[ casper.link @ 02.07.2009. 19:40 ] @
Pozdrav, Imam jednu slabu konfiguraciju: Procesor: Celeron 600 MHz RAM: 128 MB SDRAM Grafika: Integrisana HDD: 20 GB Maxtor Dial-up modem: Soft56 Data Fax Voice Speakerphone CARP Stampac: HP OfficeJet J3680 Trenutno je tata koristi u firmi za kucanje faktura, muziku pomalo i surf (dial-up). Ja sam pronasao par distribucija koje bi mogle da zadovolje njegove potrebe, a da odgovaraju ovoj konfiguraciji, ali mi treba malo iskusnije mišljenje. 1. Knoppix 6.0.1 LXDE (prednosti: lightweight web browser, OpenOffice 3.0.1, baziran na Debianu ) 2. Debian 5.0 Lenny LXDE (mana: malo instaliranog softvera) 3. XUbuntu 8.04 LTS ili 9.10 (mana: možda bi bio malo spor, ali nisam probao) 4. Slax 6.10 (prednost KDE 3.5, KOffice, ali mislim da bi se vukao, možda griješim) 5. Puppy 4.2 (prednost: brz) Lično mislim da bi mu najviše odgovarao Knoppix, ali me interesuje stručnije mišljenje. Trenutno je na tom računaru Windows XP (ali sa isključenim uljepšavanjem (best performance)) i MS Office 2007 (ima dosta dokumenata u *.docx formatu čija bi konverzija u *.doc potrajala) i dobro radi ali kad bi mu dodao anti virus radi interneta mislim da bi ga ubilo. Hocu linux da mu instaliram prvenstveno radi toga što mu "neće" trebati anti-virus da radi u pozadini dok je na netu (instalirao bih mu ClamAV i jednom sedmično skenirao diskove). I još jedno pitanje. Koliko je bolji Open Office od Abiword-a i Gnumeric-a i u čemu je razlika osim što su posljednja dva manje zahtjevna u odnosu na OO.o? Unaprijed zahvalan! [Ovu poruku je menjao casper.link dana 02.07.2009. u 21:21 GMT+1] |