|
[ netman @ 28.06.2009. 13:48 ] @
| Potrebna mi preporuka za PLC koji bi služio za kontrolu relativno jednostavne automatike zasnovane na hidraulici.
Potreban mi je PLC sa 8 ulaza/8 izlaza. Ulazi su senzori položaja, Izlazi su komande za elektro-ventile 24 V dc.
Bilo bi dobro da postoji osnovna tastatura za izbor nekoliko parametara i neki dvoredni lcd.
Da li na PLC kao što je KOYO DirectLOGIC 05 može da se priključi tastatura i lcd?
Kakva je ponuda na tržištu, koje je rešenje je najbolja kupovina i koliko košta? |
[ robert63 @ 28.06.2009. 15:02 ] @
A mozda ne treba bas skup PLC,( Omron,Siemens Simatik),,,,,,,nego neki jednostavniji uredjaj-koji odradjuje posao.
Ako prohtevi bas i NE idu do neba.
Onda pogledaj ovaj Siemens-ov LOGO,,,mala zverka  ---svasta ume !
Evo prikacmenta:
Pozd
[ mmladenovic @ 28.06.2009. 15:29 ] @
[ robert63 @ 28.06.2009. 15:39 ] @
Milane,,,,,S J A J N O !!!!!!!!!
Ja predlozih logo,,jer ne znam za drugo,,,
a Ti bas lepo dopuni,,,
bas-bas pametno !!!!!!!
Pozdrav ekipi !!!
[ netman @ 28.06.2009. 15:54 ] @
E, tako nešto mi treba!
Za Siemens i Omron sam znao, i tu nema priče o kvalitetu i pouzdanosti, ali mi je ovaj FATEK baš zanimljiv jer nisam čuo za njega, a mislim i da su cene niže od gore dva pomenuta.
Samo mi nije jasno zašto se tranzistorski izlazi nalaze samo u naprednijim modelima, a u osnovnim samo relejni. Pa zar nije sve ovo napravljeno da se zameni stara automatika koja se sastojala od raznih vrsta releja ,kad ono opet "iza ćoška" releji?!
[ paga @ 28.06.2009. 17:17 ] @
Samo Siemens , Omron i Schneider .
Ostalo zaboravi osim ako nemaš nameru da ih svaki dan bar po jedanput resetuješ .
Ovi Xinje , Fatek i ta boranija , je toliko nestabilno da sami sebi generišu greške i uđu u loop iz kojeg se čupaju samo resetom .
Ako taj plc radi nešto iole ozbiljnije , onda zaboravi kineze i tajvance .
[ robert63 @ 28.06.2009. 18:35 ] @
netman:
Eto paga kazuje nesto sto iz praxe zna ( to je vec preziveo,,,verujem mu).
netman:
>>>Samo mi nije jasno zašto se tranzistorski izlazi nalaze samo u naprednijim modelima, a u osnovnim samo relejni<<<
Nemam pojma ,veruj mi,,
-Kad god se desi neko sra**nje,,tad zveknu ovi sa tranzistorskim izlazom
-Kad god bude prenapona tad opet zveknu ovi sa tranzistorskim izlazom,,,
-Kad god zvekne grom u susedno selo,,tad opet zveknu ovi sa tranzistorskim izlazom,,,
Kad god pukne po nebu ode neka kartica !!!
A Relejne opstaju !
Da ne verujes,,,nista im nije-posle nevremena !
poz
[Ovu poruku je menjao robert63 dana 29.06.2009. u 08:28 GMT+1]
[ netman @ 28.06.2009. 23:02 ] @
Hvala na praktičnim stvarima, puno znače!
Biće onda neki PLC od ova tri proizvođača, verovatno Siemens LOGO, mada mi se i Omron sviđa.
Poslušaću ovo za relejne izlaze, nije ipak u pitanju neka zahtevna automatika...
[ mmladenovic @ 28.06.2009. 23:59 ] @
Pozdrav,
u prosloj firmi koristili smo S7 (SIEMENS PLC) i naravno svi su bili sa tranzistorskim izlazima. A posto se uglavnom radilo o punilicama i pakericama izlazi su bili uglavnom elektro magnetni ventili 24V DC.
Resenje ti je dosta jednostavno pored PLC-a napravi jednu pcb i spakuj je lepo u onu kutiju sto ide na sinu. Unutra stavi tranzistore ili vec sta ti treba za "okidanje" elektro ventila (naravno osigurace za svaki izlaz itd).
Stvar je jako prosta a ako ti bude trebala shema javi se na pm da ti posaljem da skratis vreme.
Milan
[ kudlik @ 29.06.2009. 10:55 ] @
Pozdrav drustvu !
Da se nadovezem...
Pomozite. Cuo sam puno o PLC-ovima ali jos nisam koristio. Ono sto mi je trebalo, sredio sam sa 16F84, uglavnom, ali sad treba nesto ozbiljnija regulacija tehnoloskog procesa. Imam 8 digitalni ulaz, otprilike toliko digitalni ili relejni izlaza, i treba mi 2 termoregulacijski ulaz za sonde. Znaci, merio bi na dva mesta temperaturu, i normalno, regulisao. Tip sonde moze i termopar K tipa, ili PT100 ili cak i KTY10.
Moze li neko nesto prporuciti? I normalno nacin programiranja za ponudjeni PLC
Hvala...
[ paga @ 29.06.2009. 12:05 ] @
Evo ukratko nešto o plc-ima .
To što netman kaže o tranzistorskim varijantama , a koje su skuplje od relejnih je iz sledećih razloga ...
Postoji tri tipa programabilnih kontrolera : relejni , modularni i oni koji se pakuju u računarske rekove .
Ovi relejni su namenjeni da već iz njih upravljaš procesima .
vi modularni , što kažeš sa tranzistorima , oni ne upravljaju tranzistorima uređaje (logično) već one slim releje . Dakle , i ovaj modularni je na kraju krajeva relejni . Zašto ?
zato što kad bi releji bili ugrađeni u plc , kad crkne relej (a to je jasno da se mora desiti jer recimo Siemens atestira releje na 10 000 uklapanja i isklapanja kod rezistivnih elemenata i skoro pola manje kod induktivnih) , jedino što je moguće je zamena celog PLCa . Ja sam recimo skidao interne releje sa već crknutih PLC ova , a to možeš samo kad imaš odakle da skidaš delove .
Siemensov slim relej je 700 dinara za 20A . Znači , ako imaš plc sa 8 izlaza , odmah kupuješ 8 releja , možeš i ove standardne po 300-400 dinara . Citat:
kudlik: Pozdrav drustvu !
Da se nadovezem...
Pomozite. Cuo sam puno o PLC-ovima ali jos nisam koristio. Ono sto mi je trebalo, sredio sam sa 16F84, uglavnom, ali sad treba nesto ozbiljnija regulacija tehnoloskog procesa. Imam 8 digitalni ulaz, otprilike toliko digitalni ili relejni izlaza, i treba mi 2 termoregulacijski ulaz za sonde. Znaci, merio bi na dva mesta temperaturu, i normalno, regulisao. Tip sonde moze i termopar K tipa, ili PT100 ili cak i KTY10.
Moze li neko nesto prporuciti? I normalno nacin programiranja za ponudjeni PLC
Hvala...
I tebi druže iskreno preoručujem Simens . Baš kako je moj prezimenjak napisao , treba ti Simens generacije 200 , recimo 222 . Taj Simens košta 25 000 dinarića i potrebna je jedna ekstenzija za pt sonde od oko 20 000 dinarića .
Programiranje se vrši preko programskog paketa Mikro win step 7 , koji u sebi sadrži vizard za definisanje proširenja odnosno ovog merača temperature .
Ako ti bude trebalo celo rešenje , sa simensom , javi se , imam licencnu verziju softvera . radim to jeftino .
[ netman @ 29.06.2009. 13:58 ] @
@mmladenovic:
Nisam siguran da sam te razumeo sta si mislio sa tim tranzistorima, ali mogu da pogledam semu. Poslacu ti moj mail na PM.
@paga:
Hvala na ovim detaljima oko releja. Moram da se preracunam koliko ce releji raditi pre crkavanja...
[ paga @ 29.06.2009. 16:26 ] @
Ne moraš ništa da računaš . Rekoh it , kupi slim releje pa na red sa plc izlazom .
Ako već nećeš da kupuješ releje , Robert je (čini mi se) već postavljao šemu za rlc kolo za ublažavanje varničenja na kontaktima .
Ja sam zaboravio šemu i vrednosti na pamet , možda Robert ima pri ruci ...
[ netman @ 30.06.2009. 18:20 ] @
Poslao mi je mmladenovic semu za tranzistorske PLC-ove pomocu koje je moguce upravljati ventilima bez releja.
Ako nekome to treba moze da zamoli coveka da mu posalje...
[ paga @ 30.06.2009. 19:01 ] @
Molim prezimenjaka za šemicu
[email protected]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|