[ Farenhajt @ 21.05.2009. 15:12 ] @
Rešiti u jednačinu:

Daću ovde i svoju ideju: Ako se jednačina napiše kao

i ako se uvedu smene

jednačina postaje

ali dalje od ovoga ne mogu da mrdnem (uvek se ukucam ili u transcendentnu ili u nerešivu polinomijalnu jednačinu). Grafik pokazuje da ima beskonačno mnogo rešenja. Ima li neko kakvu ideju?
[ Cabo @ 21.05.2009. 19:17 ] @
Nije odgovor, već pitanje: čini mi se da svi ovi zadaci sa i potiču iz iste zbirke/knjige. Koje, ako nije tajna? I, pripadaju li oni nekoj posebnoj grani matematike?
[ Bojan Basic @ 21.05.2009. 22:01 ] @
Nisam baš siguran da se može bogzna šta uraditi s ovom jednačinom. Naime, jedno rešenje je veći realni koren polinoma (tj. ). Imajući to u vidu, kakvu opštu formulu očekuješ?
[ Farenhajt @ 22.05.2009. 05:08 ] @
Citat:
Bojan Basic: Nisam baš siguran da se može bogzna šta uraditi s ovom jednačinom. Naime, jedno rešenje je veći realni koren polinoma (tj. ). Imajući to u vidu, kakvu opštu formulu očekuješ?

Pa šta znam, nadao sam se nečemu tipa , gde je , a bi bila neka "sumanuta" ali eventualno dostižna funkcija - npr. (lupam) nešto tipa , ili tome slično.

Cabo, ako i jesu iz iste zbirke, to mi nije poznato. Nalazim ih na jednom stranom matematičkom forumu, pa one koje mi se svide objavim i ovde, mada su tri od njih moja kreacija.