[ supersonik @ 20.07.2009. 07:30 ] @
[ supersonik @ 20.07.2009. 07:30 ] @
[ Cabo @ 20.07.2009. 16:07 ] @
Za predstavljanje površi u prostoru ti je najbolji program Matematika (http://www.wolfram.com).
Koliko se sećam Matkeda i Matlaba, oni nemaju toliko razvijenu podršku za predstavljanje 3D površi. [ Illiron @ 22.07.2009. 01:40 ] @
Ja mogu da ti pomognem samo oko prvog pitanja.
Ako koristiš simboličke promenljive, najlakše ti je da koristiš ezsurf i ezmesh. Potrebno je da rešiš jednačinu za z i to proslediš kao argument nekoj od te dve funkcije. Na primer za te dve jednačine koje si okačio: Code: ezsurf('3 - 3*y^2 - x^2', [-1 1 -1 1]) Ako želiš više grafika u jednom : Code: hold on; ezsurf('2*x^2', [-1 1 -1 1]) hold off; Drugi argument je [xmin xmax ymin ymax] tj. oblast koja treba da se crta i on nije obavezan. [ supersonik @ 23.07.2009. 07:21 ] @
Hvala na odgovorima.Nasao sam domacu PDF skriptu sa zadatcim za Matlab i rešenjima.Uzmem jedan primer Copy/paste u radni prozor i na kraju dobijem error??? (inace slike su spojene u jednu).Vec par puta sam nailazio na markirani crveni navodnik (kao ovaj ispred 1),zasto se to istice,ne mogu se sad setiti da li je uvek isti komentar kao ovaj dole?
![]() @Illiron Pre nego sto sam video tvoj odgovor,nasao sam bio neke 3D grafike uradjene,uradim po uzoru na njih svoj primer i umesto da dobijem površ dobije ravan? ![]() Za ovo sto mi ti sad napisao ezsurf('3 - 3*y^2 - x^2', [-1 1 -1 1]) dobivam poruku Undefined function or method 'ezsurf' for input arguments of type 'char'. [ Illiron @ 23.07.2009. 15:31 ] @
Koju verziju Matlaba koristiš? Da li imaš symbolic math toolbox?
Probaj: Code: syms x y z; ezsurf(3 - 3*y^2 - x^2, [-1 1 -1 1]) U tvom primeru dobijaš takođe površ, ali ako pogledaš koju oblast crtaš mislim da će ti biti jasno zašto ti grafik tako izgleda. Probaj da zameniš sa ovim: Code: [X, Y] = meshgrid(-1:.1:1, -1:.1:1); [ Djoks @ 24.07.2009. 10:19 ] @
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%281%2FSqrt[2+Pi]%29+E^-%28x^2%2F2%29
[ NicholasMetropolis @ 25.07.2009. 22:46 ] @
Citat: Razmotri malo Mathematicu. Evo vrlo elegantnog rešenja za ovaj problem: ![]() [ supersonik @ 21.08.2009. 09:19 ] @
Hvala na odgovorima,malo sam istrazivao help ,koji i nije bas nesto posebno i nasao sam 2 nacina kako se moze dobiti 3D graf,sto se iz prilozenog i vidi.
![]() ![]() Ostalo je jos samo da nadjem kako se dobijaju presecne tacke npr. u ovom slucaju. ![]() Ne mogu nigde da nadjem neku knjigu (zbirku zadataka) koja bi malo opširnije opisale mogucnosti koje program ima,uglavno su to neke manje knjige gde su opisane uvek jedne te iste oblasti. @Illirion Verzija koju sam instalirao 7.0.1 SP1 dolazi na 3CD,i sve sam instalirao sto se moglo.Kada idem na start/toolboxes/more../symbolic math -imam demos,help, web page.Ono sto mi se nekad zna pojaviti nakon sto zadam grafik je Error querying Opengl,i nakon sto omogucim po onom uputstvu da se iscrtavaju svi moguci grafici i renderovanje,error mi se opet pocne javljati.Izgleda da nije bas zadovoljan s grafickom koju imam.Komp i nije bas najnoviji,ali bez obzira na to mogu sasvim noramalno da radim na njemu s nekoliko CAD programa,gde je daleko zahtevnije po ovom pitanju u odnosu na ono sto radi matlab. Zamolio bi ako neko moze reci u vezi predloga da predjem na Mathematica,da li postoji neka sutinska razlika izmedju ova dva programa,koje su prednosti tog programa u odnosu na ovaj,koji se vise koristi... P.S. Zar ne moze niko da resi onu diferencijalnu jednacinu? Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|