[ mulaz @ 12.05.2009. 22:29 ] @
Kad smo vec zapoceli sa temama, sta sve kome NE treba gde... sam odlucio da i ja otvorim jednu.

Znaci da se vratimo u 'davnu' 2002. godinu, i WindowsXP.... Tada je user kuckao dokumente, pogledao neki film, slusao muziku, trosio vreme na ircu/msn-u... a sta taj isti user radi sada?

Ajde sad napisite sta sve to moze da se uradi na windows visti ili 7ici, a nije moglo na XP? Naravno pricamo o 'obicnim' userima, i ne o nekim kernel developerima i network administratorima,... Sta se je tu toliko promenilo (osim dizajna - teme), da bi user morao da plati 300, 400, 500eur za nov kompjuter, da bi terao vistu/7icu? Zamislite da vas pita sekretarica, sta je toliko bolje na visti/7ici, ostim sto 'lepse izgleda'?

Internet, muzika, filmovi, poneka slicica i igrica? moze na xp
Autocad? moze na xp
Photoshop? moze na xp
Visual studio? moze na xp
... ?

Isto pitanje moze da se prosiri na offce - Cega ima toliko novog u officeu 2007, cega nije bilo u recimo 2000/xp, a da obican user koristi?
[ SASA M. @ 13.05.2009. 03:35 ] @
To mu dodje kao da pitas sta ljudima koji voze trebaju sadasnje varijante kola, kad su lepo radile i one pre 30 i vise godina. Govorim o obicnim korisnicima, ne o ovim sto se trkaju, budze itd.
[ Srđan Pavlović @ 13.05.2009. 05:02 ] @
Kao sto izmedju ranijih automobila ima dosta razlike u odnosu na ove danas (recimo stariji su manje sigurni),
tako i izmedju XP-a i Viste ima razlika, samo je pitanje koliko su te razlike kome znacajne.

Za vecinu mislim da nije bitno (mislim na kategoriju "obican korisnik", igre, muzika, filmovi... i slicno)

Posto sam Win koristio za igranje, onda sam gledao ono sto igram, na cemu bolje radi, pa sam to stavljao,
nikakva sad posebna filozofija :)
[ Take 5 @ 13.05.2009. 08:04 ] @
"O mrtvima sve najlepše!" (30.06.2009 davaćemo godišnji pomen još uvek neprežaljenom XP), ali...
"Život teče dalje!"

PS
A može i ovako:
U vreme recesije i krize ne kupujte nov računar, za web-office-multimedijalne aktivnosti može i stari. Koristite neki mini-Linux (Slax. Puppy...) koji lepo i brzo rade i na starim mašinama. Instalacija traje 15 minuta i odmah sve radi!
Oprostite se od novih igrica, DirectX 10, 11, ... i ostalih nepotrebština!
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2009. 08:22 ] @
@Mulaz,

Tja, isto kao i -"Re: Za sta sve vam (NE?) TREBA Linux Kernel 2.6.28" - Windows 7 je redovan OS update, ne nudi nista revolucionarno u odnosu na prosli - osim sitnih doterivanja i optimizacija, te nesto bugfixova.

Isto vazi i za Office 2007 - stavise, Office 2007 je zapravo regresija, jer su bez ikakvog razloga odlucili da potpuno izmene UI.

Na kraju krajeva - vecina korisnika svakako nece kupiti novi Windows, vec ce ga dobiti sa novim hardverom, kada zamene stari - tako da u principu nemaju nista da izgube, osim sto ce dobiti nesto novih bugfix-eva i malo optimizacija UI-ja...
[ bachi @ 13.05.2009. 08:31 ] @
Citat:
mulaz: Ajde sad napisite sta sve to moze da se uradi na windows visti ili 7ici, a nije moglo na XP? Naravno pricamo o 'obicnim' userima...

Za običnog usera kakvih je velika većina, Vista ili W7 je totalno nepotreban trošak ukoliko se već ima XP, jer sve on što može da radi na Visti/W7 može i na XPu, čak i na Windows 2000. :)

BTW, muzika može da se sluša i na Windows 95, kao i filmovi da se gledaju, a i radi Opera sasvim ok, oće i Offfice 2000, pa što ti onda koristiš Windows XP, Office 2003/2007? :)

Edit: Blah, vidim da si linux taliban, ali dobro, odnosi se na sve druge. :D
[ Horvat @ 13.05.2009. 12:55 ] @
stvarno,hajde javite se win sedmasi i vistasi,
sta je toliko revolucionarno u visti/7-ici,da zahteva te silne resurse?
[nemam mogucnosti da isprobam istu,slaba masina]

cuo sam da vista ima neku zastitu za divx,da pokvari kvalitet slike,sto je potpuno bzvz [sad ja ripujem neki video s kasete,i on meni to zamulja,pff]

win 98 i win xp imaju dosta razlike
win xp [po mom nekom iskustvu/vidjenju] je spoj me i 2000

a sta je vista revolucionarno napravila? [koliko znam,zakrpe se jos "proizvode" za xp,pa cak i service pack-ovi]
ponavljam,sta cini vistu tako zahtevnom?

[bez ubacivanja linux-a,nema nikakve veze s ovom pricom]
[ jablan @ 13.05.2009. 13:18 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Windows 7 je redovan OS update, ne nudi nista revolucionarno u odnosu na prosli - osim sitnih doterivanja i optimizacija, te nesto bugfixova.

Pa što ga onda nisu pustili kao SP za Vistu?
[ combuster @ 13.05.2009. 13:23 ] @
Zato sto je SP free... ;-)
[ Catch 22 @ 13.05.2009. 15:00 ] @
Citat:
Horvat:  [koliko znam,zakrpe se jos "proizvode" za xp,pa cak i service pack-ovi]...

???
Od 30.06.2008 se ništa više ne pravi za XP. Nedavno je i kompletno prestala besplatna podrška korisnicima, koji su na to imali pravo.
Ne postoji apsolutno nikakva podrška za gomilu novog hardvera, koji se pojavio u zadnje 2 godine... XP je skoro potpuno nemoguće instalirati na neke novije brand name računare...
Jednom rečju "mrtav konj" ("Sad mu nije ništa...")! Lično, XP još držim na drugom hardu jedino zbog prastarog PCI SCSI Adaptera na koji mi je priključen scanner...
Ne shvatam uopšte koja je svrha ove diskusije?!?
Niko nas nikad nije ni pitao da li nam se neki softver dopada, uvek je bilo po principu "ako nećeš, a ti poljubi pa ostavi"

PS
Učite Vistu / Win 7 dok je vreme, da ne biste morali za koju godinu da pitate decu: "Jeeel' šinko, a kako se ovo radi?"
[ Srđan Pavlović @ 13.05.2009. 15:08 ] @
Citat:
Ne shvatam uopšte koja je svrha ove diskusije?!?

Hehe, ova recenica je bre TradeMark Advocacy-ja :D
[ Horvat @ 13.05.2009. 15:09 ] @
ne znam za novi hardware i drivere,mislio sam na update-e
e sad,ili meni retroaktivno dolazi po neki,ili se i dalje prave update-i ;)

i zasto ne drzis vistu/7 na drugom hardu?

pa konkretno pitanje ,sta je toliko revolucionarno,hajde manje "bombasticno" pitanje,sta je razlika u visti i xp-u?
sta to "vuce" toliki ram?
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2009. 15:42 ] @
Citat:
Jablan
Pa što ga onda nisu pustili kao SP za Vistu?

Iskreno, po meni je Windows 7 toliko "inovativan" da slobodno moze da se nazove Vista SP3.

Opet, sa druge strane - potpuno je na vendoru da bira kako ce verzionirati proizvode... Mislim, i Ubuntu je mogao 9.0 da nazove 8.5... nebitno. Ista stvar, u cemu je velika razlika izmedju Ubuntu 8-mice i 9-tke? Ja je ne vidim.
[ jablan @ 13.05.2009. 16:13 ] @
Sa http://www.ubuntu.com/aboutus/faq :

Citat:
How does the numbering system work?

The version number comes from the year and month of the release, it really is that simple.

*

The first release (Warty Warthog) was released in October 2004, release number 4.10.
*

The second release (Hoary Hedgehog) was released in April 2005, release number 5.04.
*

The third release (Breezy Badger) was released in October 2005, release number 5.10.
*

The fourth release (Dapper Drake) was released in June 2006, release number 6.06 LTS
*

The fifth release (Edgy Eft) was released in October 2006, release number 6.10.
*

The sixth release (Feisty Fawn) was released in April 2007, release number 7.04.
*

The seventh release (Gutsy Gibbon) was released in October 2007, release number 7.10.
*

The eighth release (Hardy Heron) was released in April 2008, release number 8.04 LTS.

[ loonies @ 13.05.2009. 16:14 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Mislim, i Ubuntu je mogao 9.0 da nazove 8.5... nebitno. Ista stvar, u cemu je velika razlika izmedju Ubuntu 8-mice i 9-tke? Ja je ne vidim.

Novi release se vezuje za godinu i mesec izlaska -> 9.04 = April 2009

Edit: Jablan pretece :)
[ loonies @ 13.05.2009. 16:18 ] @
Sto se tice teme, drugar muzicar, ne moze da tera Cubase na XP-u zbog 1.5 GB per app limit na RAM-u kada ucita sijaset VST-ova, pa covek ne moze komotno da radi :(
[ Body Bag @ 13.05.2009. 17:06 ] @
Pa s obzirom da je sveprisutan negativan imidz koji Vista nosi oko sebe bilo je potrebno nesto novo....novi naziv :)
I eto tako "novog" OS-a koji se odaziva na Win7 i koji ce u sustini biti sve ono sto je Vista trebala da bude jos na svom pocetku a nije-citaj ispeglana verzija iste,koja ce verovatno posle par SP-a biti dovoljno dobar da ljudi u vecem broju batale XP i predju na novu verziju OS-a ;)
No dobro,to je u principu dobra stvar ;)
[ Milos Dedijer @ 13.05.2009. 17:16 ] @
Al cudo jedno kako m$ ne moze da navuce negativan imidz i kad im sistemi navuku isti, ne moze da navuce negativan imidz medju masom cak ni kada umesto da kazu izvinite sto smo vas zeznuli za kintu sa vistom evo vam potpuno funkcionalan edit uz sp3 oni lepo kazu evo dajte nam jos toliko para pa cemo da pricamo... Ja sam nelegalnu kopiju viste imao 3 dana na kompu dok jos nije bio izasao sp1 i bio zadivljen merom neoptimizovanosti(redovni crash svega zivog) da bi na kraju jednog lepog dana (negde 3 dan od instalacije) sistem resio da mu je dosta bootovanja i da ce da prestane to da radi, ma nece ni u sejfu to je za whimps... reinstall? ne hvala.

@ topic

Meni ne treba apsolutno ni za shta.
[ NastyBoy @ 13.05.2009. 17:54 ] @
Citat:
Windows is just a bag of drivers

- Marc Andreessen

I to je sve sto taj "danasnji korisnik" treba da zna. 2009. je, no one cares.

Ali, posto je ovo advocacy, da dodam da ne znam ni kako taj Win 7 izgleda. Niti me interesuje preterano, pros'o voz. "Life without walls", ybte koja hipokrizija.
[ zaraza @ 13.05.2009. 18:04 ] @
Citat:
Milos Dedijer: Ja sam nelegalnu kopiju viste imao 3 dana na kompu dok jos nije bio izasao sp1 i bio zadivljen merom neoptimizovanosti(redovni crash svega zivog)

Kad neko izjavi ovako nesto, a pritom tvrdi "da se razume".....hmmmmmm.....
[ Sudomaster @ 13.05.2009. 18:23 ] @
Citat:
loonies: drugar muzicar, ne moze da tera Cubase na XP-u zbog 1.5 GB per app limit na RAM-u kada ucita sijaset VST-ova

Ja sam najnormalnije radio u Cubase pod XP-om. Drugar muzičar, nema blage veze o čemu priča. Pitaj drugara na čemu je radio pre nego što je izašla Vista?
Mislim odvale da te bog sačuva, možeš ovde pročitati...

Wintendo kao što sama reč nalaže, koristim za igranje a Vistu koristim...... jbg izgleda fency-je od XP-a (+dobio sam je uz komp) ništa više ni manje.

Btw koga znima kako da instalira Vistu za nešto manje od 2minuta (DVA MINUTA) neka pogleda ovaj klip: http://www.youtube.com/watch?v=FVbf9tOGwno
[ loonies @ 13.05.2009. 18:42 ] @
^ Ako imas resenje, verujem da bi se drugar muzicar obradovao.....

Znam da mi je neko vreme stalno kukao, nema sta nije sve probao, 3GB swich, pa neka zamena fajlova, dll-ova, sta ti znam sta sve ne...

Mada ja nisam bio nesto preterano zainteresovan da se upustim u problematiku M$ "COMPLETE DESKTOP OS"-a.
[ Milos Dedijer @ 13.05.2009. 19:29 ] @
Citat:
zaraza: Kad neko izjavi ovako nesto, a pritom tvrdi "da se razume".....hmmmmmm.....

Tvrdim da se razumem u windows? :\ A druga stvar imao sam brdo sveze izaslog hardware-a, 4gb rama(koji navodno na vista ne bi trebao da pravi problem a kad sam pocupao jednu plocicu iz kompa zivnuo je kao da sam ga izrokao nekim anabolicima) i 32bitnu vistu i iz nekog razloga cpu je skakutao sekund 70% sekund 0% bez da ja radim bilo sta i to je bilo vise nego primetno prilikom koriscenja i to ne mogu da pripisem nicemu do neoptimizovanosti a valjanih drivera jos neeema. A win xp x64 je kad je izasao bio prica za sebe, cak ni microsoftove aplikacije nisu imale verzije za isti(cak sta vise windows live msnger nije hteo da instalira ni x86 verziju savetujuci mi da iskopam negde neku stariju verziju) tako da sam imao sistem koji nije imao bugova i crasheva sam po sebi ali nisam imao x86 aplikacije sa starog wina su bugovale na njemu a tek je nesto malo x64 app-ova izaslo. No i jedan i drugi su zajedno radili 10 dana a da ni jedan ni drugi nisam svojevoljno zamenio pre pada.

Ja pricam svoja iskustva i ne kazem da je tako kod svih jednostavno kazem da moj hardware i ta vista nisu isli zajedno dok sam je probao jedared i nakon toga na istom tom kompu sa sp1 i radila je cakum pakum al mi treba legalan sistem i morala je da leti.
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2009. 20:17 ] @
Citat:

^ Ako imas resenje, verujem da bi se drugar muzicar obradovao.....

Znam da mi je neko vreme stalno kukao, nema sta nije sve probao, 3GB swich, pa neka zamena fajlova, dll-ova, sta ti znam sta sve ne...

Mada ja nisam bio nesto preterano zainteresovan da se upustim u problematiku M$ "COMPLETE DESKTOP OS"-a.

Ok ok, polako - da razjasnimo neke stvari:

1. 32-bitne Windows aplikacije, pod 32-bitnim Windows-om imaju pristup 2 GB fizicke memorije po defaultu. To se moze prosiriti na 3 GB - nebitno da li je XP ili Vista u pitanju. To je prosta podela kernel vs. user memorijskog prostora. Osim toga, iznad 3 GB nema smisla jer vecina PC racunara u poslednjem GB-u drzi PCI I/O prostor, i nije moguce bez razbijanja kompatibilnosti sa 32-bitnim drajverima taj prostor relocirati na 32-bitnom OS-u (prakticno je moguce, i to radi WIndows Server za trik pod #2)

2. Moguce je napisati 32-bitne aplikacije koje bi mogle videti vise memorije, stavise tu tehnologiju je korstio MS Exchange Server nekada davno - ali to nije resenje, jer je za to potreban i Windows OS koji to dozvoljava, a to su samo Windows Server-i

3. 32-bitne aplikacije pod 64-bitnim OS-om mogu pristupiti 3 GB memorije

4. 64-bitne aplikacije pod 64-bitnim OS-om mogu pristupiti mnogo vecoj kolicini memorije (koliko, zavisi od samog OS-a - ali u svakom slucaju vise od 128 GB pa na dalje

---

Ovo inace nema bas puno veze sa "COMPLETE DESKTOP OS-om" vec sa Intel arhitekturom, tesko da je Linux drugaciji po ovom pitanju.

Dakle, najvise sto se moze uraditi je da se taj program tera u 32-bitnom modu pod 64-bitnim Windows-om, cime ce imati 3 GB memorije adresnog prostora. Sve vise od toga je nemoguce sa 32-bitnom aplikacijom, osim ako ona sama nema interni menadzer memorije koji omogucava "swap-ovanje" nepotrebnih stvari iz iste.

---

Back on topic - iskreno, Windows 7 i Vista nude znacajno vise od XP-a po pitanju sigurnosti, izolacije procesa i po pitanju hardverske podrske. Sa druge strane, Windows 7 je samo minorni update u odnosu na Vistu, sa dosta sitnih optimizacija i malo ispeglanog korisnickog interfejsa

Iskreno, Windows 7 NE BIH platio - ako ne moram, vec bih cekao da kupim novi hw. sa njim.

Vistu bih mozda i uzeo i zamenio XP da kojim slucajem imam masinu sa XP-om koja je bar Core 2 Duo sa 2 GB RAM-a.... Opet, kako menjam notebook i desktop PC otprilike svake druge godine, tesko da bi me uhvatio "medju period" da moram sam da kupujem OS.

Naravno, ovo je cista ekstrapolacija - posto imam MSDN pristup, pa mogu da imam koji hocu MS OS - pa moj izbor pada na Windows Server 2008 (R2, trenutno u RC verziji) - koji je meni definitivno najbolji Microsoft OS ;-)
[ Zoran Milovanovic @ 13.05.2009. 20:32 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Iskreno, Windows 7 NE BIH platio - ako ne moram, vec bih cekao da kupim novi hw. sa njim.

Jos ce da ispadne da dobijas dzabe Win uz new hw? Od kada to ...? Nemoj da pricas tako, posle imam ogromne muke da objasnim ljudima da su platili Windows ___ , a ne dobili kao poklon od MS-a ili proizvodjaca hw-a, kako oni misle.
[ Zoran Milovanovic @ 13.05.2009. 20:39 ] @
Eh, da i da kazem zasto, pa treba mi (win 7/vista) da imam 20fps-a u CS-u sa x4500 :(... Igra koja je stara 10 god.. i pre 10 god je davala 100fps-a or more (do duse ne na x4500) i sada daje vise od bednih 20 sa XP-om. Kako izadje novi wintendo tako performanse opadnu ;( Svaka im dala.
[ combuster @ 13.05.2009. 20:56 ] @
@dimkovic
Citat:

Ovo inace nema bas puno veze sa "COMPLETE DESKTOP OS-om" vec sa Intel arhitekturom, tesko da je Linux drugaciji po ovom pitanju.

Code:

The Linux kernel includes full PAE support starting with version 2.6,[3] enabling access of up to 64 GB of memory on 32-bit machines.
 A PAE-enabled Linux-kernel requires that the CPU also support PAE. As of 2008[update][citation needed], 
many common Linux distributions come with a PAE-enabled kernel as the distribution-specific default.

http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

Kao sto rece od 2.6 kernel-a je PAE podrzan, znam jer kad se pojavio imao sam par gadnih problema na PAE enable-ovanim kernel-ovima...
Mozda sam te i pogresno razumeo...
[ loonies @ 13.05.2009. 21:04 ] @
@dimkovic

Videcemo kako ce da radi kada mu stigne naruceni Cubase 5 iz Svabije...

Iskreno se nadam da ce da resi muke, samo da mi ne kuka vise
[ zaraza @ 13.05.2009. 21:13 ] @
Citat:
Milos Dedijer: Tvrdim da se razumem u windows? :\

Ne znam ja sta si ti dodavao, oduzimao, cackao itd.
Ali tvrditi "meni je to crklo posle 3 dana", bez uvida u celokupno stanje stvari je smesno.
A jos smesnije je pljuvati win zbog nedostatka podrske za hardver, pogotovo u prici o Linuxu :):) I aj se kladimo da cu da stavim Lin na 2 racunara (eeePC, Gateway) i da cu da potrosim duplo (duplo duplo duplo) vremena da pronadjem sta radi, a sta ne radi, sta mi treba za lan, sta mi treba za grafu, sta mi treba za touch pad.....
I jel se govori o XP64 ili Visti?
[ Zoran Milovanovic @ 13.05.2009. 21:16 ] @
@zaraza, ovo je prica o Linuxu? OMG. Ponovo ne citas.
[ zaraza @ 13.05.2009. 21:17 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic: @zaraza, ovo je prica o Linuxu? OMG. Ponovo ne citas.

Sad citam :)
Al s ozbirom da su obe teme kudkojimilimojiajmoopetukrug, nisam promasio :)
[ musicmaster @ 13.05.2009. 21:32 ] @
@zaraza

Ma pusti ti njega, on ima 20fps,
a vrlo verovatno nije ni 100% siguran da mu je umesto Linux-a, Win na hardu..
[ degojs @ 13.05.2009. 21:45 ] @
Citat:
Ivan:
Sa druge strane, Windows 7 je samo minorni update u odnosu na Vistu, sa dosta sitnih optimizacija i malo ispeglanog korisnickog interfejsa

Mislim da su Service Pack-ovi više na taj fazon: gomila zakrpa, optimizacija i poneki mali apdejt nečeg.

Ne bih baš Win 7 okarakterisao tako, u odnosu na Vistu. Pazi, čak i da Win 7 jeste (a nije) samo gomila manjih poboljšanja, da li je to na kraju minor update, ako tih poboljšanja ima mnogo? Nisam siguran.

Osim toga neka poboljšanja i nisu tako sitna, jesi li video razlike između WDDM 1.0 i 1.1?

Naravno, ko ima dosta memorije, njega boli uvo za ovaj graf, ali neki bi mogli baš da osete ovakva poboljšanja, itd.

Ili mogućnost dizanja sistema direkt sa VHD slika.. Jasno, većini to ne znači, ali npr. meni će super da dođe.

Prođi polako kroz listu.. nije to, sve skupa, baš malo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Features_new_to_Windows_7
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2009. 21:50 ] @
Citat:
Combuster
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

Kao sto rece od 2.6 kernel-a je PAE podrzan, znam jer kad se pojavio imao sam par gadnih problema na PAE enable-ovanim kernel-ovima...
Mozda sam te i pogresno razumeo...

Jesi me pogresno razumeo - to o cemu pricas sam vec naveo kao slucaj #2 :)

32-bitni Windows XP, Vista i Server 2003/2008 imaju PAE - doduse, u XP-u (bas kao i u Visti 32-bita) se PAE koristi za softverski DEP iskljucivo - fakticki je nevidljiv za bilo sta drugo osim jedan mali deo NT kernela, dok se na Windows Serveru PAE koristi i za PAE-aware 32-bitne aplikacije (kao sto je vec pomenui Microsoft Exchange)

Problem sa kernelom koji dozvoljava PAE za aplikacije/drajvere je sledeci:

a) Kao prvo, da bi bilo neke koristi od PAE-a moras imati i 32-bitnu aplikaciju koja razume PAE i koja moze da bude u stanju da radi sa stranicama od po 4 GB, 99.999999% 32-bitnih aplikacija to nisu - izuzetak su enterprise baze podataka, neki serveri i sl...

b) Da bi PAE mogao da se koristi za aplikativnu podrsku (a ne samo za DEP kao u 32-bitnim Client MS OS-evima), potrebno je da kernel remapira PCI I/O prostor van prvih 4 GB - problem sa ovim je sto, bar za Windows, postoji gomila 32-bitnih drajvera koji su pisali idioti (ili, jednostavno to nije bio requirement) i koji negde u svom kodu koriste 32-bitne pointere za predstavljanje adresa. Ti drajveri ne mogu da rade jer ce njima PCI I/O prostor biti nedostupan (kao sto rekoh, jer on mora biti relociran ukoliko se PAE koristi za multi-taskovane aplikacije)

Zbog ovoga Microsoft Windows dozvoljava PAE-aware aplikacije samo u nekim Server verzijama OS-a - jer je za njih broj drajvera vrlo limitiran i pod kontrolom su. Kada bi se aplikativni PAE dozvolio u generalnim 32-bitnim distribucijama, nastao bi haos jer bi bar pola drajvera jednostavno odbilo da radi.

Kako je sa Linuxom, zaista ne znam - ali sam vrlo siguran da ima dosta 32-bitnog drajverskog koda koji nije PAE-aware, i onda imas isti problem. Ako se na to doda da je korist od PAE-a vrlo limitirana, iskljucivo za PAE-aware aplikacije, jasno je da je on imao smisla samo u uskom broju slucajeva - ogromnim bazama podataka, recimo - dakle, server-side, sto opravdava MSFT-ovu odluku da PAE za aplikacije drzi samo u Server-ima.

--

Verovatno su tvoji problemi sa PAE kernelom u Linuxu upravo izazvani ovim sto sam napisao - ne mozes tek tako da ukljucis PAE i da ga uneses u ceo multitasking sistem (context switching, paging, itd...), moras imati drajvere koji su svesni da PCI I/O prostor moze da bude na adresi vecoj od 0xFFFFFFFF a takvih 32-bitnh drajvera je vrlo malo u odnosu na broj objavljenih ;-)
[ Zoran Milovanovic @ 13.05.2009. 22:29 ] @
@musicmaster http://www.elitesecurity.org/p2273354 od mene toliko za tebe u narednih mesec - dva... mozda i vise, zato slobodno sjasi..

eh, da i crko je zato sto je pod linuxom... posto ces verovatno tako neku glupost da napises, mada tebe je tesko prepoznati, jer je l' te.. noobina... sto bi rekli na onoj glupoj reklami, idi gledaj u sunce ili tako nesto...
[ Milos Dedijer @ 14.05.2009. 00:00 ] @
Citat:
zaraza: Ne znam ja sta si ti dodavao, oduzimao, cackao itd.
Ali tvrditi "meni je to crklo posle 3 dana", bez uvida u celokupno stanje stvari je smesno.
A jos smesnije je pljuvati win zbog nedostatka podrske za hardver, pogotovo u prici o Linuxu :):) I aj se kladimo da cu da stavim Lin na 2 racunara (eeePC, Gateway) i da cu da potrosim duplo (duplo duplo duplo) vremena da pronadjem sta radi, a sta ne radi, sta mi treba za lan, sta mi treba za grafu, sta mi treba za touch pad.....
I jel se govori o XP64 ili Visti?

Crklo posle 3 dana uradio restart kad sam instalirao sveze izasle nvidia drivere i restartovao nakon cega sam dobio blank screen po butu bilo u safe ili normal modu. Ne moze da se upali task manager, ne moze nista da se uradi. I po bug reports vidim da nisam jedini sa istim problemom. Hvala dovidjenja. Ne pljujem win zbog toga kazem samo da nije radio kako treba nakon instalacije dok evo Fedoru koristih out of the box a i ovaj svezi kubuntu uz sitna cackanja. Na kraju krajeva da nemaju wl msn za svoje novo chedo vec moram da pokusam sa starijim verzijama. :@

De bas nadje eeepc kad ima full linux support a dobar i deo dolazi sa implementiranim linuxom, da ako i taj tvoj nije dosao. :)

U principu ako nemas neki no name hardware 95% stvari ce ti raditi out of the box bez jurnjave za ikakvim driverima. Evo ja sam instalirao kubuntu pre par dana da ga isprobam i nisam jurio nista da osposobim ni jedan device a imam i lan kartu i zvucnu i shtampac i webcam i eksterni modem i sve te sitne gluposti sa strane i sve rade sa default driverima. Jedino sto sam zapravo uradio vezano za osposobljavanje hardware-a je to sto sam nakon instalacio odabrao zeljeni nvidia driver iz liste ponudjenih i kliknuo ok. Za nekih 10-15 minuta od ubacivanja diska sam imao instaliran sistem, podesen onako kako bih ga i sam podesavao, otvorio browser upalio es i u pozadini u kpackageit uneo imena nekih 20-ak programa koji mi trebaju i zamolio moj sveze instalirani sistem da ih downloaduje i instalira da se ja ne cimam 3 sata iduci na 20 sajtova ili lomatajuci po 20 lokacija po hardu ne bih li instalirao neku donekle zastarelu verziju programa koju sam skinuo 2006.

A to sto vam je vece cimanje da nesto namestite na linuxu nego na windowsu to je do toga sto na winu radite vec sigurno 7-8-14 godina pa vam sve deluje tacno tamo gde treba da bude iako je u stvari tacno tamo gde ste naucili da jeste. Dok dajte mom calu i jedan i drugi i bojim se da ce mu biti isto cimanje da ih namesti mozda cak i vece dok namesti m$ovo mezimce jer nisam siguran da zna sta su driveri i zasto mora da ih instalira i zasto mu je sve 800x600 i blurovano a uradio je sve sto je pisalo nakon sto je kliknuo install.

Sve u svemu prica je krajnje besciljna... Svi sistemi sa iole primetnim market share-om imaju sposobnosti da bez cimanja zavrse sve osnovne poslove(surf, muzika, dvd, kucanje,...) samo je pitanje da li cete da platite za to ili ne, dok su sve dalje price glupe i ne treba porediti profesinalni komercijalni software sa open source programima pisanima na bazi dobre volje, dajte ljudima koji prave gimp 999$ po komadu pa kad unajme horde japanskih shtancera da im zavrsavaju posao da vidim kolika ce onda razlika biti izmedju ps i gimpa. Nerviram se kad mi neko ko ima instaliranu vistu sa office 2007 i cs4 photoshopom i na njemu 5 puta godisnje edituje neku sliku iz zabave i otkuca 5-6tekstova kaze kako je windows konza iako ne radi nista sto linux, openoffice i gimp a nije ni svestan da bi u normalnom svetu trebao da plati 2000$ za to. :\ Slazem se da to nije puno ako stvarno imate potrebe za ovim i da je to jedna mesecna plata dobrog dizajnera ali ukoliko vam komp sluzi za sto puta ponovljene gluposti zasto davati toliki novac? Pa zamislite da imate firmu sa 30 radnika koji iskljucivo shtancuju fakture, surfuju i kucaju dokumenta...
[ Catch 22 @ 14.05.2009. 00:26 ] @
^ Ovo dole je uslikano onomad...

[att_img]

Za sve te godine, nikada mi Vista nije "pukla"... trenutno je SP2 (RTM).

Cerki sam na laptopu instalirao OEM Vistu Ultimate SP1, pre godinu dana i jos uvek sve glatko i bez problema radi.

Zadnjih godinu dana, u prodavnici u kojoj radim instaliram iskljucivo Vistu na razne racunare, bez ijednog jedinog problema.

Komentar trenutno pisem iz Windows 7 RC, koji je podignut sa virtuelnog diska.

Na drugom hardu imam XP SP3, koji mi treba samo jos zbog podrske za neku stari PCI SCSI adapter, koji koristim.

U dzepu imam mali USB Flash (2 GB) na kome je multiboot:
-Slax 6.2.0 Linux (with PAE support up to 64GB RAM)
-Puppy Linux
-Hiren's Utilities
-Mini WinXP

Ponekad poteram i neki Live CD Ubuntu 9.04 / Kubuntu 9.04

Za Linux sam kompletni tutulajkan, ali eto pomalo ga koristim kad mi zatreba.

Za nikoga "ne navijam" (ni u sportu ni u IT svetu), ne vidim zasto bih sebe na bilo koji nacin ogranicavao - koristim ono sto mi treba, kada mi treba...

PS
Da ponovim pitanje: "Koja je uopste svrha ove diskusije?"
[ musicmaster @ 14.05.2009. 01:37 ] @
Citat:
Catch 22
PS
Da ponovim pitanje: "Koja je uopste svrha ove diskusije?"

Svrha je da se napravi makar 10 strana 'neke' diskusije.
I da bude TOP, na ES naslovnoj, valjda to...
'bem li ga!

@Zoran Milovanovic

Jednom je "neko dete" izbauljalo da su SVI WINDOWS korisnici puni s*****
A shto bre dete tako?
Jel' vidish da te kaznila neka "visha sila"? :D

Sinko, iskreno se nadam da su ti tih 2.5" pod garancijom josh uvek,
shta drugo da ti kazem?
[ combuster @ 14.05.2009. 07:00 ] @
@dimkovic

Ok, malo si ga bio zbrzio pod 2 a ja se bas ne razumem u Windows servere i Exchange pa te nisam odmah ukapirao....
Ono sto je PAE omogucio je da OS "vidi" celih 4GB RAM-a i vise (izgleda mi da to koliko windows vidi zavisi i od verzije windows-a), Sada sam proverio da windows rezervise 2GB adresiranog prostora za aplikacije dok ostatak od 2GB recimo je rezervisan za windows sistemski software osim ako ne koristis /3GB u boot.ini... Ovo sam sad video na msdn-u ;-)

Pod Linux-om se ne secam kakvih sam tacno problema imao, secam se samo da je na mandrivi ja mislim pre jedno 2-3 godine PAE kernel bio default i da sam ga posle zamenio sa pae disabled kernel-om jer sam ionako imao 2GB ram-a... Od kako koristim 64bit linux nema potrebe vise za tim cim ti je CONFIG_64BIT=y setovan u kernel config-u... :D

@musicmaster and the rest of you's

Voleo bih da Windows 7 nije moguce crack-ovati i da svi vi windows korisnici lepo platite za svoj OS pa onda da branite sa novog POV-a... Ja mislim da bi onda market share linux-a presao 1% (bez nagadjanja molicu lepo na koliko ;-))...
[ Catch 22 @ 14.05.2009. 07:48 ] @
Citat:
combuster:..
Voleo bih da Windows 7 nije moguce crack-ovati i da svi vi windows korisnici lepo platite za svoj OS pa onda da branite sa novog POV-a... Ja mislim da bi onda market share linux-a presao 1% (bez nagadjanja molicu lepo na koliko ;-))...

Windows 7 Build 7100 (Release Candidate) je trenutno besplatan i svako (uključiv i Linux zealote) može da ga preuzme potpuno legalno sa MS sajta. Dobiješ od njih i potpuno legalan serijski broj, koji se automatski aktivira preko interneta. RC verzija ističe 2010...
Slobodno ga i ti probaj ne košta ništa, baš kao Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu!

Windows 7 Release Candidate: Download instructions
[ Jbyn4e @ 14.05.2009. 08:23 ] @
^^ kosta kosta.. mora da se unese serijski broj, ipak je to korak vise nego kod linuxa :)) a i ne vazi do kraja zivota :( (poenta je u onom trenutno)

Btw. probao sam windoze 7 u virtualbox-u pod opensuse-om, lepo radi (ono sto sam probao), osim sto nema graficku karticu dovoljno dobru pod virtualbox-om (sa guest addon-ima), pa ima samo score 1 za grafiku...

Mada ni ja stvarno ne vidim razloga za pljuvanje po svim tim OS-evima, svako koristi ono sto zeli sta mu odgovara.

P.S. Samo mi nije jasno sta stavise sve u tih 2.5 gb, kad nema skoro nikakvog software-a osim OS-a, linux tu dodje sa svim i svacim na jednom cd-u/dvd-u...
[ combuster @ 14.05.2009. 09:57 ] @
@Catch22

RC verzija istice juna 2010-te, i sta ces onda... Pokrenucemo ovaj thread jos jednom tada... ;-) Kazem samo lepo bi bilo da kad W7 izadje na police da ga je nemoguce crack-ovati i onda bi se mirno zavalio u stolicu i posmatrao chain of events... :D
[ icobh @ 14.05.2009. 11:18 ] @
Ispašće da sam ja bio u pravu, kad sam prije koju godinu rekao, da su najveći pirati i plagijatori ovi zagovaraoci OSS-a! Sve tamo neke priče, Windows se plaća, Windows njesra, EULA, igrice skupe, a kod njih na Linuxu se tjeraju sve popularniji naslovi kroz Cedegu/Wine, žive od reinstaliranja Windows-a (vjerovatno legalne kopije instaliraju), te im smeta što se novi Win ne može crackovati itd... Takođe, kao da su igrice koje se tjeraju na Linuxu kroz Cedegu besplatne, samo zato što je Linux besplatan. How Yes No. A koliko ja znam, i Cedega se plaća. Ajd da vidim koliko vas je platilo licencu?!
[ Sapphire @ 14.05.2009. 11:27 ] @
Netko je pitao zasto Win7 / Vista...

1. Da se slozim sa Catch 22: ni meni Vista nije imala niti jedan crash ili problem od instalacije. Doduse, radi se o SP1, koji je ispravio dosta problema (ukljucujuci onaj sa sporim kopiranjem). Datum instalacije - 30.8.2008
2. Aero - svatko ima svoj ukus, tako i ja imam svoj. Meni je Aero odlican, i cak dosta funkcionalniji u nekim slucajevima.
3. Start meni - isto puno pregledniji, i bolji. Search na dnu koristim skoro uvijek za nesto, nema navigacije kroz hrpu menija, osim ako to nije bas potrebno.
4. Windows Explorer - Sama navigacija kroz foldere je milion puta ugodija, kraj hard diskova se prikazuje prostor koji je slobodan, desnim klikom na flash memoriju dobija se opcija safely remove, address bar je funkcionalniji itd... Meni ove sitnice puno znace, i to je moj ukus.
5. DX10 - zar je potrebno reci zasto ? :)) Ne vidim razloga zasto ne bi sa prijateljima uzivao u eksplozijama u World in Conflict, ili sjeckao drvece u Crysisu gledajuci kako se grane savijaju (iako je ruku na srce, sama igra bezveze) ...
6. Avalon je uveden s Vistom, iako se naravno moze skinuti i za XP.
7. Windows Media Center je isto dobio facelift
8. Sad sto se tice Win7, u njemu dolazi dosta poboljsana verzija kernela, tako da je to ogromno poboljsanje samo od sebe. Gledao sam par testova, i u svakome Win7 razbija i XP i Vistu po performansama i memory footprintu.

Ima samo jedna djelomicna istina u prethodnim postovima, koji su spomenuli da ovo sve lici na SP zakrpe za postojece OS-ove, tj. da nista nije novo ili revolucionarno. Sa tim se donekle slazem, jer je vidljivo da ce M$ izbaciti Win7 daleko prije roka (sad zasto je to tako, da li samo zbog profita i "slabe" prodaje Viste, ko ce ga znati zasigurno). Isto druga stvar koja nedostaje je kolicina WOW feauture-a sa svakom novom verzijom, a koja ipak znacajno kosta. Meni je WOW bio sa Vistom i WinFS-om, od kojeg ni traga ni glasa. WOW mi je bio i Aero i DX10, ali opet to se smanjuje iz verzije u verziju. Win7 mi se svidja samo zbog tzv. performansi, i stvarno mi je tesko vidjeti u kojem ce se smjeru dalje razvijati Windows. Vecina izmjena su ili kozmeticke, ili jako malene (iako veoma korisne).
Sad, zasto sam rekao djelomicna istina: zato jer se prica uvijek ponavlja. Kad je XP izasao, na ES su teme bile identicne ovima o Visti, samo je potrebno zamjeniti naziv OS-a. Bas sam nedavno gledao na archive.org, pa ako ko zeli, nek kuca elitesecurity.org na way back machine...
Ne treba podcjenjivati talenat i inovacije koje se mogu stvoriti u kratkom vremenu, pa tako i sa buducim Windowsima koji su tek pred nama. Mozda jednom docekamo i WinFS :D

P.S. za ove sitnice sto sam naveo da mi se svidjaju u Visti, nemojte samo navesti da postoji hrpa 3rd party programa koji isto daju, jer to nije to ...

Over&Out
[ Body Bag @ 14.05.2009. 11:52 ] @
Koliko je tacno da Vista a sada i Win 7 nema vise isti TCP/IP stek koji je bio BSD based kao XP vec novi koji je nanovo pisan?
Prica se po netu da je to i jedan od razloga zasto Vista nije bila prihvacena dobro u poslovnom okruzenju...
Trac ili istina? :D
[ Catch 22 @ 14.05.2009. 11:55 ] @
Citat:
combuster: ...RC verzija istice juna 2010-te, i sta ces onda...

Koliko površno znam, nisu ni sve verzije Linuxa "večite"... i Ubuntu moraš 1-2 godišnje da skidaš novu verziju...
Citat:
We issue a new desktop and server release every six months. That means you'll always have the latest and greatest applications that the open source world has to offer.

Ubuntu is designed with security in mind. You get free security updates for at least 18 months on the desktop and server...

What's the big deal?

PS
Brzo nakon zvaničnog izlaska Win7 final, biće opet sledeća beta verzija (Win 8?) free... eto i veverice su ponešto naučile od velkih Open Source magova!
[ Body Bag @ 14.05.2009. 12:30 ] @
Citat:
icobh: Ispašće da sam ja bio u pravu, kad sam prije koju godinu rekao, da su najveći pirati i plagijatori ovi zagovaraoci OSS-a! Sve tamo neke priče, Windows se plaća, Windows njesra, EULA, igrice skupe, a kod njih na Linuxu se tjeraju sve popularniji naslovi kroz Cedegu/Wine, žive od reinstaliranja Windows-a (vjerovatno legalne kopije instaliraju), te im smeta što se novi Win ne može crackovati itd... Takođe, kao da su igrice koje se tjeraju na Linuxu kroz Cedegu besplatne, samo zato što je Linux besplatan. How Yes No. A koliko ja znam, i Cedega se plaća. Ajd da vidim koliko vas je platilo licencu?!

Ne vidim zasto bi neko davao pare za Cedegu kada je tu besplatni Wine koji radi vise nego odlicno
Cedegu sam imao takodje prilike da probam i mogu da kazem da je to ustvari zasarenjena verzija Wine-a koja ima fensi meni i next,next dijaloge-istina hvale se i nekim posebnim optimizacijama i tome sl ali realno gledajuci ja mislim da je to tipicna navlakusa da se iskesiraju pare jer su compatiblllity liste aplikacija prilicno slicne kao kod onih za Wine
Sto se tice reinstaliranja Windows-a ja tu uslugu ne naplacujem,bar ne svojim drugarima i svojoj blizoj okolini-mozda sam trebao i to da uradim jos dosta ranije,mislim da bi silne pare zaradio sa kakvim sam se sve glupostima sretao-ono kontam da je to zbog toga sto je Win tako savrsen OS :D

[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 14.05.2009. u 16:00 GMT+1]
[ combuster @ 14.05.2009. 13:25 ] @
@catch22

Ja mislim da 2011 neces videti W8... :D Vista i W7 su blizu po release-u jer se moralo nesto uraditi povodom Viste...

A ubuntu release na svakih 6 meseci ne moras da reinstaliras, kroz klasican update dobijes novu verziju, sudo apt-get update -d tako bese nesto...
Inace ja koristim Arch koji je rolling release i on dobija samo sa vremena na vreme novi image od 300MB samo zato da ako reinstaliras Arch da ne bi update-ovao sa neke prastare verzije, inace sve novo sto izadje odmah je u repo-ima...

@icobh

Citat:

Takođe, kao da su igrice koje se tjeraju na Linuxu kroz Cedegu besplatne, samo zato što je Linux besplatan. How Yes No.

Neki od nas igraju StarCraft koji su kupili za 999.99 dinara :D I Urban Terror koji je free... :P

A kao sto vidis ja bih radije da je W7 crack-proof i da ne moram da instaliram windows-e vec linux-e :P
[ Ivan Dimkovic @ 14.05.2009. 13:27 ] @
Citat:
Body Bag
Koliko je tacno da Vista a sada i Win 7 nema vise isti TCP/IP stek koji je bio BSD based kao XP vec novi koji je nanovo pisan?
Prica se po netu da je to i jedan od razloga zasto Vista nije bila prihvacena dobro u poslovnom okruzenju...
Trac ili istina? :D

Smejurija - WIndows je imao TCP/IP stack preuzed od BSD-a u Windowsu 95 i 98 - TCP/IP stack je odavno raspisan od nule i nema veze sa BSD stackom, a od verzije u Windowsu 2003 Server (XP SP2) je ceo TCP/IP stack prebacen u kernel mod (HTTP.sys) sto mu je zapravo povecalo performanse (a razlog zasto su prebacili stack u kernel mod je zbog konkurencije - citaj Apache-a i Linux-a koji su uradili istu stvar ranije).

Vista nije bila dobro prihvacena u poslovnom okruzenju jer je zbog agresivnog pristupa promene sistema privilegija ostalo jedan mali broj problematicnih aplikacija. Medjutim, kako su te aplikacije mnogim firmama krucijalne, nije imalo smisla prelaziti na istu.

Zbog ovoga je Microsoft u Windowsu 7 uveo i opciju da aplikacije koje ne rade u "compatibility" modu mogu biti pokrenute tako sto ce zapravo biti startovan Windows XP u virtuelnoj masini. Takvih aplikacija je daleko ispod 1%, ali - nekim firmama su kriticne, i nekako je moralo biti sredjeno da one ipak rade po svaku cenu
[ Zoran Milovanovic @ 14.05.2009. 14:38 ] @
[off]
@musicmaster imas li ti dokaza za to sto pricas? Posto eto, ja imam kopiju svih poruka koje su se ikada pojavile na toj temi, bolje da ne citiram sebe. A jos manje tebe.

Seti se samo kome je Gojko obrisao 6-7 posta iz iste teme na prvu? A kome editovao jedan i obrisao 2 u kome stoje izvinjenja (obrisao ih, jel ako je odstranio recenicu iz 1og posta, nema potrebe da stoje ni ove) za ono sto je napisano jer nije trebalo tako da zvuci? Sve u svemu, recenicu koju ti koristis kao moju, nije moja, nije toliko "ozbiljno zvucala" niti tvoja ima "" na kraju, kako je moja imala, sto je, eto jos jedan dokaz da je nisi razumeo. Takodje to sto je pisalo u mojoj recenici se odnosilo na ljude koji se pojavljuju u klipu i ke*aju nesto o Windows-u. A ako ne verujes da kake, ti pogledaj ponovo.

+KDE 4.x je portovan na Windows platformu, i ona tema nije trebala da ima taj smer ka lin vs win. Ali trolovi poput tebe su jedva docekali tako nesto.
Tako da molim te, preskoci mene sa tim tvojim "fes fazonima" i idi gledaj u sunce...
[/off]

Sorry svima. Samo sam morao da objasnim par stvari. Nadam se da se ovo nece nastaviti ovde. Ali mi se iskreno sere (a nisam jedini :P) od njegovog prozivanja i pameti koje prosipa ovde ...

p.s. musicmaster drago mi je da ti idem na zivce
[ musicmaster @ 14.05.2009. 15:20 ] @
@Zoran Milovanovic
Citat:
bla, bla,. bla....bla, bla, bla, bla..kba......mooooo,.bbla. bla, bla....mee, eee-ee-e-ee -ee, kokodak, bla, bla,lba...lll
.........prd! ...........................mamaaaaaa.....tataaaaaaa,,,,.....kmeee.....
...........................................
ldkall,bla, bla, blba...

Dobro. Ne.
Ne idesh mi na zivce.
Tebe se setim samo kada zavrshim veliku nuzdu,
pa pogledam iza sebe shta sam napravio.

Shalim se malo....

@combuster
Citat:

Ja ne bih voleo da Ubuntu dobije svoju cenu, kao shto i hotje kad-tad,
te tjete onda morati da trazite novo reshenje koje se apdejtuje na svakih mesec dana na novu free verziju,
ali koga josh briga shta bih ja voleo, jel' da?
[ Ivan Dimkovic @ 14.05.2009. 15:23 ] @
Citat:

Po ovoj logici, Linux bi trebao prosto da briljira na trzistima gde se Windows u vecini slucajeva placa.

Pa opet, nista od toga.

OEM Windows uz racunar je 70-tak EUR - cena racunara je obicno 400-500+ EUR. Vala, cenim da bi vecina ljudi >CAK< i u Srbiji pre dala 70 EUR nego da se zlopati sa nekim konzolama, xorg.conf-ovima i ostalim budalastinama.
[ Sapphire @ 14.05.2009. 15:29 ] @
Zaboravi samo napisati nesto u vezi ovoga, od autora teme:

Citat:
Isto pitanje moze da se prosiri na offce - Cega ima toliko novog u officeu 2007, cega nije bilo u recimo 2000/xp, a da obican user koristi?

Ima velike razlike, u funkcionalnosti sucelja. Ribbons je najbolji i najfunkcionalniji GUI za ovakav tip aplikacija koji sam ikada vidio. Istina je da vrlo mali broj korisnika koristi shortcut-e, tako da je sucelje sve. Bilo ko koga sam vidio da koristi Office 2007, bio je prezadovoljan. Ipak, kao i uvijek, istina je da je 99% njih imalo cracked verziju, pa se postavlja pitanje: Da li bi platili da predju na 2007 verziju, sa recimo xp verzije? Moje misljenje je da bi, barem vecina njih (pogotovo na zapadu, gdje je standard daleko veci, i kupovina softvera manje bolna po novcanik).
Ovo se sve dakako odnosi na korisnike Word-a, koji je i najkoristeniji Office program. Od internih poboljsanja, 2007 donosi i novi file format: Office Open XML.
[ Horvat @ 14.05.2009. 15:32 ] @
[off: zorane nemoj da brkas "je l' " i "jer" ,izgubio sam se u poruci tvojoj... sa je li pitas, sa jer odgovaras navodeci razlog,ukratko]

@ivan,a koji su problematicni programi ?
[ Ivan Dimkovic @ 14.05.2009. 15:36 ] @
Citat:
Horvat
@ivan,a koji su problematicni programi ?

- Za pocetak mogu biti neki 16-bitni programi iz praistorije koji se ne ponasaju predvidjeno pod Vistom zbog ogranicenih prava pristupa.

- Onda svi programi u cijem su sastavu bili servisi koji interaguju sa korisnikom na desktopu, kao i sa svojim komponentama koje startuje korisnik i od toga im zavisi rad - parcijalno je to moguce resiti, ali i to nije 100% pouzdano resenje.

- Programi koji pokusavaju pristupiti fizickoj memoriji preko /Device/PhysicalMemory

Mislim da je najveci broj problema promena prava pristupa sistemskim direktorijumima i registry-ju - vista za takve programe ima virtualizaciju pristupa, ali i to moze da ne radi u nekom malom broju slucajeva.

[ musicmaster @ 14.05.2009. 15:36 ] @
@Jbyn4e

Citat:
P.S. Samo mi nije jasno sta stavise sve u tih 2.5 gb, kad nema skoro nikakvog software-a osim OS-a, linux tu dodje sa svim i svacim na jednom cd-u/dvd-u...

Gle, evo na slici moz' da si pojasnish.
Ni ja recimo ne znam shta ima unutra i koliko je teshko ovo chudo iz 'Folcike',
ali znam da radi kako treba i da ima mnogo dobru svrhu, samo mali primer....

[ combuster @ 14.05.2009. 15:37 ] @
Citat:

Vala, cenim da bi vecina ljudi >CAK< i u Srbiji

I ja se iskreno nadam pravo da ti kazem, dosta mi je vise to windows super a niki ga ne placa :D 100EUR je OEM (po meni bolje nego 70EUR+RecoveryDVD) pa evo veruj mi ako ikada budem kupio neku "gaming" konfiguraciju platicu windows sa sve igricama koje budem igrao. A i dobro ce mi doci za Visual Studio Express jer desi mi se ponekad da odradim po koje programce za kes, cisto da mi savest bude cista ;-) A i naterace me da migriram sa ovog VS6 jer sam navikao na njega... Do tad, vbox sa slipstremovanim xp sp3 obavlja posao...
[ musicmaster @ 14.05.2009. 15:45 ] @
@combuster
Citat:
dosta mi je vise to windows super a niki ga ne placa

Meni nikad netje biti dosta toga!
Niste valjda zaboravili... Osim shto je BESPLATAN....

[ Zoran Milovanovic @ 14.05.2009. 15:54 ] @
Horvat, u pravu si. Mrzi me da editujem sad. I znam to, nego eto nisam obratio paznju na pravopis. Od kada zivim ovde u Nisu postao sam nepismeniji nego li kada sam posao u 1-2 raz. osnovne ;) Ovde se ne pravi pitanje gramatike. Sve moze, sve dozvoljeno, ma samo rokaj. I znas, kad godinama uticu na tebe, jednog dana i ti dignes ruke? I eto. Hvala za hint :)

Svaka cast izuzecima.
[ musicmaster @ 14.05.2009. 16:14 ] @
Horvat, ne bi se on zahebo, morash mu oprostiti jer to je Zealot,
na svu nesretju po njega, prinudjen da trenutno koristi Windows 7,
pa zbog nagle promene GUI-ja, od muke pocheo da brlja....

[ Horvat @ 14.05.2009. 16:38 ] @
@ivan ,a zbog cega su ukinuta ta prava?
pogotovo ovo
Citat:

- Onda svi programi u cijem su sastavu bili servisi koji interaguju sa korisnikom na desktopu, kao i sa svojim komponentama koje startuje korisnik i od toga im zavisi rad - parcijalno je to moguce resiti, ali i to nije 100% pouzdano resenje.

zasto je korisniku zabranjeno da pokrene servis koji zeli?

@zoran,nema na cemu ;)

@mm,zealote zovete one "zadrte linuxase",ako sam dobro skontao,pa ili sam ja corav,ili kod zorana pise "OS: Windows 7"
[ musicmaster @ 14.05.2009. 16:54 ] @
@Horvat

Jedino da Zoki laze malo pa mu nije crkao hard,
inache da.

Zadrt pa josh i koristi Linux???
Auuu, Zealot, brate...
[ Ivan Dimkovic @ 14.05.2009. 16:58 ] @
Ovako,

Korisnik moze da startuje i stopira bilo koji servis, te da instalira nove, ili da brise postojece - tu nista nije promenjeno.

Medjutim servisi vise ne mogu da komuniciraju sa korisnikovim desktopom, niti aplikacije sa korisnikovog desktopa mogu da komuniciraju preko korisnickog interfejsa sa servisima - to je uradjeno zato sto je gomila exploita radila tako sto su pronalazili bagove u sistemskim servisima, i onda ih koristili za eskalaciju privilegija, jer sistemski servisi trce sa povisenim privilegijama (tj. trcali su).

Servisi sada rade u potpuno drugoj "Window Stanici" (kao i Login / press CTRL-ALT-DEL) i do njih je nemoguce doci uz pomoc prozorskog API-ja - sto je sasvim OK, jer sprecava losu programersku praksu da se servisi koriste kao UI aplikacije.

Takodje je uveden novi SID za servise koji ima nize privilegije od LOCAL_SYSTEM privilegija (najvisih na sistemu) - u XP-u i ranije su svi sistemski servisi trcali sa najvisim privilegijama, sto je jako lose za sigurnost sistema jer ti servisi de-facto imaju nesmetan pristup svim sistemskim resursima.

--

Sto se prava tice - svi kriticni sistemski fajlovi sada imaju drugacije privilegije, tako da lokalni administratori ne mogu da ih menjaju. Ovo je uradjeno zbog raznoraznih malware-a a i zbog lose pisanih aplikacija koje bi mogle da kompromituju sistemsku stabilnost. Takodje je aplikacijama zabranjeno pisanje u Windows i Program Files foldere, sto izaziva nekompatibilnost sa nekim starim aplikacijama koje su koristile Windows folder za njihova podesavanja. Za stare programe, Vista i 7 emuliraju pristup - tako da stari programi misle da pisu u C:\Windows ili C:\Program Files (ili u LOCAL_MACHINE registry) a, u stvari, pisu u redirektovan path samo za njih.

Takodje, kao sto znas, useri u Visti trce po defaultu bez admin privilegija dok se ne uradi UAC eskalacija. To isto vazi i za procese koji oni startuju bez eskalacije. To pravi problem mnogim starim programima koji ocekuju da trce kao admin. Kao sto rekoh, cak i da im das admin privilegije, opet - oni nemaju neka prava kao ranije, recimo da posalju Window Message servisu - i eto problema.
[ Horvat @ 14.05.2009. 17:02 ] @
ok,hvala,ima prilicno logike
sem ovog
Citat:
h menjaju. Ovo je uradjeno zbog raznoraznih malware-a a i zbog lose pisanih aplikacija koje bi mogle da kompromituju sistemsku stabilnost. Takodje je aplikacijama zabranjeno pisanje u Windows i Program Files foldere, sto izaziva nekompatibilnost sa nekim starim aplikacijama koje su koristile Windows folder za njihova podesavanja. Za stare programe, Vista i 7 emuliraju pristup - tako da stari programi misle da pisu u C:\Windows ili C:\Program Files (ili u LOCAL_MACHINE registry) a, u stvari, pisu u redirektovan path samo za njih.

hajde u windows dir
ali sto ne mogu u program files??
i to znaci da se ne moze ni instalirati program u program files,ili njegovi podaci,tj podesavanja?
[ japan @ 14.05.2009. 17:14 ] @
jedno je instalacija programa, koja se radi pod admin nalogom, a drugo je kada aplikacija brlja koješta pod user nalogom. kao što na *nix programe instaliraš kao root, a posle, kad ih pokrećeš kao user, oni nemaju pravo da brljaju po /etc/ ili /usr/ nego sve konfiguracije i sl. pišu u ~/
[ Horvat @ 14.05.2009. 17:20 ] @
znaci ni instalirati program ne mozes ako nemas admin privilegije?

a da li mozes da "brljas" po progra~1 [malo dosovski :D] ako radis sa admin privilegijama?
[ Nedeljko @ 14.05.2009. 17:20 ] @
Suština sigurnosti je da nije cilj da sistem sve može, već i da ponešto ne može.
[ combuster @ 14.05.2009. 17:43 ] @
Citat:
Nedeljko: Suština sigurnosti je da nije cilj da sistem sve može, već i da ponešto ne može.

Cilj je da sve moze ali neke stvari samo uz intervenciju korisnika koja jasno stavlja do znanja da zna covek sta radi ;-)
[ degojs @ 14.05.2009. 22:21 ] @
Citat:
hajde u windows dir
ali sto ne mogu u program files??

A što bi pisali tamo? Podešavanja trebaju da idu ili u profil korisnika ili na neko drugo mesto određeno za to, gde se čuvaju podešavanja.

Eventualno, vidim smisao da programi mogu da pišu u sam program files samo ako je u pitanju apdejt same aplikacije.

Šta tačno je virtuelizovano može da se vidi dodavanjem Virtualization kolone u Task Manageru, a možemo i da je forsiramo.

Da stvar bude jasna, idealno je da virtuelizacija bude Disabled, tj. da preusmeravanje nije ni potrebno; tamo gde je Enabled, tamo znači dolazi do redirekcije u %systemdrive%\Users\%username%\AppData\Local\VirtualStore folder.

I tako aplikacije ne mogu tako lako da pišu po registriju i ostalim važnim delovima sistema. I ovo se oseti na Visti, ali tek nakon duže korišćenja - sistem radi super i nakon što instaliraš i deinstaliraš gomilu gluposti :)

[Ovu poruku je menjao degojs dana 14.05.2009. u 23:39 GMT+1]
[ degojs @ 14.05.2009. 22:30 ] @
Citat:
a da li mozes da "brljas" po progra~1 [malo dosovski :D] ako radis sa admin privilegijama?

Pazi, izraz "sa admin privilegijama" ima malo drugačije značenje na Visti (i kasnijim Windows-ima) nego pre.

Po difoltu, ne možeš, čak i ako si admin korisnik :)

Ali, ako pokrenem proces sa Run As Administrator (što podrazumeva da prođem UAC), onda mogu da pišem u Program Files. Dakle, proces koji tako pokrenem će dobiti te admin privilegije.

Otprilike kao sudo :)
[ Ivan Dimkovic @ 15.05.2009. 08:46 ] @
Citat:
degojs
Eventualno, vidim smisao da programi mogu da pišu u sam program files samo ako je u pitanju apdejt same aplikacije.

Za to postoji TrustedInstaller user u NT kernelima 6 i kasnijim - sto je isto dobra ideja jer je onda moguce zabraniti nepotpisane installere koji bi da brljaju po sistemskim fajlovima ;-)
[ Zoran Milovanovic @ 15.05.2009. 21:48 ] @
Jedan off totalni, ali moram ;)

Razgovaraju dva sys admina:
znas li brate kad devojci iz ociju viri....
znas ono bas sexy....
kao skroz je zeljna...
znas li..?

-Ne znam
-Ni ja...

Atmosfera je takva.. :-)
[ combuster @ 15.05.2009. 22:22 ] @
Pa vidis da su se admini zbog toga razisli ;-)
[ Srđan Pavlović @ 15.05.2009. 22:26 ] @
E, uzivajte dalje u atmosferi :D

[ combuster @ 15.05.2009. 22:31 ] @
Jel sam ti lepo reko ;-)
[ musicmaster @ 15.05.2009. 23:31 ] @
Citat:
Pa vidis da su se admini zbog toga razisli ;-)

Uraaaa!!!

Imamo vidovnjaka na forumu!

"Ae da ti platim bato da ni gleeedash u dlan.....
SUUUUdbinu da ni proreknesh... "

[ combuster @ 16.05.2009. 06:35 ] @
"Hej Milan Tarot, on voli ceo narod" :)

Stavi serpicu na glavu i okreni se 30 puta oko sebe u pravcu suprotnom od smera kazaljke na satu... :P
[ Catch 22 @ 16.05.2009. 08:32 ] @
^ ^ Da li vi svi nosite one kape sa propelerom na temenu?
[ combuster @ 16.05.2009. 16:31 ] @
Licimo na pajceta svi... :)
[ musicmaster @ 16.05.2009. 19:42 ] @
Al' samo jedan je Srle..