[ Mikelly @ 14.07.2009. 14:16 ] @
Naisao sam na problem, i ne mogu da vjerujem da tako prosta stvar moze da zadaje glavobolju. Dakle, imam main formu i na njoj subformu. Sve sto hocu je, da napravim polje na mainformi koje ce sumirati odredjeno polje na subformi. Prvo sam probao: Code: Sum([Data]![Kolicina]) gdje je Data ime subforme. Access vraca #Error. Onda sam probao: Code: Sum([Data].[Form]![Kolicina]) Opet #Error. Kada na main formi samo referenciram polje sa subforme: Code: [Data].[Form]![Kolicina] kulturno dobijem vrijednost polja kolona u prvom zapisu seta zapisa subforme. Onda sam reka, e neces vala, pa sam se malo potrudio i dobio runaround: Code: Function NabavnaVrijednost(id As Integer) As Double Dim Rst As Recordset Dim strsql As String strsql = "SELECT SUM([Kolicina]*([Fakt_cijena]*(100-[Rabat%])/100*(100+[Zav_tr%])/100)) AS NabV " strsql = strsql + "FROM Kalkulacije INNER JOIN Data ON Kalkulacije.ID_Kalkulacija = Data.FK_Kalkulacija " strsql = strsql + "WHERE Data.FK_Kalkulacija = " + CStr(id) Set Rst = CurrentDb.OpenRecordset(strsql) NabavnaVrijednost = Rst!NabV End Function pa zeljenom polju na main formi postavim datasource na Code: NabavnaVrijednost([ID_Kalkulacija]) I to nekako radi, ali se mora ukljucivat dodatna logika tipa sta kad nema kljuca (novi zapis) ili slicno, a tek kako je zamorno pisat izraz za sumu (cca 15 min). Kako da se rijesim dodatnog posla, valjda ima nacina da Access sam racuna te sume sa subforme... Pozdrav i hvala. |