[ Nedeljko @ 19.07.2009. 09:27 ] @
Pretpostavimo da je dato 5 tačaka u ravni. Dokazati bez upotrebe Paskalove ili Štajnerove teoreme da ne postoje dva nedegenerisana konusna preseka koja prolaze kroz tih 5 tačaka. |
[ Nedeljko @ 19.07.2009. 09:27 ] @
[ Cabo @ 19.07.2009. 16:26 ] @
Šta je dozvoljeno? Da li je ravan u projektivnom prostoru?
[ Nedeljko @ 20.07.2009. 07:31 ] @
Recimo, radi se u proširenoj euklidskoj ravni, a definicija konike je preko algebarske jednačine drugog reda.
[ Nedeljko @ 20.07.2009. 11:05 ] @
Evo, u čemu je stvar:
Najpre sam hteo da nađem algebarsku interpretaciju Paskalove teoreme i dokažem je na algebarski način. Radio sam u homogenim koordinatama. Uslov da vektor koji predstavlja tačku i vektor koji predstavlja pravu odgovaraju incidentnim objektima (tačka pripada pravoj) je zapravo ortogonalnost vektora homogenih koordinata (tačke i prave). Stoga se vektor koji predstavlja pravu kroz dve tačke može dobiti kao vektorski proizvod (u R3, gde leže vektori homogenih koordinata) vektora koji predstavljaju tačke, tj AB = A x B. Slično tome je presečna tačka pravih zapravo predstavljena vektorskim proizvodom vektora kojima su predstavljene prave. Uslov kolinearnosti triju tačaka i konkurentnosti triju pravij je jednakost mešovitog proizvoda nuli, tako da je algebarski zapis Paskalove teoreme ![]() Odnosno nakon primene formula za dvostruki vektorski proizvod ![]() ili posle sređivanja (*) ![]() Dakle, ovu jednskost treba dokazati. Pretpostavimo da su tačke 1,...,5 fiksne, a da tačka 6 ima opšte koordinate ![]() ![]() Zašto me ovo zanima? Pa, da bih pokušao da nađem uopštenja Paskalove teoreme, na primer za n-dimenzioni slučaj ili neka druga. [ Nedeljko @ 20.07.2009. 11:06 ] @
Ako je nekome lakše, može slobodno da koristi definiciju konusnog preseka preko polariteta.
[ Cabo @ 20.07.2009. 14:20 ] @
Čisto da se javim da sam skinuo tvoj odgovor na fleš, pa ću ga pogledati kod kuće.
![]() [ Cabo @ 21.07.2009. 17:17 ] @
Može li se koristiti Štajnerova definicija krive drugog reda? Kako glasi definicija preko polariteta?
Koliko sam shvatio, cilj je pokazati da je kriva drugog reda incidentna sa 5 tačaka jedinstvena. [ Nedeljko @ 22.07.2009. 08:00 ] @
Ja sam itekako pozaboravljao ove stvari, ali ako izvedeš Štajnera iz polariteta, onda može da se koristi, ali mi u tom slučaju ništa ne znači bez dokaza Štajnera.
[ Cabo @ 22.07.2009. 15:27 ] @
Malo podsećanje:
Definicija (Štajner): Kriva drugog reda je skup presečnih tačaka parova odgovarajućih pravih dvaju pramenova, među kojima je uspostavljeno projektivno preslikavanje. [ Nedeljko @ 22.07.2009. 20:58 ] @
Ma, meni je bitan sadržaj. OK, ako prihvatimo tu definiciju, onda dokaži da je skup samokonjugovanih tačaka bilo kog polariteta zadovoljava i dalje dokaži iz te definicije da je konusni presek kroz pet tačaka jedinstven.
[ Cabo @ 24.07.2009. 16:46 ] @
Baš ovih dana spremam usmeni iz Nacrtne. Ali još nisam došao do tog dela, nemoj mi zameriti ako budem malo kasnio sa odgovorom. Pogledaću ako budem imao vremena.
![]() [ Cabo @ 29.07.2009. 16:27 ] @
Da vidimo da li sam ukapirao bar sve ove definicije.
![]() Definicija 1. Polaritet je korelacija (projektivno preslikavanje koje slika projektivni prostor na njemu dualni, npr. tačke na hiperravni), koja je zadana simetričnom matricom ![]() Definicija 2. Tačke ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pretpostavljam da je tačka ![]() Ako je tako, kolinearne samokonjugovane (koje pripadaju hiperpovrši) tačke polariteta se tim polaritetom slikaju na hiperravni nekog pramena, recimo ![]() ![]() ![]() Uh... za sad nemam pojma kako dalje? ![]() [Ovu poruku je menjao Cabo dana 29.07.2009. u 18:36 GMT+1] [ Nedeljko @ 30.07.2009. 10:50 ] @
Ako polaritet P pridružuje tačkama ravni prave te ravni, onda je tačka A samokonjugovana ako leži na svojoj slici, tj. pravoj P(A).
[ Cabo @ 30.07.2009. 13:28 ] @
Citat: Nedeljko: Ako polaritet P pridružuje tačkama ravni prave te ravni, onda je tačka A samokonjugovana ako leži na svojoj slici, tj. pravoj P(A). Tj. onda je ![]() ![]() [ Nedeljko @ 30.07.2009. 19:14 ] @
Da.
[ Nedeljko @ 20.08.2009. 20:06 ] @
Ako ne znaju matematičari, zna wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/C...ection#Intersecting_two_conics Ovo je rešenje mog problema: elementaran dokaz da dve konike ne mogu imati više od 4 zajedničke tačke. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|