koliko ja znam funkcija horne je sledeca: 1.da "pojacha" zvuk
2.da usmeri zvuk(prvenstveno mislim na hf horne)
E sad usmerenost zvuka u prostoru prvenstveno zavisi od frekvencije shto je visha to je i zvuk usmereniji(do teoretske uz granice co2 molekula)
zvucnik koji u dvosistemskoj kutiji reprodukuje nizi deo spektra (a nemamo nameru da ga stavljamo u hornu) ,samim tim gubimo mogucnost da hornom kontrolisemo njegovu usmerenost u prostoru...zato (a i iz jos nekih razloga kao sto je velicina zvucnika10,12,15..icha i velicine njegovog kalema,materijala....) taj zvucnik moze da svira do odredjene frekvencije sa teznjom ka linearnoj reprodukciji,a sto je visha frekvencija to je i veca usmerenost zvuka ali i shto je manja velicina membrane to je i shira disperzija(priblizava se tackastom izvoru).....
ZBOG ovog moramo da stavimo reznu frekvenciju shto je nize moguce (mislim na hornu sa HF driverom) jer iznad te frekvencije zvuk za odredjeni zvucnik biva usmeren(ako zanemarimo i kriterijum nelinearnosti reprodukcije odredjenih freq za postavljanje rezne freq)
E sad nadam se da je ovo do sad jasno
Dokle ce nisko moci da se reze ta horna zavisi od samog drivera kao i od konstrukcije horne.Ako vec imamo driver koji moze da reprodikuje recimo preko 1000hz horna za njega mora(ako rezemo od te frekvencije) da ima odgovarajucu dubinu,velicinu usta kao i zeljeni ugao zracenja,a to sve zavisi od fizike zvucnih talasa ,znaci mora da ima odredjenu dubinu,da bi dala adekvatnu akusticku impedancu membrani drajvera znaci ako je temperatura 30c brzina zvuka je 349m/s talasna duzina talasa od 1000hz je 34,9cm ,(podrazumevajuci da ce horna svirati u slobodnom prostoru i to sama) dobijamo da bi horna za konkretni driver trebala da bude duboka oko 35cm(govorim o idealnoj horni) ,disperzija najvise zavisi od prve ekspanzije u samoj horni(obicno ako hocemo veci broj zvucnika da redjamo horinzotalno uzimamo hornu sa manjom horizontalnom disperzijom da bi smo mogli da stavimo veci broj zvucnika i da svaki pokriva svoj deo prostora ,bez interferencije sa drugim)
Jos je vazno da znas da ako se dva zvucnika nalaze blize od jedne talasne duzine (od centra do centra) onda se oni idealno kupluju(pod uslovom da su iste konstrukcije) tako da ce se imati maksimalno pojachanje zvuka,a iznad sve slabije dok na kraju ne ostane samo 3db pojacanja zbog samog dupliranja snage pojacala.a ako postoji interferencija onda ce se na nekim mestima i oduzimati....
Osnovne konstrukcije horni za hf su CD(constant directivity) i radial horne ima jos nekih zastupljenih (i ima u line arrayima plane wave guide) o njihovim osobenostima googlajte mrzi me da kucam.
znaci idealno bi bilo da jedan zvucnik moze da reprodukuje ceo spektar pa da ga spakujemo u odgovarajucu hornu i milina (imamo zeljeni ugao zracenja ,nismo sekli u sred vokalnog podrucja ,savrsena koherencija....)
Evo jednog zanimljivog skoro idealnog zvucnika
http://bmspro.com/Specificatio..._coaxial_technical_info.0.html
Da imam tih para ne bi se mnogo razmishljao
Klasicni driveri su kompresioni shto ce reci imaju manu povrsinu izlaza nego povrsinu membrane ,shto je taj odnos veci to je i driver efikasniji(uz konstantan magnetni flux oko kalema i velicinu kalema) ali su i izoblicenja veca tako da je svud
zvuk stvar kompromisa
Dvoincni driveri(misli se na dijametar izlaza) obicno imaju 76mm kalemove moze i 100mm ali oni imaju problem da zbog inertnosti membrane lose reprodukuju visoke tonove a na nizim mogu takodje da zvuche loshe zbog velike kompresije(opet je sve stvar kompromisa) jos ako se stavi na CD hornu bice jos losiji Hf odziv.
znaci idealno bi bilo da imamo shto manju membranu(kalem) a shto nizu reznu frekvenciju uz shto vecu efikasnost i izdrzljivost pa se koliko ja vidim po sajtovima proizvodjaca vodi trka bash oko takvih drivera
Pogledajte kakvi driveri ulaze u sastav JBL vrx ili na primer RCf NX kutija i na koliko se rezu....
Nemogu da kucam vishe ajd pozdrav
Shta mislish zashto u line array kutijama ima onoliko drivera? i zasto onoliko kutija uopste stavljaju?