[ Blablabla @ 12.06.2009. 21:00 ] @
| Jjedno pitanje: da li cena starijih SONY-jevih kompakt fotoaparata potice od kvalitetnijih komponenti ili naprosto trziste samo diktira da moraju da smanje cenu da bi ostali u konkurenciji bez obzira na kvalitet komponenti?
(Evo na primer - ja imam SONY DSC-W5 (5 MPix, 3x zoom opticki, normalan jednostavan dizajn, navoji za dodatni tele/wide objektiv, opcija za rucno podesavanje ekspozicije i blende, 640x480@30fps snimanje filma...) koji me je 2005. kostao oko 30.000 din. (znaci 2005. toliko!) - a danas noviji SONY modeli koji imaju 5 Mpix kostaju - koliko? - 7000-9000 din. 'u vrh kape'; uzgred ima li da se nadje SONY DSC-W7 negde) |
[ Ivand @ 13.06.2009. 14:51 ] @
Odavno smo prosli tacku kada je cena tehnike zavisila samo od suvog kvaliteta.
Vec danas prevashodno zavisi od imena (brenda) na nalepnici, situacije na trzistu, oholosti uvoznika, ali i prodajne politike proizvodjaca...
Za konktrentno ovu situaciju moras da uzmes u obzir stagnaciju industrije digitalnih fotoaparata. Dok se ranije rezolucija senzora, duplirala na svakih godinu dana i manje, sada je taj pomak visestruko manji. Naravno da rezolucija senzora nije najbitniji faktor pri odredjivanju kvaliteta, ali vecina korisnika razmislja ovako, ako imam aparat od 3mpix kupicu novi od 8 mpix i dobijam (navodno) mnogo. Ali ako vec imam aparat od 7mpix - koji ce mi moj sad neki od 8-10mpix.
[ NShappy @ 14.06.2009. 08:12 ] @
Cena industrijskih proizvoda najviše zavisi (ako uspemo da izuzmemo politiku kuće) od količine proizvedenih jedinica i ulaganja u razvoj samog proizvođača.
Digitalnih aparata, pogotovo tih malih se prodaje na tone. A ulaganja su sada manja jer je mnogo toga već razvijeno i samo se eksplatišu već prežvakane tehnologije.
P.S. Senzor od 8 Mpix-a nije nova tehnologija u odnosu na senzor od recimo 6 Mpix-a.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.