[ degojs @ 02.07.2009. 20:59 ] @
Stvarno kvalitetno, nema šta :D

Prvo sam mislio da je neka za'ebancija, kad ono..

http://www.dailytech.com/Like+...ie+Says+Apple/article15587.htm

Citat:

Like a Vampire, Sunlight Causes the iPhone to Overheat and Die, Says Apple
Jason Mick
..
Worse yet is the iPhone 3G S's quality problems, which include reported overheating and signal issues.

Odgovor Apple-a?

Citat:

Now, Apple has at last issued a response and it is assigning the blame for the problem on its users' behavior, sunlight, and on the seasons.
..
Apple lists the use of "GPS tracking in a car on a sunny day or listening to music while in direct sunlight" as two particularly dangerous operations.

Koja smejurija :)

A da ne bi bilo da pljujem samo iPrdekalo..

Citat:

Apple has been having plenty of headaches lately with its MacBook Pro displays failing and experiencing distortion.

[ xtraya @ 03.07.2009. 00:00 ] @
cinjenica je da se gornji deo iphonea jako zagreje kada procesor mnogo radi , recimo kad gledate neki film ili snimate video , naravno GPS ga kida sve u 16 (i troshi struje allmost ko djerdap :) ), e sad , jedino da ga namazes nekim uljem za soonchanje ako ga iznosis na 40 stepeni on a sunny day :)))) ...

meni se na HP Ipaq-u desavalo da se overheat-uje telefon samo kad je ukljucen gps u autu (po suncu naravno) , ali hp-u samo zacrveni lampica i ugasi se...
o crkavanju nema ni govora ... eno ga radi godinama :)

[ Ivan Dimkovic @ 03.07.2009. 07:57 ] @
To je sasvim normalno i za ocekivati od firme koja ignorise zakone fizike i dobrog inzenjerskog dizajna zarad izgleda.

Apple vec ima dug istorijat uredjaja koji imaju problem sa termalnim dizajnom - zbog insistiranja na modnim zahtevima.

Opet, njima uspe u N-toj inkarnaciji da to nekako kompenzuju. Jos i dalje se secam prvog MBP koji je imala moja devojka - posle par minuta drzanja toga u krilu vam zaista nije bas prijatno - to cudo se grejalo ko grejalica. Posle su to resili, pojma nemam kako a i Intel je smanjio TDP svojih procesora..

U svakom slucaju - i Apple je neka pozitivna sila na trziistu, daje ljudima izbor - ko zeli robustan i pouzdan uredjaj, kupice nesto drugo - ko zeli da mu se gadget uklapa sa Louis Vuitton tasnom, kupice Apple -- i onako i ovako su im prodavnice jedna do druge u NYC-u, pa mozete da slozite boje.
[ pri3rak @ 03.07.2009. 08:24 ] @
Pa to je marketniski super stvar.Prva verzija nije imala copy/paste, valjda je bio ogroman inzenjerski poduhvat implementirati ga.Onda su se pojavile 3rd party aplikacije za tu naprednu opciju, pa je kroz reviziju OS-a ovo izlistano kao sta drugo nego (revolucionarno?) poboljsanje.

Sada ce i normalan rad uredjaja koji se ne topi na suncu przeci kozu sa ruke konzumenta biti revolucinarno poboljsanje u nekoj N-toj reviziji, vec zamisljam naziv poput iPhone MCD (Mighty Cool Device)

A opet njihovoj ciljnoj grupi je bilo moguce prodati i ovako nesto

Citat:

The latest hot iPhone application that has caught everyone's attention is the "I Am Rich" app by developer Armin Heinrich. The app costs $999.99 and displays a glowing ruby-like light. and the words I Am Rich. Open it and it will load which Heinrich calls a secret mantra that may help you you to "stay rich, healthy, and successful." Ridiculous? Certainly, but rather clever too and subtler than having Amosu hook you up with a diamond or gold-covered iPhone.

Technologizer is conducting a poll on whether or not the app should be pulled from the App store. So far it looks like most are in favor of keeping it.

UPDATE: And it's gone. Apple has pulled the app from the store.

http://www.luxist.com/2008/08/06/i-am-rich-iphone-app/

Sva sreca pa Steva ne prodaje svoje iznosene stvari, ko zna koliko njih bi bankrotiralo tim povodom ...
[ combuster @ 03.07.2009. 08:44 ] @
Umalo nisam "bacio peglu" prilikom citanja ovih postova... Jbt fancy stuff make me sick :(
[ NastyBoy @ 03.07.2009. 21:58 ] @
Kako ste samo sablonizovali ovaj Advocacy... Degojs, po obicaju, kao da je u kafani, onaj najbucniji pijani kamiondzija u cosku. Dimkovic opet pokusava da dokaze kako u Apple-u rade smikeri a ne inzenjeri i da on zna njihov posao bolje od njih samih (ma ne samo njihov, nego svaciji), onda se jos par njih pojave sa brain fartovima cija je jedina svrha da ubiju veru u ljudsku inteligenciju. I tako dan za danom pred kockastim ekranom.
[ degojs @ 03.07.2009. 22:25 ] @
Citat:
Kako ste samo sablonizovali ovaj Advocacy... Degojs, po obicaju.. Dimkovic.. jos par njih pojave...

E baš šablon: NastyBoy, po običaju, ne komentariše temu, nego..

Jbte.

Citat:
I tako dan za danom pred kockastim ekranom.

Probaj da ga skloniš u hladovinu, pa ti slika možda neće biti kockasta?
[ pri3rak @ 03.07.2009. 22:40 ] @
Citat:
NastyBoy:  onda se jos par njih pojave sa brain fartovima cija je jedina svrha da ubiju veru u ljudsku inteligenciju

that one sounded wet ;)

iFart Mobile #1 App on iTunes http://ifartmobile.com/
[ Srđan Pavlović @ 03.07.2009. 22:52 ] @
Citat:
Probaj da ga skloniš u hladovinu, pa ti slika možda neće biti kockasta?

Mozda mu neodgovara ni nagla promena temperature.

Let the shit melt, and go buy something else...
[ combuster @ 03.07.2009. 23:01 ] @
Bljak... Wicked witch of the west...

[ Ivan Dimkovic @ 04.07.2009. 00:55 ] @
Citat:
NastyBoy
Dimkovic opet pokusava da dokaze kako u Apple-u rade smikeri a ne inzenjeri i da on zna njihov posao bolje od njih samih (ma ne samo njihov, nego svaciji), onda se jos par njih pojave sa brain fartovima cija je jedina svrha da ubiju veru u ljudsku inteligenciju. I tako dan za danom pred kockastim ekranom.

Yep yep - vidi, Nasty, Apple pregrevanja su vrlo dokumentovani fakat, koji mogu da poricu samo ljudi koji zive u alternativnom univerzumu iliti RDF-u - a ti pricaj sta hoces, ad-hominem je jedino sto se na to moze reci od strane Apple advokata. Razlog za ta pregrevanja je samo jedan - a to je da Apple forsira modu iznad dobrog inzenjerskog dizajna.

To nije jasno samo Apple komuni, ali dobro... Nisam ja taj koji zna posao bolje od njih, znaju ih vecina drugih OEM-a, malo ko od njiih ima problem sa suncem ili sa prosecnim koriscenjem u krilu, jedino se Apple muci sa tim - ali zeznuto je to kada moras da se slozis sa novim Luis Vuittonom, oni nemaju problem odvodjenja par desetina W toplote :)
[ Buum @ 04.07.2009. 01:34 ] @
Ništa se ne sekirajte, sad će Apple da lansira neku ultra fancy navlaku za hlađenje...
[ xtraya @ 04.07.2009. 01:40 ] @
Pregrevalo se ili ne, komotno bi iphone mogli da gurnete u sholju chaja/kafe makar da je zagreje kad je `ladna :)

Opet s druge strane, jailbrake-ovanjem su napravili nedostizni san svih "fensi" marki sa modernijim OS-evima tipa winmobile ...
O kupovini aplikacija/muzike/pizdarija over itunes i svom shljastecem fenseraju da ne govorim , mislim da nemaju konkurenciju.

Jedino sto iPhone-u jos uvek zaista fali je dobar GPS soft, koji je do sada bio manje/vise smesan u odnosu sta winmobile platforma nudi vec par godina unazad.

A ova copy/paste budalastina je za guinniess-a
[ Srđan Pavlović @ 04.07.2009. 01:45 ] @
Citat:
Ništa se ne sekirajte, sad će Apple da lansira neku ultra fancy navlaku za hlađenje...

Dovoljno fensi? :)

[ Nedeljko @ 04.07.2009. 09:57 ] @
Citat:
NastyBoy: Kako ste samo sablonizovali ovaj Advocacy... Degojs, po obicaju, kao da je u kafani, onaj najbucniji pijani kamiondzija u cosku. Dimkovic opet pokusava da dokaze kako u Apple-u rade smikeri a ne inzenjeri i da on zna njihov posao bolje od njih samih (ma ne samo njihov, nego svaciji), onda se jos par njih pojave sa brain fartovima cija je jedina svrha da ubiju veru u ljudsku inteligenciju. I tako dan za danom pred kockastim ekranom.

Onda ga lepo odšablonizuj svojim kreativnim postovima.
[ xtraya @ 04.07.2009. 10:45 ] @
E ne diraj mi Degejsa :) i Dimketa ... ipak je to dugogodisnji lobi na advocacy-ju
[ Pedja_N @ 04.07.2009. 23:24 ] @
E ako mi se nesto popelo na glavu to je ovaj iPhone,neverovatno je koliko se ljudi loze na njega.
Koji god telefon danas da spomnes krene neka komparacija sa doticnim.E nek' se nose u ...persun.
Jbt jos samo da mi ujutro iskoci iz frizidera pa da bude sve na svom mestu.
Inace onaj ko imalo misli i zeli da sebi kupi funkcionalan telefon sumnjam da ce izabrati ovaj iPhone.(bar se nadam)
[ Flash411 @ 05.07.2009. 09:58 ] @

Citat:
Don't worry, everybody, your iPhone baking itself to a crisp is no cause for panic, now that Apple has found the culprit: the weather and your heartless negligence. Apparently you've been leaving your brand new iPhone 3GS in a hot car, and the warm sensation you feel any time you hold the phone has nothing to do with beefed up processors or inadequate cooling.

http://www.engadget.com/2009/0...eather-others-find-oleophobic/
http://www.engadget.com/2009/0...eats-turns-a-browner-shade-of/
[ pri3rak @ 05.07.2009. 10:43 ] @
bogte pa ovo ima potencijal za vojnu upotrebu ;)
[ xtraya @ 05.07.2009. 12:13 ] @
[ AMD guy @ 05.07.2009. 19:44 ] @
Citat:

Barem neka prakticna primena
[ Srđan Pavlović @ 05.07.2009. 20:35 ] @
Skupa ta kafa.
[ madcama @ 05.07.2009. 20:58 ] @
Nije to kafa. To je iKafa.
[ gordon_beneth @ 05.07.2009. 22:48 ] @
iMiris, iUkus :-)
[ combuster @ 06.07.2009. 06:37 ] @
omg
[ pri3rak @ 06.07.2009. 09:57 ] @
Nije to bre kafa.To je mighty hladnjak :D
[ jablan @ 06.07.2009. 10:06 ] @
Tiću, čuće te Stiv Džobs pa će početi da uvaljuje džezve za $149...
[ Laki_Gen @ 06.07.2009. 10:27 ] @
Kao dodatnu opremu?
U sta ce ih spakovati?
[ pri3rak @ 06.07.2009. 11:17 ] @
U Cooling Power Pack?
[ Srđan Pavlović @ 06.07.2009. 11:38 ] @
iVise... dobro je ;)
[ xtraya @ 06.07.2009. 16:16 ] @
zamislite za par godina water pajpove za `ladjenje iPrdekala :) jao jao, sa sve torbicom za radiator i 1 litrom cooliant-a ako negde procuri :P
a u kolima imate automatsko prikljucenje na antifriz :)
[ pri3rak @ 06.07.2009. 16:25 ] @
sta fali tada ce imati novi mighty power cpu da ce celo jato pataka moci da mu skace po ekranu :D
[ degojs @ 06.07.2009. 21:48 ] @
Citat:
Nije to kafa. To je iKafa.

iKafa = instant Kafa? :)))

Jasno da je instant, kad je iPrdekalo onako vruće.. Od 0 do 100 stepeni za minut :)

Mislim da smo otkrili zašto je iKuvalo posebno popularno kod žena.. :)))
[ xtraya @ 06.07.2009. 22:13 ] @
znate sta samo fali iPrdekalu? kad zadrzite prst na ikonici, springboard predje u mod podesavanja polozaja ikonica ili brisanja aplikacija, e sad , samo fali da mozete da promuckate telefon, i ikonice se same izmesaju :) ebiga, zaebo stevie stvar :)
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2009. 02:06 ] @
Btw, xtraya, imamo istu dzezvu.
[ osmania @ 07.07.2009. 04:06 ] @
najavli su iSuncobran :)
postovi su extra a slike jos bolje :)
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2009. 04:55 ] @
Uah... a ja umesto suncobrana namontirao kisobran... poor design, back to drawing board...

Kako vam se ovo cini? :D

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 07.07.2009. u 06:21 GMT+1]
[ marinowski @ 07.07.2009. 08:25 ] @
stara izreka kaže: Psi laju, a karavani prolaze.
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 09:37 ] @
Mislis, psi laju iKaravani gore?

[ Slobodan Miskovic @ 07.07.2009. 09:43 ] @
Koliko vidim ovo se nikako nije odrazilo na prodaju Apple korporacije tako da se slazem sa Marinowskim
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 09:53 ] @
Ko je rekao da ce to da se odrazi na prodaju? I do sada tehnicke mane Apple-ovih proizvoda nisu bile veliki problem za njihove kupce jer dobar deo kupaca Apple proizvoda najvise polaze na dizajn a onda na tehniku.

Prvi MBP se pregrevao i bio nepodnosljivo vruc - pa je opet bio jako dobro prodavan laptop (stavise, kada su to popravili MBP je jedan od najboljih laptopa iz te generacije)

Tako da... vazi i "Psi laju iKaravani gore" :-)
[ marinowski @ 07.07.2009. 10:04 ] @
Čekaj, jel' postoji specifikacija na kojim temperaturama se može koristiti iPhone? Postoji.

Ako se to nekome ne sviđa, neka ne kupuje.

Tačka.

Sada neko krenuo da ga prži na 50C, pa eto, ne valja.

Ivane, koliko se sećam, ti imaš iPod touch? ako toliko ne valja, što ga imaš?

Ja imam iPhone skoro već dve godine, koristim ga svaki dan par sati, i prezadovoljan sam. A nije da sam ga pazio, naprotiv, padao mi je na beton, koristio ga u svim uslovima a nisam primetio da mu treba iSuncobran.

Zato, ipak: psi laju, karavani prolaze.

[ xtraya @ 07.07.2009. 10:12 ] @
hehe cinjenica je da su lupili shamarcinu svim "napuhanim" proizvodjacima telefona, tako da ni posle 2 godine nisu ni priblizno slican telefon uspeli da izbace na trziste. ono sto je u iPrdekalo prici drugacije je sto je izgled (i platforma) isti vec 2 godine (uz manje sustinske dodatke) ali zato softver za sve i svasta pravi show program ...

naravno postoje i gluposti u iPrdekalu (Bluetooth stack,glupi SIM tray, MMS budalastina (ispravljena),copy paste(glupost za ginisa)....

i naravno opste poznata unix bolest sa release verzijama, pa gomila stvari nece raditi na novoj verziji iPhone OS-a i to bas bas smara bez obzira sto se apple / cydia hack ekipa trude da budu maximalno updejtovani.
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2009. 10:49 ] @
Citat:

Pa da kuva kafu, sta drugo ;)
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 10:59 ] @
Citat:

Huh, iPod touch nema GSM/UMTS baseband koji emituje do 2W ;-)

Moj iPod touch stoji u autu u rukavici i sluzi za pustanje muzike dok vozim jer auto ima fin iPod interfejs sa kojim mogu da drndam playlist sa volana - i za to je odlican, jer skladisti ohoho muzike :)

Ja uopste nisam rekao da Apple proizvodi ne valjaju - vec samo da su cesto dizajnirani tako da inzenjerski common-sense biva zapostavljen zbog pukog dizajna - i kao primer naveo tanki aluminijumski MBP cija je prva verzija zbog toga imala neadekvatan termalni dizajn sto je vodilo do pregrevanja.

Na kraju krajeva - kao sto rekoh, lepo je sto postoji Apple i sto postoje i takvi proizvodi - za njih ocigledno ima dovoljno kupaca.
[ marinowski @ 07.07.2009. 11:12 ] @
Sviđa mi se formulacija: batali proizvod (MBP) koji se pre sedam godina pregrevao, kakav je to telefon koji nije imao copy paste ...

A kada se upoređuje sa drugim telefonima, onda se obično čuje, evo sada će uskoro izaći iPhone killer, samo što nije ...

[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 11:18 ] @
Citat:
marinowski
A kada se upoređuje sa drugim telefonima, onda se obično čuje, evo sada će uskoro izaći iPhone killer, samo što nije ...

Uporedjuje se sa drugim tzv. "PAMETNIM TELEFONIMA" (smartphones) - >90% mobilnog telefonskog trzista ne cine ta tzv "pametna" sranja koja se resetuju i kojima treba vreme da se butuju.

Meni su ti touch-screen "telefoni" (iPhone included, mozda je on i najbolji od njih) apsolutno neadekvatni za OSNOVNU namenu - TELEFONIRANJE. Ja koristim telefon koji, gle cuda, ima normalnu tastaturu i gde mi treba 2-3 sekunde da okrenem broj, bez da muljavim ekran prstima i da se zajebavam po kojekakvim menijima...

Jbg, davno proslo vreme kada sam se lozio na drkalice na LCD ekranu od par inca. Dosta mi je jedan jebeni PC koji se butuje i koji mora da se odrzava i apdejtuje - samo mi jos treba i telefon koji se pravi pametan. Neka hvala.

Citat:

Sviđa mi se formulacija: batali proizvod (MBP) koji se pre sedam godina pregrevao

Koliko vidim, taj novi iPhone se danas pregreva. Uostalom tako im i treba, hoce ljudi 500-600 MHz u jebenom mobilnom telefonu, mlatimudiju, 3D grafiku i besmislenu "kameru" sa plasticnim socivcetom od par mm...

Apple je izgleda uspeo i ono "moze i da kuva kafu" - svaka cast.
[ xtraya @ 07.07.2009. 11:29 ] @
Citat:
Meni su ti touch-screen "telefoni" (iPhone included, mozda je on i najbolji od njih) apsolutno neadekvatni za OSNOVNU namenu - TELEFONIRANJE. Ja koristim telefon koji, gle cuda, ima normalnu tastaturu i gde mi treba 2-3 sekunde da okrenem broj, bez da muljavim ekran prstima i da se za***avam po kojekakvim menijima...

:) subjektivni utisak :)

... meni je iskreno mnogo lakse bilo da bez gledanja kucam poruku na SEricssonu ali ni ovo sa iPrdekalom nije lose, osim sto bas ne mozes bahato da se ponasas i pritiskas gde stignes.

Citat:
Koliko vidim, taj novi iPhone se danas pregreva. Uostalom tako im i treba, hoce ljudi 500-600 MHz u j****om mobilnom telefonu, mlatimudiju i besmislenu "kameru" sa plasticnim socivcetom od par mm...

sto se kamere tice, sasvim je solidna, uporedjujuci sa napushenijim telefonima sa auto/k*rac/palac fokusima, avionima i kamionima, ova pristojno radi na daylight svetlu. doduse u polumraku je krsh :)

Citat:
Apple je izgleda uspeo i ono "moze i da kuva kafu" - svaka cast.

haha kad se pojavi iPhone 3GS-N (nes caffe) ,namestice vibrator telefona sa produzetkom za mucenje nes kafe hahahahaha
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 11:42 ] @
Citat:
xtraya
sto se kamere tice, sasvim je solidna, uporedjujuci sa napushenijim telefonima sa auto/k*rac/palac fokusima, avionima i kamionima, ova pristojno radi na daylight svetlu. doduse u polumraku je krsh :)

Ja jos nisam video "solidnu" kameru na bilo kom mobilnom (iPhone included) - solidno je poredjenje sa obicnim digitalnim kompakt foto aparatom od 150-200 EUR.

Mislim porediti bilo koji entry-level kompakt sa tim SRANJIMA na mobilnim telefonima sa senzorom od par mm sa par mm, plasticnim govancetom od sociva je smesno.

Jos i dalje se secam kada sam iz stare firme uzeo neku Nokia-u Nnesto pre par godina, koja je navodno bila "ubica" sa Carl Zeiss optikom... ono kasno popodne, slike su bile >komedija< - mozda dobre za YouTube i slanje ortacima da se smeju, ali za nesto ozbiljnije... paa-li.

Citat:

:) subjektivni utisak :)

Subjektivni utisak? Da je koriscenje obicnih "glupih" telefona za telefoniranje teze od pametnih idiotizama zvanih "smartphones" ?? Ne bih rekao.

Citat:

ali ni ovo sa iPrdekalom nije lose

Meni su proste operacije kao redial, lista pozvatih brojeva kao i brzo kucanje brojeva jednom rukom sa kojom drzim telefon i sl... reper. Ne neke akrobacije.

Jos nisam uopste ni uzeo u obzir idiotizme tipa hebeno BUTOVANJE ko da je PC, resetovanja (iPhone ne znam, nisam ga nikad koristio duze od par sati, ali za recimo Blackberry i te kako znam), usporavanja, softverske apdejte...

Ma pali bre. JOs jedna obaveza, koju nisam duzan da imam.
[ marinowski @ 07.07.2009. 11:44 ] @
Koliko vidim, iPhone se pregreva danas, ako ga koristis u uslovima koji nisu u specifikaciji.

svaki fotoaparat je dobar, ukoliko znaš njegove limite. Inače retko fotografišem sa telefonom, ali neke fotografije su ispale interesantne. npr. ova:
http://www.marinowski.com/gallery/prolaznost/
(tema baš nije lepa, šta ću, gledajte tehničku stranu)

Ja retko telefoniram (par puta dnevno u proseku), pa iPhone više koristim za mail, čitanje vesti itd, tako da je touch interface više nego dobar za to.

Može se prilično brzo tipkati na iPhoneu, poslednji put kada sam merio bilo je 180 karaktera u minuti, bez auto korekcije.

Kada smo se izgubili u malim uličicama Barija, otvorio sam mapu i kliknuo na locate me. Eto sreće.

Brat mi je javio da je kupio stan, otvorio sam mapu, potražio adresu i pokazao roditeljima kako to izgleda iz vazduha, koliko je to blizu jezera itd. Eto sreće 2.

Ovo su iskustva iz prve ruke, a sprdati se lako sa kuvanjem kafe.

[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 11:46 ] @
Citat:

ako ga koristis u uslovima koji nisu u specifikaciji.

Sta to znaci?

Ako ga ostavim u autu na suncu?

Sta je sledece - drzanje u pelenama napisano sitnim slovima u ugovoru?

http://www.guardian.co.uk/tech...phone-3gs-overheat-apple-warns

Citat:

Apple's only concession to the questions about hot operation come in its statement on its website, which notes that the automatic temperature warning may come on if you leave the device in a car on a hot day, leave it in direct sunlight for "extended amounts of time", or use certain applications in hot conditions or direct sunlight for long periods of time, such as GPS tracking in a car on a sunny day or listening to music while in direct sunlight.

or listening to music while in direct sunlight

or listening to music while in direct sunlight ?!?!?!?!?!

?!?!?!??!

Tebi je to "van specifikacije" ?

Sta je sledece, telefon koji se sme koristiti iskljucivo u hiberbaricnoj komori?
[ xtraya @ 07.07.2009. 12:06 ] @
haha sa iJazzwa-ma :) i iCaffe-om...

ako stavis iNes odmah gubis garanciju :)
[ marinowski @ 07.07.2009. 12:06 ] @
Preterujete, po običaju.

Ali valjda je zato i advocacy ...
[ Slobodan Miskovic @ 07.07.2009. 12:11 ] @
Pa bilo koji multimedijalni uredjaj da stavis da radi izlozen direktnom uticaju suncevih zraka ce se desiti slicno...
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2009. 12:14 ] @
Ako je crne boje pogotovo... naravno, ono sto
stoji na jakom suncu, a crne je boje, vrlo brzo ce
da "smeksa" :) Bela boja bi dosta pomogla...
[ Buum @ 07.07.2009. 12:39 ] @
Naravno da će se problem sa pregrevanjem negativno odraziti na prodaju jer taj propust direktno utiče na funkcionalnost, upotrebljivost i radni vek proizvoda.

Sve ostalo je Appleovo mrsomuđenje i vađenje iz go*ana. No, dobro, neko će progutati i tu priču...

Zamislite samo, razmaženi korisnici žele da im iPhone radi na suncu! Kakva drskost!!!

P.S.
for iDžezva & iSuncobran
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 12:43 ] @
Citat:

Pa bilo koji multimedijalni uredjaj da stavis da radi izlozen direktnom uticaju suncevih zraka ce se desiti slicno..

Sta znam, ja ostavljao telefon na suncu milion puta eno ga radi savrseno i dalje... ali nije kul, vec samo radi posao :)

Citat:

or use certain applications in hot conditions

Sta sad pa ovo znaci? Neke aplikacije u "toplim uslovima" WTF su topli uslovi? +30, +40 ??

Znaci iPrdekalo 3G-SuperDuper ce slabo raditi u tropskom pojasu zemaljske kugle???

WTF
[ Slobodan Miskovic @ 07.07.2009. 13:02 ] @
Evo isecka iz Nokia user manuala:

Citat:
Do not store the device in hot areas. High temperatures can shorten the life of electronic devices, damage batteries, and warp
or melt certain plastics.

Nigde nije definisano sta je HOT AREAS.

Takodje nigde nije definisano sta je high tem.

Tih problema imaju i drugi mobilni uredjaji, pun je internet diskusija od Nokije i Samsunga do sada Apple-a. To sto ti nisi imao problem ne znaci da on nepostoji...
[ Dejan Lozanovic @ 07.07.2009. 13:10 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sta sad pa ovo znaci? Neke aplikacije u "toplim uslovima" WTF su topli uslovi? +30, +40 ??

Znaci iPrdekalo 3G-SuperDuper ce slabo raditi u tropskom pojasu zemaljske kugle???

WTF

Gde si ti video da tropski pojas ima para za taj "fancy" telefon, ma hadje molim vas nemojte nas zasmejavati :)

[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 13:38 ] @
Ako iskljucimo Dubai, Katar, Saudi Arabiju, Singapur ;-)
[ osmania @ 07.07.2009. 14:08 ] @
i 2g se grije.
Pustite Need for speed igricu i malo igraj vidjet ces kako se gornji dio oklopa ugrije i to na 2g procesor.
Kod 3gs je kao brzi jaci itd pa normalno da ce se da grije.

Izasla je starbucks app tako mijesas kakvu hoces kafu.
[ jablan @ 07.07.2009. 16:24 ] @
Ne znam za iPhone, ali novi mekbukovi definitivno imaju par tragičnih ergonomskih omaški, očigledno zarad dizajna.
[ marinowski @ 07.07.2009. 17:10 ] @
npr? misliš na mbp?
[ jablan @ 07.07.2009. 17:21 ] @
Da. Recimo:

http://discussions.apple.com/t...?threadID=1861071&tstart=0

Pojavilo se par ljudi na forumu sa vrlo objektivnom zamerkom na nove mekbukove - prednja ivica, gde se obično naslanjaju dlanovi, napravljena je vrlo oštrom, tj. nisu "oborene ivice" tamo gde je to najbitnije, gde se satima drže dlanovi. I naravno, odmah su se pojavili dežurni Epl advokati sa klasičnom Epl argumentacijom: te ne držite ruke pravilno, te nakrivite laptop, niko od njih da prizna da je Epl zaista napravio kardinalnu glupost sa tom oštrom ivicom.

Jedan od "žrtava" je to jako dobro sumirao:

Citat:
This is kind of a downside of the "apple fan culture" I think, that some people seem to be stuck in an "emperors new clothes" loop, where everyone making some kind of complaint against an apple product is called a deviant. The fact that apple still hasn't gotten around to do anything about this problem even on newer MBPs (mine is a week old) is just bad. And I think it shows kind of a disrespect for the customers, as this is such an obvious problem, and also one that should have an obvious solution. Then you could discuss how much of a problem it is, but still, it's so not necessary for the problem to exist....

Pored te famozne ivice, imam i veliku zamerku na mekovu tastaturu - pre svega na to što je nedopustivo krhka.

Ili npr, ovo:

http://mustardhamsters.com/?p=86

Eplovu aluminijumsku tastaturu nije moguće otvoriti. Pa taj inženjer koji je izostavio način da se tastatura otvori ne da bi trebalo da dobije momentalan otkaz u firmi, već ne bi trebalo da je mogao da završi faks.
[ marinowski @ 07.07.2009. 17:37 ] @
Meni je jedna od razlika između Powerbooka i Mac Book proa ta da više ne moram kada idem na duži put da vučem dodatnu tastaturu i miš. Novi veliki mousepad (ili kako se već zove) sa geasturima je toliko intuitivan da čak ni netrivijalne operacije nisu problematične. Nisam primetio te ivice, moguće da ja držim ruke po PS-u?

Što se tiče appleovih aluminijskih tastatura: meni su jako važne tastature, kada vidim neku da mi se sviđa, otimam! Nisam očekivao da će mi se ova toliko svideti, ali na njoj do sada najbrže i najudobnije tipkam u životu.

A nisam još imao potrebu da je otvaram.

Ja obično svoje gadgete ne otvaram, nego ih koristim.
[ jablan @ 07.07.2009. 17:48 ] @
Citat:
marinowski: Novi veliki mousepad (ili kako se već zove) sa geasturima je toliko intuitivan da čak ni netrivijalne operacije nisu problematične.

Slažem se, tačped je jako dobar, mada pretpostavljam da će i ostali proizvođači pre ili kasnije početi da ugrađuju veće tačpedove sa multitačom.

Citat:
Nisam primetio te ivice, moguće da ja držim ruke po PS-u?

Možda. Meni smeta, zato sam i počeo da guglam i našao onu diskusiju. Verovatno ću uraditi što i neki drugi korisnici kojima to smeta, izolir traka celom dužinom.

Citat:
Ja obično svoje gadgete ne otvaram, nego ih koristim.

Heh, jel to sarkazam ili šta? Pa i ja ih koristim, ali pre ili kasnije pojavi se potreba da se neka naprava otvori. Ne želim da od svog računara pravim sveti objekat kome se ne sme približiti npr. čaša soka ili kafe. Na prethodne tastature/laptopove dešavalo mi se da prospem neko piće (ne redovno, ali recimo jednom godišnje) i uvek sam mogao da rešim problem. Sa Eplovom tastaturom nema druge nego baciti je u kantu i kupiti novu, a to je filozofija koja kod mene ne prolazi, i to iz više od jednog razloga.
[ miki069 @ 07.07.2009. 20:10 ] @
Prodaja Iphonea svih vrsta nije nikada nadmašila prodaju MOTOROLE V3 RAZR.
Nokia je za 7 prvih dana 2009. godine prodala milion primeraka 5800XM. Kao da su viršle.
Aple se nije ni blizu toliko dobro prodavao.
Novi Apleov "termodavač" nema šanse pored Samsungove OMNIE HD, Nokie N97 i raznih HTC...
Pucanje totalno. To su sve duplo bolji telefoni.
Prodavaće možda debilnim amerikancima. U Evropi i Aziji nemaju šansu.

U 2008. godini su planirali 18 milona a prodali su oko 14 miliona. To je sića:

Nokia 468.000.000
Samsung 200.000.000
LG 101.000.000
Motorola 99.000.000
SonyEricsson 97.000.000
Ostali 300.000.000

Nek prave i dalje mp3 i mp4 plejere. Telefone - mrka kapa.
[ marinowski @ 07.07.2009. 20:48 ] @
@jablane, jeste sarkazam, čitao sam dinketov post na dpt, ne bih voleo da mi se tako nešto desi.

pored odlične tastature, miš im je golo g... da ne kažem, ajd kada se navikneš na oblik i suludo brzi scroll, ali što se scroll brzo zaprlja ...

Ovo: Nokia 468.000.000

Čega 468 miliona? telefona koji su u istoj klasi sa iPhoneom?

Ili sabiramo kruške i jabuke? Upoređujemo babe i žabe?

[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 20:57 ] @
Citat:

Čega 468 miliona? telefona koji su u istoj klasi sa iPhoneom?

Who gives a fuck u kakvoj su "klasi" - rade posao, tj. telefonira se sa njima. Verovao ili ne 9 od 10 ljudi (i vise) samo to i trazi od mobilnog - i da mu traje dugo baterija i, da, da moze da radi i po suncu i na mrazu.

2 servisa su uspela (na svetskoj skali - u stotinama miliona+ primeraka)

1. Telefoniranje
2. SMS

I to je to... japijima eventualno treba mobilni e-mail i malo surfa da vide vesti... Ostalo su tinejdzeri i tehnomani koji ce se loziti na sta god da se pojavi i da je kul... trenutno je to iPhone, za godinu-dve ce biti nesto drugo.

To sto je neko umislio da ljudima treba besmislen prevruci uredjaj koji greje kafu sa svojih 500+ MHz procesora, renderuje stotine hiljada trouglova, ima kvazi kameru, GPS uredjaj, aplikaciju koja ispusta zvuke prdenja itd... je samo njegova stvar.

To me podseca na auto industriju - za proizvodjaca se izmisli "klasa" ako treba, i eto sve kul.
[ marinowski @ 07.07.2009. 21:03 ] @
Koji ti auto vozis?

Yugo?

[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 21:07 ] @
Nope, Mercedes CLK.

Zato sto volim da vozim preko 200 na sat i da preticem ljude koji su ispred mene.

Opet, tesko da bih ikad u zivotu rekao da je Mercedes CLK dobra investicija ili nesto sto je sinonim za auto. Naprotiv - cist nepotrebni luksuz koji enormno pije benzin.

Mozda bas kao taj iPhone i njegovi megaherci... samo sto nisam od ljudi koje lozi 3D kompozitni interfejs i tancina na ustrb funkcionalnosti. Za razliku od mog auta, koji moze isto sto i taj Yugo samo brze, iPhone bi mene samo sputavao u onome sto mi treba od njega - a to je:

TELEFONIRANJE

(i e-mail, ali to je daleko daleko daleko manje bitno od telefoniranja, recimo na 99-tom mestu)

Kako imam iPod Touch, a i koristio sam iPhone samo bih ga vratio i uvek zamenio za bilo koji "glupi" telefon sa normalnom tastaturom i jednostavnim menijem... Dok nesto otkucam na onoj bednoj virtuelnoj tastaturi vec bih zavrsio razgovor sa obicnim telefonom.

Thx but no thx.

[ miki069 @ 07.07.2009. 21:08 ] @
468 miliona telefona koji su u proseku u klasi sa Iphoneom.
Nokia 5800XM već je u 2009. godini prestigla po prodaji Iphone.
Nikada nije prešiašao Motorolu V3. Ona ima onu čuveni RAZR tastaturu.
Taj novi Iphone ima MMS i radi mu bluetooth. Sa tom reklamom će proći samo kod budala.
MMS i bluetooth su imali telefoni pre 7 godina.
Ugasili su ga sa telefonima skror.
[ Zoran Milovanovic @ 07.07.2009. 21:08 ] @
Kakve to veze ima? To su 2 razlicite price, ali da zar ne postoje ljudi kojima Yugo zavrsava poso? So?

Cekaj, ako on nema nikakvu potrebu za "boljim" [recimo fica? :D] zasto bi menjao ono sto mu savrseno odgovara?

Izvini, ti hoces da kazes da vozis sleper?
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 21:12 ] @
Zapravo taj iPhone bi bio bas kao taj mercedes CLK kojem bi trebalo da drndam neke silne dugmice da ga upalim i koji bi se pregrevao na putu na suncu leti ili ako gazim gas previse, ali zato ima kuvalicu za kafu umesto sedista za suvozaca i moze da igra sah.

Ono - lepo izgledajuci uredjaj koji je nepotrebno tezi za upotrebu i zahteva vise napora od ostalih, samo zato sto lepo "dizajnerski" izgleda i ima meni potpuno nepotrebne feature.

Da li bih kupio tako nesto?

Ne.

[ miki069 @ 07.07.2009. 21:19 ] @
Jako jako puno nedostataka!!!!

1.Ne radi sa Office .doc .xls .ppt (samo unutar browsera)
2.Ne otvara .PDF fajlove
3.Nije podrzan 3G
4.Nije podrzan MMS
5.Nije podrzan HSDPA
6.Nije podrzan Video zapis
7.Relativno losa kamera 2Mpix / nije AF
8.Mala autonomija baterije, oko 5-7h koriscenja (ukupno 16h stnby)
9.Nema integrisan GPS risiver
10.Ne mogucnost COPY/PASTE teksta (iz poruka, notesa, browsera)
11.Mono zvucnik i losa pozicija, prilikom drzanja se ne cuje
12.Losa i spora pretraga Phonebook-a
13.Nema „To Do“
14.Nema File Explorer
15.Nema konekcije sa drugim uredjajima (BT radi samo sa HF slusalicom)
16.Nije podrzan Download Manager
17.Nije podrzan Remote Sync za sinhronizaciju preko net-a
18.Tezak je
19.Nema Ic port
20.USB ne potrzava fajl transfer (Disc mode) samo iTunes
21.Ne mogucnost brisanja pojedinacnih SMS poruka, samo cele konverz
22.Tezak za pisanje SMS-a, nije podrzan wide Keyboard,
23.Nema Draft za SMS
24.Jako mali Call HISTORY (<od 100 poziva)
25.Nije podrzan Voice recorder
26.Nema integrisan FM Tuner
27. Ne moze da se menja font (za imenik, poruke, notes, setings itd...)
28.Zakljucan za druge mreze (potreban Unlock / gubi se garancija)
29.Nema promena Theme
30.Nije podrzan Week View u Calendaru.
31.Nema Accept Call List
32.Ne postoji DIVERTi za busy, no answer , samo za All call
33.Ne mogucnost promene baterije

Ako je tačno bar pola od ovoga to je katastrofa.
Već sam 25 komada našao da su tačni
[ combuster @ 07.07.2009. 21:32 ] @
O5 smo poceli sa uporedjivanjem IT related proizvoda i automobila... Svaki proizvod pronadje manje/vise kupaca, nekome je besmisleno imati telefon koji se greje kao nenormalan i tapkati po ekranu umesto po keypad-u na koji je navikao a nekome je ql imati telefon koji mu moze razbiti dosadu tako sto ce zeznuti bakicu dok seda u fotelju pustajuci fake fart... Svi mi mozemo da prepoznamo kojoj grupi pripadamo, ja od telefona trazim da bude meni stilski privlacan sa dobrim imenikom, tastaturom i mogucnoscu da backup-ujem imenik i ostale podatke na pc a da pri tome ne platim neku basnoslovnu cenu. Motorola KRAZR K1 mi je ove uslove ispunila a + je sto ima miniusb jack pa mogu da ga punim i na pc/laptop gde god da sam... 12000 dinara i nije jaka cena.

Po meni iPhone jeste iPrdekalo i stvarno ne bih ni lood iskeshirao toliko za mobilni telefon pogotovo ne za neki koji ima flaw u dizajnu.
[ Buum @ 07.07.2009. 23:22 ] @
Jedino što iPhone izdiže od konkurencije jeste interesantan korisnički interfejs. Sve ostalo je ispod proseka.
[ Goran Arandjelovic @ 07.07.2009. 23:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nope, Mercedes CLK.

GTR? :))
[ xtraya @ 08.07.2009. 02:49 ] @
1.Ne radi sa Office .doc .xls .ppt (samo unutar browsera)
(App na cydiji... imas ih nekoliko)

2.Ne otvara .PDF fajlove
(OTVARA, Cydia instalerom nadjes paket)

3.Nije podrzan 3G
(video call ne , transport da)

4.Nije podrzan MMS
(jeste u verziji 3.0 OS , ali na 2G se lako doda SWIRLY MMS, za manje od 10 sec)

5.Nije podrzan HSDPA
(jeste na 3GS , plus ima sharing neta kroz sve interfejse)

6.Nije podrzan Video zapis
(jeste , gomila video programa, instalira se za 10 sekundi, ima ih bar 5 sa vrhunskim forama tipa automatskog bacanja na web i gledanja kroz browser u realtime-u , app se zove QIK)

7.Relativno losa kamera 2Mpix / nije AF
(100% tacno, na 3GS ima AF)

8.Mala autonomija baterije, oko 5-7h koriscenja (ukupno 16h stnby)
(nije tacno, ako se ne lozis sa wirelessom traje ceo dan uz GSM pricu, ako non stop surfujes, skype-ujes, mailujes, vozis GTA ili igras DOOM normalno da srche sve u 16)

9.Nema integrisan GPS risiver
(Ima 3G i 3GS, 2G moze da se namesti za 20 sec da koristi preko BT-a externi GPS uredjaj)

10.Ne mogucnost COPY/PASTE teksta(iz poruka, notesa, browsera)
(ima, od verzije 2 OS-a)

11.Mono zvucnik i losa pozicija, prilikom drzanja se ne cuje
(mono, cinjenica je da ume da se lako pokrije prstom)

12.Losa i spora pretraga Phonebook-a
(netacno, ne znam koliko si nasvirao telefon aplikacijama, moj sasvim lepo vozi i skroluje u milisekundi)

13.Nema „To Do“
(na Cydiji mali milion reminder/todo/bla bla app-ova)

14.Nema File Explorer
(ima bar 3 dobra app-a na cydiji, ne zaboravi SVE DZABE i FREEWARE)

15.Nema konekcije sa drugim uredjajima(BT radi samo sa HF slusalicom)
(netacno, iBluetooth radi posao odlicno , uskoro ce da izadje i verzija za 3.0 OS

16.Nije podrzan Download Manager
(ima na cydiji :)

17.Nije podrzan Remote Sync za sinhronizaciju preko net-a
(nema)

18.Tezak je
(nije)

19.Nema Ic port
(sta ce ti? , da bude daljinski? glupost...)

20.USB ne potrzava fajl transfer (Disc mode) samo iTunes
(ebiga, proprietary kao sve u GSM svetu)

21.Ne mogucnost brisanja pojedinacnih SMS poruka, samo cele konverz
(ko kaze? ima ..., ono sto nisam do sad video ni na jednom FENSI telefonu je follow up chat SMS-om koji je vise nego odlican)

22.Tezak za pisanje SMS-a, nije podrzan wide Keyboard
(jedino ako su prsti kao kod automehanicara ...)

23.Nema Draft za SMS
(nema, ali i nisam primetio neki problem zbog toga)

24.Jako mali Call HISTORY (<od 100 poziva)
(odprilike... ali postoje app-ovi sa logovanjem svega i svacega a tice se poziva i SMS)

25.Nije podrzan Voice recorder
(nije)

26.Nema integrisan FM Tuner
(nema,ali zato ima shoutcast tunera ako bas hoces da slusas aac/mp3 radije s neta)

27. Ne moze da se menja font (za imenik, poruke, notes, setings itd...)
(moze, milijardu fontova i kojecega na cydiji)

28.Zakljucan za druge mreze (potreban Unlock / gubi se garancija)
(bole me bas, eno radi sa RedSnow-om kao sat)

29.Nema promena Theme
(ko kaze? spring board, winter board, avioni kamioni... ima milion tema i temica

30.Nije podrzan Week View u Calendaru
(nisam probao)

31.Nema Accept Call List
(a app-ova za to mali milion, sa blokiranjem, brisanjem, call listama, sms listama... cydia rulez naravno)

32.Ne postoji DIVERTi za busy, no answer , samo za All call
(ako ti to bas treba,podesis preko *# kodova za gsm mrezu, nije neka frka)

33.Ne mogucnost promene baterije
(traje 2 godine minimum....ako vec menjas,zamenices u tom servisu gde je kupis za cca 2 evra vise ...)

[ xtraya @ 08.07.2009. 03:06 ] @
ono sto ima (a moze i sa externim aplikacijama da se namesti) i sto radi savrseno:

Shell
VNC
YouTube
Ziroskop okretanje
Stocks
Facebook (odlicno radi)
Skype (koji radi savrseno u voice rezimu)
Background app-s
Field Test (ukinut davnih dana na nokiji i SE)
Google Earth
Follow up SMS (kao chat)
Fring (sve radi ko podmazano umesto sto davi i smara na nokijama i SE)
App store koji nijedan proizvodjac nije do sada tako smekerski reshio
Laku instalaciju/deinstalaciju soft-a
Ipod funkcije, klasicno odradjene odlicno

i mnogo toga ostalog po desetinama sjanih repozitorijuma , sve preko cydije naravno...

O fazonima sa ziroskopom i igricama bolje da ne komentarisem ... to je bas bas domaci za ostale proizvodjace

ono sto ne valja:

definitvno losiji GSM baseband , ipak su SE/nokia keva za to ...
mogucnost da zeznete nesto ako ne znate sta radite , kada su add-on aplikacije u pitanju
fazoni sa itunes-om i autorizovanjem kompjutera na kome sync-ujete telefon
telefon ume da sklizne iz ruke, nekako je suvise silky ako nemate masku za njega
greje se (poznati overheat problem narocito na 3GS)
GPS nije na nivou Garmin/iGO programa, ali koliko sam gledao po netu, iGO ce uskoro izbaciti ceo iPrdekalo paket
SIMtray koji lako mozete izgubiti, ili slomiti
nemogucnost rada sa SIM-ovima koji nisu fabricki (domaca radinost)
kratak kablic za punjenje (mislim da je manji od 1 metra)

ne dobija se poklon dzezva uz telefon (zajedno sa 200g kafe) hahahah shalim se :)

[ osmania @ 08.07.2009. 03:49 ] @
pa da iphone ima sve ali nema nista.
Ti kupis iphone i ides jedno 3 dana na cydiu i malo cackas.
Procitaj postove oko MMS. Ljudi se zgazise stimajuci i nece. Sta treba moj cale da stima to da po cydiji cacka kad moze na nokiji samo posalje poruku operateru i dodje mu poruka sa postavkama. Dok iphone nije tako...

I sve moze iphone i pdf i ovo i ono ali sve moras da instaliras moras da podesis. A sto bi se neko za*ebavao sa nekim stvarima...
[ xtraya @ 08.07.2009. 05:22 ] @
Swirly MMS radi bez problema cak i na verziji os-a 3.0 ... plus sto se setovanje pokupi sa servera , ne moras da zoves operatera da ti diktira

Cackaj malo repo-e , ima svega i svacega, xelize jedan od opustenijih
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 08:31 ] @
Pa to moze i sa ipod Touchom ako bas hoces da budes l33t i da "administriras" preko sokocala, ionako je to komforno jedino preko wifi konekcije uzevsi u obzir pouzdanost UMTS/HSDPA linkova...

A upravo je sve to poenta koju sam pomenuo - ej... jbt, moram da se bavim nekim repozitorijumima sa fakin telefonom... Neka hvala, radije cu imati prost telefon bez dizajnerskih kompromisa (khm, TASTATURA) i mali laptop sa kojim cu moci da se bakcem sa FTP serverima, itd... umesto sto cu imati telefon koji ima sve a ne radi nista dobro.

- Telefoniranje: svaki pristojni "glupi" telefon sa tastaturom to bolje / brze radi
- SMS/mail: QWERTY tastatura od plastike je zakon za virtuelnu, pa cak i kada je "Apple" iza nje :)
- Web surf: kazu ima lep browser, ima... ali ga ubija mozilla firefox na bilo kom netbuku, sa druge strane kad pogodim 2 linka sa prstom i izmuljam ekran na iZezalici... popizdim
- Kamera: hahahahahaha, neka, u rancu/dzepu ima mesta za foto APARAT - koji ima senzor veci od par mm^2 i objektiv
- 3D igrice, zajebancije, itd... OK, tu je neprikosnoven pretpostavljam - na zalost, nisam od onih koji koristi telefon kao igracku konzolu, imam PS3 u kuci a van kuce se trudim da radim nesto drugo
- Video Voicemail... no comment, bas kao i personal jet pack 60-tih... FAIL

Citat:
Goran Arandjelovic
GTR? :))

Nije ih bilo na lageru :-)
[ xtraya @ 08.07.2009. 10:38 ] @
Citat:
Pa to moze i sa ipod Touchom ako bas hoces da budes l33t i da "administriras" preko sokocala, ionako je to komforno jedino preko wifi konekcije uzevsi u obzir pouzdanost UMTS/HSDPA linkova...

probao sam vnc na ostalim platformama, realno je sve to smesno, da ne govorim o zoomiranju prstima po vrituelnom ekranu, koliko je to jaka fora...

i jos nesto, email je mnogo lepo resen, bez ikakvih fora davljenja i smaranja, narocito IMAP koji se odradjuje u milisekundi ... ne bih rekao da kod svih ostalih klizi ovako lako.

a sto se scroll-a tice... uhuuhuhhuuuu... uzmete xperiu ili omniju ... i samo se nasmejete posle 2 dodira po ekranu,...
[ Slobodan Miskovic @ 08.07.2009. 11:11 ] @
Sve to ti pricas Ivane je samo nesto sto predstavlja tvoje misljenje i viziju koriscenja iphona, sve zavisi od profila korisnika, nekome je to super za posao, zabavu a nekom ne. Nekome je bolje da ima jedan uredjaj koji zadovoljava potrebe 4 a neko voli da nosi 4 punjaca i 3kg opreme sa sobom... Stvar ukusa i potreba.
[ s!c @ 08.07.2009. 12:49 ] @
Netko voli nositi tri kilograma opreme sa sobom bez da to mora?

Sto se telefonije tice, sve nakon monokromatskih ekrana je nepotrebno.
[ jablan @ 08.07.2009. 13:18 ] @
Citat:
s!c: Sto se telefonije tice, sve nakon monokromatskih ekrana je nepotrebno.

Nije baš tako, inače bi i saobraćajni znaci bili crno-beli...
[ s!c @ 08.07.2009. 15:03 ] @
Sasvim dovoljno :D

Rekoh telefonije, njezine osnovne biti.
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 15:10 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic
Sve to ti pricas Ivane je samo nesto sto predstavlja tvoje misljenje i viziju koriscenja iphona, sve zavisi od profila korisnika, nekome je to super za posao, zabavu a nekom ne. Nekome je bolje da ima jedan uredjaj koji zadovoljava potrebe 4 a neko voli da nosi 4 punjaca i 3kg opreme sa sobom... Stvar ukusa i potreba.

Ovaj... mislim da je potpuno dovoljno pogledati kolicinu mobilnih telefona u svetu i mizeran procenat "pametnih telefona" u tome, a samo deo tih pametnih telefona su ti touch-screen telefoni tipa iPhone-a.

http://en.wikipedia.org/wiki/L...number_of_mobile_phones_in_use

Kao sto vidis, krajem 2008 je u svetu 4 milijarde aktivnih mobilnih telefona. Od tih 4 milijarde telefona par stotina miliona su tzv. "pametni telefoni" (sranja koja se resetuju i ponasaju se kao racunari) dok je 15-tak miliona "pametnih telefona" iPhone.

Iliti - iPhone ne predstavlja ni 0.4% korisnika mobilnih telefona. - toliko o mom misljenju.

Sto se "zadovoljavanja potreba" tice, ja zaista ne znam puno ljudi kojima mobilni telefon zadovoljava potrebe za fotografijom, osim za slikanje pijanih ortaka u baru za youtube upload.

Sto se punjaca tice - sve veci broj uredjaja se puni preko USB-a. Osim foto aparata, meni ne treba ni jedan drugi punjac jer mi se sve puni preko laptopa. U To je mala zrtva za kvalitetnu fotografiju (foto aparatom), kvalitetno telefoniranje (GLUPIM mobilnim telefonom), kvalitetan surf (laptopom) i kvalitetan GPS u kolima gde mi i treba. Sve sto se ne moze imati sa "magicnim uredjajem koji radi sve". Uzgred ne znam ni o kakvim to punjacima pricas - foto aparat mi radi danima, da ne kazem nedeljama bez punjenja a punjac mi je kuci ili u putnoj torbi, ne nosim ga sa sobom.

Secam se kada sam pokusao da koristim GPS u onim HTC Kaiser-u u kolima - par puta samo sto sudar nisam napravio od malog ekrana i telefona koji zajebava... Kupih TomTom sa 4.3" ekranom koji... radi posao... i uzivam. Ne kuva kafu, ali zato radi ono sto treba kako treba, puni se u kolima i tu i stoji - ne treba mi GPS procesor koji vucara struju kada sedim u kancelariji ili se setam napolju.
[ Slobodan Miskovic @ 08.07.2009. 15:23 ] @
Mene fantasticno zabole za tu vecinu o kojoj ti pricas, iz vise razloga. Prvo je da vecina tih ljudi koji imaju non smart telefone zele da ih imaju ali zbog cene istih nemaju mogucnosti. Drugo ta vecina uglavnom nema potrebu i mogucnosti za smart phoneom. Ovo govorim iz iskustva tj razgovora sa ljudima koje poznajem. Niko apsolutno nije naveo razlog koji ti potezes. Hoces li mi reci koliko je to telefoniranje iphone-om komplikovanije i nekonfornije nego sa recimo nekom Nokiom?

Sasvim pristojne fotografije mogu da se dobiju telefonom, nekoliko desetina sam izradjivao i nikakve razlike se ne mogu uociti u kvalitetu izmedju takve fotke i fotke kompakt aparatom na standardnoj velicini fotke. Ako hoces ozbiljnije fotke nosices DSLR ali to ces pozeleti da imas u 1% slucajeva. Gde te je kamera mobilnog telefona sprecila da uslikas nesto u everyday situacijama? Fotkas ceo dana svaki dan pa je to toliki hendikep?

GPS radi odlicno na HTC-u, licno isao preko 400Km koristeci isti taj tvoj HTC bez ikakvih problema, ako imas problema sa vidom to nije problem uredjaja.

Email radi odlicno, surfovanje isto. Uopste potreba za netbook-om je iskljucena. Ako hoces da radis neke ozbiljnije stvari poneces notebook.

U cemu je nekvalitetan surf na iphone-u? Govorimo o 90% situdacija kada ti je potreban net.

btw to sto tebi nesto odgovara ne znaci da i ostalima tako odgovara ili smeta. Siguran sam da recimo marinowski ili neki drugi korisnik iphone-a kuca 10 puta brze od tebe na iphone-u, radi neke druge stvari produktivnije i bolje nego sto bi ti radio (koriscenej GPS-a, baratanje fajlovima, telefoniranje) sto bi moglo da implicira ne los uredjaj nego neadekvatnog korisnika pa niko to ne potencira.... ;)
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 15:32 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic
Mene fantasticno zabole za tu vecinu o kojoj ti pricas, iz vise razloga. Prvo ako je da vecina tih ljudi koji imaju non smart telefone zele da ih imaju ali zbog cene istih nemaju mogucnosti.

Hahahahahahaha HAHAHAHA koje to "mogucnosti" nemaju?

- Da telefoniraju?
- Da posalju SMS?

Posto, poslednji put kada sam gledao, to su jedine 2 stvari koje zanimaju ~90% korisnika mobilnih telefona. Eventualno e-mail za japije i muzika za klince, ali to su <10%.

I na osnovu cega mislis da ti ljudi potajno zele "smart telefone" ali ne mogu da ih priuste? Eto ja ih ne zelim vise nsita "pametno" ni potajno a mogu da kupim koliko hocu iPhone-ova. Na kraju krajeva, po svim iole razvijenim zemljama su "smart telefoni" danas par desetina EUR uz ugovor... Pazi kad meni vodafone nudi svake godine neku novu drndalicu (pametniju i pametniju) za 0 EUR i ne pada mi na pamet da uzmem.

Mogu da se kladim da je i onaj broj sto se prodaju tu zahvaljujuci operaterima koji ti ih guraju za dzabe ili par desetina EUR da produzis ugovor.. Da nema toga, prodaja tih telefona bi bila desetkovana - mozda ne za iPhone, njega kupuje posebna klasa ljudi koji jednostavno hoce to da imaju, nego ovi drugi.

Citat:

Hoces li mi reci koliko je to telefoniranje iphone-om komplikovanije i nekonfornije nego sa recimo nekom Nokiom?

Ti mora da se zezas, je li?

Pa treba mi vise vremena da okrenem fakin broj, za pocetak zbog idiotskog nepotrebnog "bogatog UI-ja" - drugo, virtuelna tastatura mi je totalno bedna, vise puta sam okidao pogresne dugmice pri kucanju i sve to zamucuje taj isti ekran. Totalno nefunkcionalno.

Citat:

GPS radi odlicno na HTC-u, licno isao preko 400Km koristeci isti taj tvoj HTC bez ikakvih problema, ako imas problema sa vidom to nije problem uredjaja.

Problem velicine UI widgeta, za pocetak... problem da mi se HTC vise puta zablokirao (da zablokirao) tokom dolazeceg poziva i GPS rada u isto vreme - pa to je komedija onda koja moze biti VRLO opasna ako se vozis 150+ km/h... da ne pricamo o idiotizmu Windows Mobile OS-a koji drzi procese i dalje u pozadini tipa navi. koji usporavaju sve zivo do toga da moram da cekam da mi se otvori ekran sa telefonskom tastaturom za pozivanje broja.

Ne zelim da kazem nesto vrlo vulgarno za telefone koji se zablokiraju - sto se mene tice, takva stvar mi ne treba u zivotu. Ne mogu vise ni da se setim koliko puta mi se taj posrani HTC Kaiser zablokirao, usporio, zaglupeo, resetovao, koliko puta zbog zamrnutog UI-ja je doslo do pogresne akcije zbog kliktanja u prazno itd... sta ce mi to u zivotu uopste?

Blackberry? COVECE prespavao sam vreme za sastanak jer se govnjivi Blackberry Bold >SMRZAO< (eh da je jednom, ne znam koliko sam poziva propustio) i to tako da mu vise nije radio alarm. Sta da kazem na to? Dzaba bacanje zivaca zbog tzv. "nove tehnologije"

Uzgred ako neko hoce da kupi HTC Kaiser ili Blackberry Bold - eto mi ih u fioci, skupljaju prasinu - javite se.

Citat:

U cemu je nekvalitetan surf na iphone-u? Govorimo o 90% situdacija kada ti je potreban net.

Vise puta sam okinuo pogresan link zbog nepreglednosti - sto i nije cudo za ekran od par inca, na sta sam onda morao da cekam i da se vracam dok ne iscrta proslu stranu. Ideja ozbiljnog surfa preko mobilnog telefona je jednostavno smesna. Za to vreme cu izvaditi netbook i videti sta mi treba, i necu imati masan ekran.

Citat:

btw to sto tebi nesto odgovara ne znaci da i ostalima tako odgovara ili smeta. Siguran sam da recimo marinowski ili neki drugi korisnik iphone-a kuca 10 puta brze od tebe na iphone-u, radi neke druge stvari produktivnije i bolje nego sto bi ti radio (koriscenej GPS-a, baratanje fajlovima, telefoniranje) sto bi moglo da implicira ne los uredjaj nego neadekvatnog korisnika pa niko to ne potencira.... ;)

Ma daa.. naravno. Multi-sve-u-jednom telefoni su buducnost, to pricaju vec 10-tak godina, samo slabo ih prihvataju... Mora da je zato sto smo svi mi imbecili i samo treba da naucimo da koristimo gadgete koji su 10x komplikovaniji a 99% vremena sluze za stvar koju radi i Ericsson 628 iz 1996.

Neadekvatan korisnik :) Ovo mi se svidja... totalno Apple-ovski :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 08.07.2009. u 16:47 GMT+1]
[ jablan @ 08.07.2009. 15:52 ] @
Citat:
s!c: Rekoh telefonije, njezine osnovne biti.

Heh, pa čak i gorepomenuti Ericsson 628 je na tastaturi imao jedan taster označen crvenom, a drugi označen zelenom slušalicom. Jednostavno, boja je vrlo korisna stvar kod usability-ja bilo čega, od šporeta do telefona. :)

Što, opet, ne znači da se ne slažem sa Dimkovićem - telefon je telefon. Ja sam takođe jedno vreme koristio smartphone i vrlo rado ga kasnije zamenio za običan telefon. Jednostavno, 90% vremena telefoniram (ili pišem SMS-ove), a tu su "glupi" telefoni ipak neprevaziđeni. E, da, i slušam muziku, ali to je opet nešto za šta nije potreban smartphone.
[ s!c @ 08.07.2009. 16:01 ] @
Citat:
s!c: Netko voli nositi tri kilograma opreme sa sobom bez da to mora?

Sto se telefonije tice, sve nakon monokromatskih ekrana je nepotrebno.
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 16:02 ] @
Da ne ispada da samo pljujem na iPhone:

Evo vam lista mana, nista nisam izmislio sve ove telefone sam ili imao ili ih imam:

1. HTC Kaiser

-- Windows Mobile "Pro", tzv. Windows 3.11 za ARM zapravo po izgledu, drzi procese u pozadini da moram da instaliram Task Manager (ej!) kako bih mogao da ubijam aplikacije inace se posle nekog vremena telefon bedno uspori... ZA CIJE BABE ZDRAVLJE? Zasto ja uopste moram da razmisljam koje aplikacije su ostale u memorjij posto sam kliknuo na "X"? !?!?

-- Slucajni reseti (N puta), blokiranja (N puta), smrzavanje UI-ja na nekoliko sekundi sto izaziva napad nabadanja olovkom sto onda donosi pogresne akcije - kretenizam. ZASTO BI NEKO TRPEO DA MU SE TELEFON SMRZAVA???

-- Sama ideja te olovcice... pa to je show, em sto je krajnje neprakticno, em sto se ta olovka u zurbi moze zagubiti jer stalno mora da se vraca u onu rupu, em sto je sve to besmisleno ako vam telefon sluzi za telefoniranje

-- Ponekad totalno nelogicni rasporedi dugmica i akcija - obozavam kada hocu da nekog pozovem i kada mi nudi opciju "Video Call" za pocetak... JEBO TE VIDEO CALL, hocu da sa JEDNIM klikom nazovem telefon, a ne da moram da navigiram po menijima

-- Sa verzijom 6 je Microsoft izbacio Dial-Up Networking profile osim nekog DUN-a, sto onemogucava Tom Tom da se konektuje za HD Traffic informacije, idiotizam

-- Jedna retka pozitivna stvar: HSDPA/GPRS stack je odlican bas kao i kod predhodnika sto mi omogucava konekciju bez prekida kada putujem vozom i koristim laptop

2. Blackberry Bold

-- RANDOM smrzavanje (sa vodafone firmware-om) zbog cega sam propustio mali milion poziva i jednom zakasnio na sastanak jer nije ni alarm zvonio. NEKA HVALA, zar je moguce da to mora covek da trpi zbog "pameti" telefona?

-- IDIOTSKI web browser koji na skoro svakom sajtu desetinama sekundi pise "executing scripts"...

-- Ako nista drugo, tastatura je OK a telefoniranje podnosljivo jednostavno... Doduse SMS je otisao u neke foldere, cirkus.

-- Da bih sinhronizovao kalendar sa laptopom moram da instaliram neki Blackberry crapware

3. iPhone

-- Definitivno bolji od HTCa ali i dalje tezi za upotrebu sa duzim akcijama od obicnih "glupih" telefona
-- Virtuelna tastatura je potpuni usporivac, vrlo rado bih zrtvovao pola ekrana za NORMALNU tastaturu
-- Web browser, jeste najbolji mobilni web browser ali i dalje meni neadekvatan za bilo sta ozbiljno
-- Besmisleno mocan hardver - meni NE TREBA 3D akcelerator i ne zelim da mi on ni u idle modu vucara bateriju
-- Totalni overkill meni nepotrebnih feature-a na ustrb jednostavnosti i brzine telefoniranja. FAIL.

-- Da bih sinhronizovao kalendar sa mojim laptopom morao bih da instaliram iTunes - taj crapware je aplikacija koja NIKAD nece biti na mom notebooku - zbog eona servisa koje instalira i koji se startuju sa OS-em i nepotrebnog bloata

-- Apple tax - fakat da legalno moram da idem kod JEDNOG operatera i da placam besmislenu cenu kako bi Steve Jobs mogao da kupi jos jednu jahtu... isto vazi i za svaki accessory, recimo da bi mi Mercedes trazio malo bogatstvo za iPhone UHI interfejs... ma ludi su.

4. Samsung Blackjack (evropski - i600, sa wifijem (koji mi ne treba))

-- Zapravo ovo je "pametni" telefon na koga imam najmanje zamerki, QWERTY tastatura je dobra i jednostavan je za telefoniranje zbog ne-PRO verzije Windows OS-a

-- Jako bitno mogucnost imanja VELIKE baterije. To mi omogucava ~nedelju dana mobilnosti i mogucnost celodnevne voznje sa aktiviranim Bluetooth-om i data konekcijom

-- Jednostavno se puni preko USB-a i sinhronizuje bez dodatnih aplikacija

-- Na zalost, bas zbog tog Windows-a se takodje nekad desavaju restarti. Daleko redje nego kod HTC-a, i zbog jednostavnijeg OS-a nema usporavanja

-- Nemoguce ga je povezati sa Tom Tom-om bez hakovanja i instaliranja dodatnih aplikacija (3rd Party bluetooth stack na telefonu!!!) mislim da je zaista kretenski da korisnik mora to da radi

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 08.07.2009. u 17:17 GMT+1]
[ NICS @ 08.07.2009. 16:57 ] @
svako mora da zaradi koju kintu u lancu :). Budi ubedjen da nisu bez veze tako smislili
[ Slobodan Miskovic @ 08.07.2009. 18:45 ] @
Citat:
3. iPhone

-- Definitivno bolji od HTCa ali i dalje tezi za upotrebu sa duzim akcijama od obicnih "glupih" telefona
-- Virtuelna tastatura je potpuni usporivac, vrlo rado bih zrtvovao pola ekrana za NORMALNU tastaturu
-- Web browser, jeste najbolji mobilni web browser ali i dalje meni neadekvatan za bilo sta ozbiljno
-- Besmisleno mocan hardver - meni NE TREBA 3D akcelerator i ne zelim da mi on ni u idle modu vucara bateriju
-- Totalni overkill meni nepotrebnih feature-a na ustrb jednostavnosti i brzine telefoniranja. FAIL.

-- Da bih sinhronizovao kalendar sa mojim laptopom morao bih da instaliram iTunes - taj crapware je aplikacija koja NIKAD nece biti na mom notebooku - zbog eona servisa koje instalira i koji se startuju sa OS-em i nepotrebnog bloata

-- Apple tax - fakat da legalno moram da idem kod JEDNOG operatera i da placam besmislenu cenu kako bi Steve Jobs mogao da kupi jos jednu jahtu... isto vazi i za svaki accessory, recimo da bi mi Mercedes trazio malo bogatstvo za iPhone UHI interfejs... ma ludi su.

Da sumiramo:

-Virtuelna tastatura - brze kucam na njoj nego na obicnoj
-Za sta je neadekvatan? Ja nisam uspeo nijednu stranicu da pokusam da otvorim da da nije hteo
-Besmisleno mocan hardware?!?! Holly shit, ispasce da je prednost u odnosu na druge uredjaje mana!? To sto tebi nesto ne treba ne znaci da je mana.
-Jel si probao da nazoves nekoga sa iphone-a i recimo tvog samsunga (ne znam da li ga jos imas) i da izmeris vreme potrebno za to?

-iTunes, sta toliko smeta kod istog? Ono, na mom laptopu uzima 1.5Mb taj servis. Sta je tu toliko sporno i lose?

-Opet to uopste ne umanjuje kvalitet iphone uredjaja. Btw zasto bi placao besmislenu cenu? Ona je trzisna tj. Apple je odredio istu na osnovu svoje procene, njihova stvar a cim je toliko prodavan taj uredjaj znaci da je cena ok. Nije jeftino ali nije ni kako ti kazes BESMISLENO skupa. Accessory mozes da kupis bilo gde, ima ga koliko hoces i uopste nije potrebno da ides u Apple radnju ili slicno...
[ jablan @ 08.07.2009. 18:56 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: -Virtuelna tastatura - brze kucam na njoj nego na obicnoj

Fali još da kažeš da slepo kucaš pa da ti poverujemo... :)
[ Srđan Pavlović @ 08.07.2009. 19:02 ] @
http://www.youtube.com/results...e=&aq=3&oq=iPhone+over

Nema iPhone problema sa pregrevanjem, ovi klipovi
na "iPhone overheating" search su samo slucajnost :)
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 19:24 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic
-Virtuelna tastatura - brze kucam na njoj nego na obicnoj

Pa ti si fenomen. Bravo :) Sto kaze Jablan, jos samo da kazes da slepo kucas pa da ti poverujemo ;-)

Citat:

-Za sta je neadekvatan? Ja nisam uspeo nijednu stranicu da pokusam da otvorim da da nije hteo

Ja uopste nisam pricao o otvaranju stranica vec o teskoj navigaciji gde moras da zumiras i da muljas prstima taj ekran, cesto klikcuci na pogresan link. Meni je to frustrirajuce i, pravo da ti kazem, zbog takvih stvari jako retko koristim web browsere na mobilnim uopste. Kao sto rekoh, iPhone ima i najbolji mobilni web browser ali mi je to ko da kazes da ima najbolji program za bioritam...

Citat:

-Besmisleno mocan hardware?!?! Holly shit, ispasce da je prednost u odnosu na druge uredjaje mana!? To sto tebi nesto ne treba ne znaci da je mana.

Mozda bi mogao malo bolje da razmislis pre nego sto napises ovako nesto. Vidis, mobilni telefon obicno ima malu litijumsku bateriju vrlo ogranicenog kapaciteta - i dobar deo ljudi ceni autonomiju iliti mogucnost da sto duze pricaju / nose telefon bez potrebe da ga ponovo pune. Podvlacim:

Pricaju - osnovna funkcija mobilnog telefona

Gurajuci kojekakve 3D akceleratore i ostala sranja se vreme autonomije za OSNOVNU funkciju (TELEFONIRANJE) smanjuje - na ustrb necega sto koristi minorna kolicina ljudi, tj. klinaca i tehnomana (3D igrice i sl...)

A da ne pricamo o pregrevanju - kao sto se jako lepo vidi, idiotski jak hardver u iPhoneu 3G S dovodi do pregrevanja.

http://www.youtube.com/results...e=&aq=3&oq=iPhone+over

Zbog 3D zezalica i ubrzanog procesora za klince i kojekakve iFart aplikacije obican svet mora da mazi i pazi takav telefon, da mu krace traje baterija + da vode racuna da ga slucajno ne ostave na suncu... Zanimljiv trade-off.

Zapravo, obican svet retko kupuje iPhone a i ostale "pametne" sudeci po odnosu obicnih mobilnih telefona (milijarde) vs. pametnih (stotine miliona "pametnih" tj. 15-tak miliona u slucaju iPhone-a)

Citat:

-Jel si probao da nazoves nekoga sa iphone-a i recimo tvog samsunga (ne znam da li ga jos imas) i da izmeris vreme potrebno za to?

Da, jesam. Vreme obicnog pozivanja, vreme redial-a, vreme gledanja liste poziva, vreme kucanja SMS-a.

Sve do jednog je apsolutno brze na Blackjacku + ne prljam ekran prstima + imam jasan taktilni osecaj kada sam pritisnuo dugme.

[ Slobodan Miskovic @ 08.07.2009. 19:25 ] @
Pa jablane, da bi otkucao slova C, F, I, L, O, S, V, Z treba 3 puta da pritisnes taster. Da bi otkucao rec koja ima vezana slova koja se nalaze na istom tasteru moras da sacekas ili da otkucas jos jedan taster. Ne znam kako ali jedan dodir po slovu mi zvuci brze nego 3 puta pritisnuti taster :)

Taj Blackjack je smart phone jel da? :) Querti tastature uopste ne razmatram kao neke koje dolaze uz obicne telefone za razgovor i sms...

btw smor je raspravljati sa tobom oko stvari koje su stvar ukusa. Znaci iphone ce uzeti oni kojima treba i kojima odgovara a takvih je sasvim dovoljno. Tebi neodgovara, super. Razlozi zbog kojih ti neodgovara su meni licno smesni i lice na licni hejt prema Apple proizvodima koji je poznat kao prisutan kod tebe...
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 19:27 ] @
Moj telefon ima pravu QWERTY tastaturu (jeste "smart" ali sam mu poiskljucivao vecinu "pametnih" stvari) - ne znam koji zakon fizike treba da prekrsis da na tome kucas sporije od neke nacrtane tastature koja zahteva veci mozdani napor za prepoznavanje "pritiska" bez taktilnog feedbacka.
[ jablan @ 08.07.2009. 19:35 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Pa jablane, da bi otkucao slova C, F, I, L, O, S, V, Z treba 3 puta da pritisnes taster. Da bi otkucao rec koja ima vezana slova koja se nalaze na istom tasteru moras da sacekas ili da otkucas jos jedan taster. Ne znam kako ali jedan dodir po slovu mi zvuci brze nego 3 puta pritisnuti taster :)

Porediš babe i žabe. Fizički tasteri su bolji od onscreen tastature. Tačka. Puna QWERTY tastatura je bolja od numeričke. Isto tačka.

Pretpostavljam da se može naći non-smart telefon sa punom QWERTY tastaturom (ili, kao što radi Dimković, očerupaš neki smartphone pa dobiješ simulaciju "glupog"), ali npr. ja ne kucam SMS-ove toliko često da bih žrtvovao gabarite za punu qwerty tastaturu (bilo fizičku, bilo onscreen). A za sve ostalo kucanje tu mi je komp (kad smo kod toga, pitam se što smo svi budale pa ne koristimo tačpedove za kucanje umesto tastature, čujem da je brže kucati kad nemaš fizičke tastere)... :)
[ Slobodan Miskovic @ 08.07.2009. 19:42 ] @
Pa tema je iphone i poredjenje kucanja na istom i kucanja na OBICNOM telefonu.... ;)

Sto se tice MOZDANOG napora :))) ima zvucni signal koji sasvim jasno govori da je slovo otkucano... ;)
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 19:51 ] @
Uporedi taj napor sa momentalnim taktilnim feedbackom sa istog mesta odakle dolazi i pritisak obicne tastature (nervni zavrsetci u prstima).

U slucaju virtuelne ukljucujes jos jedno culo (sluha ili vida) sto sigurno izaziva delay jer mozak ceka na dodatnu konfirmaciju da je nesto "pritisnuto".

Misluim daj, ne budi smesan, Slobodane - virtuelne tastature, pa i kad ih dizajnira Apple, nisu podjednako efikasne kao prave. Da nije tako, ko sto kaze Jablan, svi bi mi kucali po "nacrtanim" tastaturama za PC, daljinski upravljac, itd...

Citat:

Pa tema je iphone i poredjenje kucanja na istom i kucanja na OBICNOM telefonu.... ;)

Ne, tema je zapravo pregrevanje novog iPhone-a, sto je ocigledno dokumentovani fakat u puno primeraka. Vrlo potrebni 3D akcelerator je sigurno jedan od problema...

Bilo bi interesantno da pitas 100-njak ljudi sta im je bitnije - mogucnost koriscenja telefona "na suncu", duzi zivot baterije ili mocni 3D akcelerator usadjen u telefon - tu ces naci i odgovor zasto "pametni telefoni" kao iPhone cine mali deo trzista.
[ marinowski @ 08.07.2009. 20:38 ] @
Ivane, da li si probao neko programce koje meri koliko kucas na toj svojoj tastaturi?

Ako da, koliko je to u minuti?

Baš me interesuje.

Takođe, sećam se koliko si srao po iTunes storeu.

Zašto takav tip radnje otvara i Nokia? Zato što je to neuspešan model?

[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 20:48 ] @
Citat:
marinowski
Takođe, sećam se koliko si srao po iTunes storeu.

Sta sam ja "srao" po iTunes storeu podseti me? Kao prodavnica muzike iTunes je vrlo uspesna stvar, koliko se secam ja sam cak predvidjao da ce Apple, ironicno (zbog sporova sa Apple Music-om) postati i muzicka kompanija na kraju... gotovo sam potpnuo siguran da ce se to desiti u sledecih 5-6 godina.

Sto se prodavnice aplikacija tice - pa postoji trziste aplikacija za mobilne telefone, jako je malo ali ljudi koji su korisnici toga ocigledno imaju zelju da trose podosta novca na to... Nije bas da je to siroko zastupljena pojava u drustvu, bas kao i neke druge niche stvari.

Kud ces veci dokaz za to od "iFart" i "iAmRich" aplikacija koje su cak dobile veliku medijsku paznju.

Citat:

Zašto takav tip radnje otvara i Nokia? Zato što je to neuspešan model?

Ne verujem da je neuspesan u ogranicenom trzistu - sa druge strane iTunes Store svoj najveci finansijski uspeh bazira na prodaji muzike sto je nesto sto je doneo iPod a ne iPhone.

A i inace - kao redovan posetilac 3GSM-a (sada Mobile World Congress-a) mogu da se setim citavog niza pokusaja prodavanja kojecega preko mobilnih telefona (seca li se neko mAdvertising-a, IM-a koji se placa, DRM-ovanih video klipova, kojekakvih servisa itd...)

Ono sto je zajednicko njima je da ne mogu ni da PRISMRDE SMS-u i telefoniranju, koji su ubedljivo najveci izvor prihoda mobilnim kompanijama. Muzika (iTunes npr) je jedini iole uspesni biznis koji ima prodju na mobilnim, a kao takva je i dalje N redova velicine manja od samog telefoniranja i SMS-a.

Citat:

Ivane, da li si probao neko programce koje meri koliko kucas na toj svojoj tastaturi?
Ako da, koliko je to u minuti?

Ne, nisam - stavise tesko da sam svetski rekorder u brzini kucanja. Sa druge strane imam sasvim dovoljan IQ da utvrdim da mi kucanje na fizickoj tastaturi Samsung Blackjack-a recimo pricinjava vrlo mali napor dok mi je nabadanje virtuelnih dugmica na iPhone-u daleko veci napor + propratni efekti zamazivanja ekrana, pritiskanja pogresnog tastera itd... su mi potpuno nepotrebni.

Uopste mi nije jasno ZASTO bih zrtvovao pravu tastaturu zarad neke virtuelne emulacije? Ne dobijam apsolutno nista (veci ekran se ne racuna posto je za telefoniranje apsolutno nepotreban) a gubim dosta toga.
[ degojs @ 08.07.2009. 21:16 ] @
^Pa kako zašto? Zato da možeš da staviš sliku tamo nečeg (da ne kažem čega) i onda je uhvatiš sa 2 prsta i povećaš, pa smanjiš, pa.. I gledaš u lice ove ribe kraj sebe, kao jesi li oduševljena sa ovim, a? Priznaj da si se uzbudila (jer ja jesam). Oćeš da te sad tako štipam za sise..

[ pri3rak @ 08.07.2009. 21:23 ] @
Citat:
degojs:Oćeš da te sad tako štipam za sise..

Ako su multi-touch jos ce i da se ovajdis :D
[ Zoran Milovanovic @ 08.07.2009. 21:37 ] @
Ne znam, ali ja posedujem treo 650 (ima PalmOS), za ono zasta ga koristim (sms, pozivi, ponekad nekla stranica surfa - i jos neke stvarcice, tako koje mozes na skoro svakom telefonu [snimis neku tupavu sliku, eventualno klip, pogledas film, koristis ga za mp3) je i previse nego ekstra.

Baterija 10x (realnih) bolja od iPhona
Tastatura FULL QWERTY ali nije na ekranu ;)
Navigacija potpuno moguca samo preko tastature uz par tastera, ah da ima i tac skrin (mozes da kombinujes) veruj mi da nema brzeg nacina za navigaciju, dzabe je iPhone multi tac
Brzina rada, dalekooooo, dalekooooo ispred symbian, windows, blackberry i iPhone [ne znam kako mu se zove] sistema
Nema fensi grafiku, jer jebeno nije pravljen za decu (zato i ima slab procesor koji trosi mnogo malo bateriju)
....

Da li trebam da dodam da je ovaj telefon star preko 5 god? Jos uvek nisam video nesto brze, bolje.. Moze slobodno da se poredi i sa "smartphone" i stupidphone :)

p.s. ali bih ga rado zamenio za treo 680 :)
[ miki069 @ 08.07.2009. 21:52 ] @
Jeste li čuli za T9? Predvidivi unos teksta. Ima ga Nokia 3310 sa podrškom za srpski jezik.
Ne smart motorole preko svega toga uče i nove reči.
Svakome sa iPhone dajem prednost od 100 karaktera od 160 u pisanju SMS-a.
Bez T9 na 3310 dajem foru 60 karaktera.
Ko sme u 100e?
Ako se Iphoneu ugasi baterija smatra se da je izgubio.
Može u hladovini takmičenje da se ne istopi na ovom julskom sunašcetu.
Punjač od Iphone košta kao 2 Nokie 3310. Baterija kao 4 Nokie 3310.
A gubi u kucanju SMS-a.
[ Zoran Milovanovic @ 08.07.2009. 22:03 ] @
Nije samo to, na SE telefonima imas i tastere sa strane, ako pretisnes "na gore" i pretisnes taster 2 dobijes c, a ako pretisnes "na dole" i taster 2 dobijes b. Itd... isto stedi vremena, ali prava fizicki dostupna qwerty je opet brza. Naravno zavisi, dzaba nekom i qwerty ako ne moze da potrefi :)

A za ono kucanje na slepo, da ja to mogu :) naravno ne na iKuvalo.
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 22:16 ] @
Ali meni je najjace menjanje telefona... OK biznis mora da ide ali se ja zaista ne secam u proteklih nekoliko godina da sam imao uopste razlog da menjam telefon.

Nekada ranije sam bio sav happy kada mi istice ugovor sto ce Vodafone da mi uvali nov telefon (tj. da ga ja izaberem)

Evo vec neko duze vreme, ma ne pada mi na pamet da menjam telefon... ono, apsolutno nista ne dobijam stavise gubim jer moram da se navikavam na novi telefon + sto su ti telefoni "pametniji" sve su gori po pitanju kvaliteta softvera.

Primera radi - dok sam koristio "glupe" telefone sa embedded OS-om ne secam se da su se ikada restartovali ili zaglupljivali... od kako su postali slicni PC-jevima, poceli su da baguju, da se resetuju, da se usporavaju... vreme boot-ovanja se povecalo, takodje... sada moras da cekas da se "podigne" pametni OS koji ce ti kasapiti bateriju... o grejanju i da ne pricamo.

Klasican primer potpuno beskorisnog over-engineeringa... OK postoji klasa ljudi koji imaju potrebe (sto racionalne sto iracionalne) da imaju ultra-integrisane pametne telefone, ali gurati to kao neki trend i standard je preterano i daleko od realnosti.

[ degojs @ 09.07.2009. 03:14 ] @
Citat:
Ako su multi-touch jos ce i da se ovajdis :D

Ma pa to i jeste uredjaj za tu dob.. omladina da trenira stipkanje :)))

Ne bi me chudilo da neko napravi igricu - iPinch :)

I kako vise i brze pinchujes, tako se iKuvalo ocigledno greje vise.. spontana, prirodna reakcija. A najlepse je sto ne moras nista ni da programiras za taj efekat :) Na sve su mislili..

iPhone: Money for nothing.. and pinch for free :))

[ Buum @ 09.07.2009. 05:03 ] @
Citat:
degojs: iPhone: Money for nothing.. and pinch for free )

LOL
[ Zoran Milovanovic @ 09.07.2009. 11:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ali meni je najjace menjanje telefona... OK biznis mora da ide ali se ja zaista ne secam u proteklih nekoliko godina da sam imao uopste razlog da menjam telefon.

Ne znam da li se ovo odnosilo na mene, posto sam rekao da bih ga rado menjao za treo 680. Ali da odgovorim... Nemam neki preterani razlog, sem sto mi je dosadilo da secam "ciglu sa antenOM" [da nije sa antenicom :P] i nekako treo 680 ima zaobljene ivice, znaci cisto iz tih estetskih razloga, nista vise. ;)

A ovi sto menjaju telefone, kao gatje.. pa to je... bem li ga... valjda potreba da se pokazu u drustvu? Ili ono, nijedan im ne zadovoljava potrebe [jer hoce i jare i pare // telefon, mp3, fotoaparat, video rec., gps navigator, .. .. .. .. u jednom], a nikako da shvate da im i to novo s***** nece zameniti ono jedan uredjaj - jedna namena [nemoj neko ovo bukvalno da shvati].
[ Sudomaster @ 09.07.2009. 14:00 ] @
Samo mali off vezan za iTunes Store...

Kada je gekno ovaj nesretnik Džekson, u prvih 11h (od kako je objavljeno da je umro right) je preko iTunes-a pordato blizu 12,6 MILIONA njegovog najpoznatijeg albuma Thriler.

Pošto taj album na iTunes košta $12.... sračunajte sami milionske profite

Toliko o sposobnosti marketinga jedne firme!

P.S. Imam Nokia E71 i video sam taj krš od iPhone-a, ja otkucam elaborat naopacke dok drugar koji je (baš) expert u tom kucanju "na ništa osećaj" nije uspeo da učuka običnu poruka koja je glasila: "Danas je baš predivno vreme za šetanje gradom" - od mene koji sam kucao na E71 sa full qwerty tastaturom
[ Nedeljko @ 09.07.2009. 16:17 ] @
Ne mogu da verujem da ste se ovoliko rasprdeli oko jednog kulera, koji samo kulira, i 'ebe mu se za ES.
[ BluesRocker @ 09.07.2009. 23:24 ] @
Citat:
Sudomaster: P.S. Imam Nokia E71 i video sam taj krš od iPhone-a, ja otkucam elaborat naopacke dok drugar koji je (baš) expert u tom kucanju "na ništa osećaj" nije uspeo da učuka običnu poruka koja je glasila: "Danas je baš predivno vreme za šetanje gradom" - od mene koji sam kucao na E71 sa full qwerty tastaturom :)

Nokia E71 ima full qwerty ali za decu u vrtiću. :) Čovek sa prstima normalne veličine jednako se muči dok kuca po toj mini tastaturi kao i po virtuelnoj.
[ Body Bag @ 09.07.2009. 23:47 ] @
Lol menja boju dok se pregreva-kanda se topi plastika iza :D

@Rocker

Zato je E61i zakon-ima dva puta bolju i komforniju tastaturu nego E71 i E63 ;)
[ xtraya @ 10.07.2009. 00:44 ] @
Citat:
Ne mogu da verujem da ste se ovoliko rasprdeli oko jednog kulera, koji samo kulira, i 'ebe mu se za ES.

Ne ne, rasprdeli su se oko moje dzezve i oko mog iPrdekala :) hahaha e morao sam da slikam , too strong :)

Citat:
Kada je gekno ovaj nesretnik Džekson, u prvih 11h (od kako je objavljeno da je umro right) je preko iTunes-a pordato blizu 12,6 MILIONA njegovog najpoznatijeg albuma Thriler.

Ha ha posle Dimke prica o SMS-u kao profitnom telefonskom servisu ... a ovi iz Cupertina uzese milijarde ... i to na foru...

Danas sam bas drzao neki najnadrkaniji HTC, placen 700 evra... i?????? bez olovke DZABAAAAAAA .... gomila nekih opcija koje nicemu ne sluze , GPS koji ne mozes da namestis zbog idiotisanja sa com portovima (iako veoma poznajem winmobile pricu, imam jednog divnog HP-a koji radi sjajno godinama) , o pipkanju prstima i razvlacenju zoom-a ha ha ha , da da ,o tome mozemo da pricamo za nekoliko godina, obzirom da winmobile ekipi nije poslo za rukom da to reshi posle DVE godine od javnog provaljivanja razvlachece fore...

i danas uhvatim sebe da chistim svoj gmail od raznog djubreta ... ode 100 mailova za 2-3 minuta, nista select all / delete , samo prsticima u desno pa delete, klizi ko podmazano ...
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2009. 09:16 ] @
Citat:

Ha ha posle Dimke prica o SMS-u kao profitnom telefonskom servisu ... a ovi iz Cupertina uzese milijarde ... i to na foru...

Mislim da globalno svaki dan SMS donese vise profita nego iTunes store za godinu dana ;-)

Sto se "uzimanja na foru" tice, pa nije - Apple ima odlican integrisani servis - imas iPod, imas iTunes i lako kupujes stvari koje ti trebaju... nema tu nista "na foru", samo su uradili ono sto vecina drugih firmi nisu imale pojma.

I mene ponekad cudi kako to te silne Nokia-e itd... nisu napravile tako jednostavan i efikasan servis i jednostavan player kao sto je iPod... but then again, znam kako obicno izgleda razvoj proizvoda u velikim firmama sa 50 product managera, 100 marketing eksperata - pravo je cudo da uopste nesto od toga izadje. Apple ocigledno ima drugaciji pristup koji je bolji.

Secam se kada sam kupio Sony Walkman... dizajn je super, audio analogni deo je takodje odlican (daleko bolji od ipoda tadasnje generacije)... ali zato...

- Korisnicki interfejs >KATASTROFA<, ***ote moras da klikces kako bi surfovao po track-ovima... sta trebam, 2000 puta da klikcem po nekom dugmetu? A kamo tockic i sl?

- Sinhronizacija >KATASTROFA< treba ti neki Sonic Stage softver koji je jadan i bedan, spor... a onda ide najjaci deo, svaki put kada kopiras stvari na taj Walkman, on ih ENKRIPTUJE u neki njihov DRM, valjda kako ne bi slucajno ostetio Sony Music tako sto ce tvoj drugar da iskopira pesme od tebe

Ako vala... sve su zasluzili onda. Apple je imao trziste na srebrnom tanjiru pored takvih imbecila i idiota kao sto su Sony i kompanija.
[ xtraya @ 10.07.2009. 11:25 ] @
Citat:
Mislim da globalno svaki dan SMS donese vise profita nego iTunes store za godinu dana ;-)

Sve je to lepo, ali ovi iz Cupertina nisu provajder ,vec na sitno uzimaju milijarde ... i oni su jedna firma a provajdera imas sve u 16 ... posle kad vidim kampanju
Telenor MUZIKA samo se nasmejem ... za 5 evra mesecno skidas pesme neograniceno, naravno GPRS/EDGE brzinom :) , eventualno nekim "shatro" 3G transportom.

Kad kazu da je malo 20 miliona iPrdekalo telefona , na milijardu i kusur koliko prave fenseraj GSM preduzeca ... a prica pocela pre 2 godine :)
Naravno ako ovako besmisleno nastave da siluju pricu s iPrdekalom, stavljajuci besmislene "novitete" tipa Compas i slicno... rasturice je vrlo brzo...
[ otop @ 13.07.2009. 15:45 ] @
Ja vam nerazumijem ovu priču.Ovoliko poruka da bi nekome ko ne voli burek objašnjavao kako je to dobra pita je smiješno.Inače mislim da je dobro upozoriti na neku slabost ili mogućnost proizvoda(zato i treba forum da se ljudi informišu) ali ponavljati bezbroj puta da je on dobar ili loš mi je bezveze.
[ jablan @ 13.07.2009. 16:48 ] @
Dobrodošao na Advocacy... ;)
[ akiko1 @ 16.07.2009. 09:15 ] @
Evo kako se hladi iPhone, a jos uvijek radi! Ko kaze da iPhone ne voli leto/ljeto?? :)

http://www.youtube.com/watch?v...D2&feature=player_embedded
[ Sudomaster @ 17.07.2009. 21:55 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: pored takvih imbecila i idiota kao sto su Sony i kompanija.

Jeste u Sony, Nokia, NASA, Motorola rade sve imbecili i debili, dobro je da se nisi tamo zaposlio propao bi sa firmom zajedno!
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 22:16 ] @
Citat:
Sudomaster
Jeste u Sony, Nokia, NASA, Motorola rade sve imbecili i debili, dobro je da se nisi tamo zaposlio propao bi sa firmom zajedno!

Tebi ocigledno nisu jasne neke stvari, pa ti se moze oprostiti za totalnu ignoranciju.

Evo da ti pojasnim: Sony je namerno osakatio svoj Walkman zbog njihove poslovne jedinice zvane Sony Music i njihove apsolutne neracionalne paranoje - cisto da te podsetim, to je ista firma koja je UVALJIVALA ROOTKIT SA MUZICKIM CD-ovima korisnicima (koji su PLATILI disk, o ironije!), i na sta je jedan od njihovih VP-ova rekao "kakve veze ima, nasi korisnici i ne znaju sta je rootkit". To je, ako te pamcenje ne sluzi, izazvalo lavinu protesta i na kraju rezultovalo obavezom Sony-ja da refundira novac i izbaci sw. za brisanje virusa sa racunara.

Zbog tog idiotizma (tj. paranoje koja je na kraju stetila samoj firmi), Sony Walkman je koristio neki proprietary DRM format za skladistenje muzike na njemu, sto je ne samo onemogucilo kopiranje muzike SA njega (to je bila ideja DRM-a, mozes misliti - ko da ne mogu da snimim muziku na USB stick i odnesem ortaku), vec i kopiranje muzike NA njega bez kretenskog i sporog i krajnje neupotrebljivog SonicStage softvera koji izgleda kao da ga je radilo dete od 5 godina u Visual Basicu.

Sony (MP3) Walkman je knjiski primer za studiju kako kratkovidost i paranoja kompanije mogu da uniste inace dobar proizvod

Zbog ovakvih stvari je Apple iPod tamo gde jeste, na vrhu - jednostavan, lak za upotrebu i bez kretenizama jer je Apple bolela briga za muzicku industriju vec su omogucili jednostavan servis i proizvod svojim korisnicima (praveci, pritom jako fin profit za sebe ;-)

Apple je, takodje, prvi omogucio DRM-free komercijalnu muziku - jos jedan potez na korist korisnika, a ne na korist moronske muzicke industrije.

Ako ti ni posle ovoga nije jasno zasto je Apple na vrhu po pitanju portabl muzickih playera... onda ti definitivno nema pomoci ;-)
[ Cartman @ 18.07.2009. 09:28 ] @
Svuda se Major kompanije lobisticki trude da smanjuju ljudske slobode i prava. U .fr parlamentu ide debata o novom biseru od zakona: hadopi 2.
Sad zele da uvode kaznu za nemar oko sigurnosti licnog internet pristupa (sto se sredjuje instalacijom closed source prisluskivackog softvera: direktna pretnja slobodnom softveru, i pitanje koje je debilno postaviti kod lambda domacice). Zele takodje da prisluskuju sve vidove komunikacije, ukljucujuci i email-ove, pod izgovorom da se salju fajlovi preko attachment-a. Poslovni svet ce obozavati prisluskivanje komunikacija...

Internet daje svim umetnicima sansu za ogromnu ekspoziciju, i celokupna prica oko ogranicavanje ljudskih sloboda zarad prodaje diskova u digitalnom dobu predstavlja jako kratkovid pristup.

Sony je zbog takvog ponasanja potpuno zasluzio da gleda kako im Apple preotima omiljeno trziste.

[Ovu poruku je menjao Cartman dana 18.07.2009. u 11:20 GMT+1]
[ staticInt @ 18.07.2009. 11:08 ] @
Pa to se vec i radi, sav saobracaj na internetu se da kazemo prisluskuje, filtrira itd... Svaki provajder u Srbiji ima kod sebe kompjuter iz DBa koji sluzi za filtriranje odredjenih informacija.
Naime narednih godina internet ce verovatno da bude pod rigoroznijom kontrolom, mislim da ne bi mogli da proguraju pricu da se instalira software na svaki racunar koji ce da salje informacije kome treba, jedino sto mogu da urade je da nateraju proizvodjace hardwarea da oni ubace tako nesto i onda bi svakako morao da koristis taj hardware mada ce to tesko progurati.
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 11:16 ] @
Citat:
staticInt
Pa to se vec i radi, sav saobracaj na internetu se da kazemo prisluskuje, filtrira itd... Svaki provajder u Srbiji ima kod sebe kompjuter iz DBa koji sluzi za filtriranje odredjenih informacija.

Sa tim mogu da se slikaju sa najobicnijim Skype pozivom, o https protokolu i da ne pricamo - a ovo su cak lakse (uslovno receno - i "lakse" je tehnicki prilicno nedostizno za Srbiju) stvari za "probiti" (o tezim tipa PGP-u i da ne pricamo :-)

Najbolje sto mogu da imaju je lista IP adresa koje posecujes, i dumpovi nesigurnih protokola koje su poizvlacili preko DPI-ja - tipa sta si gledao na facebooku, eventualno IM chatove (ni ovo ne radi ako koristis jabber sa SSL-om ;-)... Cak i ako koristis glupi GMAIL preko https-a, cela Srbija moze da se postavi na dupe ali tesko da mogu da vide sta tu ima (osim ako nisi sa gmaila poslao e-mail nekom na... sta znam, @eunet.rs ili @verat.rs, pri cemu ce lepo pokupiti mail na toj strani :)

Citat:
, jedino sto mogu da urade je da nateraju proizvodjace hardwarea da oni ubace tako nesto i onda bi svakako morao da koristis taj hardware mada ce to tesko progurati.

To moze da se progura (tj. proguralo se) - samo u Kini. Mislim da u svakoj "razvijenoj" zemlji postoji par visokih zakonskih akata koji to sprecavaju.

Cak i da nekim cudom to uspe, tipa da sutra "The Terrorists" dignu u vazduh sve bitne stvari u EU, recimo... i da zbog toga babe i dede (vecinsko stanovnisto) izadju na referendum i kazu da je skroz OK da se prisluskuje sve i svja kako bi se zastitila njihova penzionerska du****...

Ko ce da te spreci da jednostavno reinstaliras OS ili da instaliras najobicniji firewall u kuci koji to blokira?

Preterujete sa paranojom.

Cak i muzicka industrija polako odustaje od DRM-a i jurcanja P2P kriminalaca...

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.07.2009. u 12:27 GMT+1]
[ MladenIsakovic @ 18.07.2009. 15:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sony Walkman je koristio neki proprietary DRM format za skladistenje muzike na njemu, sto je ne samo onemogucilo kopiranje muzike SA njega (to je bila ideja DRM-a, mozes misliti - ko da ne mogu da snimim muziku na USB stick i odnesem ortaku), vec i kopiranje muzike NA njega bez kretenskog i sporog i krajnje neupotrebljivog SonicStage softvera koji izgleda kao da ga je radilo dete od 5 godina u Visual Basicu.

Sony (MP3) Walkman je knjiski primer za studiju kako kratkovidost i paranoja kompanije mogu da uniste inace dobar proizvod

Ne znam o kom tačno modelu govoriš, ja imam već više od godinu ipo SE w810i walkman, preko USB-a ga povežem sa računarom, prebacujem sve sa njega i na njega bez problema, pišem/brišem muziku, kao sa USB diska, nikakav problem nemam. Kao mass storage. Možda govoriš o nekom korisničkom servisu, ili šta?
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 15:11 ] @
Ne, to sto se desavalo se desavalo pre otprilike 3 godine - tada su Walkmani bili prilicno zatvoreni (NW-A1000 / NW-A3000)

NW-A3000, recimo - http://www.engadget.com/2005/0...-nw-a1000-nw-a600-all-over-it/ je bio odlican proizvod, sa jako dobrim audio izlazom, lepog izgleda, dobrog kapaciteta - UI je mogao biti bolji ali je upotrebljiv...

Ali sa uzasnim sync softverom, zatvorenim fajl formatom... Zbog te paranoje su bukvalno sahranili jako lep prozivod jer je kopiranje MP3 fajlova bio totalni pain in the ass.

Verujem da je Sony do danas ukapirao sta je bio problem i da vise ne nude ta DRM sranja (a i onaj Rootkit fijasko je sigurno tu pomogao) - medjutim cenim da je sada odvec kasno za to, jer je Apple vec duze vremena ustolicen kao apsolutni lider.

--

Meni je to tipican primer kako kretenski menadzment ukopava proizvod... U svom poslu radim cesto sa velikim firmama i znam koliko je danas jako tesko napraviti >dobar< proizvod u velikim firmama, jer imas dvocifren broj nekakvih product managera, marketing eksperata, interesa executive menadzmenta - na kraju se prave najgori kompromisi kako bi svako bio zadovoljan... Apple ocigledno nema taj problem jer imaju vrlo definisanu filozofiju i vrlo verovatno vetting proces za dizajn prozvoda ima mnogo manje ljudi koji donose odluke.

Mozda je neko u Sony-ju od dizajnera rekao "SonicStage i DRM su s*****" na sta ga je neki mid-level VP ucutkao sa tim "jok, mora DRM - nase kolege iz SonyMusic-a su to trazile" itd...

[ miroslavL @ 04.08.2009. 13:14 ] @
Najnovije vesti :)

U kratkom periodu prijavljene su dve nezgode sa uređajima kompanije Apple, koji su se ili zapalili ili eksplodirali.

Prvi slučaj dogodio se u Liverpulu gde je iPod Touch eksplodirao.

"iPod Touch je prvo ispuštao zvuke šištanja, pre nego što je postao vreo u mojim rukama. Kada sam ga bacio u travu, u roku od 30 sekundi čula se mala eksplozija, mogao se videti gust oblak dima, a iPod je odleteo skoro tri metra u vazduh", izjavio je otac devojčice koja je vlasnik uređaja.

Manje dramatično, ali sa više materijalne štete, bilo je u Holandiji, gde se iPhone 3G zapalio na sedištu automobila i ispunio unutrašnjost gustim crnim dimom.

Ono što je ipak najzanimljivije, jeste pokušaj kompanije da ućutka tinejdžerku iz Liverpula čiji je iPod Touch eksplodirao. Apple je pre potpisivanja ugovora o nadoknadi štete od vlasnice iPod uređaja tražio da podatke iz teksta ugovora ne iznosi u javnost. Devojčica je to odbila, a šteta joj nije nadoknađena.

U oba navedena slučaja, Apple je odbio da preuzme odgovornost.

Ovo nije prvi put da uređaji kompanije Apple izazivaju štetu, nakon što su se zapalili ili eksplodirali. Tokom 2006. godine Apple i Dell iz prodaje su povukli milione litijum-jonskih baterija koje su izazivale pregrevanje u laptop uređajima, čiji su vlasnici, takođe, prijavljivali eksplozije.

(MONDO)

Eto :D
[ bttp @ 05.08.2009. 04:56 ] @
Pa šta, i Nokije su se spontano samozapaljivale ihahaj puta, evo i dan danas na Nokia sajtu imaš uputstvo za zamenu defektnih baterija BP-6 blabla. Skoro svako pre ili kasnije ima neki problem sa baterijama.

Ajfon je gotivan jer je do sada neviđeno integrisana hardversko/softverska platforma, gde su features na papiru maksimalno iskorišćene dostupnim softverom iz Apple Store-a i raznih 3rd parti repozitorijuma, da ne spominjemo recimo Installous preko kojeg možeš besplatno instalirati gotovo svaku aplikaciju koja se inače plaća na App Store-u. Nokia recimo nudi higher specs na papiru ali nema ni deseti deo softverske podrške koju je Ajfon stekao za koliko..3 godine?

User experience je na Ajfonu nenadmašan, i to je to. Korisnički interfejs je napredniji od svih pda uređaja dosada viđenih dostupnih širokim narodnim masama. Ne rebootuje se nikad, možda mi se za 3 meseca jednom zaglupeo pa sam ga rebootovao, a možda bi se i sam povratio nego se meni nije čekalo.

Sve u svemu iPhone treba videti i probati, sada je mnogo napredniji od originalnog iPhone-a koji nije imao toliku softversku podršku, jer tada nije bio ni pušten SDK, nije ni postojao APp Store. Danas je stvarno "something else".

Za Dimkovića i ljude slične njemu, koji su u životu isprobali sve što se isprobati može pa su zasićeni, njega teško nešto može da impresionira, ako uopšte išta može, ali takvih ljudi je relativno malo. Safari Mobile jeste malo iritantan, zato što nema cache i svaki put kada dotakneš back button, on učitava stranicu ispočetka i to smara, a Apple iz sujete neće da dozvoli 3rd party browser, te nema recimo Opere na Ajfonu. Ali u nedostatku računara Safari je jako dobar. Doduše u našim uslovima još uvek skupog data protoka, više se isplati koristiti Opera Mini, ako se ide preko 3G mreže. Preko Wi-Fi je već zabavnije trošiti Safari.

Juče ili danas je izašao iGo My Way 2009 sa detaljnim mapama cele Evrope - uklj. i istočnu. Baš me zanima kako radi, navodi se OpenGL rendering 30fps.

Glede brzine unosa teksta ima uporedni test gde je iPhone brži od E71 a oboje su brži od E66 sa numeričkom tastaturom i T9 unosom.

I evo jedne zanimljive statistike, direktno iz Google-a (doduše od pre godinu i nešto dana but still:)

E da, a uz sve to je još i telefon :) Uopšte nije težak za telefoniranje. Imaš u Phone aplikaciji tab Favorites, u koji staviš 10ak brojeva koje svakodnevno pozivaš i to je to - dva klika do poziva. SMS zahteva dve ruke, ali postoji landscape mod, neko reče da ga nema. Postoji i Voice Recorder (dolazi sa OS 3.0) i pola stvari sa one liste koju je neko naveo - postoje. MMS - upisao sam podatke na odgovarajuće mesto i odmah je proradio - nikakav problem. Itd, itd....
[ xtraya @ 06.08.2009. 00:56 ] @
Citat:
MMS - upisao sam podatke na odgovarajuće mesto i odmah je proradio - nikakav problem. Itd, itd....

Na swirly mms cak imas automatsko povlacenje parametara s neta, u odnosu na provajdera... radi u milisekundi

Citat:
User experience je na Ajfonu nenadmašan, i to je to. Korisnički interfejs je napredniji od svih pda uređaja dosada viđenih dostupnih širokim narodnim masama. Ne rebootuje se nikad, možda mi se za 3 meseca jednom zaglupeo pa sam ga rebootovao, a možda bi se i sam povratio nego se meni nije čekalo.

Iphone... pa 2 godine nema nista ... pa tek onda neka Omnia/N97 , mada je i to smesno ...
[ Srđan Pavlović @ 22.09.2009. 22:02 ] @
http://dudarim.com/index.php?itemid=38
[ Cartman @ 30.09.2009. 12:16 ] @

Novi sigurnosni propust, svaki developer moze da pokupi broj telefona iphone-a sa njegovom aplikacijom.
Citat:

Some european readers contacted Mac4Ever after having received a call from a company, just after a free App download on iTunes. When asking about the way they retreived their numbers, the dialer said, most of the time, that Apple gives this kind of information, after an order on the AppStore. This is completely false. When you sell an app on iTunes, you never access to your client's information.

But after deep investigation, it appears that programers are able to retreive the personnal iPhone's user number, with one unique line of code! This data can then be sent to remote databases, which collect personnal information, without notifying the user.

We tried this method quickly with the official SDK:

From a client's side, Apple is the unique entiy you can deal with (except for the support). For a developer, it's quite the same : you can only deal with Apple, who never give you an access to the client's information. But it appears that this behaviour is available since firmware 2.1! So, how can't Cupertino be aware of such a thing? And how many apps are involved?

Izvor
Briliantno.