|
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 16:30 ] @
| Meni nije nesto najjasnije - sta je tacno tu revolucionarno? Linux-based OS sa branded web browserom izdatim od strane advertajzing firme?
Sta tacno korisnik dobija sa Google-OSom u poredjenju sa desktop distribucijama Linuxa tipa Ubuntu ili Windows-om od Microsofta? Sta tacno dobija sa Chrome-om u poredjenju sa Firefox-om?
Mislim po koji je ovo put da se pravi "yet another Linux-based OS" - jos jedan UI API najverovatnije, jos jedan sistem instalacije, ako zamene X server jos jedna glavobolja za graficke drajvere i firme koje ih prave... sta ce tacno to unaprediti u IT-u?
Malo mi je iracionalna ta reakcija medija - iliti "googasm" svaki put kada Google developeri naprave nesto, to mora da bude nekakava "revolucija" - ovo definitivno nije.
|
[ anon68680 @ 08.07.2009. 16:50 ] @
Niko nije rekao da je revolucija :)
Poenta je u tome sto ce Chrome OS netbook korisnicima dati OS koji je jednostavniji, portabilniji i brzi od standardnih OS koje nalazimo danas na racunarima. Znaci prakticno OS wrappovan oko webbrowsera iz kog mozes instant da se zakacis na net, proveris email i sto je najbitnije startujes out-of-the box web aplikacije.
Ja imam jedno pitanje:
Da li ovo znaci da ce sve aplikacije koje budu postojale za Chrome OS da se vrte na serveru i tako ce jedino moci da im se pristupa ili ce se Chrome OS istovremeno ponasati kao server za te web aplikacije?
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 16:54 ] @
Citat: krza
Poenta je u tome sto ce Chrome OS netbook korisnicima dati OS koji je jednostavniji, portabilniji i brzi od standardnih OS koje nalazimo danas na racunarima. Znaci prakticno OS wrappovan oko webbrowsera iz kog mozes instant da se zakacis na net, proveris email i sto je najbitnije startujes out-of-the box web aplikacije.
Pa onaj Intelov Moblin je na istu foru... Na kraju krajeva, niko OEM-a ne sprecava da napravi Linux distro kome se Firefox startuje i ide na Google portal (ili bilo koji drugi). Ne vidim sta je to specijalno, a ni preterano bolje od lokalnih aplikacija koje su em brze em nisu zavisne od web servera.
I kakve su to "out of the box" web aplikacije koje ne rade na Firefox-u? Google Calendar, Google Mail, itd... rade sasvim lepo iz drugih browsera?
I sta to znaci "portabilnije"? Web servisi pisani u Java Scriptu generalno rade i ovako i onako po svim OS-evima?
[ anon68680 @ 08.07.2009. 17:10 ] @
Ocigledno se radi bas o tome da ce se te web-aplikacije vuci sa samog netbooka a ne sa nekog servera, ako sam lepo interpretirao. To bi trebalo da omoguci da sve aplikacije koje se rade za Chrome OS rade i u browserima na ostalim operativnim sistemima.
Uostalom ja samo prepricavam ono sto sam procitao na njihovom blogu :)
Sto se se lokalnih aplikacija tice u odnosu na web aplikacije(google-ove) ne bih se u potpunosti slozio. GMail je prakticno postao standalone web aplikacija koja radi recimo mnogo brze od outlooka na mom racunaru.
Naravno treba da napomenem da iza gugla stoji manpower od 100nak milijardi dolara, tako da kako god da ga postavis ne moze na lose da izadje da njihov distro izadje na scenu... Marketing cini cuda :)
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2009. 17:16 ] @
Citat: krza
Sto se se lokalnih aplikacija tice u odnosu na web aplikacije(google-ove) ne bih se u potpunosti slozio. GMail je prakticno postao standalone web aplikacija koja radi recimo mnogo brze od outlooka na mom racunaru.
Pa sad, GMail je vrlo jednostavan e-mail servis - imas i daleko jednostavnijih mail klijenata od Outlooka.
Tehnicki je nemoguce da GMail radi brze od lokalne aplikacije koja radi istu stvar.
Citat:
Naravno treba da napomenem da iza gugla stoji manpower od 100nak milijardi dolara, tako da kako god da ga postavis ne moze na lose da izadje da njihov distro izadje na scenu... Marketing cini cuda :)
Mene ovo zabrinjava jer je Google pre svega advertajzing firma - to joj je glavni i skoro jedini biznis (sve ostalo su "projekti" koji generalno sluze za povecavanje glavnog biznisa)
Nemam bas preterano lep osecaj da mi racunar trci softver raspisan od takve firme - ali to je licno misljenje.
[ jablan @ 08.07.2009. 18:29 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nemam bas preterano lep osecaj da mi racunar trci softver raspisan od takve firme - ali to je licno misljenje.
Pa rekoše da će biti opensource.
Ne vidim ništa loše što bi moglo da se desi - jedna velika firma će stati iza razvoja Linuksa (ili nekog derivata, svejedno). Svi će biti hepi osim MS-a i Epla. 
[ pavlakus @ 10.07.2009. 07:55 ] @
Delim misljenje da je malo prenaduvano i da se ocekuje nemoguce (ali to samo govori koliko je google mocan u reklamiranju). tako isto je bilo i za chromu i na krjau se pojavila i nista spektakularno se nije desilo niti je promenilo. jednostvano jos jedan browser na trzistu koji nije uspeo da privuce neki veci broj korisnika npr firefoxa niti explorera tako da se meni cini da ce ista sudbina biti i sa ovim os-om. Jedini problem je sto se svi oni kao bore protiv ms a u stvari samo zele da preuzmu njegove pozicije i da budu isti kao oni. treba da bude jasno da se sve vrti oko para i da niko ne brine o end user-ima vise nego o sebi
[ spoookysleeeper @ 10.07.2009. 09:42 ] @
Malo mi je cudno da niko ne vidi malo dalje od ovoga sto se sada sprema. Poenta svega ovoga jeste da je za 10god fat client mrtav i da to svi veliki dobro znaju. Nije cudo uopste sto MS vise ne ulaze u razvoj OS-a (7 je Vista koja je XP) kada je desktop OS i tako prevaziden.
Jednostavno radi se o svima (valjda) dobro poznatoj recenici "cloud" u kojoj lezi buducnost.
Sada ce i MS izbaciti istu stvar i Firefox verovatno i Opera i svi oni ce dobiti priliku da urade light-weight OS koji sluzi samo za jednu stvar (firewall + browser)...
[ mmix @ 10.07.2009. 10:58 ] @
Citat: spoookysleeeper: Jednostavno radi se o svima (valjda) dobro poznatoj recenici "cloud" u kojoj lezi buducnost.
Sada ce i MS izbaciti istu stvar i Firefox verovatno i Opera i svi oni ce dobiti priliku da urade light-weight OS koji sluzi samo za jednu stvar (firewall + browser)...
Jeste, hiljadu  (i btw, cloud je rec, ne recenica)
Evo i MS bas trci da od Windowsa napravi osiromaseni linux shell sa browser-om u auto-startu i da konkurisu svojoj glavnoj profitnoj liniji, jedva cekam da to vidim u praksi  I te silne pare sto bacaju u razvoj Singularity/Midori platforme sluzi samo da zavara oci "neprijatelju" dok se strateski sprema "WinLinux" distro. Jasta. Zapravo ti si u pravu i pre-sale Windowsa 7 je u stvari ocajan i ljudi se uopste ne guraju da unapred naruce windows 3 meseca pre njegovog izlaska i mudro cekaju taj WinLinux  I ja isto drzim ovaj quad core rig pored stola i preiodicno ga poboljsavam a ne shvatam da je desktop mrtav... lele... evo sad cu sve da bacim kroz prozor i da pocnem da koristim browser za sve, cak cu i code da pisem kroz browser
Uvek mi je zanimljivo kad tako vidim opensorce community kad se nalozi na nesto sto je u osnovi upravo ista stvar za koju optuzuju MS. Ili ce sad neko da mi kaze da ce da postoji i Chrome OS "N" verzija za eropsko trziste bez Chrome browsera?  I isto me odusevljava ta neupucenost i lazna propaganda oko Windowsa 7, reci da je Windows 7 Vista koja je XP i slicne izmisljotine je ucestvovanje u viralnom marketingu linux okruzenja. Sve je to strah od gubljenja ono malo marketinske prednosti ostvarene ocajnom implementacijom Viste i nema veze sa realnoscu, pocev od toga da je jezgro kernela u Windows 7 u potpunosti promenjeno i da je u osnovi 10% brze od XP-ovog. Ili je Windows 7 = Vista SP2 zato sto ce Windows 7 primati Vista drajvere a da bi se racunalo kao nova verzija mora da bude nekompatibilan sa prethodnom verzijom?
I vidite li uopste i svoju pricu ovde, ako se ne varam i dobro citam sem gornjeg posta svi ste u fazonu, ma to ca da bude ocaj i necemo da ga instaliramo (Chrome OS) ali cemo eto svi da profitiramo kroz googlov doprinos linux-u, ko da sad ne doprinose nista i bice super za tamo neku raju da pogleda mail (za sta ti btw, uopste ne treba ni netbook, mail radi sasvim fino i sa iole boljeg mobilnog telefona). A Ivan vam je lepo rekao, posto sve dobijate bez da dajete pare iz dzepa postoji jedan i samo jedan nacin da google od ovoga napravi profit a to je da korisnike tog OS-a zatrpa reklamama kroz svoj cloud sistem i da vam uskrati mogucnost koriscenja native aplikacija da bi ste bili sto vise "fokusirani" na zaradjivanju para za njih (nesto tu smrdi na pokvarene jabuke  ) i cela ova prica sa Chrome OS-om je marketing push da se tehnicki polupismeni korisnici pretvore u konzumere njihovih reklama. Ni kod babe nema za dzabe.
[ momsab @ 10.07.2009. 10:59 ] @
Citat: spoookysleeeper: Nije cudo uopste sto MS vise ne ulaze u razvoj OS-a (7 je Vista koja je XP) kada je desktop OS i tako prevaziden. greska! niti je Vista XP niti je tacno da MS vise ne ulaze u razvoj OSa (da je tako, ne bi bilo 7ice i ne bi onoliko para pukli na reklamiranje Viste)
Citat: Jednostavno radi se o svima (valjda) dobro poznatoj recenici "cloud" u kojoj lezi buducnost. cloud je prenaduvano takodje, marketing cini cuda ;)
tanki klijenti odavno postoje, tu je virtuelizacija, itd itd
nema sta tu dalje da se vidi - Google je najavio jos jedan Linux distro (prvi za sire narodne mase bese Android) o kome se prakticno nista ne zna (za spomenuti Moblin ima i demo snimaka)
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2009. 11:52 ] @
Citat:
Poenta svega ovoga jeste da je za 10god fat client mrtav i da to svi veliki dobro znaju.
Da da, tako su pricali i kada se pojavila Java - pre, gle cuda, 10-tak godina :-)
Proci ce i Cloud marketing - budi siguran u to a za 10 godina ce se vrteti Windows 2019 na vecini desktopa gotovo sasvim sigurno ;-)
[ anon68680 @ 10.07.2009. 12:05 ] @
mmix
Citat: A Ivan vam je lepo rekao, posto sve dobijate bez da dajete pare iz dzepa postoji jedan i samo jedan nacin da google od ovoga napravi profit a to je da korisnike tog OS-a zatrpa reklamama kroz svoj cloud sistem i da vam uskrati mogucnost koriscenja native aplikacija da bi ste bili sto vise "fokusirani" na zaradjivanju para za njih
cak i da tako bude(u sta sumnjam), ovo je open-source projekat, tako da neko lagano moze da izbaci reklame i uradi svoju verziju OS-a bez reklama koji cemo svi da koristimo..
[ mmix @ 10.07.2009. 12:27 ] @
Citat: krza: cak i da tako bude(u sta sumnjam), ovo je open-source projekat, tako da neko lagano moze da izbaci reklame i uradi svoju verziju OS-a bez reklama koji cemo svi da koristimo..
Ne znam sta je sumnjivo tu, google mozda dosta ljudi idealise ali google je javna for-profit kompanija i nece trositi pare i resurse da napravi OS samo da u inat MSu, tu mora da postoji odgovornost prema deonicarima i profitni ugao inace ta prica zapravo postize obrnuti efekat tj pad vrednosti deonica. Da si ti investitor u firmu B i da ta firma baca pare naokolo bez opcija za zaradu dal bi nastavio da investiras? ili bi prodao te deonice i kupio deonice firme A u kojoj se menadzment bar trudi da zaradi pare  Nisam ja to izmislio to je zakon kapitala i Google osnivaci mozda drze kontrolu nad firmom kroz asimetricne deonice ali masa njihovih deonica je javnoj prodaji i drze ih finansijske institucije koje nisu poznate po tolerisanju neprofitnih aktivnosti.
A to za open source switch, to je iskreno smejurija, taj "neko" to moze da uradi vec sad, ne vidim sta ga sprecava da stripuje ubuntu ili neki drugi distro i da nabaci restrikcije i auto-startuje browser. Trik je naterati OEM proizvodjace da taj OS preinstaliraju na fabricke netbook-ove i da ljudi to prihvate. Tako da ti mozes da napravis distro na osnovu Chrome OS-a ali neces moci da nateras Asus-a da umesto Googlovog (e.g. kojeg Google zvanicno odrzava i koji je Google branded) stavi distro tamo nekog pere ili zike kojem se ne svidjaju reklame... GPL teorija je jedno, ekonomska praksa drugo.
[ Shadowed @ 10.07.2009. 12:56 ] @
Citat: krza: mmix
cak i da tako bude(u sta sumnjam), ovo je open-source projekat, tako da neko lagano moze da izbaci reklame i uradi svoju verziju OS-a bez reklama koji cemo svi da koristimo..
Ne mozes izbaciti iz njihovog sajta reklame. Nece ti reklame biti u OS-u pa da ih izbacujes, vec u aplikaciji koja je na njihovom serveru i koju ne mozes ti da konfigurises.
[ ventura @ 10.07.2009. 13:00 ] @
Citat: spoookysleeeper: Malo mi je cudno da niko ne vidi malo dalje od ovoga sto se sada sprema. Poenta svega ovoga jeste da je za 10god fat client mrtav i da to svi veliki dobro znaju. Nije cudo uopste sto MS vise ne ulaze u razvoj OS-a (7 je Vista koja je XP) kada je desktop OS i tako prevaziden.
Iz tvojih usta u božije uši... Pogledaj malo šta je svojevremeno pričao mnogo zajeban igrač:
"Network Computers (NCs) will replace Personal Computers (PCs) as the computing equipment of choice", Larry Ellison, Paris 1995
"...Network Computers were supposed to be slimmed down versions of Personal Computers. They might have a screen, a microprocessor, some memory chips, a keyboard and a mouse. The most important component would be the network connection...", Larry Ellison
"...Network Computers would be widely available in 1996 but by mid-1997...", Larry Ellison
"...there is broad agreement that NCs are indeed the future.", Larry Ellison
"...the PC will be entering its twilight years by the beginning of the millennium.", Larry Ellison
... pa svi znamo kako se priča završila...
[ net021 @ 10.07.2009. 13:05 ] @
samo nek se chrome OS pojavi pa cemo da vidimo o cemu se tacno radi. Nek bude kao i chrome browser i necu se zaliti :))))
[ euripyd @ 10.07.2009. 18:56 ] @
Ja sam Chrome koristio i na Win i na OS X i svaki put se smrzavao, kocio, podizao CPU na 100 itd. Sta je to dobro u browseru Chrome? Nista, nista novo.
Ovo sto opisuju je velika reklama, nista drugo. Kakve su to gluposti, recimo milion praznih praznih recenica:
Citat: We're designing the OS to be fast and lightweight, to start up and get you onto the web in a few seconds.
Citat: We designed Google Chrome for people who live on the web — searching for information, checking email, catching up on the news, shopping or just staying in touch with friends.
Chrome browser Citat: Already, over 30 million people use it regularly. (dokaz?)
Citat: Speed, simplicity and security are the key aspects of Google Chrome OS.
Citat: and most of the user experience takes place on the web.
Citat: so that users don't have to deal with viruses, malware and security updates
Citat: All web-based applications will ...run not only on Google Chrome OS, but on any standards-based browser on Windows, Mac and Linux
Citat: We hear a lot from our users and their message is clear — computers need to get better.
Ovo kao da je pisano za debile, Boze me sacuvaj.
[ Shadowed @ 10.07.2009. 19:16 ] @
Citat: All web-based applications will ...run not only on Google Chrome OS, but on any standards-based browser on Windows, Mac and Linux
They already do :)
A oni a one web aplikacije koje ne rade, nece ni nakon izlaska tog os-a. Ovo je ama bas totalna glupost, sasvim nepovezana izjava. Nesto kao kada bi rekli "mi sada pravimo nas model auta a benzin koji on koristi ce moci da koriste i drugi automobili koji vec postoje". A benzin k'o benzin, isti ovaj :)
a tek ova dva zajedno:
Citat: and most of the user experience takes place on the web.
i
Citat: so that users don't have to deal with viruses, malware and security updates
su cista nebuloza.
Vecina malware-a (gotovo sav) poslednjih godina se razmnozava upravo preko Interneta.
[ toplim @ 10.07.2009. 19:19 ] @
Google pokusava i mislim da ce uspeti da zaokruzi svoje proizvode i spakuje ih u kompaktnu celinu sto ce im kao takvo doneti doooosta profita. Google vec duzi vremenski period predstavlja ozbiljnu pretnju microsoftu i po svemu sudeci u blizoj buducnosti ce se iskristalisati ta dvoblokovna podela. Na jednoj strani je google i open sourse projekti GNU i linux a na drugoj microsoft koji ce ipak mislim kupiti yahoo ili bar postati vecinski vlasnik ako vec nije.
U celoj toj trci i frci mislim da su ipak posteniji microsoftovci jer njihove aplikacije nisu opensourse pa im je to jedan od vidova zarada.
Ako google zeli da dostigne taj nivo razvoja bogatstva i uticaja a primenjujuci opensorse aplikacije i drzeci se tih principa morace da na druge nacine profitira. To oni vrlo dobro znaju. Oni svoj softver ne mogu prodavati ali zato mogu "kupiti" potencijalne korisnike i pomocu svog softvera navodno "tajno" pratiti zelje, razvoj i sklonosti korisnika. Na taj nacin servirace nam bas one reklame kojima smo mi skloni. To se vec duze vremena i radi. Na taj nacin oni predstavljaju posrednike koji ce znati sve o nama i tacno ono sto nam treba. Nema glava da nas boli, google misli mesto nas. Ko nema u vugla ima u gugla.
A to je vec davno poznato. Zato sam ja bas odusevljen sto je google naparavio tako jedan potez. Samo ne znam sto se Ivan Dimkovic toliko sekira ;)
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2009. 19:25 ] @
Sto bih se ja sekirao oko toga, meni ni iz dzepa ni u dzep... stavise, siguran sam da cu moci da prodajem sw. i za taj OS.
Mene samo pomalo iritira medijska mahnitost i skoro orgazmicki nastupi svaki put kada Google nesto uradi... Chrome je u najbolju ruku prosecan browser, ako i to ... ne sumnjam da ce tzv "Chrome OS" moci da bude samo gori od toga.
Ako realno pogledamo stvari - pretrazivac i ad biznis oko njega su jedine uspele stvari + eventualno google maps i books kao kul servisi koji imaju nesto unikatno i korisno, sve ostalo se moze svrstati u "zanimljivo" u najbolju ruku i "prosecno"
- Gmail - mislim kul, yet another email, mozda bolji od mnogih web mailova ali to nije tesko niti spektakularno
- GTalk - wow, jos jedan voip+IM klijent, mislim stvarno totalna revolucija vredna medijske paznje
- Chrome - mislim stvarno, jos jedan browser... wow.
- Android - jos jedno otkrivanje tople vode, jos jedan "smartphone OS"...
Kada Microsoft uradi idiotsku "me too" akciju kao sto rade za skoro sve u poslednjih N godina onda svi sa pravom kazu da MSFT izmislja toplu vodu... kada to Google radi, onda se desi googasm...
Tja.
[ toplim @ 10.07.2009. 19:47 ] @
Citat:
Mene samo pomalo iritira medijska mahnitost i skoro orgazmicki nastupi svaki put kada Google nesto uradi... Chrome je u najbolju ruku prosecan browser, ako i to ... ne sumnjam da ce tzv "Chrome OS" moci da bude samo gori od toga.
Zato sto je google nesto na sta se prvo pomisli kad se kaze internet. Ja ne, ali tako je to. A ljudi koji samo malkooo znaju nesto oko toga smeju se na svaku takvu revolucionarnu vest. Evo sad su poceli i sa facebookom. Najvise volim kad se zavrsava dnevnik a ono neka vest sa facebooka. Neko se obogatio, neko nesto ukrao, sad su provalili i da Majkl Dzekson jos uvek ostavlja komentare na svojoj privatnoj stranici pa se pitaju da li je jos ziv. ;)
[ Bash1711 @ 10.07.2009. 20:07 ] @
Ja nevidim cemu tolika polemika. Google samo zeli da brendira jendu linux distribuciju, i preko nje zaradi jos "malo" novaca. Neverujem da ce to biti revolurionarni OS od koga ce se Microsoft-u i Apple-u tresti gace, mozda bude malo iznad proseka, sve zavisi koliko para budu ulozili u njega. Medjutim niko se ne pita sta je interes Googla u ovoj celoj prici? Razmislite malo o tome.......$.......
[ momsab @ 10.07.2009. 20:10 ] @
orgazmicno u vezi Google-a je to sto je pre 5 godina ponudio free webmail sa prostorom od 1GB (tada uglavnom bese 20MB,zar ne?) i zbog toga sto ima dobru pretragu od pocetka
zato mediji vriste, uvek misle da je revolucionarno sve sto Google najavi kao novo (kad se setim wave-a a ono neki vid evolutivnog razvoja xmpp-a koji psotoji 10ak godina)
meni je zanimljvio da jos uvek nema Chrome-a za Linux iako je uveliko najavljivan (Chromium ne racunam)
u vezi Microsoft-a i Google-a: nema veze da li je kod zatvoren ili otvoren, bitna je podrska i cena
nece biti dva bloka, sa jedne strane M$ a sa druge Google... niti ce M$ otqpiti Yahoo (sto bi, imaju solidan Bing sada i unapredjuju Live)
ova tema je za Advocacy :)
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2009. 20:14 ] @
Citat:
orgazmicno u vezi Google-a je to sto je pre 5 godina ponudio free webmail sa prostorom od 1GB (tada uglavnom bese 20MB,zar ne?) i zbog toga sto ima dobru pretragu od pocetka
U pocetku je taj 1 GB bio malo sarena laza - znam nekoliko ljudi koje su "fino zamolili" da placaju na samom pocetku posto se utvrdilo da imaju veliki saobracaj.
[ drbogi @ 10.07.2009. 21:01 ] @
Citat: meni je zanimljvio da jos uvek nema Chrome-a za Linux iako je uveliko najavljivan (Chromium ne racunam)
Linux
Requirements: Intel Pentium 4 / Athlon 64 or later CPU; 32- or 64-bit Ubuntu 8.04 or later, or 32-bit Debian 5. Support for other Linux distributions is planned; unpacking the .deb files by hand may work.
Note: The Linux build still lacks certain privacy features, and is not appropriate for general consumer use.
Note: Installing Google Chrome will add the Google repository so your system will automatically keep Chrome up to date.
If you don't want Google's repository, do "sudo touch /etc/defaults/google-chrome" before installing the package.
Download and install the package appropriate for your system (just clicking on it should do the right thing):
http://www.google.com/chrome/i..._dev.html?dl=unstable_i386_deb
http://www.google.com/chrome/i...dev.html?dl=unstable_amd64_deb
Kako je Internet lepo mesto bez flash mrdalica, .....
[ momsab @ 10.07.2009. 21:23 ] @
jos uvek stoji LEARN MORE umesto konkretnog/ih download linka/ova kad se ode na www.google.com/chrome
okacio si linkove za unstable (za Windows i OS X su stable, ako se ne varam) ;)
[ euripyd @ 10.07.2009. 22:05 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
- Gmail - mislim kul, yet another email, mozda bolji od mnogih web mailova ali to nije tesko niti spektakularno
- GTalk - wow, jos jedan voip+IM klijent, mislim stvarno totalna revolucija vredna medijske paznje
- Chrome - mislim stvarno, jos jedan browser... wow.
- Android - jos jedno otkrivanje tople vode, jos jedan "smartphone OS"...
Eto to. Slatko se nasmejah, ali je to to.
Problem mase lezi u tome sto je masa kao stoka, koja se vrlo lako goni u pravcu koji gospodar naredi. Sve je na nivou "wow" biti "cool" pa i tako taj minimalisticni OS, ...hajde da se prebacimo na atari, nema tamo virusa uopste, a sad je i taj minimalizam, kao stil zivljenja u modi.
Sve su to sarene bombone, kojima se mase pred masom, pa ce masa reci "wow- to be cool", mediji ce da vriste o tome i zarada se sliva u jos jednog kapitalistu zvani G****.
Cini mi se da je sva ta trka i namestena, eto, Vista je pukla, W7 - niko se ne interesuje, Apple je skup, ....niko bre nece da se apgrejduje, ili ce svi da zavrse na nekom linux distro.. A onda stize revolucionarni Google (aplauz molim sad!) koji ce tu sumnjicavost i neodlucnost mase da upakuje u novi brend zvani Chrome i da ponovo izvuce iz kompanija i individua masu novih, svezih, krvlju zaradjenih dolara.
Ajde da je Google Silver - mislio bih da je jos i nesto, nego Chrome....
Google Aluminium, pa da jos pomislim da je rec o nekoj africkoj metalnoj industriji....
[ logic_rabbit @ 11.07.2009. 08:58 ] @
Konkretno vidio sam i sada neke maticne ploce koji kao feature nude opciju da se prije bootanja OS-a (Windows-a ili Linuxa) pokrene browser (firefox).
Ako sam dobro shvatio to je ta inovacija koju google najavljuje u svom OS ili??
Generalno govoreci Google je veci monopolista od Microsoft-a sto se mene licno tice, a ta prica o Open source-u me nervira do bola.
Zamisli proizvod na kome je radilo 1000 ili 10000 programera mjesecima i sad bi neko to trebao da da u open source dzabe?
A sto se tice Microsoft-a on je mnogo svojih proizvoda dao u Open Source u zadnje vrijeme : MVC , mnogo kontrola i dijelova frameworka se razvija pod Open source licencom na CodePlexu.
Recimo Silverlight i Wpf toolkit, Managed Extensibility Framework (dodan u VS2010), Parallel framework (dodan u framework 4), source code starijih klasa u microsoft frameworku je isto dostupan za gledanje i jos mnogo toga....
Konkretno uzmimo primjer Google Chrome. Zasto ga Google veliki dobrocinitelj nije dao u Open Source nego je izmislio neki projekat Chromium koji je navodno slican Chromu i ima dio funkcionalnosti Chroma i njega je dao u Open Source ali ne i Chrome??? I sta je to Google dao u Open Source znacajno uopste?
A sto se tice OS-a Windows 7 je jako zreo OS koji ce biti aktuelan sigurno narednih 7-8 godina.
Prije da bi se Google trebao brinuti oko Bing-a da im ne preuzme dobar dio trzista u buducnosti.
[ euripyd @ 11.07.2009. 09:31 ] @
Citat: logic_rabbit... ta prica o Open source-u me nervira do bola.
Zamisli proizvod na kome je radilo 1000 ili 10000 programera mjesecima i sad bi neko to trebao da da u open source dzabe?
.... I sta je to Google dao u Open Source znacajno uopste?
Upravo tako.
A koliko ce tek open source da da Google-u?
Inace, secam se kada je krenula Vista da bude u modi, onda sam na sve strane slusao i citao kako ce da bude nesto Vista kompatibilno, a mase su govorile o neophodnoj "upgrade". Ljudi u Svedskoj su ta gorepomenuta masa koja je hrlila da se "upgrade" i sa ozarenom srecom na licu gledala u novi "welcome" Windowsa Vista...
I sta je danas Vista? Svi jedva cekaju da je preskoce kao onaj nescrecni Me.
Samo kada zamislim da ce za godinu dana da se nalaze nalepnice po raznim komponentama u stilu "designed for Chrome" ili "Chrome compatibile" vec mi se povraca......
[ loonies @ 11.07.2009. 13:46 ] @
Meni se povraca kada vidim "Windows Vista ready"
[ anon68680 @ 11.07.2009. 13:58 ] @
Citat: Generalno govoreci Google je veci monopolista od Microsoft-a sto se mene licno tice, a ta prica o Open source-u me nervira do bola.
Zasto je Google veci monopolista od MS-a? Veliki broj projekata koje je google izbacio su open source, sto znaci da konkurencija ima priliku da ukoliko zeli, nastavi razvoj tog projekta u nekom drugom pravcu.
Citat: Zamisli proizvod na kome je radilo 1000 ili 10000 programera mjesecima i sad bi neko to trebao da da u open source dzabe?
A sta tebe briga za te programere? Njih placaju za to.
Citat: Konkretno uzmimo primjer Google Chrome. Zasto ga Google veliki dobrocinitelj nije dao u Open Source nego je izmislio neki projekat Chromium koji je navodno slican Chromu i ima dio funkcionalnosti Chroma i njega je dao u Open Source ali ne i Chrome???
Chrome je deo Chromium projekta.
Ja ne znam zasto svi trce pred rudu ovde, i sude o necemu sto necemo videti za manje od godinu dana... A i ovo konstantno flame-ovanje googla kao da nesto lose radi je podjednako iritirajuce kao i googasm :)
[ Cartman @ 11.07.2009. 14:44 ] @
Citat: ta prica o Open source-u me nervira do bola.
Smisao open source pokreta je u slobodi, ne besplatnost softvera. Otvoren kôd ne znaci da mora da se pokloni.
Inace, kad smo kod nesposobnih novinara, meni ide na zivce to sto cim izadje neki novi pretrazivac, predstavljaju ga kao novi Google killer, sto dodje isto kao i kovanje G-a u zvezde.
Licno, izlazak Chrome OS mi ne smeta, imacemo veci izbor za netbook racunare, pa kako kome odgovara.
[ Ivan Dimkovic @ 11.07.2009. 15:31 ] @
Citat:
Zasto je Google veci monopolista od MS-a? Veliki broj projekata koje je google izbacio su open source, sto znaci da konkurencija ima priliku da ukoliko zeli, nastavi razvoj tog projekta u nekom drugom pravcu.
Brkanje baba i zaba - Google je zapravo podjednak monopolista u trzistu online pretraga i reklamiranja jer drzi dominantnu poziciju na trzistu (bas kao i MSFT sa svojim OS-evima) - to gde je Google monopolista nema veze sa otvorenim softverom.
To nije ilegalno samo po sebi ali zato odredjene drzavne institucije mnogih zemalja trebaju da otvore cetvoro ociju jer svaka firma koja ima dominantnu poziciju na trzistu moze vrlo lako tu poziciju da zloupotrebljava.
Sam open-source sw. nema veze sa tim -i onako i ovako vrednost tog softvera sto je Google "open source-ovao" nije preterano velika - ni taj Chrome OS nece biti nesto posebno skupa stvar, danas ima N Open Source browsera, Y Linux-derivata i svi su OSS - kontribucija jos jedne rupe na saksiji nije bas tako skupa stvar kao sto neki zele da misle.
Kada bi Adobe open-sourcevoo Photoshop ili nesto tako slicno - to bi bila vest. To sto neko nudi hiljaditi Jabber IM klijent sa VoIP bibliotekom komotno uvezanom sa njihovim serverima ili jos jedan internet browser ili customiziranu Linux distribuciju... big hairy deal.
[ momsab @ 11.07.2009. 16:14 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: To sto neko nudi hiljaditi Jabber IM klijent sa VoIP bibliotekom komotno uvezanom sa njihovim serverima ili jos jedan internet browser ili customiziranu Linux distribuciju... big hairy deal. uzimaju proverene stvari umesto da prave od nule (zasto praviti nesto sto vec psotoji a pri tom radi)
takodje rade na razvoju jabbera (toliko dobro da su napravili wave :D )
sa Linuxom su familijarni od samog svog pocetka tako da nije nista cudno sto izbacuju "jos jedan" Linxu distro
dobro je sto poklanjaju dosta paznje "jednostavnom korisnickom interfejsu" (mozda nekima nije jednsotavan ali sta da se radi... meni su Google Reader i Gmail sasvim dobri i jednostavni za upotrebu, ne mroam da mozgam sta i kako... kod Gmail-a cak radi drag'n'drop za labele :D )
edit: typo, progutani znaci i reci
[Ovu poruku je menjao momsab dana 11.07.2009. u 18:07 GMT+1]
[ logic_rabbit @ 11.07.2009. 16:16 ] @
Citat:
Navedi par da icemu vrijede? Sta je to znacajno Google dao u Open Source?
Citat: Smisao open source pokreta je u slobodi, ne besplatnost softvera. Otvoren kôd ne znaci da mora da se pokloni.
Da, ali dok god ima ljudi koji ce iskoristiti tvoj otvoren kôd, prekopirati ga, par stvari izmjeniti i onda prodati kao svoj proizvod tvoja prica pada u vodu. To bi bilo ok da je svijet idealan, sa savrsenim ljudima i svi medjusobno dijele kôd da uce, a niko ga nece zloupotrebiti.
Citat: A sta tebe briga za te programere? Njih placaju za to.
Placaju ih od prodaje softvera koji programeri naprave . Briga me zato sto sam ja programer.
Citat: Chrome je deo Chromium projekta.
Chromium projekat je lijepo ime koje je Google izmislio da kaze ljudima Google podrzava open source i dali smo Chrome u open source sto je cista laz jer samo dio Chroma (onaj manje vazan) pripada Chromium projektu
,a oni bitni dijelovi nisu open source.
[ Cartman @ 11.07.2009. 16:35 ] @
Citat: Da, ali dok god ima ljudi koji ce iskoristiti tvoj otvoren kôd, prekopirati ga, par stvari izmjeniti i onda prodati kao svoj proizvod tvoja prica pada u vodu. To bi bilo ok da je svijet idealan, sa savrsenim ljudima i svi medjusobno dijele kôd da uce, a niko ga nece zloupotrebiti.
Trzisne strukture postoje na globalnom nivou.
Otvoren kôd se obavlja pod licencom, ozbiljna firma se nece igrati da ga predstavlja kao svoje i da ne deli kôd kako licenca zalaze. U suprotnom, popice tuzbu.
Over and out sto se mene tice, da ne bi preterali sa offtopic-om.
[ anon68680 @ 11.07.2009. 16:49 ] @
Ja ne znam zasto onda kad otvorim About window Chrome-a pise: "Google Chrome was made possible by Chromium project and other open source software".
Oces da mi kazes da je odredjen broj programera u guglu radio ovo misleci da ce profitirati od prodaje tog software-a a google je odjednom odlucio da to pusti u open source i da ih zaj*** i sad nece ni dinar dobiti? Mmm da.
Pa neka ga i neki zloupotrebe, ali to sto je open source i sto drugi ljudi imaju priliku da uce iz toga pa i da profitiraju je + za Google i open souce community. Uvek ce postojati neko ko ce iskoristiti dobru stranu ljudi zarad sopstvenih profita, ali ne mozes zbog njih uskratiti mogucnost open source-a ostalim ljudima.
Sto se tice toga sta je gugl uradio za open source community, iako se slazem da postoje i druga resenja i slicne aplikacije kao i guglove, ostaje cinjenica da su ONI za razliku od TEBE i tebi slicnima, koji samo znate da omalovazavate tudj rad, uradili NESTO. Uostalom, nikad oni nisu insistirali na tome da je njihov doprinos community-u mnogo veliki i revolucionaran, to je medijski hype. A sto se primera tice, eto ti Google Wave.
[Ovu poruku je menjao krza dana 11.07.2009. u 18:02 GMT+1]
[ logic_rabbit @ 11.07.2009. 17:23 ] @
Citat: Otvoren kôd se obavlja pod licencom, ozbiljna firma se nece igrati da ga predstavlja kao svoje i da ne deli kôd kako licenca zalaze. U suprotnom, popice tuzbu.
Nemoj me zasmijavati. Pa giganti se stalno tuze kako je neko nekome marnuo kod koji jos nije bio open source...
Citat: Google Chrome was made possible by Chromium project and other open source software
Marketingski trik za naivne...
Citat:
A sto se primera tice, eto ti Google Wave.
Pa ti si svijestan da ne mozes navesti nijedan ozbiljan google open source projekat. Google Wave??? Pa to jos niko ziv ne koristi i pitanje da li ce ikad zazivjeti.
[ Ivan Dimkovic @ 11.07.2009. 17:30 ] @
Ozbiljni open source projekti su Apache, MySQL, OpenOffice, Sendmail, Firefox, Linux, Samba, Wine, Jabber, GCC, X.org, FreeBSD i ostali, itd...
Google NIKADA nije kreirao ili otvorio neki OSS projekat koji je i deo velicine/bitnosti ovih gore projekata.
Google koristi OSS kao jeftini marketing na koji izdvaja mozda koji promil njihovog profita. Taj marketing moze da im i te kako koristi, jer dosta njihovi projekata tesno saradjuju sa njihovom serverskom infrastrukturom, gde oni bukvalno na svemu mogu da zarade ili serviranjem reklama ili blizom kontekstualnom analizom korisnikovih akcija.
[ Shadowed @ 11.07.2009. 18:48 ] @
Pre mi se cini da Google vise oss-a koristi nego sto pravi :)
[ mmix @ 11.07.2009. 19:30 ] @
Citat: Shadowed: Pre mi se cini da Google vise oss-a koristi nego sto pravi 
Pa to je malo gray zona, tamo gde emituju binarne fajlove skroz su otvoreni i mozes da dobijes spisak iskoriscenih biblioteka (npr u chrometu), ali za njihove glavne cloud sisteme koji su na njihovim serverima nema nikakvih informacija, sve to naizgled niti koristi niti se emituje kao OSS. Ajd da verujemo  ako autorima OSSa ne smeta da google vrti debele koristeci njihove biblioteke kroz zatvoreni server side softver, ko sam ja da se bunim.
A inace, medijski hype je njihov glavni adut, taj de-facto monopolisticki polozaj i brand je sav njihov konkretni asset, ako ne racunate mali procenat njihovih prihoda koji dolaze od prodaje search appliances masina korporacijama. Ono cime oni ulaze u "borbu protiv MSa" je samo i iskljucivo njihov brand i snaga tog branda da proda Chrome OS netbook Under-average Joe i Jane-u kojima je start meni komplikovaniji od zamene osiguraca (a svi znamo koliko je to komplikovano) i samim tim snaga branda da ubedi netbook proizvodjace da taj OS fabricki instaliraju na masine i povecaju svoj obim prodaje. Sve ostalo je nevazno, ni dal je OSS, ni dal ce nesto da doprinese OSS-u, vazno je samo da se onima koji trenutno ne koriste internet iz razloga neznanja/nesposobnosti/nezainteresovanosti pruzi internet kroz google cloud i time prosiri advertising space i samim tim obrne vise para kroz reklame. Android je ocigledan dokaz tome, da citiram Ivana "just another smartphone OS", pa opet je i u preprodaji bio veoma trazen, sta mislite zbog cega? Zato sto je linux based a ljudima se smucio WM/symbian? Ili zato sto ga je google "napravio"? kad u jednacinu udje "omasovljenje" kvalitet hardvera i softvera postaje iluzoran i nevazan, masa ne zna niti ce ikad znati za pojam kernela ili network protokola ili open source-a, google=uspeh => ja+google = ja+uspeh  , matematika je prosta, dvaput nista je nista, crva nije ni bilo.
Ono sto je nebulozno u prici je da ce to biti Windows killer. Ljudi koji imaju windows (cak i linux) znaju da koriste menije i njima ce Chrome OS biti ispod nivoa, ciljano trziste za te dve grupe OS-ova je potpuno razlicito.
[ GogaNS @ 11.07.2009. 22:01 ] @
Realno mnogo vas je ovde ogorcheno bez razloga ili ste svi neverovatno ljubomorni? Gledajte malo stvari iz perspektive obichnog korisnika, mene iskreno smara da imam account za mail, messenger, facebook itd.. Jednostavno zelim da kada se ulogujem na jedan nalog dobijem to sve shto google omogucava i uspeva im. Shto se tiche google-ovih proizvoda krenimo od chrome-a po meni fantastichan simple browser koji mi 3 puta manje gushi komp od firefoxa 2.0, ima sve shto je potrebno. Google wave? Ok slazem se da nije nishta revolucionarno sa programerske tachke gledishta, ali je sve maximalno uprosceno i funkcionalno. Google talk, messenger koji mora da postoji za sve to kao chat funkcija. Google voice? Chini mi se revolucionarni proizvod koji jedva chekam. Google android? Omogucava da sa google accountom dobijesh sve to bez ikakvih zamaranja i budzenja na svom telefonu. Od kako sam iskonfigurisao igoogle gadgeti mi ne trebaju na desktopu a samim tim imam pristup sa bilo kog kompjutera. Chrome OS nece biti nishta revolucionarno vec jedna stepenica prema kompletiranju svega shto je google zamislio. Ukoliko se microsoft neopameti i ne kreni da uproscava svoje prozivode (mislim uglavnom na internet servise) nece josh dugo istrajati. Googleova moc je u tome da koristi na hiljade developera shirom sveta koji ce odraditi neke stvari za DZ i time doprineti razvoju cele mreze. Meni to nishta ne smeta ukoliko google se ne uobrazi i krene da dere sa cenom svojih proizvoda, sve u svemu tehnichki google nije revolucionaran ali jeste njegova funkcionalnost. I skroz stojim uz njih ako se vremenom ne izopache. Oni nek imaju prostor za reklamiranje (nenametljivo suvishe) nama nek ostane dobar proizvod i svima lepo, tj idealno a ne da nas recimo cepaju kao apple za svaku glupost.
[ Ivan Dimkovic @ 11.07.2009. 22:07 ] @
Citat:
Realno mnogo vas je ovde ogorcheno bez razloga ili ste svi neverovatno ljubomorni?
Ne verujem da je neko ovde ni ogorcen a ni ljubomoran posto cisto sumnjam da ovde ima konkurenata Google-u ;-)
Radi se samo o malo drugacijem pogledu na medijski hype... Nemojte zaboraviti da IT mediji iz San Franciska sa okolinom generalno preterano hype-uju svasta vec godinama, a Google je definitivno na tronu u poslednjih par godina cak i kada je to sto od njih izlazi potpuno prosecno ili nebitno.
Realan efekat Google-a ako se izuzme nekoliko stvari (pretraga, reklame, eventualno mape) je... daleko daleko manji nego sto se predstavlja po medijima.
Sto se Microsoft-a tice - to isto se desilo Microsoftu odavno, cisto sumnjam da MSFT moze da ponudi bilo sta novo i atraktivno - preprodavace vec izlizane stvari sledecih N godina, sve dok se nesto radikalno ne promeni na desktop IT trzistu sto ce izbaciti sam OS iz igre...
[ GogaNS @ 11.07.2009. 22:16 ] @
Kazem tehnichki prosek, ali je maximalno iskorisceno i funkcionalno. Nishta to nije toliko spektakularno dok se sve na spoji. Ali eto ljudi su takvi da ce uvek pljuvati onog ko je na vrhu ili je jako blizu vrha. Po meni je apple vishe taj ko koristi marketinshku moc. Na apple se ljudi loze vecinom zbog marketinga, ali ih zato i deru. Googleu ne treba velik marketing vec jednostavno chim se nachuje na neshto iz njihove kuhinje ljudi automatski pokrecu teme na forumima, e to se zove poverenje u neki proizvod mnogo se ochekuje ali s' razlogom.
[ GogaNS @ 11.07.2009. 22:19 ] @
Citat: Sto se Microsoft-a tice - to isto se desilo Microsoftu odavno, cisto sumnjam da MSFT moze da ponudi bilo sta novo i atraktivno - preprodavace vec izlizane stvari sledecih N godina, sve dok se nesto radikalno ne promeni na desktop IT trzistu sto ce izbaciti sam OS iz igre...
Zato i kazem treba na vreme da se ukljuche u igru i krenu u drugom pravcu, kao shto si rekao ovo je vec izlizano. Ali ruku na srce win7 me je odushevio shto je najcrnje chak nisam nashao ni jedan razlog zashto ne bih koristio windows media player.
Edit: jednostavno za PC je vec sve izmisljeno i napravljeno sada dolazi vreme globalizacije i unapredjenje funkcionalnosti.
[ Ivan Dimkovic @ 11.07.2009. 22:23 ] @
Citat:
vec jednostavno chim se nachuje na neshto iz njihove kuhinje ljudi automatski pokrecu teme na forumima, e to se zove poverenje u neki proizvod mnogo se ochekuje ali s' razlogom.
Poverenje? Ja u Google nemam ama bas ni trunku poverenja, iz prostog razloga sto je to firma koja ima direktan interes da dobije pristup sto vecoj kolicini mojih licnih informacija i da ih analizira kako bi mi servirala sto bolje reklame i kako bi pravila jos vise para - TO JE NJIHOV OSNOVNI I GLAVNI BIZNIS koji im placa racune. A ne zaboravi da je, bas kao i svakoj drugoj javnoj korporaciji, njihova duznost prema njihovim investitorima a ne prema meni ili bilo kom drugom korisniku.
A Koristim njihov servis za pretragu i mape jer su odlicni - sa druge strane, njihove druge servise mi ne pada na pamet da koristim jer su mi bitnije neke druge stvari od onoga sto ti njihovi servisi nude. Tj. imam gmail nalog ali na svu srecu pa ga ne koristim ni za sta ozbiljno :)
To je kao da kazes da verujes advertajzing kompaniji kada nesto kaze za proizvod koji valja... Seti se prve verzije EULA-e za Chrome browser - tu su jako lepo pokazali sta stvarno misle. Naravno to su morali da brze-bolje preprave posle medijske katastrofe ali takve stvari su njihov cilj.
Sto se samog kvaliteta tice - moje licno misljenje je da je Chrome browser daleko od nekog vrhunskog kvaliteta - koristio sam ga par dana i pucao je ko niko, vise puta. Google Talk je sladak mali VoIP / Chat klijent ali iskreno niti je najfunkcionalniji niti je najkvalitetniji - uzgred VoIP engine nije njihov niti je open-source vec ga licenciraju (GIPS)
Apple i Microsoft mi bar zavaljaju njihov komad hardvera/softvera i tu se prica zavrsava - nije im glavni biznis zavirivanje u moj zivot i pravljenje novca od toga.
[ GogaNS @ 11.07.2009. 22:29 ] @
Meni je to super shto ce imati u uvid mojih informacija i servirati mi reklamu koja je meni interesantna. To po meni ima vishe prednosti 1: nece mi naplacivati usluge, klient chiju sam prochitao reklamu ce to raditi za mene. 2: nece me napadati i spamovati nepotrebno. I shto se mene tiche neka profitiraju koliko im je volja dok meni ne ide na zlo, a i iz mog dzepa. :)
[ Ivan Dimkovic @ 11.07.2009. 22:33 ] @
Pa dobro, koliko ljudi - toliko cudi... :)
[ GogaNS @ 11.07.2009. 22:38 ] @
Naravno. :D nemoj pogreshno da me razumesh ne navijam da google postane monopolista vec da se svi ugledaju na njih i usmere u tom pravcu. Da jednog dana imamo dva, tri, cetiri, pet servisa koji nam sve nude pa neka se onda ljudi opredele shta im je draze. Mislim i sada je tako ali chinjenica je da google to radi trenutno neuporedivo bolje od drugih.
[ logic_rabbit @ 11.07.2009. 22:47 ] @
Citat: Ukoliko se microsoft neopameti i ne kreni da uproscava svoje prozivode (mislim uglavnom na internet servise) nece josh dugo istrajati.
Microsoft ne zivi samo od internet servisa kao neki....
Uzmimo samo njegovih par produkata : Operativni sistemi, Sql Server, Exchange server, Sharepoint server, Visual Studio, Foundation Server, Live Communication Server, ISA Server , Windows Update Server,
Office paket , XBox , Microsoft Dynamics (Navision) , Small Buisness server , Point of Sale , AutoCollage 2008 , Math 3 , Encarta Premium , AutoRoute , MapPoint , Biztalk server , Commerce server 2007 ,
Hardware , Expression Studio , Money , PC and XBox games
+ skoro svi internet servisi koje Google ima i vise...
Meni se ne cini da ce ubrzo propasti...
Od Google servisa mozemo nabrojati : Google, Gmail , GTalk, Google Reader ,Google Earth , Google AdSense, Google Chrome . Ima li jos koji znacajan da ga neko uopste koristi?
[ enthusy @ 11.07.2009. 23:01 ] @
Hehehe, samo čitam i divim se onima koji pljuju po Google-u koliko god mogu... Ti ljudi koji ga pljuju sigurno nikada ne koriste ni Google pretragu, ni Gmal, ni Google Maps, ni Google Reader, ni Gtalk, ni Google Docs, ni Blogger, niti bilo koji drugi potpuno BESPLATAN Google servis!  U pravu su svi oni, taj Google je jedno veliko monopolističko đubre koje nam samo nanosi zlo i patnju, a nikada nam nije dao ništa dobro. Svi oni koji NE žele da ga koriste su onemogućeni u tome jer Google im se silom nameće! On ugrožava ljudska prava! Treba ga ukinuti! Pišite peticiju odmah! 
[ logic_rabbit @ 11.07.2009. 23:16 ] @
Citat: enthusy: Hehehe, samo čitam i divim se onima koji pljuju po Google-u koliko god mogu... Ti ljudi koji ga pljuju sigurno nikada ne koriste ni
Google pretragu, ni Gmal, ni Google Maps, ni Google Reader, ni Gtalk, ni Google Docs, ni Blogger,
niti bilo koji drugi potpuno BESPLATAN Google servis! :)
Kako mislis BESPLATAN?
Sta je isto dzabe :Microsoft Bing , Microsoft Hotmail, Microsoft Bing maps , Feedshow ili Newsgator(nije Microsoft) ,Microsoft Live Messanger , Microsoft OfficeLive , Microsoft Live Spaces (free blog) ...
[ Shadowed @ 11.07.2009. 23:31 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Seti se prve verzije EULA-e za Chrome browser - tu su jako lepo pokazali sta stvarno misle. Naravno to su morali da brze-bolje preprave posle medijske katastrofe ali takve stvari su njihov cilj.
Da potsetimo - stajalo je da svi podaci koji prodju kroz browser pripadaju google-u. Znaci, bilo koji sajt, mail, brijevi kreditnih kartica... sve.
Onda su rekli "ups, pogresili smo, to je od nekog drugog proizvoda". OK, da prihvatimo da jeste, ali.. Koji god da je proizvod zapravo trebao da ima takvu EULA-u, treba staviti prs' na celo.
Citat: enthusy: Ti ljudi koji ga pljuju sigurno nikada ne koriste ni Google pretragu, ni Gmal, ni Google Maps, ni Google Reader, ni Gtalk, ni Google Docs, ni Blogger, niti bilo koji drugi potpuno BESPLATAN Google servis! :)
Tacno, ne koristim skoro ni jedan od tih servisa. Koristim GMail jer mi se ne menja adresa i ponekad pretragu. Ali jesam koristio. Proslo vreme. Prestao sam onog trenutka kad su mi uvalili spyware.
[ GogaNS @ 11.07.2009. 23:40 ] @
I koji pretrazivach sada koristish?
[ net021 @ 11.07.2009. 23:44 ] @
eh kolko prepirke a niko da pomene Goobuntu
[ enthusy @ 11.07.2009. 23:52 ] @
"Besplatan" meni znači "ne plaća se". Eto kako mislim besplatan :)
Citat: Shadowed: Tacno, ne koristim skoro ni jedan od tih servisa. Koristim GMail jer mi se ne menja adresa i ponekad pretragu. Ali jesam koristio. Proslo vreme. Prestao sam onog trenutka kad su mi uvalili spyware.
Većina ljudi naravno ne koristi sve servise koje sam nabrojao, koristi samo neke od nabrojanih (ili nenabrojanih). A što se spyware-a tiče... od Google-a... niti sam to kada doživeo niti sam ikada čuo za to. To što Google prikuplja određene statističke podatke na osnovu mog korišćenja njegovih usluga i koristi ih u interne svrhe (uz moje znanje, a često i uz pitanje za dopuštenje), to se ni u kom slučaju ne može svrstati u spyware. Niti mi vođenje njihove interne statistike može naškoditi ikada u životu! Ne kažem da si ti to svrstao u spyware, ali ja za neki drugi vid uzimanja podataka prouzrokovan od strane Google ne znam. Možda možeš da objasniš ako nije problem i ako nije offtopic.
[ Ivan Dimkovic @ 12.07.2009. 00:09 ] @
Citat:
Hehehe, samo čitam i divim se onima koji pljuju po Google-u koliko god mogu... Ti ljudi koji ga pljuju sigurno nikada ne koriste ni Google pretragu, ni Gmal, ni Google Maps, ni Google Reader, ni Gtalk, ni Google Docs, ni Blogger, niti bilo koji drugi potpuno BESPLATAN Google servis!
Ja lepo rekoh da koristim pretragu i maps...
Istini za volju, ne secam se da je Google izmislio internet pretragu niti da pre Google-a ona nije bila besplatna ;-)
A tek besplatni IM, besplatni voip... to su tek prave revolucije, o hvala velikom guglu...
Ne vidim inace zasto se realna kritika necega naziva "pljuvanje" - niko ovde nije Google nazvao lopovima, osnivace pedofilima ili nesto slicno pa da kazes da se pljuje.
Citat:
Niti mi vođenje njihove interne statistike može naškoditi ikada u životu!
Tebi ne, nekom drugom moze. Poenta price je da Google ima ogroman interes u imanju sto vise privatnih informacija korisnika - sto nije bas univerzalno dobro.
[ Shadowed @ 12.07.2009. 00:50 ] @
Citat: GogaNS: I koji pretrazivach sada koristish?
Uglavnom Bing, odnosno Live ranije.
Citat: enthusy: A što se spyware-a tiče... od Google-a... niti sam to kada doživeo niti sam ikada čuo za to. To što Google prikuplja određene statističke podatke na osnovu mog korišćenja njegovih usluga i koristi ih u interne svrhe (uz moje znanje, a često i uz pitanje za dopuštenje), to se ni u kom slučaju ne može svrstati u spyware.
Ako rekoh spyware, onda sam mislio na spyware, ne na statistike na osnovu upotrebe software-a. Mislim da sam pisao (bar jednom) na forumu o tome. Sad odoh na spavanje pa mi se ne pise ponovo, ako hoces potrazi.
[ momsab @ 12.07.2009. 00:52 ] @
net021, spomenuo sam ja, cini mi se jos na prvoj strani
logic_rabbit, Microsoft Live Messanger zahteva Microsoft Windows koji nije besplatan
kad ce ova tema u Advocacy? prezrela je
[ anon68680 @ 12.07.2009. 01:10 ] @
Vidim da se ovde stalno spominje hype oko prvobitnog ToS-a Chrome browsera. Uradili su copy / paste standardnog ToS-a njihovih aplikacija pa je to povuklo veliko nezadovoljstvo a google kad je uvideo gresku ispravio ju je... Ok deluje kao izgovor ali da su oni to namerno stavili sigurno bi znali da mogu da ocekuju burnu medijsku reakciju, ipak su oni advertajzing kompanija.
Inace sta fali Chrome browseru? Vidim da se ovde mnogi zale da im zakucava, meni se to desilo mozda jednom ili dvaput, a na FF ili IE mi se to mnogo cesce desavalo. Jedina frka koju mogu da vidim s moje tacke gledista je nedostatak ekstenzija, ali to je stvar supporta. Mada ja ih ionako ne koristim nikakve pluginove/extensions.
[ enthusy @ 12.07.2009. 02:47 ] @
Citat: krza: Inace sta fali Chrome browseru? Vidim da se ovde mnogi zale da im zakucava, meni se to desilo mozda jednom ili dvaput, a na FF ili IE mi se to mnogo cesce desavalo.
I meni poslednja verzija Chrome-a (2.0.172.33) radi stabilnije nego Firefox. Chrome je na početku bio teška katastrofa i nije mogao da mi slži ni kao alternativa za browser, a kamoli kao browser. ali je sa svakim novim update-om dolazila i veća ugodnost pri korišćenju. Tako da mi je Chrome primarni browser već neko vreme.
[ GogaNS @ 12.07.2009. 04:15 ] @
Inache da zaboravio sam da pomenem jedno savrshenstvo a to je google translator.
[ logic_rabbit @ 12.07.2009. 08:59 ] @
Citat: GogaNS: Inache da zaboravio sam da pomenem jedno savrshenstvo a to je google translator.
Microsoft Bing Translator radi isto i isto je besplatan...
Niko ne kaze da su Google servisi i aplikacije losi, nego da to nije nista revolucionarno i da iste servise svi daju dzabe.
[ Aleksandar Vasic @ 14.07.2009. 12:42 ] @
[ Catch 22 @ 14.07.2009. 19:00 ] @
Da li su u nekoj vezi ova tema i sledeći zanimljivi članci?
Da li je operativni sistem na samrti?
Not just Vista: The operating system is dying, too
Pošto Oblak?
Finally, a pricing structure for Windows Azure services
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2009. 20:58 ] @
Tesko - vise su u vezi sa "Pie in the sky" izrekom ;-)
[ Nemke_BG @ 15.07.2009. 08:51 ] @
@logic_rabbit U pravu si da google nema nista revolucionarno sto nema sad vec i microsoft.....ali me tera nesto na razmisljanje da li bi na primer microsoft ponudio te svoje servise besplatno da nije bilo googla? Znaci, konkurencija je keva...
A sto se tice samog OS-a, polako videcemo kad izadje da li ce vredeti nesto i sto je mislim najvaznije sta ce konkurencija uraditi povodom toga.... 
[ Nedeljko @ 15.07.2009. 13:54 ] @
A možda je poenta da gugl gugla svoj standard, pošto to Linux-u fali, a da ne bi pravio OS od nule, u početku ce uzeti Linux kao osnovu. Mada, ne vidim baš puno smisla u svemu tome, sada, kada je i MS-u sve teže da proda svoj OS.
[ euripyd @ 15.07.2009. 19:18 ] @
Citat: logic_rabbit: Microsoft Bing Translator radi isto i isto je besplatan...
Niko ne kaze da su Google servisi i aplikacije losi, nego da to nije nista revolucionarno i da iste servise svi daju dzabe.
Dajte, molim vas, od kada je nesto za "dzabe"?
Gmail nije za dzabe, to smo svi mi platili.....
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 19:28 ] @
Citat: Nedeljko
A možda je poenta da gugl gugla svoj standard, pošto to Linux-u fali, a da ne bi pravio OS od nule
To ce biti Yet Another Linux Standard - pored njih zilion :) IBM ima svoj standard, Red Hat ima svoj standard, Ubuntu ima svoj standard, Intel ima svoj standard - eto sad i Google ima svoj ;-)
[ drbogi @ 15.07.2009. 22:37 ] @
Toplo preporučujem svima kojima nedostaje Chroma na Linuxu, da instaliraju beta verziju, svaki dan u proseku stiže nova verzija, vidno poboljšana.
Strahovito je brz browser, još uvek mu nedostaju neke od osnovnih funkcija pa možda i zbog toga, npr. flash-print-taboperacije, ali je baš zanimljivo uživo pratiti poboljšanja.
Uprkos svemu meni je na Linuxu Chroma default browser, stabilan, brz, trenutna verzija je današnja 3.0.194.0.
Ključna stvar za Chromu je što će Adobe ponuditi pomoć oko flasha za Linux, to nekako svi zanemare kao nebitno. Flash tupave mrdalice su razlog za usporavanje i Opere i FF pod Linuxom. Ako tu Chroma bude u značajnoj prednosti, a postoje preduslovi, na Linuxu će postati standard.
Nemojte zaboraviti da običan upload fotografije na neki server mnogim korisnicima danas predstavlja nerešivu enigmu, a ne nekakvo podešavanje browsera, nezavisno od OS. Jednostavnost uvek trijumfuje, ako se ne naruši funkcionalnost.
Ako je MS preko igrica dokazao da je PC jednostavana, zanimljiva, a još i produktivna naprava, pa na takvom talasu napravio imperiju, zašto bi nekome smetalo što Google pokušava isto to preko pojednostavljenja korišćenja Interneta. Još ako se bude mrdalo, treslo, cijukalo, pa još ako taj OS bude imao i tetris, ihaj, sreći nikad kraja.
[ Stefan Markic @ 16.07.2009. 00:06 ] @
Citat: logic_rabbit: Microsoft Bing Translator radi isto i isto je besplatan...
Microsoft Bing Translator nema prevod na srpski jezik.
[ Dejan Lozanovic @ 16.07.2009. 10:07 ] @
Mada jednu stvar ne kapiram oko cele ove price, ako se dobro secam pre jedno 4-5 godina google jeste pravio neki OS za sopstvene potrebe, to je bio Linux sa posebnim grafickim interfejsom. I izgledao relativno minimalisticki ako se dobro secam. E sad izgleda da hoce ono svoje interno cedo da poklone masama. Iskreno ja njihovu distribuciju necu koristiti isto kao i Chrome, jednostavno ne verujem im.
[ Nedeljko @ 16.07.2009. 10:32 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: To ce biti Yet Another Linux Standard - pored njih zilion :) IBM ima svoj standard, Red Hat ima svoj standard, Ubuntu ima svoj standard, Intel ima svoj standard - eto sad i Google ima svoj ;-)
MS ima svoj standard, Apple ima svoj standard...
Ko kaže da će Google OS ostati Linux, kao što MacOS X nije BSD UNIX.
[ MladenIsakovic @ 16.07.2009. 15:02 ] @
Meni taj rast Googleta deluje pomalo Orvelistički, preko njih tražite informacije, imate njihov OS, google docs, online picture storage, već vidim ciljane reklame u skladu sa mojim interesovanjima, nadgledanje, kao u filmu "Minority report" 
Pa već sad na fejsbuku mi stižu samo određene reklame, a imaju veze sa, recimo, internet lokacijama koje posećujem, pretražujem, itd..........
[ euripyd @ 16.07.2009. 21:35 ] @
Citat: Dejan Lozanovic: E sad izgleda da hoce ono svoje interno cedo da poklone masama.
Cekaj, pa zar neko misli da je Gmail besplatan? Zar neko misli da ce taj OS da bude besplatan? Jeste li sigurni? Dobro razmislite, ali zaista dobro.
[ Silencer @ 17.07.2009. 08:58 ] @
Ne kapiram cemu ovakva tema kad ni ne znamo jos kako ce da izgleda OS i kako ce da funkcionise :)
Da li google podrazumeva da ce chrome da mi pusti film muziku, da mi crta i radi tabele etc ? Pitaj boga sta su naumili. Mozda i bude dobar OS, a mozda i ne. Sudeci po tome da ga google radi bice to fin OS za kancelarijski deo posla i onaj ko koristi laptop za Office / Web, nothin more ;)
[ Nedeljko @ 17.07.2009. 11:00 ] @
Malo mi neozbiljno deluje izjava "Evo, počinjemo da razvijamo OS, pa kad ga bude..." bez proizvoda na vidiku. Koliko znam, kada je MS sklopio ugovor sa IBM-om o zajedničkom razvoju OS/2 (pola OS-a, znate ono "Pola OS-a je bolji DOS od DOS-a i bolji Windows od Windows-a"), d abi u tajnosti razvijao NT i kasnije izašao sa njim na tržište. Ovako, objavljuje detalje (zasnovan na Linux-u, open source) tako da konkurencija može da se spremi. Izjava deluje toliko ozbiljno, kao da od toga nema ništa.
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 11:07 ] @
Citat:
d abi u tajnosti razvijao NT i kasnije izašao sa njim na tržište.
NT nije razvijan u tajnosti vec je bio NT OS/2 3.0, sve dok Microsoft nije odlucio (zbog enormnog uspeha Windows-a 3.0) da izadje samostalno i da glavni API ne bude OS/2 API vec Win32 API u drugoj polovini 1990-te. U tom momentu, kada je doneta odluka - NT je bio vec podebelo u kasnoj fazi razvoja.
Prve verzije NT-a su imale OS/2 podsistem i mogle su da citaju HPFS fajlsistem - zbog toga sto je odluka doneta tako kasno u razvoju, niko se nije trudio ni da izbaci OS/2 stvari :)
[ Nedeljko @ 17.07.2009. 14:00 ] @
Bitno je da nisu prdeli dok nisu imali nešto konkretno u rukama, a ovo Google-ovo više liči na, kako pjesnik reče, "Pas koji mnogo laje ne ujeda".
[ Take 5 @ 18.07.2009. 01:28 ] @
[ Buum @ 18.07.2009. 13:04 ] @
Guglova zarada od internet oglašavanja ima tek da raste.
Cene reklamiranja u klasičnim medijima su neuporedivo više, a ne nude ni priblužno dobru mogućnost ciljanja publike kao AdWords. Da ne pričam o interaktivnosti i mogućnosti da se oglašeni proizvod kupi u svega par klikova... Jednostavno, internet oglašavanje je naisplativije i najefikasnije.
Što se tiče osporavanja Guglove inovativnosti, to je besmisleno taman koliko i tvrdnje da Apple ne zna da napravi dobar korisnički interfejs ili da Oracle proizvodi očajne baze podataka.
Google ne samo da je lider u inovativnosti, već je jedna od retkih kompanija koje mogu da obezbede da takvi proizvodi zažive na globalnom nivou.
[ musicmaster @ 18.07.2009. 13:17 ] @
I ukinuše ono "beta" ispod gmail logoa,
evo ja tek malopre primetio.
Gmail više nije beta.
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 14:45 ] @
Citat: Buum
Google ne samo da je lider u inovativnosti, već je jedna od retkih kompanija koje mogu da obezbede da takvi proizvodi zažive na globalnom nivou.
Ovaj, osim sistema za internet reklamiranje i dobrog algoritma za pretrazivanje, sto su im inace glavni izvori prihoda... i eventualno mapa...
Sta je jos inovativno Google napravio? Jabber klijent sa VoiP-om? Internet Browser? Web Mail? Linux distribuciju?
Pa da sutra google "izmisli" saksiju tj. GSaksiju, ispalo bi da je to neki inovativni produkt...
[ Nedeljko @ 18.07.2009. 15:13 ] @
Evo jedne moje inovacije:
Neka je dato 5 tačaka konusnog preseka. Označimo ih sa 1,...,5. Pridružimo im vektore homogenih koordinata, tj. ako tačka 1 ima Dekartove koordinate (a,b), onda joj homogene mogu biti (a,b,1) (tj. samo se dopiše jedinica). Ako je 6 proizvoljna tačka, tj. 6=(x,y,1), onda jednačina konusnog preseka glasi:
[1,3,5] [2,4,5] [4,6,1] [6,2,3] = [2,4,6] [1,4,5] [3,6,1] [5,2,3],
gde su ovo obični mešoviti proiyvodi, tj. determinante. Drugim rečima, ovo je potreban i dovoljan uslov da tačke 1,...,6 pripadaju istom konusnom preseku, pri čemu se među njima najviše dve poklapaju i nema tri kolinearne. E, jedino ne znam da li se neko ranije ovoga setio.
[ Mitrović Srđan @ 18.07.2009. 17:13 ] @
Pored Apple i RDF sada imamo i googasm. Dimkovicu sta imamo za MSFT ? ili su samo ovi iz drugih tabora zaduzei za takve pojave ? Izgleda da su jedini normalni korisnici bilo kakve IT tehnologije iskljucivo korisnici Windowsa i Microsoft Proizvoda....barem po propovednicima tipa degojs i Dimkovic.
btw
Posle Opere koju sam koristio godinama sam presao na Chrome jer iskljucivo mi je bitna brzina kod browsera.
Naranvo uvek je tu instaliran FF ukoliko mi zatrebaju naprednije opcije. Ali za sada Chrome sasvim dobro
odradjuje posao.
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 18:43 ] @
Citat: Mitrović Srđan
Dimkovicu sta imamo za MSFT
Microsoft? Pojma nemam, oni su odavno postali ne-cool i niko vise ne dozivljava "MSFTgasm" u svakom slucaju (osim mozda Steve Balmera). Oni vec vise godina nisu u stanju da izbace nista inovativno vec samo kopiraju i izmisljaju rupe na saksiji (jedina stvar koja im je nesto valjala je .NET, ali i to je matoro) - stavise u nekim stvarima su totalno jadni tipa Zune
- Azure... jesus christ, Yet Another Cloud Bshit
- Windows Mobile: tragedija, i dan danas posle par menija dolazis do Win 3.1-like interfejsa. Sada su to dobro zamaskirali skinovima ali u biti je to i dalje preterano kompleksni spori OS
- Windows 7: cool lepo izgleda, ali to je Windows NT koji je fundamentalno isti jos od NT4-vorke iz 1996 sa dodatnom kozmetikom
- Office: tja... ja ne vidim sta je uopste "revolucionarno" jos od verzije 6 - a da, ubacili su "ribon" i time kreirali novo trziste za re-trening ljudi bez ikakve potrebe i ukrali mi deo screen asset space-a za konfuzni UI
- Xbox - OK proizvod, ali ... to je fakin konzola, nista posebno ali, eto, mozda jedan od retkih "kilera" od Microsofta
- Zune... AHAHHAHAHAHA ja mislim da bi ekipa koja je osmislila to s***** trebalo da izvrsi seppuku
Opet, Microsoft je dovoljno na trzistu da ih sada svi kritikuju kada izbace neku rupu na saksiji, sto i zasluzuju. Google je daleko mladji pa se ljudi i dalje loze na rupe na saksiji poput Chrome Browsera ali i to ce proci kako Google postaje "mature" i dok ljudi ne predju da se odusevljavaju necim drugim
Svaka korporacija pre ili kasnije prestaje da inovira i ulazi u stabilnu fazu kada joj je jedini cilj kako da iscupa jos vise love sa sto manje ulaganja.
Citat:
Izgleda da su jedini normalni korisnici bilo kakve IT tehnologije iskljucivo korisnici Windowsa i Microsoft Proizvoda....barem po propovednicima tipa degojs i Dimkovic.
Izvini, a gde sam ja to rekao? Microsoft izbacuje iste stvari manje-vise kako bi iscedio jos malo para od korisnika - recimo Office 2007 je za >90% trzista apsolutno nepotrebna promena u odnosu na 2003.
Jedina stvar zbog koje moze neko da me "optuzi" da sam MSFT-biased je zato sto tvrdim da je Windows kvalitetniji desktop OS od Linuxa... To ne znaci da smatram da je Microsoft "inovativna" kompanija - to vise govori o prilicno jadnom stanju IT trzista danas.
[ Buum @ 18.07.2009. 19:48 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ovaj, osim sistema za internet reklamiranje i dobrog algoritma za pretrazivanje, sto su im inace glavni izvori prihoda... i eventualno mapa...
Uneli su pravu revoluciju u veb pretragu, a može se reći da su izmislili kontekstualno oglašavanje preko Interneta. Samo to bi bilo dovoljno za konstataciju da je Google inovativna kompanija, ali to nije sve.
Citat: Ivan Dimkovic: Sta je jos inovativno Google napravio? Jabber klijent sa VoiP-om? Internet Browser? Web Mail? Linux distribuciju?
Pa da sutra google "izmisli" saksiju tj. GSaksiju, ispalo bi da je to neki inovativni produkt...
Ovakav rezon je na nivou – šta je to Mercedes inovirao u svom SLR-u u odnosu na Yugo? Kao, i jedno i drugo su automobili. Pa ako je to jedno te isto, daj ti meni tvoj SLR a ja ću tebi obezbediti Yugo.
Uzmimo za primer Gmail. Šta je tu inovativno?
• Ponudili su 1 gigabajt prostora u trenutku kada su Yahoo! Mail i Microsoft Hotmail nudili 2-4 megabajta.
• Bili su jedna od prvih kompanija koja je koristila AJAX za izradu veb aplikacije, čime su obezbedili daleko veću funkcionalnost i brzinu korišćenja.
• Dizajn korisničkog interfejsa je takođe nudio korisne novine i veću intuitivnost (npr. poruke su organizovane po konverzacijama).
• Pored veb pristupa, omogućili su besplatno korišćenje servisa preko POP3 i IMAP protokola.
• Njihov filter za spam zaista radi.
Znači, ljudi su ušli u taj sektor 2004. godine i bukvalno zbrisali konkurenciju!
I, ne, njihov uspeh nije zasnovan na medijskom hypeu, već na zadovoljavanju potreba korisnika. Naravno, imaju i oni svoju računicu u celoj priči.
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 19:56 ] @
Citat: Buum
Znači, ljudi su ušli u taj sektor 2004. godine i bukvalno zbrisali konkurenciju!
Gmail je zbrisao konkurenciju? Stvarno?
Ja izgleda zivim pod stenom ali nisam primetio da su Hotmail, Yahoo Mail i ostali milion web mail provajdera zbrisani :)
[ Buum @ 18.07.2009. 20:29 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Gmail je zbrisao konkurenciju? Stvarno?
Ja izgleda zivim pod stenom ali nisam primetio da su Hotmail, Yahoo Mail i ostali milion web mail provajdera zbrisani :)
Dobro, malo sam preterao – Gmail nije zbrisao konkurenciju, ali ih je naterao da drastično unaprede svoju ponudu korisnicima.
Ali da su bili inovativni 2004. godine kad su se pojavili, to niko ne može da ospori.
Iako ima manji broj korisnika od Yahoo! Maila i Windows Live Hotmaila, Gmail se može smatrati liderom jer diktira tempo u toj oblasti. Konkurencija je mnogo duže na tržištu (i Yahoo! Mail i MSN Hotmail od 1997. godine) i to je jedini razlog zbog čega imaju više korisnika.
[ musicmaster @ 18.07.2009. 23:03 ] @
Citat: Iako ima manji broj korisnika od Yahoo! Maila i Windows Live Hotmaila, ....
Gmail? Ovo je zaista tačno?
[ Stefan Markic @ 18.07.2009. 23:48 ] @
[ musicmaster @ 19.07.2009. 00:06 ] @
U suštini i ima logike.. I Yahoo i hotmail su mnogo starije lokacije, to stoji..
Ali kada uporediš funkcionalnost Gmail-a sa to dvoje,
kao da porediš Peugeot Mountain Bike sa gvozdenim Rog BMX-om i ponikom.
Ponika je još i zanimljiva..
Hotmail 15 puta davao korisnicima promenjen izgled od kad je Gmail rekao - "dobar dan, kako ste?",
i nikako bre da ti se učini da tu ima neke malo opuštenije funkcionalnosti nego li pre što je bilo...
Koristim i jedan i drugi, naravno, samo, hotmail ili live mail, whatever, sve ređe i ređe...
[ pri3rak @ 19.07.2009. 00:32 ] @
Citat: musicmaster:
kao da porediš Peugeot Mountain Bike sa gvozdenim Rog BMX-om i ponikom.
Ponika je još i zanimljiva..
Kad poredis peugeot mountain bike, skontas da si zapoceo poredjenje necega sa djubretom 
[ Stefan Markic @ 19.07.2009. 01:04 ] @
Vala bas... Gmail ih sije uzduz i popreko.
[ Nedeljko @ 19.07.2009. 09:20 ] @
Citat: Buum: Uzmimo za primer Gmail. Šta je tu inovativno?
• Ponudili su 1 gigabajt prostora u trenutku kada su Yahoo! Mail i Microsoft Hotmail nudili 2-4 megabajta.
• Bili su jedna od prvih kompanija koja je koristila AJAX za izradu veb aplikacije, čime su obezbedili daleko veću funkcionalnost i brzinu korišćenja.
• Dizajn korisničkog interfejsa je takođe nudio korisne novine i veću intuitivnost (npr. poruke su organizovane po konverzacijama).
• Pored veb pristupa, omogućili su besplatno korišćenje servisa preko POP3 i IMAP protokola.
• Njihov filter za spam zaista radi.
Nuđenje jedne ili druge količine prostora i nekog načina pristupa koji nisu oni izmislili nisu inovacije, kao ni upotreba neke tehnologije ako se ne kaže koje su nove funkcionalnosti doneli.
Što se tiče tog gigabajta i pop3, imap što ih nude besplatno, šta traže zauzvrat? Da, ne bude kao sa "besplatnim" chrome-om, koji je prisvajao tvoju svojinu (dok nisu sredili licencu).
[ euripyd @ 24.07.2009. 12:56 ] @
Citat: Posle Opere koju sam koristio godinama sam presao na Chrome jer iskljucivo mi je bitna brzina kod browsera.
Sta je to brzina kod browsera?
[ Nedeljko @ 24.07.2009. 13:48 ] @
Vreme čekanja da se neka stranica prikaže u celini.
[ euripyd @ 24.07.2009. 19:06 ] @
I sta se pokazalo, usteda 0.01 sec po stranici?
Gde ima vise o tome?
I jos jedno pitanje, pa zar to ne zavisi od provajdera, od servera gde se nalazi stranica i drugih faktora?
Ili se brze otvara Gmail, koji zna nekad da se otvara i po 10tak sekundi?
[ Shadowed @ 26.07.2009. 11:57 ] @
Uglavnom se odnosi na tri stvari - brzinu prikaza strane nakon sto je ucitana, briznu izvrsavanja JavaScript-a i brzinu odziva inerfejsa samog browser-a.
[ _goThic_ @ 26.07.2009. 12:17 ] @
verujem da su u sve tri stvari danasnji browseri manje vise isti, a razlika neprimetna... osim ako nije neki problem u pitanju.
ta razlika od neki minimalni delic sekunde, sto ce biti potreban za prikaz... ne verujem da se stvarno primecuje.
[ mmix @ 27.07.2009. 12:46 ] @
Citat: Shadowed:Uglavnom se odnosi na tri stvari - brzinu prikaza strane nakon sto je ucitana, briznu izvrsavanja JavaScript-a i brzinu odziva inerfejsa samog browser-a.
Nego jeste provalili da je na dosta mesta njihova optimizacija javascript-a bagovita, evo recimo bas za ES kod za citiranje tvoje poruke (dodao sam spaceove u [ ] tagove da ih ES ne renderuje):
Code:
javascript:addtag('[ quote ][ url=/p2342247 ]Shadowed[ /url ]:%C2%A0',0);
addtag('',0);
addtag('Uglavnom se odnosi na tri stvari - brzinu prikaza strane nakon sto je ucitana, briznu izvrsavanja JavaScript-a i brzinu odziva inerfejsa samog browser-a.[ /quote ]',0);
Sto je sasvim ispravan code (nije bug ES-a) na chrometu mi generise sledeci izlaz:
Code:
Uglavnom se odnosi na tri stvari - brzinu prikaza strane nakon sto je ucitana, briznu izvrsavanja JavaScript-a i brzinu odziva
inerfejsa samog browser-a.[ /quote] [ quote ][ url=/p2342247 ]Shadowed[ /url ]:
tj izvrsio je kod "unatraske"
[ Nedeljko @ 27.07.2009. 15:23 ] @
Citat: mmix: Nego jeste provalili da je na dosta mesta njihova optimizacija javascript-a bagovita
Zato je i brza. Kad budu istrebili bubice, videćemo kako radi u poređenju sa drugima.
[ alexa @ 09.08.2009. 11:25 ] @
Kao sto je neko iznad napisao zaista je Chrome smrzavala i pravila gluposti no to me nije omelo da je koristim jer je i tada bila znatno brza od drugih browser-a. Ne znam da li ste probali njenu zadnju verziju 3.0.196.2 ona zaista radi jako brzo i nije mi ni jednom napravila nikakav problem. Izgleda da su povadili bubice. Sto se tice drugih Google proizvoda Instalirao sam GOS i odusevljen sam kako radi. Nisam njihov promoter vec jednostavo stvarno dobro radi! Ustvari, citao sam ovu temu od pocetka i poceo da eksperimentisem na mom racunaru. VirtualBox + GOS. Kada Google dovrsi GOS slatko cu da skinem XP. I naravno, javljam se iz GOS-a. Pozdrav.
[ sanja2010 @ 09.08.2009. 11:37 ] @
Google jos nije izbacio svoj OS. gOS znaci Good OS, a ne Google OS.
[ alexa @ 09.08.2009. 11:56 ] @
http://www.thinkgos.com/index.html
Google, Google Icons, and the Google Logo are trademarks of Google Inc. Cloud and gOS are not affiliated with Google or their partners.
Cloud and gOS are licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial Share Alike 3.0 Unported license.
upravu si.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|