[ baksuy @ 02.07.2009. 15:33 ] @
Dragi moji,

imam zadatak koji ne mogu da resim, i bio bih jako zahvalan ukoliko bi neko bio rad da mi pomogne. Zadatak glasi:

Vi ste administrator u vašoj kompaniji. Upravo ste poslali fajl sa vašeg kompjutera na vašoj mreži. Koje funkcije mora da odradi mrežni adapter vašeg kompjutera da bi poslao fajl kroz mrežu?
[ valjan @ 04.07.2009. 09:34 ] @
Ni ne cudi me sto ne mozes da resis - pitanje je veoma neprecizno i nedoreceno: prvo, nebitno je da li administrator ili sekretarica ili kafe kuvarica salje fajl, ali to je sto bi rekli "docaravanje scene citaocu". Drugo, "vas kompjuter" i "vasa mreza" su prilicno siroki pojmovi - hajde da pretpostavimo da je u pitanju PC a mreza je Ethernet i radi se o komunikaciji izmedju dva racunara u LANu. Trece, "mrezni adapter" je takodje sirok pojam, ali i tu mozemo da pretpostavimo da je rec o obicnoj Ethernet mreznoj kartici, i recimo da je to neka 10/100Mbit/1Gbit, i da za komunikaciju koristimo TCP/IP protokol (jer ni to nije navedeno u postavci).

Sa svim ovim pretpostavkama, mozes krenuti od http://sr.wikipedia.org/wiki/ pa tamo potrazi stranice za ethernet, osi model, tcp, internet protokol, arp, mac adresa, itd. (jednostavno, prati linkove sa tih stranica dalje, i nacices nadam se dovoljno materijala). Ako ti engleski nije problem, onda o svemu ovom mozes pronaci mnogo vise na engleskoj verziji Wikipedije, kao i na mnogim drugim mestima na Internetu.
[ acatheking @ 04.07.2009. 21:59 ] @
Pretpostavljam da ti traze da opises slanje nekog fajla, ali tako da pricu "provuces" kroz sve slojeve OSI modela?
Ako je to u pitanju, mighty google ima sve te odgovore.
[ maksvel @ 05.07.2009. 20:42 ] @
Pa, ako je potrebno da objasniš šta radi mrežni adapter, onda je reč uglavnom o prva dva sloja OSI modela, jer dalje preuzima OS, odnosno konkretna aplikacija. Kako rekoše prethodnici, dalje koristi Google... Keywords: MAC, arp, frame, 802.3 header...