|
[ vajcek @ 13.06.2009. 22:27 ] @
| Imam instaliran Linux SuSE 10.3. i samo jednu particiju na HDD kapaciteta 160 GB (ustvari, piše 145,2 GB).
Koliko je moguće napuniti HDD da bi sistem radio normalno? Meni je slobodno 61,3 GB.
Da li sam pretrpao svoj hard?
Da li se na HDD može "bezbolno" dodati još jedna particija od prostora kojije preostao (da se ne izgube podaci sa HDD-a)?
Hvala na odgovorima. |
[ combuster @ 13.06.2009. 22:41 ] @
Resizovanje nije pametno a prostora imas da ne brines... Samo opusteno, jedino sta se povecava a da nista ne dodajes ili instaliras je /var direktorijum ali nista strasno... Mada cisto reda radi ako ti ostane u jednom trenutku 4GB free rekao bih da bi trebalo da nesto i naprzis na dvd :D
[ Goran Rakić @ 13.06.2009. 23:02 ] @
Ja sam nekoliko nedelja imao po samo nekoliko megabajta slobodno, bez ikakvih problema. Šta više dešavalo mi se da sistem ode u nulu, nakon čega programi počnu da se bune jer ne mogu da naprave privremene datoteke. Opet po oslobađanju mesta sve nastavlja dalje, bez restarta.
[ mulaz @ 13.06.2009. 23:42 ] @
Napisi u terminalu "df -h" i nalepi ovamo ono sta se ispise
[ vladared @ 14.06.2009. 07:55 ] @
Ako nisi ti punio hard, verovatno imaš neki proces koji ti ga je sam napunio, ali da proverimo... Uradi ovo što mulaz kaže, mada mislim da bi bilo korisnije da ovo:
Code: $ su root
# cd /
# du -h --max-depth=1
eventualno radi lakšeg prikaza zadnji red definiši ovako:
du -h --max-depth=1>izvestaj.txt
I onda taj generisani fajl (koji će se nalaziti u root direktorijumu (/)) zalepi ovde da vidimo...
[ vajcek @ 14.06.2009. 07:56 ] @
Uradio sam kako ste reklli i evo šta je rezultat:
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda2 146G 77G 62G 56% /
udev 506M 80K 506M 1% /dev
Ako nije protiv pravila foruma, ja bih postavio u okviru ove teme pitanje zbog koga sam vas i pitao ovosa hardom:
Imam dva accounta na računaru. u jednom mi je puuuuuno podataka (muzike i filmova), a drugi se skoro prazan. U ovom prvom neće da "podigne" Kopete messenger, iako ga u aplikaciji K-SysGard (PerformanceMonitor) pokazueje kao podignutog. Skakuće ikonica neko vreme, ali ga u "Sys Tray" ne podiže. Mislio da je to možda zbog prepunog harda. U drugom accountu sve radi "kao bombona"! Drugi account sam ustvari napravio da mi bude test kad nešto na prvom pokvarim. u Njemu ništa ne koči.
Šta je problem?
Hvala na odgovorima.
[ vajcek @ 14.06.2009. 08:10 ] @
Citat: vladared: Ako nisi ti punio hard, verovatno imaš neki proces koji ti ga je sam napunio, ali da proverimo... Uradi ovo što mulaz kaže, mada mislim da bi bilo korisnije da ovo:
Code: $ su root
# cd /
# du -h --max-depth=1
eventualno radi lakšeg prikaza zadnji red definiši ovako:
du -h --max-depth=1>izvestaj.txt
I onda taj generisani fajl (koji će se nalaziti u root direktorijumu (/)) zalepi ovde da vidimo...
U terminalu sam kao rezultat dobio ovo:
du: cannot access `./proc/5306/task/5306/fd/4': No such file or directory
du: cannot access `./proc/5306/task/5306/fdinfo/4': No such file or directory
du: cannot access `./proc/5306/fd/4': No such file or directory
du: cannot access `./proc/5306/fdinfo/4': No such file or directory
A fajl izgleda ovako:
4.1G ./usr
16K ./lost+found
33M ./root
11G ./tmp
8.0K ./media
4.0K ./mnt
1.1G ./opt
7.5M ./bin
60G ./home
9.7M ./boot
1014M ./var
0 ./sys
80K ./dev
0 ./proc
244K ./srv
9.2M ./sbin
91M ./etc
80M ./lib
77G .
[Ovu poruku je menjao vajcek dana 14.06.2009. u 09:36 GMT+1]
[ combuster @ 14.06.2009. 10:30 ] @
Lepo prvo backup-uj .kopete direktorijum iz /home/nalogodaklenepodizekopete pa ga obrisi i probaj da ga startujes onda... Desava se da naletis na bug u software-u prilikom odabiranja neke opcije a ta opcija ostaje sacuvana u konfiguracionim fajlovima koji se nalaze u home dir-u na nalogu na koji si logovan i pri svakom sledecem startovanju odbija da se pokrene... Nema to veze sa kolicinom podataka u tvom home-u osim ako nisi setovao user quota u sta verujem da nisi...
[ Body Bag @ 14.06.2009. 12:40 ] @
Ako te mrzi da kucas dh uvek imas i odlicnu graficku alatku za informacije o popunjenosti hd-a
http://www.methylblue.com/filelight/
Nazalost,za sada nista od qt 4 verzije :P
[ vajcek @ 14.06.2009. 17:47 ] @
U svom home folderu nemam .kopete folder (znam da je nevidljiv, ali ga nema ni kad podesim da mi se ovi nevidljivi vide). Možda sam ga već izbisao.
Evo još jednog početničkog pitanja: kako se vrši backup fajlova ili foldera?
Još nešto: kopete se ne vidi u Yarst-u (ili se ne zov tako).
Hvala na odgovorima.
[ vladared @ 14.06.2009. 20:32 ] @
Hard po ovim podacima koje si prikazao ti nije skroz pun (56%) mada imaš jednu nelogičnost:
/tmp ti je neobično velik... 11G??? Definitivno bi bilo korisno da se malo tu pregledaju fajlovi, jer postoji mogućnost da imaš neki proces koji ti bezveze puni hard...
Da bi video hiden direktorijum, ako imaš gnome okruženje, startuj nautilus, View - > Show hidden files i onda ćeš videti "sakrivene" direktorijume, a slično je i u drugim file managerima... Najlakši backup je desni klik na folder-> Cut -> pa recimo uđeš u Docemnts-> Paste...
Backup na drugi računar ako me sećanje dobro služi, potrebno je da definišeš share na tom drugom računaru, i onda iz Yasta na ovom prvom možeš pokrenuti backup preko sambe... Naravno... Uvek to možeš i ručno sa copy-paste, gde bi shareu na prvom računaru pristupio iz recimo krusadera ili nekog drugog file managera...
Drugi oblik backupa bi bio da sve lepo narežeš na DVD
[ vajcek @ 14.06.2009. 21:54 ] @
Hvala na savetima. Ja inace imam puno muzike i nekoliko filmova u kompjuteru skinutih sa torenta. Skoro sve stos am skinuo sam i "vratio" kao seeder. Da li mi to mozda puni tmp folder?
Da li bi pomoglo da tmp bude manji ako bih izbrisao ovaj prepunjeni account, ako bih samo muziku preneo u novi account bez torrenta?
Hvala na odgovorima.
[ Srđan Pavlović @ 14.06.2009. 22:03 ] @
Citat: Da li mi to mozda puni tmp folder?
Pa ako ti je "working torrents" lokacija podesena na "/tmp", vrlo moguce :)
Pogledaj u opcijama svog torent klijenta (programa koji koristis za torente) gde ti smesta "radne torente",
tj. one sa kojima trenutno radi. (working torrents location).
[ Sudomaster @ 15.06.2009. 09:26 ] @
Kao osoba koja se bavi aktivno "torrentovanjem" i svačim vezanim za tu terminologiju, mogu odgovorno da tvrdim da ti se /tmp nije napunio do celih 11gb (!?) zbog skidanja torrent-a.
Neki drugi procesi ti pune /tmp folder.
P.S. Ja sam jednog meseca skinuo oko 876gb materijala putem torrent-a, nešto više mesec dana nakon toga dakle za dva meseca preko 1,5tb podataka i /tmp folder (na linux mint) mi je bio veličine 800mb
[ madcama @ 15.06.2009. 09:47 ] @
Pa sad ne mora da znaci. U obzir treba uzeti koji klijent koristi, pa koji OS, pa koji distro, pa da li je sam kompajlirao klijent ili ga je instalirao iz repoa, pa da li je cackao nesto oko podesavanja itd itb.
[ Sudomaster @ 15.06.2009. 10:47 ] @
Koristio sam SuSe, Mandrivu, Ubuntu, Kubuntu, Centos, Mint, RHEL (koji i trenutno koristim), Fedoru i Slack jedno vreme.
Na svim ovim distroima sam skidao ogromne količine podataka putem torrent-a, preko Vuze (azureus), ktorrent, transsmision i Deluge (koji mi je primaran). Nikada mi se nije desilo da se /tmp dir napuni sa toliko GB-a.
To je po default-u što radi i u šta sam 101% siguran, a ako je on nešto kompajlirao (mada sumnjam čim pita ovako nešto) i budžio sam onda je to druga priča. U podešavanjima za svaki torrent klijent jedino što može da mu puni disk je log.erros ili lista IP logs. peers ali to jedva da pređe preko 50-ak mb, a ima sigurno par miliona upita u njima, tako da opet nije do toga.
Pozdrav
[ vajcek @ 15.06.2009. 10:55 ] @
Ovako:
"Folder to store temporary files" /home/zlatic/TORRENTS
"Automatically save downloads to" /home/zlatic
"Move completed downloads to:" /home/zlatic/Music
Što se tiče tmp foldera ima nekih gpg foldera, plug-tmp foldera (svaki po 4KB), ssh foldera, virtual-zlatic foldera, svi takođe po 4 KB.
Ima i onih "sa slavinicom", zatim onih "zakatančenih", čiji je vlasnik Yast.
Veliki broj je nekih fajlova za koje piše: "File type: Unknown" raznih veličina a ukupno 883 MB, i vlasnik tih fajlova sam ja (dakle nije root).
Na kraju, ima i doc i pdf fajlova sa šifrovanim imenima, ali koji su ustvari bili moji (prepoznajem kad ih otvorim). Oni su sada u /tmp read-only.
Eto, to bi ukratko bilo to!
Što se tiče aplikacije Kopete, ima jedan momenat koji nisam rekao, a tek sad sam ga potpuno razotkrio:
Kad Kopete pokušava d se podigne, zajedno sa njim se podiže i aplikacija "Kontakt" koja mu ne pripada (već pripada aplikaciji "K-Organizer". Kad odem u KSysGuard (Performance monitor) i uradim kill process za Kontakt, tad se Kopete podigne regularno.
Kakva je to zbrka? Još jednom napomena da na nalogu koji sam napravio kao probu sve funkcioniše kako treba
Hvala vam na odgovorima.
[ vajcek @ 15.06.2009. 11:20 ] @
Citat: Sudomaster: Koristio sam SuSe, Mandrivu, Ubuntu, Kubuntu, Centos, Mint, RHEL (koji i trenutno koristim), Fedoru i Slack jedno vreme.
Na svim ovim distroima sam skidao ogromne količine podataka putem torrent-a, preko Vuze (azureus), ktorrent, transsmision i Deluge (koji mi je primaran). Nikada mi se nije desilo da se /tmp dir napuni sa toliko GB-a.
To je po default-u što radi i u šta sam 101% siguran, a ako je on nešto kompajlirao (mada sumnjam čim pita ovako nešto) i budžio sam onda je to druga priča. U podešavanjima za svaki torrent klijent jedino što može da mu puni disk je log.erros ili lista IP logs. peers ali to jedva da pređe preko 50-ak mb, a ima sigurno par miliona upita u njima, tako da opet nije do toga.
Pozdrav
E, da, zaborvio sam da kažem:
- Koristim SuSE 10.3.
- Torrent client mi je K-Torrent
- Dobio sam ga već instaliranog, preko YaST-a.
- Ono što sam instalirao sam mimo YaST-a je Real player 11GOLD.bin, o čemu sam se konsultovao sa vama ovde na forumu i adobe plugin za Firefox nedavno, takođe sam pitao vas šta da radim, gde mi samo još niste nacrtali šta treba da uradim, pa nije bilo teško.
Hvala na pomoći.
[ Sudomaster @ 15.06.2009. 12:04 ] @
Recimo kada torrent klijent ne ugasiš kako treba, kada par puta prekineš i odmah nastaviš skidanje/deljenje, kada recimo direktno iz klijenta izbrišeš i .torrent i data sa diska (skinutog torrent fajla odjednom), kada puno radiš hash/check torrent-a (koi imaju veći pices size od 2mb).... tada se stvara gomila fajlova u /tmp folderima (i pod Windowsom je slična situacija samo što tamo ne ide sve u objedinjeni "tmp" već se integriše u %appdata%/pa_recimo/roaming*/utorrent) kao neki back-up, to zapravo nije back-up već mu više dođe kao "cash" skladištenje, gde u nekim slučajevima (kao što si malopre napomenuo da možeš da otvoriš .pdf format nekog nebuloznog imena) kada su fajlovi vrlo mali možeš kompletne da ih otvoriš tj potpuno su bekapovani.
I pored toga meni nije jasno odakle tebi 11gb
U svakom slučaju priča je sledeća, uloguj se kao root, idi u /tmp foldere i sve odatle slobodno izbriši trajno.
[ Srđan Pavlović @ 15.06.2009. 12:04 ] @
1. uloguj se kao root
2. kucaj:
cd /tmp
ls -lR > ~/Desktop/sadrzaj-temp-foldera.txt
(u drugoj komandi ono iza crtice je malo slovo L a ne I, pazi da ne zeznes)
3. postuj ovde fajl sa ovim imenom kad ti se pojavi na desktopu.
[ vajcek @ 15.06.2009. 12:55 ] @
Citat: Kernel-1: 1. uloguj se kao root
2. kucaj:
cd /tmp
ls -lR > ~/Desktop/sadrzaj-temp-foldera.txt
(u drugoj komandi ono iza crtice je malo slovo L a ne I, pazi da ne zeznes)
3. postuj ovde fajl sa ovim imenom kad ti se pojavi na desktopu.
Uradio sam kako si rekao. Preko konzole sam se ulogovao kao root. Ne samo da sam bio u tom folderu, nego sam i copy/paste ono što si rekao da otkucam.
Evo šta sam dobio:
[Ovu poruku je menjao vajcek dana 15.06.2009. u 15:33 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao vajcek dana 15.06.2009. u 15:38 GMT+1]
[ loonies @ 15.06.2009. 14:34 ] @
Ti si se na desktop okruzenje (Gnome, KDE,..) ulogovao kao obican user, dok si se ti u terminalu logovao kao root. Srdjan je verovatno mislio da se na desktop okruzenje ulogujes kao root..
Nije sada ni vazno. Imas 3 varijante:
1. Uloguj se na desktop okruzenje kao root i fajl ce ti biti na desktopu, pa ga zakaci ovde
2. Kopiraj taj fajl na desktop kod sebe (tvoj_username), pa ga zakaci ovde
Otvori terminal
Code:
$ su -
# cp /root/Desktop/sadrzaj-temp-foldera.txt /home/tvoj_username/Desktop/sadrzaj-temp-foldera.txt
2. Ponovo napravi fajl, koji ce odmah da bude kod tebe na desktopu
Otvori terminal
Code:
$ su -
# ls /tmp -lRS > /home/tvoj_username/Desktop/sadrzaj-temp-foldera.txt
# du -h --max-depth /tmp
Izlaz du komande baci ovde.
Ovu du komandu mozes da ponovis nad direktorijumima koji su najveci.
Code:
# du -h --max-depth /tmp/veliki_direktorijum
# du -h --max-depth /tmp/veliki_direktorijum/veliki_poddirektorijum
[ loonies @ 15.06.2009. 14:38 ] @
Nemoj nista da copy/pastujes sadrzaj fajla. To ce biti tekstualno fajl sa malo vise sadrzaja, jer se rekurzivno izlistavaju direktorijumi. Taj fajl prikaci uz poruku na forumu.
ES FAQ: Upload fajla uz poruku
[ vajcek @ 15.06.2009. 14:41 ] @
Je li sad u redu?
Malo se teže snalazim na forumima. Ne zamerite. Hvala vam!
[ Body Bag @ 15.06.2009. 14:53 ] @
Pa s obzirom da si bio root taj output ti je poslat u njegov dakle root Desktop-dakle pogledaj u /root direktorijumu,kao root naravno :)
[ vajcek @ 15.06.2009. 15:34 ] @
U jednom od prethodnih odgovora poslao sam prikaceni fajl. Sad kao da je u zemlju propao. Plus ne mogu da pronadjem link za upload file-ova. O Boze!! Evo ga, konacno!
[ Srđan Pavlović @ 15.06.2009. 16:27 ] @
Hehe, kod mene /tmp folder ima 39 fajlova ukupne velicine oko 30kb,
a tvoj file-list je samo vise od 800kb :)))
Ok, sada vidis tacnu tu koji fajlovi su problem, tj. koji su posebno veliki.
album_info.xml, recimo.
[ vajcek @ 15.06.2009. 16:33 ] @
Obrisao bih ja sve iz /tmp foldera ali pitanje je: šta je od toga potrebno sistemu, a šta je čist luksuz?
[ Srđan Pavlović @ 15.06.2009. 16:54 ] @
[ madcama @ 15.06.2009. 16:54 ] @
Ma brisi sve, a ono sto sistemu bude trebalo sve ce sam da napravi.
[ combuster @ 15.06.2009. 17:17 ] @
Da bre, 39 file-ova 28.9 kb u /tmp...
[ Srđan Pavlović @ 15.06.2009. 18:18 ] @
http://linuxgazette.net/issue18/cleantmp.html
Nisam siguran koliko je pametno obrisati sve iz /tmp foldera na "zivom" sistemu, pa mu
zato ovo nisam preporucio.
[ vajcek @ 15.06.2009. 20:37 ] @
OK, momci, kako ja ovo da instaliram, gde da snimim, šta raditi sa ovim programom na koji ste linkovali?
Ajde da pokušam ono što sam naučio na forumu i u knjigama:
- Prekopiram u svoj omiljeni editor.
- Snimim. I ovde pitanje: sa kojom ekstenzijom?
- Dam mu x privilegiju (da bude izvršni)
... je l dobro do sada? Šta dalje? Gde snimiti?
Ako nije dobro, šta treba radtiti? I naravno, šta radi ovaj program?
Hvala vam na odgovorima.
[Ovu poruku je menjao vajcek dana 15.06.2009. u 21:58 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 15.06.2009. 21:15 ] @
U zagalvlju skript-a pise sta radi. Nista snimi, nazovi skript kako hoces, daj mu +x,
i pokreni sa:
# sh ./ime_skripta
[ combuster @ 15.06.2009. 21:20 ] @
sacuvas u neki fajl sa extenzijom pl i startujes sa "perl imeskripte.pl"...
[ Sudomaster @ 15.06.2009. 21:31 ] @
Šta sistemu za rad mora biti neophodno a da se to nešto neophodno nalazi u /tmp folderima!?
Odgovor je ništa, jer da je sistemu ili nekom programu neki fajl neophodan za rad on ga sigurno neće skladištiti u tem folder, rgiht?
SVE BRIŠI 
[ combuster @ 15.06.2009. 21:35 ] @
Ma nema frke, ona skripta radi posao nego koliko sam malko pregledao onaj njegov listing tmp-a ima gomilu nekih korisnickih zezancija koje je strpao tamo pa mu mozda od toga nesto treba, ima neke muzike i dokumenata i sl...
[ vajcek @ 15.06.2009. 22:10 ] @
Sve uradio kako ste rekli. U /opt folderu napravio poseban folder
/opt/ClearTmp
Tu prekopirao skriptu, snimljenu sa pl ekstenzijom (Skripta.pl), dao +x sve kao root i onda je kao root startovao.
Onda je nešto "strugalo" i posle nekog vremena sistem je poslao poruku
Can't locate Carp/Heavy.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/perl5/5.8.8/i586-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.8 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8/i586-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8 /usr/lib/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.8/i586-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.8 /usr/lib/perl5/vendor_perl .) at /usr/lib/perl5/5.8.8/Carp.pm line 255
Šta ovo hoće da kaže? Da li je uspela operacija?
I da, sada mi je tmp 1.9 GB, kako kaže desni kllik / Properties. Dakle, je li uspelo, s obzirom na poruku sistema?
Hvala vam na odgovorima.
[Ovu poruku je menjao vajcek dana 15.06.2009. u 23:21 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 15.06.2009. 22:34 ] @
Pa ako ti je sa 11GB smanjio na 1.9, moze se reci da je uspelo :)
[ combuster @ 15.06.2009. 22:38 ] @
Je li ti perl uopste instaliran kako treba? Proveri u yast-u... Moguce je da mu nesto fali...
[ vajcek @ 15.06.2009. 23:18 ] @
Perl je instaliran. Kad kliknem na nešto što je čekirano i pritisnem "check" poruka glasi "All dependecies are OK".
Šta sve treba da bude instalirano iz Yast-a osim perl-a što se zove *perl* to ne znam, tako da na pitanje da li je instaliran kako treba, ne znam odgovor.
[ combuster @ 15.06.2009. 23:21 ] @
Evo ti sta je meni instalirano od perl paketa:
Code:
pacman -Qs perl
local/cairo-perl 1.061-1
Perl wrappers for cairo
local/glib-perl 1.221-1
Perl wrappers for glib 2.x, including GObject
local/gtk2-perl 1.220-1
Gtk2-Perl allows Perl developers to write GTK+ 2.x applications.
local/lib32-pcre 7.9-1 (lib32)
A library that implements Perl 5-style regular expressions
local/pango-perl 1.220-1
Perl bindings for Pango
local/pcre 7.9-1 (base)
A library that implements Perl 5-style regular expressions
local/perl 5.10.0-4 (base)
Practical Extraction and Report Language
local/perl-bit-vector 6.4-3
Efficient bit vector, set of integers and "big int" math library
local/perl-carp-clan 6.00-1
Report errors from perspective of caller of a "clan" of modules
local/perl-config-tiny 2.12-2
Read/Write .ini style files with as little code as possible
local/perl-date-calc 5.4-3
Perl module for Gregorian calendar date calculations
local/perl-digest-hmac 1.01-3
Perl Module: Keyed-Hashing for Message Authentication.
local/perl-digest-sha1 2.11-3
Perl Module: Interface to the SHA-1 Algorithm.
local/perl-error 0.17015-1
Perl/CPAN Error module - Error/exception handling in an OO-ish way
local/perl-file-find-rule 0.30-3
Perl/CPAN Module File::Find::Rule.
local/perl-html-parser 3.60-1
Perl HTML parser class
local/perl-html-tagset 3.20-1
Data tables useful in parsing HTML
local/perl-libintl-perl 1.16-3
Perl Module: Localization support
local/perl-libwww 5.825-1
A set of Perl modules which provides a simple and consistent API to the WWW.
local/perl-locale-gettext 1.05-3
Permits access from Perl to the gettext() family of functions.
local/perl-net-dns 0.65-1
Perl Module: Interface to the DNS resolver.
local/perl-net-ip 1.25-3
Perl Module: Easy manipulation of IPv4 and IPv6 addresses
local/perl-number-compare 0.01-3
Perl/CPAN Module Number::Compare.
local/perl-text-glob 0.08-3
match globbing patterns against text
local/perl-text-iconv 1.7-2
Interface to iconv codeset conversion
local/perl-uri 1.37-1
Perl Module: form Resource Identifiers (absolute and relative)
local/perl-xml-simple 2.18-2
Simple XML parser for perl
local/perl-xml-twig 3.32-2
A module for easy processing of XML
local/perlxml 2.36-1
XML::Parser - an XML parser module for perl
[ Sir_Oliver @ 16.06.2009. 07:55 ] @
Citat: vajcek: Sve uradio kako ste rekli. U /opt folderu napravio poseban folder
/opt/ClearTmp
Tu prekopirao skriptu, snimljenu sa pl ekstenzijom (Skripta.pl), dao +x sve kao root i onda je kao root startovao.
Onda je nešto "strugalo" i posle nekog vremena sistem je poslao poruku
Can't locate Carp/Heavy.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/perl5/5.8.8/i586-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.8 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8/i586-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8 /usr/lib/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.8/i586-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.8 /usr/lib/perl5/vendor_perl .) at /usr/lib/perl5/5.8.8/Carp.pm line 255
Šta ovo hoće da kaže? Da li je uspela operacija?
I da, sada mi je tmp 1.9 GB, kako kaže desni kllik / Properties. Dakle, je li uspelo, s obzirom na poruku sistema?
Hvala vam na odgovorima.
[Ovu poruku je menjao vajcek dana 15.06.2009. u 23:21 GMT+1]
Nije instaliran ili postoji neki problem sa Carp modulom (Perl biblioteka). Potraži u yast-u perl-carp-clan, instaliraj i biće sve ok.
@combuster hehehe... to tako izgleda u Arch-u
[ vajcek @ 16.06.2009. 09:08 ] @
Uradio sam. Instalirao sam iz Yasta to što je rekao Sir_Oliver. Sad mi javlja grešku:
Can't locate Carp/Heavy.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/perl5/5.8.8/i586-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.8 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8/i586-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8 /usr/lib/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.8/i586-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.8 /usr/lib/perl5/vendor_perl .) at /usr/lib/perl5/5.8.8/Carp.pm line 255.
Šta dalje?
[ Sir_Oliver @ 16.06.2009. 10:14 ] @
Hm... otvori konzolu, uloguj se kao root i otkucaj ldconfig. To bi u konzoli izgledalo ovako:
Code:
$su
Password:
#ldconfig
Ili restartuj komp.
[ Sudomaster @ 16.06.2009. 16:47 ] @
^^... ili instaliraj neku light i manje bagovitiju distribuciju.
Pošto vidim da dosta slušaš muzike i torrentuješ, tj pravi si multimedia user... skini LinuxMint i tek onda ćeš videti kakve si noćne more imao sa YAST-om
Mali off topic: Yast jeste lepo zamišljen, i on je radio kako treba do suse 8.0 čini mi se, posle toga sam ga batalio i prešao na RedHat jer je počeo mnogo da brlja i da radi "kako on 'oće".
[ combuster @ 16.06.2009. 18:16 ] @
Ja sam odavno primetio da sve rpm bazirane distribucije imaju gadnih problema sa razresavanjem dep-ova i da su im packet manager-i svi do jednog ocaj ocaja (izuzimajuci yumex on je jos i ponajbolji), iako sam dugo vremena drzao server na Mandrake-u i voleo ga cini mi se da od pre dve-tri godine su svi do jednog (Mandriva, Fedora, OpenSuSe) poceli gadno da prave probleme sto se tice razresavanja zavisnosti izmedju paketa.
[ vajcek @ 23.06.2009. 18:33 ] @
Poprilično ste me obeshrabrili kad se radi o mom SuSE 10.3 linux-u. No, prinuđen sam da ga koristim. Nadam se da ću na ovom forumu moći i dalje da postavljam pitanja u vezi sa ovom distribucijom, jer verovatno nisam jedini koji je koristi. Nažalost., ruke su mi vezane za eksperimentisanje sa drugim distribucijama. Vama hvala na dosadašnjoj a i budućoj pomoći. Donekle me teši činjenica da kad nešto krene naopako sa "susetom 10.3" nisam uvek baš ja jedini krivac, već pomalo i bagovita (kako vi rekoste) verzija linux-a.
Pozdrav i hvala još jednom.
[ Sudomaster @ 25.06.2009. 17:44 ] @
Citat: combuster: Ja sam odavno primetio da sve rpm bazirane distribucije imaju gadnih problema sa razresavanjem dep-ova i da su im packet manager-i svi do jednog ocaj ocaja (izuzimajuci yumex on je jos i ponajbolji), iako sam dugo vremena drzao server na Mandrake-u i voleo ga cini mi se da od pre dve-tri godine su svi do jednog (Mandriva, Fedora, OpenSuSe) poceli gadno da prave probleme sto se tice razresavanja zavisnosti izmedju paketa.
Ja sam to druže primetio još kada je izašla verzija SuEe 9.0
Do te verzije suse je bio main OS na svim mojim računarima, sve je radilo kao podmazano a onda su krenuli problemi, yast je brljao neviđeno, dnevno je Novell izbacivao čak gigabitne upgrade-a za distribucije koje NISU testy  Negde sam imao i screenshot tih upgrade-a... Od te verzije 8.0 ja sam SuSe probrao još par puta i to u virtuali video da ništa aman ništa nije poboljšano oko paketa i samo ga obišao.
Yumex kod Fedore je isto klimav, mislim da bi i to trebalo zasući rukave i opraviti ga kako bog zapoveda, sobzirom da običan "yum" portokol je do bola siromašan da bi radio nezavisno.
O Mandrivi ovoj kakava je sada.... ne želim ni da pričam, Mandrake je bio totalno druga priča.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|