[ bttp @ 21.05.2009. 06:27 ] @
Pošto je MTSova usluga što neko reče dotakla dno, planiram da od sledećeg meseca pređem na Telenor postpaid.

Kako sam dugogodišnji korisnik MTS, nisam baš upoznat sa Telenorovim "cakama", osim da ih još iz vremena Mobtela prati glas da su nešto skuplji, ali da za to dobijaš kvalitetniju uslugu. E sad ne znam za koji tarifni profil bih se odlučio. Svi pričaju o tom Prenesi profilu, ali tu je skupo uspostavljanje veze. Da li se tih 2,9din+pdv naplaćuju i za besplatne minute?

Dosad sam koristio najjeftiniji BEL50 tarifni paket uz tarifne dodatke u skladu sa potrebama (Internet, SMS itd.) i računi su mi bili u proseku 800-900 din s tim što sam koristio i međunarodni sms za koji nema nikakvih povoljnosti.

Ispada da bih bilo najbolje da uzmem taj Prenesi 150, ali ne znam pored toliko tih raznih paketa i profila itd za koji da se odlučim.

Zanima me i roaming, odnosno gde su u tom smislu u odnosu na MTS koji ima neke povoljnosti u okolnim zemljama.

Ima neko neku predlog/savet na šta obratiti pažnju i šta očekivati od Telenora?
[ espresso @ 21.05.2009. 07:58 ] @
Citat:
Da li se tih 2,9din+pdv naplaćuju i za besplatne minute?

Dok imaš minute ne naplaćuje se uspostava.
Tarifne dodatke imaš ovde
http://www.telenor.rs/?section=private&page=3460

Uzmi neki Prenesi paket.
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2009. 08:58 ] @
Da ti napisem detaljno stanje kod prenesi paketa, poredim u odnosu na mt:s:

Prednosti:
- Azurna provera stanja - azurira se na najvise 5 minuta (dostupna uvek od 3. u mesecu - samo je u januaru bila pomerena za 4.)
- Portal Moj Telenor (provera racuna, promena paketa, aktivacija usluga, specifikacija poziva...)
- Preko portala dostupna specifikacija poziva i racun od 4. u mesecu (nekad i ranije)
- Prenos nepotrosenih minuta u naredna 3 meseca po sledecem principu:
[att_img]

Mane:
- Ne moze se aktivirati SMS dodatak uz Prenesi tarifu
- Nema dodatka za minute u mrezi

Ni prednosti ni mane:
- Omiljeni broj 99din + 2.9 (uspostava po pozivu) + 0.5 (po minutu) (vazi odmah, bez obzira da li ste potrosili minute ili ne)
- Dadaci za internet od 300MB do 10GB, pocetna cena 590din - po meni nedostaje dodatak od 75-100MB za 290 dinara, ali sta da se radi.

Mnogo veca profesionalnost, samo jednom su napravili glupost sa postpaid korisnicima, kad su 12. marta 2008. uveli 60+1 obracun, a obavestili nas postom 14. marta 2008. Sto ce reci da smo 2 dana bili u zabludi oko nacina tarifiranja. Koristim mobtel / telenor postpaid vec skoro 5 godina, i to su neka moja iskustva.

Nikad nije bilo nista naplaceno ni dinar vise od onoga sto je trebalo - ne postoji "prazan hod" kao kod mt:s-a. Kad pocne nov obracunski period, pocinje i besplatni saobracaj (dodaje se na eventualno preneti iz proslog meseca).
[ espresso @ 21.05.2009. 09:37 ] @
Citat:
Mane:
- Ne moze se aktivirati SMS dodatak uz Prenesi tarifu
- Nema dodatka za minute u mrezi

Hoćeš da kažeš da nas lažu ovde gde navode:
Citat:
Telenor je uveo uslugu pod nazivom Tarifni Dodaci. Usluga je namenjena korisnicima tarifnih paketa Jedna cena, Fleksi, Prenesi, Start, Moje vreme i Više priče, koji sada mogu dodatno prilagoditi svoje tarife i uštedeti.

http://www.telenor.rs/?section=private&page=3460

I ja sad to pročitam i krenem na osnovu te informacije da kupim postpejd broj na njihovom sajtu.
[ scylerx @ 21.05.2009. 11:14 ] @
Postovani,

Ukoliko sredinom meseca aktivirate neki od tarifnih dodataka Dodaj Internet proporcionalno se obracunavaju i pretplata i ukljuceni MB. Na primer, ukoliko aktivirate Mini tarifni dodatak 15.-og u mesecu placate pola pretplate i imate na raspolaganju 150 MB. Nepotrosen besplatni saobracaj u okviru tarifnog dodatka se ne prenosi u naredni obracunski period. Provera trenutnog stanja za sada nije moguca. Ukoliko ga aktivirate u jednom mesecu, on nastavlja da vazi i u sledecim mesecima, dokle god ga ne deaktivirate. Ukoliko imate aktivan tarifni dodatak od 300MB, i deaktivirate ga, na primer, 15-og u mesecu, placate deo pretplate za 15 dana koriscenja, i u taj deo pretplate je ukljuceno 150MB. Ako ste Vi do trenutka deaktivacije potrosili svih 300MB, ostatak placate po redovnoj ceni koriscenja GPRS-a. Isto se tretira i promena tarifnog paketa sa Prenesi 60 na Prenesi 150.

Srdacan pozdrav,

Contact Centar
Telenor d.o.o
tel: +381 63 9863
fax:+381 63 311 311
e-mail: [email protected]****Čisto da budeš upućen i u ovu caku.
Samo ni meni nije najjasnije trenutak kada menjaš tarifni profil a tebi je preostalo od prošlog meseca minuta i poruka, valjda se to računa do tog momenta kada menjaš tarifni profil, iako si do tog momenta potrošio proporcionalan broj minuta i poruka? Da li grešim???? Znam da ne mogu preneti minute, ali glupo je da mi zaračunavaju višak minuta koje sam potrošio preko proporcionalnih ako mi je od prethodnog meseca ostalo free minuta i poruka.

[Ovu poruku je menjao scylerx dana 21.05.2009. u 12:56 GMT+1]
[ bttp @ 21.05.2009. 13:13 ] @
Da to za internet je malo preambiciozno. Ja sam uspevao koristeći Operu Mini da se uglavim u 5-10MB mesečno zavisno od potrošnje. Sad doduše imam i Ajfon koji bi pojeo tih Telenorovih 300MB za doručak, ali ga još nisam osposobio za EDGE/3G.

Skupa im ta uspostava veze a ni SMSovi nisu baš jeftini, mada bi u principu mogao da se uglavim u besplatne mesečne minute/sms. Onda ostaje još platiti Internet i međunarodne SMS-ove.
Citat:
Slobodan Milivojevic:
Mane:
- Ne moze se aktivirati SMS dodatak uz Prenesi tarifu
- Nema dodatka za minute u mrezi

Ni prednosti ni mane:
- Omiljeni broj 99din + 2.9 (uspostava po pozivu) + 0.5 (po minutu) (vazi odmah, bez obzira da li ste potrosili minute ili ne)
- Dadaci za internet od 300MB do 10GB, pocetna cena 590din - po meni nedostaje dodatak od 75-100MB za 290 dinara, ali sta da se radi.

Kakve veze imaju minuti u mreži sa Prenesi? Koliko sam video ista je cena minuta za sve mreže.

Da li ako aktiviraš recimo omiljeni broj, da li ti se on odbija od besplatnih minuta ili se tarifira zasebno?
[ svetozar @ 21.05.2009. 13:40 ] @
Citat:
bttp:
Da li ako aktiviraš recimo omiljeni broj, da li ti se on odbija od besplatnih minuta ili se tarifira zasebno?

U Telenoru se Omiljeni broj tarifira zasebno, i kao takav ima smisla, dok se u mt:s-u Najdraži broj prvo odbija od besplatnih minuta, pa tek potom počinje da "ima smisla"!
[ bttp @ 26.05.2009. 15:43 ] @
Kako ide tarifiranje GPRS protoka? Čujem da se zaokružuje na 100kb. Da li to znači da se svaka pojedinačna sesija zaokružuje? iPhone koji koristim je prilično liberalan u upotrebi Interneta, i ako slučajno zaboravim da prebacim na Wi-Fi, ništa me ne pita već se služi EDGEom da čekira mail ili prikaže vremenske podatke, bilo šta. Svaka od tih pojedinačnih akcija može da uzme po 5-10 ili 20kb podataka, ali ako mi svaku od njih zasebno zaokružuje na 100kb, može se desiti da mi realno prenesenih 100kb računa kao 1MB.

Kako se zaštiti od toga? Kakva su vaša iskustva?
[ Slobodan Milivojevic @ 26.05.2009. 16:38 ] @
Ukoliko imas dodatak za internet, dok je on aktivan zaokruzuju na 100KB, a kad si van dodatka tad ide na 1KB.
[ bttp @ 26.05.2009. 22:31 ] @
Ako je tako, to je skroz okej. Plus što postoji ova opcija da tarifni dodatak dolazi srazmerno vremenu aktivacije u toku meseca. Znači ako mi recimo treba samo 100MB, aktiviram paket od 300MB 20. u mesecu i dobijem ono što mi treba.

Još jedna stvar me zanima u vezi sa roamingom. MTS ti omogućava roaming tek nakon tri meseca od zasnivanja ugovora. Kako je to kod Telenora? Da li imam roaming od samog početka ili i oni imaju neki takav (glup) period provere lojalnosti korisnika? Relativno često mi treba roaming, i sad naročito tokom leta bi me baš smorilo da me "testiraju" 3 meseca da li sam redovan platiša ili ne. Znate li nešto o tome?

Isto tako me zanimaju povoljnosti pri roamingu u okolnim zemljama. Znam da u CG imaju neke povoljnosti sa ProMonte sestrinskom mrežom, ali ne znam kako je recimo u HR? Da li su povoljnosti iste ili slične kao kod MTSa (npr. besplatni dolazni pozivi za postpaid korisnike u CG a verovatno i u BIH, ako izabereš M:TEL mrežu u roamingu) itd?
[ Slobodan Milivojevic @ 26.05.2009. 23:15 ] @
Za postpaid korisnike i roaming, stvari ne stoje bas naj sjajnije nazalost. U proseku, roaming je skuplji nego za postpaid korisnike mt:s mreze.

Za Crnu Goru i Promonte mrezu izaberes aktivaciju popusta na roaming u pomenutoj mrezi (aktivacija usluge je besplatna - ne znam zasto je uopste i potrebna) preko menija na USSD kodu *111# u sekciji Tarifni dodaci...

Uglavnom, cene su ovakve:
- odlazni poziv ka Srbiji ili Crnoj Gori 14din/min
- odlazni SMS 8din
- dolazni pozivi besplatni
- dolazni SMS naravno besplatan

Za ostale informacije:
http://www.telenor.rs/?section=private&page=432

Sto se tice aktivacije roaminga za nove korisnike, roaming se aktivira nakon 3. placenog racuna, ili nakon avansne uplate namenskih sredstava u iznosu od 9000 dinara.

Vise informacija na stranici: http://www.telenor.rs/?section=private&page=450

Nadam se da sam pomogao.

Jedna stvar koja nije na strani Telenora je sto je roaming skuplji (generalno gledano) od recimo mt:s roaminga.
[ bttp @ 26.05.2009. 23:50 ] @
Da, u to sam se upravo uverio na njihovom sajtu. Hvala u svakom slučaju na trudu i iscrpnim ali sažetim informacijama:)

Roaming im je daleko nepovoljniji nego kod MTSa, ali šta ćeš, you win some you lose some.

Zasnovao sam Telenor postpaid prenesi 150 ugovor pre neki dan i sad to mi je što mi je. MTS još nisam otkazao, ali moraću jer mi zaista ne trebaju dva postpaid broja. Za roaming ću se snalaziti, ili ću kupovati lokalne kartice ili ću koristiti MTS prepaid za roaming i sl.

Inače danas mi je stigao MTS račun za april :)
[ BaHua @ 30.05.2009. 12:00 ] @
Ja sam odskora presao sa mt:s-a na telenor. I moram priznati da je pravo osvezenje...
[ bttp @ 01.06.2009. 21:52 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic: Ukoliko imas dodatak za internet, dok je on aktivan zaokruzuju na 100KB, a kad si van dodatka tad ide na 1KB.

Baš sam sad gledao na Telenor portalu i piše da se tarfni dodatak "Dodaj Internet" tarifira odn. zaokružuje na 10Kb, što je značajno bolje nego da je na 100 kako smo mislili.

A glupost je što se posebno naplaćuje usluga Call Waiting za postpaid korisnike, dok je za prepaid besplatna. Mislim ja to i ne koristim u principu ali sam se iznenadio da se ta usluga mora aktivirati i da se naplaćuje 19din mesečno + PDV.

Našao sam u cenovniku neke usluge koje ne znam ni čemu služe.

Jel zna neko šta je:

Prenos podataka bez dodatnog broja - 6 din/min
Prenos podataka sa dodatnim brojem - Pretplata: 300 din/mesečno + 6 din/min

zatim

Direct link 4 - 4 din/min
Direct link 5 - 5 din/min

Takođe, kako se dopunjava prepaid broj sa postpaida? Jel se i to mora posebno aktivirati, i koji je sistem?
[ septimus @ 01.06.2009. 22:05 ] @
Call waiting se placa 19din ali u Porodicnom paketu.


[ Slobodan Milivojevic @ 01.06.2009. 23:17 ] @
Citat:
bttp: Baš sam sad gledao na Telenor portalu i piše da se tarfni dodatak "Dodaj Internet" tarifira odn. zaokružuje na 10Kb, što je značajno bolje nego da je na 100 kako smo mislili.


Prepaid internet, i prepaid internet dodaci se obracunavaju na 10KB (verovatno zato sto je cena istih veca) dok se na postpaidu obracunava na 100KB

Citat:
A glupost je što se posebno naplaćuje usluga Call Waiting za postpaid korisnike, dok je za prepaid besplatna. Mislim ja to i ne koristim u principu ali sam se iznenadio da se ta usluga mora aktivirati i da se naplaćuje 19din mesečno + PDV.


Kao sto je rekao septimus, to se odnosi samo na par prastarih paketa.

Citat:
Takođe, kako se dopunjava prepaid broj sa postpaida? Jel se i to mora posebno aktivirati, i koji je sistem?


Ukoliko Vam je aktivna usluga roaminga (platili ste prva 3 racuna), niste bili iskljucivani 3 meseca zbog ne placanja racuna, imate mogucnost da dopunite prepaid kredit besplatnim slanjem SMS poruke na broj 9830.

Iznos ne moze biti manji od 50 dinara, ni veci od polovine iznosa proseka zadnjih 6 placenih racuna.
[ bttp @ 02.06.2009. 00:15 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic: Prepaid internet, i prepaid internet dodaci se obracunavaju na 10KB (verovatno zato sto je cena istih veca) dok se na postpaidu obracunava na 100KB.

Da, zaista tako piše na sajtu gde su informacije o tarifnim dodacima. Međutim na Portalu, u odeljku za aktivaciju tarifnog dodatka stoji druga informacija (na osnovu koje sam i napisao prethodni post).

Znači kad se ja kao postpaid korisnik ulogujem na portal i odem u odeljak za aktivaciju tarifnog dodatka "Dodaj Internet" praktično sam doveden u zabludu? Jer ispod opcije za aktivaciju stoji dezinformacija o tarifiranju. (pogledati u dnu slike)Znači tu ne piše ništa o zaokruživanju na 100Kb za postpaid korisnike, i ako sam ja kao postpaid korisnik ulogovan na portal i želim da aktiviram tarifni dodatak, prema informacijama sa tog mesta ja sam prevaren, zar ne? Odnosno postavljam sebi pitanje čemu verovati i koja je informacija validna.
[ pitikovski @ 02.06.2009. 00:38 ] @
^^
Tako je, i ja sam bio tako doveden u zabludu pa sam nazvao KS, i rekli su mi da se postpaid TD zaokruzuje na 10kb i da je u pitanju greska.
Na tome je i ostalo, jer sam odustao od ideje za tim TD.
[ bttp @ 02.06.2009. 01:15 ] @
Citat:
pitikovski: ...i rekli su mi da se postpaid TD zaokruzuje na 10kb i da je u pitanju greska...

Nisam siguran da sam razumeo za koje su ti rekli da je greška? Za ovaj navod sa gornje slike ili za onaj gde kaže da se zaokružuje na 100Kb? Vidim da si napisao 10, ali nisam siguran da nisi ispustio jednu nulu :)
[ pitikovski @ 02.06.2009. 01:31 ] @
Da, malo sam nejasno napisao.
Rekli su mi da se zaokruzuje na 10 (deset) KB.
Nadam se da je tacna informacija, posto mi je operater tada rekao da ce ispraviti gresku na sajtu, ali vidim da nije do sada ispravljena.
[ pitikovski @ 02.06.2009. 15:09 ] @
KS mi je dao pogresnu informaciju, sinoc sam im posalo mail :
Citat:

Pitanje: Na adresi http://www.telenor.rs/?section=private&page=6449 pise sledece: "Za prepaid korisnike tarifiranje se vr?i na 10 KB, dok se za postpaid korisnike tarifiranje vr?i na 100 KB." Dok na stranici "Moj portal" https://www.telenor.rs/portal/usluge/addons.php?type=mb kada zelim da aktiviram tarifni dodatak "DODAJ INTERNET" pise sledece : "*Tarifiranje se vr?i na 10 KB. Cene su prikazane u dinarima bez PDV-a i poreza na upotrebu mobilnog telefona." Moje pitanje glasi: Koja je informacija tacna, i na koliko se KB, meni kao postpaid korisniku, vrsi tarifiranje.

I dobio sledeci odgovor:
Citat:

tarifni dodatak Dodaj Internet na postpaid-u se tarifira na 100 Kb kao sto je pisalo u objasnjenju dodataka za prepaid i postpaid korisnike na sajtu.


Ja sada pojma nemam sta je tacno, jer u odgovoru mi navode da je i na prepaid-u zaokruzivanje na 100KB.

[ bttp @ 02.06.2009. 18:48 ] @
To zaokruživanje na 100kb je baš bezobrazno - kao da si u roamingu. Ne znam zašto onda navode cenu po kilobajtu (ako je navode), kad već 1kb naplaćuju kao 100kb. To i cena međunarodnog SMSa koja je ekstremno bezobrazna kod svih - skoro pa 7 puta veća u odnosu na cenu običnog SMSa, a znamo da njih to košta isto jer je svojevremeno bila ista cena za sve sms poruke, a kod mnogih inostranih provajdera je ista cena domaćih i stranih smsova.

Ali ne, mi em nemamo slobodu kretanja zbog viza, još nam se i komunikacija sa spoljnim svetom maksimalno otežava jer je nenormalno skupa.
[ pitikovski @ 02.06.2009. 20:39 ] @
Naravno da je bezobrazno.
Telefon mi je podesen da proverava mail na 15 min., ja bih po tom njihovom zaokruzivanju trosio oko 150 MB samo na proveru mail-a.
[ bttp @ 02.06.2009. 21:23 ] @
Pa kako to izbegavaš?

Plus što nije najjasnije šta se i kada zaokružuje. Pošteno bi bilo da ti na kraju meseca saobraćaj zaokruže na 100kb, ali na takvo poštenje ćemo da se načekamo. Oni verovatno zaokružuju svaku sesiju, a pod sesijom se podrazumeva protok ostvaren između uspotavljanja i prekidanja veze.

Tu imaš telefone poput Nokije koja te za svako uspostavljanje veze pita tipa "da li si siguran da to želiš" i Ajfona koji te ništa ne pita, ponaša se kao da je Internet besplatan i čak mislim da je konstanto konektovan na EDGE/3G, osim kad je konektovan na Wi-Fi AP. U tom slučaju bi Ajfon uvek imao otvorenu sesiju koja bi se zatvarala jedino u toku Wi-Fi sesije ili nepredviđenim gubitkom signala.

Ispada da je bolje imati konstantno otvorenu sesiju, tj. konstantnu vezu sa GPRS/EDGE/3G jer u tom slučaju nema šta mnogo da ti zaokružuju. Što ti kažeš, svaka provera maila te košta 5 dinara, makar i nemao nikakve nove poruke...
[ pitikovski @ 02.06.2009. 22:25 ] @
Tako sto koristim 066 kontrola troskova i do sada sam imao 100MB mesecno na raspolaganju, sada daju 66 MB ali ok, meni je i to dosta za mail i jos kojekakve sitnice.
Za 500 din. dobijem 1000 kredita i to trosim za parking i razgovore sa Crnom Gorom (+38268 ), a kada ne potrosim prenosi se u sledeci mesec ostatak "kredita".
Samo kod MTS-a sa 066 paketima ima jedan problem a to je da konekcija puca kada prelazim sa 3G na GPRS, i to mi ne smeta za proveru maila, ali za moje ostale potrebe takav net je neupotrebljiv.
Zato sam kupio kod Telenora "Telenor Prepaid Internet" i USB modem koji koristim na notebook-u, sve u svemu.....zasto da bude jednostavno kada moze komplikovano.
U celoj kombinaciji mi je usteda na tome sto mi nista neiskorisceno na kraju meseca ne propada, vec se prenosi u naredni mesec.
[ bttp @ 03.06.2009. 01:24 ] @
Zar MTS podržava 3G data transfer? Ja koliko znam oni imaju 3G protok samo za onaj njihov portal 3Gmondo ili kako se već zove i video poziv, a inače dozvoljavaju samo EDGE brzinu transfera sa "ostatka" Interneta. Ili su možda nešto promenili u međuvremenu?
[ bttp @ 03.06.2009. 01:55 ] @
A šta fali postpaid paketu Fleksi? Ima najmanji obračunski interval, najjeftinije uspostavljanje veze, najjeftiniji SMS i najjeftinije cene razgovora. Ne vidim u čemu je tolika prednost Prenesi paketa u odnosu na Fleksi, osim za ljude kojima su prosečni računi između 700-1000 din pa im je 500 premalo a 1000 previše (gde negde i ja otprilike spadam). Ipak mi na prvi pogled ne deluje da je "Prenesi" toliko nesumnjivo bolji od "Fleksi" da ga ne treba ni uzimati u obzir. Možda nešto previđam?
[ Slobodan Milivojevic @ 03.06.2009. 11:20 ] @
Citat:
bttp: Možda nešto previđam?


U prenesi paketima se ne placa nikakva uspostava veze dok si u kvoti uracunatih minuta.

Cena jednog minuta + jedne SMS poruke za paket prenesi 150 izadje 640 / 150 = 4,26din (sa svim porezima), dok si u kvoti. Kad izadjes iz kvote, onda je: 14.46 din (poziv do minuta + sms).

Kod Fleksi 500 paketa je poziv od 1 minut u mrezi + sms = 9.85 dinara (sa svim prezima), dok je 14.97 din poziv od minuta + sms van mreze.

Tako da prenesi izadje jeftinije dok si u kvoti uracunatih minuta, a skuplje kad prekoracis, ali ako ne prekoracujes mnogo, onda je prenesi bolji.

[ bttp @ 03.06.2009. 16:32 ] @
Pa da to lepo izgleda kad se tako računa, samo moglo bi recimo da se kaže i da je u Prenesi paketu cena jedne sekunde razgovora bez sms = 4,26din. Jer ti ako izađeš iz kvote za razgovore a ostanu ti smsovi opet će ti naplaćivati oko 11 min samo dizanje slušalice s druge strane, dok u fleksi to isto košta upola manje.

Ustvari svako treba da izračuna šta je za njega najpovoljnije, ko se ne koristi puno smsovima može da razmotri i fleksi.
[ espresso @ 04.06.2009. 09:34 ] @
Citat:
bttp: Zar MTS podržava 3G data transfer? Ja koliko znam oni imaju 3G protok samo za onaj njihov portal 3Gmondo ili kako se već zove i video poziv, a inače dozvoljavaju samo EDGE brzinu transfera sa "ostatka" Interneta. Ili su možda nešto promenili u međuvremenu?

Radi net preko 3G kod njih odavno. Preko gsm mreže ne ide nikako.
[ bttp @ 10.06.2009. 01:21 ] @
Citat:
espresso: Radi net preko 3G kod njih odavno. Preko gsm mreže ne ide nikako.

Nisam to znao, nisu reklamirali, valjda ih bilo sramota nakon svih onih baronija kao prvi 3G u Srbiji blabla, samo da bi ljudi shvatili da je to samo za portal. Elem nisam im nikada platio tih 99din za 3G pristup jer smatram da je to osnovna usluga. Isto kao kad bi mi tražili posebnu naknadu za GSM ili SMS ili tako nešto. Dosta je što im plaćam protok, još da ne bi i 100 dinara svakog meseca čisto onako ako mi zatreba da mogu. Doduše za moje dosadašnje potrebe je i EDGE radio radnju, surfovanje preko Opera Mini, Gmail i tako to. Još kad sam kupio 3G telefon, imao sam velikih problema na MTS - sa uključenim 3G često nedostupan, stalno sam dobijao poruke o propuštenim pozivima itd. da sam na kraju morao da telefon ograničim na GSM only. I nije bilo do telefona jer se isto dešavalo mojoj ženi na potpuno drugom modelu (moj N73, njen K800i). Još jedan razlog zašto im nisam hteo platiti pretplatu za 3G - otkud znam dal radi. Njihov lakonski odgovor je bio - Ona: "Jeste li kupili telefon kod nas" - Ja: "Naravno da nisam, zašto moram da kupim kod vas telefon da bi mi radio 3G?" - Ona: "E pa sigurno je to, znaju da prave probleme ti loši telefoni koji nisu kupljeni kod nas"... Kraj diskusije.

Nego zašto su ovi Telenor računi ovako konfuzni? Oni mi nešto obračunavaju cenu razgovora iako mi ulaze u pretplatu, pa mi onda istu tu cenu odbijaju od zbira itd. Čemu to? Zar ne mogu lepo, kao MTS da obračunavaju samo minute koji izlaze iz okvira pretplate? Ovako moram da uzimam digitron da bih sračunao šta je pisac hteo da kaže.Ovo mi je bilo stanje po aktivaciji kartice:Ustvari možda sam koji minut potrošio pre ove provere stanja, nisam sad siguran, jer kapiram da ako piše da imam besplatnih 39 SMS poruka, da bi trebalo i da imam isto toliko i besplatnih minuta... Ko će ga znati, videćemo sledeći račun.
[ espresso @ 10.06.2009. 08:17 ] @
Pretplatu od tih 120 dinara plaćaš samo ako hoćeš besplatno da koristiš sadržaj sa monda (preko pristupne tačke mondo u podešavanjima). To je verovatno primamljivo ko hoće besplatam striming video kanala koji su tamo dostupni. Inače 3G internet se koristi najnormalnije bez pretplate.

Što se tiče Telenor računa, nadam se da si popunio prethodnu anketu koja se baš na njih i odnosila ;)

[Ovu poruku je menjao espresso dana 11.06.2009. u 08:15 GMT+1]
[ bttp @ 10.06.2009. 20:53 ] @
Ne znam na kakvu anketu misliš, nisam popunjavao nikakvu anketu? Imaš neki link?

Doduše ovo mi je tek prvi Telenorov račun, ali da je bespotrebno konfuzan i zakomplikovan - jeste.

Evo danas sam, tragom tvog uputstva da 3G radi na MTS, uključio 3G na telefonu sa MTS karticom nakon 2 godine, baš ću da vidim kako se ponaša i da li ima starih boljki nedostupnosti i sl. Video sam da kad surfujem preko AP gprsinternet, da stoji ikonica 3G gore. Ne sećam se kako je bilo pre dve godine, ali se sećam da kad sam zvao call centar da pitam, da su mi rekli da 3G protok imam samo sa mondo portala. E sad, kako ti operateri u suštini ne znaju gde im je dupe a gde glava, nikad im se ne može verovati na reč. No izgleda da 3G bar deklarativno radi, e sad koliki je stvarni protok treba izmeriti, a ne da mi se da platim 40 dinara samo da bih ga premerio na speedtest.net :) Mada ko zna, možda i reskiram.
[ pitikovski @ 10.06.2009. 21:26 ] @
Nema tu stvarni protok, nego kako ti se zalomi, nekada je dobro a nekada je ocajno kao na primer sada.A evo ga i Telenor[ bttp @ 11.06.2009. 01:19 ] @
Da, pa čak i taj na Telenoru je slab. Šta meni vredi što imam Ajfon 3G koji podržava HSDPA do 3.6Mbps ili ovaj najnoviji 3GS koji ide čak do 7.2Mbps kad ovi naši imaju 768kbps protok. Dobro barem može da pokrije ovu Nokijicu N73 koja podržava UMTS što je valjda samo 384kbps. Baš ću da premerim ovih dana Nokiju da vidim koliko pušta kao 3G modem. U svakom slučaju dovoljno za neobavezno surfovanje i proveru mejla, na odmoru.
[ espresso @ 11.06.2009. 07:19 ] @
Citat:
bttp: Ne znam na kakvu anketu misliš, nisam popunjavao nikakvu anketu? Imaš neki link?

Bila je prošlog meseca na portalu u delu gde su ankete. Ranije je iskakao popap prozor kada ima novih anketa a sada mora ručno da se proverava. Trenutno, mislim da je još uvek aktivna ona o internetu - možeš da proveriš.

[ Slobodan Milivojevic @ 11.06.2009. 08:05 ] @
Ne znam sto je Telenor racun konfuzniji od mt:s-ovog? Meni Telenor racun daje mnogo vise podataka od mt:s-ovog... Tacno znam kolko minuta sam potrosio samo sabiranjem tri stavke... A gde je to kod mt:s-a?
[ maxxxic @ 11.06.2009. 08:19 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic: Ne znam sto je Telenor racun konfuzniji od mt:s-ovog? Meni Telenor racun daje mnogo vise podataka od mt:s-ovog... Tacno znam kolko minuta sam potrosio samo sabiranjem tri stavke... A gde je to kod mt:s-a?


takođe ,
MT:S-ov račun , od prijatelja koji me je zamolio za pomoć , nisam mogao da razumem a kamoli da sa sigurnošću kažem šta je zaista obračunato i na kom osnovu , u pitanju je bio rn. za April 2009 , bruka mislim !!!
[ zzviktor @ 11.06.2009. 08:28 ] @
Covek je pitao za prikaz trenutnog stanja, a ne za racun. Racuni su kod
telenora uredu,ali stanje se prikazuje obrnuto od stvarnog stanja!!!!
[ Slobodan Milivojevic @ 11.06.2009. 09:14 ] @
Jedino ako mislis na to sto se prikazuje da se prvo trose minuti iz tekuceg meseca a ne preneti?
[ Slobodan Milivojevic @ 11.06.2009. 09:28 ] @
Sve zavisi od signala na konkretnoj lokaciji, ovde kod mene Telenor 3G i nije nesto sjajan, tj daleko je od toga:

[att_img]

A evo i brzine:


U rezultatima za tu IP adresu (Telenor 3G korisnici), nasao sam i sledeci rezultat:


Sto ukazuje na to da brzina varira sa kvalitetom 3G signala... Mada i ovih ~600kbps nije tako losa brzina za internet preko mobilne mreze... Jeste daleko od 4Mbit kolko imam kod kuce, ali ja se ne zalim, imam internet u pokretu koji radi ok.

Ne moze se ceniti brzina samo na osnovu jednog slucaja, i na osnovu jednog speed testa.
[ scylerx @ 11.06.2009. 12:28 ] @
"Matori" to što ti speedtest pokazuje uopšte nije relavntno, jer od prve sekunde povlačenja pa do završetka download-a, brzina se toliko sroza da je to zapanjujuće, čak do 60-50kbps i manje, to sve navodim za 3G net i modem koji se dobija uz telenor internet.
[ bttp @ 13.06.2009. 18:38 ] @
Kako se najjednostavnije vrši promena tarife? I kako na krajnji račun utiče datum promene u toku meseca. Recimo da sam do polovine meseca bio na tarifi Prenesi XXX a od polovine promenim na Kombinuj XXX?

Ovo me zanima u slučaju da idem van zemlje na mesec dana ili više, gde mi ništa ne znače besplatni minuti koji ulaze u pretplatu, koja bi u tom slučaju bila bačen novac jer bi mi se sve usluge iz roaminga naplaćivale van okvira pretplate. Da li pretplata u profilu kombinuj važi i u roamingu? Pretpostavljam da da, ako u tom profilu važe ista pravila kao u prepaidu.
[ mycontrails @ 16.06.2009. 19:08 ] @
Citat:
bttp: Kako se najjednostavnije vrši promena tarife? I kako na krajnji račun utiče datum promene u toku meseca. Recimo da sam do polovine meseca bio na tarifi Prenesi XXX a od polovine promenim na Kombinuj XXX?


Najjednostavnije je preko portala. Kad god da promeniš tarifu tarifiraju ti sve DO tog momenta po staroj a OD tog momenta po novoj. Možda malo račun bude čudan ali nikad do sada nisam imao problema sa tim.

Po mom iskustvu najelegantije rešenje je da kad putuješ ne menjaš paket osim ako nisi uzeo neki sa izuzetno velikom mesečnom potrošnjom. Ukoliko imaš Prenesi 150 ili Prenesi 325 i plaćaš tih 600 ili 1200 dinara mesečno, nije neka šteta da platiš za tih mesec i kusur što nećeš biti u zemlji. Ti minuti ti ostanu "sačuvani" pa ih potrošiš kad se vratiš. Tako sam barem do sada ja radio.

Skakanje sa Prenesi na Kombinuj tarifni paket je najgora opcija. Kombinuj tarifni paket i nije preterano zahvalan a pogotovo ne u romingu. Ograničen si kao na pripejdu... koliko si uplatio pre puta, toliko imaš na raspolaganju. Ne daj Bože da se desi nešto pa da ti telefon stvarno zatreba. Mora neko u Srbiji da ti dopuni račun.

Ukoliko planiraš boravak van zemlje dva ili više meseci a nemaš nagomilanih minuta na Prenesi tarifi koje bi se prelaskom na neku drugu poništile, tj koristio si manje više sve minute i poruke koje si imao, najbolja opcija je da se prebaciš na Start i da imaš samo onih 150 dinara početne pretplate + sve ono što u romingu napraviš. Tako nema bespotrebnog rasipanja a ni plaćanja nečeg što se ne koristi. Ako ideš na duže od dva tri meseca, onda jedino tp Start ima nekog smisla. Sve i da imaš nagomilane minute...
[ bttp @ 16.06.2009. 22:07 ] @
Da, u pravu si za ove minute, smetnuo sam sa uma da se prenose u naredni mesec pa nije skroz bačena para. Dosad sam bio na MTS postpaidu, i radio sam upravo ovako kako si ti opisao pa bi mi ti minuti iz pretplate propali tokom izbivanja iz zemlje, te sam im najmanje 5-6 računa platio sa neiskorišćenim nijednim "besplatnim" minutom/sms-om ali uredno naplaćenom (čitaj propalom) pretplatom i roamingom. A i kod njih se uvek nešto to menjanje profila činilo problematičnim.

Ovde na Telenoru bar imaš tu pogodnost da minuti/smsovi nisu skroz propali pa i ima donekle smisla ne menjati profil. Znam da je Kombinuj nezgodan zbog ograničenja kredita, ali ono, lepo uplatiš sebi koliko ceniš da će ti trebati pa malo više od toga, a i uvek možeš da "vratiš" profil u slučaju nestanka kredita, zar ne? Znači recimo na profilu si Kombinuj, nestane ti kredita u roamingu i ti se samo uloguješ na portal i promeniš profil u Prenesi ili bilo koji drugi gde ćeš moći da nastaviš da telefoniraš iz roaminga? Naravno ovo važi samo po isteku perioda od mesec dana jer se profil može menjati jednom mesečno, ako sam dobro shvatio.

Da li grešim?
[ mycontrails @ 16.06.2009. 23:48 ] @
@bttp

Kombinuj je "nezgodan" tarifni paket zato što mora da se menja SIM kartica kada se na njega prelazi. Kada sam prebacio jedan od dva postpejd broja koja imam na Telenoru na tarifni paket Kombinuj, data mi je nova SIM kartica i rečeno da mogu da se vratim na bilo koji drugi postpejd tarifni paket kad god želim i da je jedina neugodnost to što tada opet moram da dobijem novu SIM karticu i stoga mora da se poseti Korisnički servis. To su mi sve rekli pre nego sam započeo prebacivanje tako da nisam to doživeo kao problem, prosto tako je.

Na portalu broja sa tarifnim paketom Kombinuj nije ponuđena mogućnost menjanja tarifnog paketa a može se uočiti i da na portalu broja tarifnog paketa Prenesi nije ponuđena mogućnost prebacivanja na tarifni paket Kombinuj.

Menjanje tarifnog profila je moguće jednom tokom obračunskog perioda tako da tehnički ne moraš da čekaš mesec dana. Možeš promeniti recimo 26. juna i predomisliti se recimo 4. jula. Ne mora da se čeka punih mesec dana. Naravno ako promeniš npr tog 4. jula, moraš onda da čekaš avgust da ponovo menjaš. Koliko sam sa sve ove godine uočio, ako pozoveš 9863 i zatražiš promenu, odmah to urade, preko portala sam čekao ne duže od sat dva. Jedini je trik da se ne menja od recimo 30. do 2. kada rade presek obračuna. Tada može da potraje.

[Ovu poruku je menjao mycontrails dana 17.06.2009. u 02:30 GMT+1]
[ bttp @ 17.06.2009. 00:43 ] @
Aha, u tome je fora sa Kombinuj - druga SIM kartica... Onda to ne dolazi u obzir u ovim kombinacijama na koje sam ja mislio.

Hvala, sad je jasnije.
[ bttp @ 26.06.2009. 18:05 ] @
Da li je pozivanje 9863 besplatno sa postpaida, ukoliko imaš besplatne minute, ili se naplaćuje?
[ espresso @ 26.06.2009. 19:08 ] @
Naplaćuje se ali samo razgovor sa operaterom i to 10 dinara po pozivu. Automat možeš da preslušavaš besplatno. Dakle, besplatni minuti ne važe za pozivanje korisničkog.
[ owim @ 26.06.2009. 21:02 ] @
Citat:
Jedini je trik da se ne menja od recimo 30. do 2. kada rade presek obračuna.

Kad ovako citiram izglda izvuceno iz konteksta. Upravo zbog stvari koje je My Contrails izuzetno detaljno i primereno i jasno objasnio, ostalo je samo to pitanje: kada je onda najbolje promeniti tarifu, ako je vec menjas? Pored svega sto je on nabrojao, postoji jos jedna stvar: ako je tarifa promenjana U TOKU obracunskog perioda, tog meseca NECE ti raditi provera stanja.

Vise detalja o svemu ovome, kao i SAVET TELENORA kada promeniti profil, imas u forumu: http://www.elitesecurity.org/t...olje-promeniti-postpaid-tarifu
[ bttp @ 28.06.2009. 02:01 ] @
E da ovo sam uvek hteo nekog da pitam ali nikako da se setim - do sada.

Kako se kreditira prepaid broj sa postpaida? Kako sa svog postpaid broja da prebacim kredit na kevin prepaid? Jel postupak lak kao i na MTSu, ili je drugačiji? Može li i preko portala ili ne?

Da li je potrebno "aktivirati" tu mogućnost preko korisničkog servisa ili je dostupna po defaultu? Da li se isto dobija 10% više kao i kod MTSa (sumnjam ali bi bilo dobro:).

Rezimirano: kako da kao Telenor postpaid newbie koji nikad to nije radio, uplatim kredit na tuđi telenor prepaid broj? Gledao sam po sajtu ali nisam naleteo na uputstvo. Pogledaću sad opet za svaki slučaj. Na MTSu sam tu mogućnost često koristio.

EDIT: Našao sam preko Google (pomoću Telenor pretrage ništa nisam uspeo da nađem) da se uplata vrši tako što se šalje SMS na 9860 u formatu KRE 063XXXXXX <iznos kredita> međutim kada sam pokušao da prebacim 200 din na prepaid broj dobio sam odgovor "Transakcija odbijena". Na sajtu nisam video nikakva ograničenja u smislu da mora da prođe izvestan broj meseci da bi ta usluga mogla da se koristi (kao npr za roaming), niti sam našao informaciju da ju je potrebno posebno aktivirati, a ni na portalu Moj Telenor nema uopšte pomena o toj usluzi.

Informacije o načinu vršenja transakcije sam našao na stranici http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=3413

P.S. Takođe piše da je limit kreditiranja prepaida na mesečnom nivou jednak polovini prosečnog računa u poslednjih 6 meseci. To je u najmanju ruku loše rešenje, jer ako je meni prosečan račun npr. 800 din znači da na prepaid mogu da prebacim samo 400 din kredita. Smešno malo! Ispada da ti više veruju za roaming u kojem nemaš ograničenja nego za glupo prebacivanje kredita na prepaid

Na MTSu sam mogao do 3000 din mesečno da uplaćujem na bilo koji prepaid broj (do 500 din dnevno), bez obzira na iznose računa.

Izgleda da smo našli još jednu manu Telenor postpaida :)

[Ovu poruku je menjao bttp dana 28.06.2009. u 03:57 GMT+1]
[ owim @ 28.06.2009. 05:05 ] @
telenor.rs --> Usluge --> Dodatne usluge

ili: http://www.telenor.rs/?section=private&page=3413

Jako je jednostavno, pazi da ne pogresis broj koji dopunjujes, nema
verifikacije!
[ bttp @ 28.06.2009. 05:31 ] @
Već sam napisao da sam to našao i probao, i da sam dobio odgovor "Transakcija nije uspela".
[ owim @ 28.06.2009. 05:54 ] @
^ Postoji limit u iznosu. Sa DBT moze se preneti max 200 din, sa KRE
moze 1/3 aritmericke sredine neto iznosa tri poslednja racuna (nekada
je tako bilo).
[ septimus @ 28.06.2009. 12:51 ] @
Prepaid iskustvo u ovom slucaju:

novi 069 broj nije mogao da prebaci kredit na drugi prepaid broj - morala je usluga da se aktivira preko 9863..
[ draganbg82 @ 28.06.2009. 13:06 ] @
Pored uslova u velicini kreditiranog iznosa, postoji i jos jedan uslov za postpaid, a to je da na broju postoji aktivirana usluga roaminga. Po defaultu roaming se aktivira posle tri placena racuna ,tako da se i sa kreditiranjem mora sacekati toliko. U predvodu znaci da NOVI korisnik tri meseca ne moze da kreditira bilo koga niti da koristi uslugu roaming.
[ Slobodan Milivojevic @ 28.06.2009. 13:24 ] @
Za kreditiranje prepaid broja sa postpaida morate imati aktivnu uslugu roaming (3 redovno placena racuna, ili avans 9000din). Limit je polovina proseta protekih 6 mesecnih racuna.
[ owim @ 28.06.2009. 15:46 ] @
"Limit je polovina proseka protekih 6 mesecnih racuna."

Hvala Slobo, ja jos baratim podacima iz Slobinog vremena, kod Mobtela
je bilo vezano za iznose poslednja tri racuna (koliko da roming bude
aktiviran), sada saznajemo da je limit je polovina proseka protekih 6
mesecnih racuna.

(Usput, slicno vazi i za MTS -- min 3 meseca, aktiviran roming, svi
racuni placeni do 20. u mesecu.)

Sem toga, novi Telenor prepaid broj ne moze da posalje (ili i da primi
kredit ). Znam da nisu imali pojma u Kontakt centru, i onda mi je
supervizor objasnio da prvih mesec dana to nije moguce. (nisu mi
aktivirali kao septimusu).
[ operic @ 08.07.2009. 23:11 ] @
da li kod 'prenesi' paketa imam realtime uvid u stanje preostalih minuta i poruka?
cini mi se da je neko nekad rekao da je uvid moguc samo na kraju meseca
[ Slobodan Milivojevic @ 09.07.2009. 02:15 ] @
Provera radi od 03. u mesecu u 00:00 (prva dva dana nije moguce videti nista), racun i specifikacija su dostupni naj kasnije 4. u mesecu, racun stize oko 6. u mesecu, a rok za placanje je 20.

Provera stanja nije realtime, ali se stanje azurira na 2 do 5 minuta, tako da je skroz upotrebljivo.

Evo kako to izgleda odprilike:
[ bttp @ 15.07.2009. 01:53 ] @
Pitanje - tarifni dodatak "Dodaj Internet", postpaid.

Scenarijo: Do sada sam u toku ovog meseca napravio data protok u iznosu da mi se isplati da aktiviram recimo "Dodaj Internet 300". On košta mesečno 755,2 din sa svim porezima.

E sad ako ga ja aktiviram na polovini meseca, dobijam pola dodatka i plaćam pola cene, jel tako? Pitanje je da li mi se dosadašnji ostvareni data protok uračunava u tarifni dodatak? Tj. da li se po aktivaciji tog dodatka "Dodaj Internet" sav DATA protok iz tog meseca tarifira kroz taj dodatak, naravno uz mogućnost da se u slučaju prekoračenja količine podataka uključenih u dodatak, taj "višak" tarifira po redovnoj ceni?

Tako je to bar bilo na MTSu. Znači ako tokom meseca ostvarim data protok u iznosu da mi se isplati da aktiviram DATA tarifni dodatak, ja ga lepo aktiviram u drugoj ili trećoj dekadi, i to onaj paket koji mi treba, i oni mi kompletan DATA protok iz tog meseca obračunavaju kroz aktivirani dodatak - znači po povlašćenoj ceni, bez obzira na to kada sam ostvario protok/aktivirao dodatak.

Da li je tako i na Telenoru?
[ owim @ 15.07.2009. 05:32 ] @
"Tako je to bar bilo na MTSu. Znači ako tokom meseca ostvarim data
protok u iznosu da mi se isplati da aktiviram DATA tarifni dodatak, ja
ga lepo aktiviram u drugoj ili trećoj dekadi, i to onaj paket koji mi
treba, i oni mi kompletan DATA protok iz tog meseca obračunavaju kroz
aktivirani dodatak - znači po povlašćenoj ceni, bez obzira na to kada
sam ostvario protok/aktivirao dodatak."
=========

Ovako NIJE na MTS-u. Možda se desilo zbog greške u obračunu, ali
retroativnog tarifiranja -- nema.

Koristio sam DATA TD i ako bih imao više aktivacija istog tokom
meseca, gledajući kroz listing mogao sam da vidim da mi je DATA
saobraćaj nakon potrošenog dodatka a pre aktivacije novog redovno
naplaćen.

Verujem da je sasvim isto kod Telenora.
[ bttp @ 15.07.2009. 08:22 ] @
Tu grešiš, a ja mogu da to potkrepim i računima. To što ti nazivaš retroaktivnim tarifiranjem je upravo tako bilo. Znači ako ja naprimer potrošim 10MB do 19. u mesecu i skapiram da mi je jeftinije da aktiviram DATA30 u trećoj dekadi gde ću dobiti samo 10MB a naplatiće mi trećinu cene tarifnog dodatka, upravo sam to i radio i upravo sam i dobijao to što sam želeo. Umesto da platim 470din za 10MB, platio bih 130. Na primer.

I to sam tako radio uvek, znači ne znam dal sam možda jednom aktivirao tarifni dodatak unapred, uvek sam ih aktivirao retroaktivno i uvek sam dobijao obračunat saobraćaj iz celog meseca u okviru tarifnog dodatka.

Znači ovo je 100% SIGURNO. A ako baš hoćeš mogu i da priložim neke skenirane račune, ali nema potrebe da te ubeđujem jer ja znam da je tako. Pitanje je jedino da li je tako i kod Telenora.

Uostalom postavio sam pitanje preko portala pa ću videti odgovor, a mogu radi testa to i da uradim ovog meseca pa baš da vidim kako će mi obračunati.


Pri ovome mogu da se ogradim da sam uglavnom koristio DATA tarifne dodatke i da sam za njih siguran 100% da je tako. Jer DATA protok obračunavaju na kraju meseca.
[ Backy @ 15.07.2009. 09:41 ] @
http://www.elitesecurity.org/p2295119
[ Slobodan Milivojevic @ 15.07.2009. 10:52 ] @
Ovo nije moguce kod Telenora.

Do trenutka aktivacije sav saobracaj se tarifira po redovnoj ceni, od trenutka aktivacije se saobracaj racuna iz dodatka, sve dok ga ne potrosite.

Jos jedna stvar, ne racuna se po dekadama, vec proporcionalno broju dana kolko je dodatak bio aktivan.
[ owim @ 15.07.2009. 11:33 ] @
Jedna trolovana rečenica oko MTS: više puta tokom meseca dodavao sam
DATA12, najmanji dodatak (i tako nekoliko meseci). Nemam običaj da
browse-ujem sa moba, tad su bili teniski turnirii i redovno sam gledao
ATP sajt. Tačno znam kako DATA TD kod MTS-a radi. I u listingu se vidi:
prvih para dana u mesecu tarifira mi se saobraćaj. Onda je 0 din nekih
20-ak dana (od trena aktivacije TD i sve dok traje), pa se opet tarifira,
pa opet 0 din (kada ponovo aktiviram TD prateći brojač KB na mobu).

Ovo je radio i buraz i još par momaka, svima sam video listing posle -- ništa
nije retroaktivno (unazad) tarifirano, nikad. Izgleda da si ti imao sreće. :)

[Ovu poruku je menjao owim dana 15.07.2009. u 13:06 GMT+1]
[ bttp @ 15.07.2009. 23:26 ] @
Šteta. Još jedna mana Telenor postpaida raskrinkana.

Meni je taj retroaktivni koncept tarifnih dodataka kod MTSa bio savršen. Jeste da su oni to organizovali loše po sebe, a dobro po korisnike ali utoliko bolje za mene.

Npr baš zbog tog retroaktivnog tarifiranja je recimo isplativije aktivirati neki veći dodatak u poslednjoj dekadi nego manji u početku meseca. Dobiješ još povoljniju cenu, odnosno više za iste pare. Npr aktiviraš DATA120 posle 20-og u mesecu i dobiješ 40MB po ceni DATA30 na početku meseca.
[ owim @ 16.07.2009. 04:54 ] @
"Npr baš zbog tog retroaktivnog tarifiranja je recimo isplativije
aktivirati neki veći dodatak u poslednjoj dekadi nego manji u početku
meseca. Dobiješ još povoljniju cenu, odnosno više za iste pare. Npr
aktiviraš DATA120 posle 20-og u mesecu i dobiješ 40MB po ceni DATA30
na početku meseca."
===

U vezi sa ovim se potpuno slažem, kada bi to bilo moguće na mom
ugovoru. Recimo, obično bih bez poruka ostao oko 20-og u mesecu, i tad
mi se najviše isplati da kupim TD SMS600 (dobijem 200), po najnižoj
mogućoj ceni (0,55 din/SMS). Sve to jesu prednosti. Kad bi oni
korigovali DATA dodatke... Pazi šta pričam! Kada bi dodaci uopšte
radili! :)
[ bttp @ 16.07.2009. 07:40 ] @
Baš bezveze, no nije tolika frka. Kada brojevi konačno budu prešli u vlasništvo korisnika onda ćemo lepo moći da biramo provajdere, pa ako se MTS dotle sredi, možda im se i vratim, a dotle će mi Telenor sasvim odgovarati uz bekap MTS postpaid karticu :)

Prednost Ajfona je što ne moraš da gasiš telefon da bi promenio karticu, već ih menjaš "naživo", tako da uopšte nije problem nositi sa sobom kartice i menjati ih po potrebi, dok je kod Nokije to stvarno smor, dok ugasiš, otvoriš telefon izvadiš bateriju zameniš kartice ponovo ga upališ, dok se on dozove pameti to potraje 5 minuta i usput izgubiš kompletan log fajl. Na Ajfonu ceo proces traje 20ak sekundi i nema nikakvog otvaranja jer i ne može da se otvori :)

P.S. owim, a za ovo što kažeš da sam navodno imao sreće, to je jednostavno nemoguće da je u pitanju sreća jer sam koristio te DATA dodatke tokom dve cele godine, otkad su se pojavili, i svaki put bi bilo isto. Znači da je u pitanju takav sistem tarifiranja a ne sreća. A s druge strane, ne znam kako se tebi dešavalo suprotno. To stvarno ne mogu da objasnim.

Na kraju samo da dodam, da je meni to i logično za postpaid. Nikada nisam ni sumnjao da oni obračunavaju sav mesečni protok kroz aktivirani tarifni dodatak, bez obzira na tajming njegovog aktiviranja. Na prepaidu naravno nema nikakvog retroaktivnog tarifiranja i tu mi je jasno da se eventualni dodaci računaju od trenutka njihove aktivacije, ali kako se na postpaidu računi svode na kraju meseca, logično je (bar po meni) da je vreme aktiviranja tarifnog dodatka irelevantno u smislu krajnjeg svođenja računa. To bi bila kao jedna od prednosti postpaida.

Ne znam zašto sam se odjednom sada na Telenoru zapitao da li i oni to tako rade. Valjda zato što imam uvid u stanje pa vidim da su mi već obračunali dosadašnji protok, te sam se zapitao da li se obračun menja u slučaju aktiviranja dodatka.

[Ovu poruku je menjao bttp dana 16.07.2009. u 09:16 GMT+1]
[ owim @ 16.07.2009. 08:26 ] @
"nemoguće da je u pitanju sreća jer sam koristio te DATA dodatke tokom
dve cele godine, otkad su se pojavili, i svaki put bi bilo isto. Znači
da je u pitanju takav sistem tarifiranja a ne sreća. A s druge strane,
ne znam kako se tebi dešavalo suprotno. To stvarno ne mogu da
objasnim."

Nesreća! :) (na mom broju i brojevima mojih drugara)

Bez šale, vidim da si upućen i da znaš o čemu govoriš, veruj mi da sam
i ja. Kako objasniti drugačije ponašanje tarifiranja? Uz opasku:
daleko više sam koristio SMS dodatke i za njih sam sasvim siguran. No,
sad ovo sve nema smisla jer em dodaci ne rade, em što kad proradi novi
sistem -- ne znamo kako će raditi.
[ milanpavke @ 16.07.2009. 17:00 ] @
@bttp Pa gde ti zivis, kako mozes ocekivati takvo milosrdje od ovih operatera :D
[ bttp @ 22.07.2009. 04:59 ] @
Da li su u stanju računa sa preostalim minutima i porukama, uračunati oni preneseni iz prošlog meseca ili ne?

Recimo trenutno stanje mi je 6 minuta, a dole na kraju piše iz prošlog meseca preneseno 25 min.

Da li to znači da sada imam još 31 min ili samo 6?
[ Slobodan Milivojevic @ 22.07.2009. 08:52 ] @
Citat:
bttp: Da li su u stanju računa sa preostalim minutima i porukama, uračunati oni preneseni iz prošlog meseca ili ne?

Ne.

Citat:
Recimo trenutno stanje mi je 6 minuta, a dole na kraju piše iz prošlog meseca preneseno 25 min.

Da li to znači da sada imam još 31 min ili samo 6?

Imas jos 31 minut.

Primer:
150 minuta u paketu 350 minuta preneto, potroseno 240 minuta:

- Provera stanja ce pokazivati u tom trenutku:
- Preostalo iz tekuceg meseca 0 minuta
- Ogromno zaduzenje u dinarima
- 350 prenetih minuta
----------------------------------
ovo nije logicno!

- Prilikom izrade racuna se radi sledece:
- Od prenetih 350 minuta se oduzima potrosenih 250 sto u razlici daje 100 minuta prenetih
- Od novih 150 minuta za taj mesec se ne oduzima nista jer je ostalo jos 100 od prenetih
- Na 100 prenetih se dodaje 150 novih, sto daje za sledeci mesec jos 250 prenetih minuta

Primer 2:
150 minuta u paketu, 50 minuta preneto, 170 minuyaa potroseno:

- Provera stanja ce pokazati pri kraju meseca:
- Preostalo iz tekuceg meseca 0 minuta
- Zaduzenje u dinarima za 20 minuta
- 50 prenetih minuta
--------------------------------
ponovo nelogicno!

- Izrada racuna:
- Od preostalih 50 se oduzme potrosenih 170 sto daje 120 minuta potrosenih preko prenetih
- Od novih 150 minuta se oduzima 120 (potrosenih preko prenetih) i dobija se 30 minuta viska
- 30 minuta se prenosi u sledeci mesec.

Ima nelogicnosti i kod Telenora nazalost :(
[ bttp @ 22.07.2009. 09:30 ] @
Hmm, znači da ipak onaj obračun zaduženja koji se dobija prilikom provere stanja na računu nije konačan i da se konačni obračun ipak vrši na kraju meseca. To otvara mogućnost i za preračunavanje ostvarenog 3G protoka u okviru naknadno aktiviranog tarifnog dodatka "Dodaj Internet", naravno u slučaju da oni to "podržavaju".

Na postavljeno pitanje u vezi sa tim preko Telenor portala nisam dobio konkretan odgovor na to pitanje, već samo tipski odgovor sa uputstvima kako aktivirati dodatak, i napomenom da se količina podataka linearno smanjuje u zavisnosti od trenutka aktivacije. Sve ono što sam već i sam znao. Za "retroaktivno tarifiranje" nisam dobio odgovor. A to bi bilo nešto slično "retroaktivnom" obračunu prenesenih minuta i poruka..

Treba isprobati.
[ bttp @ 13.08.2009. 01:19 ] @
Juče sam platio treći račun otkad sam prešao na Telenor postpaid, i danas mi uredno radi roaming usluga kao i mogućnost dopune prepaid kredita sa mog postpaid broja.

S druge strane moja sestra je oko nove godine prešla sa MTS prepaida na postpaid, i kada je pre 10ak dana otišla u Grčku na more, podrazumevala je da joj roaming radi jer je prošlo mnogo više od tri meseca i račune je naravno plaćala na vreme. Pogađate da ju je čekalo neprijatno iznenađenje kad je prešla granicu - ništa od roaminga. Zvala je mene da pokušam to odavde da rešim u njeno ime, ja sam naravno zvao 789 gde su mi tražili sve njene podatke i sl. kao da ih molim za ne znam šta a ne za uslugu koju je trebalo sami da uključe. Oni mi rekoše kako je ona trebalo njih da zove pred put i da traži da joj aktiviraju roaming. Mislim se kakav bezobrazluk, em si postpaid korisnik, plaćaš im račune redovno i još treba da gubiš vreme da bi ih opominjao da ti aktiviraju usluge zbog kojih između ostalog i imaš mobilni telefon. Uglavnom prošlo je 3-4 dana dok su oni to aktivirali, ali se ona žalila da joj i dalje ne radi slanje sms-ova, što joj je u principu bilo i najbitnije u celoj priči. Toliko o MTS prijateljima.

Još jedan veliki plus za Telenor i veliki minus za MTS.
[ JovanKKP @ 13.08.2009. 10:36 ] @
Jao, molim te, nije tvojoj sestri mt:s kriv sto se na vreme nije raspitala...jer bi zbog takvih gluposti, koje ona ocekuje da ima ukljucene
ljudi koji zive u blizini granica , imali problema sa tim, jer bi im telefon ulazio u roming...
da znam, rucno biranje mreze....jbg, nisu svi upuceni i u tematiku , tako da je ovako manje bolno.
[ bttp @ 13.08.2009. 11:37 ] @
Ma daj molim te koliki procenat ljudi živi u područjima preklapanja sa stranim mrežama? I sad zbog te šake jada milioni korisnika treba da zovu korisnički servis i da gube vreme da bi aktivirali usluge koje treba da im rade same po sebi? Logičnije bi bilo da ti "neupućeni" korisnici iz graničnih područja isključuju roaming ako im već smeta nego da zbog njih svi ostali moraju eksplicitno da zahtevaju aktiviranje istog.

Uostalom zna se gde ti ljudi iz pograničnih mesta zasnivaju ugovore - sigurno ne dolaze u Beograd. Pa ako si zasnovao ugovor u ne znam, Kladovu, onda nek ti ne uključuju roaming ako nisi eksplicitno tražio. Ako si ga zasnovao u Beogradu ima da bude aktivan.
[ JovanKKP @ 16.08.2009. 07:25 ] @
izvini , ali ja u predelu koji je udaljen 15tak kilometara(putem, oko 10tak je otprilike vazdusno) od hrvatske granice imam konstantno jaci signal od HR Vipa nego od mt:s-a i telenora (vip(srb) je smesan pa spomeniti ga nije prikladno,mislim na bas vipov(srb) predajnik) i + mi je slika bolja na hrt-u nego na rts-u(antena), radio beograd mi krci, a hrvatski radio ne, ali to je sad nebitno,cisto da spomenem koliko je jadno.

i da, ta saka jada broji SIGURNO! vise ljudi nego mrtvi BEOGRAD....ali ok, beogradjanin si pa kontam zasto tako mislis...ipak je bg centar srbije i ostali nisu vazni, bitno je da vama bude dobro

[Ovu poruku je menjao espresso dana 16.08.2009. u 08:37 GMT+1]
[ pitikovski @ 17.08.2009. 01:02 ] @
Da, da...MTS bas zbog ljudi koji zive u pogranicnom delu ne ukljucuje automatski roaming, bas ih boli uvo sta je manje bolno.
[ bttp @ 17.08.2009. 03:46 ] @
Citat:
JovanKKP[Ovu poruku je menjao espresso dana 16.08.2009. u 08:37 GMT+1]

Daj čoveče nemoj si smešan, što reče ovaj momak iznad, sigurno to što ti navodiš nije razlog što oni ne aktiviraju roaming već je razlog javašluk, plus što ja nisam mislio na Beograd već na celu Srbiju ili možda tvrdiš da više ljudi živi u pograničnim delovima nego u "ostatku"? (što je na kraju krajeva irelevantno)

Lakše je valjda vama da deaktivirate roaming nego celoj zemlji da mora da ga aktivira zbog šačice onih koji ne umeju da ručno podese operatera. Ne budi smešan.

I na kraju.. http://www.politika.rs/rubrike...miru-zbog-odlaska-zena.sr.html
Citat:
Po njegovim rečima, posebno pitanje je regionalna neravnomernost u razmeštaju stanovništva Srbije. Opusteli pogranični regioni, naročito u istočnom i jugoistočnom delu zemlje, praktično sav fertilitet ostvaruju u nekoliko relativno vitalnih regionalnih centara. Međutim, neprekidne emigracije reproduktivno i radno najaktivnije populacije iz takvih gradova ka tri najveće zone koncentracije stanovništva, Beogradu, Novom Sadu i Nišu – dodatno smanjuju njihove već redukovane kapacitete plodnosti.
[ JovanKKP @ 17.08.2009. 18:12 ] @
znaci lol :(
[ loopcd @ 02.09.2009. 23:25 ] @
Ima rupa u prenesi paketima....
Itekako, neko je napomenuo recimo 30 ostane, a onda nestane u sledecem dok se ne potrosi po paketu osnovnom.
A potom opet stupa taj deo..
jer trebam svaki put da pisem...
sekund po sekund, minut po minut, i eto miliona i miliona...
Rupe su svuda i kod svakog operatera....
U prevodu, fiksni je zakon !!!! hahhaaaaa


[Ovu poruku je menjao Slobodan Milivojevic dana 03.09.2009. u 12:21 GMT+1]
[ Slobodan Milivojevic @ 03.09.2009. 11:22 ] @
@loopcd, bojim se da Vas nisam najbolje razumeo sta ste u stvari hteli da kazete?
[ bttp @ 20.11.2009. 00:41 ] @
Ima li na Telenor postpaidu neki pandan friends&family ili omiljeni broj? Znači da se izabere neki broj koji bi se tarifirao povoljnije?
[ svetozar @ 20.11.2009. 06:45 ] @
Ima, zove se Omiljeni broj.
Citat:
Uz mesečnu pretplatu od 99 dinara, razgovarajte sa omiljenom osobom po ceni od samo 0,5 dinara po minuti. Tarifni dodatak "Omiljeni broj" mogu aktivirati postpaid korisnici tarifnih paketa: Fleksi, Prenesi, Start, Više priče, Moje vreme i Jedna cena.

Uspostavljanje veze se naplaćuje prema tarifnom paketu korisnika.
PDV i Porez na upotrebu mobilnog telefona nisu uračunati u cenu.

Više o Omiljenom broju imaš na sajtu Telenora.
[ scylerx @ 20.11.2009. 17:44 ] @
Meni su i sms povoljnije tarifirali ka "omiljenom" broju.
[ zALFex @ 20.11.2009. 22:44 ] @
@scylerx

Ja zato i koristim Omiljeni broj!:) Kako se tarifira MMS prema omiljenom?
[ zvezdasbg @ 21.11.2009. 10:19 ] @
Koliko je meni poznato Telenor ne daje nikakve beneficije za MMS. Dakle, uvek se skida 10 din plus porezi. Kod prenesi i fleksi paketa MMS ne ulazi u mesecnu pretplatu. Izuzetak je jedino Kombinuj paket.
[ Suns @ 21.11.2009. 10:33 ] @
Ja od kako sam se prebacio na tarifni paket Prenesi 325, bukvalno sam se preporodio.

Imam 10 godina već karticu kod Mobtela/Telenora do tada sam vukao svakakve budalaste pakete, i uvek plaćao po 2000 dinara račun a nit sam zvao koliko sam želeo nit sam kucao SMS koliko sam hteo. Sada imam baš baš dosta minuta, desilo se da nisam bio u zemlji nekih mesec dana tako da sada imam skoro 600minuta i 500 poruka Naravno to neću potrošiti do kraja novembra, tako da ću već u decembru imati nekih 800-900 minuta razgovora, za 1197 dinara (sa sve porezom i pretplatom)

Svakom bih preporučio da predje na ovaj paket!
[ operic @ 21.11.2009. 11:05 ] @
ja se premisljam sta da radim, ali ispade da je najbolje da ostanem na junior paketu.
mesecno saljem oko 1000 poruka, i imam oko 100-200 minuta razgovora.

cini mi se da mi se nijedan drugi paket ne bi isplatio... sta vi mislite?
[ zvezdasbg @ 21.11.2009. 11:21 ] @
Zavisi kakve su tvoje potrebe. Ako saljes samo sms i minimalno pricas, onda ostani na junioru. Medjutim, ako i pricas i hoces jos neku dodatnu uslugu (sto zavisi od toga koji aparat imas) onda predji na neki od aktuelnih paketa.

Hm, prema tim tvojim ciframa mislim da bi ti najvise odgovarao Fleksi paket, a mozda i kombinuj.
[ zALFex @ 21.11.2009. 11:56 ] @
Ili kada bih ja mogao da ti dam ovu ponudu da ako potpises ugovor od 2 godine na Prenesi 325, dobijas svakog meseca jos 500 SMS i 500 minuta u mrezi!
Posalji mail sa portala i pitaj da li bi ti omogucili tu ponudu uz ugovornu obavezu!
[ operic @ 21.11.2009. 17:30 ] @
^ pitao sam ih za to jos pre neki mesec. zamolili su me za strpljenje...
koje mi polako ponestaje...
[ bttp @ 04.12.2009. 23:15 ] @
Niko nije spomenuo da se prilikom plaćanja Telenor postpaid računa u pošti, naplaćuje i poštanska taksa, dok se na MTS račune ne zaračunava. Koliko vidim za iznose do 2000 din se plaća fiksno 20 dinara, a iznad 2000 - 1%. To nije lepo. Pitam se da li MTS tu uživa nekakvu protekciju, ili je to zato što je Telekomov žiro-račun u Pošti dok je Telenorov u Rajfajzen banci. Čujem da ne postoji način da platiš Telenorov račun a da izbegneš taksu.
[ espresso @ 05.12.2009. 07:46 ] @
Postoji ako uplaćuješ u svojoj banci. Mislim da neke banke ne naplaćuju proviziju ako si njihov. Ja uplaćujem preko internet portala svoje banke i ne dajem ni dinara više. Ne pamtim kada sam zadnji put bilo šta uplatio u pošti.
[ zALFex @ 05.12.2009. 10:12 ] @
Telenor račun bi trebalo da može da se plati bez provizije u Raiffeisen banci. Samo nekada naplate proviziju ako nemaš račun nego popunjenu opštu uplatnicu, zato je najbolje da poneses račun u banku.
[ pekyht @ 23.12.2009. 00:15 ] @
Interesuje me da li je moguce aktivirati tarifni dodatak Dodaj SMS na postpaid paketu Prenesi150? Dosta bi mi znacilo...
Takodje, interesuje me kako se tarifira 3G poziv?
Hvala....
[ zzviktor @ 23.12.2009. 00:47 ] @
Ne jer stari tarifni dodaci nisu omoguceni za nove pakete, 3g bi se trebao
tarifirati kao i obican poziv.
[ Slobodan Milivojevic @ 23.12.2009. 08:49 ] @
Video call se obracunava isto kao i voice call.