[ andre2000 @ 24.06.2009. 07:54 ] @
Ima li neko iskustva i sa Vmware ESXi i sa Citrix XenServerom? Koristim Vmware ESXi free verziju već neko vreme, i razmišljam o upotrebi jednog od ova dva hipervizora za server + desktop virtuelizaciju.
Interesuje me za i protiv ESXi-ja i XenServera. Ceniću i subjektivne ocene, koji kome bolje "leži". Da li imate iskustva i sa free i sa kupljenim verzijama, kolike su razlike?

Pozz
[ chief_kg @ 29.06.2009. 10:11 ] @
ae da ne otvaram novu temu, pri instalaciji wmware esx kada predjem na gui, kaze da ne vidi ni jedan mrezni uredjaj i nece d nastavi dalje instalaciju,,,da li zna neko o cemu tu moze da se radi???
[ Dusan Marjanovic @ 29.06.2009. 10:41 ] @
nisi zadovoljio HCL :)
jel neki od podrzanih servera ili...?
[ Gojko Vujovic @ 29.06.2009. 14:55 ] @
Xen sam koristio dok jos nije bio pod Citrix okriljem, i bio je blaga katastrofa za instalaciju i odrzavanje zarad par procenata performansi vise od vmware-a, koje je iskreno bilo tesko izmeriti. Radi posao za igranje ali tada nije bilo pravog supporta i osim ako nemas svoj tim koji ce da patchuje i popravlja stvari, tesko je bilo osloniti se na Xen za bilo sta ozbiljnije. Voleo bih da vidim dokle je dosao sada, mada iskreno nisam radio sa njim vec par godina.

VMWare nasuprot tome raste nenormalno ali i slusa korisnike po pitanju zelja, barem je takav moj utisak. Dovoljno su ozbiljni da ih vec mnogi koriste u enterprise okruzenju. I za male primene sa free ESX serverom je sjajan kao sto si imao prilike i da vidis, stabilno, lako za odrzavanje. Jedino moras sam da smislis redudantnost (sta ako jedan VM pukne, ili ako ceo VM server pukne u bilo kom trenutku) i na backup. Storage olaksava deo tih problema.

Za sta ti treba, sta pravis? Koliko je bitan uptime, imas li ideju kako bi resio ovo sto sam pomenuo (pucanje VM-a i pucanje hypervisora)?

Nadam se da planirate da kupite i support?
[ chief_kg @ 02.07.2009. 20:40 ] @
hvala Dusane, predpostavio sam da je to u pitanju, ali ipak da pitam, skinuo sam sa p2p, pa reko da nije problem u instalaciji ;)
[ Dusan Marjanovic @ 07.07.2009. 15:21 ] @
Da, s jedne strane definitivno shared storage (makar i neko zbudzeno iSCSI resenje ako nema budzeta za pravi storage)...a sa druge Virtual Center kojim ce se resiti high availability tj sad od 4ke i fault tolerance - u prevodu kompletan prelazak VM-a sa servera koji je otkazao na drugi server bez trenutka downtime-a.
I Xen jeste dosta napredovao u poslednje vreme, ali iz perspektive usminkanosti i zategnutosti proizvoda je jos uvek daleko od vmware-a...a sad je tu i MS-ov HyperV koji nikako nije zanemarljiv :)
[ railic @ 05.01.2011. 09:22 ] @
Evo nakon godinu interesuje me iskustvo, mislim savjet jedan sta se moze dobiti a sta izgubiti
prelaskom sa Esxi na Xen Server ?
[ saasapop @ 05.01.2011. 13:46 ] @
http://www.projectvrc.com/

puno korisnih informacija