[ |zira| @ 04.06.2009. 17:05 ] @
Mi krajnji korisnici trebamo određeni software samo za povremenu upotrebu.. tipa. Photoshop svaka 3-4 dana možda,
Illustrator jednom u 10 dana kad mi padne na um, Word isto rijetko - to je software gigantskih kompanija koji bih ja
trebao platiti sve oko 1500 eura samo da bi koristio za povremenu upotrebu a neko bih pak zarađivao na tome, kako to
da za takve koji bi zarađivali i nas krajnje korisnike cijena može biti ista?

Danas evo nađoh Camtasio Studio jedan odličan screencasting program - isto tako 299$... mislim PREVIŠE.. razumijem
kad se plati retail/upgrade licenca za Windows ~200 eura ali da popunim svoj komp sa svim tim aplikacijama mislim
bože sačuvaj.

OpenSource mi se ne sviđa nikako.. OpenOffice ne mogu smisliti - jako spor, nema te INSTANT reakcije koje ima MS Office itd..

Šta sad koristim.

FREE(koje ne planiram mjenjati):

7-zip
ImgBurn
Picasa 3
GoogleEarth
CDBurnerXP
Audacity
GOM Player

TREBA MI:

Adobe Photoshop CS4 (ne treba mi GIMP - nije praktičan)
Adobe Illustrator CS4 i
Microsoft Office 2007
Microsoft Windows 7
Sony Vegas ili Cyberlink Power Director

Sad zamislite koliko samo košta ovo što mi treba... UŽAS.. isplati li se davati pare za takvo što? piraterija ne dolazi u obzir
ostali opensource/free ne dolazi u obzir.

UŽAS.
[ sanja2010 @ 04.06.2009. 19:42 ] @
Zato postoje light verzije s manje opcija :)
Umesto PS-a kupi Photoshop Elements, umesto Office-a kupi Works, neku slabiju varijantu Win-a, a za preostala 2 ne znam sta je alternativa. Ne mogu i jare i pare. Profesionalcima su potrebne sve funkcije programa, "rekreativcima" nisu, pa postoje i razlicite verzije softvera.
[ combuster @ 05.06.2009. 12:03 ] @
Citat:

Sad zamislite koliko samo košta ovo što mi treba... UŽAS.. isplati li se davati pare za takvo što? piraterija ne dolazi u obzir
ostali opensource/free ne dolazi u obzir.

Pa sta hoces ti? Ne dolazi u obzir oss, ni piraterija (tu te podrzavam), a mnogo ti da platis? ROFL...
[ zaraza @ 05.06.2009. 12:13 ] @
Citat:

TREBA MI:
Adobe Illustrator CS4 i
Microsoft Office 2007
Microsoft Windows 7

Ako ti sve ovo treba samo povremeno, verovatno ne radis nista slozeno sto ne mogu free ili jeftinije alternative.
Po meni je to cisto izivljavanje....99% ljudi koji ima, recimo, PS na svojim racunarima ne koristi ni jednu funkciju koju nema acdsee ili neki slican pregledac slika...znaci malo crop, malo levels, malo kontrast, save as.
Isto vazi i za ostalo sto si naveo.
Kada budes koristio sve mogucnosti koje pruza CS4 (a ne znam sta fali PS 7) verovatno ces ih isplatiti i nece ti biti problem da ga platis...

E sad, ako se radi samo o tome da li se tebi nesto svidja ili ne svidja, bez obzira na funkcionalnost, to je onda do tebe, a ne do proizvodjaca...
[ Body Bag @ 05.06.2009. 14:43 ] @
Slazem se
Windows korisnici su dosta razmazeni,a i piratski softver po popularnim cenama na nasim prostorima je ucinio svoje
Adobe proizvodi nisu preterano ni potrebni kucnim korisnicima,besplatnih i vrlo upotrebljivih zamena ima koliko hoces
Ali eto navikli ljudi da za 100din imaju friski PS i drugare pa nece da cuju za nista drugo,a tek da ne pominjem ukorenjene navike i da vecina njih koristi mozda 10% mogucnosti doticnih ;)

[ stargatenow @ 05.06.2009. 15:53 ] @
Ako ne radis neke bas napredne stvari pri obradi slika, kao besplatnu alternativu Photoshopu probaj Paint.NET, mnogo je udobniji za rad od onog totalno user-unfriendly GIMPa.
[ ki111er @ 05.06.2009. 16:23 ] @
Citat:
Body Bag: ...a tek da ne pominjem ukorenjene navike i da vecina njih koristi mozda 10% mogucnosti doticnih ;)

To je istina stalno me smara jedan drugar da dodjem kod njega i instaliram mu neki dobar program. Na pitanje za sta mu treba ili neka namena, njemu je bitno da ima dobar program. Ja smatram da je najbolji program koji imam na svom kompu winamp i firefox. Jeste da sam otisao u off ali nisam mogao da izdrzim i podelim ovo sa vama.
[ bags @ 05.06.2009. 17:15 ] @
Citat:
|zira|
Adobe Illustrator CS4 i
Microsoft Office 2007
Microsoft Windows 7

Reci cu samo da si jako bezobrazan. ;) I ja bih htio na primjer jednu Toyotu Landcruiser da se ne cimam prevozom iako mi ne realno dzip uopste ne treba.

Moze komotno kljuc na ovu temu.

[ Tyler Durden @ 05.06.2009. 22:13 ] @
Ma sta zna dijete koliko je tezak i dugotrajan proces razvijanja nekog softvera. Posebno tako mocnog kao sto su gore pobrojani.
[ Radovan__III @ 05.06.2009. 22:20 ] @
Citat:
Tyler Durden: Ma sta zna dijete koliko je tezak i dugotrajan proces razvijanja nekog softvera. Posebno tako mocnog kao sto su gore pobrojani.

Isto kaze i M$ "Ma sta znaju korisnici , hajde da promenimo skin i da im prodamo kao novi prozivod koji idalje ima hiljadu rupa"
[ ventura @ 05.06.2009. 22:40 ] @
Citat:
Radovan__III: Isto kaze i M$ "Ma sta znaju korisnici , hajde da promenimo skin i da im prodamo kao novi prozivod koji idalje ima hiljadu rupa"

Niko ti nije prislonio pištolj uz slepočnicu i zapretio da moraš da koristiš baš windows... Ima toliko drugih opcija na tržištu, neke opcije su čak i besplatne, pa izvoli...
[ _AxeZ_ @ 05.06.2009. 22:51 ] @
Ka ti je neko drzao pistolj na slepoocnici par decenija a tek poslendjih par godina ne, to se kao ne vazi........heh, kakva patetika
[ ventura @ 05.06.2009. 22:56 ] @
Axez... Mislim da si ti onaj ko patetiše... Reci mi tačno koje godine/decenije nisi imao alternativu windows/dos-u?

Apple, VisiOn, GEM, AmigaOS, OS2, raznorazni unixi, linux postoji skoro već dve decenije (da nije tužno bilo bi smešno)... Kad to tačno kao korisnik nisi imao izbora?
[ bags @ 05.06.2009. 23:22 ] @
Koriscenje nabrojanog software-a u kucnoj varijanti je suludo. Sto se tice poslovne svrhe tu je davno sve poznato. Ono sto radi kako treba uglavnom i kosta puno.

PS.
Nekidan instalirao ubuntu na virtuelnoj masini da isprobam mono, a fontovi muljaviji nego prije. Pocele mi oci suziti posle par minuta.
[ Goran Rakić @ 05.06.2009. 23:33 ] @
Citat:
bags: Nekidan instalirao ubuntu na virtuelnoj masini...

Čemu ovaj mamac na flejm?
[ calimero @ 05.06.2009. 23:43 ] @
Citat:
ventura: Axez... Mislim da si ti onaj ko patetiše... Reci mi tačno koje godine/decenije nisi imao alternativu windows/dos-u?

Apple, VisiOn, GEM, AmigaOS, OS2, raznorazni unixi, linux postoji skoro već dve decenije (da nije tužno bilo bi smešno)... Kad to tačno kao korisnik nisi imao izbora?

dobro je sto nisi naveo i CP/M kao alternativu DOS-u... ;D
[ bags @ 05.06.2009. 23:48 ] @
@Goran Rakić: Da bih ukazao na to kako se neki problemi godinama ignorisu i pojacao znacenje prethodne recenice. Vidi i Zira da mu je interfejs na ps ljepsi od gimp-a, ali ne bi da plati.
[ ventura @ 06.06.2009. 00:00 ] @
Citat:
calimero: dobro je sto nisi naveo i CP/M kao alternativu DOS-u... ;D

Zaboravio sam da navedem, ali eto, i to je bila jedna od alternativa, zašto da ne...
[ _AxeZ_ @ 06.06.2009. 00:21 ] @
Wow, od svih tih nabrojanih, bas najvece smece da zauzme 90% trzista. Ono, mora da te alternative nis' ne valjaju.
[ ventura @ 06.06.2009. 00:24 ] @
Očigledno da im nešto fali u odnosu na windows/dos... Pokazatelj toga je marketshare... Plain and simple...
[ Goran Rakić @ 06.06.2009. 00:39 ] @
Svako rešenje ima svoje tržište, to ne znači da nečemu bilo šta fali. To što su kod nas Zastavina vozila do pre par godina bila najčešća ne znači da nisu postojala bolja.

@bags: Izlizana ti je fora.
[ _AxeZ_ @ 06.06.2009. 00:57 ] @
Evo, Goran Rakic je dao pravu analogiju. Fica, pa potom Yugo je drzao najveci marketshare kod nas. Iduci Venturinom teorijom ispada da su to bili najbolji proizvodi na trzistu, pobogu, pa imali su najveci marketshare. Plain and simple.

Kakva budalastina, cak i od microsoft lovera.
[ Catch 22 @ 06.06.2009. 01:07 ] @
Izgleda da će Windows 7 biti ponuđen pod nešto povoljnijim uslovima (bar u Americi)

Citat:
According to the image above, Best Buy will offer customers to order a Windows 7 Home Premium Upgrade for $49.99 and Windows 7 Professional Upgrade for $99.99. As far as I'm concerned this is going to give a huge break to today's consumers as they are tightening their pocket books in order to prevail through these tough economic times. So is this really cheaper than Windows Vista? Let's examine the costs.

When Windows Vista was launched back in November of 2006, the upgrade options and pricing were: Windows Vista Home Premium Upgrade $129.95 and Vista Business Upgrade was $199.95. With that in mind users who are upgrading from Windows Vista to Windows 7 are going to be saving between 60 and 50% this time around. Now if this is legitimate, I think it's time to say that the tech world and blogosphere alike are fixing to applause Microsoft for making the right decision.

Looking at the memo a bit further it appears that Best Buy is going to presale select Windows 7 SKUs on BestBuy.com starting June 26th, so start saving those pennies!
[ Goran Rakić @ 06.06.2009. 01:18 ] @
Citat:
_AxeZ_: Kakva budalastina, cak i od microsoft lovera.

Čekaj, ti ćeš ovo znati verovatno i bolje od mene, ali zar nije Danko pisao popularno uputstvo za podešavanje mreže i još neke sigurnosne postavke na Linuxu pre više godina? Možda pronađem i neku njegovu fotku sa trubačima sa Linux Festa?
[ degojs @ 06.06.2009. 01:50 ] @
Citat:
Svako rešenje ima svoje tržište, to ne znači da nečemu bilo šta fali. To što su kod nas Zastavina vozila do pre par godina bila najčešća ne znači da nisu postojala bolja.

Naše tržište nije bilo jednako otvoreno za sve, nikakve paralele nema. Šta ti misliš da li su cena i carina imale neke veze sa tim ili ne?

Osim toga, Windows i Linux se koriste u celom svetu.. pa mi reci, koliki su to udeo na svetskom tržištu imali ti Zastavini proizvodi?

Mislim da svi znamo kako je Yugo prošao u USA, džaba mu niža cena. Možda tu da povučemo neku paralelu sa Linuxom?
[ _AxeZ_ @ 06.06.2009. 01:53 ] @
Naravno da je pisao, ali odjedared je postao veliki bizMisMem kome je BillyG postao veliki uzor.

EDIT: Joj, evo iskopo ga..;)

http://www.elitesecurity.org/t594-0

Ventura, akeru..:)
[ _AxeZ_ @ 06.06.2009. 01:56 ] @
Citat:
degojs: Naše tržište nije bilo jednako otvoreno za sve, nikakve paralele nema. Šta ti misliš da li su cena i carina imala neke veze sa tim ili ne?

Osim toga, Windows i Linux se koriste u celom svetu.. pa mi reci, koliki su to udeo na svetskom tržištu imali ti Zastavini proizvodi?

Mislim da svi znamo kako je Yugo prošao u USA, džaba mu niža cena. Možda tu da povučemo neku paralelu sa Linuxom?

Ovaj, zar ne bese dugo godina, da ne kazem decenija PC trziste nije bilo otvoreno za sve...ono, kao, znas kad ucenjujes PC vendore pa moraju da ti placaju i kad ne stavis njihov proizvod na komp.
Mislim, patetika........
[ degojs @ 06.06.2009. 02:03 ] @
Citat:
Ovaj, zar ne bese dugo godina, da ne kazem decenija PC trziste nije bilo otvoreno za sve...ono, kao, znas kad ucenjujes PC vendore pa moraju da ti placaju i kad ne stavis njihov proizvod na komp.
Mislim, patetika........

U to vreme Linux nije imao ni pošten browser, ni pošten Office paket, tako da poštedi me tih priča... o podršci za hardver da ne pričamo.

Kad je Linux postao iole upotrebljiv, tada je suđenje u USA već bilo završeno i MS-u ograničene mogućnosti po tom pitanju.

Takođe, MS nije bogom dano bio došao u tu poziciju. Što nije npr. RedHat došao u takvu poziciju, pa ucenjivao on, umesto MS-a..? Svako grabi dok može, ni MS tu nije izuzetak. Jednog dana, grabiće možda neko drugi (Google?), itd.

Osim toga, suđenje u USA je završeno davnih dana - 2001., tako da to ne može biti izgovor u 2009...
[ musicmaster @ 06.06.2009. 03:04 ] @
Mislim da je autor teme, sve samo ne razmazen.
Pre bih rekao da su ovi shto lupaju cene na te programske pakete idiotski nenormalni + razmazeni.
Sve je prenapumpano.

Za shta bre hiljadu i kusur rahmeti dolara???
Za neshto shto tje da bude outdated u roku od 1,5 godinu?
Koji kredit pa da se i isplati nekom freelanceru, a?
Ili koji to posao treba da se pogodi pa da pokrije dizajner troshkove u rekordnom roku?
Naravno da je ovo na slici master collection, ali ruku na srce,
sve je naopako.
[ Marko_L @ 06.06.2009. 06:39 ] @
Citat:
Mislim da je autor teme, sve samo ne razmazen.
Pre bih rekao da su ovi shto lupaju cene na te programske pakete idiotski nenormalni + razmazeni.
Sve je prenapumpano.

Pa super, eto vam onda prilike da se obogatite. Sve što treba je da sakupite tim, razvijete klonove Adobeovih aplikacija i prodajete ih po dvostruko manjoj ceni od Adobe-a i očas posla ima da razbijete tržište i pare će samo da pljušte. Dakle, put your money where your mouth is, što bi rekli Ameri.
Citat:
Za shta bre hiljadu i kusur rahmeti dolara???
Za neshto shto tje da bude outdated u roku od 1,5 godinu?
Koji kredit pa da se i isplati nekom freelanceru, a?
Ili koji to posao treba da se pogodi pa da pokrije dizajner troshkove u rekordnom roku?
Naravno da je ovo na slici master collection, ali ruku na srce,
sve je naopako.

Pa ako ćemo realno, onaj kome za posao zaista treba taj master collection, taj ne uzima ispod 1000$ po projektu, tako da će pare da povrati već posle prvog ili drugog poslića. Sve što zaradi posle toga tim softverom, ide njemu u džep. Freelanceri koji rade manje projekte, uvek mogu da uzmu neke lite ili starije verzije tog softvera koji košta dosta manje i opet da vrate pare već posle prvog ili drugog posla. Dakle, ne bih rekao da su cene prenaduvane, već su ipak u skladu sa onime što nude. E sad, što su ljudi navikli da uvek koriste najnovije i najskuplje verzije, a realno im ne treba ni 2% opcija koje nudi taj program je neka druga stvar. Evo, baš skoro gledam kod jednog poznanika koji je počeo da se bavi programiranjem amaterski, čisto za neke svoje potrebe, instaliran piratski Visual Studio.NET 2008 Pro od čega on koristi samo VB.NET. Ajde i to, nego pitam ga zašto ne koristi VB.NET 2008 Express koji je besplatan, kad bar tu ima izbora da ne koristi pirateriju, on kaže da je ovaj bolji. Naravno, na pitanje po čemu je konkretno bolji, pogotovo za njegove potrebe, nije imao odgovor osim, pa eto taj je besplatan, a ovaj je oko 1000$, pa mora biti bolji. E tako i ovi što im treba da jednom u nedelju dana iskropuju sliku, srede boje i eventualno primene neki filter... umesto da uzmu neku od milion besplatnih aplikacija koje to isto mogu da izvedu ili pak kupe PS Elements za stotinak dolara (ako već ne mogu bez PS-a), ne, oni se zalete baš na CS4 u kome 90% opcija ne znaju ni čemu služe... i onda im skup softver.
[ combuster @ 06.06.2009. 07:18 ] @
KeepItSimpleStupid or KISS!!! Ako ti ne treba onda ga i ne koristi... I uopste mi nije jasno sta to fali GIMP interefejsu, to sto je drugaciji od PS-a? lol...
[ SASA M. @ 06.06.2009. 08:00 ] @
Kad procitam ovakvu temu, uvek se setim nekog naseg lika koj je otisao u inostranstvo da radi na nekom skupom cad programu, firma u kojoj se zaposlio iznajmljuje taj program na sate, tako da njihovi zaposleni slabo barataju istim. Kada su videli kao on lako radi u tom programu, pitaju ga gde je tako dobro naucio, a on im odgovara: Imam ga kuci... Ljudi se zacudise uz konstataciju: Ti si onda iz neke bogate zemlje!
Cinjenica je da su neki programi skupi, ali ako nemaju neku alternativu, tu nema pomoci. Zapravo, samo tri. Cekas da neko razvije neki slican jeftiniji, koristis piratsku verziji ili platis i naplatis svoj rad.
[ Nedeljko @ 06.06.2009. 09:02 ] @
Citat:
musicmaster: Mislim da je autor teme, sve samo ne razmazen.
Sve je prenapumpano.

Za to postoje rešenja.

1. Koristiš drugi softver, čiji proizvođač nije razmažen, ako takav postoji.
2. Ako takav softver ne postoji, a smatraš da je cena prenaduvena u odnosu na troškove proizvodnje, onda lepo osnuješ softversku firmu, proizvedeš konkurentski softver, plasiraš ga po nenaduvenoj ceni i para ko šaše.
[ calimero @ 06.06.2009. 16:47 ] @
Citat:

Citat:
calimero: dobro je sto nisi naveo i CP/M kao alternativu DOS-u... ;D

ventura: Zaboravio sam da navedem, ali eto, i to je bila jedna od alternativa, zašto da ne...

OMG... hajde na pivo! ;)
btw zbog cega imas username Ventura? da nije mozda zbog DTP-a? :D

Citat:
degojs: Takođe, MS nije bogom dano bio došao u tu poziciju. Što nije npr. RedHat došao u takvu poziciju, pa ucenjivao on, umesto MS-a..? Svako grabi dok može, ni MS tu nije izuzetak. Jednog dana, grabiće možda neko drugi (Google?), itd.

Osim toga, suđenje u USA je završeno davnih dana - 2001., tako da to ne može biti izgovor u 2009...

ti degojs ama bas nista ne znas... ?*!? Microsoft je dobio svoj monpol 1981. kad je sklopio dil sa IBMom; kad je iskopirao CP/M... (koji je prodavao narednih 10 godina...) svi ostali sistemi (koje je Ventura lepo nabrojao) su već 1985. imali GUI (i zahvaljujući njima su se razvili mnogi moderni programi/alati koje i danas koristimo... da smo čekali na "DOS" tj. M$ - još uvek bi bili u kamenom dobu...)

"The idea that Bill Gates has appeared like a knight in shining armour to lead all customers out of a mire of technological chaos neatly ignores the fact that it was he who, by peddling second-rate technology, led them into it in the first place." by Douglas Adams

treba pogledati video klip na youtube.com: ~"OS/2 vs Windows NT" iz 1992. i videti šta je tad mogao M$ a pogotovo šta je mogao IBM sa svojim OS-om početkom 90tih...
Nažalost zahvaljujući AMOVIMA koji ljudi (poput tebe) imaju Microsoft je odneo pobedu još početkom tih 90tih godina...
bravo, evo aplauz...!

Linux je u svakom slučaju došao kasnije, mnogo kasnije... kad je već sve bilo gotovo.

sve ostalo je sve već bila rutina: kad je jednom M$ dobio priliku veštim potezima je VEZAO sve svoje klijente/kupce/korniske za "sopstvene" standarde (uglavnom postojeće standarde, koje je Microsoft iskopirao i izmenio tako da ipak rade samo sa M$ rešenjima... u M$ eko sistemu) ...i tako već skoro dve decenije...

ja se samo nadam da mi ostali nećemo morati da čekamo da ti i tebi slični (dimkovic i prirak, konkretno, ovde na ES-u) odete u penziju pa da cela IT industrija krene jednim drugim, sigurno boljim i zdravijim, tokom....

[Ovu poruku je menjao calimero dana 06.06.2009. u 18:22 GMT+1]
[ combuster @ 06.06.2009. 17:28 ] @
Da grickamo jabuke? U fazonu green food, zdravo... :D
[ degojs @ 06.06.2009. 18:55 ] @
Citat:
i degojs ama bas nista ne znas... ?*!? Microsoft je dobio svoj monpol 1981. kad je sklopio dil sa IBMom; kad je iskopirao CP/M... (koji je prodavao narednih 10 godina...) svi ostali sistemi (koje je Ventura lepo nabrojao) su već 1985. imali GUI (i zahvaljujući njima su se razvili mnogi moderni programi/alati koje i danas koristimo... da smo čekali na "DOS" tj. M$ - još uvek bi bili u kamenom dobu...)

Pa vidim kako je to MS uradio loše.. zato danas drže 90% (a i to 90%, ako ne računamo da vlasnici Mac-a teraju i Windows, kao ti).

Osim toga, pa što nije Linus sklopio taj dil sa IBM-om? Stalman, Jobs ili neko treći? Ko im je kriv. Jobs je hteo (i dan danas tako radi) i jare i pare (i softver i hardver), a Gejts se zadovoljio samo jednim.

Citat:
da smo čekali na "DOS" tj. M$ - još uvek bi bili u kamenom dobu...)

Da smo čekali da Apple pređe na x86 procesore...

Ni dan danas ne bi imali tako razvijenu PC industriju, sa tako jakom konkurencijom koja je onda i dovela do brzih procesora, grafičkih kartica, itd, itd.

Citat:
Nažalost zahvaljujući AMOVIMA koji ljudi (poput tebe) imaju Microsoft je odneo pobedu još početkom tih 90tih godina...

Jeste, jeste... trebali smo da koristimo Apple :) Ceo svet blesav, samo ti pametan..

Trebali smo da koristimo Apple. Gde je pored zatvorenog softvera (operativni sistem) guran i njihov specifičan hardver, itd?

A Apple se poslednjih godina rešio tih svojih hardverskih rešenja, a i operativnog sistema -- eto koliko su dobra ta rešenja od njih bila :)

[Ovu poruku je menjao degojs dana 06.06.2009. u 20:17 GMT+1]
[ s!c @ 06.06.2009. 19:13 ] @
Just a sidenote: Dimkovic ne brani Microsoft kao Microsoft (njegove proizvode) vec Microsoft kao najbolje rjesenje za odredene primjene i to uvijek naglasava tako da ne vidim zasto bi on morao ici u mirovinu da bi doslo do pozitivnih promjena u IT industriji (on i njemu slican tip ljudi).

I odmah da se ogradim, ne branim njega, vec me kopka logicka pogreska koju je Calim~ ucinio.
[ _AxeZ_ @ 06.06.2009. 20:01 ] @
Citat:
degojs
Osim toga, pa što nije Linus sklopio taj dil sa IBM-om? Stalman, Jobs ili neko treći? Ko im je kriv. Jobs je hteo (i dan danas tako radi) i jare i pare (i softver i hardver), a Gejts se zadovoljio samo jednim.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 06.06.2009. u 20:17 GMT+1]

Linus nije imao mamu koja je poznavala nekog glavonju iz IBM-a kao sto je imao BillyG.
[ Ivan Dimkovic @ 06.06.2009. 20:39 ] @
Citat:
calimero
ja se samo nadam da mi ostali nećemo morati da čekamo da ti i tebi slični (dimkovic i prirak, konkretno, ovde na ES-u) odete u penziju pa da cela IT industrija krene jednim drugim, sigurno boljim i zdravijim, tokom....

A sta si ti to uradio za IT industriju da imas moralni nivo da nam odrzis lekciju o buducnosti IT industrije?

Sta si to od softvera stvorio, i kako je taj softver unapredio IT industriju?

Sta si isprojektovao od hardvera, nesto revolucionarno?

Bilo bi lepo da nas uputis, cisto da tvoje prognoze imaju neku tezinu. Ovako, bez toga, izgledaju samo kao klasican fanboy noise.

[ nemysis @ 06.06.2009. 21:27 ] @
Korisnici Windows-a su jednostavano razmaženi.

Ne vole da čitaju uputstva, samo su naučili kad se nešto prikaže da klikću,
click, click, click. Kad ih posle pitam šta su pritisli kažu da ne znaju.

Šta onda očekivati od takvih korisnika. Za svaki Linux mora manje više
da se čitaju uputstva (man, doc, info) i na internetu potraži pomoć koje
ima u izobilju i to veoma dobre do odlične.

Ali ljudi hoće samo da startaju i klikću, neće da se udube u problem i sami ga
reše, mada je to veliko zadovoljstvo i satisfakcija.

A ko voli Photoshop može koristiti Gimp sa dodatkom gimpshop koji daje
izgled voljenog programa.

Meni je Windows dosadan i potpuno nepotreban, sve što mi treba, daje mi moj
Linux i to težak Gentoo. Meni je Ubuntu skoro kao Windows, bar ide u tom pravcu.
[ Nedeljko @ 06.06.2009. 21:41 ] @
Citat:
calimero: ja se samo nadam da mi ostali nećemo morati da čekamo da ti i tebi slični (dimkovic i prirak, konkretno, ovde na ES-u) odete u penziju pa da cela IT industrija krene jednim drugim, sigurno boljim i zdravijim, tokom....

Nisam znao da su degojs, Ivan Dimković i pri3rak tolike face da određuju tokove razvoja IT industrije.
[ ventura @ 06.06.2009. 21:43 ] @
Citat:
nemysis:
Ali ljudi hoće samo da startaju i klikću, neće da se udube u problem i sami ga
reše, mada je to veliko zadovoljstvo i satisfakcija.

Većina ljudi hoće da ima život, gde im je računar samo alatka kojom će odraditi to što im treba na najjednostavnij mogući način... Većina ljudi ne želi da im se život vrti oko alatke i toga kako na komplikovan način odraditi najjednostavniju stvar.
[ Goran Rakić @ 06.06.2009. 22:03 ] @
Citat:
nemysis
Ne vole da čitaju uputstva, samo su naučili kad se nešto prikaže da klikću,
click, click, click. Kad ih posle pitam šta su pritisli kažu da ne znaju.

Zašto bi to bilo karakteristično za Windows korisnike? Misliš da im se to ne bi dešavalo da koriste neki drugi sistem? Ono što sam ja viđao u praksi uglavnom je problem da ljudi ne razumeju šta piše na ekranu, pomaže ako im se instalira sučelje na srpskom, nebitno koji operativni sistem koriste.
[ mulaz @ 06.06.2009. 22:39 ] @
Citat:
ventura: Većina ljudi hoće da ima život, gde im je računar samo alatka kojom će odraditi to što im treba na najjednostavnij mogući način... Većina ljudi ne želi da im se život vrti oko alatke i toga kako na komplikovan način odraditi najjednostavniju stvar.

Pa i auto je samo alatka, pa kad se upali svetlo da nema ulja (ili 'check engine') ili nesto slicno, sta rade? Skinu kabl sa akumulatora za 5 minuta pa vrate pa se nadaju da se opet ne upali? Ili vode na servis (ili sami doliju ulje)? Kad se upali svetlo, ljudi bar pogledaju koje, i sta pise na njemu (koji simbol je upaljen), a na kompjuteru ni to ne. Zasto za auto moze a za komp ne?

Treba neko da napise program koji ce sa random delayem usera da pita dali zeli da formatira ceo komp, pa da vidimo koliko problema ce to da resi :))
[ degojs @ 06.06.2009. 23:34 ] @
Citat:
Linus nije imao mamu koja je poznavala nekog glavonju iz IBM-a kao sto je imao BillyG.

Pa? Ko mu je kriv (Linusu)? I šta je trebala da uradi ona, da namešta posao nekom drugom? LOL

Gejts je potez napravio kad je odjebao kasnije taj isti IBM i OS/2, a ladno nije morao.. I okrene se protiv IBM-a, a kasnije izbaci iz posla i Novell (koji je u to vreme čvrsto držao intranet servere). Nije to mala stvar.

Ali, iskreno, sve to je manje bitno, totalno nebitno, odavno završena priča. Nije niko IBM pištoljem ili nekim zakonom naterao da donose takve poslovne odluke. Nije niko ove iz Xeroxa prisilio valjda da Jobsu pokazuju GUI prototipe i slično..
[ _AxeZ_ @ 06.06.2009. 23:52 ] @
LOL, kakvi hvalospevi o jednom informatickom diletantu, prevarantu, Miskovicu na globalnom nivou, Toliko dizati u nebesa nekoga koji se sluzio prevarama, ucenama i svim ostalim neposlovnim metodama da bi nakupio enormno bogatstvo i pritom ubogaljio generacije koje su prinudjene da rade na najobicnijem smecu je u krajnju ruku pokazatelj veoma loseg ukusa ako ne i nesto gore..:)
[ calimero @ 07.06.2009. 00:56 ] @
Citat:
Nedeljko: Nisam znao da su degojs, Ivan Dimković i pri3rak tolike face da određuju tokove razvoja IT industrije.

oni su samo reprezentativni primer klasičnog M$ "sveštenika"...

@dimkovic nisu bitne moje prognoze već moj stav - ono što je M$ uradio za ovih 20 godina je jednostavno pogrešno!
takva kompanija, i takav pristup nikada ne bi trebalo da se ponovi u ljudskoj istoriji! i sve to, pre svega, zarad naše dece - njima su potrebni novi idoli ...Bill Gatesa sigurno nije jedan od njih!

[Ovu poruku je menjao calimero dana 07.06.2009. u 02:06 GMT+1]
[ Nedeljko @ 07.06.2009. 01:34 ] @
Citat:
calimero: oni su samo reprezentativni primer klasičnog M$ "sveštenika"...

Čekaj, napisao si

Citat:
calimero: ja se samo nadam da mi ostali nećemo morati da čekamo da ti i tebi slični (dimkovic i prirak, konkretno, ovde na ES-u) odete u penziju pa da cela IT industrija krene jednim drugim, sigurno boljim i zdravijim, tokom....

Znači, tokovi cele IT industrije zavise od njih. Teško da mogu zavise od običnih apologeta. Tokovi obično zavise od onih koji dype pomeraju na ovaj ili onaj način.
[ Nedeljko @ 07.06.2009. 01:37 ] @
Citat:
calimero: i sve to, pre svega, zarad naše dece - njima su potrebni novi idoli ...Bill Gatesa sigurno nije jedan od njih!

Kakvi crni idoli. Od klanjanja idolima, koji god da su, nema napretka. Idololjublje je uvek pogrešno!
[ Body Bag @ 07.06.2009. 12:27 ] @
Citat:
degojs
Ni dan danas ne bi imali tako razvijenu PC industriju, sa tako jakom konkurencijom koja je onda i dovela do brzih procesora, grafičkih kartica, itd, itd.

Hahaha,koji si ti trol
Jaka konkurencija?Lol pa MS je sam sebi konkurencija a zbog toga de facto trziste PC hardvera ide sporijim tokom nego sto bi trebalo-jer prave konkurencije na desktopu OS trzistu nema
Pa osvesti se covece-jos uvek se kuburi sa 64bita bas zbog tog MS-a koji ne moze da napravi posten 64bit desktop OS-kakvim je tempom krenulo skrpice ga uskoro...mozda
Ej bre 64bita-pa to su imale Alpha i Sparc masine jos pocetkom 90-tih,a kod x86-tica to postaje aktuelno tek zadnjih par godina,a isto cini mi se i multicore procesori koje Sparc masine predstavljaju isto pre Intela
Isto tako i SATA kontroleri i satro izmisljanje tople vode pored SCSI intefejsa koji funkcionise po slicnom principu i postoji jos davnih dana sa sve hot swapingom i koji SATA tek odskora ima
Podseca me sve to '93-4 godinu i reklamiranje Win 3.x serije kao neceg revolucionarnog-pa ono za PC korisnike naviknute na DOS prompt i autoexec.bat je to odista bilo revolucionarno :D,dok je Amiga platforma npr sve te stvari(GUI interfejs i multitasking(doduse ne premativni)i to jos od '87 godine,tek Apple da ne spominjem)dozivljavala kao nesto sasvim uobicajeno...
Kao sto je to neko napisao-MS je tih godina u pocetku izgledao kao opasni buntovni panker koji je dosao,zaseo,porazbijao sve prozore na sceni i obrisao svima nos i.....ubrzo pankerski outfit zamenio sa parnim odelom i kravatom ;)
O tempora o mores....

[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 07.06.2009. u 13:42 GMT+1]
[ Nedeljko @ 07.06.2009. 14:11 ] @
Znaš kako, meni je ćale pričao kad sam bio mali da nije poenta prodavati jeftine programe, nego prodati nešto u bar šestocifrenim dolarsim iznosima. Čika Bili je imao drugačiju filozofiju - prodavati jeftin softver u jezivim količinama. Izgleda da je to daleko unosnije, jer više para na svetu ima kod običnih ljudi, kojih ima kao komaraca, nego po budžetima velikih firmi.

Svojevremeno je Apple imao poslovnu viziju "Za klase, a ne za mase". Drugim rečima, išao je na kvalitet i prestiž cenu. Međutim, na kraju je morao i cenom i kvalitetom da se trka sa proizvodima za mase. Šta ćeš, veći je kolač tržišta za mase, pa ima više mogućnosti za investiranje itd. Zašto Sun nije nastavio da prodaje ultrabrze procesore? Pa zato, što su intel i AMD dostigli praktično ono što je moguće poluprovodničkom tehnologijom (mada se umesto poluprovodnika verovatno koriste druge supstance, ali princip je taj, sledeći korak bi valjda bile kvantne tehnologije). I gde je tu onda prostor za ultra mega giga jače procesore od ovih za kućnu upotrebu?

Čika Bili je svojom poslovnom vizijom "Računar u svakoj kući" itekako doprineo bržem razvoju hardvera preselivši centar IT industrioje na tržište najvećeg ekonomskog potencijala.
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2009. 14:15 ] @
Citat:
calimero
calimero: i sve to, pre svega, zarad naše dece - njima su potrebni novi idoli ...Bill Gatesa sigurno nije jedan od njih!

Oh, mislite na decu ;-)

Ja bih ipak vise voleo da moja deca razmisljaju svojom glavom a ne da imaju idole... i da ne kupuju stvari na kojima pise da prikazuju "milione boja" na TN ekranu.

Citat:

@dimkovic nisu bitne moje prognoze već moj stav - ono što je M$ uradio za ovih 20 godina je jednostavno pogrešno!

Ti ovde ipak poimenice prozivas neke ljude, ukljucujuci i mene - bas poimenice.... Bilo bi zanimljivo cuti sta si ti to uradio za razvoj IT industrije pa da nas licno prozivas sa neke moralne visine - taj tvoj, kako ti kazes "stav" mora da ima neku veliku zaledjinu tvojih konkretnih dela pa da mozes da nas nekolicinu nazoves "kociteljima" IT industrije (priznajem, prilicno laskavo zvuci)?

Ja priznajem da licno nisam uradio puno, nesto malo pak jesam - recimo da sam napravio prvu kvalitetnu i siroko dostupnu implementaciju otvorene MPEG-4 audio tehnologije koju koristi bar sedmocifren broj ljudi, i to vise od 2 godine pre nego sto je Apple uveo istu u svoj ekosistem - dugo vremena su jedino Apple i firma koja je kupila tu tehnologiju od mene bile jedine vece firme koje su gurale otvoren standard kao unapredjenje MP3 tehnologije.

Takodje sam bio direktno odgovoran za:

a) Otvaranje koda prvom visoko kvalitetnom HE-AAC dekoderu, koji se koristi u svim Linux/BSD distribucijama

b) Jedinu kvalitetnu Linux implementaciju MPEG-4 Audio enkodera

c) Kao menadzer, direktno sam uticao na poslovne odluke firme koja ima devetocifren broj instalacija kako bi se po defaultu u tom softveru koristili otvoreni MPEG standardi a ne dead-end mp3Pro

d) Razvoj i objavljivanje codeca koji je totalno ubiio Microsoft WMA10Pro u kvalitetu pored fakta da je Microsoft za razvoj istog unajmio najveceg strucnjaka za audio coding na planeti zemlji (James D. Johnston of AT&T/Bell Labs fame - zanimljivo je da njegov ucenik Stanley Kuo radi u Apple-u ;-), i dosta provedenog vremena u aktivizmu kako bi se taj fakat probio do javnosti, i pored Microsoftove PR masinerije (sa netacnim tvrdjenjima i "testovima" koji nisu bili dostupni javnosti, ali su bili deo kampanje za lansiranje WMA 10 Pro tehnologije u Visti)

Zanimljivo je da to malo (globalno) sto cime sam se ja bavio (i cime se i dalje bavim, samo na drugom nivou) jeste direktno konkurentno Microsoft-ovim zatvorenim tehnologijama (WMV/WMA) i to malo sto sam ja uradio je opet znacilo nesto u vecoj zastupljenosti tih otvorenih standarda u poredjenju sa zatvorenim Microsoftovim resenjima .

Eto, moj minimalni doprinos danasnjoj IT industriji je bio fokusiran na otvorene standarde... I pored svega toga eto citam da me Calimero na ovom forumu proziva za uske MS-centricne poglede na IT industriju (i to samo zato sto smatram da je MS Windows daleko kvalitetniji desktop OS od Linuxa te da je NT kernel zapravo vrlo kvalitetan kernel).

Sto je vrlo zabavno, moram priznati - a bilo bi jos zabavnije da cujemo i tvoj CV, pa da vidimo sta toliko znacajno stoji iza tih tvojih tvrdnji - verujem da si ti doprineo otvorenoj IT industriji daleko vise od nas smrtnika, samo bih cenio da nam ti to i potvrdis.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.06.2009. u 15:46 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 07.06.2009. 15:17 ] @
Kada se uzme u obzir koje pare, ako si profesionalac, mozes da napravis sa, recimo - Photoshop-om,
onda to nije skup softver. Cak i kao hobista-entuzijast mozes da zaradis na Photoshopu.

Isto je i za CAD programe, meni oni ne znace nista i jesu mi skupi, ali nekome ko je profesionalac
(njima su ovi programi i namenjeni), nije toliko skup, jer su i njegove usluge skupe pa ce taj CAD
isplatiti brzo, a onda na njemu vrlo dobro i zaraditi.

Drugi aspekt "zasto je softver skup" - treba traziti u cinjenici da je programer visoko skolovan covek
koji se odricao puno novaca i vremena da postane programer, tako da je sasvim normalno da svoje
usluge naplati adekvatno, kao sto i ja sa svojim fakultetom naplacujem svoj rad.

Besplatne alternative treba koristiti gde god je to moguce, ako je problem novac, ali ne vidim nista
lose u tome da se plati za nesto sto tebi treba i na cemu ces da zaradis. Ako nemas znanje ili si
iz drugog razloga nesposoban da sa nekim alatom zaradis novac, to onda nije problem samog softvera
i njegove cene, vec tvoj.
[ degojs @ 07.06.2009. 16:21 ] @
Citat:
ahaha,koji si ti trol
Jaka konkurencija?Lol pa MS je sam sebi konkurencija a zbog toga de facto trziste PC hardvera ide sporijim tokom nego sto bi trebalo-jer prave konkurencije na desktopu OS trzistu nema

Tržište PC hardvera ide sporijim tokom nego što bi trebalo? LOL

Jeste, jako sporo ide, samo kad pogledaš procesore, grafičke kartice.. užas sporo se razvija(lo). Kako da ne :)

Gge je ta konkurencija koja ide brže --- a da donosi promene u celoj industriji, na svetskom nivou i da za kupce ima sve kategorije potrošača?

Citat:

Pa osvesti se covece-jos uvek se kuburi sa 64bita bas zbog tog MS-a koji ne moze da napravi posten 64bit desktop OS-kakvim je tempom krenulo skrpice ga uskoro...

Nisam primetio problem sa istim. Znam neke ljude koji godinama koriste XP 64, a o Visti da ne pričam, od negde pre godinu-dve se ovde redovno prodaje, kada su konfiguracije sa 4GB+ postale standardna ponuda.

Što bi MS silom gurao 64 sistem na potrošače, kada za isti jednostavno nije bilo potražnje ni potrebe u 99% slučajeva. Danas potrebe ima, memorija je jeftina, i sistem je odavno u prodaji. Ne vidim problem sa istim, naprotiv.

Citat:

mozda
Ej bre 64bita-pa to su imale Alpha i Sparc masine jos pocetkom 90-tih,a kod x86-tica to postaje aktuelno tek zadnjih par godina,a isto cini mi se i multicore procesori koje Sparc masine predstavljaju isto pre Intela

Aplha? Sparc? Gde to? Ko to koristi?

Molim te da mi ne pričaš o nekim propalim proizvodima kao o nečemu bitnom za PC tržište.

Citat:

Isto tako i SATA kontroleri i satro izmisljanje tople vode pored SCSI intefejsa koji funkcionise po slicnom principu i postoji jos davnih dana sa sve hot swapingom i koji SATA tek odskora ima

Ja ne znam mnogo ljudi da ima SCSI, SATA malo drugačija priča.. A ti vidi zašto je to tako.

Citat:

Podseca me sve to '93-4 godinu i reklamiranje Win 3.x serije kao neceg revolucionarnog-pa ono za PC korisnike naviknute na DOS prompt i autoexec.bat je to odista bilo revolucionarno :D,dok je Amiga platforma npr sve te stvari(GUI interfejs i multitasking(doduse ne premativni)i to jos od '87 godine,tek Apple da ne spominjem)dozivljavala kao nesto sasvim uobicajeno...

Ko? Amiga? Daj, prestani da mi kao konkurenciju PC industrije predstavljaš propale proizvode, već sam ti rekao.

PC industrija je ogromna i naravno da je teže izvesti promene, ali zato je na kraju i dalje tu, a Amiga je nestala. Kao i taj Apple o kom ti pričaš. Mac je danas običan PC.
[ Body Bag @ 07.06.2009. 16:56 ] @
@degojs

Citat:
Gge je ta konkurencija koja ide brže --- a da donosi promene u celoj industriji, na svetskom nivou i da za kupce ima sve kategorije potrošača?

Mobilna telefonija
Imas Symbian,pa NokiaOS,imas citav slagovrt integrisanih Java resenja,imas mobile Linux,a do skora se na to polje bacio i Apple(iPhone)plus Android,a da umalo i da zaboravim Win Mobile :)
A desktop PC?Windows and Windows and more Windows-neces valjda Mac i Linux da zoves nekom konkurencijom(ajde Mac jos i djene djene),jer svi ostali OS-ovi nisu vredni pomena a uostalom i desktop im nije primarna svrha-tako da nabrajanje FreeDOS-a i ReactOS-a kao "konkurencije" MS proizvodima moze covek samo da ocekuje od trola poput tebe ;)

Citat:
Aplha? Sparc? Gde to? Ko to koristi?
Molim te da mi ne pričaš o nekim propalim proizvodima kao o nečemu bitnom za PC tržište.

Za tvoju informaciju Alpha i Sparc masine se jos uvek koriste nasiroko u mission critical sistemima
Dakle OpenVMS i Solaris,a tu je i AIX koji doduse trci na drugoj arhitekturi-kada su u pitanju veliki sistemi sa ogromnim bazama podataka i mainframe-ovima koriste se ozbiljne stvari a ne MS i cika Bilijeve igrackice(kada su ovde uvodjene nove licne karte,centralni mainframe za ceo sistem je uradjen sa IBM i AIX resenjima-slobodno se raspitaj ;))
I koliko sam ja video sve verzije ovih sistema koje sam ja pobrojao su current-to verovatno znaci da ih niko ne koristi,um how yes no :D

Inace sto se tice "propalih" proizvoda-pa poenta cele moje price je da tehonlogije koje su oni doneli tek od relativno skora koriste na x86 arhitekturi,tako da nemoj da se pravis blesav
I onda mi postane smesna tvoja prica da PC trziste grabi samo napred,a 'vamo dobija tehnologija koje su svoju premijeru dozivele na drugim arhitekturama jos pre 10 godina
Hoces da kazes da je SATA koji je vrlo slican SCSI standardu los feature za mass trziste-aha malo morgen,a koliko ja znam x86 arhitektura nije zasluzna ni za prvi GUI ;)

Sto se tice 64bit sistema pa ne bi rekao da radi bas sve glat,a pominjanje XP-a 64bit-ahahah dobra sala,Vista je jos i ok
Dovoljno je obici popularne IT forume i videti kako sve radi full-elem ne kazem ja da ne radi,ali stvari nisu sazrele...yet,trebace tu jos vremena ;)
Nemam vise nista da dodam....

[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 07.06.2009. u 18:48 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2009. 17:17 ] @
@Body Bag,

64-bitni Windows NT je radio na DEC/Digital Alfi jos od sredine devedesetih i bio je jedan od 2 glavna OS-a koji su se koristili na istoj i poprilicno uzdrmao Unix trziste na Alfi. Microsoft je momentalno podrzao Alpha-u kao bitnu platformu kada je ona izasla - i to sto je Alpha propala kao sistem nema veze sa Microsoftom (koji je istu podrzavao i to od samog starta)

Obnovi malo gradivo IT istorije. NT je radio i na MIPS sistemima, takodje - da je istorija krenula nekim drugim tokom, i da je Alpha postala mainstream na workstation/desktop segmentu sasvim sigurno bi desktop Windows radio na njoj.

Ona Amd64 verzija Windows-a je zapravo nastala koriscenjem delova DEC Alpha NT kernela.

Nazivati NT igrackom moze samo neko ko pojma nema o arhitekturi OS-eva - i posle kad nekom to ukazem, ispadam MS advokat, samo zato sto me izrazito nerviraju "strucnjaci"... To nema zdrave veze sa mozgom - pre bih rekao da ovde ima hejtera jedne firme, koji svoj hejt pokusavaju da opravdaju neracionalnim tvrdjenjima.

Baratajte objektivnim cinjenicama a ne tim smesnim pricama o "igrackama" - inace izgledate smesni.
[ Body Bag @ 07.06.2009. 17:36 ] @
Dobro,moja greska sto se toga tice
A i ovo igrackice sam preterao,OK
Pa ne cudi toliko sto je radio NT na Alphama-Dave Cuttler je NT kernel pisao ako se ne varam po uzoru na svoje VMS cedo-a to je daleko od neozbiljnog :)
Inace sto se tice Alphe i VMS-a vidim i HP polako to seli u penziju(tacnije vec neko vreme jer OpenVMS podrzava Intel Itanium)
[ degojs @ 07.06.2009. 19:16 ] @
Citat:
Mobilna telefonija
Imas Symbian,pa NokiaOS,imas citav slagovrt integrisanih Java resenja,imas mobile Linux,a do skora se na to polje bacio i Apple(iPhone)plus Android,a da umalo i da zaboravim Win Mobile :)

Kakve to veze ima sa klasičnim PC tržištem (desktop, laptop)? Nikakve.

Ajd prvo da se dogovorimo o čemu pričamo.. Reč je bila da MS usporava PC industriju, tako je rekao onaj calimero. Ako možemo da se zadržimo na toj priči, ako ne.. slobodno ti de, ali sa nekim drugim.

Citat:
A desktop PC?Windows and Windows and more Windows-neces valjda Mac i Linux da zoves nekom konkurencijom(ajde Mac jos i djene djene),jer svi ostali OS-ovi nisu vredni pomena a uostalom i desktop im nije primarna svrha-tako da nabrajanje FreeDOS-a i ReactOS-a kao "konkurencije" MS proizvodima moze covek samo da ocekuje od trola poput tebe ;)

Šta? Gde sam ja pominjao FreeDOS ili ReactOS?

Opet, reč je bila o tome da je MS navodno usporio razvoj PC industrije, šta ja ne vidim, naprotiv, vidim da su omogućili da svaka kompanija razvija PC hardver i nudi ga na istom tržištu, globalnom. Za razliko od rešenja koja su pre bila prisutna - jedna kompanija nudi specifičan i hardver i softver pa ako uzmeš Amigu i neki softver i hardver za istu, nema boga da to radi sa kompjuterom iz HP-a, Atarija ili Apple-a.

Citat:
Za tvoju informaciju Alpha i Sparc masine se jos uvek koriste nasiroko u mission critical sistemima
Dakle OpenVMS i Solaris,a tu je i AIX koji doduse trci na drugoj arhitekturi-kada su u pitanju veliki sistemi sa ogromnim bazama podataka i mainframe-ovima koriste se ozbiljne stvari

Kakve to veze ima sa PC industrijom?

Po deseti put, reč je bila o klasičnim desktop (i laptop) kompjuterima. Ovo veze nema sa tim...

Ajd još počni da pričaš o super kompjuterima :) Samo još to nisi dotakao...

Citat:
Hoces da kazes da je SATA koji je vrlo slican SCSI standardu los feature za mass trziste-aha malo morgen,a koliko ja znam x86 arhitektura nije zasluzna ni za prvi GUI ;)

Ne znam kakve veze to ima sa onim o čemu je bila reč, da je (ili ne) MS usporio razvoj PC industrije :)

Citat:
Sto se tice 64bit sistema pa ne bi rekao da radi bas sve glat,a pominjanje XP-a 64bit-ahahah dobra sala,Vista je jos i ok
Dovoljno je obici popularne IT forume i videti kako sve radi full-elem ne kazem ja da ne radi,ali stvari nisu sazrele...yet,trebace tu jos vremena ;)
Nemam vise nista da dodam....

Kako god okreneš, Vista 64 je izašla davnih dana, ne znam gde ti vidiš problem sa Windowsom 64, pogotovo danas. Pa to se odavno prodaje na svakom ćošku. Ne znam za šta će trebati vremena? LOL Jbte, šta ti pričaš? Konfiguracija sa Vistom 64 imaš gde god hoćeš: Dell, HP, Acer, itd, itd.

[ degojs @ 07.06.2009. 19:24 ] @
@BodyBag

Inače, kad je Vista izašla, svi kukali na sav glas kao treba 2GB memorije (kao, mnogo zahtevna Vista).. pa gde je to još do 4GB, za šta ima smisla stavljati 64-bitni OS? :)))

Pričaš kao da je svima nedostajao 64-bitni Windows, a ovamo ni 2 GB memorije nisu ljudi imali pre 3 godine???
[ Body Bag @ 07.06.2009. 19:44 ] @
Poneta je da softversko trziste sa zdravom konkurencijom utice povoljno na razvoj hardvera i njegovo dalje usavrsavanje,razvoj istih je dakle usko povezan
Da desktop OS trziste ima jos neku jaku konkurenciju ili vise umesto MS-a koji je konkurencija samom sebi vec godinama imao bi ti danas i bolji softver i bolji hardver sa duplo vise inovacija i po jos nizim cenama jer konkurencija pokrece i kvalitet/novine ;)
[ TheAlas @ 10.06.2009. 11:13 ] @
Microsoft je kapitalisticka kompanija u kapitalistickoj zemlji i prosto koristi ono sto ima na raspolaganju kako bi plasirala svoj proizvod iznad konkurencije i povecala profit - prosto. To isto rade i Apple, i proizvodjaci hardvera. Dakle, nisu grivi Bil Gejts, Jobs, Bog, Djavo a ni ES posteri. Niko nas ne tera da koristimo ne-moralne proizvode, kao sto su Windows, OSX, iPod, Koka Kola, i Cheese-Burger. Otvoren softver je mozda malo moralniji, kao sto je Linux - ali u realnom svetu, svetu kapitalizma, ne gleda se moralnost i agenta vlasnika proizvoda vec profit (a od cega sve profit zavisi je druga tema).

Sad, ako u novinama izadje da je Bil Gejts los covek, naravno da ce se procenat konzumenata MS proizvoda smanjiti - sve zavisi od nas, potrosaca. U zadnje vreme je MS na malo losijem glasu pa im se prodaja novih proizvoda smanjila, sto zbog raznih lazi u stampi, sto zbog proizvodjaca hardvera koji imaju toliko para da prosto ne zele vise i stoga ne prave nove drajvere. Dakle, vrlo lako moze MS da padne sa trona, a ljudi koji mrze ovo ili mrze ono ce uvek biti i to se ne menja.

Tvrditi da je Jobs bolji od Gatesa, da su proizvodjaci hardwera jadni usporeni zbog velikog zlog Gejtsa je po meni iracionalno i krajnje naivno. O istorijskim cinjenicama takodje ne vredi preterano diskutovati jer 50% svih informacija koje imamo ne moze biti potvrdjeno i dokazano, npr. da li je MS uradio nesto davne 1987. ili nije. Microsoft je imao i dosta srece u svom uspehu, tako da eto, tu ima i vise sile, Jobs nije imao toliko srece. Linus je dosta doprineo IT industriji, ne znam da li to uopste moze da se meri, ali znam da je mnogo - i verujte da svaka veca kompanija isproba besplatan softver pre no sto iskesira milione svog kapitala MS-u. Tako da, eto, svako ima neki udeo i nesto je promenio - a vi sad, mozete da mrzite a ne morate, na vama je, i to menja vec nesto.

Sto se cena tice, cena MS, Adobe, i sl. softvera je takva jer su razni faktori kalkulisani u nju (npr piraterija). U svetu kapitalizma, veliki profit zahteva i veliko ulaganje. Naravno, uvek mozete koristiti piratske proizvode. Takodje, neke kompanije kao sto su MS i Oracle nude svoj softver potpuno besplatno za nekomercijalnu upotrebu, a mozda ce slicnim putem krenuti i Adobe u skorije vreme. U svakom slucaju, posto jos ne postoji gestapo za pirateriju, svako moze na taj nacin da se edukuje a verujem i da svako jeste barem jednom. Fanatik koji ne zeli da "podrzava" pirateriju, a hoce da nauci 3ds max nece daleko dogurati. Sve zavisi od toga koliko zarko zelis da postignes neki cilj i sta su ti prioriteti.

Microsoft-ov Windows ce mozda nekada postati obsolete u poredjenju sa nekom buducom konkurencijom, ko zna - ali pravljenje operativnog sistema kao sto je windows zaista jeste "raketna nauka". Sta bi bilo kad bi bilo je vecna rasprava.
[ Horvat @ 10.06.2009. 13:12 ] @
kako ste vi otisli od teme [cast izuzecima],ali u duhu off-a da i ja nesto kazem
razvoj [pogotovo skoriji] hardware-a nije naglo skocio zbog ovog ili onog os-a,vec zbog igrica [pricamo o pc,ne?]
i tako da ne vidim kako to windows ili linux ili mac mogu da uspore razvoj hardware-a,kad svako malo izlaze igrice koje ne mozes igrati sa najjacom masinom kupljenom ~prosle godine [naravno da je sve na full-u...]

porediti solair i windows bas i nije realno ,jedan sluzi za visoko precizne stabilne poslove,a drugi sluzi za manje ,ali i za sire mase

i ne vidim po kojoj logici je ms tako los,a apple tako dobar [ne branim ms,cak sto vise ,ima velikih sranja od istog,ali opet reci kako je ms cisto s***** kako su monopolisti,ovo ono,a reci za apple da je "svetac",nije realno]
[ Nedeljko @ 10.06.2009. 13:47 ] @
Hardver se u XXI veku ne razvija ni približno kao u poslednjoj deceniji XX veka.
[ Danijel Krmar @ 10.06.2009. 14:34 ] @
Pa nije baš da se ne razvija ni približno. Pre se radi o tome da su u poslednjoj deceniji XX veka ti skokovi, što MHz, što količine memorije, izgledali ogromni. Prelaskom sa na primer 300MHz na 500MHz, ili sa 256MB na 512MB, se osetila ogromna razlika u responzivnosti čitavog sistema. A u današnje vreme, gde se frljamo gigahercima i gigabajtima, te razlike nisu tako očigledne. Retko ko (uglavnom se ta razlika oseti u igrama ili u profesionalnoj primeni) će danas osetiti neku veliku razliku sa prelaskom sa na primer dual core na quad core ili sa 2 na 4 gigabajta memorije.

Jednostavno je u prošlom veku IT industrija bila u svojim povojima, i svaki napredak je izgledao kao kvantni skok. A danas je IT industrija manje ili više sazrela, ulazi se u neku da kažem stabilnu fazu gde neko vreme neće više biti revolucionarnih već samo evolutivnih promena.
[ momsab @ 10.06.2009. 15:00 ] @
koliko se ja kontam u cene i trzisna kretanja, Windows software "na komad" (cuvene licence itd) se vrlo brzo isplati, naravno ako se kupuje za posao
zacudjujuce, meni a i mnogima open-source software radi posao, sve je stvar potreba i mogucnosti

Nedeljko, u rpavu si. Sada se razvija brze :D
Dimkovicu, ako govoris o faac, odlican je :)
[ Nedeljko @ 11.06.2009. 11:05 ] @
Citat:
momsab: Nedeljko, u rpavu si. Sada se razvija brze :D

Kolike su sada frekvencije procesora? Kada je probijena barijera od 1GHz? Kojim tempom su skakale frekvencije 90-tih?

Paralelizacija (multicore) jeste nekakva, ali nije potpuno adekvatna zamena za podizanje frekvencije, jer se ne mogu svi poslovi paralelizovati.

Ovo je samo jedan od aspekata razvoja hardvera. Nadji mi neki aspekt u kome se hardver danas razviaj brže nego nekad.
[ Nedeljko @ 11.06.2009. 11:13 ] @
Citat:
Danijel Krmar: Pa nije baš da se ne razvija ni približno. Pre se radi o tome da su u poslednjoj deceniji XX veka ti skokovi, što MHz, što količine memorije, izgledali ogromni. Prelaskom sa na primer 300MHz na 500MHz, ili sa 256MB na 512MB, se osetila ogromna razlika u responzivnosti čitavog sistema. A u današnje vreme, gde se frljamo gigahercima i gigabajtima, te razlike nisu tako očigledne. Retko ko (uglavnom se ta razlika oseti u igrama ili u profesionalnoj primeni) će danas osetiti neku veliku razliku sa prelaskom sa na primer dual core na quad core ili sa 2 na 4 gigabajta memorije.

Jednostavno je u prošlom veku IT industrija bila u svojim povojima, i svaki napredak je izgledao kao kvantni skok. A danas je IT industrija manje ili više sazrela, ulazi se u neku da kažem stabilnu fazu gde neko vreme neće više biti revolucionarnih već samo evolutivnih promena.

Uvek možeš reći da je nešto u pšovojima. Radi se o tome da se bez suštinske promene u tehnologiji (kao što je bio prelazak sa elektronskih cevi na poluprovodničku tehnologiju) ne može neograničeno napredovati, jer postoje fizička ograničenja, slično ako što ne možeš napraviti manji tranzistor od atoma. Potrebe za daljim razvojem naravno da postoje. Što bi se kupovali toliki superkompovi da nikome ne trebaju svi ti teraflopsi terabajti. Druga je stvar što se ne može dalje značajno napredovati na poluprovodničkoj tehnologiji.
[ momsab @ 11.06.2009. 17:07 ] @
postoji li potreba za brzim procesorima? koliko primetih, ne :)
da, brze se razvija hardver i,sto je bitnije, jeftinije po pitanju bitnih delova poput CPU, RAM, HD
danasnje integruse RAZBIJAJU koliko su dobre...

nije svar samo u hercima, ima i u kapacitetu, brzini nekih drugih stvari i dimenzijama
npr, sad su aktuelni SSD hardovi (koliko li su brzi od hard diskova?)
ili, kolicni su sad kompovi? smartfonovi su maltene PC sa malim ekranom
ili, kakav je tempo razvoja dansjih monitora? em manje prostora zauzimaju, em manje struje trose, em su pristupacniji

itd itd :)
[ Nedeljko @ 12.06.2009. 08:28 ] @
Citat:
momsab: postoji li potreba za brzim procesorima? koliko primetih, ne :)

O ovome ne vredi raspravljati. Obzirom da nema bržih procesora, nema ni softvera koji bi to arčio, pa momak izvlači zaključak da nam i ne trebaju.

Pa, samo za video igre trebaju i jači procesori i jače grafičke kartice (koje opet imaju svoje grafičke procesore), jače zvučne kartice itd. A da ne pričamo o usko specijalizovanim stvarima tipa numerički proračuni, automatsko rezonovanje itd.
[ TheAlas @ 12.06.2009. 09:04 ] @
Veliki broj "it strucnjaka" vidi softver kao WinAmp, Mozilla i Windows - i to je to. Za takve stvari nam svakako ne treba quad core i 16GB rama, ali za neke malo ozbiljnije stvari nam treba i mnogo vise. Verujem da ovde ima i ljudi koji usavrsavaju softver koji mora svaki bajt i svaki herc maksimalno da iskoristi, iz razloga koji su off topic. Neko ko pravi zahtevan middleware u c/c++ je svakako informisan o hardveru i mogucnostima istog, kako na klijentu tako i na serveru.
[ Nedeljko @ 12.06.2009. 09:34 ] @
Ma, jasno, ali ne treba čak ni ići dalje id vidoje igrica. Što jači hardver, više detalja itd.
[ momsab @ 12.06.2009. 11:40 ] @
Nedeljko, koliko detaljno i cesto pratis trziste racunara? posto spominjes silne GHz, igrice i slicno a ovamo se odlicno prodaju slabe makine (netbook, terminali, pda...)
to sto sadasnji software uglavnom nije za paralelni rad (ili kako se vec zove korsicenje vise procesora odjednom u ovom slucaju vise jezgara) nije problem hardware-a

ovo nije tema offtopica :)

[ Nedeljko @ 12.06.2009. 13:51 ] @
Te slabe mašine se prodaju jer odgovaraju nekoj konkrenoj nameni (možeš da pustiš film, mjuzu itd.). Međutim, to nikako ne znači da ne bi bilo dobro da su te mašine jače. No, onda bi trošile više struje, pa bi izgubio na drugoj strani. Dakle, nisu one slabe zato što ne bi bilo dobro da su jače, već zato što proizvođači ne mogu to da uklope sa cenom, trajanjem baKterija itd. Onda ne bi na tome samo puštao mjuzu, nego bi mogao da radiš i druge stvari.

Potreba za brzinom postoji, pa imao ti problema sa primećivanjem ili ne. No, to se rešava na dva načina:

1. Dizanjem frekvencija, tj. skraćivanjem vremena potrebnog za obavljanje elementarnih operacija.
2. Paralelizacijom.

Tačka 1 odavno više ne prolazi. Što se tačke 2 tiče, da, hardver se razvija u tom pravcu, s tim da onda i softver to mora da podrži. E, sad, nažalost postoje problemi koji se ne mogu neograničeno paralelizovati, dok drugi pak mogu.
[ momsab @ 12.06.2009. 14:46 ] @
na tim malisanima ljudi rade mnoge stvari: obrada slika (da,da,Photoshop se tera na onim prvim EeePC), programiranje, surfovanje... naravno, zavisno od mazohizma obzirom na tastaturu i ekran (mislim na dimenzije, ne na kvalitet)

razvija se hw dobro jos uvek, ne brini se
upravo si dotakao sta se sada vise gleda: POTROSNJA
a inace, pogledaj danasnju ponudu laptopova, prosecna cena 500e a radi k'o zmaj, ako je verovati specifikacijama na papiru (1-4GB RAM, 1-2 CPU od oko 2GHz, HD preko 100GB...)

nije sve u GHz, kolicini RAMa itd itd... oduvek je usko grlo hard disk (SSD postaje uobicajen, sad koliko dobro mzoe da zameni konvencionalni hard disk po pitanju trajnosti podataka pitanje je)

pre je bila prica da hw ne prati sw, sad je prica da sw ne prati hw
danas korisnici za malo novca dobijaju mnogo (u poredjenju sa proslim vremenima)
sta vise, dosta se razvijaju resenja za virtuelizaicju (ocigledno je hw mnogo jak danas)
a neke od savremenih stvari rade i na Commodore-u C64: http://www.vandenbrande.com/wp...-a-twitter-client-for-the-c64/

i, na kraju, postoji li jeftinija alternativa AutoCAD-u za 3D CAD a u oblasti gradjevinarstva, npr?

[Ovu poruku je menjao momsab dana 12.06.2009. u 16:02 GMT+1]
[ Apatrid @ 12.06.2009. 16:39 ] @
Citat:
Nedeljko: Te slabe mašine se prodaju jer odgovaraju nekoj konkrenoj nameni (možeš da pustiš film, mjuzu itd.). Međutim, to nikako ne znači da ne bi bilo dobro da su te mašine jače.

Sad... od viška glava ne boli. Koliko ljudi je spremno da razliku plati? Jer je to "potreba" koja definiše razvoj novog hardvera. Kad tržište počne da pokazuje ovakve znake "osjetljivosti" na cijenu, meni se čini da je logično zaključiti da su potrebe (kao ekonomska i statistička kategorija, ono što se zadovoljava novim i jačim proizvodom) poprilično zadovoljene.
[ Nedeljko @ 12.06.2009. 19:16 ] @
Kada bi sutra neko proizvodio 10x jače netbukove po istoj ceni, sa istim trajanjem baterija i istim garantnim uslovima, naravno da bi svi kupovali od njega. Druga je stvar što je to za sada neostvarivo, jer su investicije u potpuno nove tehnologoije (koje su prema današnjim tehnologijama kao tranzistori prema elektronskim cevima) skupe, pa svi žele da najpre iscrpe ovo što sad postoji, a što ima ograničene domete.

Da, to što je danas skupo proizvoditi nešto jače je ograničenje postojećih tehnologija, koje su udarile u svoj zid, a ne zadovoljenje potreba. Potrebe su neograničene, a mogućnosti ograničene. Zašto se ne bismo teleportovali od kuće u bilo koji kraj sveta? Pa, zato što to nije izvodljivo. Ma, da, kiselo nam je grožđe.
[ momsab @ 12.06.2009. 21:00 ] @
prica o mogucnostima postojecih tehnologija i resenja na osnovu istih je univerzalna, tj. ne odnosi se samo na hw
[ Ivan Dimkovic @ 12.06.2009. 21:24 ] @
Citat:
Nedeljko
Da, to što je danas skupo proizvoditi nešto jače je ograničenje postojećih tehnologija, koje su udarile u svoj zid, a ne zadovoljenje potreba. Potrebe su neograničene, a mogućnosti ograničene. Zašto se ne bismo teleportovali od kuće u bilo koji kraj sveta? Pa, zato što to nije izvodljivo. Ma, da, kiselo nam je grožđe.

Problem je sto se end-user "Desktop" IT industrija prilicno zasitila - vec nekoliko godina tapka u mestu, osim igrica.

Ljudi danas mogu savrseno produktivno da rade na masini iz 2002-ve godine (neki P4 na 2 GHz) uz Office 2000, Windows XP.

Zamisli 1999-tu godinu i da teras DivX i surf na nekoj drkavoj 386-tici iz 1992-ge?

U tome je problem - i IT industrija ima ogroman issue sa tim. Pumpanje megaherca je puklo, jedini nacin za sirenje performansi je paralelizacija - a to je problem jer zahteva korenitu izmenu u nacinu pisanja programa. Takodje, za sada ne postoji masovna desktop tehnologija koja bi zahtevala tako nesto...

Sta bi prosecan korisnik radio >danas< sa nekim 32-core procesorom sa 64 GB RAM-a? Nista sto ne bi i sa sadasnjim Core 2 Duo-om na 2.5 GHz. Da stvar bude gora - na horizontu se ne nazire neka tehnologija na desktopu koja bi to zahtevala - to NIJE bio slucaj 90-tih, uvek si imao nesto sto se vucaralo na masinama iz tog doba... Danas? Tesko.

SSD-ovi su jedini kvantni skok koji se desio - i to je to.

- Pocetkom 90-tih smo sanjali o bogatoj multimediji na desktopu
- Sredinom 90-tih smo sanjali o sirokopojasnom internetu i 3D igricama na desktopu
- Krajem 90-tih smo sanjali o HD-u na desktopu i 3D korisnickom interfejsu, ekranima visoke rezolucije

Sta je danas san na desktopu? Iskreno, pojma nemam - po prvi put mi se cini da ono sto imam ispod stola ne moze da se iskoristi u punom potencijalu i zapravo zvrji u idle modu 99.9% vremena.

Moja 16 Mbit internet konekcija takodje zvrji prazna vecinom vremena - iskreno ne bih je ni uzimao da mi je nisu uvalili po istoj ceni kao 6 Mbit/s...

HD ekran i HD signal jesu lepi, ali sasvim uzivam i u SD filmovima... cisto sumnjam da bi mi 2xHD bilo sta znacio u odnosu na HD...

JEdnostavno - postaje dosadno...
[ Nedeljko @ 12.06.2009. 21:24 ] @
@momsab

Ali je hardver taj koji je stigao do svog zida. Tvrditi da nije potrebno nešto bolje je smešno.

Nekada su se prodavale elektronske agende. Zašto? Zato što nije bilo potrebno ništa bolje? Uporedi mogućnosti današnjih mobilnih telefona i nekadašnjih agendi. Sve te mogućnosti su bile potrebne i onda, ali nisu bile ostvarive. To što se sada hardver ne razvija brže nikako nije posledica nedostatka potreba, več mogućnosti.
[ Nedeljko @ 12.06.2009. 21:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: U tome je problem - i IT industrija ima ogroman issue sa tim. Pumpanje megaherca je puklo, jedini nacin za sirenje performansi je paralelizacija - a to je problem jer zahteva korenitu izmenu u nacinu pisanja programa. Takodje, za sada ne postoji masovna desktop tehnologija koja bi zahtevala tako nesto...

Pumpanje megaherca je puklo zbog ograničenja tehnologije, a ne potreba. Drugi način za podizanje brzine (osim paralelizacije) je promena tehnologije. Ako poluprovodnici nešto ne mogu, kvantne tehnologije mogu.

http://digital-lifestyles.info...-fast-68ghz-laptop-vapourware/

E, sad, prelazak na takve tehnologije košta.

Citat:
Ivan Dimkovic: Sta bi prosecan korisnik radio >danas< sa nekim 32-core procesorom sa 64 GB RAM-a? Nista sto ne bi i sa sadasnjim Core 2 Duo-om na 2.5 GHz. Da stvar bude gora - na horizontu se ne nazire neka tehnologija na desktopu koja bi to zahtevala - to NIJE bio slucaj 90-tih, uvek si imao nesto sto se vucaralo na masinama iz tog doba... Danas? Tesko.

SSD-ovi su jedini kvantni skok koji se desio - i to je to.

- Pocetkom 90-tih smo sanjali o bogatoj multimediji na desktopu
- Sredinom 90-tih smo sanjali o sirokopojasnom internetu i 3D igricama na desktopu
- Krajem 90-tih smo sanjali o HD-u na desktopu i 3D korisnickom interfejsu, ekranima visoke rezolucije

Sta je danas san na desktopu? Iskreno, pojma nemam - po prvi put mi se cini da ono sto imam ispod stola ne moze da se iskoristi u punom potencijalu i zapravo zvrji u idle modu 99.9% vremena.

Maločas sam odremao i "sanjao" o 3D igrama farbanim ray tracing metodom. Eto ti gde da potrošiš mnogo veću snagu od one koja danas postoji. Treba lo da odremam još koji put?

Znam ja da je desktop uglavnom vukao hardversku industriju, ali nije sve ni u kucanju teksta uz muziku.
[ Ivan Dimkovic @ 12.06.2009. 21:47 ] @
Citat:

Pumpanje megaherca je puklo zbog ograničenja tehnologije, a ne potreba. Drugi način za podizanje brzine (osim paralelizacije) je promena tehnologije. Ako poluprovodnici nešto ne mogu, kvantne tehnologije mogu.

Ali kojih potreba? Ljudi odbijaju da kupe softver iz 2009-te i koriste softver iz 2001-ve... Netbooci su regresija a ne put napred?

Citat:

Maločas sam odremao i "sanjao" o 3D igrama farbanim ray tracing metodom. Eto ti gde da potrošiš mnogo veću snagu od one koja danas postoji. Treba lo da odremam još koji put?

Igrice su >jedina< stvar koja se danas razvija - a Ray Tracing nije nista revolucionarno, stavise ne nudi nista specijalno bolje u odnosu na "emulacije" - ono sto daje realnost nije trasiranje zraka vec Photon Mapping tj. globalna iluminacija koja je najkompleksnija stvar za racunanje i to je nesto sto bi bilo kvantni skok.

Medjutim to su samo igrice - nemas vise onaj opsti skok u svemu kao prosle i pretrosle decenije.

Video je stigao do granica kada je ljude tesko naterati da menjaju - HD 1080p je bio vec nategnut, a nema sanse da im lakop prodas 2x HD posto isti nema puno smisla na ekranima manjim od 80 inca.

Audio - isto tako - BD medijum ima 8 kanala sa 192 kiloherca, daaaaleko iznad mogucnosti coveka - postoji razvoj 3D zvuka i to bi bio kvantni skok, ali to je daleko - pricamo o bar jednoj deceniji od kucne Hi-Fi opreme.

Sam korisnicki softver - pa to je tek zasiceno, nemamo vise brze word-procesore, spreadsheet-ove - svi vec rade dovoljno brzo.

[ degojs @ 12.06.2009. 21:57 ] @
Citat:
Da stvar bude gora - na horizontu se ne nazire neka tehnologija na desktopu koja bi to zahtevala - to NIJE bio slucaj 90-tih, uvek si imao nesto sto se vucaralo na masinama iz tog doba... Danas? Tesko.

Flash, Silverlight i HTML5/JavaScript/SVG će da pokopaju i današnji jači hardver bez većih problema :)) A pogotovo pošto su svi redom, Adobe, MS i Google nedavno prikazali 3D u browseru pomoću pomenutih tehnologija.. mogu samo da zamislim :)))

Bez brige, sjebaće oni i današnji hardver, samo čekaj dok krene: prepoznavanje pokreta (koliko dugo pre nego nešto kao ono čudo sa Xboxa, Natal, bude ugrađeno u monitore?), lica, govora, 3D ovo i ono, a sve na tim nekim platformama koje se vucaraju u odnosu na C/C++ :)))))))))))))
[ Ivan Dimkovic @ 12.06.2009. 22:01 ] @
Citat:

Flash, Silverlight i HTML5/JavaScript/SVG će da pokopaju i današnji jači hardver bez većih problema :)) A pogotovo pošto su svi redom, Adobe, MS i Google nedavno prikazali 3D u browseru pomoću pomenutih tehnologija.. mogu samo da zamislim :)))

Ne sumnjam da ce sjebati - tu su i nezaobilazni .NET i WPF sa 100 nivoa emulacije - sve da bi i poslednji majmun mogao da napise nesto na tastaturi (mada, priznajem - Microsoftov Win32 API je zaista trebao biti zamenjen necim pametnijim ;-)

Nije li to divno - Quad Core CPU ce da se znoji dok se vrti 3D interfejs u nekom WPF-u preko .NET VM-a i gomile nivoa apstrakcije - sve da bi covek mogao da napise nesto tipa OLEObjekat.UradiNesto i nazvao sebe programerom ;-)

Instant izmisljena namena... olaksava zivot, vati su nebitni :)

Citat:
Bez brige, sjebaće oni i današnji hardver, samo čekaj dok krene: prepoznavanje pokreta (koliko dugo pre nego ono čudo sa Xboxa bude ugrađeno u monitore?), lica, govora, 3D ovo i ono, a sve na tim nekim platformama koje se vucaraju u odnosu na C/C++ :)))))))))))))

:-) Upravo tako...

Prepoznavanje lica je vec sasvim regularna state-of-the-art pojava, samo ne znam koji ce prosecnom korisniku osim foto aparata - pretraga svojih slika uz pomoc MPEG-7 potpisa je nesto sto bi bilo korisno, samo sto je problem jednostavnog korisnickog interfejsa...

Ali sve su to neke sitnice i sminka - problem je sto nema vise nicega korenitog sto bi protreslo IT indutriju kao recimo digitalni video, 3D sencenje i slicne stvari koje su 80-tih i 90-tih promenile mnoge aspekte naseg zivota...

To da li ce mi foto aparat prepoznati lice i skljocnuti kada se osmehnem... kul je to, ali nije nesto sto bih nazvao "ground breaking"
[ degojs @ 12.06.2009. 22:03 ] @
Pa treba.. kako ne treba.. treba i 7 MP foto aparat, kao i 1080P TV, kao i quad core CPU i 2 TB hard drajv, Bluray 50GB.. :)))))
[ jablan @ 12.06.2009. 22:08 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: tu su i nezaobilazni .NET i WPF sa 100 nivoa emulacije - sve da bi i poslednji majmun mogao da napise nesto na tastaturi

Heh, taj majmun je to mogao i sa starim VB-om i Delfijem... Iza gomilanja lejera stoje mnogo prozaičniji razlozi od činjenja usluge developerima...
[ Nedeljko @ 12.06.2009. 22:26 ] @
Evo, prepoznavanje lica na mom Toshiba laptopu je očajno. Da li "običnom" korisniku treba OCR, koji je i dan danas daleko od savršenstva, a da ne pričam o formulama pisanim slobodnom rukom?

Kvantni skok u ubijanju bagova je (polu)automatska verifikacija softvera i hardvera. Problem je u tome što dokaz ispravnosti skicira čovek i za to mora biti dobar matematičar, a mora i dosta koraka dokaza da nakuca, umesto da mašina samelje skoro ceo posao. Šta misliš, koliko je automatskih dokazivača sposobno da samostalno dokaže ispravnost bubble sort-a?
[ Ivan Dimkovic @ 12.06.2009. 22:36 ] @
Citat:
jablan
Heh, taj majmun je to mogao i sa starim VB-om i Delfijem... Iza gomilanja lejera stoje mnogo prozaičniji razlozi od činjenja usluge developerima...

Ma dobro - jasno je da je Microsoftov razlog guranja .NET-a vezivanje za njihovu platformu.

Ali razlog zasto je .NET toliko popularan je upravo sakrivanje silne kompleksnosti - ko je baratao sa OLE objektima u C++-u (ili ne daj boze C-u) zna koliko je to zamajavanje :-)

Opet, meni je to sve gadno - eto taj WPF, ne postoji ni jedan razlog sto WPF ne bi bio podrzan preko C++-a - bio bi verovatno brzi i "laksi" ... Ali , ne - sve mora da bude .NET...

Komicna stvar je da sam WPF ima low-level nivo pisan u C-u (milcore.dll) - ali Microsoftu ne pada na pamet da otvori taj low-level API...

I, sad, zbog tog WPF-a mora da se zameni hw. super... mislim nemam nista protiv protiv unapredjivanja hardvera zarad konkretne revolucije u necemu - recimo kada su se pojavile 3D kartice bilo ej jasno zasto se kupuju... A, ovako, treba da se kupe jaki procesori kako bi sve trcalo kroz jos jedan nivo apstrakcije... super :)
[ Nedeljko @ 12.06.2009. 23:58 ] @
Šts bi falilo da skeniranje diska od virusa ide brže?
[ Nedeljko @ 13.06.2009. 00:01 ] @
Zašto da objekti u 3D igrama budu poliedri, a ne kompozicije Bezijeovih površi?
[ Nedeljko @ 13.06.2009. 00:02 ] @
Inkscape (pisan u python-u) mi je pilično trom u nekim operacijama.
[ momsab @ 13.06.2009. 00:27 ] @
nista cudno, Python nije brz jezik :) jeste brz za razvoj programa :)

Nedeljko, ne fali nista (i za skeniranje harda i za 3D), ali postoje neka tehnicka ogranicenja, zahtevi trzista i neciji interesi ;)
jos uvek pratkicno nema (kad ih bude barem 33% na trzistu onda ih ima) vozila na alternativni ekoloski pogodan pogon
voleo bih ja tanke zvucnike koji sviraju samo ono sto ljudsko uho cuje i monitore koji priakzuju sve boje koje ljudsko oko vidi a sve to bez ikakvog treperenja/iscrtavanja

s druge strane, DImkovic je lepo naveo primere da se sadasnji hw veoma slabo iskoriscava u potpunosti, barem sto se tice vecine (u firmama ljudi rade uglavnom u office aplikacijama, tu i tamo povezano sa ERP, BI i necim slicnim - za to vala nisu potrebni silni i silni GHz)
a sto se svakodnevnog sw tice, dobar deo korsinika jedva da iskoristi 20% mogucnosti...
[ degojs @ 13.06.2009. 00:45 ] @
Citat:
Ivan:
Ma dobro - jasno je da je Microsoftov razlog guranja .NET-a vezivanje za njihovu platformu.

Pa nije sve što se tamo radi motivisano takvim razmišljanjem.. svašta. Jes' ti sad zaposlen u Briselu? :)

(I inače.. onaj ko ima nedoumice oko platforme tj. da li će kasnije možda da menja sistem, taj će da izabere npr. Javu i kraj priče. Nekako su meni takva vremena prošla, takvo razmišljanje. "Grešku" može da napravi samo teški početnik. Meni je to danas skoro kao da kažeš odabrao sam PHP pa sam sad vezan za PHP :-)

.NET (ili Java npr.), kao što ima mane, tako ima i mnoge prednosti u odnosu na native kod.. npr. sigurnost? Majmun će malo teže da napravi aplikaciju u Javi ili .NET-u koja će da radi ono što nije odobreno. U VB i Delphiju mnogo lakše - imaš dostupan Win32. Vrlo bitno u situacijama gde ljudi svakakav kod šalju na server (npr. shared hosting).

Drugo, da li bi im bolje bilo da su prihvatili npr. Javu pa i u 2009.-oj sedeli i čekali da se tamo neko telo konačno odluči da li će da doda closures i lambda izraze ili ne?

Isto kao što je Google odlučio da napravi svoj browser.. Pa nije to baš nužno zato da bi te zarobili nego neće ljudi u Guglu da čekaju tamo nekog da im pruži platformu za koju oni ocenjuju da će da bude izuzetno uspešna, prihvaćena, itd.

Citat:
I, sad, zbog tog WPF-a mora da se zameni hw.

Kako misliš?

[Ovu poruku je menjao degojs dana 13.06.2009. u 02:13 GMT+1]
[ Nedeljko @ 13.06.2009. 08:33 ] @
Citat:
momsab: nista cudno, Python nije brz jezik :) jeste brz za razvoj programa :)

Nedeljko, ne fali nista (i za skeniranje harda i za 3D), ali postoje neka tehnicka ogranicenja, zahtevi trzista i neciji interesi ;)
jos uvek pratkicno nema (kad ih bude barem 33% na trzistu onda ih ima) vozila na alternativni ekoloski pogodan pogon
voleo bih ja tanke zvucnike koji sviraju samo ono sto ljudsko uho cuje i monitore koji priakzuju sve boje koje ljudsko oko vidi a sve to bez ikakvog treperenja/iscrtavanja

s druge strane, DImkovic je lepo naveo primere da se sadasnji hw veoma slabo iskoriscava u potpunosti, barem sto se tice vecine (u firmama ljudi rade uglavnom u office aplikacijama, tu i tamo povezano sa ERP, BI i necim slicnim - za to vala nisu potrebni silni i silni GHz)
a sto se svakodnevnog sw tice, dobar deo korsinika jedva da iskoristi 20% mogucnosti...

Znači trebaju nam brži kompovi da bi jeftiniji programi (razvijani u jezicima u kojima se brzo i lako programira) radili dovoljno brzo.

Sve tvoje želje su legitimne i dokazuju upravo da te potrebe postoje, ali ne i način da se one zadovolje po ceni koja bi tebi bila prihvatljiva.

To što se resursi slabo koriste za pasijans ne znači da mi resursi ne trebaju za nešto drugo. Poenta je u tome da ja želim da radim na računaru sve što me zanima, a ne samo onu većinu poslova koja nije zahtevna. Evo, go je popularna igra u Kini (koja ima desetocifren broj stanovnika), ali su ljudi i dan danas bolji igrači od mašina (za razliku od šaha, gde običan Fric na PC-ju igra bolje od svetskog prvaka). Ona konfiguracija koju je Ivan pomenuo (32 jezgra, 64GB) bi bila dobra za igru go.
[ momsab @ 13.06.2009. 11:44 ] @
oce li mi neko odgovoriti na pitanje? :) http://www.elitesecurity.org/p2304503
[ TheAlas @ 13.06.2009. 11:49 ] @
Sad se ova tema pretvorila u "C++ vs <insert verbose language>", sto opet nema apsolutno nikakvog smisla zaista. Potpuno je ista kao i "Windows vs <insert OS here>" - dve stvari sa radikalno drugacijom namenom, ali uvek ima onog koji vice kako je njegovo bolje od komsijinog.

Kada pravis nesto, poenta je da radi, da je responsive, i da moze lako da se prepravi... iliti "dobudzi". Da li prilikom kodiranja dozivljavas orgazam, koliko je kompleksna tvoja platforma, koliko je prihvacena od grupe nekih fanatika, klijente generalno ne zanima.

Ako hoces da gradis zgradu bez dizalice (ipak dizalica ima i previse mana, a sa njom i majmuni mogu da dizu sta hoce), samo napred :D.
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2009. 11:57 ] @
Citat:
degojs
Kako misliš?

Kako mislim? Pa WPF zahteva za klasu jaci hardver da bi radio kako treba.

Ne budimo naivni - dizajnirati novi user interface API i bazirati ga na .NET-u ima samo jedan razlog - zakucavanje za .NET platformu.

Da je WPF dizajniran kao native API - kao sto je Win32 API, i da su oko njega napravili .NET wrapper - a mogli bi, takav API bi bio koristan daleko sirem auditorijumu + ljudi bi imali izbor u smislu da bi mogli da smanje overhead koristeci 100% native programski jezik.

Mogli su da WPF dizajniraju kroz OLE objekte - i time bi .NET omotac bio vrlo tanak.

Ovako ce Microsoft sve buduce API-je terati kroz virtuelnu masinu - nemam ja nista protiv toga, ima prednosti u smislu vece sigurnosti, ali je to pomeranje hardverskih zahteva na gore samo zbog jednog nivoa apstrakcije.
[ Nedeljko @ 13.06.2009. 14:56 ] @
A pitanje se odnosilo na AutoCAD i građevinu?
[ momsab @ 13.06.2009. 15:08 ] @
da, Nedeljko
posto smo zagazili u zesci offtopic, makar malo da vratimo temu

a i bas me zanima postoji li... da vidim mogu li uopste da mastam (pored AutoCad-a koriste i neke skuplje programe koje bih, barem se nadam, mogao zameniti svojim namenskim programima) o nekakvoj outsourcing firmi sa prijateljima gradjevinskim inzenjerima
[ degojs @ 13.06.2009. 16:33 ] @
Citat:
Ne budimo naivni - dizajnirati novi user interface API i bazirati ga na .NET-u ima samo jedan razlog - zakucavanje za .NET platformu.

Dakle.. ako programiramo u .NET-u, vezani smo za .NET? :))

Ali.. dakle, zakucavanje je sada za .NET a ne za Win32, što je po meni, ipak bolja sitacija ako bi da emuliraš isto na drugoj platformi. Mono projekt je relativno brzo ponudio .NET 2.0 na drugim platformama, a uporedi to sa decenijskim poslom koji radi Wine. Daj Mono projektu malo veći budžet i problema neće biti sa dodavanjem i ostalih verzija (3, 3.5).

Mislim, već rekoh, ako programiraš u PHP-u, vezao si se za PHP, zar ne? Ili Java..

Osim toga, složićeš se da "veći nivo apstrakcije" znači i manje vezivanje za ono ispod.
[ momsab @ 13.06.2009. 16:57 ] @
Mono 2.0 pokriva .net 3.0 ili cak 3.5 :D
naravno, ne bas sve, ali ono najcesce da (C#, VB, asp)

tako je bilo kad sam poslednji put proveravao
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2009. 17:35 ] @
Citat:
degojs
Dakle.. ako programiramo u .NET-u, vezani smo za .NET? :))

Ali.. dakle, zakucavanje je sada za .NET a ne za Win32, što je po meni, ipak bolja sitacija ako bi da emuliraš isto na drugoj platformi. Mono projekt je relativno brzo ponudio .NET 2.0 na drugim platformama, a uporedi to sa decenijskim poslom koji radi Wine. Daj Mono projektu malo veći budžet i problema neće biti sa dodavanjem i ostalih verzija (3, 3.5).

Vidis, mene vise zanima moj licni komp i fakat da mi procesor trosi dobar deo vremena na apsolutno nepotrebnu konverziju iz jednog MS API-ja u drugi (posto WPF i .NET opet koriste Win32 API) nego za necije brige oko navodne portabilnosti koda (posto WPF aplikacije, poslednji put kada sam gledao, trce samo na jednoj platformi - kada budu trcale na visestrukim platformama onda mozemo pricati o tome).

Bilo bi zanimljivo kada bi neko lepo izracunao koji je ukupan overhead .NET-a i WPF-a u gigavatima koji se bacaju kako bi neki priuceni VB .NET "programer" mogao da bude spas nekom menadzeru za smanjivanje razvojnih troskova bez rizika da izazove kurslus zbog nesigurnog koda.

Sa druge strane ja znam da su brige ljudi slicnih meni daleko manje bitne od bottom-linea i fakta da ce managed jezici preovladati na duze staze. Medjutim ja to necu nikad nazvati "revolucijom" - vec pre nuznim zlom moderne ekonomije gde kratkorocni kvartalni rezultati diktiraju stratgiju firmi.
[ degojs @ 13.06.2009. 19:02 ] @
^Pazi, ja se skroz slažem sa tim oko performansi...

Moj komentar je bio vezan na te Jablanove (a onda i tvoje komentare) tipa "ako izabereš .NET, vezan si za .NET" tj. priče kao da se uvek radi o zaveri MS-a..
[ Nedeljko @ 13.06.2009. 20:08 ] @
Citat:
momsab: da, Nedeljko
posto smo zagazili u zesci offtopic, makar malo da vratimo temu

a i bas me zanima postoji li... da vidim mogu li uopste da mastam (pored AutoCad-a koriste i neke skuplje programe koje bih, barem se nadam, mogao zameniti svojim namenskim programima) o nekakvoj outsourcing firmi sa prijateljima gradjevinskim inzenjerima

Ma, nemam pojma, ne bavim se CAD-om uopšte. Svojevremeno sam čitao o nekim komercijalnim alternativama AutoCAD-u, koje su jeftinije od njega, kao što je VariCAD. Koliko sve to valja, nemam pojma.
[ Nedeljko @ 13.06.2009. 20:14 ] @
Citat:
degojs: ^Pazi, ja se skroz slažem sa tim oko performansi...

Moj komentar je bio vezan na te Jablanove (a onda i tvoje komentare) tipa "ako izabereš .NET, vezan si za .NET" tj. priče kao da se uvek radi o zaveri MS-a..

Slažem se sa ovim. Ne vidim kako ubacivanje neke platforme može da bude politika vezivanja za neki OS. Kao, Win32 API nije dovoljno vezan za Windows, pa su morali da izmisle .NET, smešno.
[ jablan @ 13.06.2009. 20:47 ] @
Citat:
Nedeljko: Ne vidim kako ubacivanje neke platforme može da bude politika vezivanja za neki OS.

Novi lejer (uslovno rečeno, platforma) 1) zahteva novu generaciju hardvera uz koju se uvaljuje nova licenca za OS 2) povremeno eksplicitno zahteva novu verziju OS-a da bi radio.
[ degojs @ 13.06.2009. 21:45 ] @
Jeste, jeste, inače da nije toga, lepo bi te Intel i ostali proizvođači muzli idućih 100 godina, 1 po 1 MHz, dok bi ti dali hardver koji ovako imaš već danas.

Tebe niko ne tera da koristiš .NET ili Javu, itd. Win i dalje tera i VB5/6 i Delphi aplikacije, kao i C++, itd.

E sad.

Ako u firmi imaš čoveka koji radi C#/.NET, sad taj jedan čovek ima verovatno znanje da radi sve od PowerShell proširenja, preko desktop i web aplikacija, pa do servisa, web servisa (stvari kao Sharepoint i Silverlight da ne izdvajam u zasebnu kategoriju). Pa sad možda ne trebaš da plaćaš 3 programera ("eksperta") za različite tehnologije, itd.

Kolika je to ušteda, ako se uzme da je prosečna plata ovde kolika jeste? Itd.

Koliko je vreme potrebno za izradu ovakvih aplikacija pre i danas? Koliko je to novca?

Itd.

Neki ljudi u svemu vide zaveru, pa i babe kad se okupe ispred crkve sumnjivo je ("Čekaj, ispred koje crkve tačno?" :-)
[ jablan @ 13.06.2009. 21:57 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Rationalization_(psychology)
[ degojs @ 13.06.2009. 22:03 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_projection
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2009. 22:16 ] @
Pa .NET jeste daleko vece prikovavanje za platformu od Win32 API-ja...

Dok sa Win32 APIjem aplikacija moze da se izbori prostim lakim nivoom apstrakcije (recimo interfejs ka Win32 APIju, X11/POSIX API-ju i QNX Photon API-ju, File I/O moze vrlo jednostavno da se apstrakuje izmedju POSIX-a i Win32jke), .NET uvodi skroz nova pravila:

- Nove programske jezike (C++ .NET, C# .NET) - dakle, vise neces moci da koristis, recimo, GCC cross-compiler i da proizvodis Win32, Mac i Linux kod - vec bi morao imati vise nezavisnih projekata (a i tada je pitanje da li bi C++ .NET kod bio uopste kompatibilan sa obicnim native kompajlerima)

- Vrlo kompleksne API-je kao sto su WPF/WCF koje je jako tesko "apstrakovati" (da ne pricamo o performansma) i jednostavno zameniti drugim ne-Windows alternativama - u pitanju su vrlo kompleksne klasne biblioteke koje zahtevaju vrlo specifican stil programiranja. Cisto primera radi, Win32 API je imao(ima) Winsock API koji je skoro identican BSD Socket API-jem i moguce je imati jedan .CPP fajl koji bi bio kompatibilan i sa POSIX platformama i sa Win32 platformom - u slucaju .NET-a i WCF-a mozes da se pozdravis sa tim

Dakle .NET je daleko cvrsce vezivanje za platformu - kada isprojektujes moderan projekat u .NET-u (koji koristi nove tehnologije kao sto su WxF) to je Windows projekat cvrsto vezan za Microsoft Windows platformu i Microsoft razvojne alate i bez ikakve nade da se izvrsava na nekom drugom sistemu sa lakim portovanjem.

.NET je zapravo odgovor Microsofta na Javu i ubijanje mogucnosti laganog seljenja aplikacija sa Windows platforme (mada, iskreno, Java nikada nije ni bila konkurentna za desktop aplikacije) - uzeli su dobre stvari iz VM-a i DOBRO se potrudili da prikuju bilo sta ozbiljno na Windows platformu

Da se razumemo - nije to nikakva "Zavera", vec normalna poslovna strategija. Microsoft je kompanija koja zivi od proprietary tehnologija i mogucnosti da naplacuje premijum za te tehnologije (kroz Windows OS) - sasvim je normalno ocekivati da ce uraditi sve sto mogu da korisnike prikuju za njihove tehnologije i da otezaju migraciju na konkurentne platforme.

[ degojs @ 14.06.2009. 03:52 ] @
Citat:
.NET je zapravo odgovor Microsofta na Javu i ubijanje mogucnosti laganog seljenja aplikacija sa Windows platforme (mada, iskreno, Java nikada nije ni bila konkurentna za desktop aplikacije) - uzeli su dobre stvari iz VM-a i DOBRO se potrudili da prikuju bilo sta ozbiljno na Windows platformu

Weeeeeellllll... šta znam. Da su se te dve tehnologije pojavile u isto vreme još bih i dao neki značaj toj priči, ali .NET je izašao dosta kasnije, tako da ako je nekom bilo do pravljenja cross-platform aplikacija, taj je u vreme izlaska .NET-a (2002.) svakako znao i za Javu i Linux i MS i celu priču, suđenja, zaključavanja za MS, itd.. Ne verujem da je u 2002. bio neko ozbiljnije u IT poslu, a da nije bio svestan čitavog problema, tako da ne znam da je MS imao preku potrebu da nešto nekog "potajno" zakucava za Win preko .NET-a.. Velika je verovatnoća da si se ti za .NET odlučio zato što je programiranje za Windows bilo lakše nego sa Javom, a cross-platform ti uopšte nije ni bitna stavka.

Pazi, ne možeš da postojanje klasa u .NET koje rade sa tehnologijama specifičnim za Windows da proglašavaš da je to rađeno sa tim motivom "zakucavanja".. Mislim, ako ljudi traže klasu za rad sa npr. AD-om, pa MS to doda u sledećoj verziji .NET-a.. ti već znači vezan za AD, .NET ili ne. I sasvim si svestan toga, teško da nisi.

[ jablan @ 14.06.2009. 07:32 ] @
Citat:
degojs: Pazi, ne možeš da postojanje klasa u .NET koje rade sa tehnologijama specifičnim za Windows da proglašavaš da je to rađeno sa tim motivom "zakucavanja"..

Jeee...

Na .NET-u je u MS-u radilo ko za koliko desetina ili stotina ljudi. Velikoj većini njih motiv je plata koju primaju.
[ Nedeljko @ 14.06.2009. 11:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa .NET jeste daleko vece prikovavanje za platformu od Win32 API-ja...

Dok sa Win32 APIjem aplikacija moze da se izbori prostim lakim nivoom apstrakcije (recimo interfejs ka Win32 APIju, X11/POSIX API-ju i QNX Photon API-ju, File I/O moze vrlo jednostavno da se apstrakuje izmedju POSIX-a i Win32jke), .NET uvodi skroz nova pravila:

- Nove programske jezike (C++ .NET, C# .NET) - dakle, vise neces moci da koristis, recimo, GCC cross-compiler i da proizvodis Win32, Mac i Linux kod - vec bi morao imati vise nezavisnih projekata (a i tada je pitanje da li bi C++ .NET kod bio uopste kompatibilan sa obicnim native kompajlerima.

Ko tebi brani da projektuješ jezik Ivan.NET (relacijski, imperativni, kakav god hoćeš) i napraviš kompajler iz njega u .NET bajtkod. Da li je Sun sprečio MS da proizvede J#.NET koji podržava Java jezik, ali ne i Java platformu? Znaš li da postoji Python kompajler za Java platformu?

Sa druge strane, ako napraviš 100% kompatibilnu implementaciju .NET-a, ne treba ti nijedan kompajler van Visual Studio.NET-a da bi programirao za Linux ili izvršavao tuđe .NET aplikacije koje imaš samo u binarnom obliku.

Citat:
jablan: Novi lejer (uslovno rečeno, platforma) 1) zahteva novu generaciju hardvera uz koju se uvaljuje nova licenca za OS 2) povremeno eksplicitno zahteva novu verziju OS-a da bi radio.

Šta ovo znači, da postoji .NET hardver ili da se uz iole brži procesor uvaljuje Windows licenca?

Koliko znam, ne stoji ni prvo ni drugo - .NET radi na svakom hardveru (koji možeš da kupiš i bez OS-a).
[ jablan @ 14.06.2009. 11:48 ] @
Citat:
Nedeljko: Šta ovo znači, da postoji .NET hardver ili da se uz iole brži procesor uvaljuje Windows licenca?

Koliko znam, ne stoji ni prvo ni drugo - .NET radi na svakom hardveru (koji možeš da kupiš i bez OS-a).

Čisto sumnjam da ne razumeš, nego se praviš lud.

Ne postoji .NET hardver, ali postoji stara verzija OS-a i nova verzija OS-a, i u jednom trenutku ti treba nova verzija da bi poterao novu verziju frejmvorka (ne zadržavam se samo na .NET-u, pričam uopšteno).

Takođe, na zapadu je vrlo teško, a ponekad i nemoguće kupiti računar bez OS-a.
[ Nedeljko @ 14.06.2009. 12:21 ] @
Koja je verzija Windows-a potrebna za korišćenje Mono.NET-a na Linux-u?
[ jablan @ 14.06.2009. 13:11 ] @
Kakve veze sad mono ima sa bilo čim? Jesi li ti video nekad neku Vindous aplikaciju (.NET ili bilo kakvu drugu) koju možeš da poteraš na Linuksu bez Wine-a?
[ Ivan Dimkovic @ 14.06.2009. 13:25 ] @
Citat:
Nedeljko
Koja je verzija Windows-a potrebna za korišćenje Mono.NET-a na Linux-u?

ECMA implementacija .NET-a ti uopste ne omogucava da trcis Windows .NET aplikacije - bilo sta iole kompleksnije zahteva MS-proprietary biblioteke i ekstenzije.

[ Nedeljko @ 14.06.2009. 14:40 ] @
Citat:
jablan: Kakve veze sad mono ima sa bilo čim? Jesi li ti video nekad neku Vindous aplikaciju (.NET ili bilo kakvu drugu) koju možeš da poteraš na Linuksu bez Wine-a?

Jesam. Video sam Windows aplikaciju (rađenu u MS VS.NET C#-u) koja radi na Linux-u pod Mono implememntacijom bez ičega drugog.

Citat:
Ivan Dimkovic: ECMA implementacija .NET-a ti uopste ne omogucava da trcis Windows .NET aplikacije - bilo sta iole kompleksnije zahteva MS-proprietary biblioteke i ekstenzije.

Kao što ni ANSI C++ podrška koju ima neki C++ kompajler ne znači da možeš da kompajliraš i izvršavaš programe koji koriste MFC. No, to je druga tema. To, ne znači da u slučaju 100% kompatibilne implementacije .NET-a ne možeš da koristiš VS.NET za pisanje Linux aplikacija.
[ jablan @ 14.06.2009. 16:24 ] @
Citat:
Nedeljko: Jesam. Video sam Windows aplikaciju (rađenu u MS VS.NET C#-u) koja radi na Linux-u pod Mono implememntacijom bez ičega drugog.

To je, pretpostavljam, program za računanje pravoslavnog Uskrsa ili nešto slično?
[ slavne @ 14.06.2009. 16:54 ] @
Verovatno sam jedini koji govori o temi, ali nema veze.

Vindouz softver je skup zato što je monopolom ubio konkurenciju. Da podsetim:

1) majkrosoft je kupio mnoge konkurentne perspektivne firme i odmah ili malo kasnije otpustio njihove radnike a njihova rešenja tek ponekad iskoristio.
2) majkrosoft je nelegalnim postupcima prinudio skoro sve glavne proizvodjače hardvera (čitaj: pc-jeva) da MORAJU da ugradjuju njegov operativni sistem, a u pojedinim slučajevima (čini mi se da je bio Dell u pitanju) zapretio proizvodjaču da će mu oduzeti licencu za instalaciju Vindouza ako Vindouz ne bude na svim desktop uobičajenim platformama.
3) majkrosoft je potkupio državne službenike mnogih zemalja.
4) majkrosoft već decenijama koči razvoj aplikacija usmeravajući nasilno svakih godinu-dve-tri razvoj na nove platforme koje MORATE kupiti iz ovih ili onih razloga. Zbog monopola niko ovoj drskoj praksi ne može stati na put.

Kao posledica gornjeg već decenijama nema poznatijeg operativnog sistema koji bi bio dovoljno raširen, komercijalno ravan Vindouzu. Posledica ovoga je da MILIONI radnih mesta, koji bi bili U DRUGIM ZEMLJAMA A NE U USA, ne mogu da se plasiraju u informatičkoj industriji, već uglavnom gravitiraju jednom operativnom sistemu - vindouzu i donose nezakonito stečen profit ovoj "demokratskoj" bratiji.

O njegovom (niskom) kvalitetu neću trošiti reči, to zna svaki server administrator. Monopol je zlo. Majkrosoft Vindouz je apsolutno zlo. Tačka.
[ Goran Arandjelovic @ 14.06.2009. 17:18 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Pa .NET jeste daleko vece prikovavanje za platformu od Win32 API-ja...

- Nove programske jezike (C++ .NET, C# .NET) - dakle, vise neces moci da koristis, recimo, GCC cross-compiler i da proizvodis Win32, Mac i Linux kod - vec bi morao imati vise nezavisnih projekata (a i tada je pitanje da li bi C++ .NET kod bio uopste kompatibilan sa obicnim native kompajlerima)

- Vrlo kompleksne API-je kao sto su WPF/WCF koje je jako tesko "apstrakovati" (da ne pricamo o performansma) i jednostavno zameniti drugim ne-Windows alternativama - u pitanju su vrlo kompleksne klasne biblioteke koje zahtevaju vrlo specifican stil programiranja. Cisto primera radi, Win32 API je imao(ima) Winsock API koji je skoro identican BSD Socket API-jem i moguce je imati jedan .CPP fajl koji bi bio kompatibilan i sa POSIX platformama i sa Win32 platformom - u slucaju .NET-a i WCF-a mozes da se pozdravis sa tim

Dakle .NET je daleko cvrsce vezivanje za platformu - kada isprojektujes moderan projekat u .NET-u (koji koristi nove tehnologije kao sto su WxF) to je Windows projekat cvrsto vezan za Microsoft Windows platformu i Microsoft razvojne alate i bez ikakve nade da se izvrsava na nekom drugom sistemu sa lakim portovanjem.

Da se razumemo - nije to nikakva "Zavera", vec normalna poslovna strategija. Microsoft je kompanija koja zivi od proprietary tehnologija i mogucnosti da naplacuje premijum za te tehnologije (kroz Windows OS) - sasvim je normalno ocekivati da ce uraditi sve sto mogu da korisnike prikuju za njihove tehnologije i da otezaju migraciju na konkurentne platforme.

Sto se tice portabilnosti, ja se ovde skoro u potpunosti slazem s tobom, ali ne vidim da su vrata zatvorena (u potpunosti) da se tako nesto portuje, mozda ne sada, ali nekad u buducnosti da.

S druge strane, ako se ogranicimo na Windows, neka prica o performasama ne drzi previse vodu zato sto je sve stvar potrebe u datom trenutku. Vecini nisu potrebne time critical i/ili aplikacije s maksimalno redukovanim footprint-om, tako da je .NET kao platforma fino resenje za sto brzi development. U principu tebi niko ne brani da imas native DLL i da u njemu drzis optimizovan kod na koji ces da se pozivas iz svog managed projekta. P/Invoke, ako se pravilno koristi ne predstavlja preterano usko grlo i moze da odgovori vecini zahteva. E sada, ko god je koristio C++/CLI i njegov interop zna da je situacija jos bolja sto se performasi tice.

Verovatno ce u buducnosti postojati bolji interop i kada je Mono/(Linux/BSD) platforma u pitanju, tako da ce svako moci da pokrije mahom sve potrebe.

Iskreno, nije mi nikakva namera da branim .NET, ali sta recimo sa Expression stablima, refleksijom, DLR-om i jos nekim stvarima... ne moze to tako lako bez nekog VM-a izmedju. Ja inace, kada mogu da biram, prvenstveno koristim C++ i odgovarajuce prekaljene biblioteke koje su de facto u native svetu. Evo, pre neki dan mi je palo na pamet da pogledam sta se desilo sa OpenC++-om ili da nadjem nesto slicno i nazalost, nisam uspeo.
[ momsab @ 14.06.2009. 17:19 ] @
ozbiljno? pa, imas Mac OS X, odlicna zamena koja je otkinula vidljiv deo kolaca Windows-u
oduvek sam mislio da u cenu komercijalnog programa ide dobra podrska (tako cuh za Corel Draw i Adobe Photoshop), azuriranje, neuslovljen (ako neces ne moras) prelazak na novu verziju a po ceni koja se meri tipa 50% (+/- koja desetina)
koliko znam, sat sw inzenjera nije badava, pored njega potrebno je unajmiti i strucnjake iz drugih oblasti jer se ne pravi program radi programa nego da radi nesto iz neke oblasti (gradjevinarstvo, grafika, zvuk, itd itd)

od ne znam koje godine M$ nikoga ne uslovljava, neke drzave presle na Linux+OpenOffice...
sto se gravitiranja tice, Indija i Irska su takodje neke IT sile, koliko znam a nisu jedine (odakle li je SAP?)
u vezi sistem adminsitracije tice, i Linux zna da nervira

inace, sve ovo sto si napisao ne vazi barem 5 godina...
[ Nedeljko @ 14.06.2009. 19:07 ] @
Citat:
jablan: To je, pretpostavljam, program za računanje pravoslavnog Uskrsa ili nešto slično?

Za igranje šaha.

Što se Uskrsa tiče, je l' ti to mene 3? Šta fali mom algritmu?
[ Horvat @ 14.06.2009. 20:41 ] @
Citat:
slavne
2) majkrosoft je nelegalnim postupcima prinudio skoro sve glavne proizvodjače hardvera (čitaj: pc-jeva) da MORAJU da ugradjuju njegov operativni sistem, a u pojedinim slučajevima (čini mi se da je bio Dell u pitanju) zapretio proizvodjaču da će mu oduzeti licencu za instalaciju Vindouza ako Vindouz ne bude na svim desktop uobičajenim platformama.
3) majkrosoft je potkupio državne službenike mnogih zemalja.
4) majkrosoft već decenijama koči razvoj aplikacija usmeravajući nasilno svakih godinu-dve-tri razvoj na nove platforme koje MORATE kupiti iz ovih ili onih razloga. Zbog monopola niko ovoj drskoj praksi ne može stati na put.

@2)ovaj,imas mali milion raznih laptopova koji imaju ili linux ili freedos ili nemaju os,pored onih koji imaju win,valjda je ista stvar i sa desktop konfama,nisam gledao to nikad
@3)a je l',kako to mislis?
@4)kako te ms moze kociti da ti razvijas software?
i ko kaze da MORAS da kupis svaki novi win? zasto bi u 2009. morao da koristis ms win 9 ,a ne win xp? ili cak i win 98?

je l' to ms koci adobe da razvija svoj sw? ili da se autocad razvija?
[ degojs @ 15.06.2009. 02:41 ] @
Citat:
Na .NET-u je u MS-u radilo ko za koliko desetina ili stotina ljudi. Velikoj većini njih motiv je plata koju primaju.

Jeste, jer da rade u drugoj firmi, ne bi primali platu..

Po ceo dan svi tamo uzvikuju: "The spice must flow!" :))))

[ deerbeer @ 15.06.2009. 11:40 ] @
Citat:
@Ivan Dimkovic
Bilo bi zanimljivo kada bi neko lepo izracunao koji je ukupan overhead .NET-a i WPF-a u gigavatima koji se bacaju kako bi neki priuceni VB .NET "programer" mogao da bude spas nekom menadzeru za smanjivanje razvojnih troskova bez rizika da izazove kurslus zbog nesigurnog koda.

Hehe ... imas ovde neke odgovore :)
http://www.elitesecurity.org/t...em-sa-Memory-Usage-applikacije
[ Ivan Dimkovic @ 15.06.2009. 12:49 ] @
Pa to je to...

Secam se kada je pocinjao R&D jednog zahtevnog multimedijalnog projekta u jednoj firmi za koju sam radio pre nekoliko godina - neka gomila novih klinaca programera je radila na klijentu (opet, radi "revolucije" je probano da klijent bude u managed jeziku) - u jednom momentu, video krece da secka i na najjacoj grafickoj kartici... Kako, niko ne zna - koristi se Direct3D povrsina, sve bi trebalo da bude akcelerisano..

Detaljnom analizom se ispostavilo da alpha klijent kod koji su radili klinci generise nekoliko miliona (da, miliona) referenci bez oslobadjanja i da to baca na noge i najjacu NVidia-u tog vremena (o memoriji da ne pricamo ;-) - team lead serverske komponente je cupao malobrojnu kosu na glavi :-)

Zakljucak? Kretenski kod NECE spasiti nikakvi "garbage collectori", "managed kod" i slicne stvari - vec ce samo PRIKRITI necije neznanje. Da, .NET kod mozda nece krahirati ali bas kao i u linku gore, ima da se vucara i da zauzima enormne kolicine memorije.

Mi korisnici smo samo taoci takvog akutnog opadanja kvaliteta u razvojnom procesu softvera - kolega kupio novi stampac od Samsunga, i instalacija za drajver trazi najnoviji .NET framework... WTF ce drajveru desetine megabajta .NET frameworka da nece mozda interapte da hendluje u VB-u? Verovatno da bi prikazao print dijalog - nekome u srednjem menadzmentu Samsunga je sinula genijalna ideja da se u ".NET-u razvija brze" - pa drajver zapravo postaje totalni drag koji em zahteva enormni download, em prilikom svakog prikazivanja dijaloga ucitava eone procesa i DLL-ova... ali je Indus nacrtao dijalog za 1 dan, ustedelo se puno !@()*&@!(*

Na svu srecu - nadam se da ce netbook trziste da zaustavi tu agoniju - ako nista drugo, kretenski pisan kod ce da se vucara do iznemoglosti na njima

[ Goran Arandjelovic @ 15.06.2009. 13:24 ] @
Je l' iz toga sledi da je loše (ne po MS, nego uopšte) što je nastao .NET kao takav?
U principu, kretenski kod se viđa svuda i nije ništa lakše detektovati propuste i u unmanaged okruženju.
[ Ivan Dimkovic @ 15.06.2009. 13:36 ] @
Ne, .NET sam po sebi ne moze biti los....

Problem je hiper-produkcija nekvalitetnog softvera (.NET je tu samo koristan alat), gde je nivo kvaliteta istog u stalnom opadanju vec godinama. Pogledati end-user softver za PC racunare - sve vece firme izbacuju bukvalno beta verzije svojih softverskih paketa koji su bloat-ovani do iznemoglosti i koji zahtevaju cesto apsolutno nepotrebnu snagu samo zato sto su napisani "nogama".

OK, jasno je da je to pritisak industrije i da je opsti rezultat pozitivan - po pitanju profita, ali fakat jeste da je kvalitet tu dosta pretrpeo.

--

Pre nekoliko nedelja sam kupio nekoliko Sony Vaio P masinica u Hong Kongu, za potrebe demonstracije softvera.

Pa ono je tuga ziva - Sony je na te male masinice (Atom Z530 na 1.3 GHz) natrpao Windows Vista-u sa gomilom djubreta od softvera (Anti Virus, multimedija, ovo ono...)

Rezultat je da se masina butuje 5 minuta (PET MINUTA) i tek tada postaje upotrebljiva posle agonije kopanja po disku - tj. pitanje je koliko je upotrebljiva uopste, posto se sve VUCARA. Da ne pricamo o displeju rezolucije 1600x720 (ili tako nesto) za koji vam je potrebno opticko pomagalo da vidite stvari - ajde displej i prolazi, mogu da stavim veci DPI - ali softver... potpuno neupotrebljiv.

Zbog siline "frameworka" kojekakvih ja moram da cekam 5 minuta da mogu da koristim racunar, i da cekam 20-tak sekundi da se startuje bilo koji veci softverski paket.

Cena? Sitnica - oko 600 EUR u HK-u, 900 EUR u Nemackoj.

I neko ce me ubediti da je to revolucija... kako da ne.
[ deerbeer @ 15.06.2009. 13:38 ] @
Citat:

Secam se kada je pocinjao R&D jednog zahtevnog multimedijalnog projekta u jednoj firmi za koju sam radio pre nekoliko godina - neka gomila novih klinaca programera je radila na klijentu (opet, radi "revolucije" je probano da klijent bude u managed jeziku) - u jednom momentu, video krece da secka i na najjacoj grafickoj kartici... Kako, niko ne zna - koristi se Direct3D povrsina, sve bi trebalo da bude akcelerisano..

Ja se takodje secam dok sam radio za jednu firmu koja je drzala informacioni sistem za jednu poznatu domacu kladionicu .
Pojavio se tada .NET 1.1 pa je head-office brze bolje ubedio klijente kako treba da ispostuju novu tehnologiju ,
a sve da bi se uzele pare na novo pisanje koda ispocetka (nisam ja radio na njemu vec sam ga samo nasledio)
Rezultat je bio da tada nijedna masina nije mogla da izdrzi najobicniju klijentsku desktop aplikaciju za tikete
Sva sreca pa je kladionica dresila kesu ( ima se moze se) za skroz novi hardver tj. nove masine,
reinstalacije windoze i kojekakvog slicnog softvera po svim uplatnim mestima u Srbiji .
I na kraju dobili opet isti softver

Citat:

kolega kupio novi stampac od Samsunga, i instalacija za drajver trazi najnoviji .NET framework... WTF ce drajveru desetine megabajta .NET frameworka da nece mozda interapte da hendluje u VB-u? Verovatno da bi prikazao print dijalog - nekome u srednjem menadzmentu Samsunga je sinula genijalna ideja da se u ".NET-u razvija brze" - pa drajver zapravo postaje totalni drag koji em zahteva enormni download, em prilikom svakog prikazivanja dijaloga ucitava eone procesa i DLL-ova... ali je Indus nacrtao dijalog za 1 dan, ustedelo se puno !@()*&@!(*

[ Goran Arandjelovic @ 15.06.2009. 14:10 ] @
Ja nekako mislim da je procentualno ranije bilo isto toliko krša od softvera samo što se to manje primećivalo. E sada, zbog istih grešaka su performanse još i gore i degradacija još primetnija jer iza toga stoji jedan veliki framework, ali su (idejne) greške ostale iste. Da se nisu pojavila managed okruženja, softverska industrija nebi stala, nastavila bi da se razvija zbog zahteva tržišta, a onda bi se opet pojavilo brdo indijanaca koji bi naučili C/C++ za "24 sata" i krenulo da piše "ozbiljan" softver.

Mislim, koliko sam samo puta video u C++u da neko koristi STL u kombinaciji sa svakakvim C arhetipovima, nenamerni object slicing iz raznoraznih razloga, ostavljanje destruktora u baznoj klasi da ne bude virtualan... korišćenje iteratora onako napamet bez proučavanja posledica u različitim situacijama, itd, itd...
Po toj logici skoro svaka iole ozbiljnija i kompleksnija tehnologija je ugrožavanje industrije jer može da ima i veoma loše posledice. Ključna reč je "može", ali ne postoji (ili ja barem ne znam za isti) sistem kojim bi mogao svakog da biješ po ušima kad krene da piše nogama...

To što se .NET našao na datom mestu u datom trenutku kao alat je verovatno kolateralna šteta. Cenim da bi se to isto desilo i sa nekom drugom tehnologijom.
[ degojs @ 15.06.2009. 21:11 ] @
Citat:
Ja nekako mislim da je procentualno ranije bilo isto toliko krša od softvera samo što se to manje primećivalo.

Tačno. Pa uzmite za primer igrice. To obično rade malo iskusniji programeri, pa opet.. nije redak primer da se igrice zaglupe, da dođe do popularnog "izletanja".. a o zakrpama da ne pričamo.

Loš programer je loš programer, ali i malo vremena je malo vremena..

[ Igor Gajic @ 15.06.2009. 21:59 ] @
Pa i ATI Control Center zahteva .NET 2.0.

U pitanju su samo losi programeri koji nece da uloze malo vise vremena da bi naucili bolje da programiraju. .NET je postao jedna jaka platforma za razvoj desktop aplikacija na Windowsu. Problem je sto nudi XYZ nacina da se problem resi, a losi programeri ili programeri pocetnici kao po pravilu odaberu uvek najgoru i najneefikasniju metodu/ Licno sam imao priliku da gledam kod koji su pravili pocetnici, dakle tek krenuli sa radom u C#, i nisam mogao da se nacudim konstrukcijama koje su koristili. Posle nekoliko sati optimizacije, program je, gle cuda, radio 2x brze.

Da bi neko pisao dobre i brze programe na bilo kojoj platformi, potrebno je da prodje kroz neverovatno brdo materijala koje sada postoji o skoro svakom programskom jeziku. A to je napor koji jako malo ljudi hoce da ucini. Veliki procenat je zadovoljan sa juniorskom pozicijom, tipa ja tu nesto malo kuckam, odem kuci i nista mi vise od toga nije potrebno, i onda se pitate sto je los kod.

A s druge strane, rokovi su jako kratki, ponajvise da bi se zadrzala musterija. Ajde objasnite musteriji da vam treba jos 2 dana da odradite neku manju ispravku na kodu pri cemu je sat placen 100+ E, i sve to objasnjavate da zelite da vam kod bude maximalno brz i optimizovan. Oni hoce brz i funkcionalan kod u sto kracem roku, na to dodajte lose programere i eto recepta za lose programe.
[ flighter_022 @ 16.06.2009. 00:14 ] @
A proizvodjaci i prodavci hardvera samo trljaju ruke :D

Na ZX Spectrumu i C64 moralo se paziti na svaki bajt potrosene memorije da bi aplikacija uopste stala u memoriju nekako, na svaki takt procesora da bi sve radilo koliko-toliko brzo... A danas gigabajti memorije, terabajti na diskovima i gigaherci... hehehe.
[ NastyBoy @ 16.06.2009. 00:31 ] @
Citat:
Oni hoce brz i funkcionalan kod u sto kracem roku

On time, on budget, no bugs. Pick two.
[ Nedeljko @ 16.06.2009. 10:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne, .NET sam po sebi ne moze biti los....

Problem je hiper-produkcija nekvalitetnog softvera (.NET je tu samo koristan alat), gde je nivo kvaliteta istog u stalnom opadanju vec godinama. Pogledati end-user softver za PC racunare - sve vece firme izbacuju bukvalno beta verzije svojih softverskih paketa koji su bloat-ovani do iznemoglosti i koji zahtevaju cesto apsolutno nepotrebnu snagu samo zato sto su napisani "nogama".

OK, jasno je da je to pritisak industrije i da je opsti rezultat pozitivan - po pitanju profita, ali fakat jeste da je kvalitet tu dosta pretrpeo.

--

Pre nekoliko nedelja sam kupio nekoliko Sony Vaio P masinica u Hong Kongu, za potrebe demonstracije softvera.

Pa ono je tuga ziva - Sony je na te male masinice (Atom Z530 na 1.3 GHz) natrpao Windows Vista-u sa gomilom djubreta od softvera (Anti Virus, multimedija, ovo ono...)

Rezultat je da se masina butuje 5 minuta (PET MINUTA) i tek tada postaje upotrebljiva posle agonije kopanja po disku - tj. pitanje je koliko je upotrebljiva uopste, posto se sve VUCARA. Da ne pricamo o displeju rezolucije 1600x720 (ili tako nesto) za koji vam je potrebno opticko pomagalo da vidite stvari - ajde displej i prolazi, mogu da stavim veci DPI - ali softver... potpuno neupotrebljiv.

Zbog siline "frameworka" kojekakvih ja moram da cekam 5 minuta da mogu da koristim racunar, i da cekam 20-tak sekundi da se startuje bilo koji veci softverski paket.

Cena? Sitnica - oko 600 EUR u HK-u, 900 EUR u Nemackoj.

I neko ce me ubediti da je to revolucija... kako da ne.

Problem je u tome što je u svetu globalno opao kvalitet obrazovanja. Nije u svim zemljama, ali u globalu u svetskim razmerama jeste. To nije trend samo u Srbiji, nego i u Nemačkoj, Francuskoj, ... Onda pada kvalitet svega ostalog. Neki smatraju da je to zbog poplave raznih svetlećih džidža-bidža koje odvlače pažnju dece (video igre i ostala zamajavanja).
[ momsab @ 16.06.2009. 11:12 ] @
NastyBoy, dobro receno :) Evo uopstene price http://bizthoughts.mikelee.org/good-fast-and-cheap-pick-two.html

Uvek sam mislio da se .net, Java itd, uglavnom savremene razvojne platforme razvijaju kako bi "razvijaci" (deveopers, programeri itd itd) sto vise bili usredjeni na konkretni zadatak a sto manje na "tehnikalije" tipa zauzece memorije i slicno
na zalost, izgleda da nije bas tako obzirom da se slabo cita dokuemntacija, slabo radi na optimziaciji, itd itd

sto se kravilteta obrazovanja tice, videh bas na ESu zanimljivu poruku, mislim da je mmix napisao
svodi se na to da bi savremeno obrazovanje trebal oda bude istrazivacko obzirom da su informacije mnogo dostupnije - znaci, ne bubalacko nego istrazivacko (e,sad ne znam kako ce se to primentii na istoriju obzirom da je svuda u svetu becko-berlinska skola (naglasavanje datuma, imena, bitaka i slicno) a ne materijalisticka, npr)

u vezi slucajeva raznroaznih sporih racuanra, to je problem do toga sto je mnogima zinulo da sto vise naplate a i do potrosaca koji veoam slabo proveravaju sta kupuju pored ovolikog Interneta (bitno je da se facebook, twitter, youtube i slicni razbijaju od silnih poseta)
[ tahiya @ 29.06.2009. 12:52 ] @
zasto je skup?? pa uglavnom zbog monopolizma (iako postoji linux) i zbog bespotrebnog marketinga zbog kojeg opravdavaju tolike cijene.. i naravno. ljudi zbog tolikih cijena u veliko kopiraju, tj. krse autorska prava microsofta..
[ Catch 22 @ 29.06.2009. 13:09 ] @
U toku je promotivna pred-prodaja

Windows 7 Home Premium za € 35,55 (!!!!!!)

^ Ovo gore je "The Best Deal" za € 156.- Windows Vista Ultimate SP1 + Besplatan Windows 7 Ultimate (kad izađe)

[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 29.06.2009. u 14:22 GMT+1]
[ Daniel Fat @ 29.06.2009. 16:29 ] @
Neka, ja ću "narodnu verziju".
[ Catch 22 @ 29.06.2009. 19:48 ] @
^ Koliko sam pročitao po raznim forumima možda je neće ni biti, kao ni MS Office 2010(?!?)

Citat:
... I used to be much more excited about every new fart coming from MS direction and every new gadget... Used to be able to pirate Windows and Office with no difficulty... Win7 and future Offices will be IMPOSSIBLE to pirate. Anyone who thinks otherwise is a fool. Nobody can crack 4096bit encryption... nobody can break into a bank digitally... nobody will be able to crack software in the far-future. And I know more about cracking than 99% of you reading this then I'd save my breath with the "everything is crackable" debate. Nothing is crackable when you have hardware encryption assistance (portion of running code is impossible to trace as it runs in a black box and it will self-destruct the moment it recognizes that you're tampering with it physically or software-wise i.e. trying to analyze input/output or feeding it invalid=cryptographically-unsigned data)... Slower than direct-access to the CPU? Not really..Not when you have 128-cores on future CPU platforms...
[ Ixtis @ 29.06.2009. 19:55 ] @
Citat:
Catch 22: ^ Koliko sam pročitao po raznim forumima možda je neće ni biti, kao ni MS Office 2010(?!?)
:D

A ti kao veruješ u to!?
[ Catch 22 @ 29.06.2009. 20:07 ] @
^ Nemam ja tu šta da verujem / ne verujem, samo prenosim neke komentare...

[att_img]

PS
Ono što pouzdano znam je da npr. već postoji veliki broj novijih notebook modela na kojima je instalacija "narodne Viste" zaludan posao...
[ MladenIsakovic @ 29.06.2009. 20:15 ] @
Tako su govorili za svaki Windows, pa znamo šta je od svega bilo.
Mislim da smo već prostudirali da se Microsoftu ama nikako ne isplati da onemogući piratizaciju svog OS-a. Jeste da je konkurencija lošija, pa možda i kupus, ali - besplatan kupus, za džaba.
[ Nedeljko @ 29.06.2009. 20:55 ] @
Definitivno mi nije jasno kako bi se tu kriptografija mogla primeniti. Da bi program mogao da se izvrši, računar mora da može da ga otključa, a onda se program može distribuirati u otključanom obliku. To su ćorava posla.

Ono što je moguće, to je digitalan potpis, da ja znam da imam originalan neizmenjen/neoštećen MS-ov softver, a te priče kako će neko da udesi da nešto možeš da vidiš, ali da ne možeš da pribeležiš šta si video su zamajavanja.
[ Nedeljko @ 29.06.2009. 22:03 ] @
Citat:
MladenIsakovic: Tako su govorili za svaki Windows, pa znamo šta je od svega bilo.
Mislim da smo već prostudirali da se Microsoftu ama nikako ne isplati da onemogući piratizaciju svog OS-a. Jeste da je konkurencija lošija, pa možda i kupus, ali - besplatan kupus, za džaba.

Da su govorili za svaki Windows, to je tačno, ali sumnjam da im se ne isplati. Druga je stvar što je takvo nešto neostvarivo.

Zamisli da hoćeš da prodaješ knjigu, koju će čitalac moći da čita, ali tako da ne može da pribeleži šta je pročitao. Besmislica!
[ calimero @ 29.08.2009. 19:17 ] @
Citat:
64-bitni Windows NT je radio na DEC/Digital Alfi jos od sredine devedesetih i bio je jedan od 2 glavna OS-a koji su se koristili na istoj i poprilicno uzdrmao Unix trziste na Alfi. Microsoft je momentalno podrzao Alpha-u kao bitnu platformu kada je ona izasla - i to sto je Alpha propala kao sistem nema veze sa Microsoftom (koji je istu podrzavao i to od samog starta)

"“Well, not quite,” Dufresne writes, “I’m an old DECcie, so I have some inside info on this. ...

So, Cutler walked down the street to Microsoft and offered them Mica which became NT. Later DEC sued MS and, in an out of court settlement, got royalties for the filched technology. Part of the deal included targeting NT (back) onto the Alpha platform."

http://www.roughlydrafted.com/...-how-microsoft-got-windows-nt/

lepo od tebe dimkovicu sto si napisao HE-AAC implementaciju, evo: "bravo" ! (mada i dalje ne vidim kakve to veze ima sa tvojim stavovima u vezi linuxa i opensourcea uopste... i lepo je sto si propagirao svoj rad :))
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2009. 19:29 ] @
Roughlydrafted je vrlo kredibilan izvor za bilo sta sto ima veze sa Microsoftom - Apple zealotski sajt, eno na naslovnoj strani predstavljaju svog boga Jobsa kao leoparda - ti njih zaista uzimas za ozbiljno? ;-)

Citat:

lepo od tebe dimkovicu sto si napisao HE-AAC implementaciju, evo: "bravo" ! (mada i dalje ne vidim kakve to veze ima sa tvojim stavovima u vezi linuxa i opensourcea uopste... i lepo je sto si propagirao svoj rad :))

Koliko se secam, ti si rekao da se nadas da neces morati dugo da cekas da ja i neki meni slicni "odemo iz IT industrije" u penziju kako bi ona napredovala - na sta sam te ja vrlo jasno pitao cime si ti zaduzio IT industriju da mozes da se tako ponasas prema sagovornicima.

Evo citat:

Citat:
calimero

Hvala sto si me podsetio sta sam ja radio u proslosti - nije trebalo, ali nesto mi se cini da to nije odgovor na moje pitanje - a tebi? :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2009. 20:10 ] @
Cisto da ostali citaoci foruma vide odakle calimero izvlaci citate:

[ degojs @ 29.08.2009. 21:50 ] @
Hehehe.. otkud uopšte ideja da porede taj novi OSX i Win7 po ceni? Koliko čitam blogove, taj novi OSX je u biti kao neki Service Pack na Windowsu, a ne sećam se da MS naplaćuje iste..

Jbte, Steva-Životinja :)
[ MladenIsakovic @ 30.08.2009. 02:06 ] @
Hehehehe, slika je za medalju, 10 bambija za Stevu Džobsa, sad kad ne pado' sa stolice
[ pri3rak @ 30.08.2009. 06:32 ] @
I sad nek neko kaze da nisu sektasi :)))
[ icobh @ 30.08.2009. 07:30 ] @
A još je jače kad kliknete na Stivija, otvori se veća slika ali sâm njen naziv je još jedno iznenađenje...

[Ovu poruku je menjao icobh dana 30.08.2009. u 09:31 GMT+1]
[ combuster @ 30.08.2009. 07:57 ] @
Lik je heroj jbt :D