|
[ Sudomaster @ 12.07.2009. 14:18 ] @
| Zašto ovo?
Ne nije nikakav flejm niti će to i biti, već sam čitao neke tekstove po blogovima na ovu temu, pa bih hteo da čujem i vaše mišljenje!?
Dakle da li smo konačno postavili linux na mesto windows-a? Ili smo neposredno to želeli da on postane!? Ili se jednostavno desilo... polako, samo od sebe!? Ne znam da li ćete se složiti, ali distribucije kao što su Ubuntu, Fedora, PClinuxOS, Mint, Mandriva.... su počelo opasno da zatupljuju linux community i beže od onog izvornog dela, TERMINAL.
Sve je postalo na KLIK, klik za update, klik za upgrade, klik za instal.... blah pa to imamo na wintendu!? WTF happen to Linux? Postali smo klikomani, samo se klikće, konzole, terminali, bashovanje, kompajliranje... šta je sa tim?
Mislim kada bi otišli na ubuntuforums.com i tamo uživo pitali sve korisnike oko terminale i konzole, da bi nas kao ovce gledali!? Ako bi 15% znalo išta oko terminala i njegovih čari, mislim da bi i to bilo previše.
Pre par dana čitam po forumu čoveka koji se postavlja za vrsnog poznavaoca Ubuntu sistema i često daje odgovore (mada radi copy/paste iz Help-a), jedan dan dolazi na forum sa milijardu uplakanih smajlica, kaže instalirao sam BSD i nemam desktop? Šta da radim.? Čovek mu kaže instaliraj xorg pa posle valjda znaš kako sve to... ovaj odgovri šta je Xorg? kako da instaliram kada nemam desktop?
kapirate šta hoću da kažem?
Nisam mazohista za kucanjem u konzoli, ali ova današnja vremena doneli su ono od čega smo uvek bežali, a to da Linux bude simple as wintendo  |
[ Ivan Dimkovic @ 12.07.2009. 14:27 ] @
Ne znam u cemu je problem - i u Ubuntu imas terminal, i mozes da drvis po komandnoj liniji koliko god hoces. Imas i kompajler, mozes da rekompajliras kernel i da ga budzis do mile volje. Mozes da podesavas i X.org ako zelis rucno, a opet - za jednostavnije stvari lepo imas UI alatke.
Poenta je da svaka firma koja se lati Linuxa zeli da ima sto vise korisnika - a to nuzno znaci i laksi i jednostavniji korisnicki interfejs. Da nije Ubuntu bio bi neko drugi - Linux iz vremena Slackware-a sredinom 90-tih nije nesto sto bi imalo ni najmanje sanse u siroj upotrebi.
Ako zelite OS koji je niche i relativno komplikovan - uvek imate BSD.
Citat:
Nisam mazohista za kucanjem u konzoli, ali ova današnja vremena doneli su ono od čega smo uvek bežali, a to da Linux bude simple as wintendo
Cek, ne kontam - ti si koristio Linux zato sto on nije "simple"?!?!?!?!?!? Sorry nemoj da se uvredis ali to zvuci kao najgluplji moguci razlog da koristis nesto... Hajde da kazes da je otvoren, da moze da se kastomizuje, da ima manje pretnji, itd... ali da je komplikovaniji.. WTF?
Windows isto tako jeste jednostavan za obicnog korisnika, ali moze biti i vrlo kompleksan ako zelis da se udubljujes u interne delove sistema. Isto vazi i za Ubuntu distribucije Linuxa - mozda jesu jednostavne za osnovne stvari ali sasvim brzo mozes da se zakomplikujes :-)
[ combuster @ 12.07.2009. 14:46 ] @
Dok postoje distribucije koje omogucavaju da build-ujes svoj sistem from scratch ja se ne bunim... Ubuntu je odlican distro, njegov appeal za desktop upotrebu je iz verzije u verziju sve veci, kako sto se tice jednostavnosti i upotrebljivosti tako i zbog eye candy-ja... Ne smatram da "zatupljuju" linux korisnike, cak sta vise pre nego sto se iko upusti u bsd, gentoo i arch (i jos dosta drugih) smatram da treba da ima dosta iskustva sa mainstream distroima.
Istina je da sa ovim "zeznutim" distroima mozes vise da naucis ali za njih ti je neophodna jaka osnova.
[ momsab @ 12.07.2009. 14:56 ] @
desktop Linux napreduje kako treba: do korisnickog OS-a koji sluzi korisniku i pojednostavljuje mu rad
to sto novi korsinici ne znaju za konzolu to je dobro, ne usredsredjuju se na masinu nego na rad/koriscenje
ja ne volem kompajliranje, konzolu itd itd
kad li ce Ubuntu malo vise paznje da psoveti mplayer-u da mi je znati... nVidia vec oko godinu dana nudi svoju podrsku za gpu ubrzanje koje radi sa posebno sredjenim mplayer-om (mplayer kome je ubacena pdorska za VDPAU)
ovak ose mi korisnici, koji smo culi za vdpau i znamo rad u konzoli), cimamo oko rekompajliranja i izmena konfiguracionih fajlova da bi proradio vdpau kako treba
combuster me je podsetio: ne zelimo svi da postanemo Linux administratori ;)
[ vladared @ 12.07.2009. 17:57 ] @
Moje mišljenje je da Ubuntu, PC Linux OS i ostala kompanija, su dobri za linux, jer doprinose dovlačenju novih korisnika, koji gotovo nikada ne bi došli da nije toga. Novi korisnici pak donose nove programe, a možda ono što je bitnije i standarde za OS. Oni koji žele će i dalje imati konzolu, a oni koji to ne žele - imaće operativni sistem koji radi radnju i možda više od toga.
[Ovu poruku je menjao vladared dana 12.07.2009. u 19:56 GMT+1]
[ Dejan Lozanovic @ 12.07.2009. 19:23 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Cek, ne kontam - ti si koristio Linux zato sto on nije "simple"?!?!?!?!?!? Sorry nemoj da se uvredis ali to zvuci kao najgluplji moguci razlog da koristis nesto... Hajde da kazes da je otvoren, da moze da se kastomizuje, da ima manje pretnji, itd... ali da je komplikovaniji.. WTF?
Potpuno se slazem sa ovime, mislim da generalno za linux kao operativni sistem to je super stvar, ranije sam se i ja lozio isto tako da instaliram sve iz source-a jer se osetila razlika izmedju i386 i i686 u brzini kod kompajliranih stvari, a i u ono vreme rpm je bio hell zbog dependecija, sa sadasnjeg aspekta, sve je lako imas tool koji sam o tome vodi racuna, hocu da instaliram nesto novo, ne jurim source , pa jos rucno dependecije koji program X trazi, lepo i jednostavno yum install iz konzole ili add/remove programs iz grafickog okruzenja i sve je super.
Prosto ja ne zelim da sam rob operativnom sistemu , vec zelim da on sluzi meni. Ta lakoca koristenja linuxa kod ubuntua/fedore/suse-a je nesto cemu generalno linux treba da tezi da bi osvojio sto veci deo trzista.
Znas li koliko recimo jednog lekara zanima kako treba da rekompajlira kernel ? Pa recimo da ga zanima jos manje nego kako da zameni auspuh na svom automobilu.
[ maksvel @ 12.07.2009. 20:04 ] @
"Linuks svet" zbilja ima izbora da koristi opskurnije distribucije (ili da pravi svoje, ne?). Za one kojima životno opredeljenje nije "THE Almighty OS", valjda upravo jeste dobro da OS bude što jednostavniji.
Nekako Windows i Linuks dođoše "na pola puta". Windows postaje modularniji, ima Power Shell i to, a Linuks postaje more-user-friendly, više je drajvera etc.
BTW, nisam siguran da je ovo za Advocacy - nešto se mnogo brzo složismo 
[ xtraya @ 12.07.2009. 20:43 ] @
Hmmm, slackware/centos/suse-server nikada nece biti default GUI/fenseraj distribucije, a postoji i ubuntu server ... mislim, chemu briga :) , bitno je da se sa W menja svest na U/L/M/stagod ...
[ combuster @ 12.07.2009. 20:48 ] @
@maksvel
Veruj mi da sam i ja isto pomislio, ali rekoh bice i onih sa "dark side of the force"...
btw, jedva sam prezalio notify-osd sa jaunty-ja :P
[ nkrgovic @ 12.07.2009. 21:27 ] @
Ja koristim Linux vec godinama... Ne vidim nista, ali nista lose u tome sto postoje GUI alati. Pre mesec dana mi je programer u preduzecu rekao da ce da instalira Ubuntu, lakse mu na njemu da radi.... a covek koristi Unix od kad je bio samo Unix... :) Opet, znam klince koji bi da koriste nesto brzo i bezbedno, stave Ubuntu jer im sve radi....
Zasto je neko glup/zaglupljen ako koristi GUI? Ja sam cak jedno vreme probao da koristim GUI namerno, da vidim kako ide :). Svako koristi sta mu odgovara, nije cilj koriscenja racunara nauciti kako OS radi - cilj je zavrsiti neki konkretan posao. Sta god radi najbrze, to je pravo resenje.
[ lord_celtic @ 13.07.2009. 09:49 ] @
Citat: Sta god radi najbrze, to je pravo resenje.
Samo bih dodao "ne najbrze nego najjednostavnije" sto vecina novijih distribucija pruza.
Uopste mi nepada na pamet da prckam po konzoli(ako nije nuzno) kad za to u vecini slucajeva imam savrsene GUI alate.
[ combuster @ 13.07.2009. 10:03 ] @
E ok, ajde da zabiberimo malo diskusiju...
Koje GUI alate konkretno?
[ Ivan Dimkovic @ 13.07.2009. 10:05 ] @
gedit? :-)
[ combuster @ 13.07.2009. 10:07 ] @
ROFL...
Editovanje fajl-a ciji je owner root:
Gedit: terminal, sudo gedit fajl
Nano: terminal, sudo nano fajl
Ajmo dalje...
@dimkovic
Mislim gedit jeste mocniji alat od nano-a, posebno za editovanje source-eva pisanih u razlicitim programskim jezicima, fora je u tome koliko se nesto moze/ne moze bez terminala, jer je tako tema pocela...
[Ovu poruku je menjao combuster dana 13.07.2009. u 11:18 GMT+1]
[ Nedeljko @ 13.07.2009. 12:28 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Cek, ne kontam - ti si koristio Linux zato sto on nije "simple"?!?!?!?!?!? Sorry nemoj da se uvredis ali to zvuci kao najgluplji moguci razlog da koristis nesto... Hajde da kazes da je otvoren, da moze da se kastomizuje, da ima manje pretnji, itd... ali da je komplikovaniji.. WTF?
Čekaj, hoćeš da kažeš da to nije kul? Šta bi, ali iskreno, izabrao između dobre ženske i dobre konzole? Ja bi konzolu bez razmišljanja.
[ momsab @ 13.07.2009. 12:44 ] @
ja bih dobru zensku, da me hvali ;)
[ japan @ 13.07.2009. 12:51 ] @
Citat: combuster:
Editovanje fajl-a ciji je owner root:
http://www.psychocats.net/ubuntu/graphicalsudo
[ tdjokic @ 13.07.2009. 12:51 ] @
"Ubuntuolike" distribucije zatupljuju prvenstveno pocetnike, jer im precutkuju neke stvari. Oni koji znaju da rade i pomocu konzole i pomocu GUI se odlucuju za Ubuntu zbog lakoce i kompletnosti, a znaju da ce povremeno MORATI da upotrebe i konzolu.
Recimo, za moj stampac, Canon LBP2900 (laser, crno/beli) moraju da se odrade neke radnje iz konzole. Nije tesko, jer je sve dato u dokumentaciji uz drajver, i mozes prosto da uradis Copy iz dokumentacije i Paste u konzolu, ali se tu i tamo jave zackoljice koje pocetniku mogu da zagorcaju zivot:
- treba uraditi nesto sa "cupsys" pa u nekim verzijama Ubuntu-a i "ubuntuolikih" distribucija dobijes poruku da to ne postoji, jer neki imaju cupsys a neki samo cups. Treba ponoviti komandu sa skracenim nazivom i onda je u redu, ali zbunjuje
- slicno, kod nekih verzija neki osnovni programi nedostaju i u konzoli dobijes poruku vec prilikom prve komande da se dogodila greska jer nedostaje recimo lybsys2(?) itd. Ja odmah otrcim u onaj program za instalaciju novih paketa, ali pocetnik ce tu takodje da se zbuni
- kod Ubuntu 9.04 se drajver instalirao po standardnoj proceduri, ali je otisak na papiru negde bez veze pomeren i NE JAVLJA NIKAKVU GRESKU
Ukratko, gnjavaza, koja se nigde na reklamnim stranicama "ubuntuolikih" distribucija ne spominje nego se naglasavaju dobre osobine a ove neizbezne stvari precutkuju.
Znam da se u krajnjoj liniji sve svodi na novac, ali sto nije fer, nije fer. Ovakvim pristupom, oni pridobijaju nove korisnike, sto je u krajnjoj liniji pozitivno za sve, ali je ipak malo trulo i jedan mali procenat onih koji probaju Ubuntu digne ruke od Linuxa zauvek.
Osnovni problem sa konzolom nije samo ono "kuckanje kobasica", jer se to najcesce moze Copy&Paste iz neke dokumentacije, nego sto treba znati i nesto vise od toga sto "kuckas", a to je vec problem.
[ combuster @ 13.07.2009. 13:12 ] @
E ovo je vec advocacy :)
@japan
gksu? lol... Ja isto mnogo volim da imam po dve ikonice za aplikacije, jednu za user a jednu za root privilegije... Da ne govorim o tome da je u vreme kada sam to i koristio uopste bilo bug-ova tipa da mi nije uopste prikazivao dijalog za unosenje root password-a a od aplikacije ni traga :)
@tdjokic
Citat:
Osnovni problem sa konzolom nije samo ono "kuckanje kobasica", jer se to najcesce moze Copy&Paste iz neke dokumentacije, nego sto treba znati i nesto vise od toga sto "kuckas", a to je vec problem.
Ako user pazljivo cita celu dokumentaciju a ne samo ono sto copy/paste-uje onda i nije problem, samo sto one koje to ne zanima je za njih cisto smaranje i njih nema sta da "zatupljuje" - oni sami ljudi ne zele da se bave time, zele complete and user friendly desktop os koji je free...
Meni i nije tesko poverovati da neko zeli pc za gledanje filmova, slusanje muzike i surf/chat/mail, to ne znaci da se oni zatupljuju ubuntulikim distro-ima vec dobijaju ono sto su trazili. A i cini mi se da ubuntu stremi ka tome da uz sto manje (ili nimalo) korisnicke intervencije ispunjava gore pomenute zahteve...
Vremena se menjaju, secate se kakav je nekad ubuntu bio i za pro's? http://www.elitesecurity.org/t...prikosnoveni-OS-nezavisni-test
Al je odmakao od tad poprilicno zar ne?
[ Nedeljko @ 13.07.2009. 13:47 ] @
Citat: combuster: Editovanje fajl-a ciji je owner root:
Ili otvoriš bilo koji fajl menadđer kao root (može i mc, kao i Konqueror i Dolphin) i edituješ. U grafičkim fajl menadžerima desni klik na ikonu sa fajlom.
[ musicmaster @ 13.07.2009. 13:57 ] @
Eh kako bi dobro bilo da samo Ubuntulike distribucije zatupljuju svet...
Čak šta više, te distribucije teraju ljude da izađu malo na svež vazduh dok makina sama poskida sve 'pečove' i novije verzije, itd.. pa ih onda automatski primeni... i tako.
Lepo je to što kod Ubuntulike distroa ima svega u ponudi, koliko-toliko adekvatne zamene za stabilnost i funkcionalnost kao u Winu, do koje se lako dolazi.
Mada, ostaje tužna jedna stvar.
A to je funkcionalnost ES-a iz istog programa.
FF iz Windoze renderuje ES neuporedivo brže od FF-a iz Ubuntu,
na istoj konfi (dual-boot).
Instaliraš Ubuntu, središ sve da radi kako valja, nađeš kako da našteluješ sitne zvrčkice koje prave problem kod Divx-a sa pojedinim plejerima,
još par sitnica itd,... Kao nešto si zadovoljan, Gnome se rasteže, skakuće, lepi, muzikica piči, ono da kažeš da je to - TO,
i upališ posle forum... kad ono - MRK! BooooO!!!
Radi ES, ali kao na Sinclairu u poređenju sa Windozom.
Kada recimo skrolujem ceo ES prozor iz Linuxa, da vidim zadnju poruku, imam utisak da je taj prozor kompajliran pomoću olova,
dok iz Windoze to ide kao da je text document u pitanju.
Rendering fonta bi isto tako mogao biti za nijansu bolji.
Mada, popraviće se i to, nadam se.
Eto, osim toga i igrica ( o kojima nema smisla pričati) Ubuntulike 'osovima' ne fali ništa.
Što itekako znači da to ne zatupljuje već obrnuto.
Dakle, da mene ne mrzi, to jest, da imam više vremena za to, rešenje bi se našlo,
(koji flash plug, ili java plug-in od ponuđenih i šta bi trebao da znam pride uz taj i taj model graf. itd..)
jer 100% sam siguran da se ostali iskusniji korisnici Linuxa susreću sa tim, te rešavaju na neki način.
Dakle, ima smaranja i otuđivanja, ali ne i zatupljivanja.
U globalu, Ubuntulike operativni sistemi su jedna veoma lepa stvar i biće i više od samo 1,5 ili 2%.
Samo polako.
[ Zekica @ 13.07.2009. 14:01 ] @
A može i Alt+F2 pa: gksudo gedit fajl :)
[ combuster @ 13.07.2009. 14:14 ] @
Citat:
Kada recimo skrolujem ceo ES prozor iz Linuxa, da vidim zadnju poruku, imam utisak da je taj prozor kompajliran pomoću olova,
Jbg, na GM965 i ne ocekujem nista bolje pa i ne trazim solution (osim sto furam snapshot-ove drivera i kernel-a) ali ako ti imas problem na nekoj nv e onda stvarno bummer... Mada da budem iskren i ne secam se kako se skrolovao es na windos-u :)
@nedeljko i zekica:
Ako primetis neki bug u sw opet je bolje da ga pokrenes iz terminala jer dobijes info o tome sta ne valja, ne retko se dogadjalo da primetim i neki problem sa dep-om koji i nije showstopper ali utice na funkcionalnost nekog dela programa...
Uglavnom ako nekog mrzi da se zeza sa kobajama po terminalu uvek je tu webmin...
[ musicmaster @ 13.07.2009. 15:27 ] @
Citat: Jbg, na GM965 i ne ocekujem nista bolje pa i ne trazim solution (osim sto furam snapshot-ove drivera i kernel-a) ali ako ti imas problem na nekoj nv e onda stvarno bummer... Mada da budem iskren i ne secam se kako se skrolovao es na windos-u 
Jbg, uvek je na Linuxu više posla trebalo sa radeonkama, (sada je kao nešto lakše malo, drugačije je doduše, ima nekih normalnih drajvera, ali... )
na Winu to dođe isto.
Kada se problemi iz istog, a i sličnih koševa ujednače i usklade međusobno,
onda postotak od 1 ili 1.5% treba i da se popne.
[ combuster @ 13.07.2009. 15:43 ] @
Podrska za ATI-jeve kartice je ocaj ocaja, proprietary drajveri su toliko losi da su neki distroi isli toliko daleko da nisu pruzali nikakav support vezan za njih (nisu se nalazili u repozitorijumima) vec se nudi kao zamena open source drajver koji trenutno ima valjanu podrsku samo za 2D. Od 2.6.31 verzije kernela ce biti podzan KMS mod za ATI kartice (istina preko staging drajvera) dok se od 2.6.32 ocekuje da se to ispegla i ponudi i KMS za nVIDIA kartice. Iskreno se nadam da ce opensource drajveri dostici taj nivo performansi da ce moci da udju u kernel a to ce omoguciti bolju podrsku za sve tipove konfiguracija pa korisnici nece morati da jure distro koji se bolje snalazi sa ovim ili onim komponentama. Tada ce kao sto kazes linux moci da zauzme veci deo market share-a od onog koji zauzima trenutno. Na svu srecu ja mislim da ce vec od proleca to biti moguce, kms za ati/nvidia (intel vec ima i to sa mnogo boljim performansama) kao i noviteti na polju deskop okruzenja.
To ce biti super za sve, i za one koji su navikli da podesavaju sistem striktno preko terminala i za one koje zele funkcionalno desktop okruzenje preko par klikova...
[ musicmaster @ 13.07.2009. 15:54 ] @
Lepo sročeno. :)
[ Ivan Dimkovic @ 13.07.2009. 16:10 ] @
Citat:
Podrska za ATI-jeve kartice je ocaj ocaja, proprietary drajveri su toliko losi da su neki distroi isli toliko daleko da nisu pruzali nikakav support vezan za njih (nisu se nalazili u repozitorijumima)
Hohoo da vidis sta je losa podrska, probaj Intel GMA500 ;-)
A najjaci je IEGD (embedded verzija, za isti Atom cipset) koja ima vise feature-a ali... nema installer (ni RPM, ni DEB) - vec moras rucno da ubacujes .so module i konfigurises X server.
Sto se OSS drajvera tice - cisto sumnjam da ce OSS drajveri ikad moci da budu adekvatna zamena za closed-source drajvere od bitnih vendora, iz prostog razloga sto dosta stvari vendori smatraju za tajnu i ne zele da otvaraju.
Recimo, bas me zanima kojim oruzjem bi naterali NVidia-u da otvori njihov PureVideo per-pixel motion adaptivni deinterlacer... to je tezak IP, koji kosta $$$ i ne verujem da ce biti tek tako lako dostupan....
Mislim da je daleko pametnije resenje cvrsta standardizacija grafickog ABI-ja u Linuxu koja bi omogucila jedinstven video API za 2D/3D/Video akceleraciju.
[ combuster @ 13.07.2009. 16:42 ] @
Citat:
Hohoo da vidis sta je losa podrska, probaj Intel GMA500 ;-)
Poulsbo drajver je disaster takodje ali buduci da se intel zauzima dosta za moblin (makar mislim da se zauzima) pa bi to trebalo da bude reseno kad dvojka izadje.
E sad vezano za ovu tvoju pricu sto se tice oss drajvera i standardizacije ABI-ja, sve si to u pravu ali postoji jedan gadan problem a to je razvoj xorg-a.
Xorg razvojni tim niti ima dovoljno ljudstva (a izgleda mi ni novca i vremena) da koretkno odradi svoj deo posla. Xorg verzije redovno kasne (cak i vise od 6 meseci), feature-i se odlazu za narednu pa opet za narednu verziju, nasli su se na nicijoj zemlji sad pa treba da obezbede korektnu podrsku i za EXA i TTM (na kome sljaka ATI) a i UXA i GEM (na kome sljaka intel), kernel developeri za razliku od njih su uspeli u tome ali nesto mi se cini da njih ne muce gore pomenuti problemi vezani za ljudstvo, novac i vreme. I sami xorg developeri javno priznaju da je jedan od najvecih problema nedostatak beta testera, sav testing obavljaju upravo zaposleni na razvoju pa se ne stize sve. To je jedna velika istina jer ja teram tri razlicita kernela na jednom sistemu i saljem konstantno bug report-ove vezane za dev branch a ako to krenem da radim sa xorg-om dobijam eventualno neupotrebljiv desktop pa je jedini nacin dual boot ali mi se ne mili da to radim... Onoliko koliko mogu jeste da prijavim bug-ove u razvojnim verzijama drajvera i njihovom kompatibilnoscu sa trenutnom verzijom xorg-a koju mi obezbedjuju Arch developeri a to je trenutno xserver 1.6.2 RC1 i mogu reci da su dobri, ispravili su jedan od dva bug-a koja sam prijavio, ali to nema veze sa xorg vec sa intel-ovim programerima koji razvijaju drajvere za linux (eric, jesse i ostali)
E sad kernel developeri ne zele vise da se oslanjaju na kolege iz xorg tima (jer iskreno veliki je odliv linux korisnika upravo zbog raznih problema sa zamrzavanjem desktopa i problemima vezanim sa grafickim drajverima) i resili su da stvar ublaze koliko toliko prebacivanjem 3d akcelerisanih drajvera u sam kernel.
Eto u cemu je edge windows-a trenutno, m$ kernel, m$ desktop okruzenje, m$ api i evo izvolite pisite drajvere (i sve se to lepo naplacuje korisnicima) a linux je sastavljen od razlicitih projekata u kome ako jedan bitan koci onda koci i razvoj linux-a. Ipak, cini mi se da su se malo ovi xorg-ovci konsolidovali i da ce biti bolje ali sa njima se nikad ne zna...
[ Sudomaster @ 13.07.2009. 18:56 ] @
Jel da da sam postavio odlicnu temu, priznajte? :)
Uživajte
[ combuster @ 13.07.2009. 19:07 ] @
[ stefacabor @ 13.07.2009. 22:00 ] @
kao korisnik bas ubuntu distroa mislim da je ovo samo prazna prica. ajde mi kazi korisnika koji nije upalio konzolu i ukucao par komandi. morao je barem 2x ako je hteo da instalira nesto. opet, videh negde da je to glupost za pocetnike. sto? hoces da kazes da je bolje da kupim ferrari sa 500ks da ucim da vozim a onda da predjem na ficu jer cu sa prvim da vidim sta je paljenje guma i sta je ludilo. ma da, juce.
svako bira ono sto mu odgovara a ako je zeljan da uci naucice i konzolu ali opet kazem da ne znam linux korisnika koji nije upalio istu.
[ combuster @ 13.07.2009. 22:37 ] @
Citat:
ajde mi kazi korisnika koji nije upalio konzolu i ukucao par komandi. morao je barem 2x ako je hteo da instalira nesto
Ne, nije morao nijednom na ubuntu konkretno...
Citat:
hoces da kazes da je bolje da kupim ferrari sa 500ks da ucim da vozim a onda da predjem na ficu jer cu sa prvim da vidim sta je paljenje guma i sta je ludilo. ma da, juce.
I eto opet se pocinje analogijom sa automobilima, lol, ja se u te stvari ne razumem sta ti je ferrari a sta je fica?
Citat:
svako bira ono sto mu odgovara a ako je zeljan da uci naucice i konzolu ali opet kazem da ne znam linux korisnika koji nije upalio istu.
Zakljucak ti je ok, ne znam ni ja nijednog ali ne znaci da ih nema, rec je bila o potrebi za prckanjem po konzoli...
shutdown -h now, gawk, sleep...
[ sava-1992 @ 14.07.2009. 00:48 ] @
Ja prvi linux koji sam instalirao bio je Slackware 11 pa na dalje... A probao sam OpenSUSE, Mandrivu, Fedoru, Ubuntu, Kununtu, Arch.... i uvek posle svih tih distribucija vracao se na Slackware... Sad cekam da izadje Slackware 13.... Po meni je Slackware jedini linux (ne racunam Unix) u kom treba dobro poznavati Konzolu....
[ tdjokic @ 14.07.2009. 01:20 ] @
Citat: combuster: Ne, nije morao nijednom na ubuntu konkretno.. Izvini, zaista ne razumem ovo, a ne bih zeleo da se nesto bunim bez veze. Konkretno radim na Mint-u, koji je bas Ubuntu, sa nesto malo sminke i sitnijim preradama. I tu zaista mora da se udje u konzolu u mom slucaju, da bi se instalirao drajver za konkretni stampac.
Ukoliko si sa ovim mislio nesto drugo, izvinjavam se.
Buduci da sam zadnje vreme isprobavao niz distribucija, posebno sam zapisao proceduru za instalaciju, da ne moram svaki put da je trazim u dokumentaciji i evo kako to izgleda:
Code: dpkg -i cndrvcups-common_1.80-1_i386.deb
dpkg -i cndrvcups-capt_1.80-1_i386.deb
/etc/init.d/cupsys restart
/usr/sbin/lpadmin -p LBP2900 -m CNCUPSLBP2900CAPTK.ppd -v ccp:/var/ccpd/fifo0 -E
/usr/sbin/ccpdadmin -p LBP2900 -o /dev/usb/lp0
/etc/init.d/ccpd start
Naravno, drajver se najpre skine sa neta i raspakuje, a zatim se gornje komadne odrade u konzoli.
[ combuster @ 14.07.2009. 09:05 ] @
Pa ok je u tvom slucaju, vidim da su neki automatizovali proces sa init skriptama ovde: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1179744
Citat:
morao je barem 2x ako je hteo da instalira nesto
Mislio sam naravno da kada kaze da instalira nesto onda misli na software.
Koliko znam sve sto zelis da instaliras od software-a mozes preko synaptic-a, da dodajes repo-e mozes iz software sources, update preko update-manager-a, closed source drajvere ti nudi sam da instaliras (za ati, nvidia)...
Ono sto se tebi dogadja je upravo zasto neko ko zeli besplatan jednostavan operativni sistem bezi sa ubuntu-a, jednostavno prikljucio je usb plug and pray stampac i eventualno zeli da ga os sam priupita da ubaci ili instalira drajvere kroz par klikova i to je to.
Za entuzijaste ovo nije nikakav problem, poenta cele moje price je da se ubuntu totalno (sto je vise moguce) okrenuo jednostavnosti, nudi sam da instalira drajvere, vecina software-a koji se i ne nalazi u repou na netu mozes vec skinuti u deb paketu (da ne bi kompajlirao source pod konzolom) dok je mint isao toliko daleko da mozes pogledati na sta lici software koji instaliras pa da ga lepo download-ujes i instaliras preko finog korisnickog interfejsa a tu je vec podrska za razne multimedijalne formate... Ja mislim da se mozemo sloziti da 90% korisnika nece imati potrebe za bilo kakavom intervencijom kada instalira ubuntu/mint...
Zasto ja mislim da je to dobra stvar? Zato sto ce vremenom upoznati cemu koji sw sluzi iz synaptic-a, imace dovoljno vremena kao pocetnik da se upozna sa radnim okruzenjem i da polako shvati how things work around here a ne na prvu loptu da nema zvuk, da nema izlaz na internet pa da cuka u terminalu onako nasekiran i da odustane posle prvih par naredbi i da kaze "Linux sukZ"... Ovako ce vremenom naici na prvi source koji ce morati da iskompajlira (neku igricu recimo koja nema precompiled deb) pa znace i cemu sluze configure skripte i make itd... Ovo bi bio neki idealan sled dogadjaja za n00b-a u svetu linuxa.
E sad za entuzijaste nije problem da odmah krenu sa bad ass distroima tipa slack, gentoo, arch, oni znaju da citaju dokumentaciju i da se snalaze kao riba u vodi kakav god problem da imaju... Ova cela prica nije ni okrenuta njima...
Naslov teme je bio da li ubuntuolike distribucije zatupljuju linux svet - odgovor je ne, novim korisnicima pomaze da udju u svet linuxa a iskusni linuxasi umeju da izvrnu ubuntu upside-down i njima na Mintu ne smeta verovatno sto vec imaju instalirane multimedijalne kodeke zar ne?
Koliko se simplicity ne ceni - pa pogledajte na distrowatch-u top 10 distribucije (Ubuntu, Fedora, openSuSe, Mint, Debian, Mandriva, PCLinuxOS, Puppy, Sabayon) a CentOS i Arch su tek na 10-om i 11-om mestu... Speaks for itself doesn't it?
@sava 92
Citat: Po meni je Slackware jedini linux (ne racunam Unix) u kom treba dobro poznavati Konzolu....
A probao si Arch? I u njemu ti ne treba poznavanje bash-a?
[Ovu poruku je menjao combuster dana 14.07.2009. u 10:38 GMT+1]
[ galahad @ 14.07.2009. 13:13 ] @
I ja tju da se slozhim da ne zatupljuju linux svet... Mislim, da se ne lazhemo, da nije bilo Ubuntua, ja verovatno ne bih vetj 2 i kusur godine radio u Linuxu... A bio sam totalni n00b
Bitno mi je bilo da mi proradi net odmah... I radio je odmah... Posle toga, nije mi bilo mrsko da kad neshto treba da uradim, a ne znam kako, pitam svemotjnog gugleta, i da chitam, chitam, chitam... Umem da iskompajliram source, nauchio sam da pishem shell skripte, nauchio perl (ura jaaa xD) i tako svashta neshto... Kvario stvari, posle se muchio da ih popravim, i vetj sve shto treba protji da bi od n00ba postao neki prosechan korisnik, ili napredniji... Ne znam da promenim kernel, heck, chak ga nisam ni kompajlirao josh, videtjemo i to jednog dana
A da, ko ima znanje, izvrnutje Ubuntu naopachke, i nashtimati da radi onako kako on hotje, bez i da trepne... A da se ne lazhemo, svima nam nekad dobro dodje GUI, kad nam naidje faza da mrzimo da pipamo tastaturu
Tako da... Na duge staze, mislim da su Ubuntu-like distroi u stvari plus za linux community, jer dovlache nove ljude, koji bi da probaju, da vide kako to radi, a do tad su se bojali rechi Linux... Mislim, i dalje ogroman broj ljudi misli da je Linux za neke no-lifere koji provode 80h dnevno ispred compa, imaju dioptriju 50, i zhive na kofeinu  Ali nije vishe tako, zahvaljujutji tim Ubuntu-like distroima... A od 100 novih usera, neka 5 postanu neki advanced useri, i hipi-hura, svi sretjni i zadovoljni 
[ Srđan Pavlović @ 14.07.2009. 15:46 ] @
@Sudomaster
Ubuntu je dobar, nista mu ne fali, a sto neko rece, ako volis da komplikujes
sve to mozes i sa Ubuntu-om. Jednostavno, taj pogled, da svako treba da se
razume u sve zivo u funkcionisanju sistema je egocentrican, jer ne mozes svakome
da pripisujes svoje zelje ili potrebe kada je upotreba racunara u pitanju.
Ja sam jedan od korisnika koji vole da stvari rade na jednostavan nacin,
ali volim da mi je ostavljena mogucnost i da uradim nesto komplikovanije,
a Ubuntu mi to sve pruza, dakle jednim udarcem dve muve.
[ Dundjerski Nemanja @ 16.07.2009. 15:07 ] @
Na svojoj radnoj stanici koristim Ubuntu-oliku distribuciju da ne bih gubio vreme i zivce na trivijalne stvari, a prvenstveno zbog instalacije software-a.
Ne verujem da zatupljuju Linux svet, a i zavisi o kojem svetu pricamo : )
edit: typo
[Ovu poruku je menjao Dundjerski Nemanja dana 17.07.2009. u 09:45 GMT+1]
[ tdjokic @ 16.07.2009. 16:36 ] @
Citat: Dundjerski Nemanja: Na svojoj radnoj stanici koristim Ubuntu-oliku distribuciju da ne bih gubio vreme i zivce na trivijalne stvari, a prvensvetno zbog instalacije software-a. Ovo je priblizno identicno onome sto sam ja hteo da kazem po tom pitanju - ako nesto moze lako, koristi ga.
Ipak, bicu toliko nevaspitan da ponovim ono od pre nekoliko postova, a sto uopste nije Ubuntu-ov patent - retko koja distribucija negde u tekstu ima jednostavna objasnjenja za "obicne" ljude. Mnoge stvari precutkuju, ignorisu ih, i ako te zadesi nesto takvo ima da se ubijes od gnjuranja po forumima dok ne nadjes odgovor. Najcesce su objasnjenja na prilicno viskom strucnom nivou, pa pocetniku opet ne vrede.
Tu i tamo neko negde napise obicnim recima "ovo upotrebi za stariji racunar" ili slicno, a jedan od retkih koji se bas trude je Puppy. Recimo, Ubuntu (i na njemu bazirane distribucije) od pre nekoliko verzija na mom hardveru se muce sa grafikom. Izadje na ekranu upozornje da radi u low definitio ili tako nesto, pa jos nesto. Sto novija verzija, to vise obavestenja, a nista od toga ne resi problem. Kod Puppy ljudi napisali negde na pocetku, u sekciji "Podesavanje grafike"(?) da imas 2 opcije - vesa i xorg i sa par recenica objasnili sustinu sta se kad moze koristiti, i to moze svako da shvati.
Tako se do neke mere VRSI ZAGLUPLJIVANJE, u onom klasicnom stilu, koji sam zamerao MS Window-zu u vezi njegovog Helpa. Bas ce pocetniku da pomogne savet "Ovo nije dobro konfigurisano. Popravi fajl xxx.xx" Onaj koji zna da popravi fajl vec i sam vidi da to treba da uradi!
Ipak, kao sto rekoh, to uglavnom rade svi, a Ubuntu otskace u pozitivnom smislu skoro savrsenim radom. Ne secam se da mi je na Ubuntu nekad nesto jednostavno puklo (ako je vec pocelo da radi), instalacija softvera je "klik, klik, gotovo" i slicno. Sve zajedno su maksimalno doterali, tako da najvise lici na Windows pristup, sto je za prosecnog korisnika super ako razmislja da proba "taj Linux". Tako da je eventualno zaglupljivanje zanemarljivo u poredjenju sa "opamecivanjem" koje Ubuntu pruza pocetnicima po pitanju Linuxa.
[ Srđan Pavlović @ 18.07.2009. 02:02 ] @
Ustvari, pre ce biti da Gentoo-olike, Slackware-olike i slicne
distribucije zatupljuju linux svet :)))
Zasto? Pa ako turis pred 1000 ljudi neku od ove 2 distribucije,
990 njih ce da batali posle 3 sata, 5 ce da batali posle 2 dana,
a ostalih 5 ce da ostane na njima jer su odrasli na racunarima :)))
Tako dobijamo situaciju da hard-core distribucije zaglupljuju Linux svet
jer ne omogucuju "obicnom smrtniku" da udje u taj svet na jedan prijatan nacin...
A, ako turis Ubuntu ili jos bolje Mint ili slican distro pred 1000
ljudi, mnogo manje ce da ih batali, koristice ca ga veci broj ljudi,
a samim tim i nauciti vise o Linuxu, jer ce im za pocetak biti lakse.
Znaci Ubuntolike distribucije, kako si ih nazvao, ne "zatupljuju" linux svet,
vec daju obicnom smrtniku sansu da se sa Linuxom upozna na jedan
lagan i postepen nacin, onoliko koliko on to zeli, a da u isto vreme
ima vecu funkcionalnost out-of-the box, koja ce mu opet omoguciti da
bez nekog velikog znanja moze da poslusa muziku, pogleda neki film,
surfuje internetom, tj. radi sve ono sto 99% ljudi radi na svom PC-u.
/edit: I jos nesto - sta je to sto mozes na Slackware-u ili Gentoo-u, a ne mozes na Ubuntu-u? ;)
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 18.07.2009. u 03:17 GMT+1]
[ degojs @ 18.07.2009. 03:03 ] @
Citat: /edit: I jos nesto - sta je to sto mozes na Slackware-u ili Gentoo-u, a ne mozes na Ubuntu-u? ;)
Ne znam, ali Ubuntu je zaista sve više kao Windows:
A ponegde su ga i prevazišli:
(Doduše, nisam siguran za ovu poslednju da je Ubuntu only- možda se javlja i na drugim ku pusarama a i na Windowsu, samo nisam naišao na istu pre.. Genijalno: Firefox je crkao, resetujte sistem :-)
[ malikarlo @ 18.07.2009. 05:31 ] @
Citat: /edit: I jos nesto - sta je to sto mozes na Slackware-u ili Gentoo-u, a ne mozes na Ubuntu-u? ;)
Kompajliranje koda s custom use i compile flagovima, pa da app bude posve prilagodjena za korisnika i hardware.
[ Srđan Pavlović @ 18.07.2009. 06:54 ] @
@degojs -
Ja ipak mislim da si ti svoj digimon restartovao malo vise nego ja svoj Ubuntu ;)
Inace, svaki linux normalno restartujes kad je novi kernel, Ubuntu se jedino razlikuje
po tome sto ti to lepo napise u dijalogu, jer ima vise Average-Joe-user-friendly pristup ;)
A ono za FF - pa lepo pise da moras prvo da zatvoris vec otvoreni FF, sto u 99,99%
slucajeva resava problem, a restart je ostavljen cisto kao "overkill" opcija.
Da, Ubuntu sve vise lici na Digimona kada je u pitanju jednostavnost koriscenja, sto je dobro,
ali zato ostaje bolno razlicit bas u onim sferama koje Digimon korisnike cesto dovode do suza,
sto je jos bolje :)
@malikarlo - dje ga nadje... mislim ok, ali kolikom broju korisnika ce to da bude kriterijum izbora...
[ maksvel @ 18.07.2009. 07:05 ] @
Jep, ovo sa FF ima i pod "Digimonom":
.png)
BTW, nije da advokatišem FF pod Ubuntuom, pod Windowsom radi višestruko brže (bar meni).
[ combuster @ 18.07.2009. 07:09 ] @
@degojs
Pa to je obavestenje postavljeno i za n00b-ove koji jos uvek ne znaju kako da ubiju proces iz system monitora ili terminala. Da ne bude posle "Stupid linux, nece ni firefox da otvori" :D
edit: Ipak se onda mozilla brine o svojim korisnicima bilo da teraju pokemone ili digimone, da ne bude posle "Stupid firefox, nece ni da se startuje" :D
@malikario
To jeste ql, ali kako je hw mnogo napredniji nego sto je to bio pre 10 godina ja mislim da to i ne donosi neki ogromni boost u performansama, gentoo je super ali me ubija konstantno kompajliranje koda a i kada sam ga ja terao mnogo me zezao portage sa dep-ovima (mada mi je receno da su to zesce ispeglali).
[ Nedeljko @ 18.07.2009. 08:19 ] @
Citat: malikarlo: Kompajliranje koda s custom use i compile flagovima, pa da app bude posve prilagodjena za korisnika i hardware.
Jesi li ti siguran da na Ubuntu-u i ostalim masovnim distroima to ne možeš?
[ combuster @ 18.07.2009. 09:27 ] @
Naravno da ne, gentoo se ceo kompajlira iz source-a dok na ostalim distroima mozes da tweak-ujes samo software koji naknadno kompajliras. Jos je na gentoo sve to olaksano i centralizovano preko make.conf-a mada ja na Arch-u mogu da istweak-ujem ono sto kompajliram preko makepkg-a ili ako vec hocu da editujem makefile rucno pa da menjam cflag-ove.
Mada iskreno po meni to i nije neki veliki + u danasnje vreme, meni je dovoljno da teram custom kernel koji je oslobodjen nepotrebnih modula i jos gore drajvera u samom kernel image-u...
[ jablan @ 18.07.2009. 11:34 ] @
Citat: degojs: Ne znam, ali Ubuntu je zaista sve više kao Windows:

Voleo bih da vidim desktop OS kome možeš da zameniš kernel bez restarta...
BTW,
Restart za jebeni browser...
[ Nedeljko @ 18.07.2009. 12:05 ] @
Citat: combuster: Naravno da ne, gentoo se ceo kompajlira iz source-a dok na ostalim distroima mozes da tweak-ujes samo software koji naknadno kompajliras.
Baš čudno, obzirom da to o čemu pričaš izlazi iz koncepta FOS-a. Niko tebe ne tera da skidaš source pakete ako nećeš, ali ih uvek možeš nabaviti, izmeniti i kompajlirati. U protivnom to ne bi bile FOS distribucije.
[ combuster @ 18.07.2009. 12:25 ] @
Eh bre Nedeljko, nemoj bukvalno da me shvatas, mozes ti da da deinstaliras preko apt-a sta god hoces i da ga rekompajliras i instaliras rucno i to sa sve custom compile flag-ovima, samo sto se tako gubi smisao packet management-a u totalu, sve je stvar namene... Na kraju krajeva ako imas vremena mozes da rekompajliras svaki paket koji se nalazi na ubuntu live cd-u i da napravis deb od njih i napravis remastered ubuntu koji je tweak-ovan bas za tvoju masinu. Mada da ne bi taint-ovao takav distro sa paketima koje kasnije instaliras opet ti je bolje da instaliras onda gentoo :D
[ degojs @ 18.07.2009. 16:47 ] @
Citat: @degojs -
Ja ipak mislim da si ti svoj digimon restartovao malo vise nego ja svoj Ubuntu ;)
Meni to nije problem, ne samo zato što zakrpe za Win izlaze jednom mesečno, nego ionako svaki dan gasim svoj kompjuter (inače, na kupusari tu poruku gledam već drugi ili treći put za 2-3 nedelje).
Samo kažem da su i ovi prihvatili slične fazone. Očekujem da će uskoro da ubace i BSOD :)
[ tdjokic @ 18.07.2009. 16:59 ] @
Do skoro sam radio na racunaru sa osnovnom plocom Intel, onoj sa Atom "obicnim" procesorom i Firefox me je ubijao, narocito na ES-u. Jednostavno se toliko vuce da ne mogu da napisem odgovor ili mogu da jedva pisem slova ali kursora nigde nema, pa nagadjam gde je koje slovo. RAM 2GB.
Sad sam presao na stariji model, AMD procesor, skromno nesto - Sempron LE 1150, RAM 1GB, graficka kartica nista narocito, ali nije integrisana, i Firefox radi normalno. Mora biti da sam u onoj konfiguraciji imao ili nesto pokvareno ili se nesto svadjalo jedno sa drugim, jer sada isti Firefox sa istim distribucijama (Mint 5 [LTS] Xfce varijanta) i obican Mint i jos po nesto, radi OK.
[ combuster @ 18.07.2009. 17:01 ] @
Pa ako ti je na njemu bila GMA500 onda i nije cudo sto ti se sve zivo vuklo po njoj, poulsbo sukz big time...
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 18:36 ] @
Citat:
poulsbo sukz big time..
Poulsbo je ODLICAN cipset, koji UBIJA 945G pod uslovom da imas optimalne drajvere. Pousbo ima:
- Mogucnost da pusta 720p i 1080p MPEG-4, H.264, MPEG-2 i VC-1 multimediju
- Ima sasvim pristojan 3D akcelerator i dobru OpenGL podrsku
- Za sve ovo trosi 2.5W za razliku od 22W (945G) ili ~10W (945GSE) tj. ~8W (945GM mobilni cipset, koga necete videti sa Atomom cesto)
Na zalost, Intel je zabrljao sto se drajverske podrske tice, tako da je Poulsbo u ovom momentu:
- Najbolje podrzan na Visti, gde sve radi kako treba (ironija je da Vista bas i nije OS za Atom)
- XP drajver je losiji, ima jos bagova i Direct3D ima usporenja
- Linux je TRAGEDIJA, trenutno postoji branch dobrih drajvera za 2.6.24 Kernel i par distribucija Linuxa, ali sve van toga je haos (cak i ti dobri drajveri, recimo, nisu u stanju da imaju nezavisni LVDS i DVI izlaz, za to vam trebaju IEGD drajveri koje morate manuelno da iskonfigurisete - tj. da rucno dodajete .so module i podesavate X)
- Open Source drajver za Poulsbo u Linuxu se vucara do neupotrebljivosti
Totalno je tragicno da tako dobar cipset Intel nije u stanu da podrzi kako treba. Razlozi za to su visestruki, ali ni jedan ne moze da opravda trenutnu situaciju :(
Sa Intelovim GMA500 5.00.0040 (ili 5.01.0040) drajverima za 2.6.24 Linux kernele se dobijaju odlicne performanse u Linuxu i radi video akceleracija (donekle, jos ima nekih bagova)
[ combuster @ 18.07.2009. 18:44 ] @
Yep, na to sam i mislio kad sam rekao da sukz... :D
I drajveri za 9xxGM seriju se evo valjaju po blatu vec dve-tri godine, da bi od pre par meseci poceli sve jovo nanovo, 965GM je isto ql na papiru ali od performansi nista, sto je najgore ako imas dual memory channel enable-ovan tek si ga ugasio... :( Evo tek sam pre neki dan iskompajlirao bug free drajvere konacno, performanse nisu neke ali makar ne zamrzava, nema artefakta i koliko toliko je ispeglana podrska za externe display uredjaje...
[ Srđan Pavlović @ 18.07.2009. 23:10 ] @
Svi bi da prave hardver, a svkog mrzi ili ne zna ili nece da napise dobar softver :( Dzaba nam onda..
[ musicmaster @ 18.07.2009. 23:53 ] @
Evo, ja hoću da pišem softver!
Ali džaba kad još nisam ni započeo...
Stvarno bre, ovaj Kernel-1 ispade u pravu.
Samo neke grafičke, low power consumption CPUovi, te neka kućišta,
monitori... i sve to košta... te se kvari sa vremena na vreme,
a softver ima na fejsbuk.
I pravi ga ko hoće.
Još se i usuđuju da ih krste kao aplikacije.. tamo.
Bruka.
[ tdjokic @ 18.07.2009. 23:54 ] @
Citat: combuster: Pa ako ti je na njemu bila GMA500 onda i nije cudo sto ti se sve zivo vuklo po njoj, poulsbo sukz big time... Ne, radi se o Intel® Desktop Board D945GCLF, grafika je GMA 950. Ja razumem da racunar radi sporije, ali ovo je bilo nesto neverovatno, prosto stane i stoji. Ko zna, mozda nesto zeza i memorija, djavo ga zna.
Kakvo je stanje na nasem trzistu i u mom novcaniku, necu se ja skoro muciti sa Poulsbo cip setom :-).
[ combuster @ 19.07.2009. 09:26 ] @
Pa GMA950 nije toliko spora da bi imao problem sa ff-om, ona fino tera compiz i ostale aplikacije ali za igre nije. Mada desavalo se da u zavisnosti od setovanja i verzije drajvera i kernela ima toliko usporenja da glxgears izadje na 80fps a da je compiz skoro neupotrebljiv...
[ Srđan Pavlović @ 20.07.2009. 00:34 ] @
Ma ti problemi sto se javljaju kod FF-a, veliko zauzece procesora,
zatamnjivanje povremeno, usporavanje, garant je sve do onog Adobe falsha.
Mislim, ako je potrebna zver od graficke da bi ti radio browser kako treba, onda stvarno....
[ tdjokic @ 20.07.2009. 03:13 ] @
Ja sam uvek kupovao skroman hardver, pa se izvinjavam ako sam nehotice dao netacnu informaciju.
Moja sadasnja graficka kartica, dodatna, koja dobro radi, je Gigabyte GeForce 7300 GS PCI-Express, 256MB DDR2 i ja sam je nazvao "nista narocito" jer sam uporno radio sa integrisanim karticama i o ovoj pojma nemam. Znam samo da nije bila skupa i da na sebi ima pasivni kuler, koji sam ja jos nesto smanjio, da bi stala u uze kuciste. Igrice ne koristim, tako da o tome ne mogu nista da kazem.
Sto se tice Flash-a, zaista sam najvise teskoca imao na ES-ovom sajtu, kad ima puno reklama a radim sa Mintom. Kad predjem na Ubuntu, onda je situacija bolja, ali sa novijim verzijama ni tamo nije bilo blistavo.
[ Srđan Pavlović @ 23.07.2009. 07:24 ] @
Add Block Plus je jako dobra stvar. Instaliraj taj Add-on u Firefox i lepo blokiraj reklame i
ostale Falsh gluposti koje prave cirkus po ekranu. Ta nvidia kartica je skromna, ali sta ce
ti ista bolje od toga. U principu ako se ne igraju ove fensi 3D igre na windowsu, sve preko
30-40 evra za graficku je overkill...
Inace, zvuci malo otrcano (hehe), ali mi izgleda da ce Ubuntu 9.10 biti dobar :)
Evo teram Alfu od kako je izasao ISO za Desktop, i radi ok, pukne tu i tamo po nesto,
ali ono potpuno moze da se radi.. evo sad stavljam KDE da vidim malo dokle su oni dosli...
[ tdjokic @ 23.07.2009. 17:51 ] @
Citat: Kernel-1: Add Block Plus je jako dobra stvar. Instaliraj taj Add-on u Firefox i lepo blokiraj reklame i
ostale Falsh gluposti koje prave cirkus po ekranu. To cu probati sto pre, sa integrisanom grafickom, a narocito me zanima kako ce raditi na onom racunaru sa Atom plocom.
Citat: Ta nvidia kartica je skromna, ali sta ce
ti ista bolje od toga. Ne treba meni nista bolje, ali sam se bojao da je jaca nego sto jeste, a nisam je odmah naveo, pa da sam nehotice slagao, u stilu onoga sto si ti(?) rekao da je bez veze ako ti treba monstrum graficka, samo da bi ti radio pretrazivac.
Citat: Inace, zvuci malo otrcano (hehe), ali mi izgleda da ce Ubuntu 9.10 biti dobar :) Bez obzira na ostale teskoce, mene je kod Ubuntu 9.04 odnosno Mint 7 najvise zabolelo sto je stampac nacisto poludeo, sa poznatim drajverom, koji pod drugim verzijama ovih distribucija radi OK. Instalira se bez reklamacije, bez obavestenja o eventualnim greskama i onda stampa stranicu totalno pomereno. A taj drajver je za celu familiju Canon stampaca, nije neka egzotika za, recimo, jedan stampac. Radi i na c/b i na kolor stampacima, provereno.
[ combuster @ 23.07.2009. 18:01 ] @
Evo izasla je Alpha 3, prelazak sa hal-a na device kit, ext4 je default fs, grub2 i kms za intel gpu-ove su neke od novina, bice to lep release po meni...
[ Srđan Pavlović @ 25.07.2009. 06:33 ] @
E, ali sa Archija nema povratka, a? ;) That's the one way street :)
Dobar je Archie, dobar je... http://www.youtube.com/watch?v=0Wo6h5gbQnw
[ combuster @ 25.07.2009. 06:48 ] @
That was fast ;-)
[ Srđan Pavlović @ 25.07.2009. 07:00 ] @
Dotegnucu ja to jos malo :))) cilj mi je 15 sec boot sa sve kompizom :D
[ nemysis @ 30.07.2009. 21:37 ] @
Neka ljudi pređu na bilo koji Linux pa će biti bolje za njih.
Ako im je lakše neka 2 do 3 meseca koriste neku Ubuntoliku Distribuciju.
Pa neka posle pređu na Arch, Gentoo koji imaju Rolling Release i nauče više o Linux-u.
Čak i ja sam koristio Ubuntu i Kubuntu pa sam i tamo bušio sistem, pa ipak skoro zarđao.
Zato sam se vratio Gentoo-u i instališem ga na sve strane.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|