[ ctx @ 15.07.2009. 00:53 ] @
Da li postoji mogucnost da u Ediusu nekako ubacim .psd fajl? Ne mogu da se setim ali mislim da je Edius 3 u kome sam nekada nesto radio bez problema citao psd-e. Za Premiere cs3 znam da moze ali kako to uraditi u Ediusu... Konkretno, treba mi obradjena slika u Photoshop-u, tj, treba mi gomila slika koje sam obradio. Neznam, totalno sam zbunjen, ne znam sta da radim, ne znam kao da ih ucitam i da zavrsim posao. Snimao sam slike u jpg, bmp ali ne mogu da dobijem cistu transparenciju. Imam gomilu sitnih slika koje treba da stoje u uglu ekrana, treba mi deo koji je namenjen za donji deo ekrana kao i delovi koji su spremljeni za potpise itd...
Iskreno molim za pomoc.
[ StudioIbro @ 15.07.2009. 17:01 ] @
To možda nije program ispravan kod mene hoće svaki psd čak i ako je mnogo velik format (edius 5)
[ Cileinteractiv @ 15.07.2009. 18:13 ] @
Jpeg i BMB nemaju mogućnost transparencije na osnovu Alpha kanala, tako da ti u obzir dolaze samo PSD ili TGA slike koje moraju biti 32 bitne. Edius ima posebne trekove-šine za titlove pa pokušaj da vidiš da li samo na njima postoji mogućnost za transparenciju grafike.
[ ctx @ 16.07.2009. 19:16 ] @
Resio sam problem. Photoshop sam pre ko zna koliko podesio za fajlove koji idu u stampariju tako da fajlove koje sam cuvao kao RGB nisu ni mogli u edius. Medjutim, Premiere ih je citao bez problema... U svakom slucaju hvala!
[ Cileinteractiv @ 16.07.2009. 19:19 ] @
Kao što Ibro kaže, rade PSD fajlovi u Ediusu 5, bez obzira na koji Track se postavljaju. Jedino što mora biti zadovoljeno je da prilikom Save-a u Photoshop-u polje Maximize Compatibility bude potvrđeno. I naravno, ne može CMYK :)
[ Stranger2 @ 18.07.2009. 20:25 ] @
Citat:
Jpeg i BMB nemaju mogućnost transparencije na osnovu Alpha kanala, tako da ti u obzir dolaze samo PSD ili TGA slike koje moraju biti 32 bitne.

takodje PNG format moze imati providnost, naravno takodje mora biti 32 bitni (da bude ukljucena transparencija). PNG je u stvari mngo bolji od JPG jer ima sve a pri tome kod jednostavnih slika postize mnogo bolji kvalitet na jos manjoj velicini fajla. Stavise kod 32 bitnih PNG slika ne primetim nikakav pad kvaliteta.

Ako te zanima samo providnost, slobodno u photoshopu exportuj u PNG format
[ Cileinteractiv @ 23.07.2009. 22:22 ] @
Da se nadogradim na priču o PNG formatu. On je razvijen da bi zmenio JPEG i GIF na webu, to ide dosta sporo ali ipak kada počnete da ga koristite, pogotovo za transparentne elemente na web stranama tada vidite njegovu moć, naravno i ovakva namena koju je naveo Stranger2 je sasvim svrsishodna.