[ Veljko @ 14.12.2003. 09:26 ] @
DANAS - Telekom povecava broj korisnika digitalne mreze

Ovo je najuspesnija godina od osnivanja Telekom Srbija. Prihod iz osnovnog saobracaja uvecan je za 30 odsto, a dobit ostvarena u 2003. godini izrazava se cifrom od 11 milijardi dinara, rekao je Drasko Petrovic, generalni direkor Telekom Srbija, predstavljajuci rezultate poslovanja ove kompanije u protekle tri godine. On je podsetio da je imovina kompanije uvecana, da investicije u prethodne tri godine iznose 545 miliona evra, kao i da je skocila vrednost akcija.

Prema Petrovicevim recima u prethodne dve godine izgradjeni su kapaciteti za ukljucivanje vise od 500.000 linija, a isto toliko linija bice prikljuceno u narednoj godini. On je naglasio da ce do kraja godine broj izvrsenih zamena analogne digitalnom mrezom dostici cifru od oko 250.000 korisnika.

- Ocekujemo da do kraja naredne godine bude digitalizovano oko 74 odsto teritorije Srbije, a do kraja 2005. bice digitalizovano 95 odsto najuzeg jezgra Beograda i ukinuti dvojnici, ocenio je direktor Telekoma i dodao da je prodaja usluga bankama porasla 8 puta, prodaja internet kapaciteta za vise od 40 puta, a znatno se povecao i broj audiotekst i internet provajdera.
[ Veljko @ 14.12.2003. 09:28 ] @
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/E03121104.shtml

BEOGRAD - "Telekom Srbija" poslednji put korigovao je cenu impulsa u fiksnom telefonskom saobracaju pre 28 meseci, a da li ce je povecati sledece godine zavisi od Upravnog odbora kompanije i Vlade Srbije, izjavio je na jucerasnjoj konferenciji za novinare Drasko Petrovic, generalni direktor "Telekoma Srbija".

Poskupljenje impulsa, kao i promena tarifnog sistema za sada je neizvesna, ali je Petrovic istakao da je "neophodno priblizavanje direktivama Evropske unije, kako po kvalitetu, tako i po ostalim elementima". Jedan minut razgovora putem fiksne telefonske mreze u periodu jakog saobracaja kosta bez poreza 0,15 dinara, podsetio je on, dok je s porezom 0,36 dinara.

Uprkos ceni impulsa koja stagnira, "Telekom Srbija" u 2003. zabelezio je vidan napredak i ova godina procenjuje se kao najuspesnija od formiranja preduzeca 1997. Pre tri godine, "Telekom" je bio u gubitku 200 miliona evra, imao velika dugovanja u odnosu na akcionare i dobavljace, nije imao nikakve projekte za razvoj fiksne telefonije, mobilna nije ispunjavala osnovne uslove, a kompanija nije imala svoju internet mrezu.

- Ove godine ostvarili smo neto dobit od blizu 11 milijardi dinara i prvi put ce na prolece 2004. nasi akcionari dobiti dividendu. Za tri godine povecana je ukupna imovina preduzeca za 20 odsto, investirano je 545 miliona evra, vise od 500.000 linija ukljuceno je u fiksnu mrezu, a jos 520.000 prikljucicemo sledece godine. Poceli smo proces digitalizacije mreze i do 2005, kada istice monopol, Srbija ce biti digitalizovana za vise od 80 odsto. U 2004. "Telekom" ce investirati 360 miliona evra - najavio je Petrovic.

Mobilna telefonija Srbije danas za jedan mesec zaradjuje vise nego cela kompanija 2000. godine. Podela preduzeca na tri odvojena dela, sto predvidja Zakon o telekomunikacijama, najpre ce desiti upravo sa MTS-om. - Knjigovodstveno vec vodimo odvojeno fiksnu i mobilnu telefoniju. Pripremamo se da odvojimo MTS kao posebno pravno lice - kazao je Petrovic.

Odnose s drugim akcionarom, grckom kompanijom OTE, on je pozitivno ocenio, rekavsi da se, za sada, vode razgovori s grckim partnerom i trazi stratesko resenje koje ne utice na poslovanje.

A. MATIC
[ Veljko @ 14.12.2003. 09:32 ] @
VECERNJE NOVOSTI

BEOGRAD - Ovo je najuspesnija godina od osnivanja preduzeca i do kraja godine cemo, konacno, pokriti gubitke od 200 miliona evra, koje smo nasledili pre tri godine, a na prolece prvi put i isplatiti dividende akcionarima - rekao je Drasko Petrovic, generalni direktor “Telekom Srbija”.

Sadasnja vrednost Telekoma je, prema Draskovicevim recima, 95,3 milijarde dinara, a 2000. godine bila je 51,5 milijardi. Preduzece ce ovu poslovnu godinu zavrsiti sa 10,8 milijardi dinara dobiti, dok je pre tri godine knjizilo 2,9 milijardi gubitaka.

- U razvoj telekomunikacija tokom tri godine ulozili smo 545 miliona evra, od cega ove godine 255 miliona - naveo je Petrovic. - Za sledecu godinu planiramo investicije od 360 miliona evra. Prosirili smo kapacitete fiksne telefonije od 2001. godine do danas za 513.807 linija, a do kraja 2004. cemo za jos 524.662.

Petrovic je precizirao da je, u istom periodu, priblizno 100 hiljada korisnika godisnje dobilo telefon u kuci ili stanu, a da je za narednu godinu predvidjeno uvodjenje jos 167.833 linije. Oko 290.000 fiksnih brojeva u poslednje tri godine je prespojeno sa analognih na digitalne centrale, a za narednu je planirana takva zamena za 553.000 linija.

- Pre tri godine imali smo 440.000 korisnika mobilnih telefona na mrezi 064, a sada 1,7 miliona - rekao je Petrovic. - U decembru 2001. imali smo 133, a danas imamo 410 baznih stanica za prijem i otpremu signala mobilne telefonije i pokrivamo 95 odsto naseljenih mesta u Srbiji. Godisnji prihod mreze 064 2000. je bio koliko mesecni u 2003.

PRVI PROVAJDER
TELEKOM “Srbija” je postao, prema recima Petrovica, dominantan internet provajder u Srbiji. Takodje, pustena je u rad nova multiservisna mreza koja omogucava da se, preko Telekoma, prikljuci 100 hiljada novih korisnika interneta.http://www.isp.org.yu/press.html
[ Veljko @ 22.12.2003. 17:56 ] @
EKONOMIST - Rezultati poslovanja Telekom Srbije: Plodovi monopola

Telekom Srbije nedavno je pustio GPRS (tzv. 'drugu i po' generaciju mobilne telefonije), a ubrzo zatim (navrat-nanos, par sati pre Mobtela, cisto da se zna ko je prvi), i 3G - koji ce u Srbiji polupraznih dzepova malo ko koristiti u skorije vreme. Rukovodstvo Telekoma Srbije pre desetak dana objavilo je rezultate poslovanja ove kompanije u poslednje tri godine, i planove za narednu godinu, tako da je napravljen i prosek uradenog po zavrsetku 2004! Bazne stanice i dalje se pustaju punom parom, broj pretplatnika Mobilne telefonije Srbije raste, a predsednik UO Telekoma prilikom pustanja 3G rekao je da "nije rec o zurbi pred izbore, vec je u pitanju zavrsetak gradevinske sezone". Razlog sto je najvise rukovodstvo Telekoma objavilo detaljne uspehe u poslovanju takode nisu predstojeci izbori, vec to sto se mandat generalnog direktora Draska Petrovica blizio kraju.

Prema izvorima iz PTT-a, meta je pogodena: pocetkom prosle nedelje UO PTT-a (vecinskog vlasnika Telekoma Srbije) odlucio je da Telekomu predlozi produzetak Petrovicevog mandata za tri godine: verovatnoca da Telekom to odbije gotovo da i ne postoji. Dakle, nista se ne menja, osim ako postizborna situacija ne pokaze drugacije. Razlozi za ubrzan razvoj Telekoma ipak su nesto ozbiljniji i dugorocniji: citavo ulaganje u razvoj intenzivirano je da bi se kompanija pripremila za 2005. godinu, kad ce joj biti ukinut monopol na fiksnu telefoniju.

Sjajni rezultati

Prema osnovnim finansijskim pokazateljima poslovanja Telekoma u protekle tri godine, tacnije od promene vlasti u Srbiji, ova kompanija je ostvarila povecanje neto prihoda realno oko 30 odsto; 2000. godine Telekom je bio u gubitku oko tri milijarde dinara, a 2003. je neto dobit blizu 11 milijardi dinara (realna neto dobit je oko 4 milijarde dinara, prema recima Draska Petrovica, generalnog direktora Telekoma Srbija).
Realno povecanje imovine, kako procenjuju u Telekomu, od 2000. do danas je oko 20 odsto. Ukupne investicije u istom periodu bile su blizu 545 miliona evra (u 2000. godini manje od 75 miliona evra, u 2001. oko 95 miliona evra, u 2002. 195 miliona evra, a u 2003. godini cak 255 miliona evra). Plan za narednu godinu je da se investira citavih 360 miliona evra!

Na pitanje odakle Telekomu novac za investicije u ovakvim razmerama, direktor Direkcije za mreze Dragan Kovacevic za Ekonomist magazin kaze: "Sjajno poslujemo, sve investicije su iz sopstvenih sredstava. U pocetku smo imali vece troskove oko vracanja kredita, neke od njih smo vratili i pre roka, preostale redovno servisiramo. Poslovanje Telekoma je izvanredno, cak je i nas grcki partner OTE potvrdio da smo njihova najbolja investicija koju su ikad imali u svetu".

Uporedujuci sadasnju vrednost kompanije sa prethodnim godinama, u Telekomu kazu da je 1997. jedna akcija vredela 1.515 evra. Najveci pad vrednosti zabelezen je 1999. godine u vreme bombardovanja zemlje, svega 613 evra, a sada je 1.432 evra, uz napomenu da je 1997. godine kompanija imala imovinu i trziste na Kosovu, cega danas, naravno, nema. Akcije ove kompanije ne kotiraju se na berzi, a koliko je poznato, prethodnih godina nije bilo ni zainteresovanih kupaca po cijim bi ponudama trzisna cena mogla da se odredi. Rec je, kako kazu u Telekomu, o "knjigovodstvenoj vrednosti koja se dobija kad se neto kapital podeli sa brojem akcija", te se navedene vrednosti mogu tretirati kao interna odrednica.

Fiksna blista

Celokupan sektor telekomunikacija u Srbiji nije bas na zavidnom nivou u poredenju sa razvijenim svetom, ali se Telekom polako "dize na noge", da bi po isteku monopola mogao da se suoci sa konkurencijom (diskutabilno je da li je u redu da za to koristi monopol). Uglavnom, to sto je glavni kupac proizvoda mnogih domacih preduzeca odlucio da "odresi kesu" - obradovalo je upravo proizvodace: raniji nizak stepen ulaganja Telekoma u razvoj direktno se odrazavao i na njihovo poslovanje.

U 2003. godini Telekom je bio narocito aktivan, a otuda tvrde kako to ranije nisu mogli - jer ih je kocio italijanski partner. U ovoj godini izgradeno je 416.784 ekvivalentna pretplatnicka prikljucka, sto je veliki skok u odnosu na 2002. godinu, kad ih je izgradeno svega 53.250, ili godinu dana ranije - 43.773 (ukupno 513.807). Plan za 2004. godinu je 524.662 ekvivalentna prikljucka, sto ce biti vise nego za prethodne tri godine. U realizaciji plana domaci proizvodaci bi trebalo ravnopravno da konkurisu sa stranim, bez davanja bilo kakvog prioriteta domacoj proizvodnji. Realno gledano, male su sanse da se izbore sa velikim svetskim kompanijama, poput, recimo, Simensa, sa kojim Telekom ima sve bolju saradnju. "Sa cene od 110 dolara po liniji, koliko smo placali Simensu 1996, preko 90 dolara 2002, sad smo dosli na cenu od 60 evra po liniji, pri cemu je doslo i do unapredenja tehnoloskih resenja i podizanja kvaliteta", kaze Dragan Kovacevic, i dodaje da je zahvaljujuci smanjenju
cena bilo moguce kupiti "ovolike prikljucke".

Sto se tice broja novih korisnika u fiksnoj telefoniji, u poslednje tri godine prikljuceno ih je 234.685, od cega samo u 2003. godini 114.420. Plan za narednu godinu je 167.833, pa je izracunato da ce prosek biti sto hiljada novih pretplatnika godisnje.

Dok je u 2001. i 2002. godini broj zamenjenih analognih prikljucaka digitalnim bio zanemarljiv (19.540, odnosno 12.826), u 2003. supstituisano je 256.664 analogna prikljucka digitalnim, tako da je sada digitalizovano 64 odsto mreze. Plan za 2004. godinu je 264.359, tako da ce procenat digitalizacije po isteku monopola biti 74 odsto, sa akcentom na vece gradove (Beograd, Novi Sad, Nis), gde bi trebalo da se digitalizuje celokupna mreza. Uprkos ovako impozantnim brojkama, gradani Srbije i dalje nisu zadovoljni kvalitetom usluga fiksne telefonije, a nezadovoljstvo je narocito izrazeno kod stranih poslovnih ljudi koji se nalaze u Srbiji: njihove najvece primedbe kad je rec o uslovima za poslovanje - odnose se upravo na telekomunikacije! Osim sto je za dobijanje fiksnog broja i dalje potreban "neko da pogura", sto se na ISDN prikljucak ceka i do sest meseci, sto za rad preko Interneta treba imati dobre zivce, mnogi su svedoci pucanja fiksnih telefonskih veza sa prvom jesenjom kiso
m. Uz sve to, mnogi su skloni da zamere Telekomu sto na racun sopstvenog razvoja koci razvoj drugih koji bi hteli da se bave slicnim poslom, pod parolom zastite monopola cak i tamo gde on nije jasno definisan (o sukobu Telekoma sa VoIP provajderima znaju vec i vrapci na grani: tesko je bilo objasniti da li prenos glasa preko IP protokola potpada pod monopol Telekoma ili ne, jer u vreme pisanja Zakona o sistemima veza, koji jos vazi, ta usluga nije postojala, pa su jedni tvrdili da je dozvoljeno njome se baviti, jer je Zakon ne obuhvata, a drugi da nije, jer je ni u Zakonu nema!).

Mobilna cveta

Uporedujuci trenutno stanje u Mobilnoj telefoniji Srbije sa 2000. godinom, Drasko Petrovic je rekao da je danas mesecni prihod od mobilne telefonije isti kao ondasnji prihod za godinu dana, ali nije precizirao o kom se iznosu radi. Broj odbijenih poziva onda je bio 70 odsto, a sada je manje od 0,5 odsto. Tadasnja pokrivenost teritorije bila je 38 odsto, a sada je 78 odsto. Broj pretplatnika je sa 440.000 porastao na 1.700.000. Pokrivenost stanovnistva je 95 odsto. Broj roming ugovora sada je 134 (2000. je postojao samo jedan). Za ovako dobro poslovanje njihova konkurencija tvrdi da treba zahvaliti tome sto je MTS u sklopu Telekoma i nije prinuden da placa interkonekciju na relaciji mobilni-fiksni pozivi (za svaki minut ostvarenog saobracaja na istoj relaciji, Mobtel placa Telekomu za koriscenje fiksne mreze 2,8 dinara). MTS bi, prema novom Zakonu o telekomunikacijama (koji se ne primenjuje dok se ne osnuje Agencija, kojoj je vreme za osnivanje vec isteklo!), trebalo da se izd
voji kao samostalno preduzece, posle cega nece biti prelivanja novca (predvidena je, inace, podela Telekoma na fiksni, mobilni deo i Internet). Na pitanje da li MTS placa interkonekciju, Drasko Petrovic je rekao kako se mobilna i fiksna telefonija "knjigovodstveno vec vode odvojeno i kad je rec o osnovnim sredstvima, ali i o saobracaju, a kad Zakon o telekomunikacijama pocne da se primenjuje, mobilna ce se odvojiti kao posebno preduzece". Time je prakticno potvrdio da MTS zaista nema nikakve troskove vezane za interkonekciju.

Na tvrdnju Telekoma da je "dominantni Internetprovajder sa medunarodnim vezama", Internet provajderi odgovaraju da "nije dominantan - nego iskljucivi, odnosno jedini", posto je "jedini nacin da se provajder prikljuci na Internet u svetu - osim ako ima satelitsku stanicu - da to uradi preko Telekoma; cak je onemoguceno to uraditi preko Crne Gore".

Od 360 miliona evra, koliko je planirano za investicije u sledecoj godini, verovatno ce oko pola otici u mobilnu telefoniju, s obzirom na planirano povecanje broja baznih stanica za citavih 160 (kazu da jedna kosta oko milion evra). Realno bi bilo ocekivati da se oko 10 miliona evra ulozi u Internet, a ostatak u fiksnu telefoniju, izgradnju pristupne mreze i ostalo. S obzirom na visinu dosadasnjih investicija, postoje nedoumice oko toga kakva su ovlascenja generalnog direktora Telekoma kad je rec o samostalnom potpisivanju ugovora u ime kompanije, bez zasedanja Upravnog odbora: postoje tvrdnje da generalni direktor bez odluke UO, prema Statutu kompanije, moze da potpisuje ugovore u vrednosti najvise 50.000 evra. Postavlja se pitanje kolike su bile vrednosti dosadasnjih nabavki - ako je to tacno, s obzirom da je od 2000. godine UO zasedao cetiri puta.

I tako, Telekom Novu godinu docekuje sa dobrim rezultatima, i jos boljim planovima. Planove ce verovatno ostvariti. Zahvaljujuci monopolu.
Ima se, moze se.

Lela Sakovic

Preuzeto sa http://www.isp.org.yu/press.html
[ Ivan Dimkovic @ 22.12.2003. 18:45 ] @
Citat:

EKONOMIST - Rezultati poslovanja Telekom Srbije: Plodovi monopolaMislim da bi ljudi trebalo da se pomire sa cinjenicom (zar vec nisu?) da drzava zeli apsolutni monopol nad telekomunikacijama sve dok to moze - a to je 2005 godina. I trebalo bi takodje shvatiti da se nista bitno nece ni promeniti u neko skorije vreme posle cuvene "2005" kao sto se nije promenilo ni u mnogim vecim EU zemljama (DE, NL...)

Interes drzave je da do 2005 od mrcine napravi sistem preduzeca koji ce moci da se nosi sa slobodnim trzistem (ako uleti neki fiksni operater i sl..) i koliko vidim, to im ide sa uspehom - sto treba gledati kroz cinjenicu da se to preduzece verovatno restruktuise ozbiljno tek od 2001 godine.

Na kraju krajeva - sa stanovista drzave i njenih gradjana ovde ima i nekih dobrih stvari (dobro u zlu), tj. nije sve tako crno - bolje je da monopolski sistem pravi pare umesto da gubi i potrazuje od budzeta.

Citat:

pitanje da li MTS placa interkonekciju, Drasko Petrovic je rekao kako se mobilna i fiksna telefonija "knjigovodstveno vec vode odvojeno i kad je rec o osnovnim sredstvima, ali i o saobracaju, a kad Zakon o telekomunikacijama pocne da se primenjuje, mobilna ce se odvojiti kao posebno preduzece". Time je prakticno potvrdio da MTS zaista nema nikakve troskove vezane za interkonekciju.


Ja ne vidim da je to rekao - mozda ne umem da citam izmedju redova, mada i ja verujem da MTS verovatno ne placa interkonekcione troskove unutar iste firme sto im daje head-start u odnosu na Mobtel... sa druge strane, i Mobtel moze da radi neke stvari... da ne pocinjem sad pricu ovde, mislim da su prilicno "even" sto bi se reklo :)
[ Veljko @ 22.12.2003. 20:05 ] @
Vlasnička struktura u Telekomu:
JP PTT "Srbija" (80%)
OTE - Grčka (20%).

Vlasnička struktura u Mobtelu:
JP PTT "Srbija" (49%)
BK Trade (51%)

"Unutar iste firme"
Prema vlasničkoj strukturi Mobtela rekao bih da
bi Mobtel takođe mogao da prođe bez placanja
interkonekcija.
Možda grešim, ali u svakom slučaju ne kapiram
ko koga ovde dribla što se tiče vlasničke stukture.
[ Veljko @ 24.12.2003. 11:03 ] @
Ja razumem ljude. Razumem da su Dragor i mali Dragor (tj. Drasko) odlucili da je kucnuo cas da svoje jedinstvene usluge ponude buducim vlastima. Razumem i da je drzavnoj kasi novac uvek dobrodosao.

Ono sto ne razumem to je da svi ostali deluju kao da su u stanju duboke hipnoze. Kako drugacije razumeti odsustvo svake reakcije javnosti na slavodobitno saopstenje monopoliste (Telekoma Srbija) da ce samo u ovoj godini "ostvariti" profit od nekih 160 miliona evra, pracen istovremenim zahtevom da cene svojih usluga poveca za narednih 20%, odnosno, uz nesto manipulisanja tarifnim zonama, i citavih 100%!

Cene telekomunikacionih usluga kod nas su vec duze od dve godine i do nekoliko puta vise (da, nekoliko stotina posto vise!) od onih u svetu. Na to su jos cene razgovora izmedju Srbije i Crne Gore proslog leta podignute na nivo cena medjunarodnih razgovora. Tako sada gradjani Srbije i Crne Gore – mada jos uvek jedne zemlje – kada jedni druge pozovu telefonom placaju vise nego kada bilo koga od njih pozove neko iz SAD. (Ovu pilulu isti ti gradjani progutali su bez i jedne jedine reci.) Lokalno telefoniranje, bez obzira na trajanje, u sve vecem broju zemalja se vec godinama ne tarifira, odnosno ukljuceno je u pretplatu. Telefoniranje izmedju Beograda i Nisa npr. kosta vise nego telefoniranje izmedju mesta udaljenih hiljadama kilometara, odnosno sa jednog kraja Evrope ili Amerike na drugi. O Telekomovim cenama medjunarodnih razgovora, ili tzv. broad band pristupa Internetu da i ne govorimo. Sve ovo ljudi iz medija mogu lako da provere, s tim da se ne oslone iskljucivo na informac
iju koju im nude D&D (uz casnu rec, razume se).

Davanjem blagoslova za najnovije povecanje cena buduca vlada bi Telekomu Srbije de facto omogucila da uzurpira nadleznosti poreskih vlasti. Jer, najveci deo prihoda Telekom ne stice ni na kakvom trzistu, ni domacem ni stranom, vec uzimajuci novac od milionske baze pretplatnika, gradjana ove zemlje i preduzeca (ovi drugi placaju jos visu cenu, dakle postoje dvojne cene – jos jedna kategorija koja je u svetu nepoznata).

Ali, mozda je za sveukupni razvoj privrede u ovoj zemlji, a posebno razvoj telekomunikacija, pozeljno da cene telekomunikacija budu upravo ovako enormno visoke. Mozda u ovoj oblasti treba da vlada rezon upravo suprotan od, recimo, onoga u energetici, gde je demonopolizacija i politika cena takva da su cene ispod evropskog proseka. Ako i jeste tako, ako su telekomunikacije luksuz za koji milioni pretplatnika treba da plate jos vise nego do sada – onda to treba da se uradi uvodjenjem odgovarajucih poreza. Jer, profit monopoliste nije isto sto i novac u drzavnoj kasi, niti je isto sto i razvoj oblasti u kojoj se odrzava monopol. Pogotovo kada je taj monopolista ogrezao u skandale, korupciju i bezakonje.

Najzad, sama cinjenica da Telekom posle tri godine poslovanja pod prakticno istim uslovima – priblizno iste cene (izuzimajuci cene koje imaju za cilj ukidanje konkurencije na polju Interneta), isti ljudi koji vode firmu – tek u trecoj godini ima profit i investicije koji nekoliko puta nadmasuju one iz prethodne dve godine, bila bi dovoljna da se za celu stvar ozbiljno zainteresuju i poreske vlasti i javni tuzilac. Naravno, u nekoj normalnoj zemlji. Ostaje nam da se nadamo da ce i ova zemlja nekad postati normalna.

www.isp.org.yu
[ Ivan Dimkovic @ 24.12.2003. 11:21 ] @
Citat:
Ja razumem ljude. Razumem da su Dragor i mali Dragor (tj. Drasko) odlucili da je kucnuo cas da svoje jedinstvene usluge ponude buducim vlastima. Razumem i da je drzavnoj kasi novac uvek dobrodosao.


Mislim da se ne radi tu o Dragoru ili malom Dragoru, vec je u pitanju drzavni interes a ova dvojica su samo predstavnici izvrsne vlasti koji su se tu nasli i koji od toga imaju neke privilegije/plate/... - dobro si primetio za Mobtel (mada koliko znam doslo je do pogodbe pa je PTT, tj. drzava, sada vecinski vlasnik) - da li Mobtel placa interkonekcije, to zaista ne znam, ali kako se radi o odvojenom pravnom licu od Telekoma, ili placa - ili se "prebijaju" na ko zna koji nacin.

Secam se da sam jos pre par godina prokomentarisao da od treceg operatera i slicnih sci-fi (za Srbiju) prica nema nista, jer je drzava uvek u budzetskoj krizi, i firme poput Telekoma su odlican nacin da se bez nekog preteranog mucenja povuce dosta $$$ u budzet na osnovu taksi, poreza, itd..

Steta jer mislim da deregulacijom TK trzista bi doslo do novih radnih mesta, dobrih investicija jer je Srbija zemlja sa potencijalnih 8 miliona potrosaca za sve i svasta.

Citat:
Ono sto ne razumem to je da svi ostali deluju kao da su u stanju duboke hipnoze. Kako drugacije razumeti odsustvo svake reakcije javnosti na slavodobitno saopstenje monopoliste (Telekoma Srbija) da ce samo u ovoj godini "ostvariti" profit od nekih 160 miliona evra, pracen istovremenim zahtevom da cene svojih usluga poveca za narednih 20%, odnosno, uz nesto manipulisanja tarifnim zonama, i citavih 100%!


Pa javnost je zaokupljena izborima, sarmama i prasetinom, ovakve vesti su idealne za kraj godine - kao i vracanje par milijardi din Karicu (a za lekare nema para, jel) jer se lako digestiraju sa novogodisnjim/bozicnim/slavskim jelom :)

Ono sto je ovde potrebno su jaki kablovski provajderi, jer Telekom na to ne moze da ima monopol - ovakvi provajderi bi mogli da ponude i telefonske usluge uz malo natezanja sa zakonom, bar preko PC racunara i sl.. po mnogo povoljnijim cenama od Telekoma - recimo uz partnerstvo sa Net2Phone i slicnim firmama.

Najveci problem je neobavestenost i neobrazovanost vecine stanovnika kada su telekomunikacije u pitanju - ono sto bi udruzenja potrosaca trebalo da urade je da se gradjani opismene telekomunikaciono i kompjuterski i da im se stavi do znanja sta propustaju i sta im Telekom ne omogucava, i kako su sistematski pljackani zbog privilegovane pozicije telekoma - materijala ima koliko hoces, od cinjenice da je telefonski razgovor sa inostranstvom skuplji nego bilo gde drugde - do cinjenice da ljudi koji su opstinama platili par hiljada eur za prikljucak nisu dobili akcije Telekoma iako su ulagali u (tada) javno preduzece - sto bi u nekoj normalnoj drzavi bio totalni kriminal...