[ spredic @ 19.07.2009. 18:12 ] @
juče krenuh da učim Flash cs4 pomoću video tutorijala.
stvar je početnička, dakle, otvorim dokument i namestim 25 frejma u sekundi, i nacrtam loptu u dokumentu. odredim keyframe na 12tom frejmu, a cela animacija traje 25 frejmova, dakle, 1 sekundu. onda ubacim desnim klikom miša: create motion tween, izmedju 1 i 12 frejma i opet izmedju 12 i 25tog. i naravno odredim gde lopta treba da bude kad dodje animacija do tog 12tog frejma. na 25 frejmu, loptica je na početku, odakle je i krenula da se kreće.

rezultat takvim mojih podešavanja je, kada testiram movie: animacija teče, loptica je u prvom frejmu na početku, onda se pojavi kasnije u poziciji na 12 i na kraju na 25 frejmu.
dakle, problem je da ne umem da napravim prikaz putanje loptice, dakle, kretanje izmedju tačaka, a ne samo da se pojavljuje ovde ili onde u odredjenim frejmovima odnosno tačkama.
moja loptica se dakle, ne kreće, ona skakuće od tačke do tačke. a ja želim da vidim pokret a ne skok. probao sam da smanjim brzinu sa 25 frejma u sekundi na 10 ali nije pomoglo, sve je ostalo isto, samo sporije ali nema pokazivanja kretanja loptice.

eto, nadam se da sam objasnio, na video snimku u lekciji, njemu se pojavljuju neke strelice u layeru, tamo gde je odredio motion tween, dakle izmedju 1 i 12 i izmedju 12 i 25 frejma. ja te strelice nemam i nemam pojma kako ih je napravio. ali stvar je da su lekcije u flash 8 valjda (Istok predavanja), a ja koristim cs4. pa ne znam da li zbog toga nemam strelice.

isti problem: primetio sam takodje kad kursorom/mishem prevlačim po frejmovima, na novoj animaciji sa kvadratom, da mi čitavih 24 frejma objekat stoji u istom mestu i tek na 24 ga prebaci u poziciju na 25tom frejmu. zato meni objekti skaču sa tačke A u tačku B umesto da se vidi polako putanja kretanja. samo ja nemam pojma kako se to menja pa da bude ispravno? možda neka podešavanja u Flashu, možda prilikom pravljenja animacije... neću valjda morati za svaki frejm, 25 frejmova(!), da odredjujem poziciju objekta?
ja strelicama pomeram objekat kad odredim novi keyframe, dakle, polako ga prevlacim do pozicije koju zelim. ali on to ne pamti, on ladno tek u poslednjem frejmu promeni poziciju objekta.

[ shedvel @ 19.07.2009. 18:44 ] @
Najpre bi zeleo da naglasim da je sa cs4 verzijom flash doziveo najradikalnije promene [ gore od one as2-3], te stoga ne mozes animaciju uciti cak ni iz cs3 tutorijala, dok o verziji 8 ne treba ni govoriti [u stvari mozes uz koriscenje "classical tween", ali je uz novi motion tween i editor sistem, to besmisleno], neophodno ti je da nadjes adekvatne tutporijale za cs4 verziju.Ima ih svuda po netu tako da ne mislim da ce ti pronalazenje istih predstavljati problem.

Sto se konkretnog problema koji si naveo tice, proces je u verziji cs4 [koristeci novi motion tweening] malo drugaciji, te zbog toga tvoja animacija ne radi.
Ukratko u dosadasnjim verzijama flasha si u tvom slucaju na frejmu 1 - 12 - 25 imo razlicite instance objekta koji animiras, te je flash automatski kreirao prelaze izmedju razlicitih objekata, u cs4 verziji motion tween animacijom ti menjas svojstva iste instance kroz ceo tok animacije, te vise nemas key frejmove, vec recimo "property frejmove". Verovatno ti ovo zvuci uber zbunjujuce ali jeu praksi krajnje jednostavno.


Savetujem ti da, u koliko je animacija Flashom, ono sto te interesuje ispratis sledece tutorijale.
http://www.adobe.com/devnet/flash/learning_guide/animation/


Sve najbolje

[ spredic @ 19.07.2009. 18:54 ] @
au, nisam znao da je tolika razlika... ali dobro, ove lekcije koje imam ce mi bar pokazati neke osnove. imam i od lynda.com za cs4, ali posto je na engleskom, rekoh prvo da krenem sa Istok predavanjima. probacu jos malo, ali cu probati paralelno sutra vec ovo od Linde, a sad cu da skocim da pogledam link koji si mi naveo.
veoma mi je bitno da shvatim kontrolu pokreta objekta jer je to jedna od najbitnijih stvari kod animacije (prelaz sa instance na instancu, brzina pokreta, itd).

hvala.
[ StarCraft @ 20.07.2009. 14:36 ] @
evo ti ukratko

http://www.nutrilans.com/files/Promene_u_flashu_CS4.rar
[ spredic @ 20.07.2009. 16:25 ] @
sta je bilo u ovom rar fajlu? otvorio se neki crni prozor i nestao u delicu sekunde...hm, sad videh, flv fajl ali ucitava se tri godine..
[ StarCraft @ 20.07.2009. 19:07 ] @
Probaj sa najnovijim kodecima