[ igracc @ 08.06.2009. 17:25 ] @
Pozdrav
Imam pitanje za sve cenjene Flash-ere. S obzirom da se gomila flash templata moze naci na netu. Da li ja na primer mogu da template malo prepravim, povezem, znaci prilagodim naruciocu, i da isti naplatim. Znaci interesuje me sta se desava sa nem pojma autorskim pravima ili tako nesto. Ima li neka caka, ili se moze slobodno skinuti, malo prepraviti, i naplatiti.................
[ StarCraft @ 08.06.2009. 21:06 ] @
Mislim... možeš ti da radiš šta hoćeš :)
Ne znam šta da ti kažem. :)

Ako prepravljaš templejte, onda u neku ruku imaš opravdanje da ga naplatiš. Mada ja mislim da fla možeš da dobiješ samo kod nekih besplatnih templejata, a ove ostale moraš da dekompajliraš pa da ih trejsuješ... Pritom je moguće da prilikom ponovnog kompajliranja nećeš dobiti egzaktnu kopiju originalnog templejta. Hoću da kažem, dekompajliranje nije 100% egzaktno.

Nem pojma... ljudi obično potpisuju svoje templejte, samo treba naći GDE :)
Mislim, nisu to neki ozbiljni softveri pa da neko može da ih zaštiti, samim tim mislim i da se autori ne nadaju previše da će im templejt biti nešto naročito "bezbedan" od krekovanja :)
[ deepwhite @ 11.06.2009. 11:56 ] @
Postoji veliki problem ako radis za stranca, i dodjes u situaciju da vlasnik originalnog sajta/templejta kontaktira tvog klijenta ili te na neki drugi nacin obelezi kao nekoga ko je "ukrao" nesto. Imaces problem u buducem poslovanju i sl.
Ovo znam iz iskustva jednog mog prijatelja koji je morao posle da pravi cuda da bi spasao biznis. Logiku i programski deo mozes da koristis ali dobro pazi gde stoje koji elementi i da li ce to biti prepoznatljivo na prvi pogled. Ne treba puno truda da se templejt izmeni do neprepoznatljivosti pa obrati paznju na to.
[ MOHOK7 @ 11.06.2009. 16:31 ] @
Imas besplatne templejte njih mozes da koristis i one koje bi trebalo platiti i obicno nisu narocito skupi.
Pametnije je platiti ako ti je klijent " dostupan" znaci u nekoj normalnoj zemlji gde sudovi funkcionisu ima da ga oderu ko zeca ako im se samo pruzi prilika.
Ovde po Evropama svi odreda imaju "pravno osiguranje" i tuzba ih u tom slucaju nista ne kosta samo treba da nazovu.
Na opomenu koja ide redovito prije tuzbe stavljaju po nekoliko hiljada EUR ako to ne platis onda ide sudski proces pa se ti misli dal ti se isplati da te gule ostatak zivota za sitnice.
Odnos koristi i rizika kod takve kradje je vise nego drastican pa se odluci. Osim toga ako vec krades onda kradi tako da te ne mogu pograbiti :-)
Kako bi se ti osecao da si ulozio trud i vreme da napravis nesto valjano i onda dodju tipovi i sve ti pokradu?
Piraterija je kaznjiva.
Pozdrav i postovanje s ove strane Alpa
MOHOK