|
[ milas @ 12.06.2009. 20:29 ] @
| Koji foto-aparat mi preporucujete u entry-level DSLR klasi? Do sada sam imao, ultra-compact i
ultra-zoom aparate i jednostavno svi prave veoma lose fotografije, pre svega zbog prevelikog
suma kod visokih ISO vrednosti. Gledao sam Canon 500D i ovaj novi Nikon 5000D su odlicni, medjutim
to je malo iznad mog cenovnog ranga! Budzet mi je ogranicen na 500-600e (max).
Gledao sam i Canon G10 (iako nije DSLR), pravi dosta lose fotografije za moj ukus. |
[ StORM48 @ 12.06.2009. 21:10 ] @
Canon EOS 1000D ili (još bolje) Canon EOS 450D, ako možeš toliko da se pružiš. Oba se mogu kupiti u povoljnoj "kit" varijanti sa EF-S 18-55 IS objektivom.
Canon EOS 500D i Nikon D5000 su preskupi mali aparati. Za njihovu cenu možeš da uzmeš daleko ozbiljniji Canon EOS 40D.
Pozdrav
[ Nebojsa Milanovic @ 12.06.2009. 21:53 ] @
Ako misliš da je G 10 loš, onda je jasno da ti treba DSLR.
Ako još uvek nisi siguran, evo šta on može:
100% crop
Što se tiče DSLR, ne bih išao ispod 500 D ili D 5000
[ milas @ 12.06.2009. 22:28 ] @
Pa ne pravi ovaj G10 tako lose fotke uopste! Ja sam gledao review na dpreview.com, medjutim tamo je dosta lose ocenjen a i prilozene sample fotografije nisu bile uopste dobre (dosta suma, itd.). Mislim da je na nekom njihovom testu pre nekoliko meseci prvo mesto bio Canon S1 IS, ali ni on nije bas kako treba (veliki zum, mali senzor, dosta suma). Canon 450D deluje zanimljivo, ali ono sto vidim je da nema video ?
[ Nebojsa Milanovic @ 12.06.2009. 22:53 ] @
Bila je već priča ovde o kvalitetu sample slika na DPR, neko će ti je možda ponoviti
Razmisli još jednom šta misliš da je najbolje za tebe, naročito ako želiš video
[ kintec @ 13.06.2009. 00:19 ] @
G10 je tata i mama..ali za ljude koji znaju sta je fotografija. Na zalost, nisam probao LX3, pa nisam poredio, ali G10 me je odusevo. Cak je i onaj prcoljak od trazila upotrebljiv, prosto covek ima filing kao da je u pitanju mini dSLR + sto moze canon blic da mu se metne. Nikonov P6000 nije ostavio takav utisak na mene. Daklem, ti aparati su namenjeni pre svega fotografima koji ne zele uvek sa sobom da tegle D3 na pr i gomilu stakala, ili 1DsmkIII, a opet ne mogu da budu bez nekakvog aparata.
Sto se tice aparata za pocetnike koji bi zeleli vise, takodje preporucujem 1000D ili jos bolje 450D, sa 18-55IS i 55-250IS. Igrao sam se na kratko sa tom kombinacijom, i naprosto sam bio odusevljen odnosu kvaliteta/tezine :) tj ne vidim nikakvu prepreku da covek non stop to nosi sa sobom, nije tesko, sto je vrlo bitno za jednog foto amatera- barem po meni. A i takodje se sa tom kombinacikom mogu odraditi i neki ozbljniji profesionalni poslovi, bez problema.
Sto se nikona D5000 tice, takodje odlican aparat, pokretan ekran i video otkrivaju jednu novu dimenziju, pogotovo sto nikon ima i 35mm 1.8G objektiv koji u paketu sa tim aparatom pruza neverovatne mogucnosti, ali rlno, to je sve jos uvek preskupo- barem po meni.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.06.2009. 00:33 ] @
Citat: kintec: G10 je tata i mama..ali za ljude koji znaju sta je fotografija. Na zalost, nisam probao LX3, pa nisam poredio
;)
(bez obrade naravno)
[ milas @ 13.06.2009. 11:42 ] @
Cini mi se da LX3 pravi losije fotografije od G10. Hm...tezak izbor, cini mi se da je za iste pare bolji izbor 1000D nego G10, a jos i vise 450D, koji doduse jeste skuplji ?
[ Zarko Silic @ 13.06.2009. 11:48 ] @
G10 je dobar aparat, ali treba znati s njim raditi. Iam par bubica.
[ s i r o m a @ 13.06.2009. 12:20 ] @
za cenovni okvir koji si naveo (500-600e) ubedljivo naj varijaanta ti je nikon d80 (vec srednja dslr klasa) koji je 520e telo + kupis za 100 ili manje evra neki polovan malo koriscen 18-55 objektiv uz koji ti i nije obavezna toliko vr stabilizacija jer je i uvecanje relativno malo (3x) dok ne kupis neki ozbiljniji objektiv
ako ces jeftinije onda ti je perfektan izbor nikon d40 od samo 370e - slike pravi za klasu jace od bilo kog kompakta ili prosumera ...
ne preporucujem canon (licni stav) zbog 'ladnih boja preispoljenog vestackog kontrasta i nikakvih senki a ako obracas paznju na boje onda umesto ovih nikona idi na neki olympus entry dslr ili vec sta ti je cenom odgovarajuce ...
oli je (uvek) nesto posebno i to prevshodno zbog svojevrsne filozofije gradnje ...
a da
ne gledaj sta je kod dslr-a entry level - gledaj da najvise dobijes za pare
ionako svi pucaju u p ili s/a modu gde sam aparat meri i odradjuje sve a ti samo eventualno malo to korigujes - te ti je zato i ubedljivo najbolja kupovina d80 jer najvise dobijas u odnosu cena/kvalitet a posto ne verujem da pare nalazis na ulici a niti da si preterano raspolozen da placas foto aparat onako nov cim izadje sa preteranom "napucanom" cenom ...
[ StORM48 @ 13.06.2009. 12:30 ] @
Koliko si fotki usnimio sa D80?
Citat: Nebojsa Milanovic: Bila je već priča ovde o kvalitetu sample slika na DPR, neko će ti je možda ponoviti
Tu sam!
Uvek i svuda ću reći - najbolji deo DPR testova je uvodni deo sa snimcima aparata iz svih uglova i pregledom menija, kao i specifikacija. Ostalo je čist trash.
Pozdrav
P.S. Biću tako kvaran, pa ću Nebojši ostaviti da prokomentariše "veštački kontrast i boje" na Canonu 
[ Ivand @ 13.06.2009. 14:36 ] @
Storm nije ok da napises nesto tako.
Ostatak testa je uglavnom subjektivni osecaj koji testirana sprava ostavi na autora.
Od "lezanja" u ruci do "crtanja" objektiva i "napucanosti" boja. To je, dakle, sve samo subjektivni osecaj dakle licno misljenje i zakljucci. Pa ga tako i treba posmatrati, ali stvarno nije ok, pljunuti na taj nacin po necijem misljenju - pa makar bilo i pogresno.
[ beske @ 13.06.2009. 15:26 ] @
Citat: s i r o m a: ne preporucujem canon ( licni stav) zbog 'ladnih boja preispoljenog vestackog kontrasta i nikakvih senki...
Kad je vec rec o licnom stavu...
Hoces biti ljubazan da ga pojasnis?
Ziv nisam da ovo cujem...
[ StORM48 @ 13.06.2009. 15:33 ] @
Citat: Ivand: Storm nije ok da napises nesto tako.
Ostatak testa je uglavnom subjektivni osecaj koji testirana sprava ostavi na autora.
Žao mi je, ali DPR testovi su i vredni upravo zbog tog teksta. Ja tekst i ne pljujem. Pljujem onaj deo na kraju - sempl fotke koje su nereprezentativno đubre nedostojno ostatka testa. Pokazuju sve i ne pokazuju ništa. Ljudi zbog tih fotki nemaju uvid u kvalitet pojedinačnih delova opreme i njihovom poređenju sa starijom generacijom ili konkurentskim modelom.
To je ceo vic. Onaj deo koji poredi šum, detalje itd je OK, ali primeri fotki su - strašni. Ni jedna jedina nije snimljena po nekom pravilu, već su u pitanju obični snapshotovi, koji ne omogućavaju da neki objektivi ili telo uporedim sa nekim drugim, osim kada su u pitanju one laboratorijske sličice. Prosto, fotografije ne prate tekst. Kao da su unajmili pekara* da uradi test set za njih i onda ga prilepili uz tekst.
Tako se često viđa neko dvorištance u hladovini pri testu jednog tela, a onda neko šljašteće podnevno sunce, koje izbija oči sa stakla zgrade u nekom drugom testu. Izvini, ali treba biti diletant pa tako raditi test fotke.
Pozdrav
*uz dužno poštovanje prema pekarima
[ s i r o m a @ 13.06.2009. 19:11 ] @
zaista fotke na dpreview nisu bas toliko merodavne
probajte pre na cameralabs.com njih mnogo vise cenim
@beske
pa to je lican stav
sto uopste ne mora da znaci da na prvi pogled gledano tehnicki fotke na kenonu nisu u redu - cak sta vise (tehnicki)
dok je drugi subjektivni utisak sasvim drugaciji - to ti je nesto kao ono kad slusas muziku i ocenjujes kutije (zvucnike) svako ima svoj subjektivni osecaj
e tako se meni boje kenona ne svidjaju
licno sam misljenja da je oli mnoooooooooogo bolji - em sto su prirodnije em lepse zivlje more vivid .....
[ kintec @ 13.06.2009. 19:15 ] @
Oly ima prelepo prenapucane boje- istina. :)
[ StORM48 @ 13.06.2009. 19:28 ] @
Tako "prirodne boje" je moguće dobiti u PS-u vrlo lako...> IMAGE>ADJUST>HUE/SATURATION, pa onda SATURATION drkneš na +100% i eto - skoro da su "prirodne"
Pozdrav
[ beske @ 13.06.2009. 19:56 ] @
Citat: s i r o m a: ...to ti je nesto kao ono kad slusas muziku i ocenjujes kutije (zvucnike) svako ima svoj subjektivni osecaj
e tako se meni boje kenona ne svidjaju
licno sam misljenja da je oli mnoooooooooogo bolji - em sto su prirodnije em lepse zivlje more vivid .....
Stara je ona, "o ukusima ne vredi raspravljati", ali...
Ovo sto si rekao je ravno onome "slusas muziku i ocenjujes kutije", a "imas" preko 60 godina, vec si polugluv, nit' znas sta slusas, ni sta cujes, ali znas da filozofiras i nalazis mane kao da si u najmanju ruku dirigent.
Pozz
[ dzura @ 13.06.2009. 20:44 ] @
@Milas
Dakle, zakljucak je da kupis bilo koji aparat koji ima cip od barem 16x24 mm. Slike sa bilo kog drugog aparata, tj sa cipa od koji ima povrsinu od oko 1 cm2 ne mogu da budu ni nalik DSLR-u. A to Nikon-Canon je stara prica i u to ne bi ulazio. Najgore sto mozes da napravis je da slusas on-line strucnjake, poput ovih sto su im horizonti i ispred i iza nosa, oni ce naci stotine glupih argumenata zasto ovo, a ne ono. jel starija kokoska ili jaje itd...
Na forumu se zna ko ima Nikon, a ko Canon i to je sportko nadmetanje, sto recima, sto slikama, ali to je vec visi nivo... ajd prvo kupi aparat, uslikaj nesto pa da diskutujemo o tvojim fotkama (i ne samo tvojim naravno), pre toga je stvarno besmisleno...
Pozdrav
[ beske @ 13.06.2009. 21:00 ] @
Citat: dzura: Na forumu se zna ko ima Nikon, a ko Canon i to je sportko nadmetanje, sto recima, sto slikama, ali to je vec visi nivo... ;)
Cista esencija . Kao i obicno kada je od Dzure. Samo nas "dirigent" to nije razumeo.
Pozz
p.s.
Citat: dzura: ...zakljucak je da kupis bilo koji aparat koji ima cip od barem 16x24 mm.
Samo mala ispravka - bilo koji aparat koji ima cip od barem 36x24mm*
* šala mala
[ s i r o m a @ 13.06.2009. 23:40 ] @
ja sam dao svoje vidjenje i nadam se pomogao pri odlucivanju
a vi umesto da se jedite ovde sto ne uradite nesto i dokazete se na www kad ste vec toliki znalci i popravite ionako katastrofalno los polozaj srpske fotografije
pokusajte
sve je stvar glave i onoga sta ima u njoj
samoooooo
tamo nema "ja tebe serdare a ti mene ..." vec se vrednuje nesto posebno ono kao sveopste koje ili imam ili nemate ...
najbolje neka decko uzme olija zbog prelepih boja
valjda jos uvek ima onaj dslr komplet sa palacinka (pancake) objeltivom i prelepom koznom futrolom za 600e - koji em sto je lagan nego i preeeeeeelepo izgleda (kind of retro) em fotke ispadaju boli glava ...
Citat: But of course this lens isn't necessarily just about optical quality, it's also about being the ultimate in portability and discretion. Indeed when combined with the E-420, it perhaps come closest in philosophy to the lightweight, unobtrusive 'street-shooter' than any digital camera system currently available aside from the Leica M8, and at a price far more accessible to the average photographer. Indeed it has to be said that us photographers here in the DPReview studios have really rather enjoyed using this lens; it certainly makes a refreshing change from bulky SLR bodies and large zoom lenses. Ultimately this is the 25mm F2.8's strongest selling point; on those compact Olympus bodies it gives a proper DSLR system which can fit into a coat pocket, and which is sufficiently lightweight and unobtrusive to carry around all day, every day without a second thought.
[ mokelet @ 14.06.2009. 01:35 ] @
@Milas
Zavisi koliko ozbiljno planiraš da se baviš fotografijom. Meni je recimo, kao naprednom amateru, bio dovoljan (za početak) polovan Canon 350D sa 18-55 objektivom (bez IS). Sada merkam neki ozbiljniji objektiv (ovaj je dno dna, dosta se muči sa fokusom, ali nisam bio lenj pa sam se izveštio sa manuelnim fokusiranjem), ali samim telom sam u principu zadovoljan. OK sam prošao sa cenom (160 evra sam platio), dakle nisam puno investirao u startu, ali smatram da mi za početak više odgovara da puknem pare za neki L objektiv sa kojim ću više postignuti u kombinaciji sa ovim telom nego da sam uzeo kombinaciju nekog novijeg tela sa kit objektivom. Kasnije mi ostaje nov objektiv dok ću staro telo prodati (pa makar i za 100 evra, neću biti u velikom gubitku nego da sam kupio novije telo kome cena brže pada) i nabaviti novo telo. Do tada će, bogu hvala, proraditi i PayPal u Srbiji :-)
Dakle, moje iskustvo je STROGO bilo ograničeno budžetom, pa ga takvim i posmatrajte :-)
Pozdrav!
[ milas @ 14.06.2009. 11:26 ] @
@dzura: A koji su to aparati koji imaju cip od barem 16x24 mm, a da kostaju oko 500-600e ?
@mokelet: da, i ja tek ulazim u ozbiljinije fotografske vode, nabavio sam gomilu knjiga i tutorijala,
i jos mi fali dobar aparat ;-). A sto se tice objektiva, reci mi kakvi su objektivi koji dolaze u standardnom kit-u sa ovim aparatima, D60, 450D, 1000D, ... ?
Da imam veci budzet bez razmisljanja bih uzeo Nikon D5000 ili Canon 500D, ali s obzirom da nemam toliko para moram napraviti neki kompromis, a voleo bih da to ne bude na ustrb kvaliteta fotografije, bar sto se tice suma. I ovaj Canon G10 me sada kopka takodje, ali pretpostavljam da je za te pare ipak bolje uzeti N D60 ili C 1000D? A sta mislite o Canon S1 IS u poredjenju sa G10, on ima i HD i CMOS senzor ?
Takodje me zanima sta mislite o Sony-jima A200, A300, A350 u ovom rangu ?
[Ovu poruku je menjao milas dana 14.06.2009. u 12:38 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 14.06.2009. 11:43 ] @
Citat: I ovaj Canon G10 me sada kopka takodje, ali pretpostavljam da je za te pare ipak bolje uzeti N D60 ili C 1000D?
To ne treba da se poredi, to su babe i žabe.
Citat: A sta mislite o Canon S1 IS u poredjenju sa G10, on ima i HD i CMOS senzor ?
Skoro babe i žabe.
Citat: Takodje me zanima sta mislite o Sony-jima A200, A300, A350 u ovom rangu ?
Zaobiđi.
[ dzura @ 14.06.2009. 12:29 ] @
Citat: milas: @dzura: A koji su to aparati koji imaju cip od barem 16x24 mm, a da kostaju oko 500-600e ?
Na pocetku si napisao da hoces DSLR. Svi DSLR-ovi (osim Olympusa koji ima Mitsubishijev chip) imaju barem 16x24 mm, tako da je ovo pitanje neumesno. Koliko mi je poznato ima DSLR-ova za 500-600 evra, sto novih, sto polovnih. Pa biraj sto ti srcu drago.
Porediti prosumer sa DSLR-om je smesno. Prosumeri, osim Sigme, svi imaju male cipove koji se ugradjuju u Ixus ili slicne aparate, sa nesto boljom optikom, to je sve. Sto se tice objektiva i najdrljaviji 18-55 bilo kog proizvodjaca na DSLR telu daje bolju sliku, nego najbolji prosumer...
[ milas @ 14.06.2009. 12:45 ] @
U redu, hvala na odgovorima! I izvinite sto postavljam neumesna pitanja i mesam babe i zabe!! Ovde sam upravo i dosao da saznam o tim stvarima, nisam znao da sam nabasao na doktorante fotografije!
[ beske @ 14.06.2009. 13:04 ] @
@milas
sto se tebe i tvoje kupovine tice, ova tema je komotno mogla biti zakljucana odmah posle prvog StORM-ovog odgovora.
posto nije...
Canon EOS 1000D Kit 18-55 IS cca.490 EUR
Canon EOS 450D Kit 18-55mm IS cca.620 EUR
Nikon D60 kit AF-S DX Nikkor 18-55mm 3.5-5.6 VR cca.500 EUR
Nikon D40x kit 18-55mm cca.530 EUR
a obzirom da ovde imas i preporuke od jednog vrsnog znalca iz ove oblasti, coveka koji zna da proceni sta su 'ladne boje, preispoljen vestacki kontrast, nikakve senke(???) a pri tom je i istancanog sluha...
Olympus E-420 kit 14-42mm cca.480 EUR
Olympus E-420 dupli zoom kit (14-42mm + 40-150mm) cca.600 EUR
Olympus E-510 kit 14-42mm cca.620 EUR
Po pitanju Sony-a si dovoljno cuo od Nebojse, ali ako ti to ne znaci (a trebalo bi)
Sony Alpha DSLR-A300 kit 18-70mm cca. 520 EUR
Sony Alpha DSLR-A200 kit 18-70mm i 75-300mm cca.600 EUR
Izbor je samo tvoj.
Pozz
p.s. ovo...
Citat: milas: ...nisam znao da sam nabasao na doktorante fotografije!
...izbegavaj. Ne treba ti to. Znas sta svaka ovako ispisana glupost sobom nosi...
EDIT:Typo
[Ovu poruku je menjao beske dana 14.06.2009. u 14:30 GMT+1]
[ priest77 @ 14.06.2009. 14:24 ] @
Samo jedno pitanje, da li kada pricate o chipu mislite na senzor ili ja ne razumem o cemu se radi?
[ Nebojsa Milanovic @ 14.06.2009. 15:01 ] @
Chip=senzor 
[ priest77 @ 14.06.2009. 15:18 ] @
nisam znao da je to jedno te isto, ja sam mislio na ovo kada se kaze chip:

A za senzor sam mislio na ovo:
Ali nema veze...
[ Nebojsa Milanovic @ 14.06.2009. 15:21 ] @
Strogo gledano - u pravu si, ali kod korisnika su odomaćena oba izraza.
[ dzura @ 14.06.2009. 15:28 ] @
Ako bolje pogledas to sto zoves senzor isto ima nozice i lemi se kao chip (bas kao i svi drugi na toj slici)... to sto ima fotoosetljive elemente po sebi, ne razlikuju ga od bilo kog drugog chipa. Mada, kad se kaze senzor obicno se misli na nesto sto menja stanje u odnosu na neki spoljni dogadjaj (temperatura, pritisak, svetlo, itd...), ali smo u slucaju digitalne fotografije, nekako usvojili taj izraz, iako mozda i nije bas najprecizniji. Cinjenica je da to sto seugradjuje u aparate ima odlike oba izraza tj i cipa i senzora. Neki precian naziv bi bio chip sa fotoosetljivim elementima, al ko bi to izgovarao...
[ milas @ 14.06.2009. 21:24 ] @
Mislim da cu ipak najverovatnije uzeti 1000D, ili eventualno 450D ako dobijem neku dobru ponudu, medjutim oba drze cenu.
[ Ivand @ 14.06.2009. 22:35 ] @
Sto se tice cene 450D, predvidjam pad cene, ali i teze nalazenje, cim se 500D pojavi u vecoj kolicini i boljoj ceni na nasem trzistu (mesec, dva, tri).
Takodje, po dinamici izlazenja novih modela, vec sledeceg meseca mozemo ocekivati i naslednika 1000D, pa ce i 1000D cena ici na dole, ali za tako nesto moraces da sacekas minimum 5 meseci.
Nema pravog vremena za kupovinu aparata, jednostavno za par meseci ce se uvek pojaviti nesto novije bolje i po istoj ceni.
Dakle, kupi sada ono za sta mozes da skupis dovoljno para, a tih par meseci do godinu dana dok ne udaris u granice opreme koje posedujes, ce biti od neprocenjive vrednosti.
[ kaerf @ 15.06.2009. 02:08 ] @
"Dakle, kupi sada ono za sta mozes da skupis dovoljno para, a tih par meseci do godinu dana dok ne udaris u granice opreme koje posedujes, ce biti od neprocenjive vrednosti."
Tacno! Upravo sam tako i ja uradio (uzeo EOS 1000D) i progledao! Posle Canona S5 IS kome sam ja robovao dok ga nisam omrznuo, ovaj plastikanac sada slusa mene, i po prvi put zaista uzivam u fotografisanju (mada mi je to samo hobi.) Takodje sam prestao i da citam reviews novih aparata, da mastam o tome sta sledece kupiti...Svakom svoje, pa meni, amateru, eto dopade ovaj EOS, mada i da je bio neki slican Nikon, ne bih se zalio.
[ cozmo_im @ 15.06.2009. 06:39 ] @
Odlican, pravi mali ubojica:

[ milas @ 15.06.2009. 10:39 ] @
@Ivand: Odlicno! Onda cekam pad cene ili neku dobru ponudu. Uzeo bih ja odmah 1000D ili 450D, medjutim problem je sto ni jedan nema video! Prava stvar je C 500D ili @cozmo_im: N 5000D, of course, tu se ne bih ni minuta razmisljao, medjutim oni su se tek pojavili i cena je izvan mog kupovnog ranga!
[ kintec @ 15.06.2009. 11:41 ] @
Kupi bilo koji dSLR, pa posle mozes kupiti D5000 ili D90 jos bolje
[ lazarovm @ 15.06.2009. 12:00 ] @
Ima već i polovnih D5000 ( http://foto-berza.com/ad5785.htm ), pa ako ti odgovara cena...
poz
[ beske @ 15.06.2009. 12:50 ] @
ali ne po ceni koja je autoru aktuelna...
Citat: milas:...Budzet mi je ogranicen na 500-600e (max)
[ cozmo_im @ 15.06.2009. 12:56 ] @
Nek skupi jos novca... vredi... samo zbog AF sistema i brzine vredi (mali je toliko brz da nemam reci, ali ubica). AF sistem gadja sta oces, a sa kit objektivom nisam verovao da je potvrda fokusa apsolutno trenutna u svim uslovima. Sa VR-om... bez VR-a... whatever.
Naravno, fale mu neke stvari (jos jedan kontrolni tockic), statusni ekran, motor u telu...
Ali ima mnogo stvari koje ga izdvajaju...
[ dzura @ 15.06.2009. 15:33 ] @
Citat: milas: @Ivand: Odlicno! Onda cekam pad cene ili neku dobru ponudu. Uzeo bih ja odmah 1000D ili 450D, medjutim problem je sto ni jedan nema video! Prava stvar je C 500D ili @cozmo_im: N 5000D, of course, tu se ne bih ni minuta razmisljao, medjutim oni su se tek pojavili i cena je izvan mog kupovnog ranga!
Prijatelju, ako trazis video na aparatu, tebi SLR i ne treba... 
[ cozmo_im @ 15.06.2009. 15:50 ] @
Pa dobro, sad svi entry level dslr aparati imaju video... a osim toga video na Nikonu D5000 je solidno realizovan i odlicni su rezultati. Vrlo je visokog kvaliteta.
Naravno, ako se nema novaca i ja bih preporucio Canon 450 D... a ako se ima, Nikon D5000.
[ dzura @ 15.06.2009. 16:15 ] @
Video ima i 5DMkII i to vrhunski, mada to sigurno nije bio presudan faktor da ga, recimo, Beske kupi...
[ cozmo_im @ 15.06.2009. 18:12 ] @
Nikon D5000 je D90 u malo manjem telu i bez srafcigera. Medjutim, radi odlicno. Malo ko je primetio da sam okacio par svakodnevnih slika, a upravo su slikane sa njim (naravno ja svaki aparat podesim po sebi te mi se stil i koloritet ne razlikuju, a posebno nema onog navodnog zutila, retko kad se i primeti da okacim neku sliku sa DSLR-a, jednostavno ne volem da se prenaduvavam:)))).
Imao sam prilike da ga probam na jedan dan i utisci su odlicni. Mnogo bolja ergonomija i lezanje u ruci nego mali Canoni. Fokus - savrsen, prosto sam iznenadjen, brz je ko munja, sto ne bih rekao za recimo D60 (prethodnika). Kit objektiv, OK je za pocetak, nije neki performer u smislu ostrine i kontrasta, ali za pocetak je sasvim dovoljan. VR radi OK.
Rotirajuci ekran odlican za video i LV. LV radi kako tako. 2 do 3 sekunde za potvrdu fokusa, i moze se slikati samo neka statika, ali za macro ili portrete i slicno LV u kombinaciji sa pokretnim ekranom je odlicna kombinacija.
Visoki ISO - jednostavno odlican. Doduse da sam imao neki bolji objektiv pa da ocenim detalje kako treba, ali sa 18-55 sve je kako treba, suma nema ni na ISO 1600... vrlo lepo ga cisti na LOW setovanju a ne muti detalje.
4fps radi besprekorno, sa 8GB karticom aparat nije kasljucno nijednom, sa blicem ili bez... 3D tracking radi odlicno, nisam video da mi je masio, mada nisam pratio sad bas trke motora ali pokret jesam.
KIT-ic je solidan, evo jedne slike kompetno na NEUTRAL, znaci sve nule u aparatu, iz JPG-a, na f 8.0, znaci i 18-55 moze da izvuce detalj u senci, obasjan crvenim odsjajom od sljake, po izuzetno jakom suncu (JPG mu je i dalje malo soft, uz ostrenje su rezultati odlicni, ovo je bez icega):
[ beske @ 15.06.2009. 19:12 ] @
Citat: cozmo_im: ...Malo ko je primetio da sam okacio par svakodnevnih slika, a upravo su slikane sa njim (naravno ja svaki aparat podesim po sebi te mi se stil i koloritet ne razlikuju, a posebno nema onog navodnog zutila, retko kad se i primeti da okacim neku sliku sa DSLR-a, jednostavno ne volem da se prenaduvavam:))))..
Saljivo...
[ Ivand @ 15.06.2009. 22:40 ] @
@milas
Sta ja znam 500D nema bog zna kako upotrebljiv video, jeste da je to fullHD, ali nema apsolutno nikakve kontrole nad parametrima snimanja.
Takodje autofokus u video modu kontrastni i prespor za ista ozbiljno. Manuelni fokus i dalje previse bucan unistice bilo kakav zvuk koji ste hteli da snimite. Istina docice zgodno u nekim situacijama ali ne vredi plakanja za njime.
Ako kupujes 500D samo zbog video snimanja, NEMOJ!
[ milas @ 15.06.2009. 23:48 ] @
Ne, ne, ne, UOPSTE ga ne kupujem zbog videa, imam ja compact aparat i digitalnu kameru kojom mogu da snimam, to sam spomenuo onako usput. Ipak su DSLR-ovi zverke skroz druge vrste ;-). Samo kazem, bilo mi je cudno da nema ta opcija...eto mozda ne ponesem nekad kameru i bas mi se desi da hocu nesto da snimim, nista bitno vec mi je palo na pamet jer mi se to vec desilo 2-3 puta sa ovim compact aparatom.
[ Jeremy Clarkson @ 16.06.2009. 02:29 ] @
jes' da nema obline ko' canon te nije za ***kopaćenike  al' je zato klasa za sebe ...

[ dzura @ 16.06.2009. 10:25 ] @
Svi ti Olympusovi SLR su lepi, mali, kao nekad recimo Canon A1, AE1 itd... meni se mnogo svidjaju, ali imaju onaj nesrecni Mitsubishi-jev 4:3 cip i kvalitet slike mu je za toliko slabiji od bilo kog iz C/N tabora.
[ Zarko Silic @ 16.06.2009. 11:01 ] @
Citat: dzura: Svi ti Olympusovi SLR su lepi, mali, kao nekad recimo Canon A1, AE1 itd... meni se mnogo svidjaju, ali imaju onaj nesrecni Mitsubishi-jev 4:3 cip i kvalitet slike mu je za toliko slabiji od bilo kog iz C/N tabora.
a i preterano je plastikaner. Kao nekad oni stari Rikoh aparati.
[ cozmo_im @ 16.06.2009. 11:07 ] @
Zaboravio sam jos nesto... D5000 ima IZUZETNO TIH Shutter mehanizam, a postoji i silent mod... ali cak i bez njega - u pozoristu nema sanse da vas neko pogleda popreko... vrlo vrlo je tih... i trajnost je 100.000 okidanja.
Aparat je odlican, samo izem ih u taj srafciger u telu, statusni ekran se da nekako preboleti.
Kvalitetno je izradjen, rotirajuci ekran je toliko robustan da mozete da ga maltretirate bez problema kako god.
Jedina frljoka je tockic za izbor modova. Izgleda mi nekako "kineski" u odnosu na ostalo (ne mislim na rad sa njim nego na nalepnicu na njemu)...
[ Zarko Silic @ 16.06.2009. 12:10 ] @
Svaki Nikon ima mek i tih Shutter. Ne samo D5000.
A to za trajnost je skatljivo pitanje. Umeju da zveknu iznenada.
[ cozmo_im @ 16.06.2009. 14:05 ] @
Ovaj je barem duplo tisi od svih ostalih... Nikon D200, D300 i D700 pored njega zvuce ko tenkovi.
Samo se cuje: shhh i to je to, ja ono kao... sta je sad? Medjutim - to je to:)))))
[ Ivand @ 16.06.2009. 16:02 ] @
Ali ko ne voli da cuje zvuk fullframe ogledala mmmmmm
[ s i r o m a @ 21.06.2009. 14:03 ] @
ja evo recimo mogu bez tog zvuka jer mi nikon d40 super sljaka
licno mislim da je sve preko toga preterivanje
ful frejm aparati su preskupi za ono sto daju
entri level dslr + malo bolja optika je po meni dovoljan za sve poslove ....
[ StORM48 @ 21.06.2009. 16:53 ] @
Moramo pod hitno da iscimamo admine da nam uvrste onog smajlija koji se valja od smeha, jer ovako ne mogu adekvatno da izrazim emocije u pojedinim trenucima, koji zahtevaju izliv istih.
Pozdrav
[ s i r o m a @ 21.06.2009. 17:20 ] @
sto se sve vise ide ka ful fremj aparatima to se vece pare bacaju - licno sam ubedjen da entri level dslr apsolutno zavrsava poso' svakom amateru a profesionalcu ne treba skuplja masina od plafon 1000evra (aparat + optika)
jednostavno nema n i k a k v e razlike
sve preko = bacanje para
[ Zarko Silic @ 21.06.2009. 17:28 ] @
Pa jeste,
verovatno se zato i zove fulfrejm.
Zbog profulanog novca. 
[ dzura @ 21.06.2009. 18:48 ] @
Citat: s i r o m a: sto se sve vise ide ka ful fremj aparatima to se vece pare bacaju - licno sam ubedjen da entri level dslr apsolutno zavrsava poso' svakom amateru a profesionalcu ne treba skuplja masina od plafon 1000evra (aparat + optika)
jednostavno nema n i k a k v e razlike
sve preko = bacanje para
Zanimljivo je da kad neko predje sa kompakta na (D)SLR, tj nikad nije imao SLR na film, onda mu je najjeftiniji DSLR najveci moguci domet koji postoji.
Recimo, pre par meseci sam slikao neke apartmane, dao bi bubreg da sam imao Full Frame. Slikao sam (za one koji ne znaju) sa mojim D200 i 18-70, koji je opticki sasvim ok, ali sto se tice geometrije, vise bi mi odgovarao moj 20-35 f2.8 na full frame, ali avaj, nema FF i radio sam sa onim sto sam imao, uz moje (rekao bih veliko) znanje PS-a klijent je bio zadovoljan, ali nisam ja bio zadovoljan, jer sam oduvek slikao sa FF (citaj filmom) pa mi je to prirodno okruzenje i jasno mi je koliko je siroko 20mm, a DX format je na neki nacin samo prelazna faza ka digitalnom FF. Kad slikam svoje dete, onda mi stvarno ne smeta DX format... U svetu se ozbiljno bavljenje fotografijom smatra, ako slikas velikim formatom ili barem srednjim, sa FF-om slikaju samo fotoreporteri.
Inace, da su meni fotografije kao sto su tvoje, onda bi pre uzeo da se bavim peozijom, sigurno bi bio manje neuspesan, tako da i tebi savetujem da mozda probas bavljenje istom, jer ti fotografisanje, a pogotovo savetovanje drugih, veoma slabo ide...
Mislim, jasno je da postoji nesto (sto je tesko objasniti) zasto ne podnosis nekog ko ima FF, samim tim bi bilo logicno da ovakva pisanija pises da bi istom kontrirao i tad bi ovakvo (decje) ponasanje bilo logicno. U slucaju da ovo pises ozbiljno, onda ozbiljno treba da se zapitas...
[ voka_gsw @ 22.06.2009. 03:38 ] @
Citat: dzura:
U svetu se ozbiljno bavljenje fotografijom smatra, ako slikas velikim formatom ili barem srednjim, sa FF-om slikaju samo fotoreporteri.
Ovo si, rekao bih, potpuno izmislio.
[ cozmo_im @ 22.06.2009. 06:32 ] @
U zadnjih par godina sve fashion fotke iz USA (modni editorijali i beauty editorijali vrlo poznatih umetnika fotografa) koji mi prolaze kroz ruke su vecinom slikani sa 1 Ds MKIII, 5D, Nikon D3, i od skora 5D MKII... sve redje vidjam Phase One. Vrlo retko.
[ Zarko Silic @ 22.06.2009. 09:13 ] @
To cime slikaju Amerikanci nije povezano sa realnim potrebama da sa tim slikaju vec sa necim drugim.
Amerikanci na posao mogu ici i Cadilakom i Toyotom. Stvar opredeljenja, afiniteta i jos po neceg ;).
U svakom slucaju FF daje bolje rezultate, sa tehnicke strane, od manjih senzora, a jedino pitanje koje se postavlja je da li se u datom trenutku bas mora koristiti FF.
Ako je print 9x13, ili jos manji (WEB), skoro je svejedno cime ce slikati.
[ dzura @ 22.06.2009. 21:00 ] @
@Siroma
Znas sta, da ti imas ijednu sliku, a da valja, ja (i verujem ne samo ja na ovom forumu) bi se pokrio usima i rekao daj da slusamo ovog coveka, on zaista zna sta prica... ovako, stvarno ne znam sta bi sa tobom mogao da diskutujem. Da idem okolo i mlatim aparatom, a da to nije smisleno... retko kad sam u zivotu opalio sliku, a da nisam imao neku viziju sta ce od toga da ispadne. Ko je slikao filmom, vrlo dobro zna o cemu pricam, jednostavno, to je bilo suvise skupo dabi mlatio bezveze... itd.
Sto se mene tice ja prekidam dalju raspravu, posto sa tobom nema diskusije, argumenti su ti tanki, da tanji ne mogu biti, smesni u svakom pogledu. U celoj prici je tuga sto neko ko cita, a nema pojma o fotografiji, moze da pomisli da si u pravu, pa da se na taj nacin upropasti, tj ostane mu amputirano kreativno razmisljanje.
Citat: voka_gsw: Ovo si, rekao bih, potpuno izmislio.
Znam gomilu ljudi koji pricaju da je Svajcarska sva u zlatu i dragujima (sto naravno nije tacno), sva od mermera napravljena itd... a (naravno) nikad nisu bili u istoj.
Reklamna fotografija i mnoge druge oblasti, recimo arhitektura, se u svetu slikaju velikim formatom, jednostavno zato sto je nemoguce dobiti odgovarajucu persektivu malim formatom (moze nesto da se petlja sa PS-om, sto je jeftinija varijanta, ali nije to to)... Uostalom pogledaj Sinarov sajt, pa ce ti neke stvari biti jasnije...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|