[ snajper007 @ 12.05.2009. 05:43 ] @
Neznam jesam li na dobro mjesto temu otvorio,nadam se da jesam.Imam dva FritzBox rutera verzije 7140 i 3030,na moju žalost oba su mi na Njemačkom jeziku.Dali ima neko koje već prebacivao na Engleski jezik neki od ovih fritzovih rutera i koji je postupak?Ja sam nekoliko puta pokušao sa novim firmware ali jednostavno neide,uvijek se vrati na Njemački jezik.Hvala svima
[ mrle 011 @ 12.05.2009. 14:05 ] @
ovde imas opisan kompletan postupak konvertovanja i jezika i annexa

http://www.ip-phone-forum.de/showthread.php?t=97250
[ misk0 @ 13.05.2009. 00:06 ] @
Treba biti oprezan sa tim. Sa default njemackim firmware-om sve ce raditi, sa drugim jezicima zna biti problema (to sam cuo na vishe mjesta pa bih prije nego sto to uradim, dobro se raspitao kako i sta i kako radi ta verzija koju bih htio uploadovati).
[ mrle 011 @ 13.05.2009. 09:19 ] @
fritzbox ima tamo neke svoje 4 particije.
na jednoj od tih particija (valjda trecoj) je u jednom fajlu upisano dal' je on nemacka ili internacionalna (engleska) verzija.
tu je isto upisano i koji je annex, A ili B.

proizvodjac (AVM) jednostavno nije, iz meni nepoznatih razloga, ostavio regularnu mogucnost (web interfejs --> update firmware --> select file --> itd.) da se nemacka verzija apdejtuje sa engleskim firmverom, i obrnuto.
isto vazi i za menjanje annexa.

citava poenta je u tome da se ta particija prepise i da se fritzboxu kaze da je on sada "englez", i/ili i drugi annex.
posle toga regularno apdejtujes engleske firmvere.

btw. ni firmvere (istog jezika) jednom apdejtovane, nije moguce vracati regularnim putem sa novije verzije na neku prethodnu.


slazem se da treba biti oprezan, a u principu su moguca samo 2 problema, tj. postoje 3 moguca scenarija posle ove akcije:

1) snalazis se malo sa telnetom i linux komandama, pratio si doslovce uputstva sa onog linka gore, prthodno procitavsi celu temu sa foruma
... i kao rezultat je tvoj fritzbox sada "englez".
sve radi isto kao i dok je bio "nemac".
jedina razlika je u tome sto na home stranici pise jedna recenica - "Changes not supported by manufacturer", al' to nema nikakve veze sa funkcionisanjem.
u tom slucaju ti ne vazi garancija, al' i to je nebitno, zato sto se fritzbox ne kvari.
ja mislim da se ta recenica napise tamo i kada recimo samo aktiviras telnet u fritzboxu.

2) drugi scenario je da nisi uspeo da uradis nista i da je sve ostalo kao i sto je bilo.
dakle, fritzbox ti je ostao "nemac", ali i dalje sve radi.

3) treci, najgori scenario je da syebes sve zivo i da ti vise ne radi nista.
da use.res sve po njegovim particijama i uzgubis svaku komunikaciju sa fritzbox-om.
meni je jednom to poslo za rukom. :)
medjutim i za to postoji resenje, zato sto fritzbox, nakon ukljucivanja u struju, u prvih par sekundi rada prvo startuje jedan mali FTP server, pa je moguce u tih nekoliko sekundi kroz prvi LAN port, na adresi 192.168.178.22, uspostaviti vezu.
ja nikad nisam cuo da je moguce nekako syebati i taj FTP server .... mislim software-ski.


internacionalne verzije novijih modela fritzboxa 7270 (i verovatno najnoviji 73xx koji je tek nedavno predstavljen tamo na sajmu, CeBIT-u) konacno mogu da rade sa oba annex-a, a "govore" i nekoliko jezika istovremeno.
pored engleskog i valjda italijanski, spanski, nemacki ....
... ne znam, nisam imao takav u rukama.
medjutim, nemacka verzija - koja je svima nama najinteresantnija, jer se do nje moze doci jeftino na eBay-u - je i dalje, koliko znam, samo annex B i "govori" samo nemacki.