[ waikiki @ 17.05.2009. 15:10 ] @
Nigde nema tacan datum kad izlazi finalna verzija. Jel zna neko? Sta donosi novo u odnosu na 6-icu?
Izasla je verzija 7 RC1.. hteo sam da probam ali ne mogu da instaliram. Odradi par koraka, stigne do crnog ekrana i ni makac dalje.
[ calexx @ 17.05.2009. 23:51 ] @
Verovatno neka sitnica, vidim da pominju prevode koji su malo kasnili ali izgleda da dobro napreduju. Za info šta je novo pogledaj http://www.linuxmint.com/rel_gloria.php pa http://www.linuxmint.com/rel_gloria_whatsnew.php a tu ima još linkova sa informacijama.
Ja sam instalirao istog dana kada se pojavila i sve je prošlo normalno. Da nemaš problem sa rezolucijom?
[ calexx @ 25.05.2009. 11:43 ] @
Na download adresama se pojavila finalna verzija sedmice mada mi se čini da nije zvanično najavljena. Upravo sam instalirao.
[ Srđan Pavlović @ 25.05.2009. 12:21 ] @
Pa šta ćutiš, daj malo utisaka :)
[ calexx @ 25.05.2009. 12:31 ] @
Nisam ja mnogo od koristi, u linux ne uplovljavam ozbiljno sve dok ne rešim pitanje slušanja lossless muzike. Dotle samo kraći izleti i razgledanje. Šta znam, meni kao večitom početniku Mint deluje najjednostavnije pa sam uglavnom tu negde.

Zašto meni piše samo Linux a tebi i Ubuntu, Mint je valjda pravljen na njemu mada mi se čini da je bilo reči o nekom odvajanju?
[ loonies @ 25.05.2009. 22:43 ] @
Citat:
calexx: Zašto meni piše samo Linux a tebi i Ubuntu, Mint je valjda pravljen na njemu mada mi se čini da je bilo reči o nekom odvajanju?

Code:
$ man 2 uname
[ Sudomaster @ 26.05.2009. 01:11 ] @
Evo upravo ovo kucam sam novog Mint 7 Gloria....

Još je rano za utiske, ali mogu reci dosta brži od ubuntu-a definitivno, instalacija sa USB flash-a je proša za verovali ili ne 3:47 minuta :)

pluginovi svi tu, čak i HD podrška...

DOPUNA: čoveče ne mogu da verujem kako je brz i kako je extra.... kada instalirate novi Mint videćete da je ubuntu jedna velika NULA i loše optimizovan sistem totalno.
[ Srđan Pavlović @ 26.05.2009. 15:33 ] @
Polako, polako... verujem da su prvi utisci dobri, i to je vrlo vazno, ali ipak
neki koliko toliko merodavan sud moze se doneti tek nakon nekog vremena upotrebe,
kada stvari pocnu polako da dolaze na svoje...

Koliko vidim na oficijelnom sajtu, jos nije zvanicno verzija 7 stavljena za download kao finalna.

http://www.linuxmint.com/download.php

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=38 - dakle, RC1 faza.

I ja bih voleo da ovo bude dobra verzija, a verujem da hoce, jer je dobar i Ubuntu Jaunty na kome je ovaj i zasnovan.

Mozes li malo detaljnije napisati, koji je kernel (trebalo bi isti kao Ubuntu-ov), koje su verzije vaznijih paketa, sta sve radi po instalaciji,
koji je model instaliranja (automatizacije) vlasnickih drajvera, sta TACNO od multimedije radi, koje plejere
koristi po defaultu i sve ostalo sto je zanimljivo.

Citat:
instalacija sa USB flash-a je proša za verovali ili ne 3:47 minuta :)

Uglavnom svi distro-i koji se instaliraju sa USB-a, a zauzimaju 1CD (oko 700mb), jako se brzo instaliraju
(ukljucujuci i Ubuntu), jer kopiranje podataka sa USB-a ide vrlo brzo, sasvim normalno.

I, koliko vidim, nema 64-bit verzije jos, jel?

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 26.05.2009. u 16:52 GMT+1]
[ calexx @ 26.05.2009. 17:00 ] @
Finalna verzija se pojavila na download sekciji pre neki dan ali nisu hteli da je najave ni tamo ni na sajtu. Ipak, izgleda da si uticao na njih i sada je upravo na ovim linkovima koje si postavio baš finalna verzija. ;) Deluje mi da upravo brljaju jer je ova verzija stavljena umesto prethodne ... valjda će brzo da srede.

Za početak se pojavila samo osnovna gnome verzija a kasnije će i 64-bitna kao i KDE, fluxbox i XFCE verzije. Nisam siguran da prave 64-bitnu KDE verziju.
[ Srđan Pavlović @ 26.05.2009. 19:20 ] @
hehe, vidi stvarno, evo se pojavilo :) Mozda probam u vboxu, ali kada izadje x_64
[ waikiki @ 26.05.2009. 21:46 ] @
Al' ja kasnim... tek sad vidim da je izasla sedmica.. skidam odma'.. jedva cekam da probam
[ waikiki @ 27.05.2009. 00:09 ] @
Prvi utisci (nakon desetak minuta koriscenja):
-vizuelno dopadljiv
-Kompozer radi bez problema (za razliku od predhodne ver.)
-zvuk 5.1 savrsen
-izuzetno brz
-skype ima problem.....
[ Sudomaster @ 29.05.2009. 13:14 ] @
Evo ovako, posle 3 dana aktivnog korišćenja Minta Gloria.

Prvo u vezi instalacije sa USB-a, Mint mi se instalirao za nešto više od 3min sa USB-a, dok se Ubuntu 9.04 final instalira za nekih 5+ minuta... isti USB je u pitanju bio. Tako da je instalacija duplo brža, a imajući u vidu šta sve dolazi uz Mint, kada bi mint bio "ogoljen" kao ubuntu mislim da bi instalacija trajala čitavih 1,5 minuta

Nakon instalacije, odma iskoči update od 60mb, ništa revolucionarno samo neki sitni bugfix-evi i par ispravki za biblioteke (mislim da je to vezano za ono mint meni, mint install itd itd).
Od playera dolazi nakon instalacije: Gnome Player, Movie Player, MPlayer, Rhythmbox.
Od kodeka dolazi nakon instalacije: SVE (od egzotičniji su prisutni x264, .TS, .mkv, .flac..) prema tome bilo koji film u bilo kom formatu da pustite on RADI 1/1.

Compiz vidim da je dosta poboljšan, nema više seckanja kada su na recimo 4 virtualna desktopa otvorena 4 ista prozora, pa kad vrtite kocku ono secka do bole, mislim glupost to vrtenje ali eto da napomenem.

Što se tiče stabilnosti sistema... par puta sam se debelo začudio što mi ne drnda HDD (kao pod vistom ), ne znam šta su radili sa ovim Mintom ali on je toliko twekovan da ja nemam reči, glavu dajem ako ne radi brže nego Slack 12.2 odma nakon instalacije, čudo. Evo 3 dana je prošlo još se ne navikavam na brzinu

Za sada sve radi (da kucnem u drvo) kako treba, mislim da je Mint jedina distribucija koja može da zadovolji okorele Win korisnike da makar na mesec dana predju na Linux i "vide kako to ide", a možda im i bude kao Workstation
[ Srđan Pavlović @ 29.05.2009. 14:56 ] @
Lepo :)

Meni je masina relativno jaka pa i ne primetim bas neke revolucionarne
razlike izmedju pojedinih distroa, ali svakako cenim brzinu i uvek volim da nesto optimizujem tamo gde
ima mesta za to. Videces tokom intenzivnijeg koriscenja da li ce da se pojavi neki bug ili nesto, nadam se da nece.

Hajde skini ako mozes neki HD video u wmv formatu odnekud, pa javi da li ima zvuk (recimo neki sa MariposaHD, tamo ih imas free)

Pozdrav i happy Minting ;)
[ tdjokic @ 29.05.2009. 21:53 ] @
Imam slabu masinu - Intel Atom, single core, 2GB RAM, grafika je integrisana, i novije distribucije se na njoj prakticno guse u GNOME ili KDE. Isto je i u Gloriji, sto smatram normalnim.

Dogadja mi se nesto mnogo gore - stampac Canon LBP2900, crno/beli laser, je u Gloriji pobrljaveo - na A5 pomeri tekst bez veze, nesto bolje je na A4, ali ipak ne valja. Ponovio sam celu instalaciju, i Minta i drivera za stampac i opet je isto, a sa svim ostalim verzijama Minta radi dobro.

Gusenje masine je izrazito na sajtovima gde ima mnogo flash reklama, bas na ES-u.
[ despot77 @ 30.06.2009. 09:57 ] @
Do sad sam koristio Linux Mint 6 (KDE), a onda sam sad prešao na Linux Mint 7 Gloria (Gnome) i valjda se još ne snalazim sa Gnome okruženjem, ne mogu nikako modifikovati Grub. Naime, koristim na tom računaru i Vistu a zbog ostalih ukućana bih da podesim da je Vista podrazumjevani sistem u grub-u...To sam bez problema podešavao u KDE ( Linux Mint 6) jer postoji opcija grub editor, pa ako bi mi neko mogao pomoći da to nađem u gnome...

Hvala...
[ combuster @ 30.06.2009. 10:16 ] @
Kucaj u terminalu "sudo gedit /boot/grub/menu.lst" i imas string "default", promeni sa 0 u broj koji odgovara broju pored "title "Windows""

Code:

# general configuration:
timeout 3
default 3
color light-blue/black light-cyan/blue

# boot sections follow
# each is implicitly numbered from 0 in the order of appearance below
#
# TIP: If you want a 1024x768 framebuffer, add "vga=773" to your kernel line.
#
#-*

# (0) Arch Linux
title  Arch Linux
root   (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/f8d63d81-8869-4bfd-89d0-8e2de8cc0325 ro
initrd /boot/kernel26.img

# (1) Arch Linux
title  Arch Linux Fallback
root   (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/f8d63d81-8869-4bfd-89d0-8e2de8cc0325 ro
initrd /boot/kernel26-fallback.img

# (2) Arch Linux
title  Arch Linux custom kernel
root   (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz26-CUSTOM root=/dev/disk/by-uuid/f8d63d81-8869-4bfd-89d0-8e2de8cc0325 ro
initrd /boot/kernel26-CUSTOM.img

# (3) Arch Linux
title    Arch Linux testing kernel
root    (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz26-TEST root=/dev/disk/by-uuid/f8d63d81-8869-4bfd-89d0-8e2de8cc0325 ro
initrd /boot/kernel26-TEST.img

# (4) Windows
#title Windows
#rootnoverify (hd0,0)
#makeactive
#chainloader +1

Dakle Ako ti je Windows treci po redu u menu.lst izmenis na default 2
[ despot77 @ 30.06.2009. 10:26 ] @
Zanči ako je kao kod tebe 4 po redu izmenim na default 3 , ako sam dobro svatio...

[ combuster @ 30.06.2009. 12:19 ] @
Da, zato sto default moze biti i 0 a to je prvi title u menu.lst, dakle ako ti je windows drugi title po redu ili treci ti stavis default 1 ili 2, uvek za jedan manje...
[ despot77 @ 30.06.2009. 12:20 ] @
OK hvala puno...
[ calexx @ 30.06.2009. 12:44 ] @
Ako (kao ja) ne voliš da se igraš na ovaj način, samo dodaj kgrub editor (tako nekako, mislim da će kgrub da bude dovoljno za pretragu) i dobićeš otprilike ono što imaš u KDE varijanti.
[ despot77 @ 30.06.2009. 13:19 ] @
Pa i predpostavio sam da vjerovatno postoji takođe neki grub editor, ali čekam da priključim adsl pa ću do tad da to obavim kao što mi je pokazao "combuster"
[ tdjokic @ 30.06.2009. 13:57 ] @
Citat:
despot77: Pa i predpostavio sam da vjerovatno postoji takođe neki grub editor, ali čekam da priključim adsl pa ću do tad da to obavim kao što mi je pokazao "combuster"
Ne poznajem taj ili slican grub editor, ali mislim da bez obzira na to treba da "osvojis" koriscenje gedit-a kao root. Za neke stvari je to neizbezno, a sasvim je bezbolno.

Znaci, u terminalu kucas "sudo su", on ti trazi tvoj redovni passvord (ne onaj za root, koji se kod nekih distribucija pravi obavezno, kod nekih po volji, kako ko voli) i pretvara te u root, sto vidis na osnovu onog znaka "#" umesto $. Sada mozes da pokrenes sta hoces, na primer bas gedit. Onda mozes da menjas koji hoces fajl i da ga takvog promenjenog sacuvas / snimis.

Combuster ti je dao konkretnu komandu za konkretan slucaj, da ne moras da lutas, ali ni "lutanje" nije problem, kao sto sam gore objasnio. Iz samog gedita mozes da otvoris fajl menu.lst a koji se nalazi u direktorijumu /boot/grub. Kako znamo da je bas tamo? Neko ti kaze, pogledas u dokumentaciji i slicno .

Gedit mozes pokrenuti i kao obican korisnik ($) ali onda mozes fajlove samo da pogledas i ne mozes da ih menjas, odnosno mozes da menjas do mile volje, ali te promene ne mozes da snimis / sacuvas.
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2009. 01:23 ] @
Ne bi bilo lose, posto necemo uvek biti u mogucnosti da
ispravljamo razne greske na sistemu iz grafickog okruzenja,
savladati i osnove koriscenja nekih editora koji ne rade u tom okruzenju.

Ja predlazem nano

dakle komanda je

sudo nano ime_fajla_koji_editujemo

(naravno, ovo "sudo" ispred je potrebno samo ako editujemo
fajl koji zahteva root (administratorske) privilegije za izmenu sadrzaja.

U ovom editoru, sa CTRL + O snimaju se promene, a sa CTRL + X se izlazi iz editora.
[ combuster @ 07.07.2009. 07:04 ] @
Slazem se, nano je i vise nego jednostavan i u jednostavnosti mu je ravan samo midnight commander sa svojim editorom (za one nc nostalgicare)...
[ Sudomaster @ 07.07.2009. 12:11 ] @
Ja nano uvek koristim kada zabrljam nesto

Ja predlazem fenomenalni mc kao file explorer pod terminalom!
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2009. 12:26 ] @
mc == midnight commander ;)
[ nemysis @ 08.07.2009. 19:09 ] @
Ja normalno koristim Midnight Commander (mc).

Ali na instalacionim medijima koristim nano, joe.
[ MACTEPx @ 10.07.2009. 11:49 ] @
Nameravam da instaliram ovaj linux pa me interesuje da li ce on da prepozna moj stampac i skener kao i da li mogu da koristim dial up internet na njemu?
[ Srđan Pavlović @ 10.07.2009. 11:59 ] @
Podigni ga u Live rezimu, nek ti budu ustekani stampac i skener.

Videces sta je i kako prepoznao. Za stampac i skener mislim da neces
imati problema 99%, a za modem (dial-up), zavisi koji je chip na njemu,
neke je lakse namestiti, neke malo teze, uglavnom videcemo kada nam
das vise informacija.

(koji TACNO skener, stampac i dial-up modem)

Pozdrav.
[ MACTEPx @ 10.07.2009. 14:10 ] @
Modem: TP-LINK TM-IP5600
Skener: Genius Color Page Vivid 4X
Stampac: Xerox DocuPrint P8ex
[ Srđan Pavlović @ 10.07.2009. 14:54 ] @
Mislim da taj modem moze da se namesti da radi, motorola chipset je u pitanju cini mi se.

Vidi ovde: http://list.driverguide.com/list/LINUX/company1721/index.html

ili

http://www.bioticaindia.com/tm-ip5600.html

Za stampac i skerner, vidi, podigni linux u Live modu sa oba ustekana i vidi jel ih prepoznaje prvo i kako.

Za moj stampac recimo nisu trebale nikakve intervencije dodatne,
odmah je prepoznat cim je ustekan (HP).
[ combuster @ 10.07.2009. 15:41 ] @
Oni kazu da radi pod linux-om ali je drajver 5MB za Windows a motorola je u pitanju koja i nije bas linux friendly a i modem izgleda kao tipicni win-modem (mali, jadan, nikakav :)) Najbolje je da isprobas kao sto ti Kernel rece sa live cd-om...
[ Srđan Pavlović @ 10.07.2009. 15:55 ] @
Pogledaj i na linmodems.org

...ili nadji negde intel 536ep modem, on radi 100% :)
koristio ga i na slackware i na opensuse-u.
[ MACTEPx @ 10.07.2009. 20:54 ] @
ok, hvala na odgovorima, videcu sutra da probam s tim live cd-om, a jos me interesuje da li linux moze da pise/cita/brise na ntfs particijama (tu imam razne podatke sa windows-a, dokumente koje bih koristio u linuxu) jer sam cuo da nije bas bezbedno da se ovo radi posto mogu da se ostete podaci? Mozda su ovo pocetnicka pitanja ali nikad do sada nisam imao instaliran linux pa bolje da se dobro raspitam pre nego sto ga instaliram :)
[ combuster @ 10.07.2009. 21:57 ] @
Ne brini, ntfs rw podrska postoji u kernelu a i ntfs-3g extra obavlja posao. Zbog toga nemoj da brines...
[ MACTEPx @ 13.07.2009. 23:35 ] @
E konacno sam dosao do live cd-a i uspeo sam da namestim stampac ali ne znam kako da podesim skener i modem. Postoji neka aplikacija scanner utility ili nesto slicno i kad to pokrenem dobijem poruku tipa device not found a nigde nisam video da pise da mogu da dodam novi hardver(skener) i neka podesavanja vezana za skener. A sto se tice modema, nisam uspeo da isprobam jer ne znam kako se pravi konekcija na linuxu. Svaka pomoc bi puno znacila.
[ combuster @ 14.07.2009. 09:27 ] @
Sto se skenera tice proveri u synaptic-u da li su ti instalirani "sane" i "gnomescan"... U principu trebalo bi da pokrenes gnomescan i da ti on automatski preko sane-a prepozna skener. Ako ga ne vidi uradi sledece: Prikljuci skener na usb i sacekaj jedno 20-tak sekundi a zatim idi u terminal i kucaj:
dmesg > dmesg.log
a taj fajl koji ce ti se nalaziti u tvom home direktorijumu okaci ovde na es-u.

Sto se modema tice takodje cemo videti iz dmesg-a da li je prepoznat a ako jeste onda bi trebalo da preko gnome-ppp (instaliraj ga iz synaptic-a) lako podesis konekciju...
[ MACTEPx @ 14.07.2009. 11:24 ] @
Nisu instalirani sane i gnomescan najverovatnije zbog toga sto sam mint pokrenuo sa live diska a evo i dmesg
[ combuster @ 14.07.2009. 11:42 ] @
Sane mora da bude instaliran da bi ti skener radio, mada po dmesg-u nisam primetio da ti je registrovao skener uopste, ako mozes da ga istekas i ustekas dok je mint podignut pa da ponovo postujes dmesg... Stampac je prepoznao ok... Modem izgleda mi da nije:

Couldn't register serial port 0000:01:01.0: -28

Mada ne mora da znaci, postuj i "lspci -v" i "lsusb -v" i "lsmod" i to kada ti je pristekan skener...
[ MACTEPx @ 14.07.2009. 13:49 ] @
pokusao sam ponovo...
[ combuster @ 14.07.2009. 13:58 ] @
Ja mislim da ce ti skener raditi kada budes instalirao mint... Samo instaliraj kasnije sane i gnome-scan pa ako bude problema videcemo...
Za modem nisam siguran. Opet bi trebalo da instaliras neki od ppp dialer-a i da proveris da li pristupa emuliranom serijskom portu. Ako ti nije frka instaliraj mint pa cemo videti ako bude bilo nekih problema...
[ MACTEPx @ 14.07.2009. 16:16 ] @
Ok, a da li se mint instalira sa live cd-a (posto vidim da ima opciju install) ili je bolje da skinem kompletnu verziju? Posto je procesor 64bitni onda treba da skinem 64bitnu verziju minta pretpostavljam? A live cd sa kog sam pokretao mint je bio 32bitni.
[ calexx @ 14.07.2009. 16:37 ] @
Nema kompletnije verzije, možeš da instaliraš tu 32-bitnu, možeš i da skineš 64-bitnu pošto obe postoje kao konačne Gloria verzije.
[ MACTEPx @ 14.07.2009. 19:31 ] @
Na sajtu pise da je 32 bitna verzija stabilnija od 64 bitne, znaci da instaliram onu prvu? :)
A u odnosu na suse koji je na nekoliko cd-ova, bas me cudi da je mint samo oko 600 mb.
[ combuster @ 14.07.2009. 19:35 ] @
Nista strasno, SuSe samo dolazi sa vise software-a koji ti ionako ne trebaju ako imas broadband konekciju. A sto se tice minta i 64-bit verzije radi i onako skroz ok...
[ Srđan Pavlović @ 16.07.2009. 16:51 ] @
Citat:
For example, out from the box Linux Mint installs allow you to :

* Play MP3 files
* Watch Realmedia, quicktime and encrypted dvd
* Get Sun Java 1.5 Update 9 (and Java plugin) preinstalled
* Surf Website with Flash 9 plugins
* Compile application with gcc

These capabilities is also enabled in its LiveCD session.

Jel moze neko da podigne Mint u Live modu i da vidi jel radi Java
out of the box, recimo da se pokrene ovo iz attachmenta.

$ java -jar zadecu.jar

Nemam sad ISO pri ruci, nisam kuci, a zanima me jel radi Java ovako kako
pise out of the box na Mintu, u Live modu (znaci bas live, ne kad se instalira)

moze i

java -version output...

[ tdjokic @ 16.07.2009. 22:28 ] @
Evo ti Elyssa (LTS), nemam pri ruci Gloriju:
Code:
mint@mint ~ $ java -jar zadecu.jar
Unable to access jarfile zadecu.jar
mint@mint ~ $ java -version output...
java version "1.6.0_06"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_06-b02)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 10.0-b22, mixed mode, sharing)
mint@mint ~ $ 

Inace ja to probam drugacije, jer ovo gore ne znam. Cim pokrenem u Live neku distribuciju, odmah odlazim na www.informatika.com i kliknem na jednu od njihovih kamera. Ako radi, to je to.

Smesno je, da mnoge distribucije imaju instaliran Adobe Flash Player, koji se instalira za tili cas, a ostavljaju korisniku da se zeza sa Javom, koju meni licno nije uspelo instalirati iz Sinaptika, a peske ide, ali sam jedva pogodio sta je gde.

Evo, isto pokazuje i u instaliranoj Elyssi. Koliko ja kapiram, kad se instalira on jedino sto dodaje je podrska za jezike za Open Office, drugo nista ne skida i ne dodaje, a i ta podrska moze da se Skip, nije sustinski bitna za instalaciju.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 16.07.2009. u 23:41 GMT+1]
[ calexx @ 17.07.2009. 00:53 ] @
Možda si već i probao, ja sam upravo podigao Gloria 64 Live i sve radi. Igricu sam pokrenuo (pa i ređao, jes da sam malo prerastao) a ono drugo javi
Code:

java version "1.6.0_14"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_14-b08)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 14.0-b16, mixed mode)
[ Srđan Pavlović @ 17.07.2009. 16:25 ] @
E, hvala ljudi, znaci radi. Sad sam na odmoru pa se javljam
sa nekog laptopa na kome je XP... interesovalo me bas a ne
mogah ovde da probam. Java 1.6.x - super.
[ calexx @ 17.07.2009. 16:54 ] @
Mint je pravljen na Ubuntu osnovi, da li i novi Ubuntu odrađuje ovo? Mogu da probam večeras ali ako neko ima pri ruci ...
[ Srđan Pavlović @ 17.07.2009. 17:11 ] @
Ne, Ubuntu ne odradjuje jer nema javu niti u live varijanti, niti odmah
instaliranu, vec se (sun)java, flash, i ostale proprietari stvari instaliraju kasnije po zelji.

Zato me i interesovalo za Mint jer on ima te proprietari stvari odma... ail nisam znao
da li rade Live, a to je bas ono sto mi treba.

Mogao bih da iskoristim Mint za ovo.

A u isto vreme je dobar jer moze da zainteresuje ljude za Linux jer Mint
je mozda i bolja varijanta za uvodjenje ljudi u Linux svet od Ubuntu-a koji
nema bas odmah instaliranu podrsku tipa jave, flasha, multimedija kodeka, itd - sto Mint ima.

@tdjokic - fajl zadecu.jar mora ti biti u tom direktorijumu iz koga pokreces komandu.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 17.07.2009. u 18:35 GMT+1]
[ tdjokic @ 17.07.2009. 22:18 ] @
Citat:
Kernel-1: A u isto vreme je dobar jer moze da zainteresuje ljude za Linux jer Mint je mozda i bolja varijanta za uvodjenje ljudi u Linux svet od Ubuntu-a koji
nema bas odmah instaliranu podrsku tipa jave, flasha, multimedija kodeka, itd - sto Mint ima.
Pa, ja to ke.....m skoro 3 godine! Sve radi samo, nema sta da podesavas, ni najmanje. Doduse, izbor instaliranog sofvera nije isti kao kod Ubuntu i neke relativno vazne stvari nedostaju, ali to je uslovljeno velicinom CD-a.

Ja se salim: "Na svetu postoje samo 2 OS-a - Mint i ostali." sto nije daleko od istine.

Istovremeno, zbog SAD i Japana, Mint vec prilicno dugo daje i "ocerupanu" verziju Minta, koja strogo postuje tamo neke njihove zakone, a jos uvek je Mint, kolikogod razlika u ostalim stvarima izmedju Ubuntua i Minta bila mala.

Ja sam par puta pokusao da na Ubuntu naknadno dodam sve one kerefeke, ali nije uspelo. Nesto se unakazilo, nesto nije ni radilo, a nije mi uopste bilo stalo da proucavam sta i zasto. To sam odradio po onoj jednoj komandi koju mislim da si ti jednom napisao pa ja upotrebio.

Citat:
@tdjokic - fajl zadecu.jar mora ti biti u tom direktorijumu iz koga pokreces komandu.
A kako da znam gde je kad ne znam ni da li ga imam ?
[ Srđan Pavlović @ 18.07.2009. 00:49 ] @
Citat:
A kako da znam gde je kad ne znam ni da li ga imam?

Fajl "zadecu.jar" sam uploadovao par postova iznad.
Klikni na taj fajl i kada te pita gde zelis da snimis fajl,
snimi ga na Desktop (/home/tdjokic/Desktop - verovatno).
Onda otvori konzolu, i prvo predji u taj direktorijum, dakle kucaj:

cd /home/tdjokic/Desktop

a onda kucaj:

java -jar zadecu.jar
[ tdjokic @ 18.07.2009. 02:29 ] @
Citat:
Kernel-1: Fajl "zadecu.jar" sam uploadovao par postova iznad.
E, svasta! :-) Ja mislio da se taj fajl nalazi negde u okviru instalirane Jave i da ce sad da pokaze ne znam sta, a ono igrice "za (malu) decu". U instaliranoj verziji radi, sad kad si mi objasnio o cemu se radi. Prepoznavanje oblika sam probao, radi. Hajde, probacu opet Live, malo kasnije, pa javljam.

Radi i pod Live, opet Elyssa, izgleda da Gloriju ni nemam, obrisao.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 18.07.2009. u 03:56 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 18.07.2009. 02:50 ] @
Citat:
ja sam upravo podigao Gloria 64 Live i sve radi. Igricu sam pokrenuo

cellex je probao i kaze da radi u live modu sto mi je u principu dovoljno :)
(samo me live mod i zanima) Hvala u svakom slucaju :)

Evo sad sam dosao kod mojih, gde imam Linux Mint 7 32bit ISO, ali avaj...
nemam na cega da ga narezem, a ovo je stari komp pa ne mogu da ga butujem
sa USB-a :) - a kad mi ne trebaju prazni diskovi, onda ih redovno imam gomilu... Marfi :D
[ tdjokic @ 18.07.2009. 03:07 ] @
Citat:
Kernel-1: cellex je probao i kaze da radi
Nije cellex nego callex, ti ga pretvori u cuvenu kozmetiku protiv starenja koze . Auu, pa i callex je neka kozmetika! Ne mari nista, lepo i korisno!

A protiv nedaca sa diskovima se ja borim sa RW diskovima, pisem, brisem, probam razne distribucije do besvesti i tek po neku snimim fiksno.
[ calexx @ 18.07.2009. 07:11 ] @
A da vi ipak koristite copy/paste jer vam ne polazi od tastature obično kucanje? ;)

Davno sam batalio rezanje na obične diskove, imam gomilu DVD RW i svaki test ide odatle a kad saberem komplete distribucija, spustim na gomilu na DVD i ostavim u orman ... gde ostaje verovatno do sledećeg sređivanja i izbacivanja.

Ako ovo sa javom radi i na Mintu od pre par verzija, eto zašto sam ga i ja izabrao kao totalni početnik.
[ combuster @ 18.07.2009. 07:13 ] @
Nije callex nego calexx :D :D :D A da li je kozmeticki preparat u pitanju nem' pojma :)

ja nisam download-ovao neki distro mesecima...
[ Srđan Pavlović @ 18.07.2009. 09:23 ] @
Slavoljube, ne ide nam nikako da te spelujemo, jbg, sorry :D