[ Horvat @ 14.05.2009. 13:06 ] @
e ovako,hocu da isprobam neku linux "distribuciju" ,ali mi se ne da formatirati ,kreirati particije,bla bla
nego hocu direkt s cd-a,pa ako mi se svidi [i ako mi podrzava sav hw] ,mozda i instaliram

e sad,mislio sam da ubuntu ima live distro,medjutim odem na njihov site i ne vidim link za down... a znam da ima,posto posedujem stariju verziju...

pa da cujem,sta biste preporucili,i ako moze link [gledao sam onu top temu,nisam primetio da u onoj top temi ima koje distribucije imaju live,a koje ne...
[ combuster @ 14.05.2009. 13:17 ] @
http://rs.releases.ubuntu.com/jaunty/ubuntu-9.04-desktop-i386.iso
http://rs.releases.ubuntu.com/.../ubuntu-9.04-desktop-amd64.iso

Ubuntu...

http://www2.mandriva.com/linux/one/

Mandriva

http://software.opensuse.org/

OpenSuSe

http://fedoraproject.org/

Fedora, ali ako ces nju sacekaj jos 13 dana izlazi 11-tica Leonidas...

Za pocetak ti preporucujem ubuntu... Ako budes imao nekih problema javni...
[ Horvat @ 14.05.2009. 13:25 ] @
ok,hvala :)

stavio sam 1. link da se skida,to je valjda 32bitna live distribucija :)

edit:ne znam da li meni net sere,ili je spor server,ali brzina skidanja nije presla 80kb/s :(...a prosek je 65-70

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 14.05.2009. u 15:14 GMT+1]

edit:ne mogu da verujem :(
puk'o mi je na nekih 350 mb...blah...jovo nanovo

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 14.05.2009. u 16:40 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 14.05.2009. 16:32 ] @
Na ovom linku imaš spisak od 4 strane Live distribucija Linuxa, Windowsa i još nekih ređih operativnih sistema. Pored svake distribucije imaš kratak opis i link za download ili link do matične strane.

http://www.livecdlist.com/
[ Horvat @ 14.05.2009. 16:41 ] @
hvala,zanimljiv site :) [vidim neki kurumin je na 1. mestu po ocenama]

50% ubuntu-a...valjda cu uskoro isprobati kako to radi
[ calexx @ 14.05.2009. 16:49 ] @
Ne znam kako si uspeo ali ubuntu i podvarijante imaju klasičan download, prekinut DL se nastavlja bez problema a koliko se sećam, tu je i torrent link. Što se brzine tiče, mislim da si samo bio loše sreće, ja sam sinoć probao i išlo je oko 950KB/s bez problema.
[ Horvat @ 14.05.2009. 17:17 ] @
ma uspeo sam tako sto sam skidao sa ff-om,i iz nekog razloga je stao download [2 puta] i onda mi dosadilo i instalirao sam redovan download manager...

edit: da malo razjasnim
pod stao mislim da je "fantomski" zavrsio skidanje,ali nije citav file skinuo,desavalo mi se ranije na ff
[ Horvat @ 14.05.2009. 18:41 ] @
problem...veeeeeeeliki

skinuo,sprzio,stavio boot,pokrenuo
odaberem ono 1. da samo pokrene s cd-a,da ne instalira
i...

pocinje da ide ono trcece ispod ubuntu znaka...i to par minuta
i nestane
i samo kurzor [_] trepce...ceko sam par minuta,nista,reset
ponovim postupak
dodje do kurzora,cekao sam deset minuta,stiskao sve dugmice na tastaturi,ni na sta ne reaguje,probao upisati "run" "start" "login" ... pa enter,nista...
cak ni scroll lock nije hteo upaliti [num i caps lock jeste]

kada pritisnem crtl+alt+del ,ispise "shutting all md..." tako nesto

sta je problem?
ili trebam cekati 2 sata da se pokrene?
[ calexx @ 14.05.2009. 19:05 ] @
Liči da nešto oko rezolucije ne valja, probaj da na početku izabereš neku drugu pa dok ne prođe. Meni se to dešavalo sa Susetom ali verzijom 11.0 dok novija radi bez problema.
[ Horvat @ 14.05.2009. 19:09 ] @
ovaj...
imao sam sledeci izbor
kada se boot-ovao sa cd-a,pojavio mi se prozor da odaberem jezik,ja stisk'o english
pa je bilo da biram da li cu da pokrenem live ,ili da instaliram ili bla bla
i bilo je da pritiskam f 1-6 [help neka sitna podesavanja palenje gasenje apia,i slicno]

di tu da biram rezoluciju?
da ne resetujem pa cekam opet 10 min da postavim pitanje

znaci ne ispisuje mi da ucitava ovaj onaj modul,samo prvo ubuntu logo sa trcecom trakicom,i nakon toga trepcuci kurzor
[ dare023 @ 14.05.2009. 19:18 ] @
proveri md5sum, možda .iso fajl nije ispravan.I savet :takve stvari skidaj preko torenta , dobijaš ispravan fajl, a brzine su im dobre kao i kod downloada.
[ Horvat @ 14.05.2009. 19:20 ] @
kako ga je narezao ako nije dobar?
ili uopste pokrenuo disk!?...mada svasta je moguce
[laik sam za md5,moze kratko objasnjenje kako da to proverim?]

i kako je torrent sigurniji od ftp-a??

sve u svemu,daj prvo kako da proverim md5sum
[ dare023 @ 14.05.2009. 19:32 ] @
Skini prvo ovo http://www.slavasoft.com/hashcalc/ i instaliraj, pa onda u njemu označi .iso fajl i pusti ga da radi.Zatim to što dobiješ u koloni md5 uporedi sa odgovarajućim odavde https://help.ubuntu.com/community/UbuntuHashes (prema nazivou .iso fajla) ako se slažu u redu je .Ako ne odavde http://www.ubuntu.com/getubuntu/downloadmirrors#bt izaberi torent i skini pa probaj ponovo.
[ Catch 22 @ 14.05.2009. 19:37 ] @
Za Firefox imaš add-in download manager DownThemAll! (sajtu moraš da pristupiš sa FF i instaliraš onda taj dodatak)
Valda si kod rezanja dok diska uključio i verifikaciju? Nikada ne režem diskove bez verifikacije, čuveni Nero je umeo da prijavi da je sve OK, a ono disk pun grešaka i nečitljivih sektora...

Ja bih, da sam na tvom mestu, proverio i postavke u BIOS-u, eventualno postavi sve na "Safe Defaults".
Nedavno sam video u BIOS-u nekakve MSI ploče da postoje i stavke u kojima se pominje Linux, koje su po defaultu na: Disabled
?

Microsoft File Checksum Integrity Verifier

Download MD5summer

Wikipedia: md5sum

[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 14.05.2009. u 20:51 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 14.05.2009. 19:43 ] @
Da li imas 512mb ram memorije na tom racunaru?

Napisi tacno koja je konfiguracija. md5sum proveravas iz windows-a sa programom
namenjenim za to, besplatan je:

http://www.nullriver.com/downloads/Install-winMd5Sum.exe

Kada se uveris da je md5sum dobar, onda narezi disk sto manjom brzinom sa opcijom Recorder ---> Burn Image to Disc.

66fa77789c7b8ff63130e5d5a272d67b

Ovo ti je md5sum za 32-bit Ubuntu 9.04

/edit: pretekose me... ;)
[ Horvat @ 14.05.2009. 19:43 ] @
a ne mogu da verujem :(
jbna bacen 2-3 sata na skidanje

Citat:
b2f9663c0ad64a10d87153e0f56e2c56

a ovo treba
Citat:
66fa77789c7b8ff63130e5d5a272d67b

:(

kako jebeno fuj :(

sad moram naci utorrent
[ dare023 @ 14.05.2009. 19:50 ] @
Torenti su ovde :
http://www.ubuntu.com/getubuntu/downloadmirrors#bt
[ Horvat @ 14.05.2009. 19:54 ] @
hvala vidio sam vec link,evo skida,i izgleda se nastavlja na onaj file,sad je na nekih 48% [a teorije nema da je toliko skinuo do sada ;)]
sto je jos bolje
[ Catch 22 @ 14.05.2009. 19:59 ] @
Evo ti sa ovog linka iz Austrije ide lepo 106KB/sec i ne pada ispod:

http://ubuntu.gds.tuwien.ac.at...y/ubuntu-9.04-desktop-i386.iso

[att_img]
[ Horvat @ 14.05.2009. 20:06 ] @
a sve mi se cini da cu ja skinuti i ovaj treci link
koliko peripetije oko jednog obicno iso file-a :(

[ovo kazem jer mi torrent kaze "wasted: 2.70 MB (5 hashfails)" ili je to nesto drugo...]
[ dare023 @ 14.05.2009. 20:12 ] @
Nećeš, samo ga pusti do kraja i opet proveri md5
[ combuster @ 14.05.2009. 20:21 ] @
Brale kad skines sa torrent-a nemoj da brines o md5 checksum-u, dobar je garant... :)
[ dare023 @ 14.05.2009. 21:02 ] @
Citat:
combuster: Brale kad skines sa torrent-a nemoj da brines o md5 checksum-u, dobar je garant... :)

Pa dobro, ne može da škodi...Bolje nego da se živcira,bar zna da je to ok, pa može da traži dalje ako ima problema
[ Horvat @ 14.05.2009. 21:09 ] @
e ladno nisam primetio one 2 poruke posle dare023

evo,sada sam zavrsio s torrentom,uradio checksum i valja,iako je u torrentu "wasted:4.79mb (5 hashfails)" ...cudno...

@catch,prvo nisam verifikovao,jer kada ukljucim i verifikaciju,burning se oduzi na barem duplo duze,pa i do pola sata ... [pogotovo kada je rw u pitanju]

u biosu 99,99999999% nema stavke da se onemoguci linux ,a i nije ni msi ploca,nego asus [a7v8x-x]

@kernel,ne,posedujem 256 ram-a [koliko sam gledao ubuntu,to je neki minimum]

[da,znam kako se reze iso file]
[ dare023 @ 14.05.2009. 21:21 ] @
Citat:
Ubuntu is available for PC, 64-Bit PC and Intel-based Mac architectures. At least 256 MB of RAM is required to run the alternate install CD (384MB of RAM is required to use the live CD based installer). Install requires at least 4 GB of disk space.

Onda si opet gubio vreme, osim ako nisi skinuo alternate cd, koji služi za instalaciju na slabijim mašinama,a ne kao live cd
[ combuster @ 14.05.2009. 21:24 ] @
Pa sto ne rece da imas 256MB RAM-a (ili ja ne vidoh da si negde naveo)...
[ dare023 @ 14.05.2009. 21:29 ] @
A da probaš nešto ovako http://www.puppylinux.org/ .Mali je a radi dobro, može da se kompletno učita u ram, radi sa cd-a, usb-a...
[ Horvat @ 14.05.2009. 21:29 ] @
a u cemu je razlika izmedju alternate i desktop verzije?
[radice on meni...]

hajde isponova,ukoliko mi slucajno ovo ne bude radilo i ako mi ne pukne film od pokusavanja...moja konfiguracija je sledeca,koju live distro mi preporucujete
procesor: amd athlon xp 2400+ [na 2ghz clockovan]
maticna: asus a7vx-x
memorija: 256 mb ram ddr1
video kartica: asus ati radeon 9200se [128mb ram]
monitor: samsung syncmaster 793df
zvucna: creative sc pci128

ostalo valjda nije bitno,ukoliko ne bude radilo [a ako proradi] napisacu sta ne radi
[ dare023 @ 14.05.2009. 21:35 ] @
Alternate nema gui instaler, već textualni, i valjda ima sve jezike na koje je prevedeno,tako nešto.
S obzirom na memoriju, probaj taj puppy, a može i http://www.slax.org/ to su mali distroi i nisu zahtevni a u njih je upakovano sve i svašta.I lepo rade sa usb-a , ako ti ploča to podržava, bolje tako, ostaje ti drajv slobodan
[ Horvat @ 14.05.2009. 21:37 ] @
pa ni necu ga instalirati,nego samo live pokrenuti

sve u svemu,sada cu da isprobam,pa ako ne radi,onda cu to kuce da probam
[ Catch 22 @ 14.05.2009. 21:46 ] @
^ Lično nisam neki poznavalac Linuxa, ali imam sve tri verzije Live K/X/Ubuntu 9.04 (kao i prethodne verzije 8.10), ali ipak najčešće koristim multiboot USB na kome imam Slax i Puppy (+ Hirens / MiniXP).

Slax 6.1.1 ti je samo 190MB (ISO za Live CD ili tar za Live USB)

Puppy 4.2 Live CD ISO je samo 100MB

Meni, kao dugogodišnjem korisniku Windowsa se najviše dopada Slax, koji je dosta unapređen zadnjih meseci. Na više različitih mašina sam ga startovao sa butabilnog USB-a i na svima odmah sve radi... Možeš da dodaješ razne stvari, preko "modula" koje skidaš sa njihovog sajta i instaliraš, ili dodaješ u instalaciju direktno online. Postoji opcija da ga kopiraš u RAM, da ga pokreneš "uvek svežeg" bez pamćenja izmena iz prethodne sesije... vrlo zgodan mali O.S :) Postoji i verzija 6.2.0 sa PAE podrškom do 64GB RAM...
Puppy takođe ima svojih prednosti, pošto kod svakog startovanja (ako nisi snimio sve izmene) pokreće wizard, koji te pita par osnovnih stvari vezanih za hardver koji koristiš (miš, tastatura, grafička...)
Oba su prilično "user friendly" prema novopečenom korisniku, koji je očigledano stigao sa Win platforme...

Ovde na forumu imaš i posebne teme sa uputstvom za Puppy i Slax, kao i za pravljenje multiboot USB/CD-a

[ combuster @ 14.05.2009. 21:47 ] @
Gnome i KDE ces tesko da poteras sa 256MB RAM-a... xfce, lxde i sl. su desktop enviroments koji tebi trebaju pa trazi distroe koji teraju iste po defaultu...
[ Horvat @ 14.05.2009. 22:21 ] @
e ovako
pokrenuo sam ubuntu s cd-a
medjutim uzasno je spor
modem mi nije prepoznao,pokusao sam da pustim neki video,medjutim nema driver-e za divx...bla bla

pokusao sam da otvorim driver manager [ili sta vec] ali samo je drljao cd i vrtio onu trakicu,ne pomerajuci se s 0% [dok ubuntu nisam pokrenu,nisam znao da mi je ovako bucan dvd rom]

tako da,ubuntu definitivno ispada [a ja mislio da linuxe ne prave ultra zahtevne kao vistu i sedmicu...]

e sad,da ne bih opet dosao u istu situaciju,zanima me da li postoje driver-i za adsl modem [sagem f@st 800-840]

@cembuster,kde i gnome sam pokretao i na staroj masini,mada moguce je da su u ovim novim linuxima nabudzili ga da je ultra zahtevno okruzenje [i jedno i drugo]
[ combuster @ 14.05.2009. 22:30 ] @
Vremena se menjaju... :D Drajvere za sagem adsl modem imas u novijim kernel-ovima, konekcija se kreira uz manje/vise muke u zavisnosti od distribucije... Mozda budes morao samo i rucno da iskopiras ueagle firmware u /lib/firmware...
[ Horvat @ 14.05.2009. 22:32 ] @
hajde npr za ovaj slax ili za puppy
da znam koji da skinem,pa da isprobam
ako je moguce

kako bih ja to teoretski trebao uraditi da radi?
[ combuster @ 14.05.2009. 22:40 ] @
Teoretski skines iso sa http://www.puppylinux.org/down...es/puppy-linux-42-deep-thought narezes na cd i to je to :D
[ Horvat @ 14.05.2009. 23:00 ] @
a kako prakticno da podesim modem :P
[ zdr @ 14.05.2009. 23:19 ] @
hehe
a od ovog silnog prepucavanja o Linuxu ovih dana, bas sam razmisljao da probam (opet) neki distro. Naime, pokusavao sam sa OpenSUSE live 11.0 i to se neslavno zavrsilo
A sad kad sam ovo procitao... Pa.... Nekako mi se ne isprobava dok ne vidim sta ce Horvat da uradi

[ Horvat @ 14.05.2009. 23:25 ] @
heheh,evo upravo przim zamisljenog [deep thought] pa se nadam da je sledece javljanje iz istog :)
[ Horvat @ 15.05.2009. 00:12 ] @
e ovako ,na zalost jos se ne javljam iz linuxa

prvo i prvo,ovo kuce je fucking fast!
osecao sam se kao da sam igrao "ninja" na win xp [mozda neko zna o cemu govorim ;)]
znaci leti sve,pipnes ikonicu,prozor se vec pojavi...
radi zvuk,grafika
radi video,radi muzika
[cak i divx/xvid ;)]

e sad...probao sam podesiti konekciju...ali ne ide mi :(
evo par slicica

[prva slicica:
gore desno se vidi dev/usb dir. jer mi je modem usb
ispod je sys info,vidi se da je raspoznao modem ,medjutim ja tu ne vidim na kojem je portu,tj koji dev/... je
sskroz levo je sta vidim kada pokrenem konekciju

na drugoj se vidi da mi samo ethernet prepoznaje [tj lan] kao mogucnost za konekciju
a na trecoj koje module mogu ubaciti [nema adsl modem...] ]

probao sam pppoe ali ne znam sta da upisem u onom delu za modem... :(

e tu vi veliki znalci linuxa nastupate :)

[ponovo da izrazim veeliko odusevljenje brzinom,ovako nesto ne pamtim kad sam vidio od os-a]
[ zdr @ 15.05.2009. 00:28 ] @
hmmmm... Moracu onda da isprobam!
Al prvo da vidim kako se podesava modem
[ combuster @ 15.05.2009. 07:20 ] @
E ovako, udji u /lib/firmware i vidi da li imas negde direktorijum koji se zove ueagle-atm... Ako nemas skini firmware odavde:

http://eagle-usb.org/ueagle-atm/non-free/ueagle4-data-1.0.tar.gz

I raspakuj sadrzaj ove arhive u direktorijum /lib/firmware/ueagle-atm

Onda kucaj u terminalu "modprobe ueagle-atm" mada mozes i da proveris da li se ueagle-atm nalazi na onom prozoru load network modules koji si screen-ovao...

Trebalo bi da pocnu da ti blinkaju lampice na sagemu...

Onda za svaki slucaj proveri da li ti je kreirao sam od sebe nov interface... Ako nije trebalo bi da probas sa opcijom roaring penguin (pppoe) da vidis da li prepoznaje modem i interface (ovo mozes proveriti i kucajuci u terminalu ifconfig). Ako nije sledi tezi deo diskusije...

Bice ti potreban br2684ctl binary, negde dolazi u paketu sa linux-atm paketom vidi da li ga puppy ima... Ako nema iskopaj ga negde sa neta... Moraces da kucas i modprobe br2684 .

Zatim kada ucitas modul br2684 treba da kucas u terminalu "br2684ctl -b -c 0 -e 0 -a 8.35" sto ce ti kreirati nas0 interface. Da bi ga podigao kucas "ifconfig nas0 up".

E to je deo sa kreiranjem interface-a...

Kako ces napraviti konekciju ja mislim da za pocetak treba da probas sa pppoe opcijom u puppy-ju pa ako to ne upali onda cemo videti sta ces, moracemo da pravimo skriptu za konekciju...
[ blaki @ 15.05.2009. 07:59 ] @
Citat:
Horvat: e ovako ,na zalost jos se ne javljam iz linuxa

prvo i prvo,ovo kuce je fucking fast!
osecao sam se kao da sam igrao "ninja" na win xp [mozda neko zna o cemu govorim ;)]
znaci leti sve,pipnes ikonicu,prozor se vec pojavi...
radi zvuk,grafika
radi video,radi muzika
[cak i divx/xvid ;)]

e sad...probao sam podesiti konekciju...ali ne ide mi :(
evo par slicica

[ponovo da izrazim veeliko odusevljenje brzinom,ovako nesto ne pamtim kad sam vidio od os-a]

[Ovu poruku je menjao blaki dana 15.05.2009. u 19:28 GMT+1]
[ Horvat @ 15.05.2009. 08:46 ] @
@combuster,sad cu skinuti taj ueagle,pa viditi da li ce mi trebati
@blaki,da pritisnuo sam load module,kao sto se na sledecoj slici vidi
jer sam mislio da je eth0 = mrezna kartica,hajde prvo cu to uraditi,kliknuti na eth0 :)
[ combuster @ 15.05.2009. 09:13 ] @
Ma ne znaci ti nista eth0 jer ti je to interfejs za nic a tebi je sagem na usb-u... :)
[ Horvat @ 15.05.2009. 09:31 ] @
evo,opet neuspeh :)

probao sam sve nabrojano ovde [samo jos nisam s neta skinuo ono b...]

pokusaj ubacivanja modula

evo i pokusavanje sa eth0 ...

i kada se probam konektovati:

[p.s. velika bolka sto nema ff ,ili nije podesen za glavni browser,nego neki sea monkey [koji prilicno lici na pomenuti] ]

[ dare023 @ 15.05.2009. 10:20 ] @
Nisam siguran da se to može naštelovati na live verziji sa cd-a, možda ako se stavi na usb...
[ Horvat @ 15.05.2009. 10:41 ] @
evo nabacio sam po ovom uputstvu dzukelu [jedino nisam znao da li trebam grldr bez ext,ili sa ext kopirati,pa sam stavio oba :)]

sta mi je jos potrebno,i koji princip da koristim da inst modem?combuster-ov ili neki treci?
[ dare023 @ 15.05.2009. 10:45 ] @
Pa probaj taj combusterov, čovek očigledno zna o čemu govori.Mada malo gooooooglanja neće biti na odmet...
[ combuster @ 15.05.2009. 10:55 ] @
Uf brale, pogledaj da li imas u /lib/modules/verzijakernela/kernel/drivers/usb/atm/ueagle-atm.ko ... Ako nemas onda si ga nadrljao, moras da kompajliras drajver a za to ti treba ili kernel-source ili kernel-headers, vrlo je moguce posto je puppy mali distro da su izbacili podrsku za bukvalno sve sto je "egzoticnije" pa mozda nema ni kompajliran drajver za eagle bazirane modeme... Ajde pogledaj za sad da li imas drajver po onoj putanji - ako nemas moguce je sve to uraditi ali brate uz mnogo muke... Znam jer sam prolazio kroz to pre dve godine... Mislim da sam bio prvi koji je uopste i provalio kako se taj modem instalira pod linux-om, u to vreme nigde ali nigde nije bilo nista na netu o instaliranju doticnog modema a i ono malo sto je bilo nije radilo kako treba... Ljudi sa es-a su mi tada slali svakodnevno mail-ove kako da ga nameste jer je bio popularan po beotel-u i slicnim provajderima...
Ako nemas probaj sa ovim modulima u attachement-u da ih iskopiras u onu gore putanju pa opet modprobe ueagle-atm... Ne znam da li ce da upali :( ...

http://www.elitesecurity.org/t171424-1#1715161
[ dare023 @ 15.05.2009. 11:05 ] @
U bre, pa možda će mu biti lakše da dokupi memoriju, pa da tera ubuntu, na njemu valjda radi...
[ combuster @ 15.05.2009. 11:07 ] @
To definitivno... :D Ma nije ni ovo tesko samo ima jedan problem, opet mu treba internet konekcija da bi instalirao kernel-source da bi kompajlirao drajvere ;-) Treba mu neki distro koji vec ima kernel-source ili da ide na www.kernel.org pa da iz windows-a skine source pa da ga raspakuje posle rucno u /usr/src/linux... :D

Jos da skine najnoviji pa da odradi custom kernel sam po prvi put, jos bolje :D
[ Srđan Pavlović @ 15.05.2009. 11:16 ] @
Moj savet - dokupi jos 256 RAM-a (nadji negde polovno).
[ Horvat @ 15.05.2009. 11:25 ] @
ma dokupio bih aj i 1gb da nisu tako paprene cene..

nego...ovo mene bas ebe :D

nece s usb-a da se digne
dodje do [ovako nesto pise] "Starting cmenu()..." i tu stoji i stoji
tastatura nista ne reaguje...

sto se tice proveravanja,a je l postoji mogucnost da proverim da li to postoji,a da ne moram opet ici u linux,pa nazad u windows,pa da znam odmah da li mi treba ili ne

vidio sam na ovom forumu ima neko uputstvo za podesavanje modema,ali na isto se svodi,na eagle i ono na br...

pa da ne radim reset svakih 5 min
[ combuster @ 15.05.2009. 11:41 ] @
Imas plugin-ove i svakakv software za citanje sa ext3 fs-a pod windows-om, bilo je na ovom forumu skoro, pogledaj...
[ Catch 22 @ 15.05.2009. 11:48 ] @
Evo ti jedan komentar direktno iz Puppy-ja online (USB Multiboot: Slax / Puppy)

Da li si gledao bilo sta od resenja na zvanicnom Puppy forumu?

Npr. (prvo na cega sam naisao):

PCI or USB fax modem for Puppy 4.1.2?

Huawei E169 USB modem on Puppy 4.1.1

...
[ Horvat @ 15.05.2009. 11:51 ] @
e kad si u kucicu,hajde ako ti nije tesko pogledaj da li postoji "/lib/modules/verzijakernela/kernel/drivers/usb/atm/ueagle-atm.ko "
dok ja pronadjem neki program za citanje sfs-a [nemam linux [ext3] particiju,pa da je to bolka :)]

sto se tice linka hvala,samo moracu malo forum procackati taj,jer na linku su neispravni linkovi vecinom
edit: zna neko francuski? :D
[ Catch 22 @ 15.05.2009. 11:58 ] @
^ koliko vidim ne postoji taj folder na toj putanji

[ Horvat @ 15.05.2009. 12:06 ] @
[jednostavnost podesavanja linuxa :D]

gledam ovaj putty forum,ono sto nije na francuskom...i jedan "savet"
Citat:
Hi Mike

USB modems like the speedtouch are tricky to get working. Quite often the manufacturer does not allow Linux drivers to be made for them, although there are reports that the F@st modem will work with other versions of Linux like Ubuntu. see [url]=http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=189972[/url].

You will have a lot more success if you get an "ethernet" modem, these use a different lead to connect to your computer that looks like an oversized telephone connection. These are better to use in windows and linux. You could try changing your internet service provider (you will probably get a better deal). If you are in the uk go with Virgin media if you are in a cabled area (internet will be faster and cheaper too!), else go with BT or tiscali (stating when you sign up you want an ethernet modem). You are definetely on the right track to try linux if you just want to use your computer and avoid viruses, malware, crashes and slowdowns. please dont let this discourage you.

Best of luck

i odem na taj link,a tamo na potpuno druga mesta otpakovan eagle,blah :(

edit:hvala na shot-u
[ Catch 22 @ 15.05.2009. 12:10 ] @
Ovde raspravljaju o nekakvoj instalaciji drajvera po sistemu "option module"

HSDPA USB Modem ZTE MF628 with Puppy 4.1?
[ Horvat @ 15.05.2009. 12:13 ] @
a sta im je "option module"?
[a onaj file mi ne vredi skidati,to je za taj gsm modem]
[ Catch 22 @ 15.05.2009. 12:32 ] @
Evo cela sekcija foruma koja se bavi problematikom u vezi modema i dialup-a, pa trazi

Forum index » Advanced Topics » Hardware » Networking » Dialup

PS
GParted mi uskoro zavrsava posao oko premestanja i resize particija na hard disku pod Vistom, pa cu uskoro da se odlogujem sa Puppy-ja i da nastavim u Visti to sto sam zapoceo...
:)
[ Catch 22 @ 15.05.2009. 12:38 ] @
Evo jos ovo, pa moram da idem (pardon, "da palim"):

Usb modem: Sagem F@st 800

[ Horvat @ 15.05.2009. 12:39 ] @
hvala :)

ali sve je to problem,sto ja moram jednu po jednu "teoriju" da isprobam,pa da se vracam na win da trazim drugu ako ne radi prethodna...blah
a treba i raditi za fax :D
[ dare023 @ 15.05.2009. 13:00 ] @
Hm,a da probaš kod provajdera da uzmeš neki ruter?Oni idu na mrežnu karticu sigurno nećeš imati problema.To važi za bilo koji linux koji ćeš probati.A neko gore pomenu xubuntu on treba malo manje ram-a
Citat:
Minimum system requirements
You need 192 MB RAM to run the Live CD or 128 MB RAM to install. The Alternate Install CD only requires you to have 64 MB RAM at install time. To install Xubuntu, you need 1.5 GB of free space on your hard disk. Once installed, Xubuntu can run with starting from 192 (or even just 128) MB RAM, but it is strongly recommended to have at least 256 MB RAM.

A mogao bi posle i da ga instaliraš, modem bi ti verovatno radio .
Naravno skini ga sa torenta , imaš ga ovde http://se.archive.ubuntu.com/m...xubuntu/releases/9.04/release/ u listi
[ Horvat @ 15.05.2009. 13:06 ] @
savet ti je kao onaj citirani :P
koji ne dolazi u obzir
jos davno kada sam tek uzimao opremu ,pitao sam "mogu li dobiti ruter",odgovor je bio "moze,ali plati xy dinara" [xy je nekoliko hiljada]

[sad kad pomenu mreznu karticu,jedno pitanje na koje je verovatno pozitivan odgovor,da li mogu da umrezim linux i windows,tako da s ovog [linux] kompa ide i net?]

hajde stavicu i taj xuxagubuntu... [ovo me podseca na onu ivanovu temu "pokemoni" :D...s tim da ja [jos] nisam sjbo ni jedan hardware]

a btw,ne bih bas rekao da je ovaj sagem neka egzotika :)

edit:evo,stavio sam alternate verziju...
[ dare023 @ 15.05.2009. 13:15 ] @
Dobro,samo pokušavam da pomognem...
Znam da se doplaćuje, ja sam kod sezama trebao da doplatim neku cifru, ali stari komp nije imao ni mrežnu, pa sam kupio i mrežnu i modem (neki više vole da ih zovu ruter za jedan računar) i sad imam svoju opremu i baš me briga.
Što se tiče I.D.(da ne zameri), ja sam bez ikakvog predznanja pre otprilike 5 godina instalirao mandrake 10.1, dialup modem sam nabavio externi, i sve je radilo savršeno,ne vidim šta bi ti sad mogao da za****š.
Sad,šta da radimo kad imaš komp kakav imaš, nemam ni ja bog zna šta , ali mi sve lepo radi.Hoću da kažem , isplati se malo truda...
Ne želim da otvaram raspravu.....
[ Horvat @ 15.05.2009. 13:28 ] @
opusteno :)
samo kazem,nije opcija doplacivanje,imam mreznu [i jos par komada van kucista] tako da mi zbog toga ne treba ruter
i ja sam nekada davno probao instalirati madrake [ne secam se,9 ili 10] i ...i tu mi nije radio modem :D [to je bio dial up,popularno su ih zvali winmodem]
a i radije [kada bi vec lova isla u komp] tu lovu potrosio na memoriju ili slicno :)

[ blaki @ 15.05.2009. 13:48 ] @
Prilicno je sve skupa cudno. Sad posto je proslo mnogo poruka ne mogu citirati neke tvoje slike, pokusati cu ovako recima:

Pitanje: Ti imas Dial-up modem na USB????

Ovo je vazno jer ako je ADSL modem onda ga jednostavno prebaci na mreznu karticu kupovinom odredjenog kabla, to je najmanja investicija (valjda mora imati prikljucak za mreznu).

Zasto je sve skupa cudno. Evo probao sam otkaciti moj modem sa mrezne; tacno je prvu sliku o tome da je nasao mreznu ces imati, ali drugu sliku kada si pritisnuo na "autoDHCP" gde ti on potvrdjuje da je uspostavio vezu i da je veza OK jednostavno ne mozes dobiti. Ono o spasavanju toga je samo da li zelis to spasiti kao podesavanje za ubuduce, nebitno je kliknuo na Yes ili No. Samo zatvori prozor.

Odmah posle toga kliknes na ikonicu Browse i surfujes (da browser je jedini Sea Monkey), nista PPoe, ako ne koristis dialup modem.

Ne tvrdim da je ovo sigurno jer nisam expert kao sto je to cenjeni moj sugradjanin Combuster, ali ovo sto sam napisao stoji, osobito ovo o toj slici gde ti program prijavljuje da je sa vezom sve OK (prosao auto DHCP).

Sad postoji i to da ja koristim trenutno Puppy 3.01, imam i 4 ali ne mogu iskopati gde mi je disk, ali ne bi trebalo da bude razlike.

Pozdrav,

blaki.

[Ovu poruku je menjao blaki dana 15.05.2009. u 19:29 GMT+1]
[ Horvat @ 15.05.2009. 15:20 ] @
sagem fast 800 = adsl modem = ima 1 konektor za telefonsku liniju + 1 konektro za usb != konektor za mrezu

da je mrezni modem vec bih davno bio na netu
medjutim,ja moram kreirati pppoe konekciju,a da bih to uradio,moram imati instaliran modem

manje cudno?

[off:nije mi jasno kako bih sa dial up modemom skidao ove linuxe :)]
[ blaki @ 15.05.2009. 16:06 ] @
Citat:
Horvat: sagem fast 800 = adsl modem = ima 1 konektor za telefonsku liniju + 1 konektro za usb != konektor za mrezu

da je mrezni modem vec bih davno bio na netu
medjutim,ja moram kreirati pppoe konekciju,a da bih to uradio,moram imati instaliran modem

manje cudno?

[off:nije mi jasno kako bih sa dial up modemom skidao ove linuxe :)]

Nisam imao prilike susresti se sa takvim modemom.

Mislio sam da si Linux mozda skinuo na poslu, kod komsije, kod prijatelja, npr.

[Ovu poruku je menjao blaki dana 15.05.2009. u 19:32 GMT+1]
[ Horvat @ 15.05.2009. 16:13 ] @
nista :)

predlozi su i dalje dobrodosli

da li mozda slax ima podzan ueagle?
[ Srđan Pavlović @ 15.05.2009. 16:28 ] @
Ima.
[ Horvat @ 15.05.2009. 16:35 ] @
e super,sad cu da skinem taj slax i te module ,pa cu kasnije probati :)
[ combuster @ 15.05.2009. 22:20 ] @
Ja jbg prebacivao 3 kubika shuta danas i ne stigoh da se javnem :) Ako ces slax ja ga nisam probao do sada uopste, tu su ti kernel i catch za njega, samo da ti kazem da ti od ona dva modula sto ti je postovao kernel treba ueagle4-data jer mislim da imas E4 verziju modema (pogledaj sa donje strane na onom stickeru ti pise)...
[ Horvat @ 20.05.2009. 14:31 ] @
evo javljam se iz dzukele :p

ovaj sea monkey mi se bas i ne svidja

[ne,nisam namestio sagem-a,ovo je kineski tp-link
dobio sam novi modem,ovaj je mrezni,jer je juce sprzio grom sagema [kao i masi drugih u subotici]

a sada da podesim da radi ovo u windows-u :P

edit:evo,drugi put mi pukao sea monkey,jbs ti ovo
[ Catch 22 @ 20.05.2009. 15:08 ] @
^ Na SLAX-u mozes da imas Firefox, Nero, Adobe Reader, Picasa i svasta nesto... zato mi se i dopada vise nego Puppy. Ali ipak imam DualBoot SLAX/Puppy (Live USB & Live CD)

Kanda nisi gledao detaljno temu: Slax Vodic za prezivljavanje (Live linux) USB flash-CD?
[ Catch 22 @ 20.05.2009. 15:45 ] @
Evo ti malo slicica iz SLAXA:

[ Horvat @ 21.05.2009. 08:39 ] @
sorry sto tek sada odgovaram
nisam tu temu bio pogledao,imao sam narezan puppy pa sam ga samo pokrenuo [a imam skinut slax za usb,ali nikako da ga isprobam]
a i to sam ga pokrenuo da vidim da li mi je neki hardware prso ili sta kada nece da radi net
ali podesiosam nekako da radi i u win-u i modem i mreza :)

btw,postoji mozbackup za linux?
[ dare023 @ 22.05.2009. 05:37 ] @
Koliko znam,dodaci za firefox nemaju veze sa OS-om.Nisam primetio da ima posebnih za win$,lin idr.
[ Horvat @ 22.05.2009. 10:26 ] @
nisam na dodatak mislio,nego program http://mozbackup.jasnapaka.com/
[ Catch 22 @ 22.05.2009. 10:56 ] @
Pa koliko vidim tamo se pominje samo Windows.
Za Firefox pod Windowsom izvezeš bookmarks u html i to možeš da uvezeš pod Slax-om u FF (ili u Operu).
Instaliraj u Slaxu Wine , pa ćeš moci da pokrećeš i neke Windows programe... npr. Thunderbird Portable Edition radi preko Wine.
Mada možeš Thunderbird da instaliraš i kao Slax modul... E sad Thunderbird nažalost nema Export Accounts i drugih bitnih stvari i to mu je najveća mana... možes jedino da izvezeš / uvezeš adresar, što je prilčno bitna stvar.
[ Horvat @ 22.05.2009. 11:22 ] @
pa da,to i ja vidim :)
samo ne znam da li jos neki program radi na tu foru

nisu u pitanju samo "bookmarks",znam da ff cuva bookmarks
nego ovaj mozbackup sve zivo sacuva,pa mi se zato jako svidja [koristim ga godinama,kad god rusim win,samo napravim kopiju ff podataka,ucitam ff,ucitam podatke,i kraj,nema pojedinacnih kopiranja plug-inova,bookmars,history...]

ne koristim tb

evo sta mb cuva