[ misaiznisa @ 09.06.2009. 17:59 ] @
1. Da li jedan web sajt (u ovom slucaju news portal) moze svoje autorske vesti i priloge da prosledjuje stampanim i elektronskim medijima u Srbiji i da tu uslugu naplacuje (ako mediji prihvate ponudu)?
News portal priprema i izdaje privatna agencija (status preduzetnika).

2. Da li je bilo kojim zakonom u Srbiji regulisan status web sajta?

Hvala!
[ srlexic @ 10.06.2009. 14:54 ] @
1. Apsolutno. Pogledaj strane news-portale, svaki portal ispod vesti ima ''Restrictions'', a NY Times i sl. imaju mogućnost licenciranja vesti sa njihovog sajta. E sad, ova strategija teško da može da prođe u Srbiji, možda je efektivnije za internet poslovanje da razmišljaš o nekoj vrsti widget-advertajzinga

2. Naravno da ne
[ misaiznisa @ 10.06.2009. 15:18 ] @
srlexic hvala na odgovoru!

Inace, ista pitanja, u molbi za tumacenje, prosledio sam Ministarstvu za telekomunikacije i informaticko drustvo,
Sektor za informaciono društvo. Na njihovom sajtu - u odeljku Kontaktiraje Sektore pise:
Sektor za informaciono društvo
Mr Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministarke za informaciono društvo
Nemanjina 22 - 26
Beograd, Srbija
Tel: +381 11 20 20 072
Fax: +381 11 20 20 066
e-mail: [email protected]

Prosledio ja e-mail, a dobio ovaj odgovor!!!:
Isporuka poruke sledećim primaocima ili listama distribucije nije uspela:
[email protected]
E-adresa primaoca nije pronađena u sistemu e-pošte primaoca. Microsoft Exchange neće pokušati da ponovo isporuči ovu poruku. Proverite e-adresu primaoca i pokušajte da ponovo pošaljete ovu poruku ili administratoru sistema obezbedite sledeći dijagnostički tekst.

----------------------------------------------------

Od sutra do kraja meseca prosledjivacu eksluzivne vesti stampanim i elektronskim medijima besplatno, pa ako hoce posle toga - neka plate.
No, kako si u pravu kada kazes ova strategija tesko da može da prodje u Srbiji, ova proba me nece nista kostati a vec sam poceo da razmisljam o nekoj semi widget-advertajzinga. Hvala na savetu!
Pozdrav!
[ frenne @ 26.06.2009. 13:00 ] @
1. naravno da mozes da ugovoris preuzimanje vesti od strane odredjenog tv ili novinskih medija. poslovni odnos treba sto preciznije odrediti kako bi se znalo sta i kako se preuzima. Ono sto moze biti problem jeste preradjivanje vesti koje ti postavis na sajtu. primera radi: pogledam vest i na tu istu temu napisem svoj tekst. U ovom slucaju nema povrede autorskih prava.
moj predlog je da napravis portal sa restricted users, te da registraciju naplacujes. Registracijom na portal, korisnik stice pravo da u potpunosti preuzima vesti sa tvog sajta, po sistemu copy/paste uz navodjenje izvora.

2. pravo je veoma fleksibilno tako da se sve moze tumaciti tako i pravni status web sajta. BTW .. uskoro treba da bude usvojen Zakon o elektronskom dokumentu.
[ websurfer @ 27.11.2009. 21:46 ] @
Citat:
frenne:  BTW .. uskoro treba da bude usvojen Zakon o elektronskom dokumentu.


Ukratko - sta regulise taj zakon, na sta se tacno odnosi?
[ websurfer @ 27.11.2009. 22:03 ] @
@misaiznisa
Jel sajt jos uvek u finkciji posto se ne ucitava?
[ websurfer @ 28.11.2009. 11:50 ] @
Da li ovo u citatu vazi i za sajtove tj za sajt koji prikazuje svoje vesti (dakle ne citate tudjih vesti), tj da li se takav sajt mora registrovati u registar javnih glasila Srbije ili ne? Pitam posto u ovoj zemlji nista vise nije nemoguce:

Citat:
Potvrda o registrovanom domenu za potrebe registracije javnih glasila
Beograd 12.11.2009 - Agencija za Privredne registre Republike Srbije (APR) i Registar nacionalnog Internet domena Republike Srbije (RNIDS) su postigli dogovor oko dokumenta kojim se dokazuje posedovanje Internet domena u postupku registracije medija u Registar javnih glasila Srbije.

Kao dokument dovoljan i potreban da bi javno glasilo dokazalo svoju prisutnost na Internetu prihvata se odštampan ekran koji je dobijen kao rezultat Whois upita na bazu RNIDS-a overen pečatom javnog glasila. Whois upit je moguće pokrenuti sa sajta www.rnids.rs.

Na ovaj način APR i RNIDS omogućuju javnim glasilima da svoju registraciju u Registru javnih glasila Srbije obave brže, bez dodatnih troškova za vađenje potvrde o registraciji domena, ne gubeći vreme za naručivanje i preuzimanje potvrde, jer se podatak o registrovanom Internet domenu jednostavno odštampa iz baze RNIDS-a.


Citat je iz teme:
www.elitesecurity.org/t381541-Jos-jedan-korak-susret-Evropi

Citat:
misaiznisa

1. Da li jedan web sajt (u ovom slucaju news portal) moze svoje autorske vesti i priloge da prosledjuje stampanim i elektronskim medijima u Srbiji i da tu uslugu naplacuje (ako mediji prihvate ponudu)?
News portal priprema i izdaje privatna agencija (status preduzetnika).

2. Da li je bilo kojim zakonom u Srbiji regulisan status web sajta?

Hvala!


Da li je bitno koja je registrovana pretezna sifra delatnosti ili to nije vazno?