[ NenadS @ 15.07.2009. 14:35 ] @
Verujem da postoji dosta ljudi koji zele kroz primere profesionalaca da nauce neke stvari, a ovo je tema u kojoj bih zeleo da procitam iskustva o podelama IP adresa unatar jedne mreze (lokalnih adresa). Dakle, kako vi to radite? Mislim na podelu IP adresa routerima za p2p linkove, za p2mp, zatim za korisnike koji se kace na AP preko wireless konekcije i za one koji se kace preko lan-a. Sve ovo me zanima radi kasnijeg uvodjena dinamickog rutiranja u jednoj takvoj mrezi. Ono sto sam do sada kroz citanje drugih tema i knjiga video jeste da se za p2p linkove koristi /30 subnet, mada se u poslednje vreme preporucuje se /31 zato sto je u tom slucaju potrebno samo 2 IP adrese sto i jeste logicno za p2p link. Da li recimo za routere koristiti IP adrese iz jednog opsega (klase) npr. 172.20.0.x pa ako ne bude dovoljno preci na 172.20.1.x itd ili se to resava drugacije? U 172.20.0.0/24 ako ne gresim postoje 128 adresa za /30 opseg koje se mogu iskoristiti za p2p linkove. Ako nema ima vremena i volje, voleo bih da cujem njegovo iskustvo sa nekim prakticnim primerom ili skicom. Hvala [Ovu poruku je menjao NenadS dana 15.07.2009. u 17:17 GMT+1] |