[ simka @ 14.06.2009. 11:15 ] @
Sta bi ste pre kupili?

ovo:

http://www.ec.kingston.com/eco...rtno=KVR800D2E5K2/4G&root=

ili ovo:

http://www.geil.com.tw/products/showGallery/id/52

Kupujem poklon za rodjendan i htela bih da kupim sto bolju stvar.Ovo je maticna ploca na koju bi dosla ta memorija:

http://www.foxconnchannel.com/..._overview.aspx?ID=en-us0000170

Takodje ako mi neko moze reci razliku izmedju ove:

http://www.geil.com.tw/products/show/id/52 (takodje GeIL GX24GB6400DC)

i ove memorije:

http://www.geil.com.tw/products/showGallery/id/52

Ne znam kako da postavim linkove da rade.Kada se uradi copy/paste u web browser lepo se sve vidi...ali ne moze da se klikne na njih.

Hvala

Mod Edit: Nije dozvoljeno postavljanje linkova do domacih hardware webshopova, kao i do domacih sajtova koji kroz opis proizvoda rekalmiraju prodavce.

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 28.04.2010. u 12:51 GMT+1]
[ Ha-Nocri @ 14.06.2009. 11:22 ] @
umm... nijedan link ne radi.. sem ploče
[ Ha-Nocri @ 14.06.2009. 11:56 ] @
Bolji su Geil moduli pre svega jer imaju heat-spreader-e, a mislim i da su Kingstonovi sporiji po specifikaciji, CL6 naspram CL5 kod Geil-a, mada ne mogu da proverim pošto ne piše koji je tačan naziv memorije.

Indentične su ove dve poslednje memorije, što možeš videti i po punom nazivu: GX24GB6400DC

Za linkove, uopšte mi nije jasno što ne postave freaking [URL] tagove kao što ima na svakom normalnom forumu.
[ simka @ 14.06.2009. 12:54 ] @
Za ove dve Geil pitam posto mi se cini da su identicne...ali se cena poprilicno razlikuje.
[ Binary Mind @ 14.06.2009. 13:53 ] @
Da to su identicni GeIL moduli. Linkovi su popravljeni
[ simka @ 14.06.2009. 17:53 ] @
Hvala lepo :)

Znaci misljenje je da je Geil ipak bolji.Ne razumem se uopste a u pitanju je poklon nekome ko se jako razume i ko voli da ima nesto dobro i kvalitetno.Tako da mi je jako bitno da odaberem pravu memoriju.

Ako ima jos nekih predloga bila bih veoma zahvalna!

[ Binary Mind @ 14.06.2009. 18:14 ] @
Ja bih jos dodao Kingmax Mars DDR2-800, CL5 (Elpida chipovi) i Transcend JetRam DDR2-800, CL5 (Powerchip chipovi) module kao dobru jeftinu opciju... Ako se taj neko za koga je poklon namenjen dobro razume u hardver mozda treba da se razmislja o boljim modulima kao sto su GeIL Ultra, Transcend AxeRam ili Kingston HyperX moduli...
[ Ha-Nocri @ 14.06.2009. 18:32 ] @
Intel platformi više odgovara brža memorija, tj. viša vrekvencija sa opuštenijim vremenima. Umesto 800MHz CL5 poput tog Gail-a bolje bi bila bilo koja memorija 1066MHz CL6. OCZ gold recimo 1066MHz... plus što još fensi izgleda :-)

http://www.ocztechnology.com/p..._gold_edition_4gb_dual_channel
[ Binary Mind @ 14.06.2009. 18:39 ] @
^Stani malo. Da li si pogleado specifikacije Foxconn-ove ploce i kakav RAM podrzava...
[ Ha-Nocri @ 14.06.2009. 19:28 ] @
Razlika u ceni je postala zaista mala. A ako ikada bude poželeo da overklokuje i tako dobio povećanje performasi za dž ima memoriju na 1066MHz koja će bez problema raditi 800MHz CL4. Rekoh već po istoj ceni ili vrlo sličnoj. Gold serija je value RAM.
[ Binary Mind @ 14.06.2009. 20:26 ] @
Sve je to lepo, ali je u sferi nagadjanja dok se ne proba u praksi sa ovom plocom. Foxconn ploce u osnovnoj varijanti kao sto je P9657AA-8EKRS2H nisu bas iz overklokerskih snova... Konvencionalne DDR2-800 memorije su safety varijanta a sve ostalo je ekperiment sa nepredvidivim rezultatima.
[ Ha-Nocri @ 14.06.2009. 21:41 ] @
Uvek preoprezan Binary :-)

Ima isprogramiran SPD. 800MHz CL5 kao i bilo koja memorija od 800MHz, ne bi trebalo da bude razlike. Kao što Kingston HyperX PC2-8500 mnogo lakše radi na 800 CL5 nego na propisanih 1066MHz. Ne vidim kako bi nastali problemi. Ali možda i grešim :)
[ Binary Mind @ 14.06.2009. 21:48 ] @
Oprezan sam nego sta Iskustvo me je naucilo da budem oprezan, pogotovu kad nesto preporucujem drugima a da nisam licno probao barem nesto slicno onome sto preporucujem. Kad sam prckam za sebe onda sam manje oprezan.
[ Ha-Nocri @ 14.06.2009. 22:23 ] @
Šansa da ovaj OCZ ne radi je ista kao i za taj Geil 800MHz, ili još bolje, OCZ na 800, jer ne postoji razlog da ne bude.
Kao i Kingstoni 1066 i 800. To je isprobalo na hiljade ljudi, internet forumi su čudo ;)
[ Binary Mind @ 14.06.2009. 22:24 ] @
...i nemaju svi DDR2-800 moduli identicno isprogramiran SPD. To se da proveriti veoma lako preko specijalizovanih softvera. Evo primera za Kingston KVR800D2N6-1G i Transcend JetRam 1G DDR2-800 DIMM CL5:

Internet forumi jesu cudo, ali bogato prakticno iskustvo je ipak nemerljivo u odnosu na forume. GeIL moduli provereno rade sa obicnim Foxconn plocama, ali vec OCZ... imao sam svojih trenutaka sa njima
[ Ha-Nocri @ 14.06.2009. 22:29 ] @
Da, naravno da nemaju isto isprogramiran SPD sve memorije :-)
CPU-Z to takođe pokazuje. Sve memorije OCZ-a idu do 400MHz SPD ja mislim, a i Kingstone što sam video.

*EDIT: sada mi pada na pamet i da Phenom II procesori recimo podržavaju DDR3 do 1333MHz, ali ljudi kupuju opušteno 1600MHz i nikakvih problema sa 1333MHz i ne znam zašto bi bilo.

**EDIT: da, ima dosta pritužbi na OCZ uopšte po celom internetu. Nisu baš omiljeni. To su njihove novije serije, Low-Voltage pre svega, promenile. Međutim, jedan ortak ima upravo ove Gold module i sve mu je automatski proradilo, ništa nije morao da dira. Ima P5Q-E ploču doduše. Dok je drugi ortak imao dosta problema sa HyperX memorijom, kao i mnogi drugi. Jednostavno je teško naterati da radi po specifikacijama.

[Ovu poruku je menjao Ha-Nocri dana 14.06.2009. u 23:42 GMT+1]
[ Binary Mind @ 14.06.2009. 22:38 ] @
Citat:
800MHz CL5 kao i bilo koja memorija od 800MHz...

Ovde si rekao da svi DDR-800 moduli imaju isprogramiran CL5 sto je slozices se netacno. Pusti druge ljude. Predlazi ono sto si licno siguran da radi, a ne ono sto je neko drugi probao... Prijateljski ti to savetujem.
[ Ha-Nocri @ 14.06.2009. 22:54 ] @
Bilo koja standardna memorija mislio sam. Naravno da nisu sve sposobne da rade sa istim vremenima

Citat:
Binary Mind:Pusti druge ljude. Predlazi ono sto si licno siguran da radi, a ne ono sto je neko drugi probao... Prijateljski ti to savetujem.

Kako da pustim druge ljude? Nemam ja para da menjam hardver kao čarape, niko nema. Moraš se oslanjati na tuđa iskustva, ali treba uvek naći više od jednog mišljenja. Da svi pričaju samo o komponentama koje poseduju hardverski forumi ne bi ni postojali. Postoje ljudi se se profesionalno bave hardverom i pisanjem review-a. Imaju za to predviđenu opremu, a mnogi su i potrebne škole završili. Apsurdno bi bilo da se priča samo o komponentama koje se poseduju. Postoji i zdrava logika...

I šta, najednom nije do memorije na 1066MHz, nego ceo OCZ ne valja ;)

[Ovu poruku je menjao Ha-Nocri dana 15.06.2009. u 00:22 GMT+1]
[ Binary Mind @ 14.06.2009. 23:48 ] @
Nismo se razumeli. Daleko od toga da OCZ ne valja, ali spadaju u krajnje cudljive module. Ponekad je podesavanje istih veoma smorno iskustvo koje se cesto zavrsava sa neuspehom kod odredjenih ploca, a kupiti takve module da rade po JEDEC standardu i CL5, pod uslovom da jesu CL5 na 800MHz sa jednom sada vec starijom Foxconn ploci, je vec bacanje novca kad postoje jeftinija resenja. A tek pokusavanje overkloka RAM-a sa tim Foxconnom bih voleo da vidim
[ simka @ 15.06.2009. 00:12 ] @
Sad sam totalno zbunjena.U utorak najkasnije treba da pazarim,a veze nemam sta da uzmem.
[ Binary Mind @ 15.06.2009. 00:38 ] @
Nisam imao nameru da bilo koga zbunjujem, a mislim da nije ni Ha-Nocri, ali diskusija je krenula u takvom pravcu da moze da zbuni. Kupi one module koji su ti prvo pali na pamet. Tako je i najbolje. Mislim da su to bili oni GeIL Value moduli za koje nisi znala da postavis linkove. Dovoljno su lepi, jeftini su i sto je najvaznije radice sa plocom za koju su namenjeni osim ako nisu neispravni.
[ simka @ 15.06.2009. 12:20 ] @
Hvala najlepse :-)
[ Ha-Nocri @ 15.06.2009. 13:09 ] @
Ma vidiš da Binary zbunjuje.
Šala mala :-)
Slobodno uzmi OCZ Gold. Ustanovili smo barem da će raditi na 800MHz, a ima mesta za kasniju nadogradnju ili overklok. Ali dobar je i taj Geil.

I jeste CL5, ne dajem neproverene preporuke. I još se ja čudio zašto postoje kursevi "kako koristiti google" i sl., a izgleda to stvarno nije na odmet ;)
[ Binary Mind @ 15.06.2009. 15:24 ] @
@Yeshua

CL5 ([email protected]) su OCZ-ove specifikacije da bi ovi moduli radili na 1066MHz. Ako si nasao programirani JEDEC SPD @1.8V za te module slobodno ga napisi ili postavi link do sajta gde pise umesto da mi nudis Google kurseve. DDR2 memorije su uglavnom poskupele u zadnje vreme, a davati preko 5 hiljada dinara za 4GB DDR2-1066 OCZ Gold koja ce se verovatno koristiti kao DDR2-800 sa nepoznatim posledicama, sa plocom na koju bi isla je besmisleno. Na kraju pogledaj malo topovanu temu u ovom HW podforumu koji je postavio lancia88.
[ ediZ @ 27.04.2010. 17:43 ] @
Ja imam problem odabira RAM-a.
Sklapam novu konfiguraciju, otprilike sam definisao koji ću da uzmem procesor, koju ploču, hard... preostao je samo još RAM.

U uži izbor su ušle memorije Geil 2x2GB sa nekom skraćenom oznakom GV34 (oko 10.000 din) i Mushkin PC3-10666U 2x2GB (9.000 din)
Mogu videti da na ovom forumu ima dosta ljudi koji dobro poznaju problematiku, i šta mi preporučujete da kupim?
Voleo bih da uzmete u obzir ne samo performanse, već i opšti kvalitet kupovine (pouzdanost, cena, reklamacija, problemi sa garancijom...)

Inače, samo da napomenem, planirana ploča je Gigabyte GA-MA770T-UD3, a CPU AMD Phenom II X3 720.
Unapred hvala
[ Binary Mind @ 28.04.2010. 12:05 ] @
Kod GeIL-a koji si naveo oznaka GV34 govori o tome da se radi o GeIL Value DDR3 modulima ukupnog kapaciteta 4GB. Svaki GeIL Value modul ili vise istih u pakovanju kad su pitanju upareni dual, triple ili tzv. quad channel kitovi ima u produzetku na koliko MHz radi, koje su latencije itd (primer: GV34GB1333C7DC i slicno...) tako da GV34 definitivno nije pun naziv ovih modula koje si naveo...

Sto se tice koje module uzeti, GeIL je bar do sad kod nas bio vise zatupljen, dok je Mushkina koji zaista jeste poznatija i cenjenija marka, te bilo te nije bilo... Stvarno ne znam sta da savetujem. Mozda je ipak najbolje da navedes koji su tacno GeIL moduli u pitanju pa tek onda da dajemo savete. Razlika u ceni mi govori da GeIL moduli rade na visoj frekvenciji nego navedeni Mushkin moduli...
[ ediZ @ 28.04.2010. 15:22 ] @
Evo kompletnija specifikacija za GEIL:

# Geil 2*2GB GV34, 1600Mhz, CL 9-9-9-28 Value
# Ukupni kapacitet : 4GB (2x2GB)
# DDR3: Najnoviji tip memorijskih modula za vaš stoni računar sa Intel čipsetom i DDR3 DIMM memorijskim podnožjima.
# Ovaj komplet dva modula nebaferisane memorije u maloprodajnom kartonskom pakovanju je sertifikovan prema DDR3 standardu PC3-12800 i predviđen za dvokanalni rad na efektivnih 1600 MHz.
# Brzinska specifikacija ove GeIL memorije je PC3-12800-9-9-9, a radni napon modula je u opsegu od 1,5 do 1.6V.
# DDR3 memorije nisu unazad kompatibilne sa DDR2 memorijama i imaju različitu arhitekturu u odnosu na DDR2. Tako DDR3 memorije koriste Fly-by način pristupa čipovima, dok DDR2 memorije primenjuju klasični paralelni način pristupa. Takođe, DDR3 memorije koriste 8-bitni pre-fetch bafer (DDR2 memorije rade sa 4-bitnim pre-fetch baferom), imaju "on-die termination" signala, unapređen sistem za uštedu struje (PASR - Partial Array Self Refresh i ASR - Auto Self Refresh). Zbog navedenih i mnoštva drugih razlika, tajminzi kod DDR3 memorija se ne mogu direktno upoređivati sa tajminzima DDR2 memorija, ali brzinske specifikacije kao što su PC2-8500 i PC3-8500 se mogu porediti jer oslikavaju transfer.

Za Mushkin:

Specifications:

- Memory Type: PC3-10666U (DDR3-1333)
- Memory Size: 2x 2048MB DIMM
- DIMM Type: DIMM 240-pin
- Latency: CL9
- Voltage: 1.5 Volt
- Heatspreader: w/o

Timings:
- CAS Latency (CL): 9
- RAS-to-CAS-Delay (tRCD): 9
- RAS-Precharge-Time (tRP): 9
- Row-Active-Time (tRAS): 24

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 01.05.2010. u 12:47 GMT+1]
[ Binary Mind @ 28.04.2010. 20:57 ] @
Mushkin je po meni bolje resenje u ovom slucaju upravo zbog nize radne frekvencije koju GA-MA770T-UD3 podrzava bez overkloka...
[ ediZ @ 29.04.2010. 23:06 ] @
Aha... da li možda znaš kakva je situacija u slučaju reklamacije?
Da li je gadna kao za GeIL, pa se čeka i do mesec dana?

Na sajtu ****** sam našao i ovu varijantu:
Memorija DIMM DDR3 2x2GB 1600Mhz Mushkin Blackline Stiletto CL7, 996783ST

Kakva je situacija sa ovom memorijom, pošto vidim da je CL7, a ona prethodna je CL9? Koja je razlika?

Mod Edit: Zabranjeno je navodjenje imena firmi koje se bave prodajom hardvera.

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 30.04.2010. u 00:35 GMT+1]
[ Binary Mind @ 30.04.2010. 10:02 ] @
Ako je dobavljac onaj koji mislim da jeste (nije dozvoljeno javno iznositi imena firmi u ovom ES HW forumu), situacija moze biti izuzetno gadna sto se tice rekalmacije jer Mushkin spada u egzotiku koja se ne uvozi tako cesto kao npr. Kingston ili Transcend...

Ukratko, sto je CL manji to je memorija brza, ali i veci rizik da prouzrokuje nestabilnost sa jeftinijim plocama koje nemaju napredna podesavanja za DIMM-ove u BIOS-u. Ploca koju si izabrao spada u jeftinije i spada u one koje podrzavaju DDR3 DIMM-ove na 1600Mhz samo uz overklok (znaci nema nativnu podrsku za iste) tako da je bolje kupovati standardne module izradjene po JEDEC standardu nego one za entuzijaste da te posle ne boli glava da podesis masinu da radi stabilno. Mislim da je bolje da u startu kupis memoriju koja ce sigurno stabilno raditi sa tom plocom nego da posle ponovo trazis pomoc da bi podesio masinu da radi stabilno ako to uopste bude moguce izvesti sa modulima koje budes kupio. Pogledaj podatke o tome koji su moduli testirani sa plocom koju si izabrao i vidi da li mozes da nadjes neke od njih na nasem trzistu. Mislim da je to najbolje resenje. To mozes da pogledas na Gigabyte-ovom sajtu
[ ediZ @ 01.05.2010. 11:40 ] @
Mind, hvala puno. Na njihovom sajtu sam nasao neke modele koje mogu naci i na nasem trzistu. Posto idem na 15-to dnevni odmor, kupovina ce biti posle toga, i najverovatnije cu uzeti prvu Mushkin varijantu, izuzev ako ne naleti jos nesto.
Hvala na savetima, pozz