[ Alter Ego @ 08.12.2003. 17:17 ] @
Imam neviđen problem sa starom mašinom.

Elem, radi se o Pentium 1 računaru, 32 MB SDRAM-a, Cyrix proc. na 133 MHz, GB ploča sa TX čipsetom i Diamond Stealth 2000 grafička plus Windows 98.
U čemu je stvar:
Mašina je stara poprilično i radila je kako-tako; najveći problem je bio procesor koji se greje kao lud (smeće neopevano), zbog čega je računar povremeno radio nestabilno. Neko vreme (pola godine) računar nije korišćen a onda sam kupio monitor za njega i počeo da ga koristim, s tim što sam stavio jedan ventilator (za kućište, znači 80x80) da hladi procesor i okolinu. Međutim, šta se dešava? Jednog (lepog) dana nema slike na monitoru. Šta može da bude, mislim se ja. Isprobam monitor - ispostavi se da je ispravan. Krenem da ispitujem računar i primetim da nema onog bipa pri startovanju koji označava da je sve u redu. Počnem da vadim karticu po karticu ne bih li lokalizovao problem. Stignem do grafičke, skinem i nju, zatim i memoriju, razvežem serijske i paralelni port, i tu mašina počne da pišti pri startovanju. Pomislio sam da je u pitanju bio neki kontakt, sklopim sve i pustim ga da radi. Al' ne lezi vraže, ponovo se zamrzne. Tada sam ga stavio u neki ćošak do sledeće prilike kada sam ponovo rešio da se zezam s njim. Ponovo sam ga rasturio, izvadio i memoriju i bateriju. Sastavim sve i uključim ga, kad ono radi, učitava Windows. Par puta sam ga restartovao, malo čačkao - doduše, tražio mi je sve drajvere - sve se instaliralo osim paralelnog porta. Neko vreme je radio O.K. i taman kad sam pomislio da je sad sve u redu, ponovo se zakočio i tu je kraj. Posle toga ga ništa nije moglo naterati da proradi.

Koliko se ja razumem, mogu da budu u pitanju napajanje, ploča i memorija. Napajanje sam ispitao, naponi su u redu, dobar je i Power Good signal. Baterija (od 3 V) ima nekih 2,7 V ali to ne bi trebalo da pravi probleme. Cenim da je u pitanju ploča pošto je dugo radila uz vrući procesor (da napomenem da je prvobitna ploča koja je sa istim radila brzo crkla - posle otprilike godinu i po), ali naravno, nisam siguran u to. Proveravao sam i da li se neki od čipova na njoj greje i nisam primetio ništa što bi ukazivalo na to. Svašta mi je još padalo na pamet - i temperatura prostorije (da u hladnom radi a kad se zagreje trokira) i kvalitet mrežnog napona i svašta drugo...

Ako neko ima ideju šta bi moglo da bude u pitanju, neka je slobodno izloži, biću mu veoma zahvalan.


[ Alter Ego @ 08.12.2003. 17:30 ] @
Ah da, sad sam se setio još nečega.
Čujte (pročitajte) sad ovo:
Izvadim ja tu staru pokvarenu ploču iz nekog budžaka (ne znam šta mi bi) i rek'o ajd' da probam da nju stavim umesto ove problematične. I opet, ne znam zašto, ispitam bateriju. Kad ono prazna. Obradujem se ja tu k'o malo dete, super rek'o, pošto sam je svojevremeno nosio u servis da je ispitaju kada je riknula, i sad ispade da je dobra. Kad ono - malo morgen. Ploča mrtva! E tu su moguća dva scenarija:
1. Ploča je riknula a i baterija sa njom (ili se ispraznila).
2. Ploča je riknula a baterija ... pogađajte sami ;-)

Šta mene konkretno zanima: da li je moguće da se baterija ispraznila usled stajanja ili je ono drugo u pitanju.
[ lancia88 @ 08.12.2003. 21:03 ] @
Pozdrav,
za pohvalu je Tvoj entuzijazam za rad sa starim masinama, ja u servisu imam prave gomile takvih problema ali uglavnom novije generacije PII, III i IV. Mislim da napajanje ne bi trebalo da bude problem u Tvom slucaju. Imao sam slucaj sa Cyrix-om da je u pitanju procesor (mislim da je bio pr166+) pa je malo radio, a vise smrzavao. Iz prakse cesce je to ipak simptom problema sa plocom, a sto se tice baterije, verovatno znas da svaka baterija gubi snagu i samo stajanjem, e sad, to vreme je malo relativno pa ne iskljucujem ni probleme sa plocom. U svakom slucaju, ako si u Beogradu, javi se, ja cu Ti pokloniti jednu MB+intel+kuciste pa se igraj pakovanja i gubljenja zivaca sa sporim masinama.
Pozdrav
[ MILIC @ 10.12.2003. 10:50 ] @
Pozdravljam vas ! i kad je tema oko baterije, jedno pitanje sa podpitanjem:
Baterija koja se nalazi na maticnoj ploci, jeli to obicna baterija ili akumulator?
Drugo dali se ta baterija puni kad komp radi ili ne?
Trece Kad je najbojlje da se zameni ako se ne puni, za jednu, dve ili tri godine?
Hvala na odgovorima.
[ Vic @ 10.12.2003. 12:57 ] @
Što se tice tx maticne ploce, probaj da joj flešneš bios... tx generalno keca bios
[ Ivan Stanojevic @ 10.12.2003. 23:37 ] @
strucnjak bi ti mozda rekao da taj ceo komp ne vredi 20 eura, i da je najlakse/najjeftinije da kupis drugi ispravan kompjuter...
[ Alter Ego @ 11.12.2003. 18:37 ] @
Možda i ne vredi, ali sam hteo da ga iskoristim za stariji softver koji ne radi pod Win XP-om. lancia88, što se tiče tvoje ponude, ako imaš neki PI CPU i MB možemo da se dogovorimo, ali nema smisla da te cimam za dž, nego daj lupi neku cenu.

[ pctel @ 11.12.2003. 21:49 ] @
To je generalno problem sa svim starim razunarima. To na sto mesta gubi kontakt, nekad na memoriji, nekad na procesoru, nekad na grafickoj, a obicno svugde istovremeno! imam ja takvih par masina u nekom budzaku. Nece da se upali dok se sve ne rastavi na proste cinioce i ponovo sastavi. Zatim, kad proradi, uz dobro hladjenje moze da radi satima bez problema, a onda, kad se iskljuci, jovo - nanovo! Verovatnoca za ovaj problem se srazmerno smanjuje ako ploca ima integrisanu graficku kartu. Potpuno integrisane brand name su se pokazale kao najbolje po tom pitanju.

Da iskoristim ovu temu, moze li neko da mi da neki savet u vezi servisiranja starog racunara Commodore 64, koji takodje blokira, nekad pri ukljucenju, nekad pri radu? :-)
[ lancia88 @ 12.12.2003. 13:02 ] @
Pozdrav,
za alter ego: stariteti nemaju cenu! (sala, naravno, ma samo se najavi pa da uzmemo iz magacina neki PI, nema tu stvarno smisla pricati o nekim cenama), za PCTEL: ista ponuda ako moze PI da zameni taj commodore, eto resenja, ako ne iskreno mi je zao.
Pozdrav
[ deki45 @ 12.12.2003. 21:09 ] @
pctel,

Commodor 64...hm..da vidim...imam za njega semu,u nekoj fioci imam gomilu cipova za njega(raznoraznih,ubi me ako znam odakle mi)a imam i debeljka,ispravnog,pa ti vidi sta ti najvise odgovara

Pozdrav Dejan.