Citat:
Daniel Fat
Mislim da trenutna formulacija tog predloga nije iskljucila OpenSource. Ali radi se na nekoj Good-Samaritan verziji za free software.
Komercijalna odgovornost mora biti zasnovana na komercijalnom ugovoru - o prodaji.
Ako nesto nisi kupio, ne mozes se pozivati na potrosacka prava.
Tako da nema nikakve potrebe iskljucivati OSS. Stavise, mislim da bi to bilo kontra-produktivno, jer postoje Open Source vendori koji prodaju svoj softver. U tom slucaju, ono sto ja ocekujem od njih je identicno kao i u pitanju bilo kakvog drugog softvera ili placenog proizvoda.
Citat:
Software je ekstremno kompleksan sistem. Kada se uzmu u obzir sve kombinacije mogucih konfiguracija i interakcije hardware-a i software-a nemoguce je dati neke pouzdane garancije.
Automobil je jos kompleksniji sistem, ide po raznim putevima, u njega se sipa kojekakvo gorivo - pa, opet, postoje zakoni i postoji ogranicena odgovornost prodavca - ogranicena, da, ali POSTOJI. Ja imam pravo da reklamiram neispravan auto, i imam pravo da trazim besplatnu popravku ako nije moja greska.
Takodje, recimo da ne mogu da kupim auto i da mi prodavac kaze da ne smem da ga vozim subotom, ili da ne smem da punim gorivo na Shell pumpama. A to se upravo desava kada danas kupim neki softver.
Vendori kazu, "pa mi ti nismo prodali softver, mi smo ti prodali ograniceno pravo... bla bla" - e onda ce zakon da regulise koja su moja minimalna prava, ispod kojih se nece ici.
Citat:
Da uzmem Microsoft kao popularan primer. Teoretski Microsoft bi tezio da umanji entropiju soft/hard configuracija dajuci garancije na svoj Windows samo ako ce raditi na Intel 2Ghz, 4Gb RAM-a i Nvidia graf. karticom sa bar 512Mb VRAM i samo sa Microsoft Assured Software-om. U osnovi PC bi izgubio svoju modularnost i postao konzola za rad.
Nije uopste potrebno raditi tako nesto - kao sto rekoh, odgovornost je uvek ogranicena.
Fora je sto mora postojati zakon koji propisuje MINIMALNU odgovornost - sve iznad toga je na vendoru.
Medjutim situacija gde softverski vendori mogu da piskaraju sta hoce po nekakvim EULA-ma definitivno treba da prestane i tome se mora stati na put - zakonski.