[ RokoToko @ 27.05.2009. 11:13 ] @
Zdravo ljudi,stvari stoje ovako.Imam hdd od 250 GB. na njemu imam dvije particije,na jednoj je windows xp professional a druga mi sluzi kao storage.Odlucio sam da instaliram sebi i linux ubuntu 9.04 ali imam problem oko pravljenja particija.
Koristim partition magic 8.0 da bi napravio jednu swap particiju od 1 GB i jednu particiju ext3 od 30 GB ali kada idem na apply i restartujem komp izbaci neki error i ne moze da izvrsi particioniranje.Jedino mi to koci instalaciju a ovo ostalo znam.Ako neko zna resenje neka napise.Hvala.
[ combuster @ 27.05.2009. 11:36 ] @
Probaj da skines gparted bootabilni disk sa interneta pa probaj sa njim. U svakom slucaju postoji rizik pri resizovanju particije pa bih ti savetovao da za svaki slucaj napravis backup podataka...
[ Sir_Oliver @ 27.05.2009. 13:16 ] @
Pomoću partition magica smanji Windows particiju i ostavi 31Gb "unpartitioned space". Kada budes instalirao Ubuntu, pomocu njegovog programa za particionisanje ces napraviti swap i ext3 particiju i tako ces resiti problem.
[ nemysis @ 27.05.2009. 13:27 ] @
Već više puta rečeno da ne treba nikako koristiti Partition Magic koji ima svoje greške.

Koristite samo Gparted, koji je OpenSource i stalno se unapređuje.

To jest još je bolje System Rescue CD, jer imate na njemu puno dodatnih programa.
Taj CD treba da bude za svaki slučaj uz svaki PC.