[ Ivan Dimkovic @ 23.06.2009. 21:13 ] @
Pricali smo o onim Atom Mini ITX plocama... sasvim dovoljna snaga za dosta kucnih i poslovnih potreba u jako malom pakovanju :)

E ovo je jos bolja varijanta:

Elem, kao sto vidite, footprint je takav da je ploca sasvim lepo stala na moj dlan - jedino sto joj treba je adapter modul sa portovima koji vam trebaju i sa linijama za napajanje...

A da - ploca pakuje u sebe:

- Intel ATOM Z5xx (do 1.6 GHz)
- Intel US15W Poulsbo cipset (koji moze bez problema da dekodira 1080P AVC)
- Nije potreban nikakav hladnjak (za embedded/industrial aplikacije, za automotive i sl. je pozeljno da stoji heatsink oko 1 cm debljine)
- 1 GB RAM-a
- PATA kontroler
- SDVO/DVI vod (konektor na modulu)
- LVDS vod (za direktno drajvovanje LCD ekrana ako treba)
- 2 x PCI-Express vodova, HD Audio vod, 8 USB vodova (za modul, potrebno je to izvesti negde posto je ploca malaa ;-)
- itd...

Sa ovim je moguce spakovati sasvim solidan PC sistem sa sve napajanjem i konektorima u kutijicu velicine duplog CD box-a...

Sta mislite? :)

Koga zanima vise: http://www.coreexpress.com/products.html
[ StORM48 @ 23.06.2009. 23:33 ] @
Vrlo zanimljivo.

Čini se da stvarno polako dolazimo do onoga što je nekad figuriralo kao šala - "Japanci su izmislili toliko mali kompjuter, da su ga slučajno zaturili i više nisu mogli da ga nađu".

Jes' da nisu u pitanju Japanci, ali je produkt vrlo sličan pomenutoj izreci. Nego, dok sam imao ideje kako bih ovako nešto iskoristio, nije bilo tako malih kompjutera. Sada kada ih napokon imamo, nešto ne mogu da im nađem primenu (ne računam namensku industriju).

Kakve muke...

Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 23.06.2009. 23:44 ] @
Pa pazi, sa ovim moze da se napravi PC racunar velicine danasnjeg WiFi rutera (cak mozda nesto manji)

Use-case je, recimo, mali rutercic koji je ujedno i PC, media centar, kaci se na PC, TV i na njemu radis uz pomoc wireless tastature recimo - bez ventilatora, bez ogromnog lima za hladjenje - malo i efikasno :)

Ista stvar samo NAS, ista uloga... To sto "PC" modul zauzima jako malo mesta je plus, jer se u kutiju moze nagurati nesto drugo jos - recimo PSU i 2 TB HDD, a da kutija opet bude velicine danasnjeg tipicnog NAS-a. Ultimativna P2P masina :-)))

Sto se industrijskih aplikacija tice - uopste ne iskljucujem mogucnost pravljenja masivnih servera (clustera) koji se sastoje od "PnP" malih kartica kao sto je ova - masovnom proizvodnjom bi se cena jednog modula mogla svesti na 50-tak EUR... neki embedded OS tipa Linux ili QNX, i to cudo moze da servira jako puno zahteva, ako nabijes dosta kartica :)

--

Elem, izmericu potrosnju ovog sistema u cetvrtak kada budem ponovo u kancelariji.
[ Catch 22 @ 23.06.2009. 23:53 ] @
Fascinantno! Nedostaje samo još monitor koji može da se savije u rolnu kao list papira...
Svašta nas lepog očekuje u skorijoj budućnosti, izgleda bar...
Puštam mašti na volju... (jedino mi se malo mute vizije zbog one druge teme "Učenik pretukao profesoricu")
[ NeZtOc @ 24.06.2009. 00:17 ] @
Aleluja, 30 godina nakon spektruma i komodora, prozivodjaci ponovo uce staru lekciju. Kompaktno, jednostavno, ergonomski, integrisano, jeftino.
Gde su na ovoj ploci konetori za nabrojane interfejse ?
[ anon68680 @ 24.06.2009. 00:50 ] @
Ja mislim da je ovo neka sarena laz i da Ivan ustvari ima samo jako veliku ruku... :D

Salu na stranu, jako lepo... Bas me zanima kako ce cene da se krecu kad ovo dospe na market...
[ Ivan Dimkovic @ 24.06.2009. 09:50 ] @
Citat:
NeZtOc
Gde su na ovoj ploci konetori za nabrojane interfejse ?

Ploca ima samo mikro-konektore sa svim potrebnim pinovima, posto je fizicki nemoguce nalemiti sve te konektore na tako maloj povrsini, a proizvodjac ne moze da pogadja sta tacno od konektora treba klijentima - nekom treba DVI i USB, a nekom treba samo USB i LVDS, itd... :-)

Za eksperimentisanje, postoji test modul sa svim konektorima - imam jedan na poslu, slikacu ga sutra kad skoknem do kancelarije - na zalost, zbog svih konektora se povecava povrsina, mada je i taj demo-modul 1/2 velicine Mini ITX-a :-)

Citat:
krza
Salu na stranu, jako lepo... Bas me zanima kako ce cene da se krecu kad ovo dospe na market...

Na zalost, volumen ovih modula je ipak daleko manji nego u Mini ITX faktoru koga stancuje Intel, tako da je za sada ipak cena veca od 50-tak EUR koliko bi to kostalo da se stanca u Aziji na milione ;-)

Ali polako, mislim da ce za par godina da se omasovi form-factor koji je jos manji od Mini ITX-a kako bi se omogucilo pakovanje ploce i napajanja u jako tanke i male kutijice.
[ fLuXx @ 24.06.2009. 11:59 ] @
Ovo je fantastično! Konačno, neko je počeo da brine o veličini i potrošnji! Današnji pc je skoro pa dogurao do potrošnje i veličine moje TA peći. Napajanja od 1kW, kućišta ko šifonjer, dokle to vodi? A ovo malo čudo ima malu potrošnju, a "snagu" skoro kao moj trenutni PC. Još kada bi cena bila prihvatljiva, ja bi celu moju kantu kod qće bacio i zamenio tako nečim. Da ne pričamo da je leto počelo, ne treba mi još i grejanje od kompjutera.
[ Miroslav Cvejić @ 24.06.2009. 12:05 ] @
Ovako nešto integrisati u tft monitor sa ekranom ostljivim na dodir i nema više polovnih "brend" mašina po prodavnicama umesto kasa. :)
[ anon68680 @ 24.06.2009. 12:11 ] @
Ujedno bi mogli da vidimo i neku PC verziju iMac-a..
[ mokelet @ 24.06.2009. 14:46 ] @
Citat:
krza: Ujedno bi mogli da vidimo i neku PC verziju iMac-a..

Zar iMac nije PC? :-)
[ anon68680 @ 24.06.2009. 16:47 ] @
Pa po nekoj tradiciji i dalje ih razdvajamo u razlicite vrste, iako su danas slicni po arhitekturi.

http://www.google.com/search?h...c&aq=f&oq=&aqi=g10
[ Odin D. @ 24.06.2009. 17:37 ] @
Pa mozda je novina sto se tice neceg sto (mozda) moze da pokrece windows, ali kad je Linux u pitanju takve masine postoje vec odavno:

www.gumstix.com
www.linutop.com
http://beagleboard.org/
itd....

[ Ivan Dimkovic @ 24.06.2009. 18:23 ] @
Atom Zxxx (koji ide uz Poulsbo cipset) i nije bas neka masina za Vistu, jerbo ima PATA kontroler. Doduse, graficki hardver je prilicno mocan (PowerVR/SGX koji je Intel licencirao od Imagination Technologies-a, isti hw. koji je u najnovijem iPhone-u 3G S)

Sa druge strane, moguce je dodati i SATA kontroler preko PCIe bridge-a... Sve to radi, ali jadno (imam Sony Vaio P demo masinicu sa istim hardverom i Vista se >vucara<) i zaista mislim da je bilo sta novije od Windows-a XP tortura na takvom sistemu :(

Intel ce u sledecoj inkarnaciji Atom-a za male uredjaje vrlo verovatno potpuno eliminisati Windows, jer Moorestown (koji ce na CPU-u imati i graficki hardver, a southbridge ce biti samo I/O kontroler) nece imati BIOS a Intel je najavio da ce oni samo raspisati podrsku za Linux - mada, ne sumnjam da ce mozda u poslednjem momentu ipak podrzati Windows pisanjem custom HAL-a... doduse, za takvu masinu ce Windows morati i te kako da smrsa, a Microsoft za sada pokusava da ignorise citav taj segment (ako izuzmemo Windows CE koji je apsolutno neupotrebljiv za bilo sta "vece" od telefona).

Meni se najvise svidja ideja ubacivanja ovoga u LCD TV - doduse, mora biti malo jace po pitanju grafike, ali bi onda taj TV sasvim lepo mogao da bude i TV i PC u isto vreme - dok ide TV program, CPU i SGX/VDX bi radili dekodiranje i post-processing (deinterlacing i sl..) ili bi mogli da teraju OS, internet browser it.d..
[ miko.s @ 24.06.2009. 19:09 ] @
ovo je super, čak ću reći da je premalo. potrošnja ćee bit koliko, 3W? neka bude i 4W. dodati jedan microdrive ili 1.8" disk, usb i dvi portove, i strpati u kutijicu velićine nekog ap-a. i onda na to staviti neku veliku staklenu vazu sa cvijećem jer će u protivnom težina dvi kabela tu kutijicu srušit na pod. definitivno simpa kao secondary PC, na ovome surfat, gledat filmove, slušat muziku, koristit kao p2p mašinu i takve sitnice, a "pravi" pc palit za neke zahtijevnije stvari tipa videoeditiranje ili igranje.
sad treba samo pričekat masovnu proizvodnju i pad cijena, ako ovo stvarno bude po 50 eura već vidim da ću se počastit jednim, i napokon izbacit viu epiu koja nema snage za išta ozbiljnije od skidanja torrenta i hostanja ftp servera.
[ Catch 22 @ 24.06.2009. 19:35 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Ovako nešto integrisati u tft monitor sa ekranom ostljivim na dodir i nema više polovnih "brend" mašina po prodavnicama umesto kasa. :)

BenQ nScreen i91

[ Slobodan Milivojevic @ 24.06.2009. 20:09 ] @
Cim se docepam ovog, ide u kola, povezacu ga na LVDS od 15'' imam ih "na izvoz" Fenomenalna stvar!
[ mmix @ 24.06.2009. 21:32 ] @
Citat:
- LVDS vod (za direktno drajvovanje LCD ekrana ako treba)

Za licnu kulturu, kako se ovo radi?

Citat:
Ivan Dimkovic: Intel ce u sledecoj inkarnaciji Atom-a za male uredjaje vrlo verovatno potpuno eliminisati Windows, jer Moorestown (koji ce na CPU-u imati i graficki hardver, a southbridge ce biti samo I/O kontroler) nece imati BIOS a Intel je najavio da ce oni samo raspisati podrsku za Linux - mada, ne sumnjam da ce mozda u poslednjem momentu ipak podrzati Windows pisanjem custom HAL-a...

Nesto mi se cini da ce do tog trenutka sazreti Midori/Singularity koji ce ionako zameniti WinCE platformu kompletno i ciji ce microkernel biti idealan za ovakve sklopove. Hmm, custom managed code u mom TVu/ruteru/media centru, zanimljivo ....
[ shadow-bg @ 25.06.2009. 16:54 ] @
Pa kolko se ocekuje da ce ovo kostati?
[ Horvat @ 25.06.2009. 17:47 ] @
sve je to lovely jubly,ali kako na to prikljuciti misa,tastaturu,monitor,zvucnike,hard disk ,da ne idem dalje?
[ bakara @ 25.06.2009. 21:11 ] @
Nije ovo ni namenjeno da bude desktop masina...
[ Ivan Dimkovic @ 25.06.2009. 21:23 ] @
Evo kako to izgleda prikaceno (slikano bednom telefonskom kamerom):

Ovo je samo demo ploca, koja ima sve zive prikljucke kao i CF karticu od 2 GB sa koje se butuje sistem - zato je toliko veliki (opet, manji je duplo od ITX formata) - sam modul sa procesorom, memorijom, BIOS-om, cipsetom i mikrokonektorima je ispod malog hladnjaka od 1cm koji je, kao sto rekoh, nepotreban. Sa plocom dolazi i mali LCD ekrancic - sve staje u malu torbu, super za demonstraciju.

Radi odnosa velicina - slikano sa mojom rukom u kadru i sa tastaturom ;-)

Elem, masinica trci Ubuntu i sa novim Cinemo playerom bez problema fura Apple 1080p AVC trailere (zapravo, moze u isto vreme jos jedan video da pusta ali psst ;-)

[ Catch 22 @ 25.06.2009. 21:52 ] @
Citat:
bakara: Nije ovo ni namenjeno da bude desktop masina...

Osim ako u skorijoj budućnosti ne doživimo kompletnu redefiniciju pojma "desktop mašina"...
[ Igor Gajic @ 25.06.2009. 22:05 ] @
S obzirom da se na toj masinici vrti Cinemo, da li planiras da pravis HD playere velicine 2xCD box ?

I ako ih budes pravio da li ces ostaviti otvorenu mogucnost cackanja po linuksu ? ;)
[ Horvat @ 25.06.2009. 22:17 ] @
Citat:
bakara: Nije ovo ni namenjeno da bude desktop masina...

pa ondak nije pc,ne? :)
drugo je ako je ovo namenjeno industriji ,ali ako se i samo kao server koristi mora imati neke portove,ne? :)

@ivan mozes staviti jednu do druge plocice atoma i ovu [sa periferijama]?

[atom itx,da ne bude zabune]

mali off:sto je atom "zakucan" na 1.6ghz?
i jos jedan ,ti koristis ubuntu?:D

edit: e da,a koliko ovo zadovoljstvo kosta?
[ tdjokic @ 25.06.2009. 22:54 ] @
Mislio sam da je to nesto ekstra novo, tek izaslo, a onda - tazeci cenu - nadjem neke vesti na netu da "sada vec moze da ima i 2 GB memorije" - vest je od pre 9,5 meseci. Cenu nigde nisam nasao.

Super mi je ovo sto konacno nema onog "konjskog" konektora za napajanje koji je kod "klasicnih" ploca sa Atomom samo smanjen na 20 pinova, inace je i dalje kao pre, tako da su one zice fizicki prilican problem.
[ anon68680 @ 26.06.2009. 00:01 ] @
Ma ja jedva cekam da se dokopam ovoga... Kako je mali moze lagano da se ubaci negde u kaseti na suvozackom sedistu, gore se prikaci neka mala tastatura bez numpada... wifi kartica i vozi misko :)
[ risk @ 26.06.2009. 07:50 ] @
nema dvi/hdmi, nema mrezu => nije mi dobar za htpc

ali svidja mi se za kola recimo, uz neki lvds touch screen, standardni wifi, i mali avr attiny2313 + rf chip kojim moze da se upali i ugasi, tako da mogu od kuce da uploadujem muziku u kola ili da syncujem kola sa kucnom muzikom (ssd dusu dali za to).

mada mozda je bolje da u kola stavim dock za smartphone i dobijem istovremeno i handsfree i mape i internet i streaming muzike integrisan u sve to..

ne znam sta ce mi, ali svidja mi se, smislicu mu vec neku namenu.
[ Ivan Dimkovic @ 26.06.2009. 08:27 ] @
Citat:

nema dvi/hdmi, nema mrezu => nije mi dobar za htpc

?! - eno ga DVI na slici aman, eno je i mreza :-) Ima i multikanalni audio ;-)

Citat:
tdjokic
Mislio sam da je to nesto ekstra novo, tek izaslo, a onda - tazeci cenu - nadjem neke vesti na netu da "sada vec moze da ima i 2 GB memorije" - vest je od pre 9,5 meseci. Cenu nigde nisam nasao.

Lippert pravi ovo vec nekoliko meseci - doduse, uskoro ce da se pojavi (doduse u NDA varijanti za sad) i Tunnel Creek sa grafikom integrisanom na procesoru i novim I/O hub-om

[ Slobodan Miskovic @ 26.06.2009. 17:44 ] @
Ovo sasvim lepo mode da se iskoristi as smanjenje office prostora + stednja energije.
[ shadow-bg @ 26.06.2009. 22:16 ] @
[offtopic malecni]

a gde nabavljate te male tft ekrane u srbiji?
[ Horvat @ 27.06.2009. 09:49 ] @
e,da,jos jedno pitanje,mozes uslikati i napojnu jedinicu? [psu]
[ shadow88 @ 27.06.2009. 14:02 ] @
narode gde ovo mogu da nabavim ili narucim sa sve portovima, napajanjem, malim tft-om, eventualno tastaturom, i po kojoj ceni. PS: jeste li videli onu virtuelnu tastaturu ? to je neki mali modulcic velicine upaljaca koji ima usb adapter (nisam siguran je li bezicni ) i taj modul,upakovan u lepo i prakticno plasticno kuciste projektuje tastaturu na bilo kojoj ravnoj i cvrstoj podlozi, naravno samo u ravni a ne u 3D, u raznim bojama po zelji kao onaj "laser" - pokazivac sto se moze kupiti kod kineza za 100 din :) pokusacu da nadjem sliku te tastature pa da je nakacim ovde, vec sam zaboravio na kom sajtu sam to video al znam da je cena mizerna s'tim sto se mora naruciti prilicno komada, jer su u pitanju kinezi :) mislim da bi se ta tastatura lepo uklopila uz ovog malisana i dodatno smanjila uredjaj jer ako bi to bila prenosna varijanta ne bi bilo potrebno vugliti tastaturu sa sobom vec samo taj modul koji bi verovatno bio ugradjen u kuciste ovog PC-a
[ anon68680 @ 27.06.2009. 15:08 ] @
Koliko sam razumeo Ivana, jos nije dostupna u maloprodaji.

Sto se tastature tice, verovatno mislis na ovu:

http://www.celluon.com/products/laserkey.htm

Kosta oko 200$... :)
[ miko.s @ 28.06.2009. 00:21 ] @
psu kao psu, ništa posebno. imaš za kupit micropsu veličine atx konektora (pa još pločica viri van 2 cm) za cca 30 dolara.
laserska tastatura je stara stvar (a koriste ju i u csi las vegas), nažalost i dan danas nakon više od 5 godina šta postoji je i dalje skupa. a i meni bi bilo neugodno lupat prstima po stolu umjesto po tastaturi.
ovaj micro PC bi našao mnoge primjene, i već sam lud za njim i znam šta bi od njega napravio, ali kad izađe na tržište bit će skuplji od trenutnih atoma (i to dosta skuplji, ako je ion preko 100 eura, ovo će bit barem 150 plus pločica sa konektorima po izboru šta će dodatno koštat). minijaturizacija košta. s druge strane, za neki minimalizam u stanu, lcd monitor, iza njega priljepit ovu pločicu i rješit napajanje nekako iz monitora, wireless lan i wireless tastatura & miš, po mogućnosti neki monitor sa zvučnicima pa da zvuk ide preko njega, i imaš ultra minimalizam, samo monitor sa žicom za struju i ništa više. za one koji vole šta veću jednostavnost, nema boljeg.
[ bakara @ 28.06.2009. 10:20 ] @
Citat:
miko.sminijaturizacija košta. s druge strane, za neki minimalizam u stanu, lcd monitor, iza njega priljepit ovu pločicu i rješit napajanje nekako iz monitora, wireless lan i wireless tastatura & miš, po mogućnosti neki monitor sa zvučnicima pa da zvuk ide preko njega, i imaš ultra minimalizam, samo monitor sa žicom za struju i ništa više. za one koji vole šta veću jednostavnost, nema boljeg.

To vec postoji, zove se windbox

http://www.itsvet.com/tekst/msi-windbox/2542/
[ mmix @ 28.06.2009. 11:54 ] @
Citat:
psu kao psu, ništa posebno. imaš za kupit micropsu veličine atx konektora (pa još pločica viri van 2 cm) za cca 30 dolara.

Imas neki link za ovo? Malo mi je neverovatno da takav PSU sa 220v kosta te pare.... Ok za neki kineski eksterni dual choper sa 5/12v, ali neka kvalitetna micro varijanta, malo mi mnogo jeftino (nije da se bunim )
[ NeZtOc @ 28.06.2009. 13:02 ] @
Haha sad sa konektorima vec lici na nesto.
Brinem se za sebe, vec vidim za par godina mikro, nano i piko masine, sa wireless periferijama, performanse ce biti doavoljne za sve video i office zahteve, brdo novih mogucnosti i klince koji rade cuda sa novim hw, a ja vise ne stizem da ispratim novosti od bavljenja lizinzima i kreditima...

Sistemi kao Windbox nikada nece postati mainstream, to je samo improvizacija koristeci Atom platformu, bocna grana u razvoju mikro sistema.
[ shadow88 @ 28.06.2009. 13:05 ] @
Da , mislio sam na takvu slicnu tastaturu, samo ono sto sam ja video je daleko manje i lakse, a i jeftinije, i ima opciju menjanja boje lasera, mozda bi bilo neugodno lupkati prstima po stolu ali to projektuje na bilo sta tastaturu pa moze da se stavi npr na neki meksi materijal kako bi se stekao utisak pritiskanja tastera.
[ tdjokic @ 28.06.2009. 14:16 ] @
Citat:
mmix: Imas neki link za ovo?
Na amazon.com trenutno ima 2 modela, jedan je 102 dolara, drugi 54 dolara, maksimalna snaga 120 vati. Trazi pod Pico psu pa ces videti detalje. Ako istu stvar trazis preko itsvet ili pcberza nema nista, ni za koje pare :-(
[ Ivan Dimkovic @ 28.06.2009. 14:47 ] @
Pico PSU je super i moze da se nadje za ~40 EUR, medjutim ne treba zaboravit da je Pico PSU DC-DC pretvarac i da mu i dalje treba dobar izvor 12V, iliti plasticna ciglica...

Dobre plasticne ciglice od 90-120W (12V, 8-10A) ipak kostaju - bar 30-40 EUR.
[ mmix @ 28.06.2009. 16:15 ] @
Pa to, po prici je ispalo da ubodes u 220v i sa druge strane u ATX konektor i sve je to ko kutija sibica i kosta $30 Bilo bi lepo, ali je nerealno.

Bas sad gledam taj picoPSU-120, na shopovima za entuzijaste (npr minibox.com) se vodi kao best seller i skoro svuda je na back order, izgleda da se mini-ITX stvarno probija u amaterskoj kucnoj elektronici. Samo sto smo mi zaista u losoj situaciji da se time poigramo i da ucestvujemo u toj prici jer izgleda da zaista ne postoji takav shop u Srbiji. Skoro sam bas bio istrazivao po netu (kad sam razmatrao izgradnju sopstvenog NAS kucista) i mini-ITX varijanta me je privukla sa nekim svojim osobinama (narocito one fanless varijante), medjutim i oni online prodavci koji su bili voljni da salju u Srbiju slali bi samo DHL/UPS-om pa bi nas onda sacekala spediterska mafija na aerodromu .
Za sada nazalost ovo je sve samo lepo videti.

Inace, Ivane, navela me prica na neko drugo pitanje, u cemu je zapravo velika prednost ovog mini-mini-ITX board-a u odnosu na funkcionalni mini-ITX koji vec postoji? Jedino sto vidim je da bi eventualno mogao kasnije da upgradujes CPU/chipset bez da menjas ostatak hardvera u boxu? Kad se u pricu doda power supply, konektori, neki flashic za boot, to tvoje mini-ITX prosirenje sa slike, itd, zar nije to onda svodjenje na komplikovanije (samim tim i skuplje) mini-ITX resenje. Zar nije onda bolje za once-off sistem odmah uraditi mini-ITX sistem?
[ Srđan Pavlović @ 28.06.2009. 16:22 ] @
^ Poenta je valjda da se na ovaj mini-mini, nakaci samo ono sto je potrebno (zato samo pinovi ostavljeni,
a ne i konektori, osim na demo-primerku), a u nekim situacijama razlika u velicini (gabaritu) skalamerije od
samo nekoliko cm igra vrlo bitnu ulogu, ili cak presudnu :)

[ miko.s @ 28.06.2009. 16:29 ] @
@mmix - ja ti se izvinjavam, nisam do kraja naveo o čemu se radilo (i nikako da se sjetim da je to pico psu, a ne micro psu).
čuj, za te dimenzije se ne možeš žalit da je veliko, jeste da imaš ciglu na žici, ali ona dc-dc pločica je minijaturna. cijena je promjenljiv faktor, nije strikno fiksna, uz malo truda može se naći pico psu za 30 dolara (60W).
za msi windbox nisam znao da postoji, nice. samo šta je 300 eura cijena koju ne bio dao za takvu stvar, može se za manje novca nabavit mali itx case i utprat unutra atoma. a za te novce (a i manje) se može kupit nvidijin pico-itx kompjuterčić. jeste da je unutra via cpu, a ne intelov, ali to je i dalje solidna mašinica za internet, muziku i filmove.
u svakom slučaju, ostaje nam da vidimo šta će tržište napravit od ove minijature. ja bi volio da se od toga napravi nešto kao taj windbox, samo manjih dimenzija i iste cijene.
[ Ivan Dimkovic @ 28.06.2009. 17:34 ] @
@mmix,

E ako ti je trebao Pico PSU jbg, sad sam u Srbiji par dana, mogao sam da donesem moj koji mi vise ne treba :(

Ima ga na ebay-ju koliko hoces, relativno lako se kupuje - ali, kao sto rekoh, glavna stvar je naci dobru ciglicu :)

Citat:
mmix
Inace, Ivane, navela me prica na neko drugo pitanje, u cemu je zapravo velika prednost ovog mini-mini-ITX board-a u odnosu na funkcionalni mini-ITX koji vec postoji? Jedino sto vidim je da bi eventualno mogao kasnije da upgradujes CPU/chipset bez da menjas ostatak hardvera u boxu? Kad se u pricu doda power supply, konektori, neki flashic za boot, to tvoje mini-ITX prosirenje sa slike, itd, zar nije to onda svodjenje na komplikovanije (samim tim i skuplje) mini-ITX resenje. Zar nije onda bolje za once-off sistem odmah uraditi mini-ITX sistem?

Mislim da je ovo vise industrijsko resenje za space-constrained aplikacije - za kucne potrebe Mini ITX radi posao. Takodje, ovo resenje ima smisla u "PnP" sistemima gde bi svaki modul zapravo bio jedan nod - tipa telekomunikacije, i sl...

Sa druge strane, vest hardverski dizajner sa ovom plocicom moze da napravi uredjaj koji je solidno manji od standardnih ITX resenja.

Na zalost, jos i dalje nema >masovno< proizvedenih Atom + Poulsbo ITX ploca - steta sto Intel stancuje samo 945-based ITX ploce ,mada i to ce se promeniti vrlo brzo sa novom generacijom Atoma.
[ mmix @ 28.06.2009. 20:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @mmix,
E ako ti je trebao Pico PSU jbg, sad sam u Srbiji par dana, mogao sam da donesem moj koji mi vise ne treba
Ima ga na ebay-ju koliko hoces, relativno lako se kupuje - ali, kao sto rekoh, glavna stvar je naci dobru ciglicu

Ma opusteno, nije to frka, pico PSU je samo jedan mali element te price i da bas hocu da cimam ljude nasao bih kanal da to sebi dostavim, ali meni je recimo sve to skupa izgledalo interesantno kao neki high-end hobi, a za to ne mozes da cimas ljude za svaku sitnicu koja moze da ti zatreba (vrlo efikasan nacin da prijatelji prestanu da ti odgovaraju na poruke ). Drugacije je to kad imas shop ovde, pa imas konektor ovaj, konektor onaj, deo ovaj, deo onaj, pa malo eksperimentisanje / lemilica, pa ako se nesto zeznes ne mroas da cekas tri nedelje za novi/drugi deo; pa napravis custom-brand media centar sa custom softverom (unikat/rucni rad, idealan poklon techy prijatelju ) To kad vesti dizajneri upakuju u male kutijice i okace neki brain-dead softver za Average Jo-a, onda vise nije interesantno

E sad, lepo si to pomenuo a ja bih voleo da znam a nemam pristup odgovarajucim informacijama. Ko pravi dobre ciglice? (cena je sekundarni faktor, prioritet je kvalitet)

Citat:
Ivan Dimkovic: Mislim da je ovo vise industrijsko resenje za space-constrained aplikacije - za kucne potrebe Mini ITX radi posao. Takodje, ovo resenje ima smisla u "PnP" sistemima gde bi svaki modul zapravo bio jedan nod - tipa telekomunikacije, i sl...

da, u pravu si. narocito to sa nodovima. Bilo bi interesantno videti dal' od ovakvih nodova moze da se napravi pristojan number cruncher sa vise GFLOPSa po watu od postojecih vuruna?

[ flighter_022 @ 29.06.2009. 11:43 ] @
Pocinje ovo da me podseca na miktorik hardver... mada je ovo za nijansu (hehe) mocnije.

Cenim da bi se uspelo strpati u kutiju velicine VHS video kasete vrlo mnogo, tipa napajanje+ovaj hardver+2 diska 2.5 inches+minimum 2 LAN adaptera+...

A primena? Pa recimo, za sebe bih vrlo rado napravio par stvari, od home-emtertainment sistema, do elektronike za smart-home.
[ dragvorl @ 29.06.2009. 14:17 ] @
A do pre samo 15-20 godina je i monitor u boji bio pojam, svaka cast.
[ Odin D. @ 29.06.2009. 17:50 ] @
Manje-vise, sve to sto predlazete "sta bi moglo" vec je neko napravio, samo ako se covjek pomiri sa tim da se radi na Linuxu.
Pored onih linkova sto sam naveo ranije evo jos jednog:

http://openpandora.org/
http://pandorawiki.org/Pandora
http://en.wikipedia.org/wiki/Pandora_(console)
330$
[ tdjokic @ 29.06.2009. 20:11 ] @
Nesto razmisljam u vezi ovog MSI Winda - 300 eura nije malo para, ali ako se uzme u obzir da smo utvrdili da je napajanje (unutrasnji deo + "ciglica") reda velicine 80-tak eura i da se za ovih 300 eura dobija hdd od 160GB, memorija, Windows OS, onda i nije tako mnogo, ako neko bas zeli tu varijantu.

Cini mi se, da se Pandora ne moze meriti ni sa MSI Windom, ni sa ovim novim, jer se OS stavlja na hdd, a to je velika prednost.
[ mmix @ 29.06.2009. 20:41 ] @
Kakve veze ima sad Pandora sa ovom temom, nisu cak ni u istoj klasi? I ne vidim sta te sprecava da dignes linux i na mini-ITX i na ovom mini-mini-ITX-u jer koliko vidim dobar deo mainstream distroa ima podrsku ili posebne slim verzije za atom platformu.

[ bakara @ 29.06.2009. 20:41 ] @
Mislim da je windbox trenutno negde oko 250e...
[ Slobodan Milivojevic @ 29.06.2009. 20:53 ] @
Ja imam mini ITX Atom D945GCLF (Atom 230) kao desktop, za surf, multimediju, za posao... Instalirao sam ubuntu 9.04 sa LPIA (Low Power Intel Architecture) kernelom i mogu reci da radi odlicno. Bitno mi je da racunar ne greje previse, da se ne cuje, a lepo stavite 2GB rama i ogroman HDD, i eto...

Ova mala stvarcica me neverovatno tera na razmisljanje da je ugradim u kola Jos neki WLAN usb adapter, HSDPA modem i bluetooth (za GPS). To sve povezete na 14'' LVDS recimo od 1024x768px i milina
[ NeZtOc @ 30.06.2009. 00:40 ] @
Koliko te je izasla desktop varijanta sa Atom D945GCLF, sve zajedno sa memorijom hdd-om i kucistem ? Zvuci mi bas interesanto, imam 2 desktop racunara koji su ~tih performansi ali 4x vece zapremine, a ista namena. Da vidim koliko bi me kostalo oslobadjanje prostora.

Kakv hdd bi stavili u auto, da li postoje neki koji su kadri da izdrze rupe na nasim putevima ?
[ mmix @ 30.06.2009. 09:21 ] @
Pa bez pokretnih delova bi bilo idealno => fanless mini-ITX sa adaptiranim flashom ili SSD, eventualno neko dodatno fiksiranje "visecih" i "strcecih" elemenata.

Ima i posebnih mini-ITX kucista za kola koja izgledaju isto kao high-end pojacala:

Btw, ako je neko radio ovakve stvari, sta je sa 12V u kolima? Dal to moze direktno na picoPSU ili mora neko kondicioniranje?
[ tdjokic @ 30.06.2009. 14:14 ] @
Citat:
NeZtOc: Koliko te je izasla desktop varijanta sa Atom D945GCLF, sve zajedno sa memorijom hdd-om i kucistem ? Zvuci mi bas interesanto, imam 2 desktop racunara koji su ~tih performansi ali 4x vece zapremine, a ista namena. Da vidim koliko bi me kostalo oslobadjanje prostora.

Vise puta smo tup... pisali o tome.

Ploca, od 58 do 75 eura (http://www.itsvet.com/proizvod...5gclf/comp_comp_mboard/46/1210), kuciste malo oko 80 eura (dugo nisam proveravao), uz koje dobijes napajanje "elektronika unutra (nije bas Pico) + "ciglica" spolja" i adapter za montazu slim DVD citaca/pekaca u to kuciste. Memorija, disk (2.5") i slim DVD optika po tvojoj zelji i dobijes konacnu cenu.
[ NeZtOc @ 02.07.2009. 01:41 ] @
Ne znam kakve su tolerancije picoPSU napajanja, ali je sigurno dobro imati medjustepen, ono sto sam do sada video u auto resenjima je da se koristi DC-AD knovertor, pa onda napajanje.

@tdjokic
Hvala na infu.
Da li je do mene ili ovaj sajt it svet inace secka i baguje browser ?
[ tdjokic @ 02.07.2009. 16:49 ] @
Citat:
NeZtOc: @tdjokic
Hvala na infu.
Verovatno si dobio privatnu poruku od mene?
Citat:
Da li je do mene ili ovaj sajt it svet inace secka i baguje browser ?
Ja koristim Linux, pa nisam pravo merilo, ali mi radi prilicno dobro, osim sto mi je prozorcic za Search skoro sakriven, prekriven drugim delovima teksta.
[ since1986BC @ 02.07.2009. 23:00 ] @
Dok mi ocekujemo i mastamo... tamo negde se vec desava ;)

Evo ga, kao ruter.
fit-PC2, zvanicna stranica?
http://fit-pc2.com/wiki/index.php?title=Main_Page

Malo sigranja sa istim: http://linux.com/news/hardware...2-ubuntu-desktop-in-a-tiny-box
[ tdjokic @ 03.07.2009. 19:58 ] @
Citat:
since1986BC: Dok mi ocekujemo i mastamo... tamo negde se vec desava

Evo ga, kao ruter.
fit-PC2, zvanicna stranica?
http://fit-pc2.com/wiki/index.php?title=Main_Page

Malo sigranja sa istim: http://linux.com/news/hardware...2-ubuntu-desktop-in-a-tiny-box

Hvala kolega! Narocito za cene - http://fit-pc2.com/wiki/index.php?title=Price_and_Availability

Meni se ovo dopada. Cene su vec sada prilicno OK, a uvek je tu tendencija pada.

A sto se tice ocekivanja i mastanja, pa dobro, ipak je to zaista sasvim novo. Doci ce i do nas, sa "normalnim" zakasnjenjem.

Ivane, izvini sto davim - da li je ova nova malecka mb u pogledu grafike bolja od one prve, 17x17 cm, Chipset Intel® 945GC and ICH7? Model Intel® Desktop Board D945GCLF. Istina je da si ti to vec pisao i objasnjavao svojevremeno, ali sumnjam da cu sve to naci ponovo, pa te molim za kratku "presudu" . Prema izvestaju ovog coveka sa sajta http://linux.com/news/hardware...2-ubuntu-desktop-in-a-tiny-box njemu to mnogo bolje radi nego meni moja D945GCLF, isto sa Ubuntu-om.
[ tdjokic @ 03.07.2009. 20:07 ] @
Pojavio se vec i u mojoj "prodavnici" http://www.amazon.com/fit-PC-S...&qid=1246647906&sr=8-1

Cim se tamo pojavio, znaci bice ga uskoro svuda, dobro je.

Pardon, to nije PC2, nego nesto stariji model: CPU: AMD Geode LX800 500MHz
Chipset: AMD CS5536 sa 0,5GB memorije.
[ tdjokic @ 06.07.2009. 14:14 ] @
Da odgovorim sam sebi a mozda bude interesantno jos nekome - otisao sam na Google i napisao "945GC and ICH7 vs. US15W" i pojavio se neki sajt http://yertech.blogspot.com/20...e-gma500-isnt-that-boring.html gde je neko vec to uporedjivao. Najkrace, US15W, odnosno GMA500, je generalno bolji od "945GC and ICH7" odnosno GMA950. Zbunjuju ove oznake jer covek ocekuje da je 950 bolje od 500, ako sudi samo po oznakama, ali tu ima jos nesto sakriveno - 500 nije cist Intel, nego nesto sto je razvijeno u drugoj firmi, a cini mi se da je Intel to sada otkupio. Tu postoji i mala frka oko drajvera za korisnike Linuxa, ali vec i ovako 500 radi bolje od 950 a ima nagovestaja da ce se na tome jos raditi.

Ako se gleda krajnje precizno, nadje se tu i tamo nesto gde je 950 bolja od 500, ali je to vec na nekom akademskom nivou i nebitno za realan zivot. Kao veliki plus cipseta US15W je i manja potrosnja i manje zagrevanje i manje dimenzije - samo 2 cipa umesto 3.

Ja sam sklon euforicnom ponasanju ali mi se ovoga puta cini da euforija nije potrebna i da je US15W prilicno dobar za odredjeni krug korisnika. Mene su vec "kupili" - mnogo bre velika ona osnovna ploca 17 x 17 cm

Kako izgleda unutra: http://gadgets.boingboing.net/...6/30/gallery-fit-pc-2-fit.html

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 06.07.2009. u 20:23 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 20:27 ] @
Elem, igram se sa ovim malim Lippert sistemom - pustajuci Full HD AVC

Celokupna potrosnja sistema sa sve LCD ekranom od 15-tak inca je ~30 W

Sistem trci na Ubuntu Linux-u, za playback se koristi Cinemo player... uskoro cemo pustati i 2 HD streama u isto vreme na ovom malom cudu...

Citat:
tdjokic
Ivane, izvini sto davim - da li je ova nova malecka mb u pogledu grafike bolja od one prve, 17x17 cm, Chipset Intel® 945GC and ICH7? Model Intel® Desktop Board D945GCLF. Istina je da si ti to vec pisao i objasnjavao svojevremeno, ali sumnjam da cu sve to naci ponovo, pa te molim za kratku "presudu" . Prema izvestaju ovog coveka sa sajta http://linux.com/news/hardware...2-ubuntu-desktop-in-a-tiny-box njemu to mnogo bolje radi nego meni moja D945GCLF, isto sa Ubuntu-om.

Generalno, UVEK bih pre uzeo ploce sa US15W cipsetom osim za NAS / file server.

A zasto?

- US15W GMA500 moze da hardverski dekodira HD formate MPEG-4, MPEG-2, AVC/H.264, VC-1 i WMV
- GMA950 moze da dekodira samo MPEG-2 hardverski

- US15W ima TDP od 2.3W dok 945GC ima TDP od 22W (945GM i 945GSE mobilne varijante su bolje sa oko 8W, ali ih generalno nema u nettop plocama)

Jedina prednost 945G(C/M/SE) cipseta je SATA kontroler, mada i to nije nesto sto se ne moze lako kompenzovati SATA cipom na PCIe magistrali.
[ tdjokic @ 08.07.2009. 22:13 ] @
Hvala za dodatno objasnjenje.
Citat:
Ivan Dimkovic: Jedina prednost 945G(C/M/SE) cipseta je SATA kontroler, mada i to nije nesto sto se ne moze lako kompenzovati SATA cipom na PCIe magistrali.
Sto se ovoga tice, izgleda da su to vec uradili, bar koliko se vidi sa slika na ovom sajtu http://gadgets.boingboing.net/...6/30/gallery-fit-pc-2-fit.html. Meni se cini da se radi o SATA konektoru?
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 22:22 ] @
Hm, to takodje moze biti najobicniji SATA->USB bridz, imam isto izgledajucu plocicu u fioci koja radi taj posao.

Mada, i to radi posao sasvim OK za te embedded potrebe - doduse, nisam siguran da bi bilo optimalno za NAS.

E, da, postoji jos jedan problem sa US15W/Poulsbo cipsetom... graficki drajveri su i dalje polufabrikat, cak vise od godinu dana posto je poceo da se prodaje.

Linux je najgori (posle njega XP) - gomila stvari su i dalje u "beta" stanju, artifakti u video klipovima, problemi sa nekim LVDS/DVI konfiguracijama... a ne pomaze ni fakat da je pun drajver sa video akceleracijom closed-source i da generalno nije siroko podrzan pa je vrlo tesko iskonfigurisati sve da radi.

Takodje, Intel ima zapravo 2 serije drajvera - jedna se zove GMA a druga se zove IEGD, i zapravo koriste isti cip (cipove) ali za 2 razlicita trzista:

- GMA (500/950/itd...) je za desktop/nettop/netbook/notebook trziste
- IEGD je za embedded trziste

IEGD je zapravo, ako mene pitas, napredniji jer postoji driver kit koji omogucava da se sve jako lepo iskonfigurise... Sa druge strane pristup tome je prilicno ogranicen.

GMA500 je pravi horor za konfiguraciju u Linuxu - probaj da podesis LVDS i DVI izlaz a da ne budu klonirani pa ces videti :) A onda je tu i video akceleracija, moras imati tacno odredjenu verziju kernela, va-apija, X servera... uzas.

[ anon68680 @ 25.12.2009. 20:27 ] @
Sta je bilo s ovim? Jel ga video neko u maloprodaji kod nas?
[ Lupitter @ 23.07.2010. 09:12 ] @
Sta ima novo na ovom polju?
zadnji post je bio prilicno davno,...
[ tdjokic @ 23.07.2010. 13:12 ] @
Pa, ima novo. Nije bas da je malo ali je bitno drugacije. Tu mislim na prilican broj novih ploca dimenzija 17x17 cm a koje imaju na sebi i nvidia grafiku i 2 slota za memoriju itd. Ima ih i kod nas ali kad sam pre par nedelja gledao imali su samo skuplje modele a ja sam sebi kupio na amazon.com jednu prilicno jeftinu http://www.amazon.com/NVIDIA-G...&qid=1279886986&sr=1-2. Sa transportom i carinom je i ona ispala prilicno skupa, ali u vreme kad sam kupovao (pre 2 - 3 meseca?) jos ih nije bilo ovde a istovremeno me zanimalo da li ce takva jeftina da mi vrsi posao.

U nju se stavlja uobicajeni Intel procesor, nije tip sa integrisanim Atom procesorom, ali ima i takvih. Ova moja je jeftinija a one sa Atom se manje greju, pa biras. Ima varijanti i bez ikakvog ventilatora.