[ dejanmaksimovic1976 @ 29.05.2009. 20:10 ] @
Povezao sam instalaciju u jednoj maloj vikendici(ima 6 utisnice i dva sijalicna mesta), koja jos uvek nema prokljucak na gradsku mrezu. Problem nastaje kada u uticnicu koju sam ostavi za prikljucak produznog kabla od komsije ukljuci kabl sklopka mi izbaci ili moja ili komsijina. Stavio sam trofaznu sklopku, jednu zicu plavu sam vezao na N na sklopki a fazu sam vezao na sledeci prazan kontakt. Kada u istu uticnicu ukljucim agregat sve funkcionise kako treba. Nije mi jasno zasto se to desava kada ubodem u mrezu. Da li sam treba da prikljucim i ostale faze sa kratkospojnikom na sklopki iako imam samo jednu fazu pa cisto da simuliram ostale dve ili sam trebao da prikljucim nulu na mestu gde se kaci faza. I jos jedno pitanje.
Da li uopste trofazna sklopka moze da radi na monfaznu struju.
[ _str_ @ 29.05.2009. 21:29 ] @
Nigde nisi pomenuo kako si vezao uzemljenje.
[ paga @ 29.05.2009. 21:36 ] @
Citat:
dejanmaksimovic1976:
Da li uopste trofazna sklopka moze da radi na monfaznu struju.

Ne . Postoje monofazne FID sklopke .
[ zloyke_m3 @ 29.05.2009. 22:01 ] @
naravno da može trofazna fidovka raditi na monofazni priključak i opće nema nikakve veze ua ako je neki veći ormar prebrikaš je na 1-3-5 a 2-4-6 kontakte vratiš na redove osigurača i sasvim je nebitno to što je ona trofazna spojio sam je tako u školi mali milion puta i nikad nije izbacila i na test redovno iskača a ona upravo radi na sistemu prvog kirkofovog zakona tako da to opće nema veze a ako ima onda ili sam ja lud ili su me krivo naučili ili sam svaki put srušenu fidovku montiro što čisto sumnjam !!!!!!!!!!!!!!!! pozzzzzzzzzzz
[ Horvat I @ 29.05.2009. 22:03 ] @
Postoji samo nasi trgovci ne nabavljaju.
Ne ostavljaj prazane prikljucke,dupliraj i F i 0.
Dobro pregledaj instalaciju i prikljucene aparate,negde ti curi struja u zemlju,to ti dokazuje i agregat koji je galvanski odvojen od zemlje.
[ dejanmaksimovic1976 @ 30.05.2009. 06:15 ] @
Videcu kad budem otisao sta se desava. Samo jedna stvar moze da bude koja mislim da je u pitanju.
Mozgao sam cele noci i jedino sto nisam bio vezao su bili fasungzi za sijalice. tu ima tri zice N F i Zemlja. Jedino posto su sami vezivali to da nisu vezali fazu i zemlju pa im zato izbacuje.
[ veselinovic @ 30.05.2009. 10:47 ] @
Ako obadvije kuce imaju uzemljenje tu je problem.
Posto su uzemljivaci razliciti oni su i na razlicitom potencijalu i eto problema. Rjesenje je jednostavno, raskaci uzemljivac na vikendici i PE vikendice spoji na uzemljenje preko kabla.
I javi rezultat.
[ Horvat I @ 30.05.2009. 19:11 ] @
Jovane da analiziramo rad fidovke!
Posto je u pitanju 1fazna potrosnja jacina struje u oba provodnika mora biti=
I objasni kakve ima veze sto ima vise uzemljivaca kad ni F ni 0 nema veze sa zemljom?
U firmi nam nista ne bi funkcionisalo da je po tvome.
[ robert63 @ 30.05.2009. 19:17 ] @
Polako,,,
Mislim da "stvar"i nije bas tako komplikovana,kao sto na prvi pogled izgleda,
[ zkaiser @ 30.05.2009. 19:27 ] @
Uopste nije bitno da li je jedna faza i nula ili sto faza i nula dokle god je sva struja koja je usla kroz kabel i izasla kroz isti znaci da nije doslo do 'curenja' struje kroz zemlju itd....

Citat:
Rjesenje je jednostavno, raskaci uzemljivac na vikendici i PE vikendice spoji na uzemljenje preko kabla.

ovo dolazi u obzir samo i eksperimentalne svrhe i nikako ne treba pribegavati ovakvim trajnim resenjima, pogotovo nije pametno deliti to isto uzemljenje sa gromobranskim uzemljivacem...

evo i slika jedne monofazne fid sklopke...
[ veselinovic @ 31.05.2009. 11:48 ] @
Citat:
Horvat I: Jovane da analiziramo rad fidovke!
Posto je u pitanju 1fazna potrosnja jacina struje u oba provodnika mora biti=
I objasni kakve ima veze sto ima vise uzemljivaca kad ni F ni 0 nema veze sa zemljom?
U firmi nam nista ne bi funkcionisalo da je po tvome.

Da,
nesto sam se zanio jednim problemom koji sam rjesavao, pa eto, izletjelo.
Povlacim odgovor.
[ Marko Enter @ 31.05.2009. 11:55 ] @
Naravno , imas negde curenje , proveri koje uredjaje imas prikaceni na te uticnice , sta se desava kada su ti sve uticnice prazne ?

pozdrav
Marko
[ aca13 @ 01.06.2009. 20:51 ] @
Posto napajanje dovodis preko kabla od komsije koji isto ima fidovku,tebi se desava da imas dve redno vezane sklopke,a to je u praksi skoro nemoguce.Probaj da dovodni kabal vezes posle fidovke na tvojoj vikedici,tj da obadve instalacije idu preko komsijske sklopke i videces da ce sve da bude u redu ako si dobro odradio instalaciju.Uzemljenje ne moras da odvajas i ne mora
s da mostis sklopku R S T jer je sve jedno da li ide jedna faza ili tri.Samo povezi R i O.Javi sta si uradio.Pozzzzzzzzz
[ _str_ @ 01.06.2009. 21:35 ] @
U praksi dve FID sklopke povezane na red rade savrseno normalno. Sto se tice uzemljenja ne treba mesati nulovan sistem i uzemljenje jer je fid osetljiva na spajanje nule i zemlje.
[ aca13 @ 02.06.2009. 20:39 ] @
Ja imam prakse oko 23 godine i nigde nisam mogo da stavim dve sklopke na red.Cim se ukljuci neki potrosac jedna od njih dve mora da ispadne.Pozzzzzzzzzz
[ Horvat I @ 02.06.2009. 20:54 ] @
Obe izbace samo kad na 2.pritisnes test taster! Kad je sve u redu radi dobro.Vise puta smo kod ostecenja kala privremeno produzivacem prebacivali izmedju ormana struju.A i standardno 1. je grupna fidovka,i tada sklopke potrosaca
Sigmin sistem grejaca nikad ne bi radio
[ tdjokic @ 02.06.2009. 22:52 ] @
Citat:
aca13: Ja imam prakse oko 23 godine i nigde nisam mogo da stavim dve sklopke na red.Cim se ukljuci neki potrosac jedna od njih dve mora da ispadne.Pozzzzzzzzzz
To je vrlo cudno. Ili si negde gresio ili te ometa neki andjeo :-).

Prvi FID koji sam ja upoznao i koristio je bio u obliku Suko utikaca, malo veceg ali ipak se na njega prikljucivao kabl i onda je sve iza njega bilo zasticeno. To je bilo 16A, 30mA struja greske direktnog dodira i 5mA ako struja greske ide preko uzemljenja. Datum - negde 1981 -82 godine, dakle pre 26, 27 godina. Te utikace jos uvek koristim.

Kasnije sam upoznao one za na tablu kao i drugi oblik Shuko-FID utikaca, onaj gde ne treba nista montirati, jer je spreda utikac a od pozadi uticnica, samo ubodes FID u "zid" a aparat u FID i gotovo.

Sad imam i stare i nove i sve uticnice su zasticene pojedinacno i onoj glavnoj to nista ne smeta. Znaci, ne 2 nego nekih 5 - 6, a i kod ovih malih imam negde 2 vezane redno, jer postoji jos nesto:

- one stare su "glupe", mehanicke, njima je svejedno ima li struje ili ne
- jedan tip novijih je komplet elektrican i ima memoriju i kad struja nestane, pa se opet vrati taj tip ponovo automatski zauzima stanje koje je imao pre nestanka - ako je bio ukljucen, vraca se u ukljuceno stanje, ako je bio iskljucen, vraca se u iskljuceno stanje
- drugi tip novijih je elektromehanicki - ukljucuje se pritiskom na vrlo veliko i tvrdo dugme, dakle mehanicki, ali ga u ukljucenom polozaju drzi struja i cim struja nestane on se nepovratno iskljuci

a posto meni negde odgovara jedna a negde druga karakteristika, na par mesta imam bas to - razdeljivac vezan na onaj tip sto stalno ostaje ukljucen a dodatni FID je za onu drugu potrebu uboden u razdeljivac.

Prakticno, imam vezane i 2 i 3 redno i sve to radi. Inace, ovde negde sam stavljao i slike svih tih tipova, u slicnim temama.

Ovi noviji tipovi Shuko-FID-a imaju 30mA struju greske, nema vise ono 5mA posebno.
[ Marko Enter @ 30.06.2009. 17:11 ] @
Jel resen problem ?

pozdrav
[ dejanmaksimovic1976 @ 30.06.2009. 18:10 ] @
Jos nisam stigao da odem u vikendicu ali cim stignem i namestim napisacu sta je bio problem.
[ aca13 @ 30.06.2009. 21:17 ] @
Ja i dalje tvrdim da dve fidovke ne mogu redno da se vezu.Mogu paralelno koliko god hoces komada tj.tri faze i nulu uvek nizati ispred sklopke a ne iza.Nadam se da me razumete.A Dejana bih zamolio da ode na vikendicu i uradi onako kako sam napisao i rezultate napise ovde.To je velika molba jer se dovodi u pitanje moje poznavanje elektrotehnike.Pozzzzzzzzzzz
[ SASA M. @ 30.06.2009. 21:31 ] @
Kod drugara sam video da se fid iskljuci kada ukljuci svetlo u kupatilu. Ima kombinaciju sa dve stedljive sijalice i kada se ukljuci, puf, nema nista struje u kupatilu. Kada skinemo samo jednu od te dve, iskljuci se svaki 3-4 put. Kako nemaju zemlju, vec samo fazu i nulu, instalacija nova, ne verujem da dolazi do nekog curenja.
[ tdjokic @ 01.07.2009. 15:40 ] @
Citat:
aca13: Ja i dalje tvrdim da dve fidovke ne mogu redno da se vezu.Mogu paralelno koliko god hoces komada tj.tri faze i nulu uvek nizati ispred sklopke a ne iza.Nadam se da me razumete.
Ja ti lepo nabrojah sta sve imam, a ti opet isto! Glavni FID za porodicnu kucu / stan recimo 500 mA, za pojedinacne grane po stanu nesto manje, pa opet pojedinacni utikaci jos manje, sada 30 mA a bilo ih je i sa 5 mA.

Nazalost, trenutno nemam nigde zgodno da slikam, da bi video.

@SASA M. - nisam strucnjak da bih to znao egzaktno da objasnim, ali mi je poznat pojam nekakvih "pulsirajucih struja", od kojih stariji FID nisu stitili a novi stite. Ko zna, mozda se tu javlja bas to, jer u stedljivima ima elektronike, a u to se bas nista ne razumem.
[ Horvat I @ 01.07.2009. 19:07 ] @
Citat:
aca13: Ja i dalje tvrdim da dve fidovke ne mogu redno da se vezu.

Ovaku vezu nija u zivotu ni video ni cuo!
paralelno vezane 1na posle 2.radi oko 50ak komada sto odrzavamo,i na jis 2 deonice preko 100
Posto su lako kvarljivi grejaci svaki ima svoj+grupa od 3 grejaca zajednicki+zajednicki za stranu+zajednicki za sve.
Praxsa je pokazala da nema potrebe za sve to ali propisi...
[ dejanmaksimovic1976 @ 02.11.2009. 06:06 ] @
Konacno sam ugrabio vreme da odem da sredim taj problem sa fid sklopkom. Probao sam svasta ali je ispalo ovako. Nemogu dve fid sklopke da rade na red samo paralelna veza. Problem dolazo od N ili ti nule. Kada sam povezao ispred fid sklopke i doveo napon na drugu sklopku sve radi ok. Kada sam se vratio u moje mesto jos malo sam se pozabavio tim problemima i napravio mali experiment. Posto na poslu gde radim imam mogucnost da imam struju od dve razlicite trafo stanice ja sam uradio sledece. Struju koja dolazi sa jedne TS sam preko sklopke doveo u objekat i kada ukljucim samo nulu od druge sklopka izbaci. Kada sam to isto uradio i na suprotnoj strani isti efekat se dobija. Znaci fid skolke ne mogu da rade ako se vezu na red barem u mojim slucajevima.
Pozdrav svima i hvala na pomoci.
[ Horvat I @ 02.11.2009. 07:27 ] @
Citat:
dejanmaksimovic1976: Posto na poslu gde radim imam mogucnost da imam struju od dve razlicite trafo stanice ja sam uradio sledece. Struju koja dolazi sa jedne TS sam preko sklopke doveo u objekat i kada ukljucim samo nulu od druge sklopka izbaci. Kada sam to isto uradio i na suprotnoj strani isti efekat se dobija.

Ti si ovde pomesao 2 izvora struje i normalno da izbacuje,ne ulazi i izlazi ista kolicina struje u sklopku.
[ aca13 @ 02.11.2009. 20:28 ] @
Vreme je i bilo da se javis.Znaci dve ne mogu redno.Cudno.Pozzzzzzzzzzzzzzzz
[ MosFet @ 03.11.2009. 16:57 ] @
Fido sklopke mogu bez problema redno da se spoje. Ja trenutno u stanu imam 2 tako spojene, jedna od 300mA druga od 30mA (ves masina, jacuzi).
To se zove stepenasta zastita i cesto se koristi, ja sam tako postavio sigurno 50ak stanova i nigdje nije bilo problema.

Poz
[ veselinovic @ 03.11.2009. 17:47 ] @
Ne samo da mogu, nego je to i pozeljno ( redna veza ) naravno postujuci selektivnost-slicno kao kod osiguraca.
Paralelno, naravno da mogu da rade. Pa citav grad ili drzava imaju paralelno spojene fidovke.
[ dejanmaksimovic1976 @ 04.11.2009. 06:50 ] @
Ako mogu da rade redno vezane fid sklopke kako kaze veselinovic onda bi bilo lepo da mi neko objasni zasto onda nisam uspeo da ih vezem redno nego samo paralelno. Dokle god sam pokusavao sa vezivanjem redno nije islo. Kada sam ih prevezao paralelno sve radi ok. Ubio sam se pokusavajuci cak sam i menjao sklopku ali uvek isti proble. Samo su htele paralelno.
[ veselinovic @ 04.11.2009. 14:48 ] @
Citat:
dejanmaksimovic1976: Ako mogu da rade redno vezane fid sklopke kako kaze veselinovic onda bi bilo lepo da mi neko objasni zasto onda nisam uspeo da ih vezem redno nego samo paralelno. Dokle god sam pokusavao sa vezivanjem redno nije islo. Kada sam ih prevezao paralelno sve radi ok. Ubio sam se pokusavajuci cak sam i menjao sklopku ali uvek isti proble. Samo su htele paralelno.

Dejo,
pa ti si na uticnicu u kuci doveo napajanje. Pazi sad, vjerovatno se nula od te uticnice racva negdje prije razvodne table i dio struje nule ne ide kroz fid sklopku, a faza ide. Eto, kad ta razlika premasi 500 mA ( ili koja je vec sklopka) stvar iskoci.
Dakle, dovedi napajanje u RT prije FID-a i radice serijski spojene fidovke.
[ kobac66 @ 05.11.2009. 07:51 ] @

Meni su recimo godinama (citaj skoro 3 decenije) na jednoj uticnici bilo zamenjeno mesto uzemljenju i nuli i sve je to radilo bez problema (ocito je dobro uzemljenje ;) ) a na njoj sam imao brdo potrosaca odnosno skoro svu tehniku (tv, dvd, bezicni, kompjuter, ruter...) iliti jedno petnaestak raznih potrosaca.
Tek kada sam sad skoro zbog prenaponske zastite uzeo i doveo jednu zicu od uzemljenja direktno se ispostavilo da nisu na istom potencijalu.
A onda se covek zapita sto Fid izbacuje kada sve radi i nigde ne bije struja. ;)
[ dejanmaksimovic1976 @ 05.11.2009. 08:02 ] @
Uticnica na koju sam doveo struju je vazana je bas ispred sklopke, tako da se ta nula ne racva nigde pre sklopke nego posle. Ne razumem uopste sta se desava, ali nije htelo da radi. Nisam nista proveravao u instalaciji kuce sa koje smo uzimali struju tako da je moguce da je nesto tamo ispremestano sa uzemljenjem i nulom ili je kabl koji smo koristili predugacak a za tu razdaljinu mozda i pretanak(presek mu je bio 1,5) a rastojanje je bilo negde oko 70m. To je jedino objasnjenje koje ja trenutno mogu da ponudim. Kada sledeci put budem bio tamo opet cu se pozabaviti sa tim problemom pa ce mo videti.
[ adelinPA @ 20.11.2009. 02:12 ] @
Uh... mnogo toga sam procitao na temu FID sklopki veceras listajuci forum i arhivu, ali nigde nisam naisao na jedan podatak o osiguracima - takozvanim limiterima koji se montiraju uz FID-ovu sklopku. Radi se o kucnoj instalaciji 3x25A sa nesto losijim uzemljenjem, ciju osiguracku tablu trebam da prepakujem sa starih topljivih osigiraca na nove automatske pa sam resio da ubacim i FID sklopku.
Zanima me da li se ta 3 automatska osiguraca od po 25A montiraju ispred ili iza FID sklopke prilikom montaze?

dakle koja je od ove dve kombinacije ispravna ( ili mozda ispravnija)?

1. gradska mreza - strujomer/uklopni sat - 3 automatska osiguraca ( na svakoj fazi po jedan) - FID - ostatak kucne instalacije

ili

2. gradska mreza - strujomer/uklopni sat - FID - 3 automatska osiguraca ( na svakoj fazi po jedan) - ostatak kucne instalacije
[ MosFet @ 20.11.2009. 06:38 ] @
Kako se radi o osiguracima od 25A a fido sklopka ti je najvjerovatnije 40A spoji kombinaciju 2. (gradska mreza - strujomer/uklopni sat - FID - 3 automatska osiguraca).
[ adelinPA @ 20.11.2009. 08:27 ] @
Ne, FID je takodje 25A trofazni, struja greske 500mA, ETI-jeva.
Da je 40A onda je logicno da prvo ide FID ali ovako mi je malo zbunjujuce jer je iste amperaze i FID i limiteri pa mi se cini kao da je sve jedno kojim redom se kace, ali hajde ipak da pitam.
[ MosFet @ 20.11.2009. 08:57 ] @
Pa ako su ti vrijednosti iste ja nebi ni stavljao limiter.

Poz
[ adelinPA @ 20.11.2009. 09:09 ] @
Hvala. :-)
[ shadow88 @ 20.11.2009. 14:04 ] @
pozz svima, ...

prvo, citajuci vase osgovore nikako nisam mogao da razgranicim sta svi podrazumevate pod rednim vezivanjem fidovki ? jer ja sam ih vezivao na red vise puta, i to je radilo, jos u srednjoj skoli smo imali cak tri fidovke vezane na red u radionici na praksi , licno sam reparirao i remontovao taj deo instalacije, e sad , da razgranicimo, u fidovku ulaze tri faze i nula, iz nje isto to izlazi, pa na osigurace, pa posle nekim kablom do PRT-a (pomocne razvodne table) u kojoj opet te tri faze ulaze u fidovku, i to sve radi, i to ja smatram rednim vezivanjem fidovke, teoretski gledano jedna za drugom a ne jedna kraj druge.

sto se tice problema na vikendici, rekao bih da ce problem da resi nulovanje instalacije obavezno pre FID-a , jer ako se prespoje nula i zemlja posle FID-a ona obavezno iskace, a nulovanjem ce se izjednaciti potencijal nule i zemlje samim tim i potencijal dva uzemljivaca (pod uslovom da je i kod komsije nulovana instalacija) pa nece iskakati FID, jer niko ovde nije uzeo u obzir pad napona na duzinu kabla pod prilicnim opterecenjem pti kom dolazi do razlike potencijala izmedju postojeceg uzemljivaca i nule , jer nije nulovana instalacija na oba ormana ... dakle resenje - nulovanje.

sto se tice monofaznih fidovki, postoje, i vecinom se ugradjuju u PRT u novim stanovima i preko nje se pusta jedna uticnica koja se nalazi u kupatilu, koja je predvidjena za vesh masinu,bar je kod mene tako reseno u stanu,inace ta fidovka je bila iskakala sama od sebe, bilo nesto ukljuceno preko nje ili ne, sve dok nisam nulovao instalaciju samog stana, tj u tabli prespojio sabirnice nule i zemlje, iako je to sve vec odradjeno u glavnom razvodnom ormanu zgrade, ali ipak nije dovoljno jer na toliku duzinu napojnog kabla koji dolazi do razvodne table stana dodje do padova napona i do razlike potencijala izmedju nule i faze, pa fidovka iskace, ovakav problem su imali svi stanari,tj svaki stan isto, drago mi je da sam im resio problem,zato kazem, nulovanje kod tebe i kod komsije i da te bog vidi kako ce da radi sve.

pozz.
[ shadow88 @ 20.11.2009. 14:27 ] @
ajao pa ja tek sad procitao da je napojni kabel nakacen na uticnicu koja je logicno iza fidovke, to nikako ne moze da radi, prvi i osnovni razlog je da NE MOZE. dakle , kaci napojni kabel u glavni razvodni orman pre fidovke, na osigurace gde ti je i predvidjeno da prikopcas napojni kabel od mreze. i obavezno nuluj. takodje ako mozes nabavi neki kabel veceg preseka, makar 2,5mm kvadratnih, jer na 1,5mm pa jos 70m imas ogromne gubitke, i rizikujes pregrevanje kabla.

Citat:
adelinPA: Uh... mnogo toga sam procitao na temu FID sklopki veceras listajuci forum i arhivu, ali nigde nisam naisao na jedan podatak o osiguracima - takozvanim limiterima koji se montiraju uz FID-ovu sklopku. Radi se o kucnoj instalaciji 3x25A sa nesto losijim uzemljenjem, ciju osiguracku tablu trebam da prepakujem sa starih topljivih osigiraca na nove automatske pa sam resio da ubacim i FID sklopku.
Zanima me da li se ta 3 automatska osiguraca od po 25A montiraju ispred ili iza FID sklopke prilikom montaze?

dakle koja je od ove dve kombinacije ispravna ( ili mozda ispravnija)?

1. gradska mreza - strujomer/uklopni sat - 3 automatska osiguraca ( na svakoj fazi po jedan) - FID - ostatak kucne instalacije

ili

2. gradska mreza - strujomer/uklopni sat - FID - 3 automatska osiguraca ( na svakoj fazi po jedan) - ostatak kucne instalacije

ni jedna od ove dve kombinacije nisu prihvatljive ako gledas sa tacke gledista elektrovojvodine i njihovog odobrenja za eksploataciju takvog ormana, dakle ako ces da radis da bude po PS-u, moras prvo da postavis napojnu grupu, tj tri glavna osiguraca od po 25A, pa vodis sa njih na brojilo, pa sa brojila na fidovku (mada je totalno nepotrebna) pa granas na ostale osigurace tj instalaciju. samo ovako vezan orman ce ti zablombirati i dozvoliti da koristis. i da napomenem da napojna grupa, tj tri glavna osiguraca bi trebalo da su u zasebnom odeljku ormana - u doljnjem delu, odvojeni, ne znam zasto ali to je propis :)
[ aca13 @ 20.11.2009. 16:42 ] @

ni jedna od ove dve kombinacije nisu prihvatljive ako gledas sa tacke gledista elektrovojvodine i njihovog odobrenja za eksploataciju takvog ormana, dakle ako ces da radis da bude po PS-u, moras prvo da postavis napojnu grupu, tj tri glavna osiguraca od po 25A, pa vodis sa njih na brojilo, pa sa brojila na fidovku (mada je totalno nepotrebna) pa granas na ostale osigurace tj instalaciju. samo ovako vezan orman ce ti zablombirati i dozvoliti da koristis. i da napomenem da napojna grupa, tj tri glavna osiguraca bi trebalo da su u zasebnom odeljku ormana - u doljnjem delu, odvojeni, ne znam zasto ali to je propis :)[/quote]

I u Kladovu je propis da se napon iz mreze dovede na limitatore,sa njih na strujomer pa na sklopku i dalje kucna instalacija i nikako drugacije.Cak se limitatori kupuju samo u elektrodistribuciji,blombirani su i stavljaju se u posebnoj kutiji. Pozzzzzzzzzzzzzz
[ MosFet @ 20.11.2009. 19:14 ] @
Citat:
shadow88:  pa sa brojila na fidovku (mada je totalno nepotrebna)

Zasto mislis da je nepotrebna, jeli zato sto je iste amperaze kao i limiter ili?
Ja uvijek stavljam dvije fidovke, jednu od 300mA ili 500mA a drugu od 30mA (kupatilo).

Poz
[ adelinPA @ 21.11.2009. 00:25 ] @
Hajde da dodam jos detalja jer je ocigledno doslo do dilema.
Kad sam uvodio , tj. su mi uvodili monteri iz El.Vojvodine stuju u novu kucu u Alibunaru uplaceno i realizovano po ugovoru za 3x25A u ormanu se nalazi sledece

Odmah nakon glavnog napojnog voda u razvodnom ormanu( ormanu za strujomer) idu 3 osiguraca od po 25A po fazama, iz osiguraca ide na strujomer i uklopni sat sa svojim osiguracem od (cini mi se 2A)posle strujomera se nalaze FID i 3 limitera od po 25A takodje, i tek onda odatle ide kabl 5x6mm2 do osiguracke table odakle se grana preko manjih osiguraca (mahom 20A, osim za svetlo 10A i zvono 6A) do krajnjih potrosaca uredjaja.
E sad, iz ne znam kojih razloga je kod mene i deo ormana gde se nalazi FID i limiteri takodje plombiran i ne mogu da vidim koji je redosled - prvo FID ili prvo limiteri?
I to sve sljaka ok.

SAD je promenjen propis,zakon sta li vec, kad je Elektrovojvodina prisvojila u svoje vlasnistvo stujomere! Hteli mi to ili ne i od sad se u ormanu vise ne nalazi FID pa ni 3 osiguraca koji idu uz nju. U ormanu sad postoje samo 3 gravna osiguraca napojnog voda ispred strujomera, strujomer i eventualno uklopni sat sa svojim osiguracem. Jedino preostaje da se FID i ostatak smesti u osiguracku tablu.

E da!, - nemojte ni sanjati da ih pitate da vam ostave izvod za indikatorsku tinjalicu kad je niza tarifa koju bi ste uveli do osiguracke table to je sad "Zabranjeno zbog zloopotreba"- mozes misliti ,ali ko smo mi da se protivimo "njima". I da jos jedna zanimljivost Korisnik vise nema pravo pristupa razvodnom ormanu i kljuc ima samo elektrovojvodina pa ako vam se desi da vam iskoci neki od glavnih osiguraca u ormanu mozete samo gledati kroz prozorce ormana i plakati od muke dok ne dodju licno iz El.Vojv. da vam otkljucaju orman i jednim pokretom prsta urade to spasonosno KLIK i ponovo puste stuju, pogovotvu ako vam se to desi recimo u subotu popodne pa se lepo nacekate do ponedeljka oko 11-12h ( kafa - dorucak- kafa- pa tek onda teren), a do tad imajte u pripravnosti dovoljno produznih kablova da prekopcate zamrzivac, fizider i ostale nesrecne aparate koji su bili bas na toj fazi. :-(
[ shadow88 @ 21.11.2009. 13:48 ] @
Citat:
MosFet: Zasto mislis da je nepotrebna, jeli zato sto je iste amperaze kao i limiter ili?
Ja uvijek stavljam dvije fidovke, jednu od 300mA ili 500mA a drugu od 30mA (kupatilo).

Poz

mislim zato sto su ti osiguraci sasvim dovoljni za zastitu , jedino za kupatilo mi je ok i slazem se sa time, ali bezveze je stavljati fidovku koja je iste amperaze kao i limitori, mislim gde je tu selektivnost ? naravno, opreza i zastita nikad dosta, ali npr imao sam dosta njakanja sa fidovkama , ljudi se zale kako im non stop iskacu na svaku sitnicu, jer je lose izvedena instalacija uzemljenja ili nule , pa se tu jave neke razlike potencijala pa iskace, licno sam za fidovku za kupatilo i ni jednu vise, ali to je samo moje misljenje. takodje fidovka ne stiti od kratkog spoja izmedju faza , vec osiguraci.

Citat:
adelinPA: Hajde da dodam jos detalja jer je ocigledno doslo do dilema.
Kad sam uvodio , tj. su mi uvodili monteri iz El.Vojvodine stuju u novu kucu u Alibunaru uplaceno i realizovano po ugovoru za 3x25A u ormanu se nalazi sledece

Odmah nakon glavnog napojnog voda u razvodnom ormanu( ormanu za strujomer) idu 3 osiguraca od po 25A po fazama, iz osiguraca ide na strujomer i uklopni sat sa svojim osiguracem od (cini mi se 2A)posle strujomera se nalaze FID i 3 limitera od po 25A takodje, i tek onda odatle ide kabl 5x6mm2 do osiguracke table odakle se grana preko manjih osiguraca (mahom 20A, osim za svetlo 10A i zvono 6A) do krajnjih potrosaca uredjaja.
E sad, iz ne znam kojih razloga je kod mene i deo ormana gde se nalazi FID i limiteri takodje plombiran i ne mogu da vidim koji je redosled - prvo FID ili prvo limiteri?
I to sve sljaka ok.

SAD je promenjen propis,zakon sta li vec, kad je Elektrovojvodina prisvojila u svoje vlasnistvo stujomere! Hteli mi to ili ne i od sad se u ormanu vise ne nalazi FID pa ni 3 osiguraca koji idu uz nju. U ormanu sad postoje samo 3 gravna osiguraca napojnog voda ispred strujomera, strujomer i eventualno uklopni sat sa svojim osiguracem. Jedino preostaje da se FID i ostatak smesti u osiguracku tablu.

E da!, - nemojte ni sanjati da ih pitate da vam ostave izvod za indikatorsku tinjalicu kad je niza tarifa koju bi ste uveli do osiguracke table to je sad "Zabranjeno zbog zloopotreba"- mozes misliti ,ali ko smo mi da se protivimo "njima". I da jos jedna zanimljivost Korisnik vise nema pravo pristupa razvodnom ormanu i kljuc ima samo elektrovojvodina pa ako vam se desi da vam iskoci neki od glavnih osiguraca u ormanu mozete samo gledati kroz prozorce ormana i plakati od muke dok ne dodju licno iz El.Vojv. da vam otkljucaju orman i jednim pokretom prsta urade to spasonosno KLIK i ponovo puste stuju, pogovotvu ako vam se to desi recimo u subotu popodne pa se lepo nacekate do ponedeljka oko 11-12h ( kafa - dorucak- kafa- pa tek onda teren), a do tad imajte u pripravnosti dovoljno produznih kablova da prekopcate zamrzivac, fizider i ostale nesrecne aparate koji su bili bas na toj fazi. :-(

ovde mi se sve cini ok, samo mi nije jasno sta ce posle strujomera i fidovke jos tri limitera po takodje 25A , opet pitam gde je tu selektivnost ? takodje mi nije jasno zasto mislis da korisnik nema pristup GRO-u ? Kod mene u kucji sam remontovao prosle godine GRO i povadio sve i stavio novu opremu, sve je u drvenom ormanu, tri glavna osiguraca na ploci, brojilo, i 25 automatskih osiguraca za dalje deljenje instalacije, nikakav kljuc nemam na ormanu, zatvara se rajberom, a elektrovojvodina je to uljudno pregledala i utvrdila da je sve ok, zablombirali i otisli bez po reci zamerke na izvedenu reparaciju ormana , znam za stambene zgrade da stanari nemaju pristup (bar ne bi trebalo) brojilima i glavnim osiguracima , mada u vecini zgrada kljuc ima samo predsednik kucnog saveta, a sto se tice kucja , nisam cuo da vlasnici nemaju pristup GRO-u ??? a sto se tice iskakanja osiguraca u GRO, o tome pricam , to se desava samo kad nema selektivne zastite, jer ako su osiguraci dobro kalibrisani, onda nece iskociti u GRO vec neki manje struje pre GRO , osim ako nije cela faza otisla u k... , onda znaci da je krupniji kvar i da stavite prst na celo i da se dobro zapitate zasto je to tako :)

pozz svima.
[ pisac @ 12.08.2010. 12:27 ] @
Ne mogu u Beogradu da nadjem FID 30mA. Ako zna neko gde ih ima (a da valjaju) neka mi pošalje privatnu poruku.
[ tdjokic @ 12.08.2010. 13:34 ] @
U nasim prodavnicama izgleda da vazi pravilo - ako neceg nema u prve 2, 3 prodavnice onda nema nigde. Nadam se da gresim, ali iskustvo tako kaze.

Ja sam pre nekoliko meseci kupio takvu sklopku ali 1-polnu, a tebi mozda treba 4-polna. Prodavnicu ne znam jer mi je rodjak kupio "negde na Vozdovcu" valjda u jednoj od nekoliko prodavnica u V.Stepe.
[ pisac @ 12.08.2010. 16:20 ] @
Nadjoh je na buvljaku. E, sad, da li valja, to ćemo tek videti.