Imao sam na hard disku instaliran XP i Windows 7,uvek me je pitao pri startu koji oper.sistem zelim.Juce sam reinstalirao XP i sad me pri startu vise nista ne pita,tj ne nudi mi dva OS.
Da napomenem ,nisam izbrisao tu drugu particiju sa Windows 7,i dalje je vidi u win exploreru,kao i sve foldere na njoj.U cemu je problem.
Imao sam ovo
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Professional" /fastdetect
I sad mi nudi dva OS,ali kad kliknem Windows 7,ne startuje ga,samo se zamraci ekran!U cemu je problem???
Hvala unapred.
[ bloker @ 18.06.2009. 06:53 ] @
Da li je to isti disk samo druga particija na kome je win7? ili je fizicki odvojen disk?
i ovo /fastdetect zar ne treba da bude samo na jednom?? a ne na oba..
[ balazn @ 18.06.2009. 07:25 ] @
Nadji neki boot loader, pa probaj sa njime da sredis stvar. Trenutno sam u firmi i ne mogu da se setim kako se zove onaj koji sam koristio, ali poslacu ti PP cim se vratim kuci. Znam samo da je, taj koji sam koristio, mnooogo dobar. S njim sam regulisao multiboot sistem tipa: XP, Vista i openSuSE. A najbolja stvar od svega je sto se podesavanja vrse u Windowsu..
PS
Dodavanje stavki u boot.ini nema nikakvog značaja za operativne sisteme novije od XP, pošto ga više uopšte ne koriste
[ johnny_walker @ 18.06.2009. 13:20 ] @
@bloker
Oba OS su na istoj particiji .
@Catch 22
Nisam bas najbolje razumeo komentare na datom linku.koliko vidim sve se odnosi na vistu,a kod mene su u pitanju xp i 7.
Jel moze to malo detaljnije,nisam bas madjionicar za kompjutere.Hvala
[ Catch 22 @ 18.06.2009. 13:46 ] @
Pa nema neke bitnije razlike, ali svakako ti treba neki od ovih boot managera:
Sa njima ćeš uspeti da napraviš dual boot meni, koji je razumljiv i za Vistu (Windows 7), pošto XP-ov boot.ini za njih nema nikakvu funkciju...
PS
Možda bi u ovom tvom slučaju pomoglo da sada samo pokreneš instalacioni disk od Sedmice i da tamo odabereš opciju Repair Boot... (?)
[ calexx @ 18.06.2009. 13:52 ] @
Prvo odluči da li su na jednoj ili na dve mada je u principu svejedno, ti si instalacijom XP-a ubio boot novijeg OS. Startuj repair sa instalacionog diska sedmice pa u konzoli kucaj ... ako se dobro sećam bootrec /fixboot i bootrec /fixmbr i to bi trebalo da povrati sedmicu.