[ zorpetus @ 26.06.2009. 14:24 ] @

Pisem neki naucni rad za jedan simpozijum, i po obicaju se osim u stampanom obliku rad mora priloziti i u nekoj dititalnoj formi. Pisem ga naravno u MS Wordu (verzija 2003) i znam (i koristim) za password to open i password to modify.

Ali ja hocu da sprecim nekog lenjog da samo prostim copy&paste iskoristi dve godine mog istrazivanja. Neka se makar malo pomuci, ne mora sve da dobije na gotovo.

E sada, znam da sve sto jedan covek zastiti - drugi moze da "razbije", i toga sam 100% svestan, ali kao sto rekoh, neka se makar malo pomuce da dodju do rezultata iz mog rada kad vec nece da istrazuju sami.

Prva ideja je naravno - izbaciti to kao PDF. U Acrobatu moze da se postavi da tekst ne moze da se stampa, a moze i da se disableuje copy&paste (select tool). To je sve OK, ali znam da ima alata koji lako razbijaju (makar je bilo za ranije formate Adobea, ne znam kako sada stvari stoje sa najnovijim?) kao i da u krajnjem slucaju tekst (pdf) moze da se ucita u neki OCR software (Fine Reader npr.) koji to onda procita i kao rezultat ima editabilan Word file. Zbog toga bi voleo da zabranim i print - jer kada ga odstampa - onda moze da to iskenira (ADF skenera ima puno sada na svakom cosku), pa opet da dobije editabilni rad.

Nemam pak nista protiv da gleda podatke na ekranu, prepisuje, fotografise ekran... ;-)


Ima li neka kombinacija koju mogu da probam da zastitim svoj rad - a da se onaj ko hoce da ga iskoristi makar malo preznoji dok izvuce editable text iz njega?

[ Matorac @ 27.06.2009. 20:22 ] @
Ako neko već može da prepiše sa fotografije ekrana, onda ti nema spasa. Malo će da se oznoji, ali manje nego ti.

Probaj da zaštitiš samo od izmena. Tools - Protect Document.
[ zorpetus @ 27.06.2009. 22:40 ] @

Ima dosta numerickih rezultata datih tabelarno. Otprilike jedno 20-tak stranica A4 formata. Da ne pricam da su mi oci otpale samo dok sam to uneo u kompjuter, a kao sto rekoh dve godine sam to skupljao i obradjivao.

Tako, ako neko hoce da prepisuje rucno 20-tak stranica sa ekrana - neka mu, osetice makar malo koliki je to rad. Ali ja bi da onim gotovanima koji ce prvo probati SelectAll/Copy/Paste ili OCR metodu - da makar malo zagorcam ceo proces
[ Slobodan Trebovac @ 28.06.2009. 10:08 ] @
Citat:
Tako, ako neko hoce da prepisuje rucno 20-tak stranica sa ekrana - neka mu, osetice makar malo koliki je to rad.

Postoje programi koji vrse OCR sadrzaja ekrana, jedan od njih je i ABBYY Screenshot Reader (dolazi uz ABBYY FineReader).
Citat:
Screenshot Reader is an easy-to-use utility that lets you quickly capture and convert a screen image to text by performing “instant” OCR. It is ideal for pulling text, tables, or images from Web browser pages, flash presentations, Windows Explorer file menus, or error messages.


Nekad davno smo razgovarali na slicnu temu:
http://www.elitesecurity.org/t...pesme-filma-uopste-nekog-fajla

[ component @ 28.06.2009. 14:32 ] @
Možeš zaštiti i Word fajl sa RMS-om, ali nikako nećeš biti siguran od OCR programa... 20-tak stranica mi ne deljuje puno. Sa OCR programom i naknadnom ručnom proverom svako će izvući podatke za manje od sat vremena.