[ anon17194 @ 10.12.2003. 20:50 ] @
Da li je moguce nekako da convertujem ntfs u fat32 (ne racunam na Partition Magic) i kako? |
[ anon17194 @ 10.12.2003. 20:50 ] @
[ Leader @ 11.12.2003. 00:30 ] @
A sto ne racunas na Partition Magic kad ti je tako najlakse
![]() [ Simke @ 11.12.2003. 05:32 ] @
Nije moguce da konvertujes NTFS u FAT32.
[ random @ 11.12.2003. 06:38 ] @
1) Bekapuješ sve podatke sa te particije.
2) Iz Disk Management mmc plugina napraviš FAT32 fajl sistem na njoj, opcijom „Format“. 3) Vratiš podatke iz bekapa. [ kime1 @ 11.12.2003. 13:28 ] @
A ja bih FAT32 u NTFS?
Šta je Backup?Da li može isto tako da se prebaci FAT32 u NTFS? [ Milan Andjelkovic @ 11.12.2003. 17:07 ] @
Najpre pročitaj malo ostale poruke na ovom forumu, naći ćeš sve što te zanima. Ukratko, backup predstavlja kopije fajlova koje želiš da sačuvaš/zaštitiš. Konvertovanje iz fat u ntfs možeš da uradiš naredbom convert (pogledaj detalje u sličnim porukama u ovom forumu, ili koristi help u win-u). Suprotno, iz ntfs u fat, možeš da odradiš na način koji ti je random opisao. [ kUdtiHaEX @ 11.12.2003. 21:25 ] @
Citat: Leader: A sto ne racunas na Partition Magic kad ti je tako najlakse :D Pa 1 od 50 slucajeva ce proci katastrofalno...eto zasto ne koristiti PM. LM, Vladino resenje je najbolje. [ Proximus @ 11.12.2003. 22:03 ] @
ne mozes to da radis...
[ toni2000 @ 25.05.2004. 18:34 ] @
A kako se radi backup cijelog diska?
[ Milan Andjelkovic @ 25.05.2004. 18:55 ] @
1. Korišćenjem nekog specijalizovanog programa koji pravi image particije (Norton ghost, acronis valjda, itd) ili 2. jednostavno presnimiš željene podatke na drugi hard/particiju ili 3. narežeš podatke na cd(ove)/dvd(ove)/zip ili sl. [ malice @ 05.06.2004. 17:49 ] @
Partition magic je predvidjen za to...
Ne kapiram... Zasto neces preko njega? Ja sam to uradio, i kao sto vidis ziv sam i tipkam ovu poruku preko mog kompjutera koji sasvim dobro funkcionise i posle konvertovanja... [ Binary Mind @ 12.06.2004. 01:37 ] @
Za convert sa FAt32 u NTFS u MSDOS Promptu napisi [convert X: /FS:NTFS i to je to, gde je X particija na HDD-u. Ali i to P Magic i ostali partition manageri su losija resenja nego clean format u NTFS. To vazi za sve FS-ove. Clean format je prava stvar.
[ tzzee @ 31.03.2005. 12:59 ] @
Imam sledeci problem :
Posto sam laik u vezi kompa i koristim ga za samo za design svrhe, imam gadan problem.... Juce sam hteo da formatiram hard koji inace ima particiju... oba dela su NTFS file system. Pokusavao sam sve sto znam, u command promptu, sa boot disketom, desni klik na c: pa format... Ne znam vise sta da radim.... I zasto uopste ne da windows xp da se formatira i kako to da uradim, kako da vratim na FAT32 ??? POMOZITE dobri ljudi:) [ BillyTheKid_79 @ 31.03.2005. 15:21 ] @
da probam ja...
pa nek me neko ispravi ako gresim ili nesto izostavim.... odes u (kad se dize system pritiskas delete)bios stavis na first boot device cdrom a u isti ubacis bootabilni Winxp i kad te pita da li hoces da instaliras XP(new) da i kad te pita na koju ces particiju da instaliras,stavis onu koju hoces da formatiras... next step .....je da biras kako ces da formatiras kliknes na (preporucujem full,1put)fat32.... i samo jos da dodam.... pre pocetka copiranja XP na HD ......restart racunara..... vrati boot na flopy i trebalo bi da moze.... [ Marenović Slaviša @ 31.03.2005. 15:31 ] @
Upravo tako.
A ima i programa namenjenih za particionisanje i formatiranje particija... Zavisno od toga koji ti je hard, kojeg proizvodjaca...svaki ima neki svoj progi. A imas i partition magic koji nerado preporucujem. Nabavis butabilni disk, ubacis ga u cd rom (prethodno podesis da butuje sa cd-a) i restart kompa. Dalje ce sve samo da ti se kaze.... Imas i opciju "convert NTFS to FAT32" mada ja nikada nisam istu koristio. [ ivanpejic @ 13.05.2005. 23:42 ] @
Citat: Marenović Slaviša: Upravo tako. A ima i programa namenjenih za particionisanje i formatiranje particija... Zavisno od toga koji ti je hard, kojeg proizvodjaca...svaki ima neki svoj progi. A imas i partition magic koji nerado preporucujem. Nabavis butabilni disk, ubacis ga u cd rom (prethodno podesis da butuje sa cd-a) i restart kompa. Dalje ce sve samo da ti se kaze.... Imas i opciju "convert NTFS to FAT32" mada ja nikada nisam istu koristio. PartitionMagic 8 mi nikada nije omašio kada sam radio sa neparticionisanim diskom ili praznim particijama. 1. Pre svake izmene bekapovati podatke (obično nema gde :) 2. Standardna greška korisnika - nestrpljenje. Pomeranje particija ponekad zaista zna da potraje. Rezultat, greška XXXX, particije u rasulu. 2. Standardna greška korisnika - nepažnja, brzopletost. Pre pomeranja ili menjanja veličine particija OBAVEZNO proveriti integritet fajl sistema i samog diska (chkdsk ili sl.). PartitionMagic neće sam da se seti da treba prvo da proveri da li to što pomera jeste stvarno tu. Rezultat, greška XXXX, particije u rasulu. Ima li neka dobra alternativa PartitionMagic-u? I još kada bi mi neki ES-ovac izelaboriro zašto instalacija XP-a uvek ostavlja cca 8MB neparticionisanog prostora na kraju? [ Jokara @ 07.05.2006. 08:18 ] @
Voleo bih da konačno rešim neke nedoumice oko ntfs i fat32 sistema. Pretražio sam forum ali nisam našao odgovor na ono što me zbunjuje. Konkretno, voleo bih da mi neko odgovori na tri pitanja:
1- Trenutno koristim XP na Fat32 sistemu. Ako bih prešao na NTFS da li se mogu opet vratiti na Fat32? Ovo pitam jer niz godina u nazad čitam o sukobu mišljenja oko celishodnosti jednog ili drugog sistema, pa sam rešio da lično isprobam, ali mi nije poznato da li je izvodljivo ovo što sam na početku pitao? 2- Koristim nekoliko programa bez kojih ne bih mogao, stoga me zanima da li prelaskom na NTFS rizikujem da mi programi neće raditi? 3- Ako mi je sistemska particija na NTFS-u a logička na Fat32 na kojoj su mi podaci, mogu li da pristupim podacima s obzirom na različitost sistema? Ili da preformulišem pitanje: moraju li sve particije da budu u istom sistemu da bi bilo moguće raditi? Mislim da su ovo elementarna pitanja, ali mislim da odgovori mogu biti korisni još nekom. [ buljko @ 07.05.2006. 08:37 ] @
1. Mozes uraditi konverziju particije iz NTFS u FAT32 nekim programom tipa Partition Magic i sl.
2. Najverovatnije ce svi raditi kako treba. 3. Mozes pristupiti podacima na drugoj particiji bez obzira koji je FS. [ Milan Gligorijevic @ 07.05.2006. 08:46 ] @
1) Da, vidi => Google: "convert fat32 to ntfs", ovo i ovo
2) Nisam probao ali ce verovatno raditi 3) Particije ne moraju biti istog file systema da bi mogao da im pristupis [ Jokara @ 07.05.2006. 09:25 ] @
Svaka čast na brzim odgovorima. Živi bili.
[ JOJO847 @ 07.05.2006. 10:48 ] @
2) ovisno o namjeni tih programa, iako 95% vjerojatnosti je da ce raditi ( nebi radili mozda razni boot loaderi za multi boot poput boot magica i sl. dok npr word,winap,nero i slicni "normalni" programi nemaju tih problema)
ps: sto god radis s diskom dok su na njemu podaci, a tako i konverziju file systema ( preporucam ntfs zbog bolje opce iskoristivosti u omjeru interne defragmentacije i performansi) obavezno napravi backup podataka! [ Vill @ 07.05.2006. 16:59 ] @
To je proces u jednom smeru, kada predjes na ntfs nema nazad.
Programi ce ti raditi bez problema Mozes da pristupis drugim particijama bez problema. [ Flash411 @ 07.05.2006. 20:16 ] @
1.Kad jednom formatiras hard u NTFS vise ga nemozes vratiti u fat32 bez nekih posebnih alata(partition magic i sl.),
windowsi ti cak ni pri reinstalaciji nikako ne nude prebacivanje particije u fat32,a tokom rada pogotovo.govorim iz (gorkog) iskustva 2.Za (kratko) vrijeme dok su mi sistemske particije bile u NTFS-u nisam nikad imao problema ni s jednim programom ni na koji nacin. 3.za citanje drugih particija s drukcijim fs-om nemas brige,citat ce ih isto kao i na ove na kojima je sistem (NTFS) E,sad cu ti reci jos nekoliko stvari sto ti se vjerojatno nece svidit.Posto za novac sastavljam racunala moram korisnicima obezbjedit 100% pouzdano racunalo bez ogranicenja u mogucnostima koristenja,a NTFS se tu ne uklapa iz nekoliko razloga -NTFS nije brzi nego fat32,nego je cak i sporiji i to bas zbog smanjenih clustera,a s time se i visestruko povecava mogucnost fragmentacije fajlova -Cak i ako si admin na tom racunalu(ne korisnik s administratorskim ovlastima nego bas "Administrator") ne mozes pristupiti svim folderima na racunalu,i to nikako,osim ako pojedinacno svakom folderu mjenjas "ownership" postavke. -kod fat32 toga nema,ovisi o tvojim potrebama dali je ovo dobro ili ne. -Ako se kojim slucajem desi greska na fs-u zbog nestanka struje(ili zato sto netko prepametan ugasi racunalo na dugme) PUNO je veca sansa da ce se desiti nesto vrlo gadno s cijelom particijom,a posto su clusteri manji,puno vise podataka se izgubi.A ako se desi error na mft-u 99.9% slucajeva se mozes pozdravit s particijom,ovo isto govorim iz iskustva. -NTFS je jako poboljsao iskoristenost prostora na hdd-u,i privatnosti,ali je i utoliko smanjio integritet podataka na istom NTFS je doduse donio neke dobre stvari,kao npr sakrivanje i nemogucnost citanja podataka za odredjene korisnike. zatim,integrirana enkripcija podataka koja osigurava anonimnost i jos vecu sigurnost od nezeljenog pregleda. Ovo je odlicno ako si admin na nekoj mrezi ili ako imas vise korisnika na racunalu,ali ako si single user onda ozbiljno razmisli dali ti to stvarno treba...poz [ Jokara @ 07.05.2006. 21:22 ] @
Čitajući o NTFS-u na raznim forumima, pored ovog što sam ovde pročitao, stičem blagi osećaj da ću ipak ostati na Fat32, posebno kada uzmem u obzir da mi je računar u kućnoj upotrebi i nemam neku posebnu potrebu za skrivanjem podataka. Za neke zabrane pristupa (deca su čudo) koristim namenske programe i to mi je dovoljno.
Još jednom hvala svima na odgovorima. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|