[ zivadin_despot @ 30.06.2009. 21:49 ] @
Pozdrav svima,
na ispitu sam imao da li moze da se redni motor veze na naizmenican napon, u knjizi pise da moze, ali zasto i kako nije mi jasno.
Kako uopste izgleda napon nakon komutatora ako se na njega dovodi naizmenican napon, kakav je moment, u cemu je prednost?
Ako moze neki sajt, ili objasnjenje.....
Hvala unapred....
[ peja71 @ 30.06.2009. 22:17 ] @
Može, električna struja se kreće brzinom veoma bliskoj brzini svetlosti što znači da istovremeno dolazi i do promene magnetnog polja sa promenom polariteta (faze) kako na rotoru tako i na statoru. Pošto je u pitanju serijski motor, magnetno polje izmedju rotora i statora ostaje uvek u istom magnetnom naboju (smeru) i dolazi do odbijanja magnetnih polja i okretanja rotora.
[ zivadin_despot @ 01.07.2009. 00:29 ] @
Hvala na odgovoru, jos me interesuje sledece:
Moment za redni motor (sa 2 navoja, jedna na rotoru jedan na statoru) povezan na jednosmernu struju bi glasio

Mc=i1*i2 dL12/d(teta), prva dva clana su nula jer je samoinduktivnost oba namotaja konstantna
L12=Mcos(teta)
i1=I1
i2=I2

Mc=M*I1*I2 abs(sin(teta)) ; apsolutno jer je i1=I1 od 0 do PI, a i1=-I1 od PI do 2PI
kako je redna veza I1=I2
Mc=M*I1^2 abs(sin(teta))

Ako bi prikopcali na naizmenicnu oblik struje na pobudi bi bio i2=Im cos(wt), ali mi tako ne izgleda struja na rotoru, jer se menja na komutatoru, pa me interesuje kako izgleda onda moment?

Ako moze neki sajt o tome kako komutator menja struju, grafici, i tako opste o njima....

[ peja71 @ 01.07.2009. 01:00 ] @
na ovo ti ne mogu dati nikakav odgovor, nisam kompetentan. nešto mi se ne spava, proguglaću malo, ima kakvih e knjiga, ako nadjem postaviću link

evo za početak
http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_motor

[Ovu poruku je menjao peja71 dana 01.07.2009. u 02:11 GMT+1]
[ zivadin_despot @ 01.07.2009. 01:12 ] @
Ok ,hvala....
Trazio sam po wikipediji, ali nikako da nadjem kako izgleda grafik nakon komutatora, to mi malko nejasno....
Ujutru ce se verovatno jos neko ukljuciti pa cemo videti.
[ peja71 @ 01.07.2009. 02:02 ] @
http://images.google.com/image...p;ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
gledaj malo slike na google-u, možda tako lakše nađeš ono što tražiš

http://www.maintenanceworld.com/articles/reliance/maintenance.htm
[ zivadin_despot @ 01.07.2009. 12:29 ] @
Evo par slika kako sam ja predstavio komutator, i oblik struje nakon njega. Pitanje je kako to definisati u formuli, tj kako izvesti moment....
Ako moze jos neko da se ukljuci bio bih zahvalan

Komutator

Oblik napona

[ peja71 @ 01.07.2009. 14:02 ] @
meni sada ovde nesto nije jasno, po ovim semama koje si postavio ispada da to nije serijski već paralelni motor (rotor i stator u paraleli) svakako i on može na AC. redni - serijski nema definisanu krajnju brzinu (tako sam nešto čitao) dok paralelni ima stabilnu brzinu, to im je jedna od razlika, serijski generalno može više da potegne. Što se grafika tiče - najbolje guglaj po slikama, sigurno ćeš naći nešto.
[ zivadin_despot @ 01.07.2009. 14:08 ] @
Ne, nisam prestavljao motor, da budem jasniji, ta dva generatora u sustini cine jedan, samo sam stavio dva da bi lakse predstavio komutator.U jednom trenutku je ukljucen 1 generator a u drugom trenutku drugi (tj taj isti samo drugacije polarisan), a oni prekidaci simuliraju invertovanje struje, kao sto radi komutator, i to je to....
[ zivadin_despot @ 02.07.2009. 11:34 ] @
Nije valjda da niko ne moze pomoci....?
Za pocetak da li sam dobro predstavio komutator?
[ peja71 @ 02.07.2009. 14:08 ] @
koji je to program? pošalji mi na mail (ili mi pošalji link odakle da ga skinem) [email protected] pa ću večeras pokušati da ti pomognem. Meni se čini da si ti ti postavio paralelnu a ne serijsku vezu al ajde mi prvo pošalji to pa da vidim
[ peja71 @ 04.07.2009. 23:34 ] @
Citat:
peja71: koji je to program? pošalji mi na mail (ili mi pošalji link odakle da ga skinem) [email protected] pa ću večeras pokušati da ti pomognem. Meni se čini da si ti ti postavio paralelnu a ne serijsku vezu al ajde mi prvo pošalji to pa da vidim

Koji je to program???
[ Lala 021 @ 07.07.2009. 07:46 ] @
=`=Pozdrav, zar mogu da se koriste i drugcije? Kad popravljam zenin mixer,
vezem ga na lab. ispravljac, ima ogranicenje struje, nema stete, a otkrio
sam da radi i na jednosmernu.
;;
;;

> __________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus
> signature database 4160 (20090616) __________
>
> The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.
>
> http://www.eset.com
>
>
>
[ gigabyte091 @ 05.10.2013. 16:30 ] @
Serijski motori se još zovu i univerzalni zato što mogu raditi i na izmjeničnu i na istosmjernu struju, jedina je razlika u građi rotora i statora, kod serijskih motora predviđenih za rad na izmjeničnu struju su rotor i stator građeni od međusobno izoliranih dinamo limova kako bih se smanjile vrtložne struje.

Serijski motor predviđen za istosmjernu struju radi i na izmjeničnoj, ali sa većim gubicima (vrtložne struje u punom željezu)