recimo ako reše nešto ozbiljnije da rade, logičnoje da će doplatiti to što im nedostaje, nego da se navikavaju na posve novo - tipa Linuxa.
[ pri3rak @ 10.06.2009. 08:30 ] @
O kom to trzistu govoris?
[ vladared @ 10.06.2009. 08:52 ] @
Pardon ... Desktop tržištu...
[ Ivan Dimkovic @ 10.06.2009. 09:10 ] @
@vladared,

Pa vecina ljudi placa Windows u razvijenim zemljama - dobije ga sa racunarom :-)

Mislim malo ko uopste kupuje kutiju Windows-a u prodavnici - posto menjas racunar i ovako i onako na par godina, taman tada sa njim kupis i novi OS.

Samo nemojte price o tome kako ljudi ne znaju - vidite kako su znali da vracaju EEE PC-je sa Linuxom nazad i da traze svoje pare :-)
[ nkrgovic @ 10.06.2009. 09:26 ] @
Citat:
degojs: 1. Koliko koštaju igrice? Velik broj ljudi igrice nabavlja po ceni kod pirata, a često ni toliko, već skidaju sa neta. Nisam siguran kako stvari stoje po tom pitanju za konzole, da li je piratsko tržište tako razvijeno?

Evo, da ja kazem da je Dejan potpuno u pravu! Glavni razlog zasto je Windows popularan, po mom misljenju, je ogromna dostupnost piratskog softvera svim korisnicima, a pre svega piratskih igrica. Mislim da preko 95% korisnika windowsa zapravo koristi Windows iz ciste navike (sto nije nerazumno), dok su glavni razlog zasto su poceli da ga koriste piratske igrice.

Da je jedini nacin da se igre dobiju placanje veliki broj korisnika bi dobro razmislio da li da za svoj prvi racunar uzme Windows. No kradene (besplatne) igre uvek prevagnu.
[ vladared @ 10.06.2009. 10:47 ] @
Možda kod vas u Nemačkoj je zaista tako ali koliko je meni poznato procenta piratizovanog softwarea u svetu se kreće oko 50%, mada je i na zapadu tako najviše zbog toga što je više malte ne nemoguće nabaviti bilo šta drugo sem mašina sa preinstaliranim Windowsom, ali već kada se zagrebe i krene dalje od Windowsa taj procenat raaaaste... Čak i na zapadu.
Evo našao sam jedan link za 2008 godinu koji kaže da je to 41%.
[ NastyBoy @ 10.06.2009. 11:51 ] @
Citat:
nkrgovic: Evo, da ja kazem da je Dejan potpuno u pravu! [...]

Da ne citiram obe poruke... ali vi obojica servirate pricu da je Windows bolja platforma za igre zato sto mogu *lakse* da piratujem i igre i OS!? Kakav izvrnut pogled na stvari... ali i netacan, osim ako ne zivis u Srbiji. Igre se jako dobro prodaju, sa razlogom.

Da ostavimo na stranu cinjenicu da su moderne graficke karte skuplje od celog Xbox-a, a i jedan CPU je skoro u istom cenovnom rangu - to je ionako mnogo puta ispricana prica.
[ nkrgovic @ 10.06.2009. 16:37 ] @
Citat:
NastyBoy: Da ne citiram obe poruke... ali vi obojica servirate pricu da je Windows bolja platforma za igre zato sto mogu *lakse* da piratujem i igre i OS!? Kakav izvrnut pogled na stvari... ali i netacan, osim ako ne zivis u Srbiji. Igre se jako dobro prodaju, sa razlogom.

Mislis?

Igre se prodaju, naravno, ali se i piratuju. Pogledaj malo po torrent trackerima. S'druge strane, da nije toga, zasto bi bilo ko normalan odabrao Windows? Eto, ti postujes sa Mac OS-a koji je mnogo bolje resenje po skoro svim pitanjima. Ali, sta da se radi, ljudi su navikli na win. A kako mislis da su navikli? Pa lepo - poceli su sa njim, jer su znali da ako kupe Mac ne mogu da skidaju igre sa torrenta i da im sve radi. Koji drugi razlog mislis da postoji? Zasto zadnjih par godina, od kako je mini dostupan svima, neko uzima Windows masinu? Sta to kucni korisnik gleda, a da nisu igre, za sta mini ne radi posao?
[ combuster @ 10.06.2009. 16:41 ] @
Jbt... MAC od 600$ , ql :D
[ NastyBoy @ 10.06.2009. 17:01 ] @
Citat:
nkrgovic: Mislis?

Igre se prodaju, naravno, ali se i piratuju. Pogledaj malo po torrent trackerima. S'druge strane, da nije toga, zasto bi bilo ko normalan odabrao Windows? Eto, ti postujes sa Mac OS-a koji je mnogo bolje resenje po skoro svim pitanjima. Ali, sta da se radi, ljudi su navikli na win. A kako mislis da su navikli? Pa lepo - poceli su sa njim, jer su znali da ako kupe Mac ne mogu da skidaju igre sa torrenta i da im sve radi. Koji drugi razlog mislis da postoji? Zasto zadnjih par godina, od kako je mini dostupan svima, neko uzima Windows masinu? Sta to kucni korisnik gleda, a da nisu igre, za sta mini ne radi posao?

Ma sve to stoji, nego se prica odvlaci u nezeljenom pravcu. Moj postavka je bila prosta - da Xbox 360 kosta koliko i licenca za Vistu, uz nula daljih izdataka za hardver. Igre kostaju isto za obe platforme. Sem izuzetaka tipa Blizzard i Valve, nema razloga zasto bih ja platio Vista licencu umesto kupio sebi Xbox koji ima mnogo jaci portfolio igara i podrske publisher-a. Sto se mene tice, svaka dalja prica "Windows je za igre" je prilicno tanka, narocito kad je odgovor "pa imas piratske igre za $0" koji se sada potencira kako nekakvo opravdanje (sto me licno jako zivcira, jer sam u toj industriji proveo godine).
[ nkrgovic @ 10.06.2009. 17:26 ] @
Citat:
NastyBoy: Ma sve to stoji, nego se prica odvlaci u nezeljenom pravcu. Moj postavka je bila prosta - da Xbox 360 kosta koliko i licenca za Vistu, uz nula daljih izdataka za hardver. Igre kostaju isto za obe platforme. Sem izuzetaka tipa Blizzard i Valve, nema razloga zasto bih ja platio Vista licencu umesto kupio sebi Xbox koji ima mnogo jaci portfolio igara i podrske publisher-a. Sto se mene tice, svaka dalja prica "Windows je za igre" je prilicno tanka, narocito kad je odgovor "pa imas piratske igre za $0" koji se sada potencira kako nekakvo opravdanje (sto me licno jako zivcira, jer sam u toj industriji proveo godine).

Ja se sigurno necu buniti... OK, ja imam PS3 ne XBox, jer sam hteo BR plejer, ali to je sve... Naravno da je konzola mnogo logicniji izbor za igranje. Ono sto tu percepciju menja je to da za PC imas igre na tone na torentima. Ma kako to smesno zvucalo, ja i dalje mislim da je Dejan u pravu i da je jedan od glavnih razloga zasto se ljudi odlucuju za Win PC upravo to sto mogu da igraju igre, a piratske igre tu nisu mali faktor.

Da vecina ljudi ima stav "konzola za igre, racunar za ostalo", mnogo vise bi koristilo Mac. Opet, mislim da je Dejan u pravu i da je jedan od bitnijih razloga zasto se ljudi igraju na PC-u upravo dostupnost piratskih igara. Skoro sve ostalo (podrska, kompatiblinost, bolji (veci) ekran, bolji zvuk...) je na strani konzole.
[ degojs @ 10.06.2009. 17:40 ] @
Ma stvarno je besmisleno dalje tupiti na tu temu, neki ljudi ne žive na Zemlji izgleda, samo da se osvrnem na ovo još..

Citat:
Moj postavka je bila prosta - da Xbox 360 kosta koliko i licenca za Vistu,

Kao što sam ti već rekao, ni to nije tačno sve i da plaćaš Vistu.

I Home Basic će da služi sasvim OK, a košta oko $100 (full retail). Apgrejd istog košta nekih $40. U je, nemaš Aero interfejs i neke još gluposti, big deal.. :) A da ne ulazimo u priču da većina ljudi Vistu dobije uz kompjuter po nekoj nižoj ceni ili da imaš i OEM verzije, itd.

To je kao kad ljudi porede cenu Mac-a sa nekim sličnim Dell-om, potpuno "zaboravljajući" da većini ljudi i mnogo slabiji PC radi posao sasvim OK.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 10.06.2009. u 18:52 GMT+1]
[ _goThic_ @ 10.06.2009. 18:34 ] @
Citat:
nkrgovic: Da vecina ljudi ima stav "konzola za igre, racunar za ostalo", mnogo vise bi koristilo Mac.

Ako je nekome stvarno tesko i komplikovano da instalira igru na hard i pokrene je, i da je to razlog kupovine konzole, onda ce tome jos komplikovanije biti da koristi Linux...

Ne vidim nista lose u stavu "racunar za igre i ostalo"...
[ Ivan Dimkovic @ 10.06.2009. 18:46 ] @
Citat:

nkrgovic: Da vecina ljudi ima stav "konzola za igre, racunar za ostalo", mnogo vise bi koristilo Mac.

Tesko - Apple oprema je visoka klasa po pitanju cene - imaju veliki mark-up, i polazu na stvari koje su bitne odredjenoj klasi ljudi koja nije bas tako velilka. U tom svom segmentu ("luksuznih" laptopova, recimo) Apple sasvim lepo stoji - ali dobro je pa da izbor nije ogranicen samo na taj segment.

Mislim, da se razumemo, Apple Mac je sasvim lepa kucna masina za sve osim igrica - ima lep i upotrebljiv OS, ima MS Office, dosta softvera dolazi sa OS-om dakle upotrebljiv je od samog starta bez potrebe za dodatna ulaganja u softver - ali je takodje i skupa oprema, oprema koja nije za mase vec za klase.

Mozemo mi da se podsmevamo skrndelj PC opremi od par stotina EUR, ali ta oprema omogucava masovni prodor racunara u siroke slojeve drustva sirom sveta - a ne ultra-tanki nasminkani fancy laptopovi kakvi su Apple-ovi notebookovi ili Sony Vaio zezalice.

Mislim, i ja volim high-class opremu (trenutno imam Sony Vaio Z koga sam licno dobudzio sa X25-E SSD-om i jos jednim Samsung 256 GB SSD-om umesto DVD playera, i kao slag na tortu ugurao Core 2 Extreme na 3 GHz, boga pitaj koliko sve to kosta - ne smem vise ni da se preracunam, ali zato leti... ;-) - ali to nije siroko-popularna oprema, bar ne globalno.

Apple pritom vodi u >$1000 segmentu - ali taj segment je limitiran na bogatije slojeve USA, Japan, Kanada, Australija i EU drustva - ostali sa jeftinijim ulaznicama ipak kupuju jeftiniju robu.
[ nkrgovic @ 10.06.2009. 20:07 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Tesko - Apple oprema je visoka klasa po pitanju cene - imaju veliki mark-up, i polazu na stvari koje su bitne odredjenoj klasi ljudi koja nije bas tako velilka. U tom svom segmentu ("luksuznih" laptopova, recimo) Apple sasvim lepo stoji - ali dobro je pa da izbor nije ogranicen samo na taj segment.

Mislim, da se razumemo, Apple Mac je sasvim lepa kucna masina za sve osim igrica - ima lep i upotrebljiv OS, ima MS Office, dosta softvera dolazi sa OS-om dakle upotrebljiv je od samog starta bez potrebe za dodatna ulaganja u softver - ali je takodje i skupa oprema, oprema koja nije za mase vec za klase.

Mozemo mi da se podsmevamo skrndelj PC opremi od par stotina EUR, ali ta oprema omogucava masovni prodor racunara u siroke slojeve drustva sirom sveta - a ne ultra-tanki nasminkani fancy laptopovi kakvi su Apple-ovi notebookovi ili Sony Vaio zezalice.

Cisto reference radi, bez zelje da budem bezobrazan: Mac Mini prethodne generacije, nov, u ovlascenoj radnji, kosta ispod 500 EUR u Srbiji. To, je'l, ukljucuje i OS, a ne ukljucuje popust za djake i studente koji (koliko sam pokapirao) moze da se dobije uz malo truda.

Ne kazem da nema PC za manje. Ima. Ali pristojan/dobar PC, sa Windowsom, ne kosta mnogo manje. Znam, razumem, sve se slazem - ovo je samo za referencu u ceni - ali nije Mac bas toliko nedostupan.
[ Ivan Dimkovic @ 10.06.2009. 20:41 ] @
Mac mini - mozda.

Opet, laptopovi se danas prodaju vise nego desktopovi - ljudi ovde mogu da kupe laptop za 190 EUR:

http://www.idealo.de/preisverg...90oa01a20112a18e5a7q-asus.html

Za 20-tak EUR vise ih ima i sa Windowsom, 1.6 GHz atomom i postenom kolicinom memorije.

Jeste slab - ali tera XP, Office i radi ljudima posao... "Prave" laptopove mozes naci za ~400 EUR.

A te mini kutijice (nettop) mozes naci za ~200 EUR isto sa OS-om.

To je cut-throat jeftino trziste u kome Apple, Sony i slicni nemaju sta da traze - ali to trziste je upravo trenutno vrlo popularno u sirokoj (ne-IT) populaciji.

A razlika izmedju 500 i 200 EUR je velika - pogotovu ako ti razlika u feature-ima nista ne znaci.
[ tdjokic @ 11.06.2009. 01:34 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: .- pogotovu ako ti razlika u feature-ima nista ne znaci.
Ovo kod mene vazi u jednom drugom aspektu - svaki dan nove i nove verzije poznatih a i novih distribucija Linuxa, a meni trenutno na desktop masinici, sa Atom 1-core i 2GB memorije najbolje radi Mint, koji je izasao februara 2007! Pa sto se onda bunim? Prosto - taj Mint je "zastareo", nema nikakve podrske, ne radi nikakav repozitorij i gotovo.

A kad hoces Linux da pokrenes na nekoj starijoj masini, onda se ljudima nudi nesto gde opet ima jos manje drajvera nego za "brendirane" distribucije. Probao sam Slax, a on se buni, hoce vecu rezoluciju, izem ti takvu distribuciju "za slabije masine"!
[ HeYoo @ 12.06.2009. 01:54 ] @