[ sretko79 @ 26.07.2009. 22:05 ] @
na hard disk seagate 160 gb je bio os vista home basic je imao recovery particiju koja mi je "pojela" 10 gb ,sa partition magic nemogu da ga vratim na pravu velicinu tj. na 160 gb.takodje imam problem prilikom formatiranja posto treba da instaliram xp profesional ,e sad fat 32 ili ntfs??hvala unapred
[ Milan86 @ 26.07.2009. 22:30 ] @
Kao prvo, zaboravi na taj Partition Magic!!! Nije mi jasno zašto ga ljudi masovno koriste (verovatno zbog onog "zakon brate" i sl.). Partiton Magic je mator, NIJE kompatibilan sa Vistom a i na XP-u zna da brljavi i nije besplatan!
Uradi sledeće:

Ubaci instalacioni CD Windows-a XP, boot-uj s njim računar, sam instalacioni postupak XP-a sadrži postupak sa kreiranje/brisanje particija, s njim obriši Vistinu i recovery particiju i kreiraj novu particiju, formatiraj je kao NTFS i instaliraj XP. Particije možeš da središ i pomoću instalacionog DVD-a od Viste.
Ako želiš da se zamlaćuješ sa raznim programima za particionisanje diska preporučujem ti EASEUS Partition Master Home Edition, besplatan je za kućne korisnike i kompatibilan sa Vistom. Preuzmi ga odavde: http://www.partition-tool.com/

Još jedna stvar, ako imaš SATA hard disk možda ćeš morati pre instalacije XP-a da integrišeš drajvere za SATA kontroler u instalacioni disk XP-a.

[ sretko79 @ 26.07.2009. 22:35 ] @
razumijem ja sve sto si rekao ali pazi jednu stvar imam boot cd od xp-a ali jednostavno nece da pokrene instalaciju,izvadio sam ga iz laptopa i stavio u externo usb kuciste.formatiram u ntfs ali kad ga vratim u lap nece ni da pokrene instalaciju xp-a.trebao bi da formatiram komplet hard da znam da je cist 100 %.
[ Milos911 @ 26.07.2009. 22:40 ] @
Kakvo crno formatiranje pre instalacije? U toku instalacije napravis particije i formatiras u ntfs i to je to... I taj hard nikad nece imati 160gb nego 149.04gb.
[ sretko79 @ 26.07.2009. 22:46 ] @
vec sam rekao da nece da pokrene instalaciju od xp-a zato sam taj hard i ubacio u externo kuciste
[ Milan86 @ 26.07.2009. 22:47 ] @
Jel prijavljuje neku grešku?
[ sretko79 @ 26.07.2009. 22:51 ] @
ne jednostavno "crn" monitor
[ Milan86 @ 26.07.2009. 22:53 ] @
Jel si podesio u BIOS-u da boot-uje sa CD/DVD uređaja? Jel si siguran da ti je taj instalacioni CD XP-a ispravan?
[ sretko79 @ 26.07.2009. 22:55 ] @
da sp 1 2 3 i italijanski sp3 svi boot
[ Milan86 @ 26.07.2009. 22:58 ] @
Ubaci Vistin instalacioni DVD i boot-uj s njim račuar. Baš me zanima da li će se pokrenuti instalacioni postupak.
[ sretko79 @ 26.07.2009. 23:00 ] @
e bas njega nemam niti je vlasnik radio beckup niti se dobije uz nov komp
[ Milan86 @ 26.07.2009. 23:02 ] @
Jel u pitanju laptop? Ako jeste, navedi tačno koji laptop je u pitanju.
[ sretko79 @ 26.07.2009. 23:07 ] @
da.compaq presario cq60
[ Catch 22 @ 26.07.2009. 23:11 ] @
Na samom početku je rečeno da Windows XP ne ume da prepozna SATA uređaje (hard disk / DVD drive).
Lek je da se napravi custom instalacioni disk za XP i u njega ubace SATA drajveri koji odgovaraju ugrađenom kontroleru na matičnoj ploči (ako takvi postoje?)
Druga opcija je da se u BIOS-u isključe sve napredne funkcije SATA kontrolera kako bi matori XP uspeo da se instalira (ovo je postupak "s konja na magarca"!)

Treća opcija je da na taj laptop instaliraš ono za šta je hardverski namenjen, a prema preporuci proizvođača.

Sve dalje potpada pod "silovanje metodom instalacije na lopatu"...

PS
Živo me interesuje odakle uopšte potiče ideja za PM i nekakvo formatiranje diska pre instalacije?!?
[ Milan86 @ 26.07.2009. 23:19 ] @

Mislim da je ovde problem.

@sretko79:Jel imaš na laptopu nalepnicu sa serijskim brojem Viste?
[ sretko79 @ 26.07.2009. 23:34 ] @
ima naravno,zanemarimo sad vistu ionako je nezelim da instaliram, znaci imam hdd koji je vec koristen i treba da mi je cist i spreman za instalaciju xp-a.
Catch 22 u BIOS-u nepostoji opcija za sata konrtolere,"Treća opcija" je iz razloga navike i zelje korisnika ,sto se tice mene vista je s....e.
[ Milan86 @ 26.07.2009. 23:42 ] @
Citat:
sretko79: sto se tice mene vista je s....e.

To je najlakše reći... Nego, kaži šta to fali Visti? Legalnu Vistu bi menjao za nelegalan XP?! (pitanje da li se isti uopšte i može instalirati na tom laptopu?!) Ako već ne voliš Vistu moći ćeš umesto legalne Viste Home Basic da uzmeš legalan Windows 7 Home uz minimalnu novčanu nadoknadu (da legalnu Vistu Home basic zameniš za legalan Windows 7 Home). Neka me neko ispravi ako grešim.
[ Catch 22 @ 27.07.2009. 00:51 ] @
^ Džaba saveti, čovek je već apsolvirao operativne sisteme i rešio da na taj laptop mora da instalira XP i ništa drugo!

?????

Šta znam... možda nekom lopatom da probaš da "ubaciš" Windows 98 na taj formatirani disk možda bi ti on još bolje vršio posao?!?

[ Milos911 @ 27.07.2009. 05:43 ] @
Jbt koji ste vi likovi ponekad. :P Covek je rekao da nece vistu i gotovo. Ajde najbolje da nadjemo nekoga ko voli linux pa da ga i on ubedjuje da ga instalira jer je bolji i od xp i od viste...
[ ganac @ 27.07.2009. 07:23 ] @
Možda ti ovo pomogne :

http://www.elitesecurity.org/t314240-0#1887925
http://www.elitesecurity.org/t344909-0#2115496
http://www.elitesecurity.org/t...-na-laptop-Ne-nalazi-hard-disk

Pozz.
[ calexx @ 27.07.2009. 09:04 ] @
Sve ovo je nebitno, čini mi se da taj lap ima podršku za XP pa da ne okrećemo priču na drugu stranu.

Za početak, šta znači neće da pokrene instalaciju? Neće da se butuje sa nekog od gomile navedenih XP-a ili počne ali ne vidi hard? Ili je ono jedan disk sa više verzija XP-a? Nema potrebe da se hard bilo kako priprema za instalaciju.
[ Milan86 @ 27.07.2009. 10:37 ] @
@sretko79:Pročitaj ovo: http://h10025.www1.hp.com/ewfr...c=en&jumpid=reg_R1002_USEN

[ Bash1711 @ 27.07.2009. 12:13 ] @
Ah, ta Vista........Sretko nemoj da se patis, kas si vec resio da nabacis XP (i ja se pitam ko jos koristi sistem koji 3x brze radi od Viste, o resursima necu ni da pricam), potreban ti je cd sa integrisanim driverima za Sata. A, posto si se resio za "Trial" verziju, potrazi kod prijatelja bilo koji cd skinut sa neta novijeg datuma, ili poseti torrent......
P.s
O UKUSIMA NE VREDI RASPRAVLJATI!!!

[ Take 5 @ 27.07.2009. 12:40 ] @
Pošto su sve opcije (i različita mišljenja) već iznete u prethodnim komentarima, (nedostaje samo još preporuka za linux), mogao bi i lock na temu jer svaka dalja diskusija je mlaćenje prazne slame!
Preporuka za skidanje "najnovijeg čudotvornog XP-a sa torrenta" nema veze s mozgom, pošto je 80% tih čudotvornih Windowsa kompletno neupotrebljivo (a ne mali broj je i zaražen trojancima i ostalom gamadi).
Ako je čovek baš navalio da legalan, aktuealan operativni sistem zameni po svaku cenu nekakvom piratskom budževinom - SO LET IT BE!
Već je precizno dobio sve potrebne (i nepotrebne) savete i linkove gde šta treba da pročita i da potraži.
[ Bash1711 @ 27.07.2009. 13:35 ] @
SO LET IT BE!

Bas tako....
[ Take 5 @ 27.07.2009. 14:45 ] @
^ Jel to ovde registrujem nekakav eho ili mi se samo pričinjava?

PS
Mogao si bar da promeniš u: "Knock yourself out!"
[ lord_celtic @ 27.07.2009. 15:24 ] @
u biosu prebaci SATA operation/mode u IDE i probaj.
[ calexx @ 27.07.2009. 16:42 ] @
Možete li pre daljih komentara da sačekate da odgovori na pitanje koje sam postavio na početku ove strane pa da znamo da li mu CD ne valja ili je problem sa sata drajverima?
Da li će da koristi XP, Vistu ili nešto treće je njegov izbor, vremenom će sve da dođe na svoje. ;) Pominjanje nekih verzija ko zna odakle će samo da bude najava za zaključavanje teme.
[ lumpy986 @ 27.07.2009. 19:13 ] @
Da skratimo sve, imao sam isti problem sa sata drajverom, resenje je jednostavno, skini sa neta nLite http://www.softpedia.com/get/System/OS-Enhancements/nLite.shtml , program je besplatan. Posle instalacije programa ubacis instalacioni disk od XP i imas opciju u nlite da dodas drajver. Sve to lepo se nareze na cd i kraj price. Samo pogledaj koji ti je sata kontrolor da mozes da skines drajver sa neta.
[ Catch 22 @ 27.07.2009. 23:09 ] @
Matični sajt za nLite je http://www.nliteos.com/index.html i tamo uvek ima najaktuelnija verzija, koja može besplatno da se preuzme, kao i uputstvo za sam program.
Pronalaženje adekvatnih drajvera, koji će hteti da rade sa kontrolerom na njegovoj matičnoj ploči, je opet priča za sebe...

Nevolja je što je cela problematika već prežvakana bezbroj puta, ali niko neće da čita ni one TOP teme na forumu u kojima su dati korisni linkovi i razna korisna uputstva za navedeni problem. Npr. ovde ili ovde ili ovde... i na još 100 mesta na forumu...

Pretraga foruma na zadatu temu

...