[ Zoran Rodic @ 30.05.2009. 10:12 ] @
Na uzorku od 112 škola (osnovnih, srednjih stručnih i gimnazija) ispitivanje na temu opremljenosti informatičkom opremom došlo se do sledećih podataka:

- Prosečan broj računara u školama je 35.6
- Odnosno 41.1 učenik na jedan računar
- 14% škola ima samo starije modele računara
- 40% škola ima notebook računare
- 79% poseduje projektor
- 85% poseduje skener

Rekao bih da 41 učenik na računaru, nije tragičan podatak ukoliko škola ima 1- 2 kvalitetna kabineta informatike i po računar u svakoj učionici.
S obzirom da informatika još uvek ne spada u grupu obaveznih predmeta, već u grupu obaveznih izbornih (dakle, nije obavezan) mnogo je bitniji podatak koliko zapravo škola u Srbiji ima organizovanu nastavu informatike.

Što se tiče mreže, 11.7% škola nema računarsku mrežu, a 9% ima mrežu samo u Upravi škole (direktor, sekretarijat, računovodstvo, pp-služba ...), 44.14% samo u računarskim učionicama dok 36.03% ima mrežu u celoj školi

Za izlazak na internet se najviše koristi ADSL 52.21% i wireless 28% dok 14,6% i dalje koristi Dial up.
Velika zastupljenost ADSL-a je zasigurno rezultat akciji Telekoma


Istraživanje je sprovelo Udruženje profesora informatike, kako rekoh na uzorku od 112 škola.
Nesumnjivo, kompletnu i tačnu sliku može pružiti Odeljenje za informatiku i obrazovnu statistiku Ministrarstva prosvete ali se ja ne sećam kada je poslednji put sprovedeno ozbiljnije prikupljanje podataka preko postojećeg obrasca.

[ Catch 22 @ 30.05.2009. 10:40 ] @
Lepo!
Pitanje je samo koliko "statistički uzorak od 112 škola" verodostojno predstavlja stanje stvari (kao i ostali "uzorci" te vrste)?
;)
[ bleya 2 @ 03.06.2009. 11:21 ] @
Pa po meni je ovo sasvim normalno , jer kada se okrenemo oko sebe i vidimo gde zivimo i da je kriza dobro da i nekakve uslove imamo .
[ Zoran Rodic @ 10.06.2009. 09:06 ] @
Akcija [email protected] pokrenuta od strane Telekoma Srbije i Ministarstva prosvete RS, pošla je od podatka da je potrebno oko 24.000 računara tj. 20-30 računara po učionici, mada iskreno, mislim da su potrebe nešto manje. Kabinet sa 16-20 računara je zapravo prava mera.

Od decembra 2008 godine kada je pokrenut projekat ’’Karavan [email protected]’’, Telekom je obezbedio 100 računara za 11 škola u Srbiji dok je preko donatorskih skupova obezbedio preko 1.200 računara.

Naravno, veće su šanse da škola bude donirana ukoliko se obrati Telekomu sa kratkim dopisom u kome je su definisane potrebe.
[ maliradoznalac @ 16.06.2009. 21:59 ] @
Mislim da je kabinet sa 12-15 racunara i nesto kao server za nastavnika u jednoj ucionici prava mera. Ovo pricam sa stanovista srednje strucne skole gde se odeljenje tokom casova informatike i predmeta koji zahtevaju upotrebu racunarskih kabineta dele u dve grupe.
U mom okruzenju postoje osnovne skole koje imaju po desetak racunara koji su dobijeni nakon sto su negde rashodovani cija je upotrebljivost diskutabilna, ima skola koja ima 8 racunara sa sve TFT monitorima (bolje da su uzeli CRT a za razliku jos jedan ili dva racunara) pa do srednje skole koja ima 6 hiper opremljenih kabineta sa P-IV racunarima, nekoliko laptopova, sa wireless internetom kroz celu skolu kako bi profesori mogli sa svojih laptopova da pristupe netu i da koriste npr mrezni stampac, sa preko 100 racunara ukupno... Zasto postoji tolika razlika?? nemam pojma, pitajte direktore tih skola. Svako se od njih snalazio na sebi svojstven nacin.
I da napomenem da je sve to u gradicu sa 27.000 stanovniika. Kako li izgleda ta razlika izmedju npr skole u Beogradu i npr skole u Gornjoj Crvici (nadam se da nisam ovom komparacijom nekog uvredio a valjda tamo ima skola). Mislim da je 122 skole NEreprezentativan uzorak.
Ministarstvo bi trebalo da postavi i finansira neki tehnicki minimum koji skole moraju imati. Informaticko obrazovanje mora poceti u osnovnoj skoli. Ne sa Soliterom i Minama, vec sa racunarstvom, osnovnom obradom teksta i internetom.
Zasto ne bi jos u osnovnoj skoli ucenici koristili blagodeti e-learninga??
Da li je 24.000 racunara dovoljno ili ne, pitanje je koje nece dobiti odgovor. Dok ministarstvo obezbedi taj broj racunara, verovatno ce svaki djak imati svoj laptop koji ce nositi umesto knjiga (ili uz njih, sto je verovatnije) jer uz se uz skoro svaku novu knjigu dobija i CD sa nekim elektronskim materijalom.