[ Srđan Pavlović @ 25.07.2009. 01:10 ] @
Bootchart je dobar alat za ovu namenu, koji daje zanimljiv grafikon celog procesa butovanja, i pokazuje slikovito koliko sta traje. Ukoliko zelite da probate, postupak je sledeci. Potrebno je instalirati program Bootchart. Ja sam radio na Arch-u, ali postupak je verovatno slican i kod ostalih distro-a: 1. Instaliranje bootchart-a: $ sudo pacman -Sy bootchart 2. Dodavanje jedne sekcije u menu.lst (grub): Otvorite vas menu.lst sa admin privilegijama da ga mozemo izmeniti: $ sudo nano /media/Ubuntu-Particija/boot/grub/menu.lst (ja za koristim Ubuntu-ov grub koji je u MBR i njegov menu.lst za dizanje Archa, a vi znate gde je vas menu.lst koji koristite, pa izmenite gornju putanju shodno tome) Sada je potrebno da dodamo bootchart demon kod kernel linije (init=/sbin/bootchartd) Najbolje je napraviti novu sekciju za to, evo kako recimo izgleda moj kompletan menu.lst: Citat: default 1 timeout 5 # hiddenmenu color cyan/blue white/blue title Ubuntu Linux 9.04 x_64 uuid 12e2e21d-2dff-4c4b-b0b6-25542a77fb9d kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-13-generic root=UUID=12e2e21d-2dff-4c4b-b0$ initrd /boot/initrd.img-2.6.28-13-generic quiet title Arch Linux x_64 root (hd0,3) kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/sda4 ro vga=773 quiet nosplash initrd /boot/kernel26.img quiet title Arch Linux x_64 with Bootchart root (hd0,3) kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/sda4 ro vga=773 quiet nosplash init=/sbin/bootchartd initrd /boot/kernel26.img quiet Dakle samo sam dodao jos jednu (poslednju) sekciju, gde sam u kernel liniji ubacio ovo sto je podebljano. Vi cete editovati vas menu.lst po ovom principu, naravno sa vasim putanjama, kernelima... itd. Snimite promene u menu.lst i restartujte masinu i butujte sekciju sa bootchartom. 3. Cim se sistem podigne, posto se bootchart demon ne zaustavlja sam, otvorite konzolu i izvrsite komandu $ sudo /sbin/bootchartd stop 4. Dalje, pozicionirajte se u neki direktorijum gde imate prava pisanja (recimo /home/korisnik/Desktop) i izvrsite komandu: $ bootchart-render Ovo ce da napravi graficki prikaz boot-a u vidu jedne slike (png) i to bi bilo to. Evo kako izgleda kod mene: ![]() |