A Chinese engineer committed suicide after he was allegedly roughed-up by company security services when one of the iPhone 4G prototypes entrusted into his care went missing.
Twenty-five-year-old Sun Danyong, a recent engineering graduate, was employed by Foxconn, manufacturer of Apple's iPhone and iPods. According to reports from China Radio International (Google translation), VentureBeat, and others, Sun leapt to his death from the 12th floor of his apartment building on July 16th, a few days after the iPhone 4G prototype disappeared.
The reports indicate that on July 9th, Sun received 16 of the prototypes, but a few days later, he could account for only 15 of them. After searching the factory, he reported the missing iPhone to his superiors on Monday, July 13th.
Two days later, his apartment was allegedly searched by Foxconn security who, according to CRI and others, beat Sun during their investigation.
Although the beating is unproven, what happened at 3:00 am on Thursday the 16th is not in dispute: Security cameras in Sun's apartment building taped him leaping from an open window.
In a statement (Google translation) this Tuesday morning, Foxconn confirmed Sun's suicide, but questioned reports of the beating.
Apple did not immediately respond to our requests for comment. Bu Cnet quotes an Apple spokesperson as confirming the suicide, adding that "We are saddened by the tragic loss of this young employee, and we are awaiting results of the investigations into his death."
The Apple statement also noted that "We require our suppliers to treat all workers with dignity and respect."
Apple is certainly not alone in requiring strict security from its partners and suppliers. And Foxconn is obviously under great competitive pressure from all of its OEM rivals.
But something in this highly-competitive, highly-secretive world went tragically wrong. A young engineer lost an iPhone prototype. A few days later, he took his own life. ®
[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2009. 21:13 ] @
Ja mislim da je nesrecni inzenjer ukapirao da je izneverio Velikog Stevu i da posle toga njegov zivot vise nema nikakav smisao... utehu je potrazio u bliskom susretu sa zemljom.
[ combuster @ 21.07.2009. 21:19 ] @
Ko visoko leti... Covek je zavrsio fax, dobio dobar posao, nadao se bogatstvu i uspehu i zabrljao u samom startu i eto... Iphones burn, ipods burn, employees are killing themselves, what's next??? Kompanija je prokleta... :)
[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2009. 21:20 ] @
Ko zna, mozda je nesrecnik verovao da ako se baci da ce ga u raju cekati 72 neotpakovana iPhone-a (koji se nikad ne prazne i ne pregrevaju se)...
[ combuster @ 21.07.2009. 21:24 ] @
Ko sekta jbt...
[ pri3rak @ 21.07.2009. 21:28 ] @
... i dodju sa preinstaliranom "iFart" aplikacijom ...
[ _AxeZ_ @ 21.07.2009. 21:48 ] @
Zamisli sta bi prosecan apple fanboy tek radio da izgubi obican iphone 3G...ili kako se vec zove..;)
[ Srđan Pavlović @ 22.07.2009. 05:07 ] @
Dont' be too hard on him, mozda je samo imao ljubavnih problema...
Sada se moze slobodno reci da su "Ljudi krvavo radili na razvoju iPhone-a 4G, a neki su to platili i zivotom" :-)
[ Horvat @ 22.07.2009. 18:18 ] @
malo preterujete,ne mislite?
[ Ivan Dimkovic @ 22.07.2009. 18:19 ] @
Pa covek se ubio jer je izgubio iPhone 4G prototip (ili zato sto je dobio batine jer je izgubio iPhone 4G prototip)... koliko je to preterano? :-)
[ combuster @ 22.07.2009. 18:26 ] @
Ne verujem da su ga tukli ali je bilo verovatno u ovom fazonu:
" Ako se ispostavi da si ga namerno negde utopio tuzicemo te do poslednje pare, a u svakom slucaju postaracemo se da neces moci da se zaposlis ni kao domar u osnovnoj skoli"
No future, pomislio je pre nego sto je skocio...
[ Ivan Dimkovic @ 22.07.2009. 18:31 ] @
Sumnjam nesto u tvoju verziju - to je Kina, tamo je koncept "tuzbi zbog kradje intelektualne svojine" nepoznat - kradja prototipa je tamo nacionalna sportska disciplina, mozda cak imaju i takmicenja "ko ce brze ko ce bolje" :-)
Pre ce biti da su mu sve to objasnili bejzbolkom i rekli mu da ako ne donese izgubljeni telefon do sutra da ce mu olomiti svaku kost koju ima u organizmu, pustiti da zaraste uz infuzije - a onda opet, i tako u nedogled....
Secam se da sam pre par godina cuo od nekog lika na HK Electronics sajmu da neki od IP provajdera imaju svoje kostolomce koji idu po Shenzen-u i okolini i proveravaju da li firme placaju licence... :-)
[ combuster @ 22.07.2009. 19:27 ] @
Lol, moguce, mada kazu tamo da su ga zakacile sigurnosne kamere i da je izgledao neprebijen (lol), mada mogli su da mu obuku pancirku i da ga do bola isutiraju...
[ VlaK @ 22.07.2009. 20:00 ] @
Hehe, voleo bih videti da se kod nas desi nešto slično... Kod nas se ne ubijaju, šta ubijaju, nije ih ni sramota, zbog mnogo većih brljotina... A taj što se ubio. Budala.
[ Ivan Dimkovic @ 22.07.2009. 20:19 ] @
Citat:
Lol, moguce, mada kazu tamo da su ga zakacile sigurnosne kamere i da je izgledao neprebijen (lol), mada mogli su da mu obuku pancirku i da ga do bola isutiraju...
Hihihi, u kucu su mu upali Men in Black i samo su mu rekli da se zapita zasto na ovom svetu nema curenja informacija o Apple proizvodima, pritom otkrivajuci svoje Uzi-je... a onda ga ostavili samog da malo razmisli o svemu tome sa kratkim "videcemo se sutra" :-)
Jadan... nije mogao izdrzati pritisak, mozda je stvarno samo izgubio taj nesrecni telefon :)
[ combuster @ 22.07.2009. 20:27 ] @
Ma ne verujem da ga je izgubio, nije ga valjda nosio kuci? Ako ga je izgubio ostao mu je u firmi a ako ga tamo nema znaci da je neki spijun to u firmi maznuo ili je on predao iphone konkurenciji za velike pare (znam mac-ovci, kojoj konkurenciji? :P) Ali ako je on bio zaduzen za njega pa valjda je znao da ce njega prvo da jure... Cini mi se da je ipak phone maznut na njegovoj strazi i zbog toga je ispastao... I nesto cisto sumnjam da je to ono u fazonu ej stavi ove 4G u fioku jbg... ;-) Mora da postoji neki security protokol koji je trebao da se postuje a nije.
Eh, da i podsetite me da ne kupujem nista sto ima Foxxcon label na sebi, za svaki slucaj da me ne posecuju MiB jer bi onom Will Smith-u razbio njoku (nervira me legenda), a Lindu bih pustio da me pretrese...
[ jablan @ 22.07.2009. 20:35 ] @
Ja samo ne kapiram šta je smešno u celoj priči?! Kapitalizam odneo još jedan život...
[ degojs @ 22.07.2009. 20:36 ] @
Onaj što je radio nešto sa Linuxom ubi svoju ženu, ovaj sa Appleom, opet, ubi sebe..
Kakve firme i proizvodi, nije ni čudo..
[ combuster @ 22.07.2009. 20:39 ] @
A nemoj tako za Reiser-a, ja mislim da je nevin :)
A nije kapitalizam odneo zivot nego je luda glava odnela svoj zivot, covece ako ti neko preti boris se svim sredstvima a ne skaces sa terase...
[ degojs @ 22.07.2009. 20:40 ] @
Citat:
Ja samo ne kapiram šta je smešno u celoj priči?! Kapitalizam odneo još jedan život...
Šta te boli uvo, imaš ti svoj Apple..
Krvava ti tastatura.
[ Daniel Fat @ 22.07.2009. 20:40 ] @
Ček Linux širi nasilje a Apple širi suicid. Pa nikad nisam bio fan samoubistva... Uzeću Linux.
In other news, say yes to senseless generalization.
[ degojs @ 22.07.2009. 20:41 ] @
Citat:
A nemoj tako za Reiser-a, ja mislim da je nevin :)
Jes, samo si izgleda propustio vest da je priznao i pokazao gde ju je zakopao u zamenu za manju kaznu..
Jel ovo ima zadatak nešto i da znači, osim što treba da vređa?
[ combuster @ 22.07.2009. 20:56 ] @
Citat:
degojs: Jes, samo si izgleda propustio vest da je priznao i pokazao gde ju je zakopao u zamenu za manju kaznu..
Ma svi su Linux-ovci bre panje od ljudi, nesto mi sve to sumnjivo :D [just kiddin']
[ degojs @ 22.07.2009. 20:58 ] @
@jablan:
Nije uopšte vređanje. Zašto to uzimaš kao vređanje?
Jednostavno, jeste tako.
Ako si već uzeo da pametuješ, pa ajde onda uradi pravu stvar i vrati taj Mac. Kreni od sebe. Nemoj da se pravdaš idejom da taj neki "kapitalizam" postoji pored tebe, kao neka stvar koje ti nisi deo.
[ jablan @ 22.07.2009. 21:14 ] @
Aj pročitaj ovo pa se vrati kad budeš imao nešto da kažeš u vezi teme...
combuster
Eh, da i podsetite me da ne kupujem nista sto ima Foxxcon label na sebi, za svaki slucaj da me ne posecuju MiB jer bi onom Will Smith-u razbio njoku (nervira me legenda), a Lindu bih pustio da me pretrese...
To ce malo teze da ide, posto je Foxconn gotovo u svakoj maticnoj ploci, bar kao LGA socket :-)
Citat:
Horvat
medjutim vi ste ovo odneli na visi nivo ,ismevajuci njega,iphone,apple,ovo ono...
Mi? Pa vest je bila na gotovo svakom bitnom i nebitnom mediju :-)
A i nece biti da se bas cesto ljudi bacaju sa N-tog sprata jer su izgubili neki prototip konzumerskog uredjaja ili zbog posledica tog cina (batina i zastrasivanja od strane poslodavaca)...
Mislim... toga ima u rudnicima dijamanata u Africi i, eto - novina, i kod Apple-ovih contractora.
Mislim... toga ima u rudnicima dijamanata u Africi
Pa naravno. Kada sam video tu vest meni prvo pao na pamet film Blood Diamond.
"TIA."
S tim što sad "A" može da bude i Azija :)
[ degojs @ 22.07.2009. 21:44 ] @
@axez: ne vidim kakve veze to sve ima sa nekim MS proizvodom?
Pa ovo što se desilo je direktno vezano za iPhone.
[ _AxeZ_ @ 22.07.2009. 21:54 ] @
Citat:
degojs: @axez: ne vidim kakve veze to sve ima sa nekim MS proizvodom?
Pa ovo što se desilo je direktno vezano za iPhone.
Kazem zato sto nisi mogao da se uzdrzis a da ne spomenes Hansa Reisera. Pa kad vec trolujes, ajde i ja malo.
[ Ivan Dimkovic @ 22.07.2009. 21:57 ] @
Sto bi nekog uopste tangiralo sto je neki ex MS employee ubio svoju zenu? Who gives a phuck...
Sa druge strane, vidim da se pobornici kulta Open Source-a strecaju kad god neko pomene onog psihopatu Reiser-a... jbt jel se vi to identifikujete sa tim frikom ili sta? Ako je kontribuirao neki kod kao open source on postaje svetac ko u crkvi? N kontam?
[ combuster @ 22.07.2009. 22:13 ] @
Ma yes, isti sam ko on :) Samo se zezamo a axez je bio u pravu, Reiser ima veze sa ovom pricom isto koliko i gay basic i cobol developer i neka zenska ciji je muz bio geek i igrao DnD igre po ceo dan :) (bez uvrede dndovci)
[ ventura @ 22.07.2009. 22:17 ] @
Napravio je ispravan primer svima Apple zaposlenima... Sveti Steva mora da je ponosan na svoje radnike...
[ degojs @ 22.07.2009. 22:22 ] @
Citat:
Kazem zato sto nisi mogao da se uzdrzis a da ne spomenes Hansa Reisera. Pa kad vec trolujes, ajde i ja malo.
Ma njega sam ubacio čisto zbog dramaturgije: "Onaj ubi ženu, a ovaj, opet, ubi sebe."
Zvuči bolje... onako epski :D
Apple Mac: krvava ti tastatura, a fontovi muljavi :)
[ degojs @ 22.07.2009. 22:23 ] @
Citat:
Sveti Steva mora da je ponosan na svoje radnike...
Ne bi me čudilo daj je taj isti pokojnik bio donor za Stevu kad je ono nedavno imao presađivanje džigerice..
[ Ivan Dimkovic @ 22.07.2009. 22:30 ] @
Ovo sad vec postaju teski udarci :-)
Mozda se zapravo "bacio" posto je Stevi bio potreban jos neki organ? Onda ce i SteveJ moci da kaze "I'm designed in California - parts made in China"
[ combuster @ 22.07.2009. 22:46 ] @
Da je stevi bio potreban jos neki organ ne bi se bacao sa visespratnice, mogao je da se ugusi recimo i sl...
[ banchi @ 22.07.2009. 22:56 ] @
Al' je vama dobro, bas odmarate...gluplje rasprave ne vidjeh.
[ Srđan Pavlović @ 22.07.2009. 23:25 ] @
Ma kakvi glupa, ovo treba u TOP.
Nego, gledam sad ove smajlije na ES-u, kad se pise poruka, ima Windows logo,
ima Pingvin, ali nigde ogriska od jabuke... diskriminacija, nista drugo.
[ musicmaster @ 23.07.2009. 00:23 ] @
Ukapirao je Kinez da je ta jabuka, zapravo simbol one prve što je Adam zagrizao.
A dan ili nedelju pre toga, taj isti Kinez prešao u pravoslavce...
I nije imao drugog izbora čo'ek kad je povezao kockice.
Zapretili mu da neće moći da se zaposli nakon počinjene katastrofalne greške zbog "i"?
Ma dajte, to je dezinformacija, taj samoubica je garant čuo za oazu kuliranja: Yet another China shop in serbia.
Ne, za neko vreme, Lucent Technologies iz 666 avenije, se zajedno sa iTechnologies,
spaja u vodeću korporaciju.
Neko mu je digo IPod i onda su ga ovi prijatelji iz obezbedjenja deknuli kroz prozor
[ mmix @ 23.07.2009. 10:15 ] @
Pa veliki je to pritisak, covek je ocigledno napredovao u firmi kad je dosao u poziciju da barata sa prototipima i kad je imao para i dozvolu da zivi SAM u SVOM stanu (radnici inace spavaju u barakama sa stotinak ljudi unutar fabrike). Evo malo da vidite kako ljudi rade po kini, prica o Foxconn-u. Pobogu Foxconn je sam priznao da krsi "neke" labor zakone u Kini treba biti stvarno kreativan pa ljudima oduzeti i to malo prava sto su po tim zakonima imali. Menadzment firme verovatno ima teske razgovore sada, verovatno na temu kako spreciti curenje ovakvih infomacija u buducnosti (mislim na vest da se neko ubio).
A ljudi se ovde bune sto moraju na more na kredit
Ako nista ova prica je ponovo bacila svetlo na ocajne i nehumane uslove rada u tech industriji u kini i pravi razlog zasto je tehnicka roba jeftina i kako je radni sat u kini jeftiniji od sake pirinca (ako se ne varam foxconn placa redovnu platu po satnici od 4.5 juana, sto je oko pola evra, iliti 45 dinara). Tuzna strana svega toga je da alternativa ne postoji i samim tim ne postoji ni nacin da se bojkotuje ovakva praksa i izazove neka promena. Sve i da ljudi dignu ruke od brandirane robe cika Steve (haha, nasmejah se sam sebi) bukvalno nemas nijedan tehnicki uredjaj da nema bar nesto od Foxconn-a ili kompanije sa slicnom praksom. Bojkotovati takvu robu znaci lisiti sebe sve elektronike sto se naravno nece desiti jer elektronike ima svuda, tv, kompjuter, frizider, kola, voz, avion, iPhone. I posle pitaju sto se covek ubio, svaka njima cast kako uopste prezivljavaju, mi bi se verovatno pobijali davno pre njih.
[ Ivan Dimkovic @ 23.07.2009. 10:18 ] @
Citat:
Ako nista ova prica je ponovo bacila svetlo na ocajne i nehumane uslove rada u tech industriji u kini
Da je samo Kina - pre par godina je bila ona tuzna ispovest ex-radnika Western Digital-a iz Malezije, kome je zaplenjen pasos cim je dosao na posao (uobicajena praksa) i kako je vecinu obecane plate morao da daje likovima koji su mu "sredili" posao... Eto zasto su HDD-ovi jeftini ;-)
[ Mister Big Time @ 23.07.2009. 10:51 ] @
E to se zove odgovornost. Kod nas bi bilo normalno da neki inDZenjer drkne taj prototip i da ga proda na crno. Gde je - a sto ti ja znam, nisam ga pojeo
[ websurfer @ 23.07.2009. 12:54 ] @
Citat:
Mister Big Time: E to se zove odgovornost. Kod nas bi bilo normalno da neki inDZenjer drkne taj prototip i da ga proda na crno. Gde je - a sto ti ja znam, nisam ga pojeo :D
Kod nas pre svega ne bi bilo normalno da uopste i postoji takav prototip.
[ Cartman @ 23.07.2009. 13:02 ] @
Engadget:
Citat:
The latest newsbit, this time care of Bloomberg, is that a security official for Hon Hai, a company with 72 percent stake in Foxconn, has been suspended and turned over to Chinese government authorities, with the suspicion / implication here that there's a direct correlation between this and the suicide. Though unconfirmed at this point, reports circulating say the worker had been harassed by company security prior to his death. Yahoo! Tech has all those details, and the official investigation is ongoing. We'd like to say there'll be conclusive answers in this case sometime in the near future, but we're not getting our hopes up.
[ optix @ 23.07.2009. 13:06 ] @
Covek nije imao odgovarajucu zastitu...
[ Milos911 @ 23.07.2009. 17:01 ] @
Ako. Budala. Da sam na njegovom mestu ja bih se ubio jos jednom. Pa bih platio nekome da me overi 2-3x u glavu za svaki slucaj....
[ flighter_022 @ 24.07.2009. 07:48 ] @
Dobro je ucinio. Izuzetna platforma, koja se namerno i hardverski i softverski sakati zbog boga pitaj cega. Na iPhone imamo danas odlican operativni sistem i odlican dizajn, ali... Telefon nema ni pola od mogucnosti koje ima konkurencija. Samo jedan tupav primer... kada je na iPhone uvedena mogucnost forwardovanja SMS poruka? Ne kazem da ne zelim iPhone (barem 3G ako ne 3GS), ali i ako ga nabavim sigurno nece biti prvi tj. primarni, vec onako, kao rezerva.
[ sinnke @ 24.07.2009. 09:59 ] @
Inzinjer se ubio zato sto mu vise nije bilo hitno da zivi. Nema tu puno filozofije.
[ AMD guy @ 24.07.2009. 18:14 ] @
Hmmmmmmm
[ miki069 @ 28.07.2009. 23:01 ] @
Jel su istražitelji dokazali samoubistvo?
Ja mislim da je ubistvo.
Motiv nije krađa prototipa Iphoneta 4G. Neće ga ni razvijati. Idu odmah na 5G.
Inžinjer hteo da pređe u Nokiu, Samsung, LG, Motorolu ili SonyEricsson.
Čuo je da se tamo prave telefoni a ne igračkice.
Hteo nesretnik da se dokaže.
Gurnuo ga sveti Steva sa terase a ovaj nije imao padobran.
Pa ajd sad neki da preleti u protivničku fitmu. Strah im uteruje u kosti.
Ima džadža ta Steva.
Pa kako da se ne ubije, rade sa novim Jesus igrackama a ne mogu da ih imaju dok zvanicno ne izadju...
Ubiju se od silne ceznje :)
Nego, da li ste primetili da je odvec mnogo leak-ova za jedan Apple produkt.. Ili je Apple-u naglo pao kvalitet obezbedjenja intelektualne svojine, ili neko smatra da je ovog puta potreban pre-launch hype :)
[ combuster @ 12.05.2010. 21:44 ] @
Bitno je da se prica o tome uglavnom.
Inace mmix, slika je jeziva, cruel but true... Apple bites...
[ xtraya @ 13.05.2010. 00:03 ] @
Citat:
Ili je Apple-u naglo pao kvalitet obezbedjenja intelektualne svojine, ili neko smatra da je ovog puta potreban pre-launch hype :)
i sta je bilo za 4G baticom sto se nacirkao u pabu? nista... pojeo vuk magarca,niti se roknuo niti je dobio otkaz... prave budalama ove sa gizmodo sajta i salju im pandure da ih drndaju...
a jes reklama bila jeFtina, ceo net je brujao o tome za dz (plus par mainstream TV-ova)
[ mmix @ 13.05.2010. 08:16 ] @
Pa znas sta, tuzno ali istinito je da zivot jednog kineskog inzenjera vredi daleko manje od jednog americkog. Obilo im se o glavu to sto su formirali privatnu paramilitarnu miliciju, zamisli tek da su tog inzenjera bacili sa zgrade? Mozda jednog dana, al ne jos.
> Apple does proper thing in BIOS and omits keyboard and mouse PNP
> devices, but because of other players we do not really trust PNP BIOS
> and resort to banding on ports directly - there are cases when box has
> mouse and/or keyboard but they are not present in BIOS. Damed if you do,
> damned if you don't...
Umm. No.
PnP information _commonly_ doesn't inclure PS/2 ports, even when they
exist. Lack of PnP information about the keyboard port means absolutely
nothing, and anybody who tells you otherwise is totally and utterly wrong.
So don't confuse this with PnP issues. That's a total red herring, and
Apple is _not_at_all_ "doing the proper thing in the BIOS".
Quite the reverse. Apple is very clearly doing something horribly _wrong_
in their BIOS. Don't give them kudos for being incompetent morons.
E ako si im rek'o Linuse :D Gube telefone, a nas Linuxashe teraju da trpamo 1000 quirkova za 1000 modela :D A i svidja mi se sta rece za ove BIOS developere...
@mmx
Greska, to ti je razlog one druge recke :) A mozda i nije, ovo su nabavili u US kao fora neki Tajlandjani ili Vietnamci - onda je moguca i recka br III
[ madamov @ 13.05.2010. 19:51 ] @
Još kad bi Applove mašine imale BIOS, bilo bi dobro.
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2010. 20:00 ] @
Imaju BIOS, tj. "compatibility mode" (BIOS "emulaciju") u EFI-ju zbog dual-boota sa OS-evima koji ne prepoznaju EFI (matori Windows, matori Linux)
Kada EFI pokrene compatibility mod, BIOS preuzima kontrolu i radi boot legacy OS-a.
U legacy modu nije moguce pristupiti EFI varijablama i koriste se stari metodi
[ madamov @ 13.05.2010. 20:22 ] @
Hm, Intel Maca ne možeš da butuješ ni sa čim starijim od Windows XP SP2 (gurneš CD u drajv, i najnormalnije restartuješ mašinu i držiš "C" na tstaturi i krene da se diže Windows), za Linuxe ne znam koji je najstariji. Da li to znači da on ne prepoznaje EFI?
BTW, nije upućeno kao odgovor nego da se i to zna, PowerPC Macovi su imali Open Firmware. I nijedan Mac nikada nije imao PS/2 port.
[ combuster @ 13.05.2010. 20:28 ] @
Za linuxashe it's a figure of speech, sve je to BIOS :)
Inace Milane u pravu si, cim nema i8042 kontroler onda nema ni PS/2:
Citat:
On one of my Mac Mini's (didn't check the other), I get this:
[ 2.955087] PNP: No PS/2 controller found. Probing ports directly.
[ 2.958475] i8042.c: No controller found.
[ 2.960998] mice: PS/2 mouse device common for all mice
Problem je u tome sto kernel dev-ovi ne veruju BIOS-u i odrade probe svega zivog (BIOS javlja preko PnP-a da ne postoji PS/2 a oni ipak ponovo jure i8042 kontroler), ako vrati null posle nekog timeout-a - ubijaju ga i idu dalje. Problem moze da se javi kada iz nekog razloga zakoci iako prodje taj odredjeni timeout... Onda pribegavaju ovakvim quirk-ovima, ako pravi problem na nekoj masini - ubij probe tog i tog uredjaja. Ali Linusu se to ne svidja jer se problem gura pod tepih.
Inace prekrstis se kad rekompajliras ACPI tabele i kad vidis koliko gresaka prijavi kompajler, kako li je kompajliranje inicijalno proslo ja stvarno ne znam... Toliko o BIOS programerima i ACPI-ju koga se jeze ovi kernel dev-ovi :)
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2010. 20:36 ] @
Citat:
madamov
Hm, Intel Maca ne možeš da butuješ ni sa čim starijim od Windows XP SP2 (gurneš CD u drajv, i najnormalnije restartuješ mašinu i držiš "C" na tstaturi i krene da se diže Windows), za Linuxe ne znam koji je najstariji. Da li to znači da on ne prepoznaje EFI?
XP definitivno nema veze sa EFI-jem, i mora preko BIOS-a da se butuje. U vreme kada je XP nastao nije ni postojao EFI ;-)
Linux od 2006-te prepoznaje EFI.
IA-64 Windows Server 2003, i 64-bitne verzije novih Windows-a imaju EFI podrsku.
Medjutim, nemoj da me drzis za rec, ali meni se cini da se Apple masine >uvek< butuju u Legacy modu ako hoces da butujes ne-Mac OS X. Nemam ni jednu Apple masinu ovde da proverim - ali secam se da su neki ljudi pizdeli jer je SATA kontroler bio setovan u pogresan mod od strane Legacy BIOS-a pa su morali da hakuju GRUB kako bi ga prebacili u AHCI mod.
[ combuster @ 13.05.2010. 20:55 ] @
Ja znam ljude koji su pizdeli jer im P-stanja nisu definisana u samom bios-u kako treba pa mogu da se oproste od frequency scaling-a ili se sam cpufreq drajver toliko tripovao da im ni frekvenciju procesora u P0 stanju nije prepoznavao kako treba. Covek pomisli da je deklokovao procesor jbt :D Ali to vec nema veze sa apple-om nego sa BIOS dev-ovima koji su totalno opaljeni po mozgu... Kakva crna ACPI "specifikacija"...
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2010. 22:07 ] @
Pa to nije neki bog zna kakav problem - u principu ti ne trebaju ACPI P-stanja, mozes da dodas svoja u cpufreq drajver hehe :-)
[ combuster @ 13.05.2010. 22:24 ] @
Nisu svi kernel hakeri, sram te bilo :P Tu na kraju se stize do zakljucka da ili ne valja Linux ili ne valja kompjuktor ali najpre ne valja Linux :D Nikome i ne pada na pamet da je BIOS prso.
Ajd kad vec skrenusmo u off, samo da pimetim, mene cudi bas kako sa disasemblovanim tabelama koje su kompajlirane sa MS ASL kompajlerom ne prolaze kod Intelovog ASL kompajlera (ono par gresaka i par upozorenja i naravno nista od aml-a). Jel to neka caka MS-ova mozda... ?
Samo sto se lik zezn'o, nije warning za _WAK i Local0 nego error, warning je za NOP-ovanje bilo samo (ajde da se to proguta, hack obican od strane GA momaka).
Check out the diff, meni sem ova tri gore pomenuta problema koje sam sam ispravio i pre nego sto sam naleteo na taj thread i posle koga se aml iskompajlirao bez greske (hvala iasl-u na dobrim error report-ovima) - mi nista nije zivo jasno :D E da mi je da se docepam neke aml dokumentacije - uf...