Details could yet devil Microsoft's proposal to let consumers pick their browser in Windows, the company's effort to keep Internet Explorer on the right side of European Union regulatory law.
Opera Software's chief technology officer Hakon Wium Lie is reported to have questioned the use of the famous IE icon in a ballot screen Microsoft said it's willing to include Windows
Dakle, kao predlog EU - Microsoft je predlozio da ukljuci vise browsera - od strane konkurentskih proizvodjaca, sto je svakako mera koja se retko vidja u komercijalnom svetu.. Da ne zaboravimo, ideja da MS ukljuci vise browsera i slobodan izbor je upravo potekla od Opere...
Ali posto se valjda desilo ono sto ekipa iz Opere nikad nije ni ocekivala da se desi (da Microsoft zaista ponudi vise browsera), ovima iz Opere sada >CAK< ni to nije dovoljno - naime, po njima - Microsoftova IE ikona je "previse poznata" sto im, navodno, daje... prednost :)
Sada bi, valjda, MIcrosoft trebao da promeni i ikonu za svoj browser i da ga nazove "BrhwoahGrvrghAL WharbsrlsJW" - jer je sve ostalo zapravo ilegalna prednost...
--
Hahahahahahah LOL, ja mislim da ce Opera na kraju postici da ih sopstveni korisnici napuste zbog animoziteta prema njima... nit manje bitnog produkta nit vecih .......... jedini fakat sto se uopste i prica o tome je sto su EU kompanija i sto komradi iz Brisela ocigledno nemaju pametnija posla :-)
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 28.07.2009. u 11:16 GMT+1]
[ combuster @ 27.07.2009. 21:03 ] @
Stvarno su preterali, onaj ko zeli drugi browser znace za njega bez obzira na ikonicu, sta je sledece? Da opera bude ponudjena kao default jer je IE 2 famous (da ne kazem infamous) :D
[ Ivan Dimkovic @ 27.07.2009. 21:18 ] @
Meni je definitivno najjace u celoj prici da >danas< (fakin 2009) jedna potpuno irelevantna kompanija (Opera) ima ovoliko medijskog prostora - a njihovi zahtevi, ovo sa ikonom pogotovu, koje neko zaista OZBILJNO razmatra govore koliko je suluda situacija u Briselu danas...
Zamisli - posle koncesije Microsofta gde bi Windows 7 reklamirao konkurentne proizvode sada je IE ikona "unfair advantage", pa i "Microsoft Internet Explorer" je onda "unfair advantage"... u stvari, cenim da Opera jednostavno zeli da nam kaze da bi oni voleli da Microsoft ubije IE i da umesto njihovog browsera bundluju Operu.
Cenim da se to ipak nece desiti i zaista se iskreno nadam da ce Microsoft izbaciti njihov browser iz liste izbora i ostaviti samo Firefox i Safari.... zapravo, samo Firefox, sto bi Microsoft uopste stavljao >komercijalne< proizvode drugih kompanija u izbor??? To bi zapravo bilo super jer bi jos vise smanjilo market share tih krelaca (ako je uopste moguce da im se smanji mizerni udeo)
Ovo je kao da neka Zastava (da je Srbija u EU) krene da se zali zasto Mercedes nema Zastavine patosnice i da zbog nefer prednosti novi Mercedes automobili moraju nuditi korisniku izbor zastavinih patosnica... ali obavezno da se izbaci Mercedesova zvezda iz njihovih patosnica - jer im to daje nefer prednost...
Brate..
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 28.07.2009. u 11:15 GMT+1]
[ the_tosic @ 27.07.2009. 21:20 ] @
Ja sam npr bas zbog toga i presao na mozillu. Najvise mi idu na q ti nesposobni koji se kace na vrat sposobnima. Daleko od toga da je opera los browser, opera je mnogo bolja nego sto ih pretstavlja NJIHOV (ne, konkurentski) menadzment, ali jbt to sto traze da ih neko reklamira za dz je debilizam.
edit: eeee bas to trebali bi da stave mozillu pored internet explorera 9 (ili 8.5) koji bi naravno pre toga sredili da lici na nesto. I da se naprave ludi kao operu ne koristi ni 1% ljudi dovidjenja.
[ combuster @ 27.07.2009. 21:23 ] @
Ma to neko pumpa iz EU da bi oglobili M$ sto je moguce vise, kriza jbt nema se para za te mercedese...
Samo sto mi nije jasno kako ovi kreteni iz opere ne shvataju da je to velika negativna reklama za njih...
[ Ivan Dimkovic @ 27.07.2009. 21:32 ] @
Ma ja cenim da Opera nema sta da izgubi - mislim da oni idu na strategiju da uz pomoc EU nateraju Microsoft da popizdi i odustane od pogodbe... a onda da ih tuze i dobiju neke pare.
Izgleda ih je MSFT zeznuo kada su ponudili listu browsera... ali ocigledno se iz Opere ne daju tako lako predati, pa sada traze da Microsoft promeni logotip svog proizvoda :)
Pazi, kada bi Microsoft sutra rekao, "OK, nema frke" - Opera bi odmah trazila da se "Internet Explorer" preimenuje u nesto drugo... i tako u nedogled.
Meni je najjace da ta firma i dalje >pravi pare< - pretpostavljam da to dolazi iz mobilnog segmenta gde i dalje globe OEM-e za njihov mobilni browser... bas bi bilo super da neko rashamara Firefox i optimizuje ga zesce za mobilne telefone, pa da ovi somovi konacno puknu kako i zasluzuju.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 28.07.2009. u 11:16 GMT+1]
[ ventura @ 27.07.2009. 21:59 ] @
Meni je samo žao što Microsoft vode fer ljudi, a ne neki drkoš koji bi na najmanju pretnju Evropske Unije zapretio kompletnim povlačenjem MS proizvoda iz prodaje i zabranom njihove upotrebe na EU teritoriji, pa da nek probaju da održe privredu Minhenskim linuksom ako mogu...
A još mi je manje jasno zašto USA vlada ćuti na sve ovo, i ne napravi kontra potez pa EU kompanijama u US razreže nekakve kazne i poreze, pa da EU oseti na svojoj koži iste mere... Sigurno se za Nestle, Roche, Nokia, Unilever, Siemens, BASF, Bayer, SAP, Airbus... može naći ponešto za šta se može rebnuti kazna, čak i da ne mora da se izmišlja nešto suludo poput EU i IE/Windows priče...
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 28.07.2009. u 11:17 GMT+1]
@ventura ne slazem se s tobom po pitanju fight back usa,sta ima drzava da se mesa [nije ni eu trebala da se mesa]
nije drzavno preduzece nego privatno,ne treba i oni da rade isto
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 28.07.2009. u 11:25 GMT+1]
[ madcama @ 28.07.2009. 11:59 ] @
Evo jos jednog povoda zasto ce Opera da se zali. Kako to da je ie stavljen na prvo mesto a oni na poslednje?
[ SlobaBgd @ 28.07.2009. 23:28 ] @
Da, a i reč Internet ne bi trebalo da stoji u imenu MS browsera, nemaju oni monopol na taj izraz, ili, ne daj bože, patent! A i naziv "Microsoft Internet Explorer" može kod neupućenih korisnika da deluje kao da je Internet Microsoftov!
Ako bilo koja od ovih ideja omogući Operi (ili EU regulatornim telima) da mazne pare od MS-a, tražiću % za ideju!
[ s!c @ 29.07.2009. 00:04 ] @
Malo mi vjerojatno djeluje da prcvajz od firme uspjeva vrsiti toliki sto medijski, sto pravni pritisak na giganta takvih proporcija samoinicijativno. Isto tako, nema mi smisla to da EU zeli izvuci lovu, jer sto je milijarda uopce (Hrvatska ih je duzna 42 >_<; nebitna valuta).
Izgleda mi kao da su ili zaboravili uvidjeti da je vrijeme za reci dosta i stati ili se iza svega krije neki drugi cilj jer gledajuci sve ovako izgleda, doslovno, preglupo da bi bilo istinito.
[ bachi @ 29.07.2009. 07:58 ] @
Vidim da je Gojko bio zauzet ovih dana editujući vaše poruke. :) Ivane, čemu bre toliki prezir prema Operi kao kompaniji? Šta su tete i čike iz FF sve ove godine radili pljuvajući po MSu.
Ne kažem da su ovi iz Opere u pravu kada traže to što traže, njihovo jeste da pokušavaju da se proguraju na sve moguće načine, ali me fascinirala tvoja reakcija. :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2009. 09:36 ] @
Citat:
bachi
Vidim da je Gojko bio zauzet ovih dana editujući vaše poruke. :) Ivane, čemu bre toliki prezir prema Operi kao kompaniji? Šta su tete i čike iz FF sve ove godine radili pljuvajući po MSu.
Ovaj, tete i cike iz FF su napravili kvalitetan browser koji je bez ikakvih problema ulupao "monopol IE-a" KVALITETOM - FF ima 45% trzista u EU, bez ikakvih problema i nisam primetio da su ljudi zbunjeni sa FF ikonom.
Sto je direktnan dokaz da je to sto prica Opera najobicniji nerafinisani bullshit, tj. jadno opravdanje njihovog mizernog market share-a koji je inace rezultat visegodisnje imbecilne poslovne politike pokusavanja naplacivanja necega sto je u svakoj drugoj izvedbi - dzabe.
A cemu prezir? Zato sto nemam stomak za komunjare koje prave inferiorni proizvod i traze nekakvu zastitu od EU birokratije do te mere da traze od konkurencije da im bukvalno pokloni trziste i upuca sebe u nogu.
Takodje, imam prezir prema kompaniji koja je sve do skoro pokusavala da naplati nesto sto je potpuno besplatno jos od 1995-te godine. Pokusavas da naplatis proizvod gde su 2 glavna konkurenta (Netscape i IE) besplatna? Zajebato, nije bas najbolji biznis plan.
Luzeri i drkadzije, eto sta su. Pazi kada bih najvise voleo da MS izbaci to djubre iz izbora browsera - cisto radi komedije i radi izlivanja zuci iz zucne kese Opera CTO-a. Tj. iskreno se nadam nadam i da hoce, cim se udiluju sa EU - lepo da izbace operu iz liste. Bas bih voleo da vidim kako bi ih naterali onda da vrate taj skrndelj na listu.
[ Nedeljko @ 29.07.2009. 10:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovaj, tete i cike iz FF su napravili kvalitetan browser koji je bez ikakvih problema ulupao "monopol IE-a" KVALITETOM - FF ima 45% trzista u EU, bez ikakvih problema i nisam primetio da su ljudi zbunjeni sa FF ikonom.
Sto je direktnan dokaz da je to sto prica Opera najobicniji nerafinisani bullshit, tj. jadno opravdanje njihovog mizernog market share-a koji je inace rezultat visegodisnje imbecilne poslovne politike pokusavanja naplacivanja necega sto je u svakoj drugoj izvedbi - dzabe.
A Maxtron? Zar on nije bio komercijalno proširenje IE-a? Meni nije jasno oko čega tolika frka među proizvođačima oko nečega što svi dele za džabe. Može li neko da mi objasni od čega žive ljudi koji se time bave? Da, postoji Mozilla fondacija, Google ih puni parama, ali koji je Google-ov interes u tome? Zašto je Google napravio Chrome? Šta se toliko biju oko tržišnog udela oko nečega što je džabe?
[ Nedeljko @ 29.07.2009. 11:07 ] @
Citat:
: FF ima 45% trzista u EU
Da li bi mogao da navedeš izvor? Wikipedia kaže 22.51% na svetskom nivou
Nedeljko
A Maxtron? Zar on nije bio komercijalno proširenje IE-a? Meni nije jasno oko čega tolika frka među proizvođačima oko nečega što svi dele za džabe. Može li neko da mi objasni od čega žive ljudi koji se time bave? Da, postoji Mozilla fondacija, Google ih puni parama, ali koji je Google-ov interes u tome? Zašto je Google napravio Chrome? Šta se toliko biju oko tržišnog udela oko nečega što je džabe?
Pazi, hajde da eliminisemo Google iz price, Google ima toliko love da moze da odrzava projekte koji nemaju veze sa finansijskim smislom (youtube, anyone) - samo zato sto im daje neki merljivi marketinski dobitak... To je potpuno suprotno ponasanju vecine firmi, koje nemaju takve resurse niti bi mogle da krvare lovu na kojekakve sporedne stvari.
Normalna, tj. standardna firma - koja zeli da opstane na trzistu eventualno moze kao glavni proizvod da ima browser ako pare pravi na kastomizaciji za embedded/mobilne korisnike sto je, pretpostavljam, ono sto Opera radi i odakle joj dolazi glavni izvor prihoda. Embedded/mobilni browseri nisu besplatni, naplacuje se samo portovanje a takodje i dan danas je moguce iskamciti neki fee po prodatoj kopiji.
Medjutim PC trziste je od samog starta bilo takvo da su browseri bili dzabe... Imati PC browser kao glavni izvor prihoda je besmisleno za bilo kakvu firmu.
[ bachi @ 29.07.2009. 11:51 ] @
I Operu si mogao koristiti džabe, ali bi u tom slučaju imao baner sa reklamama. Kada su videli da su se zeznuli, postala je free, ali je tad već bilo kasno.
Naravno, slažemo se da ih je pogrešna poslovna politika dovela do toga gde sad jesu, ali se ne slažem da je inferiorniji browser od FFa, pogotovo ne od IEa.
Ali rečnik koji koristiš je za zlatnu medalju.
[ Nedeljko @ 29.07.2009. 14:03 ] @
Citat:
Daniel Fat: Izguglaj. Ili binguj... šta više voliš.
Tamo vidim oko 35% (40% sa verzijom 2.0), a ne 45%.
[ Goran Arandjelovic @ 29.07.2009. 15:10 ] @
Citat:
bachi
I Operu si mogao koristiti džabe, ali bi u tom slučaju imao baner sa reklamama. Kada su videli da su se zeznuli, postala je free, ali je tad već bilo kasno.
Naravno, slažemo se da ih je pogrešna poslovna politika dovela do toga gde sad jesu, ali se ne slažem da je inferiorniji browser od FFa, pogotovo ne od IEa.
Nije inferiorniji? Opera koja je nastala pre 12-13 god. sa svojih 0.72% biva pokošena od Chrome-a koji nije star ni godinu dana. Mislim... to je ono kao sa Linuxom, biće srećni kad pređu 1%...
[ bachi @ 29.07.2009. 15:48 ] @
Ne poredite Google ni sa čim. :)
Opera je kvalitetniji browser od FFa, Chromea i IEa, ali su likovi iz Opere to upropastili, jer su misli da to što je bolje da će im doneti novac, ali su se zeznuli. Oko toga se Ivan i ja slažemo da su pogrešnim poslovanjem doveli do toga da Operu koristi tako mizeran broj korisnika, iako je fenomenalan browser i FF treba još da raste da bi postao ono što Opera jeste.
[ Nedeljko @ 29.07.2009. 16:10 ] @
Opera je besplatna, isto kao i FF, ali FF ima 30x veći broj korisnika, tako da ako su u prošlosti grešili, sada taj razlog ne postoji. Opera je bila besplatna bez reklama pre nego što se pojavio FF 1.0 final. Pa, šta se desilo sa rezultatima?
[ Machiavelli... @ 29.07.2009. 16:34 ] @
Pa ako vam je tako dobar firefox (koji i ja koristim i koji me sve vise nervira) idite na
i kliknite bilo koji link za View games (inace radjeno u JAVI). I na jos par site-ova se kompletno blokira i mora ctrl+alt+del!
Firefox je sve bagovitiji i robusniji! Svi ga hvalite zato sto je bio simbol kvaliteta i suprostavljanja IE. Ali vremenom taj browser je postao teska shitina. Trenutno nije toliko bitna brzina browsera, svi imamo relativno brze kompjutere i internet, ali ako vec hocete da poredite FF je sporiji i id IE, Opere, Chrome!
Jedini razlog zasto ga koristim je sto ima dobre pluginove.
[ the_tosic @ 29.07.2009. 17:05 ] @
Citat:
Nedeljko: Opera je besplatna, isto kao i FF, ali FF ima 30x veći broj korisnika, tako da ako su u prošlosti grešili, sada taj razlog ne postoji. Opera je bila besplatna bez reklama pre nego što se pojavio FF 1.0 final. Pa, šta se desilo sa rezultatima?
Pazi kod Opere je problem u marketingu.
Iza IE stoji Microsoft pa i da se ne isporucuje sa os-om bio bi popularan.
Iza Safarija stoji Apple, Safari koriste uglavnom ljudi koji imaju Mac ili iPhone, iskreno ja ne poznajem nikoga ko ga koristi.
Za chrome lepo kazu, Googlovi proizvodi ne mogu da se porede ni sa cim drugim iz prostog razloga sto je Google brend jaci od Coca Cole.
E ostaje jos Firefox iz koga stoji open source zajednica koja ga hvali na sva usta. Pazi ff je odlican i ja ga koristim, ali meni treba zbog pluginova. Koristi ga i gomila mog drustva ali oni ne znaju da koriste ni jednu naprednu f-ju. Rade na njemu isto kao sto bi i na IE. A zasto bas firefox, pa zato sto je to nesto novo i videli su kod pere mike laze.
I na kraju ostaje Opera koju proizvodi komercijalna kompanija kojoj je to mislim jedini izvor prihodna. Browser je ok, verovatno najlepsi, a i interfejs mu je funkcionalan, sa njim dobijas sve sto ti treba ( mail, im, download manager...). Ali tu je problem sto nije dovoljno napredan (nema pluginove) za napredne korisnike, a opet nije dovoljno popularan (poznat), za obicne korisnike. A povrh svega pravi sra*a na trzistu i prestaju da ga koriste i ljudi koji su ga ranije koristili (ja).
[ madcama @ 29.07.2009. 17:33 ] @
@Machiavelli...
A da li se secas price kad je Mozilla objavila perfomanse svog citaca u sta Microsoft nije mogao da poveruje toliko da je platio da se testovi ponove i onda je priznao da su rezultati tacni?
@the_tosic
Safari ne koriste ni svi zakleti Apple korisnici.
Kakvu ulogu ima izgled citaca za njegov kvalitet?
I da i ja poznajem zaklete korisnike Opere koji su preko noci presli na Firefox i nisu se ni osvrnuli, a kleli su se u Operu kako je brza.
[ jablan @ 29.07.2009. 17:44 ] @
Citat:
Machiavelli...: Pa ako vam je tako dobar firefox (koji i ja koristim i koji me sve vise nervira) idite na
iako je tema opera ja sam zakleti korisnik firefox-a, kod opere mi se dizajn nesviđa nekako mi je bezveze i nekako je neraspoređena barem meni duplo je sporija od mozile nema nema Add-ons dodatke kao mozila i sve u svemu ostajem pri mozili jer je i besplatna a efikasna sasvim dovoljno i za napredne i za one malo manje napredne
[ Machiavelli... @ 29.07.2009. 17:47 ] @
Pazi. Brzina browsera je igrala neverovatnu ulogu kad si imao retardirani IE koji se jedva startuje, FF koji je nesto bri i Operu koja bila poprilicno brza.
Ali, ponavljam, to je bilo vreme kada smo imali spore kompjutere, spor internet pa nam je svako ubrzanje znacilo.
Sto se tice Opere, ja lisno sam je koristio nekih godinu dana i bio jedan od korisnika koji su preko noci presli na FF, nisam imao neki ozbiljnijih problema jednostavno browser nema dovoljno dodataka (plug-in) da bi ga i dalje koristio.
Vrlo bi se rado otarasio i FF samo kad bi imao alternativni browser sa plug-in na koje sam navikao i koji mi olaksavaju zivot.
Bas me briga ko pravi browser sve dok mi je 100% funkcionalan i dok zadovoljava moje potrebe, bio to MS, Google ili neko treci.
[ the_tosic @ 29.07.2009. 19:14 ] @
Citat:
madcama:Kakvu ulogu ima izgled citaca za njegov kvalitet?
I da i ja poznajem zaklete korisnike Opere koji su preko noci presli na Firefox i nisu se ni osvrnuli, a kleli su se u Operu kako je brza.
Ima ulogu kod 70% korisnika interneta kojima ne treba neka napredna f-ja.
[ Catch 22 @ 29.07.2009. 19:31 ] @
Moram da se ispovedim...
Internet intenzivno koristim od 1997, par puta sam na kratko probao razne browsere, ali sam uvek isključivo koristio IE (da sad ne objašnjavam zašto). Nakon prelaska na najnoviju verziju IE 8.0 sam prvi put bio suočen sa raznim neprijatnim iskustvima (zakucavanje angažmana CPU na 100% i privremeno zamrzavanje sistema...). Ista stvar se dešavala na svim sistemima, koje koristim na kućnoj starijoj mašini (XP SP3 / Vista SP2 / Win 7 RC).... Pronađem na internetu da je razlog u nekompatibilnosti par anti-spyware progama sa IE8.0, deinstaliram ih i odradim sva ostala uputstva "by the book", nažalost učinak je bio zanemarljiv(!?!)
U tom momentu, iz čiste nužde (velike), rešim da probam potable verziju Firefox 3.x ("baš zgodno jer mi portable neće brljati puno po sistemu..")
...
I evo posle par meseci uhvatim sebe kako više uopšte ne pokrećem IE, jer mi Firefox Portable savršeno zadovoljava sve moje svakodnevne potrebe!
PS
Do pre neki dan nisam ni bio svestan ove "veleizdaje"
Opera je kvalitetniji browser od FFa, Chromea i IEa, ali su likovi iz Opere to upropastili, jer su misli da to što je bolje da će im doneti novac, ali su se zeznuli. Oko toga se Ivan i ja slažemo da su pogrešnim poslovanjem doveli do toga da Operu koristi tako mizeran broj korisnika, iako je fenomenalan browser i FF treba još da raste da bi postao ono što Opera jeste.
Hahahaha, veću glupost davno nisam čuo
Po čemu je Opera "kvalitetniji browser" od Firefoxa, ili još bolje, od Flocka???????? Aj daj par kriterijuma, 'leba ti?
Jesu konačno uspeli da nameste da se sačuvana strana sastoji od html fajla i foldera sa sadržajem stranice, ili i dalje u okviru foldera moram da pretražujem željeni html fajl?
Jel moguće postići funkcionalnost firefox+extenzije?
Jel prikazuje pravilno sve strane?
[ Morpheus NS @ 29.07.2009. 20:47 ] @
Opera jeste kvalitetniji browser od firefoxa, daleko. Bar 30% brže učitava stranu od Firefoxa, memory leak je praktično nepoznata kategorija (za razliku od FF-a), a ekstenzije joj praktično nisu ni potrebne za normalan rad. Osim toga, bar polovina ekstenzija za Firefox služi isključivo tome da nepotrebno zatrpa i uspori već ionako spor browser. Da ne govorim o integrisanom mail client-u, koji savršeno funkcioniše i mnogim drugim stvarima za koje u drugim browserima morate instalirati bezvezne dodatke.
Što se tiče ovog talasa mržnje prema jednoj kompaniji, to mi tek nije jasno. U kampanji su učestvovali i Firefox i Chrome i na kraju izvojevali pobedu zajedno s Operom. I meni ova priča sa IE ikonicom deluje bezvezno, btw. Kod mene je IE8 na Windows 7 od prvog dana potpuno isključen, Opera je default browser i nemam potrebu ni za jednim drugim....
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2009. 20:52 ] @
Citat:
Što se tiče ovog talasa mržnje prema jednoj kompaniji, to mi tek nije jasno.
Nije ti palo na pamet da procitas izjave Opera CTO-a? Znas, covek zvanicnik te kompanije... Sami su trazili.
Citat:
U kampanji su učestvovali i Firefox i Chrome i na kraju izvojevali pobedu zajedno s Operom.
Ne ne, u kampanji "Nama se ne svidja da IE ima svoju ikonu" i ostale riznice kretenskih izjava je ucestvovala samo jedna kompanija - Opera.
Uzgred, ne vidim kakvu je "pobedu" izvojevala Opera - bili su i ostali tamo gde jesu. Cisto sumnjam da ce Browser Ballot to da promeni - jedino ko moze da dobije nesto tu je Google, jer ce gomila ljudi da izabere "Google" ikonu.
[ Vladokv @ 29.07.2009. 21:02 ] @
Koristim Operu i sve lepo radi. Plugin-ovi i java se instaliraju kako treba kada je opera postavljena za default browser. Prvo sam koristio IE6 i nije imao tabove, ni normalan download mehanizam, ni zastitu, zakivao je redovno, i nije vredeo nicemu. Onda sam presao na firefox koji je radio kako treba , ali sa novijim verzijama je previse opterecivao cpu i ram, sto meni predstavlja problem. Nece da pukne, ali se nekad zamisli pri promeni taba na vise od 5 sec, za razliku od opere gde je max cekanje 2 sec. Posle sam poceo da koristim operu, koja je imala kao plus otvaranje wap stranica(nisam probao na najnovijim verzijama ie i ff, ali tada nisu mogli) i dobar download manager gde mozes da nastavis download, i posle gasenja kompa(ako sajt podrzava), sto na ostala 2 nije moglo. Posle dugog vremena sam probao chrome i safari, i iz nekog subjektivnog osecaja(nekako izgleda pusto, da tako kazem) nije mi se svidelo i vratio sam se nazad na operu.
Iz datih razloga meni je opera najbolja, i apsolutno bolja od ie i ff. Safari i chrome nisam dovoljno koristio da bi ih objektivno uporedio sa operom. Eto kriterijuma i razloga zasto koristim operu
@MladenIsakovic
Stranice se redom otvaraju normalno, i stranice cuva kako izaberes, i ima opcija koja odgovara tvom ukusu
[ MladenIsakovic @ 29.07.2009. 22:14 ] @
Citat:
Morpheus NS: Opera jeste kvalitetniji browser od firefoxa, daleko. Bar 30% brže učitava stranu od Firefoxa, memory leak je praktično nepoznata kategorija (za razliku od FF-a), a ekstenzije joj praktično nisu ni potrebne za normalan rad. Osim toga, bar polovina ekstenzija za Firefox služi isključivo tome da nepotrebno zatrpa i uspori već ionako spor browser.
Lupaš na kvadrat, bez uvrede. Kojih bre yebenih 30% ???!! Gde si to izmerio, na ADSLu? Pa evo ja u selu imam dialup, i probao na više računara, Firefox mi je jednostavno brži (i Flock, al' dobro, to je FF+ponešto), pogotovu sa fasterfox extenzijom. Merio bez cache-a i sa cacheom više puta, opera počne prvo ispisivati tekst, a na slike čekam dok se ne okozim, firefox ne otvara odmah, ali brže učitava slike, i brže oformi stranicu. Dalje, neke firefox extenzije su mi - pa ne bih mogao bez njih, pogotovu na slabijem netu, to što tebi izgledaju kao zatrpavanje, tvoja stvar, meni su korisne, a koristim one koje mi trebaju. U mnogome ubrzavaju i olakšavaju rad. Pazi, ja sam koristio Operu intenzivno od 5-ice, ili pre, kad ju je koristilo možda 5% današnjih korisnika, ali od pojave firefoxa, ja više na nju ne mogu da se vratim.
A da ne pričam o Operi na linuxu, do skora je bila umetnost i dostignuće namestiti flash da radi u operi, a da ne kažem ako klikneš desnim klikom na flash dok još nije učitam, Opera se spuca ko Partizan večeras
Widgeti su mi nepraktični, i dan danas ima gomila sajtova koja se na jedan način prikazuju u firefox-u, chromu, IE-u pa i yebenom Epiphany-ju, a sasvim drugačije izgledaju u Operi, tipa negde slike nisu uravnate, fontovi mnogo manji, ako je sitan font izlomljeni...... Ajde, nisam probao 2-3 zadnje verzije Opere, priznajem, ali ako su je tako radikalno unapredili, povlačim sve što sam rekao.
By the way, olake tvrdnje su zaista smešne i kontraproduktivne, pa da je i jedan browser 30% brži, a pritom kvalitetniji od drugih, pa ko bi lud koristio ove druge. A što se funkcionalnosti tiče - procenat firefoxa govori sve o njegovoj funckionalnosti, stabilnosti, memory leak-u (šta je to, ja to ne primećujem?? ), a da nema IE-a uz Windows, taj procenat bi bio malte-ne apsolutan. Operu i danas koristi manje-više isti broj surfera kao i prethodnih godina. To valjda sve kazuje.
Citat:
@MladenIsakovic
Stranice se redom otvaraju normalno, i stranice cuva kako izaberes, i ima opcija koja odgovara tvom ukusu
Hvala Bogu da su to sredili. A kako se te sačuvane strane otvaraju u drugim browserima, jesu i to sredili?
[ dzigilibonglica @ 29.07.2009. 22:52 ] @
MA DAAAAAAAAAAAAAAAAAAJTE............. aj da pogledamo realno.....
Ovi iz Opere kenjaju ko foke!
Sta bre oni hoce?!
Da nam ukinu jedini browser koji dodje uz Win, a sa kojim skidamo browsere koje cemo koristiti?
Reano, da bi skinuli FF, Chrome...itd treba nam IE (ako smo Win-ovci)....Ili bilo sta drugo,
tako da taj browser sluzi samo kao sredstvo da dodjemo do onoga sta zelimo.
A uostalom sto Opera ne izbaci svoj sistem, pa stavi IE kao opciju, pa onda da promeni Ikonicu, pa tek onda da nam sere...
A pa da, nece jer to kosta, ali znaju oni koliko sta kosta jer sve oni lepo napacuju...Smradovi!
Napravite sistem pa onda kenjte drugima!
Ne Branim IE, ali ovi preterasehe...
[ Ironije @ 29.07.2009. 23:22 ] @
Citat:
dzigilibonglica: MA DAAAAAAAAAAAAAAAAAAJTE............. aj da pogledamo realno.....
Ovi iz Opere kenjaju ko foke!
Sta bre oni hoce?!
Da nam ukinu jedini browser koji dodje uz Win, a sa kojim skidamo browsere koje cemo koristiti?
Reano, da bi skinuli FF, Chrome...itd treba nam IE (ako smo Win-ovci)....Ili bilo sta drugo,
tako da taj browser sluzi samo kao sredstvo da dodjemo do onoga sta zelimo.
A uostalom sto Opera ne izbaci svoj sistem, pa stavi IE kao opciju, pa onda da promeni Ikonicu, pa tek onda da nam sere...
A pa da, nece jer to kosta, ali znaju oni koliko sta kosta jer sve oni lepo napacuju...Smradovi!
Napravite sistem pa onda kenjte drugima!
Ne Branim IE, ali ovi preterasehe...
Nisi ukapirao, nece oni da izbace i IE nego ce da ubace i instalacije ostalih browsera a ti ces prilikom prve upotrebe moci da biras koji ces da instaliras/koristis. Googlaj "ballot screen", bice ti jasnije.
[ Ixtis @ 30.07.2009. 02:17 ] @
Šta su ovim hteli da postignu, ne znam!
Ali da meni Opera brže otvara stranice od Firefox-a - Otvara! Da radi stabilnije (manje zakucava, i opterećuje sistem) - Radi! I meni je to dovoljno...
[ burex @ 30.07.2009. 02:31 ] @
Citat:
Nisi ukapirao, nece oni da izbace i IE nego ce da ubace i instalacije ostalih browsera a ti ces prilikom prve upotrebe moci da biras koji ces da instaliras/koristis. Googlaj "ballot screen", bice ti jasnije.
Meni je nekako opcija da se Windows isporuči bez ijednog browsera primamljivija nego da Microsoft distribuira tuđe proizvode. Distribucijom velikih browsera će se opet potisnuti neki Flock, Maxton, Konqueror, pa smo opet na istom...
[ musicmaster @ 30.07.2009. 03:12 ] @
Svi koji kažu da je FF traljav, spor, ne radi kako treba, zakucava, itd....
mogli bi da promene navike.
Nemojte da instalirate svih četristodvajesdevet hiljada ekstenzija i addonova za sve neophodne sitnice i radiće vam lepo svaki sajt.
Čak šta više, 10 tabova istovremeno, bez problema.
Opera je za penzionere koji vole da čitaju elektronske knjige u "ful skrin".
To je jedino što im je dobro i što bi moglo da se izdvoji kao njihovo - unikatno.
Sve ostalo? Mislim, za koj' će meni integrisani email klijent u pretraživaču?
Šta mu dođe www.gmail.com ili www.hotmail.com ili www.yahoo.com ?
Samo prevučeš favicon u bookmarks toolbar, i eto ti integrisanog email klijenta...
Safari je "zanimljiv".... ako ste web dizajner, pa morate da isprobavate na šta to liči u Gecko.
Ili ako ste devojčica. No further comment.
Gadljivo.
Chrome? E, to je brzo vala baš! Samo, još uvek pati od dečijih bolesti, rekao bih...
Ali, verzija numero UNO. Za sada je siromašan i dosadan. Nema Stumble podrške kako treba, npr....
Mada, biće to browser NO.1 vrlo uskoro. I svi to dobro znamo.
IE? Zamislite.... Otvorite www.google.com sa njim i sve je savršeno - nema virusa! Yipeee!
Prebrodio je M$ ta vremena sa IE, ruku na srce, ali zašto ja ne mogu odma' po defaultu
da imam makar 80% ekrana na raspolaganju za pregled veb pejdža?
Bilo kog veb pejdža.
Opera je dosadna.
Blues je bolji.
Ja mislim da će IE i dalje da nastavi da se najbolje druži sa bankama, neka..
Opera treba da se razdeli malo...
No, vi FFovci slobodno uživajte u vašem FFu i samo trpajte extenzije kako bi dobili ono što Opera već ima u sebi. :) A možda ipak da probate da koristite Operu intezivno 15 dana, pa da javite utiske, a? Verujem da će te FF paliti samo iz sentimentalnih razloga. :)
O kakvim silnim ekstenzijama pricas? AdBlock Plus je ekstenzija koja zadovoljava potrebe vecine korisnika FF-a i eventualno NoScript za malo naprednije korisnike...
Sve ostalo spada u niche, i nikako ne potpada pod "prosecno" koriscenje Firefoxa.
Stavise, jako bih voleo da Firefox stavi ABP u svoju distribuciju i da prilikom instalacije pita korisnika da li zeli da blokira reklame. Na zalost, to se nece nikad desiti jer bi FF isekao granu na kojoj sedi tako...
[ deerbeer @ 30.07.2009. 08:57 ] @
Citat:
@musicmaster
Chrome? E, to je brzo vala baš!
U ovo sam se definitivno uverio ..
Imao sam priliku da isprobam neku web aplikaciju koju sam radio za IE8
sa gomilom nekog javascript-a ..Strana se otvarala : "letnji dan do podne"
Reko ajd da probam na Chrome-u i nisam verovao koliko puta je brze otvarao stranu .
Javascript engine je bez preterivanja desetostruko brzi od IE-8 ,
samo sto se to ne primeti toliko na svakoj strani tj. sajtu ...
[ bachi @ 30.07.2009. 08:57 ] @
Eto, za adblock ti treba extenzija, a Opera to ima u sebi. :) Kao i to da blokira Javu, java script, mada joj ne treba, jer je imuna na sve to, za razliku od IEa i FFa.
[ Nemke_BG @ 30.07.2009. 10:15 ] @
kolega u FF takodje imas te opcije za blokiranje JS-a i Jave, slika, pop-upova......takodje imas isto i FF about:config i isto mozes da namestis sta os i koliko os.......i da imas i mnogoo ekstenzija za download manager.....
btw. ja sam jedan od zagrizlih korisnika FF-a (koji inace ne spada ni u jednu od one tvoje dve grupe...tj. busna ti je teorija...) i odma' cu ti reci da jeste, Opera je neznatno brza od FF-a u ucitavanju strana, i fino brza prilikom startovanja....ali to ne znaci i da je bolja....
Glavni adut FF su njegove ekstenzije, meni je koriscenje ekstenzija tipa firebug-a, firecookie-a, yslow-a, web dev toolbara, greasemonkey... i jos nekih 4 - 5 ekstenzija, drasticno smanjilo radno vreme.....sad Opera ima neke slicne ekstenzije ali to nije to....nisu toliko doradjeni kao na FF-u....
e sad problem sa tim ekstenzijama je sto nisu sve pisane kako treba.....na primer sa instalacijom Skype dobijes i skype ekstenziju za FF koja izaziva takav memory leak da je to strasno....ta ekstenzija je dizala mem koji FF koristi preko 1,5 G....ejjjjjj...a najjace je sto nisam ni primetio da sam je instalirao i sasvim slucajno sam pronasao da je to uzrok.
Inace u to vreme je negde i izasao FF 3 pa sam ja vec poceo da razmisljam u pravcu da su FF-ovci nesto bas za'ebali...
i sad to sigurno nije jedini add-on koji radi tako nesto, ljudi vide ima neke f-je koje se njima svidjaju i o'ma download....bez da razmisle da li ce od toga da rikne FF....
[ bachi @ 30.07.2009. 10:33 ] @
Heh, čak i taj :config je lepše i preglednije urađen, nego na ffu. :)
Znači, dolazimo do zaključka da je ffov glavni adut extenzije, znači, ff valja samo zbog onih stvari koje ne pravi sam ff. Zanimljivo. :)
Ali dobro, svako neka koristi ono što mu leži, ali samo mi ne dirajte Operu u smislu da je inferiorniji browser po pitanje kvaliteta od najbolje, najače, najpametnije Gozile. :D
[ Ivan.Markovic @ 30.07.2009. 10:56 ] @
Opera mi je primarni browser ;) @bachi je naveo odlicne razloge.
Koristim i ostale browser-e (FF, Safari i IE) i to najvise FF, samo zbog par pluginova koji mi olaksavaju posao. Na Operi ovi alati mogu da se nameste ali je za sada to gubljenje vremena ...
[ Nedeljko @ 30.07.2009. 11:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: O kakvim silnim ekstenzijama pricas? AdBlock Plus je ekstenzija koja zadovoljava potrebe vecine korisnika FF-a i eventualno NoScript za malo naprednije korisnike...
Sve ostalo spada u niche, i nikako ne potpada pod "prosecno" koriscenje Firefoxa.
Zaboravio si na chmreader, da linux-aši mogu da čitaju chm. Može li to Opera?
Ovde neko neprestano cepe o superbrzim kompovima kojima je brzina čitača nebitna. Ja sam ove godine kupio laptop Toshiba Satelite L300 1fp sa 4GB RAM-a, preinstaliranim Windows Vista Home Premium SP1 sistemom sa IE7 i isporučeni čitač se vuče očajno sporo. Koristim ga za skidanje najnovije verzije FF-a i za to mi IE treba, mada imam offline instalaciju FF-a, ali nema veze. Bolje je da se isporučuje IE da ne zavisim od te offline instalacje.
No, IE bi trebao da se isporučuje sa nekim osnovnim funkcionalnostima i da sa njima radi ko munja, a da se puna verzija preuzima sa net-a.
[ sanja2010 @ 30.07.2009. 11:43 ] @
Citat:
Safari je "zanimljiv".... ako ste web dizajner, pa morate da isprobavate na šta to liči u Gecko.
Valjda WebKit :) Gecko je FF :)
[ bachi @ 30.07.2009. 11:47 ] @
Citat:
Nedeljko: Zaboravio si na chmreader, da linux-aši mogu da čitaju chm. Može li to Opera?
lol Ne. A i zašto bi? To nije posao browsera.
[ Morpheus NS @ 30.07.2009. 12:15 ] @
Citat:
bachi: lol Ne. A i zašto bi? To nije posao browsera.
Upravo tako. Browser je tu za surfovanje internetom. Tu je da bi to surfovanje učinio bržim, lakšim, prijatnijim. To iskustvo je (po mom mišljenju) potpuno s Operom bez dodataka. Upravo to govorim: ovde se Operi zameraju stvari koje nemaju veze s pretraživanjem interneta, zamera joj se učestvovanje u tržišnoj utrci. Korisnik par postova iznad govori o tome da mu treba IE da bi skinuo Firefox, wtf? Microsoft će ponuditi "browser ballot", što znači da će moći instalirati BILO KOJI browser, uključujući i god damn Internet Exploder.
[ deri3891 @ 30.07.2009. 12:16 ] @
Zasto je opera bolja od firefoxa?
Sve te exstenzije za firefox zbog kojih ga toliko dizete u nebo su zapravo i najveca mana firefoxa,sto je vise extenzija instalirano sve vise bugova se pojavljuje u browseru,sve vise je tromiji,sporiji,nestabilniji,pocevsi od zauzeca procesora i memorije (sto je posebno izrazeno ako otvorimo vise tabova istovremeno) pa do cold starta ili prvog startovanja browsera kada se sistem podigne.U svim tim segmentima opera je bolja od firefoxa.Da bi imali pristojan mail klijent morate instalirati thunderbird (to su sad vec dva programa za instalaciju) dok kod opere imate integrisani mail klijent koji je namijenjen za pop3 mailserver accounte,tako da konstatacija da to nije prednost jer svakako imamo gmail,yahoo servise nije tacna.Kada su u pitanju prosjecni korisnici opera od samog pocetka ima sve sto treba da ima:adblocker,mail client,torrent client,fast dial/speed dial,download manager... lista je stvarno podugacka i sve to lijepo stane u manje od 7mb instalacijskog paketa (koja i nakon instalacije iznosi 7mb! za razliku od firefoxa koji nakon instalacije iznosi preko 25mb,od cega je gori jedino safari ciji instalacijski paket iznosi oko 28mb a nakon instalacije oko 60!?).Sto se tice sigurnosti firefox je po tom pitanju gori i od ie a na desetine nezavisnih istrazivanja to moze i da potvrdi.Podsjetimo se samo atmosfere pred izlazak firefox 3 koja je izgledala otprilike kao da ce firefox 3 kada izadje promijeniti tok IT istorije,cemu je najzasluznija veoma agresivna reklamna kampanja koja je obecavala da ce trojka biti i vise od browsera i kako moze apsolutno sve (slicno se sada desava sa google chrome,svaku petu stranicu kada otvorite i svaki treci klik na google search vam porucuju: probajte google chrome web browser!). Ja licno se ne sjecam da su opera,ie,maxton,safari ili neki drugi browser imali takve privilegije reklamiranja kao firefox i google chrome. Nije proslo ni mjesec dana nakon izlaska firefox 3 (za to vrijeme svi su lupali glavu kako da natjeraju nekompatibilne adonse da rade sa firefox 3) a ispostavilo se da ta savrsena verzija 3 ipak i nije tako savrsena kao sto se obecalo,pa su onda krenule zakrpe firefox 3.0.1 ,2,3,4,5,6,7,8,9.. pa sve do aktuelne 3.5.1 . Mene to pocinje podsjecati na one reklame za sampone,deterdzente i kozmeticke proizvode,od kojih se za svaku novu "verziju" tvrdi: "e ova je sad najbolja,najjeftinija,najucinkovitija za razliku od svih ostalih i tako u nedogled,sto sa pravom postavlja pitanje ako je ova sad "verzija" proizvoda najbolja znaci li to onda da one ranije i nisu bile bas tako dobre? Eto tako firefox funkcionise vec godinama stalno iznova mlateci praznu slamu i govoreci "e sad smo najbolji,e sad smo najbolji..."
Pozivam sve da probaju poslednju verziju opera 10 beta2 i firefox 3.5.1 pa neka sami izvedu zakljucke koji je browser i zasto bolji a onima koje zanima jos par cinjenica o firefox manipulacijama toplo preporucujem stranicu firefox myths koja od 2005. pa na ovamo ispituje i provjerava njihove tvrdnje kako su najljepsi,najbolji i najbrzi. http://home.comcast.net/~SupportCD/FirefoxMyths.html
[ Nedeljko @ 30.07.2009. 13:25 ] @
Citat:
bachi: lol Ne. A i zašto bi? To nije posao browsera.
Dobro, kako će Linux korisinik da pročita chm stranice? Najbolje rešenje za koje ja znam je chmreader za FF. Inače, FF koristim bez dodataka (osim chmreader-a pod Linux-om). Svojevremeno sam koristio operu, ali se dešavalo da skinem fajl donekle, pa pauziram, pa kad sutra nastavim, on uništi sve i krene otpočetka. FF nije omogućavao to bez dodataka, ali se barem nije trtio da zna nešto što ne zna. Ako neko hoće tako nešto, ima dodatke, koji rade, dok opera jednostavno nije pouzdano radila ono što navodno isporučuje.
[ bachi @ 30.07.2009. 14:08 ] @
Jes' vala, čuli smo kako lepo radi skype dodatak. :) Poenta je da otvaranje chm fajlova nema nikakve veze sa browserom, mislim, ajde sad da neko napravi plugin za FF koji će biti umesto Office paketa, a što ne i obrada audio fajlova? Što da ne? :)
[ Nemke_BG @ 30.07.2009. 15:04 ] @
vid' ga sto se 'vata za skype......ja sam to napomenuo kao referencu da to sto je nekom FF spor, koci ili crashuje moze da bude do samog add-ona za koji se desava da ga instalira neki treci program bez i da te pita...
a za FF postoji dosta kvalitetnih add - onova koji ne prave nikakve probleme i odlicno rade...
...deri3891 covece ajmo polako, bez nervoze i teorija zavere....
...inace medju verzijama browsera se ne gleda samo da li je brzi, stabilniji i sl....nego ima i drugi sijaset stvari.....
mislim realno gledano da je Opera toliko bolja od ostalih browsera imala bi mnogo veci procenat korisnika od onog koji ima...opet ne kazem da je Opera losa ili nesto slicno, samo napominjem da meni FF ima vecu upotrebnu vrednost ....
[ Nedeljko @ 30.07.2009. 15:12 ] @
Citat:
bachi: Jes' vala, čuli smo kako lepo radi skype dodatak. :) Poenta je da otvaranje chm fajlova nema nikakve veze sa browserom, mislim, ajde sad da neko napravi plugin za FF koji će biti umesto Office paketa, a što ne i obrada audio fajlova? Što da ne? :)
Uspeo si da nađeš dodatak za FF koji ne radi kako treba! Bravo! Samo, ne znam kakve to ima veze sa FF-om. To je kao kada bi optužio Visual C#.Net zato što je neko napisao loš program pomoću njega.
Ja sam postavio vrlo praktično pitanje, kako otvarati chm fajlove pod linux-om. Web čitači ne služe samo za internet, već i za otvaranje odgovarajućih fajlova. Podsećam da je chm ništa drugo do komprimovani html.
[ madcama @ 30.07.2009. 16:55 ] @
Chmsee?
[ Ivan.Markovic @ 30.07.2009. 17:28 ] @
Par stavki za Operu, koje nisu pomenute:
- Odlicna opcija "Paste and Go"
- Opcija za prekidanje izvrsavanja javascripta na odredjenoj stranici u realtime (obicno kada iskoci neki alert)
- Quik search i Quik download rade odlicno, posebno sto se nalaze u nenapadnom panelu sa leve strane po default-u
[ MladenIsakovic @ 30.07.2009. 17:50 ] @
Citat:
Ivan.Markovic: Par stavki za Operu, koje nisu pomenute:
- Odlicna opcija "Paste and Go"
- Opcija za prekidanje izvrsavanja javascripta na odredjenoj stranici u realtime (obicno kada iskoci neki alert)
- Quik search i Quik download rade odlicno, posebno sto se nalaze u nenapadnom panelu sa leve strane po default-u
- Ima i za firefox extenzija koristim je godinama
- Pa i firefox ti izbaci upozorenje sa cancel opcijom
- Quick Search na firefoxu je Ctrl+F, a quick download može ako izbaciš download ikonicu pored adres bara, pa jednostavnim prevlačenjem linka preko nje kreće download u pozadini
[ dare023 @ 30.07.2009. 18:15 ] @
Citat:
Nedeljko: Dobro, kako će Linux korisinik da pročita chm stranice?
Lol, ode ovo do đavola. :) IE ima najveću upotrebnu vrednost, pa ga nešto ne koristite. :D Šta tek da kažu ovi Linuxaši na to koliko se isti malo koristi na desktop računarima?
Ono što se više koristi, ne znači da je bolje, jer je monopol i/ili marketing čudo.
[ vilil1 @ 30.07.2009. 18:56 ] @
Iako i ja koristim FF, opera je daleko bolja. FF vade samo raznorazni dodaci, silne ekstenzije...bez kojih bi bio nula. Te dodaj ovo, te ono. te ovu ekstenziju, te onu...Gluposti. Opera ima sve sto je potrebno prosecnom surferu, i nisu joj potrebni ti silni dodaci da bi dobro, i brzo radila.
[ Ivan.Markovic @ 30.07.2009. 19:00 ] @
1. Da ali moras naknadno da instaliras.
2. Mislim da me nisi razumeo, probaj da pokrenes obican .html sa sledecim sadrzajem (<script>alert(0)</script>).
U operi ces imati opciju da iskljucis izvrsavanje javascripta ... ovo mi je puno puta pomoglo kada neke skripte odlepe i pokrenu milione alerta.
3. Da u pravu si, nisam rekao da FF to nema samo moje subjektivno misljenje je da je to u Operi mnogo bolje (sam interfejs) realizovano.
Citat:
MladenIsakovic: - Ima i za firefox extenzija koristim je godinama
- Pa i firefox ti izbaci upozorenje sa cancel opcijom
- Quick Search na firefoxu je Ctrl+F, a quick download može ako izbaciš download ikonicu pored adres bara, pa jednostavnim prevlačenjem linka preko nje kreće download u pozadini
[ Nedeljko @ 30.07.2009. 19:21 ] @
OK, znači, opera ne može da prikaže komprimovani HTML.
Citat:
bachi: Ono što se više koristi, ne znači da je bolje, jer je monopol i/ili marketing čudo.
Ali, ljudi uglavnom nisu budale da niko neće da koristi megasuperiorno rešenje. Operi niko nije kriv zato što je tu gde jeste. IE ima toliki udeo jer se isporučuje uz Windows. Koje je operino opravdanje za preko 30x manji udeo od FF-a?
[ bachi @ 30.07.2009. 21:20 ] @
O tome smo diskutovali već na prethodnim stranicama.
[ HeYoo @ 30.07.2009. 23:33 ] @
*Realno opera jeste brza od ff ali je ff zadovoljavajuce brz. Razlike su neznatne i bitne su samo onima koji mere te brzine. To je ko sa automobilima- nekom sluzi da se preveze od tacke A do tacke B a nekom za qrcenje.
*Realno opera ima bolji default izgled/upotrebljivost od ff.
*Realno opera je sasvim dovoljna prosecnom korisniku koji zeli samo da surfuje netom
Za sve ostalo tu je Firefox!! :D
Licno sam koristio i operu i ff. Jedan sam od onih koji vole da isprobaju svako parce softvera i uvek sam se vraco firfoxu
OGROMNA prednost ff su addons koje stede mnooogo vremena kad hocu nesto da odradim. Postoje dodatci za skoro svaki moguci i nemoguci zadatak koje sam zamisljao da moze browser da odradi.
Minimalnost golog ff je u stvari i njegova prednost jer je uvek moguce dodati funkciju koja mozda samo tebi odgovara. Mene mnogo vise nervira sto opera ima taj mail klijent koji ionako danas malo ljudi koristi ili recimo sto po default podesavanjima pokusa da skine torrent ugradjenim klijentom i tako razne neke sitnice zbog kojih moram tamo negde da caprkam po opcijama da bi iskljucio.
suma..sumarum: Opera je bolja za ljude koji nisu zahtevni, koji vole gotovo zatvoreno integrisano resenje i one koji se pale na samu pomisao da opera brze renderuje stranice za par ms. Ostatak postenog sveta koristi ff
[ musicmaster @ 31.07.2009. 00:20 ] @
Citat:
Valjda WebKit Gecko je FF
Jeste Sanja, lapsus.
Hvala.
[ newtesla @ 31.07.2009. 11:35 ] @
Operu je upropastilo nevidjeno glupo ime, inace je browser koga koristim od verzije 6.
Budimo realni, prva asocijacija ljudima koji nisu culi za Operu i Firefox, ovo prvo ih asocira na predebelu gospodja-babu koja urlice na nerazgovetnom italijanskom ili nemackom sa scene, dok ih ovo drugo asocira na nesto brzo i lukavo....
ko ne veruje da je ime bitno, evo malog testa:
Da li bi ste ikada pomislili da kupite telefon pod imenom HTC Kovsky (koje zvuci kao poljski metaloglodach)?
A SonyEricsson XPERIA?
...ime nije sve, ali je mnogo toga...
(koga mrzi da gugla, isti je telefon u pitanju.)
[ newtesla @ 31.07.2009. 11:36 ] @
Operu je upropastilo nevidjeno glupo ime, inace je browser koga koristim od verzije 6.
Budimo realni, prva asocijacija ljudima koji nisu culi za Operu i Firefox, ovo prvo ih asocira na predebelu gospodja-babu koja urlice na nerazgovetnom italijanskom ili nemackom sa scene, dok ih ovo drugo asocira na nesto brzo i lukavo....
ko ne veruje da je ime bitno, evo malog testa:
Da li bi ste ikada pomislili da kupite telefon pod imenom HTC Kovsky (koje zvuci kao poljski metaloglodach)?
A SonyEricsson XPERIA?
...ime nije sve, ali je mnogo toga...
(koga mrzi da gugla, isti je telefon u pitanju.)
EDIT: btw, prva poruka je ostavljena sa ukljucenim opera-turbo modom (opera 10 beta2), tako da opera ima i svoj anonimni proksi :)) PrtZ ;)
[ Nedeljko @ 01.08.2009. 18:19 ] @
Opera može da asocira na pesmu (samim tim i na lakoću - kao pesma) na uživanje, na nešto visoko, veličanstveno. Znaš, nisu svi na Ceci i Karleuši, pogotovu van Srbije.
Takođe, mog druga Peru je opera asocirala na njegovo ime (O - Pera). Koristio ju je baš zbog imena, ali džaba, sada je na Chrome-u.
Ja sam operu koristio u verzijama 4, 6 i nešto posle toga, ali šta ćeš kad HTML čitač ne može da otvori komprimovani HTML.
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2009. 19:01 ] @
Citat:
Nedeljko
Znaš, nisu svi na Ceci i Karleuši, pogotovu van Srbije.
Ma da, cim predjes Horgos odma' svi slusaju Shopena... daj bre Nedeljko, Opera je asocijacija za pesmu nekom ko je odrastao na Britni Spirs ili 50 cent isto ko nekom ko je odrastao na Ceci.
Savrseno glupo ime za internet browser, a i za kompaniju... ono ako na nesto asocijra mase, a to je na "soap operas" iliti sapunske opere :)
Citat:
HTC Kovsky
HAHAHAHHAHAAH
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Mada.... hahahhaha mozda je taj telefon ciljan za ruske speditere i biznismene "cekaj brate da izvadim kovskog" HAHAHAHAHA
[ Nedeljko @ 01.08.2009. 21:07 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ma da, cim predjes Horgos odma' svi slusaju Shopena...
Nikad čuo za tog. Čuo sam za Chopin-a.
[ mrkii @ 02.08.2009. 15:10 ] @
Citat:
Nikad čuo za tog. Čuo sam za Chopin-a
HAHAHAHHAHAAH
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
A Palmi Betoven svirao na svadbi. Hahaha
[ Nedeljko @ 02.08.2009. 15:57 ] @
Znači, suština operinog neuspeha je u imenu. Da vidimo,
Java - kafa + ostrvo
Python - zmija + sprdnja
Nero - požar
Google - detinja neozbiljnost, nedozrelost.
Opera je naziv koji je jednostavan, lako se pamti i postoji u apsolutno svim jezicima sa istim značenjem, koje nije negativno, bez da neko mora da poznaje istoriju, geografiju, biologiju ili kinematografiju da bi ga povezao. Možda ima boljih naziva za HTML čitač koji ne može da pročita komprimovani HTML, ali to svakako nije razlog propasti. Opera je imala dovoljno vremena da se kvalitetom nametne i da ljudi njen naziv, kakav god da je, vezuju za nju, a ne za izvorno značenje.
[ MladenIsakovic @ 02.08.2009. 18:37 ] @
Opera suxxxxxxxxxx
[ Ivan.Markovic @ 02.08.2009. 22:06 ] @
Koji browser ima opciju na desni klik: Reload Every n sec/min ? ;)
[ musicmaster @ 02.08.2009. 22:14 ] @
Citat:
Ivan.Markovic: Koji browser ima opciju na desni klik: Reload Every n sec/min ? ;)
Zašto je to uopšte i potrebno bilo kom browseru?
Umara se miš ako ručno klikne čovek na reload ikonicu ili .... ? ;)
[ mulaz @ 02.08.2009. 23:21 ] @
Citat:
Ivan.Markovic: Koji browser ima opciju na desni klik: Reload Every n sec/min ? ;)
Da, ali to je opet addon ;) Navodim samo nasumicno opcije koje Opera ima po default-u ...
@musicmaster
Nekome nije potreban ni browser ... a ako ti bas treba razlog, evo jednog: Postoje web sajtovi koji te izloguju ako neko vreme nisi "aktivan", ovom opcijom to mozes da prevazidjes ;)
Nekome nije potreban ni browser ... a ako ti bas treba razlog, evo jednog: Postoje web sajtovi koji te izloguju ako neko vreme nisi "aktivan", ovom opcijom to mozes da prevazidjes ;)
F5.
[ mrkii @ 03.08.2009. 12:18 ] @
Opera je za mene zakon iako sam probao prakticno sve browsere.
- lep izgled (da, kad gledas u nesto satima vazno je i da lepo izgleda)
- paste and go opcija za url
- auto reload
- ....
Neka se opera ludilo nastavi :)
[ Ivan.Markovic @ 03.08.2009. 12:42 ] @
@musicmaster
Pogledaj cemu sluzi opcija prvo ...
[ musicmaster @ 03.08.2009. 13:16 ] @
Ma znam bre 'Mićo' čemu služi opcija nemoj da se sekiraš ali uopšte.
Poenta je u tome da je Opera nadrukana svakakvim NEPOTREBNIM opcijama do zla boga.
Poenta je u tome da su u zadnjih godinu dana izbacili više apdejta za njihovu precious aplikaciju,
nego svi ostali pretraživači zajedno.
Poenta je u tome da sve te opcije zaglupljuju ljude.
U fazonu da ti olakša.... LOL!
Šta da olakša?
Šta je komplikovano kod posete web sajtova?
Taj sajt koji te isključuje posle nekog kratkog vremena zbog neaktivnosti,
dakle jeste namenjen da na njemu radiš nešto, valjda..!
Uostalom, ko ti brani i da popališ i da izmodifikuješ sve mouse gestures (+ auto-refresh/reload) opcije u Operi koje se nude?
Taman kad sve to uskladiš i pozavršavaš, eto nove Opera Updated sa 9.25 na 9.25,36,
gde start page ima razilke u odnosu na prethodni, a to je promena nijanse boje iz css-a ili još malo zaobljenije ivice uz još finiji glossy efekat.
Ah da, i brža je novija verzija za tačno 1 milisekundu!!! Isn't that great?
Upali Operu i učitavaj stranice i meri brzinu učitavanja,
ukratko - budi "produktivan"! To je pravi način da pospešiš svoje radne performanse.
Load page, a onda clear cache, zatim opet load isti taj page...
Pa onda pravac grafikon u excel, pa export na web.
Da se zna!
Ta Opera (i zašto su svi Operski pevači toliko debeli bre??) ne može da prismrdi Firefoxu koji ima samo 2 ekstenzije,
samo 2 addona. Imajte to u vidu.
Ta 2 add-ona su:
- StumbleUpon
- VIdeo DownloadHelper
Ja bar koristim samo to i ništa više već 2 godine unazad.
[ musicmaster @ 03.08.2009. 13:32 ] @
Evo recimo šta DownloadHelper nudi...
Jel' znaš kad ćeš da nađeš ovakvu listu sa video klipovima i video materijalom uz pomoć opere?
Pogotovo ako autoreloaduješ neki pejdž,
tek tad hoćeš...
Šalu na stranu, potrebe su različite.
Ali, neki video humor, npr, uvek dobro dođe, jel' da?
Ovo je lista sajtova sa kojih možeš da smakneš bilo koji video klip,
bez problema.
Sa FF, naravno.
Jednim klikom.
[ ac1bd4 @ 03.08.2009. 13:35 ] @
Čini mi se da je jedino prva strana imala veze sa temom. Uzgred ja koristim FF jer nema milion funkcija po defaultu. Ako mi treba Paste and Go ja lepo dodam tu funkciju, ako mi treba integrisani mail klijent dodam i to. Dakle ono što mi ne treba mi ne zauzima prostor i vreme, RAM i CPU.
[ newtesla @ 03.08.2009. 13:59 ] @
...poenta je sto Opera ima SVE te funkcije u 6.7 MB downloada, koji se ne uveca nesto narocito posle instalacije, dok Fajerfoks NEMA nista od toga u svojih 7.7 MB, koji se uvecaju nekoliko puta nakon instalacije.
O CPU vremenu necu ni da zapocinjem...
@onaj sto je pominjao JAvu, Python, Google... Nedeljko :
IME JESTE SVE! (rece jednom onaj mali iz emisije Top Gear:)
Python - najveca zmija, svima poznata.
Java - mene asocira na suprotnost od sna...
Inace, developer alatke ne koriste siroke narodne mase, developeri jednostavno traze najbolju alatku, dok narodne mase traze i lepo ime. i tacka.
Google - rec googles u engleskom jeziku oznacava naocare, sa njima se stvari bolje vide i nalaze :) nekada im je i logo bio cvikeri.
Yahoo - Uzvik americkih farmera, onaj uzvik izrazavanja srece... mislim da je jedno odlicno smisljeno ime, ali previse bloat-a dovelo do bolje pozicije Gugla kao pretrazivaca.
Microsoft - koliko god se mi sprdali da im ime znaci Mali-I-Mekan :), opet pazljivo odabrano ime.
Firefox - vatrena lisica...
safari - Istrazivanje
konqueror - osvajac
Internet Explorer - samo ime kaze cemu sluzi. kao Cokoladna Bananica - sve je jasno.
vi - odmah asocijacija na nesto brzo, jer je kratka rec.
Netscape - bekstvo na net...
...i da, Nero - Nero Burning ROM - pa, bese Neron (na stranjskom - Nero) se provodio dok je Rim (Rome, ali ovde ROM) goreo u plamenu (burning, takodje glagol koji se koristi za opis postupka narezivanja CD-ROM-ova)... igra reci.
...jedino Opera - debela baba koja zavija.
Inace, @onaj sto je komentarisao da ne slusamo svi Cecu i ostale: slusam Loreenu McKennitt, a operu i mjuzikle i dalje ne volim. A i vecina ljudi koji vole klasiku, izbegavaju operu.
Ime je bitno. Inace bi se Google zvao MagnifyingGlasses....
[Ovu poruku je menjao newtesla dana 03.08.2009. u 15:13 GMT+1]
[ musicmaster @ 03.08.2009. 14:54 ] @
More.... daleko si ti od Tesle.
Tesla nije objašnjavao šta je topla voda i imao je bolju logiku.
musicmaster: More.... daleko si ti od Tesle.
Tesla nije objašnjavao šta je topla voda i imao je bolju logiku.
;)
...klasican Ad Hominem.... verovatno u nedostatku boljeg argumenta.
[ Ivan.Markovic @ 04.08.2009. 10:09 ] @
@musicmaster
Neko vozi BMW neko Audi. Nijedan nije los ... ali u svakom slucaju ako komentarises onda daj prave argumente.
Ja se iskljucujem iz dalje diskusije Opera Vs Ostali.
[ Nedeljko @ 04.08.2009. 11:12 ] @
Citat:
newtesla: @onaj sto je pominjao JAvu, Python, Google... Nedeljko :
IME JESTE SVE! (rece jednom onaj mali iz emisije Top Gear:)
Python - najveca zmija, svima poznata.
Java - mene asocira na suprotnost od sna...
Inace, developer alatke ne koriste siroke narodne mase, developeri jednostavno traze najbolju alatku, dok narodne mase traze i lepo ime. i tacka.
Google - rec googles u engleskom jeziku oznacava naocare, sa njima se stvari bolje vide i nalaze :) nekada im je i logo bio cvikeri.
Yahoo - Uzvik americkih farmera, onaj uzvik izrazavanja srece... mislim da je jedno odlicno smisljeno ime, ali previse bloat-a dovelo do bolje pozicije Gugla kao pretrazivaca.
Microsoft - koliko god se mi sprdali da im ime znaci Mali-I-Mekan :), opet pazljivo odabrano ime.
Firefox - vatrena lisica...
safari - Istrazivanje
konqueror - osvajac
Internet Explorer - samo ime kaze cemu sluzi. kao Cokoladna Bananica - sve je jasno.
vi - odmah asocijacija na nesto brzo, jer je kratka rec.
Netscape - bekstvo na net...
...i da, Nero - Nero Burning ROM - pa, bese Neron (na stranjskom - Nero) se provodio dok je Rim (Rome, ali ovde ROM) goreo u plamenu (burning, takodje glagol koji se koristi za opis postupka narezivanja CD-ROM-ova)... igra reci.
...jedino Opera - debela baba koja zavija.
1. Python - zmijurina koja davi. Da li je to bolje od debele babe koja urla? Autori Python-a su napisali da su jezik nazvali po Monti Pajtonovom letecem cirkusu, ali im je logo izlomljena zmijurina. Vrlo atraktivno, nema sta.
2. Java - na sta Srbe asocira, nebitno je. Taj jezik razume jako mali procenat ljudi. Sa druge strane, mnogo vise ljudi je culo za ostrvo Java, a amerikanci i za Java kafu, sto sve zajedno ima veze sa programiranjem koliko i davez od zmijurine.
3. vi - ako je poenta u kratkom imenu, onda je bolje ime bilo "v".
4. Nero - rekoh da asocira na pozar. Koliko god se rezanje diskova na engleskom zvalo przenje, nije bas atraktivno za nesto sto treba staviti na sopstveni racunar u sopstvenoj kuci.
Neko vozi BMW neko Audi. Nijedan nije los ... ali u svakom slucaju ako komentarises onda daj prave argumente.
Gde si ti video njega pise nesto smisleno.
[ Mister Big Time @ 04.08.2009. 13:21 ] @
Da se mao vratimo na temu.
Citat:
Microsoft je tokom vikenda obelodanio da bi mogao da odustane od plana o izdavanju specijalne verzije Windows 7 operativnog sistema namenjene evropskom tržištu koja ne bi imala instaliran internet pretraživač, već bi korisnicima nudila mogućnost da odaberu sami koji će pretraživač instalirati usled promene u stavu Evropske komisije. Tako se ispostavlja da bi korisnici u Evropi možda ipak mogli da kupuju istu verziju operativnog sistema kao što će moći da kupe i svi drugi korisnici širom sveta. Naravno, potez Microsoft-a neće proći bez reakcije EU tako da bi se mogle očekivati nove antitrust tužbe na račun Microsoft-a i astronomske kazne.
Dati su ti pravi argumenti. I to nekoliko puta, što od mene, što od strane drugih FF korisnika.
Čitaj ponovo, slobodno.
Citat:
Nedeljko: Gde si ti video njega pise nesto smisleno.
Gde ti je "da" između >video njega ** piše nešto smisleno<.... ?
Jel' te to druka neko podešavanje u Operi, o nervozni čovječei?
Ili to sama Opera odlučuje kako će text da izgleda...?
Neki automatic spell correction feature iz Opere da nije?
Ako jeste, popraviće oni to za 3 dana.
U novoj, još bržoj verziji. "Isn't that awesome?"
♥♥♥ Opera ♥♥♥
[ Nedeljko @ 04.08.2009. 23:20 ] @
Citat:
musicmaster: Gde ti je "da" između >video njega ** piše nešto smisleno<.... ?
Ovo je krajnji domet tvojih intelektualnih mogućnosti - speling čeker. Šalim se, ne mislim da si toliko ****, ali, daj potrudi se malo. Nemoj odmah da izvaljuješ prvu rečenicu koja ti padne na pšamet, već odvoj bar 30 sekundi, razmisli i onda odgovaraj.
[ musicmaster @ 04.08.2009. 23:25 ] @
Nedeljko, čim ti toliko pominješ tuđe intelektualne mogućnosti,
znači da sa tvojim nešto nije u redu.
Ili imaš neki žešći kompleks.
Rešavaj to, bolje ti je nego da ti ja pomažem u tome,
veruj mi.
Inače, speling se piše sa 2 l, ovako: spelling.
[ icobh @ 05.08.2009. 00:21 ] @
Polako vas dvojica, mislim da prelazite granicu i od Advocacy...
[ MladenIsakovic @ 05.08.2009. 00:57 ] @
Kako u operi da sačuvam video klip u flv formatu sa nekog tube sajta, nebitno kog?
[ degojs @ 05.08.2009. 01:23 ] @
Citat:
Inače, speling se piše sa 2 l
Grešiš, ovaj sillno grešiš.
Po Vuku, ide jedno "l", jer se tako i izgovara. E sad, ako si hteo da kažeš "2 litre", onda je to potpuno drugačije i piše se "2 l", baš tako kako si napisao, ali to je opet jedno "l" :D Osim ako je u pitanju 2 l nekog jačeg alkohola, onda nije bitno kako se piše, a izgovara se obično sa više od jednog "l", tzv. frfljanje :D
[ musicmaster @ 05.08.2009. 01:35 ] @
Da. On je napisao čeker umesto korekšn. ;)
U tom slučaju grešim.
[ degojs @ 05.08.2009. 01:47 ] @
Citat:
Kako u operi da sačuvam video klip u flv formatu sa nekog tube sajta, nebitno kog?
Znamo mi sa kog... xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
[ musicmaster @ 05.08.2009. 01:52 ] @
Nije Opera za to prijatelju...
Opera služi za Full Screen kad čitaš neku knjigu u .html formatu i slično...
Tako...
[ degojs @ 05.08.2009. 02:06 ] @
Ma dobro, bar covek to radi sa upaljenim monitorom, pa koji god browser da koristi.
Fazon su ovi Mac korisnici: oni drndaju, a monitor ugasen...
Pošto nemate ništa pametnije više da kažete, odveli ste temu na dno dna. Tako da predlažem jedan lock, jer sve je rečeno.
Vi se držite FFa ako ste zadovoljni sa njim. Oni pak koji bi, što iz radoznalosti, što zbog toga što im se FF smučio, neka odu na http://my.opera.com/desktopteam/blog/ i skinu poslednji snapshot Opere i neka probaju istu, ali zaista probaju na par dana, pa neka jave utiske.
[ musicmaster @ 05.08.2009. 10:00 ] @
Citat:
bachi: Pošto nemate ništa pametnije više da kažete, odveli ste temu na dno dna. Tako da predlažem jedan lock, jer sve je rečeno.
Vi se držite FFa ako ste zadovoljni sa njim. Oni pak koji bi, što iz radoznalosti, što zbog toga što im se FF smučio, neka odu na http://my.opera.com/desktopteam/blog/ i skinu poslednji snapshot Opere i neka probaju istu, ali zaista probaju na par dana, pa neka jave utiske.
Jes' pa da završimo i mi kao ovaj David Van Dusen sa slike.
Neka hvala. Imamo mi verziju 9.26,01 sa autoreload funkcijom.
A isto tako imamo i about:config, ako nam mimika Opere bude zatrebala.
;)
[ s!c @ 05.08.2009. 10:37 ] @
Citat:
MladenIsakovic: Kako u operi da sačuvam video klip u flv formatu sa nekog tube sajta, nebitno kog?
Zamisli kada sina krenu da zajebavaju u skoli i da mu najbijaju komplekse, sta ce da im kaze "odjebite, ja koristim najjaci browser na svetu"
Boze kakvih budala ima... Bar da ga je nazvao NULL ili Drop Table.
[ Karo @ 06.08.2009. 09:48 ] @
Koristim Operu otkad znam za sebe (tad se placala ;) i da nije njih bilo jos bi IE i FF vrteli milion prozora po desktopu ovako svi vrte tabove, koliko znam i za mobilne platforme je vodeci browser u svakom slucaju imaju pravo da traze svoje mesto pod suncem jer nevidim da drugi browseri evoluiraju vec samo copiraju operu
P.S.
daleko od toga da je opera savrsena ali tabularni prikaz strnaica je definitivni standard koji su ljudi iz opere postavili a ostali kopirali,i zasto se oni nebi nesto pitali nevidm da drugi browseri zadnjig 5 godina uspeli da ubace neku korisnu inovaciju tipa speed dial.U svakom slucaju ljudi iz opere se trude da kvalitetno unaprede (zarade) svoj software zasto im nepruziti sansu za fer igru
[ Nedeljko @ 06.08.2009. 14:00 ] @
Pa, kad su roditelji mogli da nazovu žensko dete "Pušiga", ili muškom detetu koje se preziva "Glavić" da daju ime "Nadraženko", šta fali imenu "Opera". Kakva sve prezimena nisu Ličani sami sebi davali. Te, Guzina, te Pičuga, te Kenyalo i sad neko napravi frki oko Opere.
[ musicmaster @ 06.08.2009. 15:21 ] @
Tom detetu će po defaultu biti predodređeno da izraste u debeljana.
[ degojs @ 06.08.2009. 15:33 ] @
Citat:
daleko od toga da je opera savrsena ali tabularni prikaz strnaica je definitivni standard koji su ljudi iz opere postavili a ostali kopirali
Koliko se ja nešto sećam tabove je pre Opere imao IE, tj. NetCaptor (koji je proširenje IE).
[ Ivan Dimkovic @ 06.08.2009. 15:36 ] @
Yep
Opera nije izmislila tabularni browsing - vec je to vec postojalo kao IE prosirenje.
sta se palite na tog lika? mislim izjavio tu glupost da bi napimpovao posetu profila,idiotluk...
[ Ixtis @ 06.08.2009. 15:51 ] @
Ne razumem čemu ovoliko trolovanje na temi!? Kome se šta sviđa, on to i koristi. Koristim i Operu, i FF, s tim da mi je Opera primarni pretraživač. Po mom skromnom mišljenju - Opera je brža (brže otvara stranice), manje zauzima resurse; ima bolji odziv na komande (kliktanje); sadrži integrisani mail u sebi; i meni je lepša na oko od lisice. Meni je ovo sasvim dovoljno, zato je Opera moj prvi izbor. Pokušavao sam X puta da se prebacim na Firefox, ali bezuspešno. Jednostavnost, i brzina, uvek su me vraćale nazad Operi. I dok god gospoda iz Operinog tima ne za..ere nešto sa njihovim browser-om, ja ću uživati surfujući netom sa Operom pod okriljem Debiana :)!
[ Nedeljko @ 06.08.2009. 16:06 ] @
Pa, rasprava bi trebala da bude na temu "tržišnog" razmišljanja ljudi iz Opere, kako dekretom ukinuti konkurenciju.
[ musicmaster @ 06.08.2009. 16:07 ] @
Trolovanje kao trolovanje, najviše trpi PHP i određena kompanija zajedno sa njenim proizvodom.
Zašto su neki toliko pametni pa krenu da vređaju druge korisnike kad god vide priliku - zbog programa!?!
Neki su toliko pametni pa ne mogu da nađu kontra argument (a to zna da bude veoma 'slatko' za kontra udarac, što nije uvek dobro),
zatim krenu sa svojim mračnim željama i nebulozama i uvredama na onog koji opet ne druka njih, nego - softver.
Evo jednog pozitivnog primera:
Citat:
Ixtis: Ne razumem čemu ovoliko trolovanje na temi!? Kome se šta sviđa, on to i koristi. Koristim i Operu, i FF, s tim da mi je Opera primarni pretraživač. Po mom skromnom mišljenju - Opera je brža (brže otvara stranice), manje zauzima resurse; ima bolji odziv na komande (kliktanje); sadrži integrisani mail u sebi; i meni je lepša na oko od lisice. Meni je ovo sasvim dovoljno, zato je Opera moj prvi izbor. Pokušavao sam X puta da se prebacim na Firefox, ali bezuspešno. Jednostavnost, i brzina, uvek su me vraćale nazad Operi. I dok god gospoda iz Operinog tima ne za..ere nešto sa njihovim browser-om, ja ću uživati surfujući netom sa Operom pod okriljem Debiana !
Da, da... Opera Rulez.
Ljudi pa vi niste znali da su prvo kompajlirali Operu pa tek onda izmislili http protokol i www...
Evo, ovi fanovi Opere mogu da vam potvrde tako nešto, slobodno ih pitajte.
[ cyofee @ 06.08.2009. 16:29 ] @
Ja koristim Operu zato što za 5 minuta mogu da radi savršeno i da je ne diram sledećih godinu dana. Siguran sam da bih, posle nekoliko dana traženja i prčkanja, mogao da istu funkcionalnost imam i u Firefoxu, ali zašto bih to uradio?
I molim vas, bez gluposti sa Adblock + Noscript. Neverovatno me nerfiraju Firefox fanboji koji postojanje tih ekstenzija koristi kao argument "za" Firefox. Opera ima potpunu funkcionalnost za blokiranje oglasa i skripti čim se instalira.
[ Horvat @ 06.08.2009. 16:40 ] @
a zasto cinite ovu temu
"kvalitet browsera opera vs ostali browseri"?
kad to nije tema
tema je proseravanje gospode iz uprave opere kako sto efikasnije minirati ms
[ Ivan Dimkovic @ 06.08.2009. 17:26 ] @
Tema je prosta:
"Kako luzeri iz Opere pokusavaju da lobiranjem u EU dobiju na poklon nesto trzisnog udela, posto to nisu uspeli izvesti sami i uz pomoc kvaliteta svog proizvoda"
I tu se eto svasta moze reci - citajuci zahteve i komentare Opera CTO-a u vezi sa MS-ovim akcijama se svaka susa moze uveriti o kakvim se pateticnim luzerima radi - mozes misliti, traziti od Microsofta da promeni ikonu - koliko je to pateticno? Ja mislim da tesko moze biti gore.
Firefox je bez muke dobio solidan deo browser trzista - i to je uradio sopstvenim kreativnim snagama i kvalitetom. Opera ocigledno nije.
[ Nedeljko @ 06.08.2009. 22:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Firefox je bez muke dobio solidan deo browser trzista - i to je uradio sopstvenim kreativnim snagama i kvalitetom. Opera ocigledno nije.
Sve štpo si prethodno napisao je OK, ali iz ove rečenice se vidi ko navlači raspravu na temu da li je opera kvalitetan čitač.
Možda i jeste, ali je poenta u tome da kvalitetom, ako ga ima, opera nije uspela da osvoji tržište, bez obzira da li je situacija takva zbog kvaliteta ili nečeg drugog. FireFox je dokazao da se tržište može osvojiti i bez političkih leđa, ali opera to jednostavno nije uspela da učini iz bilo kojih razloga.
Da si ovako preformulisao svoj iskaz, ne bi raspravu navlačio na pogrešan tok.
[ Nedeljko @ 06.08.2009. 22:26 ] @
Ma, da, od sad da bi pokrenuli IE treba da klikćemo na Svetog Nikolu.
[ Nedeljko @ 06.08.2009. 22:31 ] @
Evo, skinuh O-Peru, nek se leba najedu od toga.
Stvarno, od čega li žive ti momci, kada im je toliko važno da li ja sa svog laptopa koristim njihov proizvod koji dele besplatno bez nametnutih reklama.
[ vladared @ 07.08.2009. 07:58 ] @
Kavlitet ne mora da znači veliki udeo na tržištu, ali dobar marketing i te kako bi to mogao. Dakle da li je Opera kvalitetan pretraživač ili ne to je diskutabilno, moje lično iskustvo je da je prihvatljiv za moje potrebe, samo što sam ja lično navikao na FF i nešto mi se ne menja. Što se tiče Opere, činjenica je da su do sada imali katastrofičan matketing i u skladu sa tim imaju i deo tržišta. To što oni svoju nesposobnost pokušavaju da anuliraju ovakvim debilnim zahtevima, jeste njihovo pravo, ali EU komisija će ispasti još debilnija ako popusti i prihvati kao svoje ove zahteve.
[ Comrade @ 07.08.2009. 09:31 ] @
IMHO Opera vec ima preveliki udeo na trzistu u odnosu na svoj kvalitet. Ja mislim da je Opera pomodarski browser. Sure, nekada davno sam ga koristio kao alternativu IE na windowsu, ali razvojem firefoxa i raznih extenzija Opera je obsolete...
[ dzigilibonglica @ 07.08.2009. 09:35 ] @
Kome NE TREBA milijardu triliona svakojakih funkcija, vec samo hoce brzo i lepo da surfuje netom, taj nek proba chrome.
Uskoro ce to biti najzastupljeniji Non M$ browser, a kad nesto radi brzo, to je sasvim dovoljno...
Tako da ova prica o Opera vs FF vise nije toliko zanimljiva za obicne surfere....
Ako fercera brzo, i nije komplikovano, to je sve sto mi treba.
A, da , umalo da zaboravim.....Google hoce da izbaci OS nazvan Chrome OS? Sta mislite, hoce li ga Opera tuziti za to? Da li da menja ime Browsera ili celog sistema. Mislim u tome je i bila poenta svega zbog cega je pocela ova diskusija. Traze da se promeni ime i/ili ikonica (ne znam bas..) plus da se stavi opera kao mogucnost prilikom instalacije....
Pa jos da ih opet tuze ako ne stavljaju najnoviju verziju Opere svaka tri dana, odnosno ne prave novi Build sistema svaki put kada oni zakrpe neku svoju brljotinu, ili sta vec...........
Jednostavno, ko gubi ima pravo da se ljuti, ali ne bas toliko. Da li je marketing, ili bolji proizvod, nebitno je (ko je vise ulozio bolje je prosao)....a oni su izgubili.....
Zasto samo M$ da tuze? Zasto ne i Apple? I oni furaju Safari, sad ce i Google.....
Ili je to samo jedna dobra reklama za Operu sve to sa tuzbom. Koliko vas je samo zbog ove teme i buke oko Opere skinula i probala Operu?
Nebitno, ovo je dobra reklama na kvarno.
[ Nedeljko @ 07.08.2009. 10:35 ] @
Opet se rasprava prenosi na temu opera vs others.
1. Opera nije uspela da osvoji tržošte.
2. Opera traži politička leđa da bi osvojila tržište
3. FireFox je dokazao da se tržište može osvojiti i bez političkih leđa.
Šta je ključ operinih neuspeha, da li marketing ili kvalitet ili nešto treće, to je druga tema.
[ slavne @ 07.08.2009. 20:05 ] @
Tema od koje je počela ova nit je komentar nadležnih iz Opere povodom jednog dela Majkrosoft monopola.
Generalno mnogi (stručni) ljudi u svetu svesni su ogromnog monopola koji Majkrosoft ima. Majkrosoft je vodeće ime u crnom svetu svetskih multinacionalnih kompanija. Negativan uticaj monopolista na planu zaposlenosti, lojalne konkurencije, legalnosti i tehničkog napretka nije posebno potrebno navoditi onima koji poznaju ovu temu. Za one koji to ne znaju, samo ću napomenuti da praktično sve vodeće države sveta, čak i one najliberalnijeg kapitala imaju zakone o sprečavanju monopola. Monopol je zlo. Veliki monopol je veliko zlo.
Lično sam koristio sve pregledače koji su ovde pomenuti. Operi dajem najviši skor. Međutim poenta nije ni u tome da li je Opera bolja ili lošija od IE. Poeta priče nije ni u formulaciji jednog od šefova u Operi povodom sukoba. Poenta je u sukobu zlog i moćnog Darta Vejdera protiv celog sveta, i tu je Opera tek jedan delić. Zato Operi i ostatku slobodnog sveta samo čestitam na otporu. Jer njihov otpor je udružen u otpor celog sveta i po svim ostalim pitanjima, i po pitanju operativnog sistema, i po pitanjima hardvera, pa čak i po drugim stvarima koje izlaze iz tehničkih gabarita i za koje je potrebno imati duhovnu širinu da bi se razumele.
[ websurfer @ 07.08.2009. 20:43 ] @
Citat:
slavne:
Generalno mnogi (stručni) ljudi u svetu svesni su ogromnog monopola koji Majkrosoft ima. Majkrosoft je vodeće ime u crnom svetu svetskih multinacionalnih kompanija.
Pa, vidim da korstis Microsoft-ov Windows XP! Zasto pristajes da koristis zli proizvod zle kompanije?!
Citat:
slavne:
Monopol je zlo. Veliki monopol je veliko zlo.
A koristiti svoj prepoznatljiv i dugo gradjen brend (u ovom slucaju graficko resenje za ikonicu) je monopol?
Citat:
slavne:
Zato Operi i ostatku slobodnog sveta samo čestitam na otporu. Jer njihov otpor je udružen u otpor celog sveta i po svim ostalim pitanjima, i po pitanju operativnog sistema, i po pitanjima hardvera, pa čak i po drugim stvarima koje izlaze iz tehničkih gabarita i za koje je potrebno imati duhovnu širinu da bi se razumele.
Kad vec spominjes i te "druge stvari" sve mi se cini da ces se ti najvise obradovati ako u svetu bude zavladao zakon protiv Net Neutralnosti, jer ce ti provajderi ukinuti pristup "zlim" i "monopolistickim" sajtovima kao sto su Google, Yahoo!, Facebook, Myspace i jos 99.99999...% sadrzaja na netu a "velikodusno" ce ti za "pristupacnu" cenu ponuditi pristup sadrzaju npr. 200 sajtova koje ces moci da pregledas iskljucivo uz pomoc Opere...
[ banchi @ 07.08.2009. 20:54 ] @
Evo i ja malo da zamlatim slamom...moram priznati da dugo nisam uzivao u nekoj laganoj temi poput ove citajuci je od prvog do poslednjeg posta. Zaista, ko bi rekao da ce se tema oko neke glupe poslovne politike ovako zakuvati i izroditi u "pro et contra" ili Opera vs. Firefox. Velim uzivao sam, jer je tema zaista onako kao lako stivo, za razliku od tema i bivanja po raznim forumima ne bi li resio neku muku.
Sto se tice zahteva Opere...predlog bi mogao konkurisati za naj glupost u mnogim oblastima - IT, pravo, marketing...o tome toliko.
A sto se tice rasprave "za i protiv" ova dva browsera...u pojedinim momentima izgledalo mi je kao da gledam klince u vrticu kako se navlace oko toga ko moze duze da pishne. Koristim sve browsere na raznim platformama jer mi je to sto bi rekli u opisu posla. No najvise koristim upravo ova dva a Operu kao beta tester za MAC platformu.
Moja iskustva:
- Opera je zaista brza od FF na Windowsu i neznatno brza na MAC OS X
- FF se moze gotovo izjednaciti u brzini dodatnim konfigurisanjem (about:config) ukljucivanjem "network. http. pipelining" funkcije za sinhronim ucitavanjem ,
- FF je nenadmasan sto se tice extenzija i nacina na koji su one integrisane
- Siromasnija extenzijama Opera ima glavninu korisnih za zahtevnije korisnike ALI...prikaz u vecini slucajeva u novom pop-up prozoru je prosto iritirajuci.
- Opera 10 beta2 uz Safari 4 jedina prolazi ACID3 test 100/100
- Ali ovo gore je manje bitno ako se uzme u obzir hronicni problem Opere sa prikazom stranica, (poravnanja, "iskrzane" grafike kod upotrebe zoom -a, citanja tabela itd...) kao i ne retki problemi sa javom i linkovima.
- Opera radi stabilno i brzo pogotovo na Win.
- FF dok radi - radi...ali kad zapuca iz ne znam kojeg razloga mo's ga...jedino reinstalirati. Na forumima se ovo povezuje sa skinovima i addonsima ali u mom slucaju provereno sa tim nema veze. Ovo je i bio razlog sto sam svojevremeno poceo koristiti i Operu.
- Licni ukus...Opera lepse dizajnirana i bolje organizovane alatke, barovi i visestruko korisni paneli sa korisnim funkcijama.
Da zakljucim...FF koristim u svakodnevnom radu sa svim potrebnim dodacima.
Opera mi je, pored sporadicnog surfanja, postala licni izazov u Beta verziji i na MAC platformi zbog, ne malog broja bugova. Ako ih Opera resi u konacnoj verziji bice to zaista lep, brz i upotrebljiv browser.
Eh...da je vise ovakvih tema, mozgu za odmor.
[ Ivan Dimkovic @ 07.08.2009. 21:21 ] @
Citat:
Za one koji to ne znaju, samo ću napomenuti da praktično sve vodeće države sveta, čak i one najliberalnijeg kapitala imaju zakone o sprečavanju monopola. Monopol je zlo. Veliki monopol je veliko zlo.
Monopol kao monopol nije ilegalan ni u EU a ni u USA...
Ono sto je ilegalno je zloupotreba monopola radi kreiranja novog.
Sto se MS-ovog monopola tice - Firefox ga bez problema skrljao, sto se ne bi moglo reci za Operu... i sada je Opera ekipi krivo toliko da su pokazali koliki su drkosi :)
Drugo @Opera advokati - OK, skontali smo - super vam je browser, bolji od svih ostalih, itd.. itd.. Ali da li vi kontate da to uopste nije tema ovde? Tema je da kompanija koja je napisala taj browser koji koristite zeli da za dzabe dobije market share tako sto se slizala sa politicarima EU. Cudo jedno da nisu to uspeli da postignu trzisnom utakmicom kao Firefox... kad su tako bolji, kako vi kazete :)
Nesto tu ne stima ;-)
Ja imam predlog za Opera ekipu - nek promene dizajn i nazovu svoj browser "Left Browser" ili "Socialist Browser" - posto su presli na komunisticke metode "borbe" (trziste uz pomoc politickih dekreta). Time bi im sigurno skocila popularnost u Kini, Kubi, Laosu - a vrlo verovatno i u skandinavskim zemljama, tamo prilicno vuku na socijalizam.
[ websurfer @ 07.08.2009. 21:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ja imam predlog za Opera ekipu - nek promene dizajn i nazovu svoj browser "Left Browser" ili "Socialist Browser" - posto su presli na komunisticke metode "borbe" (trziste uz pomoc politickih dekreta). Time bi im sigurno skocila popularnost u Kini, Kubi, Laosu - a vrlo verovatno i u skandinavskim zemljama, tamo prilicno vuku na socijalizam.
Ma kakva kina... North Korea!
[ s!c @ 07.08.2009. 21:59 ] @
Mrzim se ponavljati, ali kako nikome od vas nije cudno da doslovno kompanijica ima toliki utjecaj na giganta Microsoftovih proporcija ili zakonodavnu vlast EU?
[ Ivan Dimkovic @ 07.08.2009. 22:02 ] @
Kampanjica my ass - nasla krpa zakrpu, komunjare iz Opere su nasli komunjare iz Brisela kojima trenutno treba kinta za koks koji razvlace po klonjama zgrade evropskog parlamenta, kao i za punjenje budzeta posustalog zbog krize.
[ websurfer @ 07.08.2009. 23:29 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ja imam predlog za Opera ekipu - nek promene dizajn i nazovu svoj browser "Left Browser" ili "Socialist Browser" - posto su presli na komunisticke metode "borbe" (trziste uz pomoc politickih dekreta).
Ali dizajn ikonice moze da ostane - velika crvena nula (eto sad znate da nije u pitanju slovo "O" vec broj "0").
[ s!c @ 07.08.2009. 23:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Kampanjica my ass - nasla krpa zakrpu, komunjare iz Opere su nasli komunjare iz Brisela kojima trenutno treba kinta za koks koji razvlace po klonjama zgrade evropskog parlamenta, kao i za punjenje budzeta posustalog zbog krize.
Bas to, imam dojam da su samo zrtvica (u sprezi s onim 'kompanijica' xD) u huskanju protiv MS. Iako, ne vidim razlog ovome, lova koju ce dobiti/su dobili u EU je mizerna (u usporedbi sa cjelokupnim proracunom).
[ Nedeljko @ 08.08.2009. 09:14 ] @
Kažem ja,
Citat:
Nedeljko: Ma, da, od sad da bi pokrenuli IE treba da klikćemo na Svetog Nikolu.
Stvarno, koja li je krsna slava IE-a, kad moraju da menjaju ikonu?
[ musicmaster @ 08.08.2009. 18:49 ] @
Uf kako je bzvz citirati samog sebe... :P
[ Nedeljko @ 09.08.2009. 11:17 ] @
Citat:
newtesla: Budimo realni, prva asocijacija ljudima koji nisu culi za Operu i Firefox, ovo prvo ih asocira na predebelu gospodja-babu koja urlice na nerazgovetnom italijanskom ili nemackom sa scene
Je li to ova babetina sa sedmocifrenim brojem pregleda? Izgleda da je ona popularnija od ljubljenog čitača weba.
Između tagova, 'pejstuješ' karaktere koji idu odmah posla znaka = iz samog address bara.
Recimo, da bi jutjubovao link koji si naveo u prethodnom postu,
između youtube tagova umuvaš ovo → DvuKxL4LOqc i to je to.
newtesla napisa
Google - rec googles u engleskom jeziku oznacava naocare, sa njima se stvari bolje vide i nalaze :) nekada im je i logo bio cvikeri
Apsolutno nema veze sa tim
Googol je broj 10 na 100 tjs 1 nakon koje sledi 100 nula u decimali sto vodi ka tome da je to jos malo pa nesto beskonacno
Naziv i ideju su cak i sami tvorci "naocara" :)))) potvrdili
E sad sto tebe asocira na naocare to je drugo
[ donzvekoni @ 09.08.2009. 18:05 ] @
Ja sam probao i IE i FF i Operu i CHROME. CHROME je najjednostavniji i najbrzi. On najvise odgovara prosecnom korisniku a takvih ima najvise. Odmah iza je za mene, po brzini barem, IE8.
Sto se tice operinih ideja da se menja ikona IE, to je obicna budalastina, ne verujem da cak i Briselu ima takvih idiota koji o tome ozbiljno razmisljaju.
[ Nedeljko @ 09.08.2009. 18:59 ] @
Citat:
musicmaster: Između tagova, 'pejstuješ' karaktere koji idu odmah posla znaka = iz samog address bara.
Recimo, da bi jutjubovao link koji si naveo u prethodnom postu,
između youtube tagova umuvaš ovo → DvuKxL4LOqc i to je to.
Hvala! Jednom i nas dvojica da nađemo zajednički jezik. Znači, babetina se kači ovako
[ newtesla @ 11.08.2009. 02:19 ] @
Citat:
Helion_Prime: newtesla napisa
Google - rec googles u engleskom jeziku oznacava naocare, sa njima se stvari bolje vide i nalaze :) nekada im je i logo bio cvikeri
Apsolutno nema veze sa tim
Googol je broj 10 na 100 tjs 1 nakon koje sledi 100 nula u decimali sto vodi ka tome da je to jos malo pa nesto beskonacno
Naziv i ideju su cak i sami tvorci "naocara" :)))) potvrdili
E sad sto tebe asocira na naocare to je drugo
...izvinjavam se, mislio sam na goggles, ispala mi ta rec iz recnika... vidis, jeste, mada malo ljudi znaci sta znace gugol i gugolpleks. no, opet si u pravu.
Citat:
Nedeljko: Je li to ova babetina sa sedmocifrenim brojem pregleda? Izgleda da je ona popularnija od ljubljenog čitača weba.
...vidis, mene ova baba (a i mladja :) asociraju na seks, kao i svaka seka sa tolikim "ocima" :))) ... no, valjda je to dokaz raznovrsnosti u roda homosapiensa :)
...klasika i seks su uvek isli dobro, a internet browser i seks su uvek bili suprotstavljene strane.
usput, matora mocno peva - stavicu je u plej-listu, odmah posle Sarah Brightman.
[Ovu poruku je menjao newtesla dana 11.08.2009. u 12:44 GMT+1]
[ pisac @ 13.08.2009. 18:34 ] @
Opera je najbolji browser. Posle toga ide Maxton (u osnovi IE). Ovaj guglov hrom nisam ni probao, nema vremena za takve zajebancije.
Ja sam godinama koristio Maxton, dok nisam otkrio Operu! FF sam inače probao više puta i pokušao da koristim čisto da bih video šta ljudi nalaze u njemu, ali je to toliko smaranje od browsera da sam odustao i više mu se ne vraćam - neka hvala.
Pošto ja imam običaj da mi je u browseru otvoreno nekih 300-400 tabova (nisam lupio, to je ta cifra), Maxton je imao nekih teških problema sa memorijom i zauzećem procesora, često je i pucao (a i sama organizacjia surfovanja sa toliko otvorenih tabova u jednom prozoru je vrlo problematična), pa sam bio prinuđen da pređem na Operu.
E, to je bio vrlo pametan potez, jer sam na Operi otkrio jednu mnogo dobru osobinu koju nema nijedan drugi browser: Sesije. Lepo otvoriš nekoliko Opera prozora, a u svakom prozoru mnogo tabova koji su tematski vezani, i to sve snimiš grupno ili pojedinačno kao sesiju/sesije. Onda po želji otvaraš sesije koje ti trebaju tog dana, zatvaraš one koje ti neće trebati, i tako manipulišeš i sa zauzećem memorije, a što je mnogo važnije: sa organizacijom posla. Tako ja lepo grupišem tabove tematski i to snimim kao sesiju, pa kada želim da nastavim rad samo otvorim tu sesiju, i automatski mi se otvori novi Opera prozor sa svim tabovima koje sam gledao u toj sesiji. Šta to znači? Pa ovako: ako gledaš dvadesetak sajtova sa informacijama o auto-gumama (cene, testovi, karakteristike, itd...) to snimiš kao posebnu sesiju. Onda snimiš sesiju sa porno stranicama, pa sesiju sa VoIP temama, sesiju sa Linux raspravama, sesiju sa forumskim raspravama, sesiju sa ovime-onime... Otvaraš sesija koliko hoćeš i koliko smatraš da ti treba u tom trenutku. Eto, trenutno već nekoliko dana koristim samo jednu sesiju "Razno" sa nekih (sad sam brojao) 26 otvorenih tabova, a čim mi zatreba da nastavim rad na nečemu što sam prekinuo pre toga, samo otvorim sve sesije koje sam tada zatvorio. Ako budem sutra hteo da kupim auto-gume ili se podsetim nekih informacija o gumama, samo ću da otvorim sesiju "Gume", i pogledam gde sam stao još prošle godine sa istraživanjem. A ako se recimo u ovom prozoru (sesija "Razno") nakupi previše tematski sličnih tabova iz neke oblasti koju sam počeo da istražujem, mogu samo da prevučem tab na taskbar, i automatski se otvara novi Opera prozor sa tim tabom, a iz starog prozora nestaje taj tab :-). Onda prevučem sve slične tabove iz starog u novi prozor, i taj novi prozor snimim kao novu sesiju. Trenutno imam nekih 70 snimljenih sesija.
Opera ima dva problema:
1) Flash plugin zna nekada da zakuca na 100% pa mora da ubiješ Operu (sve sesije), ali posle startuješ ponovo i sve nastavlja tamo gde si stao. Možda je to i zbog velikog broja tabova - kao što se Maxton guši. Ja inače ionako ne koristim flash, ali kada imam potrebu da odgledam nešto na jutubu, samo kliknem na checkbox u statusbaru Opere, i plugin je spreman, odgledam, i opet kliknem i plugin je isključen. Idealno za bezbednost u surfovanju.
2) Refresh/Reload stranica na Operi nije baš kako treba da bude. Nešto tu ne valja kod gledanja nekih sajtova, ali ne znam tačno šta. Takvih problema nema na IE ili FF
Međutim, ti problemi su jedno ništa u odnosu na prednost koju Opera ima sa svojim sesijama.
Tako da, što se mojih potreba tiče, Opera jeste najbolji browser.
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2009. 18:40 ] @
Ehm... brilijantan post, koji je brilijantno off-topic ;-)
[ MladenIsakovic @ 13.08.2009. 21:58 ] @
Citat:
Ehm... brilijantan post, koji je brilijantno off-topic ;-)
Post je brilijantno glup
[ pisac @ 13.08.2009. 22:15 ] @
Pa briljantno ga izbrišite, kao što bi ste trebali i većinu postova u ovoj temi
:-P
[ ptak 13. @ 14.08.2009. 02:08 ] @
Citat:
pisac: Pa briljantno ga izbrišite, kao što bi ste trebali i većinu postova u ovoj temi
Izuzetno sam se potresao. Svaka budala može da ubaci bilo koga u bisere.
[ icobh @ 14.08.2009. 10:18 ] @
Čova buraz, ajd nemoj se prosipati više. Nisi valjda svih ovih 1800 i kusur poruka lupao gluposti... Malo Chill-out
[ bachi @ 14.08.2009. 10:36 ] @
Čekaj, stani... 300 - 400 tabova? Je l' to imaš neki LCD od 70 inča, pa si sve to strpao, ili šta?
Mislim, volim i ja Operu, btw, danas je izašla 10b3, obavezno probajte, oduševićete se, ali ovo je preterano. :)
[ ptak 13. @ 14.08.2009. 11:20 ] @
Citat:
pisac: Izuzetno sam se potresao. Svaka budala može da ubaci bilo koga u bisere.
Ma moze OK....ali brate napisao si 300-400 pa jos dodao da nisi lupio broj vec da je to stvarno...daj jedan print screen da vidimo i to cudo ima tema pa nece biti off http://www.elitemadzone.org/t333105-5#2358922
[ tolerance @ 15.08.2009. 00:15 ] @
Što se mene tiče, mesto što pokušavaju da na ovakav jadan način dobiju popularnost (natezanje sa majkrosoftom) bolje bi bilo da konačno izbace verziju koja nije puna bagova. Opera 9 je sa svakom novom verzijom postajala sve gora, i ako 10ka to drastično ne promeni odoh i ja na neki drugi browser, a verujem da ne bih bio jedini. Tad im ne bi pomoglo ni izbacivanje IE iz windowsa, a kamoli promena ikonice. :)
[ bachi @ 15.08.2009. 08:48 ] @
Probaj ovu najnoviju betu.
[ misirac @ 15.08.2009. 22:22 ] @
Ja sam probao zbog one Unite komponente, ali bagira i poprilično je sporo.
Znam da im je to tek beta varijanta, ali nije baš neko ludilo.
Brauzer je standardno dobar.
[ z@re @ 16.08.2009. 15:14 ] @
Ciji je veci ili bolji...u to necu ulazit. Operu koristim od '99-2000 (otkad su izbacili besplatnu verziju) i jednostavno meni najbolje lezi.
Klepanje po prstima jedne firme u korist druge firme nije najbolje rjesenje...al kad povezem da sa jedne strane imamo monopoliste koji defacto naplacuju svaku svoju ikonicu, a sa druge strane firmu koja je odlucila komercijalni cutting-edge browser stavit u besplatnu sferu tek tako (pogledajte timeframe i situaciju na polju browsera kad je to napravljeno), onda ipak somewhat podrzavam ovu odluku.
Jos samo da napomenem da je Opera prva imala tabove, dvije godine prije spomenutog tabbed shella oko IE-ovih kontrola. A prije te dvije godine su imali browser po MDI parent/child arhitekturi u doba Windowsa 3.11, sta je opet ogroman odmak u user experiencu kontajuci izgled i mogucnosti tadasnjeg Netscapea i IEa.
[ tolerance @ 16.08.2009. 15:22 ] @
U vezi prethodnog posta...Nisu ni Firefox ni Opera prvi browseri sa tabovima. Ako me sećanje dobro služi, jer sam davno prelistavao net na tu temu, obično se Netcaptor navodi kao prvi. Mali offtopic. :)
@bachi
hvala, probacu da vidim kako sljaka nova beta.
[ z@re @ 16.08.2009. 16:22 ] @
Citat:
NetCaptor's development began under the name SimulBrowse in 1997. SimulBrowse was renamed in Netcaptor because the developer didn't like the name.[1] Some of the browser's features were original, while others were inspired by similar products. According to a statement from developer Adam Stiles, NetCaptor was one of the first browsers to feature a tabbed browsing interface
Citat:
Version 2.0, the first public release of Opera, was released as shareware in 1996
Koja je imala tabove.
Ne bi bilo na odmet napravit malo istrazivanja :)
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2009. 16:45 ] @
Ako me pamcenje drzi, prva javna verzija Opera-e je bila MDI browser... ili sam previse omatorio :)
[ mulaz @ 16.08.2009. 16:47 ] @
Citat:
tolerance: U vezi prethodnog posta...Nisu ni Firefox ni Opera prvi browseri sa tabovima. Ako me sećanje dobro služi, jer sam davno prelistavao net na tu temu, obično se Netcaptor navodi kao prvi. Mali offtopic. :)
Kad je netscape imao 'probleme', izbacili su source pod opensource licencom, iz cega je bila napravljena mozilla. Samo browser iz mozille (kao samostalan deo) se danas zove Firefox. Tako da je Firefox neke vrste dete ili unuk Netscapea :)
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2009. 17:05 ] @
Interesantan PDF - mala istorija browsera (do 2006-te samo)
Tabove kažu da su ubacili u verziji 4 (iz 2000), ali su MDI imali još od verzije 1 (iz 1995).
[ newtesla @ 19.08.2009. 00:58 ] @
...i, šta sad??
Crkla diskusija?
[ bachi @ 19.08.2009. 09:37 ] @
Ma probali Operu 10 beta 3, pa sad ćute i stide se što su branili buđavi FF. :)
Uuuuuu, kakva prozivka. :)
[ Daniel Fat @ 19.08.2009. 11:02 ] @
Ne samo se Dimke umorio, kad se odmori nastavice on da flejmuje ove forume.
[ bakara @ 19.08.2009. 11:14 ] @
Dzaba prica...kakva god da je opera browseri ne bi nimalo licili na ovo sto su danas da nije bilo opere...
Sto se tice opere i tabova, ja sam svoj prvi pc kupio 1996 i kada sam uplatio net dobio sam na cd operu koja je tada imala tabove, mislim da mi je taj cd jos uvek negde u podrumu
Takođe nisam znao da su u prošlosti imali problema sa MS. Da nije sad došla maca na vratanca pa mogu da im uzvrate.
[ Nedeljko @ 20.08.2009. 00:26 ] @
Može li mi neko dati link na izvršnu verziju (ne izvorni kod) Chromium-a (ne Chrome-a)?
[ degojs @ 20.08.2009. 04:05 ] @
Citat:
mulaz:
Kad je netscape imao 'probleme', izbacili su source pod opensource licencom, iz cega je bila napravljena mozilla. Samo browser iz mozille (kao samostalan deo) se danas zove Firefox. Tako da je Firefox neke vrste dete ili unuk Netscapea :)
Alo maj'tore, reč je o Netcaptoru, a ne Netscapeu.
[ z@re @ 20.08.2009. 08:21 ] @
Alo ej, ako postavis MDI childove da ne idu u tiling/kaskade nego da je active maximized, imas isti dozivljaj ko s tabovima. Na dno ti idu bar-ovi sa titlovima minimiziranih childova. Imali kakve bitne graficke/UI konceptualne razlike izmedju to dvoje?
[ newtesla @ 22.08.2009. 09:48 ] @
...dva dana mrtva diskusija...
jel ovo znaci da su svi firefox zealoti otisli na godisnji?
[ Fanatic_ @ 22.08.2009. 13:12 ] @
Saga dobija novi nastavak.....
Citat:
Mozilla u ofanzivi
Zvaničnici korporacije Mozilla počeli su konkretnu kampanju kako bi antitrust zakonodavce EU ubedili da zahtevaju više od Microsoft-a od tzv „ballot screen“ ekrana koji će korisnicima biti ponuđen u okviru Windows-a 7 sa ciljem da odaberu pretraživač koji žele. Mitchell Baker, bivši izvršni direktor i predsednica Mozilla fondacije kao i šef Mozilla-inog saveta Harvey Anderson poslali su dugačke blogove koji citiraju zabrinutost u vezi Microsoft-ovog predloga i navode promene koje bi želeli da vide. Oni navode da čak iako sve bude implementirano kako je Microsoft naveo, IE će i dalje imati jedinstvenu privilegovanu poziciju u Windows instalaciji.
jel ovo znaci da su svi firefox zealoti otisli na godisnji?
Ne, nego se ne obaziremo na gluposti koje Operaši pišu. Pametnom čoveku nešto dokažeš/sugerišeš jednom, budali ne vredi ni 100 puta.
[ icobh @ 22.08.2009. 15:03 ] @
Ove budale stvarno hoce da MS popi*di, pa da se povuku sa EU trzista, a onda, posto u US to mogu, zabrane izvrsavanje FF i Opere na Winu...
[ musicmaster @ 22.08.2009. 15:26 ] @
Meni sve ovo liči na zadnje trzaje i jecaje Opere pred smrt....
Pukli su kao prazne flaše i sad izvode neke besne gliste...
[ bojan_bozovic @ 22.08.2009. 16:23 ] @
Zašto kada zarađuju, baš kao i Mozilla, jer je Google podrazumevani pretraživač?
Ko stvarno može da poveruje da su sve ove godine imali proizvod koji im se nije isplatio nikako?
[ z@re @ 22.08.2009. 17:12 ] @
musimaster s*** kvake.
Opera zaradjuje pozamasno od mobile verzije. Dovoljno da drzi sve ostalo na nogama.
[ Nedeljko @ 22.08.2009. 17:29 ] @
Pa, zašto onda Opera cepe kvake sa ovakvim tužbama, kad im tako dobro ide?
[ bojan_bozovic @ 22.08.2009. 17:31 ] @
A zašto misliš da to zavisi od trenutnog poslovanja firme?
[ Nedeljko @ 22.08.2009. 18:40 ] @
Ja sam postavio pitanje zašto Opera cepe kvake (a cepe ih, evidentno), a operaši neka odgovore. Slobodno ti ponudi drugačije objašnjenje.
[ musicmaster @ 22.08.2009. 18:48 ] @
Citat:
musimaster s*** kvake.
Detinjasto.
Izbij iz glave.
[ Ivan Dimkovic @ 22.08.2009. 19:06 ] @
Citat:
Opera zaradjuje pozamasno od mobile verzije. Dovoljno da drzi sve ostalo na nogama.
Da. Na zalost :)
[ malikarlo @ 22.08.2009. 23:05 ] @
Citat:
icobh: Ove budale stvarno hoce da MS popi*di, pa da se povuku sa EU trzista, a onda, posto u US to mogu, zabrane izvrsavanje FF i Opere na Winu...
I onda ostanu bez para. Nula casti, morala, ponosa i svih tih pozitivnih ali danas izumrlih stvari takve firme imaju u pitanju je profit.
Nego ja ne znam sta je gore to sto ti jadnici traze da ukinu monopol ie-a ili sto ovi jadnici iz microsofta rade budale ode sebe s "ballot screanom". Ili brate makni svaki bit sto ima veze s ie-om iz os-a ili sve ostavi. Ovako se svadjaju ko mala djeca, treba im svima po samarcinu, rec im da se uozbilje pa podjelit po lizalicu da prestanu plakati.
[ icobh @ 23.08.2009. 01:48 ] @
^Trebalo bi vidjeti, ko će prije "ostati bez para". Nisu tu samo OEM i Retail licence u pitanju. Mnogo je to dublje... Alternative očigledno nema, mislim ima, ali nisu svi u stanju da pređu na nju, tj. trebaće mnogo vremena, a tad će šteta već biti višestruko veća nego da se koristio proprietary Win...
[ bild-studio @ 23.08.2009. 13:49 ] @
Hahhhaah...
Zanimljiva tema pravo :).
Ja kao web developer iz dna duse MRZIM ali doslovice MRZIM svaku verziju IE a, ne zbog toga sto je Microsoft ov, ne zbog toga sto je spor ili vec sta, ne ulazim u razne tehnicke perfomanse i "gluposti", iskreno gubljenje vremena. Nego zbog toga sto HTML i CSS parsira kao... UH! Neznam da nadjem rijec...
Verovatno svaki HTML i CSS Coder koji radi Cross-browser podrsku ce reci isto. I proklinjace svaki IE browser. Do juce sam radio neki HTML i CSS layout i PONOVO I PONOVO proklinjao IE!!
A sto se tice Opere. VRH VOLIM je iako je ne koristim :), (imam instalirane sve bw), bas zbog toga sto ne pravi nikakve probleme :)
Eto tako :)
Rijec jednog Web Developera, a volio bih da se jos koji prikljuci ako vec nije, posto temu nisam mogao da citam vise od 2 stranice dosadila :)
ja sam do skora drzao tu sliku kao wallpaper na poslu...
@tema
vise nemam pojma ni o cemu se radi u njoj, probao sam da ucestvujem ali je ona otisla u toliko pravaca da ne znam vise ko pije a ko placa......
ako moze ja cu da budem ovaj sto loce a neko drugi nek placa...
[ tdjokic @ 25.08.2009. 06:28 ] @
Koristim iskljucivo Linux vec nekoliko godina. Uvek sam imao skromne masine, ali je nekako islo. Nedavno sam se nasao u nevolji jer sam poceo da koristim specificnu osnovnu plocu - Intel Atom D945GCLF, sto je u kombinaciji sa novijim distribucijama Linuxa dovelo do problema sa grafikom i Firefox je poceo da se gusi nacisto. Prelazak sa Gnome na XFCE je malo poboljsao stvari ali su se pojavili i neki drugi sitniji problemi i sasvim slucajno sam odlucio da probam Operu, sto mi je bitno olaksalo rad, jer se masina vise ne gusi.
Mozda ni ne treba da naglasavam da sam ja obican korisnik, niti pravim web sajtove, niti imam blagog pojma o programiranju i slicnim stvarima a distribucije i pretrazivace koristim onakve kakvi dodju, retko kad nesto dodajem.
Posto Operu prakticno godinama nisam ni pipnuo jedva se snalazim sta se gde podesava, a ima masu stvari za podesavanje. Znaci, ja ne mogu reci nista o kvalitetu ili nekvalitetu jednog ili drugog browsera. Zato ne mogu da kazem nista pametno ni na temu da li je Opera tu gde jeste zbog nekvaliteta ili neceg drugog.
Pokusao sam da mirno i hladno razmislim o MS predlogu, da ponude vise pretrazivaca odmah i ne znam sta da kazem. Ako je IE problem sam po sebi i ako je cela prica o tome, nekako mi se ipak cini logicno da se krece od nule ali kako kad je IE postao sinonim za pretrazivac? Znato ono nase - svi kalkulatore zovu "digitron" po jednom od prvih kalkulatora kod nas koje proizvodi www.digitron.hr i onda udjes u radnju i kazes: "Imate li neke digitrone marke HP?" Takodje mi se cini da je IE po svom nazivu zaista malo cudan, jer ovi ostali imaju nekakvo ime "bez veze" a ime IE ipak pomalo implicira da je to program za istrazivanje Interneta i da se drugim programom taj Internet ne moze pretrazivati, sto je de fakto prevara. Znam da ima ljudi koji znaju sta je sta, ali se ovde ne prica o njima nego o "sirokim narodnim masama" koje razmisljaju na principu "Reko meni ortak ..."
Ali, kad su prosli "prozori" kao patentirano ime sto da ne prodje i IE? Prosao on i sada je frka. Mozda Opera ode dodjavola, ali tu su i drugi igraci i mozda oni opet pokrenu ovo pitanje? Utupili su ga one sudije tj. sluzbenici koji su prihvatili takva imena. Mozda se neko seti pa tuzi MS zbog takvih imena? Bas bez veze.
[ bigboss @ 25.08.2009. 10:34 ] @
Opet po ko zna koji put se vraca vecna dilema koji je browser bolji od kojeg?
Ovde to zapravio i nije tema ali je u tom pravcu preokrenuto.
Prva stvar da se IE nije isporucivao uz Win od samog pocetka danas bi on bio
sa istim brojem korisnika kao i Opera. To je direktna prednost, ali neka
imas svoj OS slobodno reklamiraj sta oces na njemu, ja bih isto napravio da
sam u situaciji :).
Sledece ako se pogledaju malo testovi za browsere vidi se da je Opera najbrza
sto se tice renderovanja JS, CSS, HTML i ostalih z*******. malo potrazite na netu.
Firefox je stabilan i prikazuje sve lepo, ali zato cepa RAM samo tako, znam mnogi ce reci
nemoj da instaliras ADD-ono - ove, kod mene je instalirano nekih 5-6 i zauzima u operativnoj
memoriji nekih 200 MB minimum, pogotovo 3.5 verzija, naravno sve zavisi koji su tabovi otvoreni i
koloko ih je, ja govorim za moju upotrebu.
Sad sto se tice IE kao njega samog, kao sto rece ovaj gore kolega web developer, ne bih nista
da komentarisem za IE, mislim gluop je nesto govoriti da li on uopste ima neki kvalitet.
Kada se radi AJAX, CSS ma bilo sta drugo sve se namesti za sve browsere ovoga sveta
a posebno moras da se drndas za IE, uvek nesto specijalno treba da bi u njemu izgledalo kako treba.
Ali sta ces njega koristi pola korisnika interneta, zato sto kada moja tetka kupi kom, ona lepo upali
i pise internet i ona to klikne i eto ga. :)
Sto se tice stabilnosti browsera i brzine mozete pogledati kako su prolazili kroz blisku istoriju sa acid testovima.
IE se gubio ko Alisa u zemlji cudesa, FF je lepo koliko je mogao, a ni Opera nije bas brilijantna, ali je brza.
Inace da napomenem koristim operu, i ova nova 10 kada izadje iz bete i bude pravi release ima da bude ubica. :)
[ ATII @ 25.08.2009. 10:55 ] @
Operu koristio 5-6 godina i probao FF3, izdrzao 1 dan i uklonio ga zauvek sa diska. Opera je najbolji browser trenutno.
[ Nedeljko @ 25.08.2009. 11:24 ] @
Citat:
bigboss: Sledece ako se pogledaju malo testovi za browsere vidi se da je Opera najbrza
sto se tice renderovanja JS, CSS, HTML i ostalih z*******. malo potrazite na netu.
Firefox je stabilan i prikazuje sve lepo, ali zato cepa RAM samo tako, znam mnogi ce reci
nemoj da instaliras ADD-ono - ove, kod mene je instalirano nekih 5-6 i zauzima u operativnoj
memoriji nekih 200 MB minimum, pogotovo 3.5 verzija, naravno sve zavisi koji su tabovi otvoreni i
koloko ih je, ja govorim za moju upotrebu.
A je li Opera brža i štedljivija od Chrome-a?
[ bigboss @ 25.08.2009. 15:01 ] @
Vidi ovako Nedeljko, da iskren budem nisam nesto preterano koristio Chrome
jer kada je tek izasao bio je pravo g****, da tako kazem. Iako je najavljivan
dugo ocekivan i mislilo se da ce doneti nesto novo sa tim konkurentnim tabovima
ali ustvari nije doneo nista novo. On jos ima mnogo prostora da raste i da se lepo razvija
za sada po meni Chrome mada kazem nisam ga koristio mnogo, nije uopste
ozboljan kandidat za jedan browser, barem ne moze mene da natera za sada da predjem
da ga koristim.
Mislim nebih dalje da se raspravljam, ovo je vec stvar ukusa ko sta voli. Ne mozemo da
pricamo da li je bolji Audi ili BMW ipak to je sve kako ko voli sta, kakvi su afiniteti i tako
znate vec sta ocu da kazem :)
[ Nedeljko @ 25.08.2009. 15:35 ] @
A šta mu fali da bi bio ozbiljan?
[ bojan_bozovic @ 25.08.2009. 16:09 ] @
Mnogo toga, pocev od mogucnosti da se otvori html fajl na disku, kao kod svih ostalih browsera. Ja radim na kompjuteru, ne na mobilnom telefonu, zato su i potrebne takve stvari. nemas ni blokiranje Flasha kao kod FF i Opere, nema grupiranja tabova kao kod IE8, sta ima u odnosu na konkurenciju? Bas nista.
[ tdjokic @ 25.08.2009. 16:24 ] @
A Chrome za Linux kasni vec ~ godinu dana ...
[ musicmaster @ 25.08.2009. 16:34 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Mnogo toga, pocev od mogucnosti da se otvori html fajl na disku, kao kod svih ostalih browsera.
Kako bre nema??
Kod Chrome je address bar i search i navigation bar - all in one.
Oćeš fajl sa hard diska?
Ukucaj u address bar recimo D: ili E: i lupi enter.
Dalje nastavljaš mišem.
Teško je nekome da pritisne 3 ili 4 tastera a nije žensko? :P
Dajte, ne zezajte....
Još jedna lepa stvar kod chroma je ta što se predivno vidi source neke stranice.
Linkovi iz sors koda neke html stranice su dostupni na klik,
što se meni recimo sviđa...
Dalje nastavljaš mišem.
E, pa stvarno zezaju. Ljudi su ipak navikli na neke UI standarde.
[ Fanatic_ @ 25.08.2009. 22:02 ] @
Citat:
Kod Chrome je address bar i search i navigation bar - all in one.
Oćeš fajl sa hard diska?
Dalje nastavljaš mišem.
Teško je nekome da pritisne 3 ili 4 tastera a nije žensko? :P
Dajte, ne zezajte....
Još jedna lepa stvar kod chroma je ta što se predivno vidi source neke stranice.
Linkovi iz sors koda neke html stranice su dostupni na klik,
što se meni recimo sviđa...
I Opera moze isto...
[ bigboss @ 26.08.2009. 11:12 ] @
Chrome za sada po meni ima decije bolesti. Mislim nisam se nadao tako nekim propustima ili nedostatcima
ako je u pitanju google. Ipak je to google ej :)
Ali popravice se on.
A sada koga ne mrzi neka pogleda sta novo donosi Opera Unite ili opera 10.00 beta 3
pa neka dalje prica :D
[ musicmaster @ 26.08.2009. 12:05 ] @
Neka, ja ću lepo da instaliram Operu 10.01.4 beta 05 kada izađe..
Verzija 03 mi se ne sviđa jer mi je 3 na kraju nesrećan broj. :P
[ bigboss @ 26.08.2009. 12:42 ] @
Haha nesrecan a :)
Pa nista onda ti lepo instaliraj samo beta ili beta 2 moze i to.
Uglavnom probaj, nema sta da se gubi.
[ banchi @ 26.08.2009. 14:28 ] @
A evo je od danas i Opera RC...kao sto ranije rekoh na Win. radi odlicno, na Mac-u ima par bugova koje su preneli sa bete.
[ bigboss @ 26.08.2009. 15:06 ] @
Super Opera RC, tek i ja videh. :)
[ VladimirCDT @ 26.08.2009. 16:48 ] @
'Aj' da i ja ubacim svojih par centi...
Cela prica oko browser-a koji dolazi sa Windows OS ne bi ni bila pokrenuta da jos pre mnogo godina M$ nije zloupotrebio IE da izgura neke svoje tehnologije i drugi, mnogo ozbiljniji software i u isto vreme zatuce konkurenciju ne samo na polju browsera, vec tamo gde prave pare leze.
Pre nekoliko godina, u vreme kada je krenula ona velika marketinska ofanziva Firefoxa, IE je medju browser-ima bio zastupljen 95%. Da bi naveo vodu na svoju vodenicu, M$ je namerno ucinio IE nekompatibilnim sa standardima, a isto tako je povezao IE sa jos nekim resenjima. Da sada ne duzimo pricu o svemu i svacemu, evo jedan vrlo zivi primer koji je danas aktuelan (sto ga cini neverovatno bizarnim):
Jedna velika i mocna banka u Srbiji ima on line service za svoje korisnike. Tu mozete da pogledate stanje vasih racuna, da obavljate menjacke poslove itd. bez potrebe odlaska u banku. Vrlo zgodnno, zar ne ? Medjutim, taj servis mozete koristiti samo iz IE ! Zbog ActiveX kontrola, naravno, koje su ovi uzeli kao resenje zbog sigurnosti. Izgleda da se veliki broj korisnika zalio na ovo, pa na sajtu banke postoji i objasnjenje - navodno je njihov IT sektor utvrdio istrazivanjem, da je ucesce IE 95% te da su se zato odlucili za to resenje. Naravno, ovo je podatak bajat nekoliko godina i sada vise ne korespondira sa stvarnoscu. Direktna posledica je da korisnici moraju da koriste IE. Jos gore, korisnici moraju da koriste Windows OS koji, ako ce da postuju zakon, moraju da plate.
Da ne ulazimo sada u filozofiranje, kako ja mogu da trosim piratski XP, ili kako zaista vecina ljudi u Srbiji ima Windows, ako nista drugo kao dual boot itd... Poenta je da smo kroz favorizovanje browser-a dobili monopol, ili u najmanju ruku proteziranje nekih proizvoda bez zaista dobrog razloga.
E sad, napori da se tome stane u kraj su izgleda otisli u perverziju. Kao prvo, nije problem u tome da li ce Windows biti isporucen iskljucivo sa IE, vec da li upotreba IE povlaci za sobom drugi, daleko ozbiljniji monopol. Ja bez problema mogu da koristim ma koji, pa i najanonimniji browser koji je portovan za Windows. Ali ne smem biti prisiljen da koristim Windows i IE. Ideja da M$ promeni prepoznatljivu ikonicu IEa nije glupost koliko je drskost. Pocetna ideja i razlozi Mozzila ofanzive od pre nekoliko godina da se IE sabije na <50% ucesca (odnosno da Firefox dostigne 50%) sada se polako gubi i sve izgleda kao obicno maltretiranje M$a.
Nije problem da li cu ja uz OS dobiti IE ili Media Player, vec da li cu biti prisiljen da koristim te aplikacije i taj OS.
Ranija zastupljenost Windows OS i IE-a je dovela do toga da proizvodjaci software-a, web developeri i na kraju kompanije kojima IT nije primarna delatnost, prodaju/daju svoje proizvode/usluge samo pod uslovom da koristite taj OS i taj browser. Tako je sa video igrama, sa mnogim web sajtovima, bankama... I tu je zlo.
[ burex @ 26.08.2009. 18:51 ] @
Citat:
M$ nije zloupotrebio IE da izgura neke svoje tehnologije
Kao npr. XMLHttpRequest? Šala mala ;)
[ Dejan Lozanovic @ 26.08.2009. 22:33 ] @
Citat:
bigboss: Chrome za sada po meni ima decije bolesti. Mislim nisam se nadao tako nekim propustima ili nedostatcima
ako je u pitanju google. Ipak je to google ej
Sto bi reko drug dimkovic googlegasm , uh , oh , yeah baby
[ Stranger2 @ 27.08.2009. 02:43 ] @
Citat:
Nije problem da li cu ja uz OS dobiti IE ili Media Player, vec da li cu biti prisiljen da koristim te aplikacije i taj OS.
Upravo to. ne zali se niko sto je explorer besplatan vec sto nekim sitnicama pomazu microsoft monopol. na primer IE8 je napravio problem mnogim antyspyware programima... nije iskljuceno da su namerno to napravili da bi dali prednost svojem antivirusnom programu...
Takodje je tesko poverovati da za tolike godine nisu uspeli napraviti update za IE6 da bolje postuje standarde. ...pa su developeri morali da umesto standarda postuju IE ...pa se onda i desi da stranica izgleda losije na drugim browserima koji su uvek vise postovali W3C standarde.
Prigovori na to sto microsoft radi sa explorerom se mogu uporediti sa primerom kada je jedan autobuski prevoznik namerno parklirao svoje autobuse tako da konkurenntski ne moze da se isparkira dok njihov ne pokupi putnike.
Zloupotreba je zloupotreba bez obzira da li se radi o zloupotrebi monopola, zloupotrebi sluzbenog polozaja (korupcija) ili zloupotrebi snage... Niko ne brani ni microsoftu ni operi da se trzisno "bore" poboljsavanjem svojih proizvoda ali ako microsoft osim poboljsavanja svojeg proizvoda koristi i namerno saplitanje konkurenata onda je sigurno da je neka zloupotreba u pitanju. Kod zloupotreba je uvek mogucnost da je prekrsen neki zakon pa ne iznenadjuje da je IE dosao do suda.
Konkretno taj zahtev u vezi ikonice meni zvuci kao tipicno advokatska agresija. Microsoft je ranijih godina isto tako drsko maltretirao neke ljude. Na primer, secam se da je microsoft pretio tuzbom sajtu Mike Rove Soft jer se to cita slicno kao Microsoft. Jednako besmisleno ali tada im se moglo. Slicno kao sto u pokeru igrac koji zeli pobedu mora se ponasati kao da ima najjace karte tako i advokati moraju da zastupaju svoju stranu kao da su 300% u pravu a protivnik milion% kriv. Tako je microsoft zezao druge da bi se druge kompanije ustrucavale tuzbi jer uz takvu drsku firmu za ocekivati je da ce naici i na armiju njihovih nemilosrdnih advokata. Medjutim nakon sto su izgubili onaj sud oko monopola, sada su konkurenti preuzeli njihovu poziciju i ponasaju se kao da je microsoft milion % krivac a oni 100% u pravu.
Zahtev da preprave ikonicu je pretpostavljam poruka "sad smo mi u poziciji da vas zajebavamo" ili "toliko cete izgubiti ovaj sud da cemo cak traziti i ikonicu da izbbacite". Tako se se advokati predstavlaju kao pobednici u tom slucaju. Ako si tuzitelj na sudu ne mozes lepo govoriti o optuzenom (i obrnutto). Mora se vrsiti pritisak u svom interesu (a protivnici vrse u svojem pa sud popusti ubedljivijem)ako se misli dobiti slucaj.
Nekakvu vrstu "advokatske agresije" (stav samopouzdanja kad se iznose argumenti i omalovazavajuci i optuzujuci stav prema protivniku)) moze se videti i na obicnom svakodnevnom sudjenju a na slucajevima sa velikim zverkama nista nije cudno...
[ cyofee @ 27.08.2009. 08:39 ] @
Ne treba zaboraviti da rivalstvo Microsoft-Opera postoji odavno.
MSN.com je svojevremeno korisnicima Opere namerno (tj. samo Operi, nikom drugom) slao pogrešne style sheetove. Norvežani su im verovatno pretili tužbom, te im je Microsoft platio 12.75 miliona $.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 09:42 ] @
Citat:
Konkretno taj zahtev u vezi ikonice meni zvuci kao tipicno advokatska agresija
Jeste, samo ima jedan mali problem - taj zahtev je dosao iz usta Opera CTO-a koji, pretpostavljam, nije advokat - mada ne bi me iznenadilo, posto se Opera ocigledno fokusira na tuzakanje a ne na tehnologiju - mozda su postavili adekvatnog CTO-a :-)
[ bigboss @ 27.08.2009. 09:55 ] @
Upravo tako problem je sto MS namece svoj sugavi IE i to je zlo.
Kao sto sam i pre rekao, imao je toliku popularnost samo zato sto je dolazi
uz win.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 09:59 ] @
Microsoft namece IE?
A kako ga to namece? Jel te Windows udari po glavi ako instaliras drugi browser?
Ja IE bukvalno upalim jednom kada se instalira Windows, kako bi download-ovao Firefox.
I to je to - nisam do sad video JEDAN JEDINI problem sa tim. Znaci Windows se nije ni jednom pojavio i rekao da "ima problem" sa tim, svi servisi rade kako treba.
Naravno, podrazumeva se da ne koristite OS iz 2001-ve - posto ne mozete traziti od Microsofta da opravlja proslost.
--
Ili hocete da kazete da je fakat sto Windows ima, gle cuda, Microsoftov internet browser zapravo "nametanje" - boo fuckin' hoo, znaci Windows onda namece i Notepad, Paint i Wordpad... strasno! Microsoft vam prodaje kompletan proizvod, Operativni Sistem, a ne neki polufabrikat.
Danas se od operativnog sistema ocekuje da ima besplatan internet browser - bas kao sto se i 1990-te ocekivalo da ima jebeni tekst editor.
Ako Opera ne moze da se pomiri sa tim - mogu da skoce sa nekog mosta u Norveskoj, a pre toga da se sodomizuju sa nekim valjkastim izduzenim predmetom.
[ bigboss @ 27.08.2009. 10:21 ] @
Pazi ovako ja ovde ne govorim o ljudima koji imaju neko znanje o softweru i rukovanju njime.
Ti spadas u tu grupu, bar se nadam.
Ja govorim o detetu koje sada krece u 5 razred koje sedne za komp i klikne tamo gde pise
internet, o mojoj tetki koja isto tako klikne na internet i to je to nema dalje,
o mom komsiji, o hiljadama drugih koje bole uvo za tamo neke Opere firefoxe i ostalo
za funkcionalnosti prednosti i ostale stvari, zauzecu rama ne zanam ni ja vise sta.
E sada ti meni reci lepo jel to nije nametanje?
jos jednom kazem i ja da mogu i ja bi to radio normalno, svi bi to radili
nema sta da se laze, imas svoj OS prodaje se lepo pa zasto ne bi jos
reklamirao bezbroj gluposti koje nudim? logicno zar ne.
malo razmisli u tom pravcu koliko je takvih ljudi koji koriste racunare danas?
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 10:32 ] @
A zasto je to "nametanje" - nametanje bi bilo da ti Microsoft brani da instaliras browser.
Kako moze biti "nametanje" fakat da >PROIZVOD< (operativni sistem) ima >funkcionalan feature< (internet browsing) ?!?!
Sta sad da bi drkadzije iz Opere bile zadovoljne, kada kliknes na ikonu, Microsoft treba da ti se izvini sto ce ti uzeti malo vremena, i onda da ti ponudi konkurentne proizvode KOMERCIJALNIH pravnih lica, tipa Opere i da ti jos kaze da oni niposto ne zele da ti nametnu njihov browser, ako izaberes isti?
Hahahahaha - jel treba i da plate neki kes ako izaberes drugi browser, cisto da bude jos "pravednije" :)
Citat:
E sada ti meni reci lepo jel to nije nametanje?
jos jednom kazem i ja da mogu i ja bi to radio normalno, svi bi to radili
nema sta da se laze, imas svoj OS prodaje se lepo pa zasto ne bi jos
reklamirao bezbroj gluposti koje nudim? logicno zar ne.
ALO - 2009-ta je godina, Internet Browser nije neka "glupost" vec deo distribucije svakog operativnog sistema - Operi se to ne svidja jer zive u 1995-toj godini i dalje, kada je internet browser bio poseban proizvod koji si mogao i da naplacujes.
[ s!c @ 27.08.2009. 10:33 ] @
Citat:
bigboss: Pazi ovako ja ovde ne govorim o ljudima koji imaju neko znanje o softweru i rukovanju njime.
Ti spadas u tu grupu, bar se nadam.
Ja govorim o detetu koje sada krece u 5 razred koje sedne za komp i klikne tamo gde pise
internet, o mojoj tetki koja isto tako klikne na internet i to je to nema dalje,
o mom komsiji, o hiljadama drugih koje bole uvo za tamo neke Opere firefoxe i ostalo
za funkcionalnosti prednosti i ostale stvari, zauzecu rama ne zanam ni ja vise sta.
malo razmisli u tom pravcu koliko je takvih ljudi koji koriste racunare danas?
U tome slucaju, kriv je jedino korisnik jer nije naucio koristiti proizvod koji je kupio.
[ bigboss @ 27.08.2009. 10:36 ] @
Ne vredi brate ja ti sada objasnih ti zapeo pa djaba ti. :)
Jednostavno kada je tu prisutan on je i nametnut na neki nacin.
Uzmi hipoteticki da podrazumevano dolazi neki peti browser on bi imao
istu popularnost kao i IE, nema veze ako ne radi kako treba, mnogo ljudi
misli da je to do njih problem a ne do browsera. Mislim ako imalo imas
iskustva sa obicnim korisnicima racunara onda znas o cemu ti pricam.
Kakav funkcionalan feature ti spominjes, molim te?
Pa sta ako je 2009 mozes ti i sada da prodajes browser slobodno,
samo sto ga niko nece kupiti.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 10:46 ] @
Citat:
Kakav funkcionalan feature ti spominjes, molim te?
Kakav feature? Feature da ako kupim operativni sistem hocu da odmah mogu da surfujem interentom.
To je danas deo OS-a bas kao i tekst editor... zamisli hoces nesto da napises, a ono ne moze - moras prvo da downloadujes tekst editor, jer necemo da proizvodjac OS-a forsira nesto svoje :)
Ako ti treba nesto bolje od onoga sto OS nudi, a ti lepo skines/kupis bolje, bolji browser, bolji tekst editor, bolji program za obradu slika...
[ bigboss @ 27.08.2009. 10:54 ] @
Pa upravo je to i poenta da mozes odma da surfujes netom ali lepo da ti se da
mogucnost da odaberes browser, sto je glavna misao ove teme.
Ali opet se svodi na apsurd jer neko ko je koristio IE do sada
isto tako ce da klikne na bilo sta i da opet koristi IE, jer nece ni znati sta bira. :D
Ako bi se uradio neki ballot screen kao sto je ovde navedeno.
Mada mozemo i da posmatramo drugacije zasto bi morao odma moci da surfujes netom
pa donedavno IPhone nije ima copy/paste pa se prodavao kao lud, a ipak je 2009 godina.
Tako bi mogao doci i os bez browsera.
[ bigboss @ 27.08.2009. 10:56 ] @
Citat:
s!c: U tome slucaju, kriv je jedino korisnik jer nije naucio koristiti proizvod koji je kupio.
Upravo tako, ali takvih krivaca je na hiljade. :)
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 10:57 ] @
Citat:
Pa upravo je to i poenta da mozes odma da surfujes netom ali lepo da ti se da
mogucnost da odaberes browser, sto je glavna misao ove teme.
A zasto je to lepa mogucnost? Jel treba i da me pita kada hocu da otvorim txt fajl "a koji tekst editor zelite"???
To je nepotrebno dosadjivanje i zbunjivanje korisnika - na kraju krajeva, Microsoft je firma pravi OS za pare, sto bi oni nudili tudj proizvod u svom OS-u za dzabe?
Imam ja bolju ideju - neka Opera sa svojim browserom nudi operativni sistem - eto Linuxa, BSD-ova koliko god hoces... ali nikako jedan operativni sistem, vec bar 3 - i da te pitaju koji OS hoces.
Citat:
Mada mozemo i da posmatramo drugacije zasto bi morao odma moci da surfujes netom
pa donedavno IPhone nije ima copy/paste pa se prodavao kao lud, a ipak je 2009 godina.
Tako bi mogao doci i os bez browsera.
Pa nema problema - postoje OS-evi bez browsera, pa kome se svidjaju - nek ih koristi.
Microsoft nudi ono sto >90% ljudi trazi - funkcionalan proizvod koji radi "out of the box" ono sto vecina ljudi radi - surfuje netom.
[ VladimirCDT @ 27.08.2009. 11:04 ] @
Citat:
Stranger2: Konkretno taj zahtev u vezi ikonice meni zvuci kao tipicno advokatska agresija. Microsoft je ranijih godina isto tako drsko maltretirao neke ljude.
Pa ne bi me cudilo da je u pitanju advokatska ideja, jer je zahtev suvise drzak i prilicno nerazuman. Ali, kao sto ti kazes, i M$ se sluzio slicnim forama, pa eto... Mozda bi krupne korporacije mogle malo da o'lade sa tim tripom da cimaju advokate i tuzbe na svakoj krivini i da tako vode posao ? Samo naglas razmisljam.
Citat:
cyofee: Ne treba zaboraviti da rivalstvo Microsoft-Opera postoji odavno.
MSN.com je svojevremeno korisnicima Opere namerno (tj. samo Operi, nikom drugom) slao pogrešne style sheetove. Norvežani su im verovatno pretili tužbom, te im je Microsoft platio 12.75 miliona $.
E ovo je vec kriminal ! I mislim da svi ti nesrecni sudovi i anti-whatever komisije bi morali da obrate paznju na ovakvo ponasanje, a ne na sumanute tuzbe koje se odnose na ikonice i slicnost naziva po zvucnosti.
Doslo se u situaciju da razne kompanije mogu da se ponasaju kriminalno sve dok ih neko ne uhvati i ne zapreti tuzbom, pa onda idu na nagodbu i opet su ucarili. Kada razbojnici nekog opljackaju, a murija ih uhvati, oni ne kazu: "Evo vracamo ukradeno i jos malo love preko i nekom nista", vec odlaze na sud, pa na robiju.
Citat:
bigboss: Upravo tako problem je sto MS namece svoj sugavi IE i to je zlo.
Kao sto sam i pre rekao, imao je toliku popularnost samo zato sto je dolazi
uz win.
Nije M$ toliko nametao IE direktno i nije poenta bila u samom IE. Problem je sto je IE iskoriscen kao sredstvo za promociju ne samo Windows OS, vec i za razne druge tehnologije, sto je dalje lancano vodilo ka promociji i favorizovanju nekih drugih M$ proizvoda gde su ciljna grupa ne privatna lica vec kompanije. Sa druge strane, IE je iskoriscen direktno (browser-i) ili indirektno za suzbijanje konkurencije, ali ne kvaliteom (prihvacen i posten nacin) vec nepostovanjem standarda i drugim smisalicama (cesto kriminalno, kao u tom primeru sa Operom i style sheetovima).
A kako ga to namece? Jel te Windows udari po glavi ako instaliras drugi browser?
Ja IE bukvalno upalim jednom kada se instalira Windows, kako bi download-ovao Firefox.
I to je to - nisam do sad video JEDAN JEDINI problem sa tim. Znaci Windows se nije ni jednom pojavio i rekao da "ima problem" sa tim, svi servisi rade kako treba.
Naravno, podrazumeva se da ne koristite OS iz 2001-ve - posto ne mozete traziti od Microsofta da opravlja proslost.
--
Ili hocete da kazete da je fakat sto Windows ima, gle cuda, Microsoftov internet browser zapravo "nametanje" - boo fuckin' hoo, znaci Windows onda namece i Notepad, Paint i Wordpad... strasno! Microsoft vam prodaje kompletan proizvod, Operativni Sistem, a ne neki polufabrikat.
Danas se od operativnog sistema ocekuje da ima besplatan internet browser - bas kao sto se i 1990-te ocekivalo da ima jebeni tekst editor.
Ako Opera ne moze da se pomiri sa tim - mogu da skoce sa nekog mosta u Norveskoj, a pre toga da se sodomizuju sa nekim valjkastim izduzenim predmetom.
M$ ne namece IE direktno. Problem je davno posejan i stvar dolazi iz sasvim drugog pravca. Stos je u tome da je nekadasnja zastupljenost IE od cak 95% dovela da drugih zloupotreba. Naravno da se podrazumeva da uz OS dobijes i browser i editor i media player i gomilu drugih osnovnih programa. To je sve u redu. Ali druga je stvar ako dodjes u situaciju da moras da koristis bas te aplikacije i bas taj OS.
Naravno, za ovo nije kriv samo M$, koji je na neposten nacin iskoristio prednost zastupljenosti svog OS i browser-a jos pre mnogo godina. Krivica pada i na razne institucije, pa delom i na kompanije koje su se bavile razvojem software-a, a koji nisu kada je bilo vreme zaustavili M$ i oduprli se pokusajima da se uspostavi monopol.
-------------------------------------------
Kao neki zakljucak ovog posta:
Mislim da je zahtev M$u koji se tice isporuke browser-a potpuno pogresan i da nije resenje gomile problema koji su ranije nastali. Ako su vec pravne institucije resile da se angazuju, da bi morale da obrate paznju u sasvim drugom pravcu. Naime, mora se uzeti u obzir da je Internet de facto javno dobro. Ma koliko to zvucalo neliberalno, mislim da se mora uvesti obaveza postovanja standarda (jednostavno resenje), ili bar uvesti nekakav sistem sertifikacije (komplikovanije i skuplje resenje) na internetu. Takodje, svako ko objavljuje na internetu ne bi smeo da favorizuje jedan proizvod da bi se pristupilo publikovanim stranicama odn. servisima.
Cinjenica da se sudovi, regulatorna tela i dr. institucije bave time da li IE ima da bude ili ne jedini browser isporucen uz Windows, umesto da se bave pravim uzrocima problema, meni licno smrdi i govori da je cilj svih ovih gluposti daleko od uspostavljanja fer playa na trzistu sa jedne strane i zastita potrosaca sa druge.
[ bigboss @ 27.08.2009. 11:10 ] @
Ej admine ala zezas, nemoj da brkamo pojmove kao sto je text editor i browser.
Prvo nemaju istu namenu, drugo browser je mnogo bolji za manipulaciju masom.
Onda 3 OS-a daj molim te jel zezas? Ne branim ja ni operu i IE bole me briga
neka se bore kako znaju i umeju, ali samo kazem da je isporuka IE-a uz win cista
manipulacija, pa sada ti kako oces. :)
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 12:20 ] @
@bigboss
IE koriste mnoge druge aplikacije (jer je moguce preko IE ubaciti web browsing u bilo koju aplikaciju), pa ga je nemoguce potpuno izbaciti iz Windowsa.
[ tdjokic @ 27.08.2009. 12:21 ] @
Slozio bih se sa konstatacijom da je najgore ako ti niko ne namece IE ali ti namece koriscenje nekih stvari koje postoje samo na IE.
Drugo:
browser - a computer program used for accessing sites or information on a network (as the World Wide Web)
explorer - one that explores; especially : a person who travels in search of geographical or scientific information
Vidna je sustinska razlika izmedju ove dve reci i koliko je MS bio genijalan kad je smisljao naziv svog browser-a. Kao sto sam vec rekao ranije, tu postoji skriveni smisao, kao u onim filmovima gde ti zla sila putem obicnog TV programa salje neku poruku sakrivenu u delicu sekunde i ekrana. Nikako ne mogu da shvatim koji idiot je poceo da prihvata takve reci za nazive proizvoda neke firme. A to ipak nije ni malo naivno, pogotovu za marketinski i mediski razvijene sredine, kao sto je vecina zemalja na zapadu. Za dodatak, naziv IE sadrzi u sebi i rec `internet` sto je dodatna mucka. Ma, genijalci, nema sta, ali onda se jave drugi genijalci (ili proseratori, nije bitno) i frka je sve veca.
Istini za volju, ova MS genijalnost ima najvecu tezinu na englesko govorecem podrucju i cim to pocne da se prevodi gubi tezinu i ostrinu, ali ipak. A englesko govorece podrucje ne samo da je samo po sebi veliko nego se posredno siri i na druge sredine jer mnogi obrazovani ljudi po svetu koriste engleski kao drugi jezik.
Ivane, slazem se sa tobom da OS treba da bude kompletan kad dodje do kupca i tu nema primedbi na cinjenicu da kupcu treba i IE. Ali zaplet pocinje onog trenutka kad ti bivas prisiljen da koristis samo IE, zbog poreske uprave, neke banke itd., i onda tu pocinju da se primenjuju drugi principi u odnosu na tekst editor i slicno. Mozda su ovi iz Opere nesto razmazeniji od nekih drugih, ali tako je to kad je MS sam postavio ostra pravila za borbu sa konkurenciju, pa im se sada to vraca sa kamatom.
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 12:26 ] @
Cekaj tdjokicu, zar je MS kriv sto neko nije napravio sajt i za ostale browsere?
[ icobh @ 27.08.2009. 12:36 ] @
Šta je, u vrijeme kada je MS dodao podršku za ActiveX, bila alternativa?
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 12:39 ] @
Citat:
tdjokic
Ali zaplet pocinje onog trenutka kad ti bivas prisiljen da koristis samo IE, zbog poreske uprave, neke banke itd., i onda tu pocinju da se primenjuju drugi principi u odnosu na tekst editor i slicno.
I kakve veze ima hebeni Microsoft i IE sa tim? Zalite se tim bankama i poreskim upravama.
Ja koristim Firefox i SVE, ali SVE radi na njemu - online banking, drzavne zajebancije ako treba, svi sajtovi koje posecujem UKLJUCUJUCI i MSDN...
Ako je neki imbecil lenj i u 2009 podrzava samo IE... sorry, za to nema vise nikakvih izgovora.
[ musicmaster @ 27.08.2009. 13:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: I kakve veze ima hebeni Microsoft i IE sa tim? Zalite se tim bankama i poreskim upravama.
Ja koristim Firefox i SVE, ali SVE radi na njemu - online banking, drzavne zajebancije ako treba, svi sajtovi koje posecujem UKLJUCUJUCI i MSDN...
Ako je neki imbecil lenj i u 2009 podrzava samo IE... sorry, za to nema vise nikakvih izgovora.
Ima. Da ne poveruješ. Raiffeisen Bank. Njihov ROL sistem.
Rajfajzen onlajn. Radi samo iz IE.
Tuga.
[ Nevena79 @ 27.08.2009. 14:11 ] @
Meni je to podjednako glupo kao ovo - banalizujem.
Zamislite da jedan Mercedes ne sme da stavli svoj znak na volan nego bi morao da postavi znak Audi-a jel Boze moj da ne bude diskriminacija, postoje i druge dobre marke automobila. Operativni sistem je njihov proizvod. To je proizvod kao svaki drugi, to sto je os nesto sto je preko potrebno ne menja nista. Mnoge stvari su potrebne. Bez male kolicine soli ljudi ne mogu da zive, jer se u so dodaje jod a bez njega zbogom djaci. Pa koliko postoji vrsta soli i proizvodjaca? Windows je M$ proizvod i oni imaju pravo da ga prave kako god zele. I u njemu imaju pravo da postave druge svoje proizvode koje ce naravno favorizovati jer njihovi su. Pa svako svoje hvali sta je tu nelogicno? A ostali neka prave svoj OS pa ce trziste odluciti. Ovo su samo debilnjarije.
U kom to programu postoji moranje da se reklamira tudji proizvod? Dimkovicu, mislim da bi mogao poceti da ubacujes u Nero i druge proizvode te namene. Kakva je to diskriminacija, pa nije Nero jedini. Ja mozda zelim da narezem CD nekim drugim proizvodom zar ne? :)
[Ovu poruku je menjao Nevena79 dana 27.08.2009. u 15:35 GMT+1]
[ z@re @ 27.08.2009. 14:43 ] @
Recimo, Microsoft ne daje OWA full mode van IEa. U "light" modu za druge browsere su mogucnosti na razini Eudore iz najboljih 16-bitnih dana. Pola njihovih "dynamics" smeca i ostalog kretenskog softvera ne radi van IEa...CRM, SharePoint itd.
Koja je poanta davat puni webmail samo za IE; ako imas Outlook Web Access imas i Exchange, ako imas Exchange onda minimalno spadas u SMB kategoriju, a takvi imaju i nekakvo VPN rjesenje. Pa ces fino upast u domenu preko VPNa odakle god hoces i pokrenut stand-alone Outlook.
Al ne, guba ima VM framework sa managed jezikom koji radi samo na jednom OSu, i ima web softver koji radi u samo jednom browseru.
Crkli dabogda. Ne mogu vjerovat kako netko moze stajat u obranu firme koja pere dere i s*** po kompjuterskoj industriji vec 15 godina, i samo je unazadjuje. Pogledajte koliko toga se napravilo na podrucju razvoja OSova od 1980te do 1995, i koliko od '95te pa do danas. Pu.
[ newtesla @ 27.08.2009. 14:44 ] @
@Nevena79 (lepo ti godište;)
Vidiš, po meni si ipak zamenila teze...
...ovo je slučaj kao kada bi taj tvoj Mercedes stavio standardizovani Bluetooth Handsfree uređaj unutra, ali onemogućio rad svim telefonima osim onima koji su marke, recimo, Nokia.
Pa si onda automatski naterana da kupiš nov telefon, i da tvoj SonyEricsson baciš u đubre.
Inače, Nevena, ako želiš da narežeš CD u XP-u, imaš pristojnu alatku za to, dostupnu na meniju desnoga klika... koja je pravi primer feature-a jednoga OS-a, bez ikakvih negativnih strana... Mada, i tu je bilo neko CPAHJE sa UDF paket-rezanjem na Visti, koji nije bio čitljiv na XP-u, i to sve opet BEZ obaveštenja !!!
...ja ovo ipak vidim kao problem. možda ti ne, ali zato forumi i postoje - da bismo svi zajedno došli do Prave Istine - ili bar ubili vreme u pokušajima :)
[ Nevena79 @ 27.08.2009. 14:51 ] @
Ja se mozda ne razumem u sve, tj ne mozda, ja se sigurno ne razumem u sve ali sta ja to ne mogu da radim u Operi koju koristim vec X godina. Jos se nisam susrela sa tim. A sto se tice pljuvanja po M$ pa cemu to ljudi? Kada su oni tako neodgovorni, bahati i ama bas nista ne rade po pitanju softvera nama korisnicima kako ih to niko ne zameni. Izvinite ali to se zove trziste. Ako ja znam sta konkurencija sve nema ja cu to napraviti i verujte ljudi ce doci kod mene. Ljude ne zanima firma nego ono sto dobijaju. Ako nema boljeg to je najbolje sto s nudi, ako ima bolje za iste pare ljudi ce izabrati to.
Po meni oni imaju pravo i da na svom OS zabrane instalaciju bilo kog drugog browsera, to je NJIHOV PROGRAM, NJIHOV OS i niciji drugi. TO nije javno vlasnistvo. Ali naravno kada bi se preterivalo sa takvim stvarima onda bi ih trziste osudilo ako bi se naravno pojavio neko sa dobrim os-om koji nema takva ogranicenja.
[ VladimirCDT @ 27.08.2009. 14:53 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Cekaj tdjokicu, zar je MS kriv sto neko nije napravio sajt i za ostale browsere?
Nije danas. Ali su namerno odstupali od standarda jos u vreme IE6 dok su se vozili sa tih cuvenih 95%, da se vecina developera priklanjala prilagodjenju za IE. Tako da, nije da M$ nije kriv za razne svinjarije koje, zapanjujuce, i danas gledamo i trpimo.
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
Pa vidis, ne pricamo o tamo nekom nebitnom, anonimnom portalu ili licnoj prezentaciji neke individue, vec o ozbiljnim korporacijama. musicmaster: Ima. Da ne poveruješ. Raiffeisen Bank. Njihov ROL sistem.
Tuga.
Kako sada ti mozes da nazoves IT RBRS-a imbecilima ? Mozda je neko od njih i na ovom forumu. Zar mislis da takva korporacija kao sto je RBRS zaposljava lenje imbecile ?
Ne znam da li me razumes... ?
[ cyofee @ 27.08.2009. 15:06 ] @
Nisu imbecili, samo cicije.
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 15:19 ] @
Citat:
VladimirCDT: Nije danas. Ali su namerno odstupali od standarda jos u vreme IE6 dok su se vozili sa tih cuvenih 95%, da se vecina developera priklanjala prilagodjenju za IE. Tako da, nije da M$ nije kriv za razne svinjarije koje, zapanjujuce, i danas gledamo i trpimo.
Reci da je MS kriv je isto sto i reci da je neki ucesnik ovoga foruma kriv sto sajtovi ne rade bez IE, jer je IE 7 star skoro tri godine. Sajtovi sa kojima FF ne radi su izuzetno retki.
[ VladimirCDT @ 27.08.2009. 15:35 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Reci da je MS kriv je isto sto i reci da je neki ucesnik ovoga foruma kriv sto sajtovi ne rade bez IE, jer je IE 7 star skoro tri godine. Sajtovi sa kojima FF ne radi su izuzetno retki.
Kao sto rekoh u jednom od prethodnih postova:
Citat:
Naravno, za ovo nije kriv samo M$, koji je na neposten nacin iskoristio prednost zastupljenosti svog OS i browser-a jos pre mnogo godina. Krivica pada i na razne institucije, pa delom i na kompanije koje su se bavile razvojem software-a, a koji nisu kada je bilo vreme zaustavili M$ i oduprli se pokusajima da se uspostavi monopol.
Mi sada mozemo da nazivamo IT cak i velikih kompanija "lenjim imbecilima", ali je cinjenica da se danas placa danak M$ovoj zloupotrebi dominantne zastupljenosti njihovog sopstvenog pretrazivaca.
Dakle u jednoj recenici: Nije sve iskljucivo krivica M$a, ali nije M$ bez krivice.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 15:36 ] @
Citat:
Crkli dabogda. Ne mogu vjerovat kako netko moze stajat u obranu firme koja pere dere i s*** po kompjuterskoj industriji vec 15 godina, i samo je unazadjuje. Pogledajte koliko toga se napravilo na podrucju razvoja OSova od 1980te do 1995, i koliko od '95te pa do danas. Pu.
Pa taj Microsoft je 1993-ce izbacio OS koji je bio bar deceniju ispred svih Unixa tada.
- Asinhroni I/O --> SF za Unix tada
- Napredni sistem permisija --> SF za Unix tada
- Niti --> SF za Unix tada gde je sve bilo "proces" i moralo da se forkuje ;)
- Visestruke klijentske podsisteme, OS/2 i Posix, recimo - koji su ravnopravni
- Itd... itd... itd...
To sto je MS izbacio je bio najnapredniji OS na PC arhitekturi do tada - Linuxu je trebalo vise od deceniju da mu primirise, i nesto slicno se pojavilo tek kada je Solaris odlucio da portuje svoj OS na x86.
I sto bi ih iko branio uopste - ovde se ne radi o branjenju Microsofta vec o konstataciji da jedna potpuno nebitna firma pokusava na vrlo kretenski nacin da se domogne jos malo trzista koje nije mogla da osvoji kvalitetom.
[ combuster @ 27.08.2009. 15:42 ] @
Po meni su stvarno mnogo fer, na taj kretenski IE 8 sto puca kao suva grancica je izasao popup koji me je pitao koji pretrazivac zelim da koristim, nije me po default-u bacio na bing i zakopao opciju za promenu 8levels deep...
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 15:54 ] @
@Dimkovic
Citat:
Solaris 2.1 SunOS 5.1 December 1992 (SPARC)
May 1993 (x86)
Sa ove wikipedia stranice. Solaris je na x86 onoliko dugo koliko i Windows NT.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 16:01 ] @
da izgleda da je public dostupan od maja 1993, dakle isto koliko i NT.
U svakom slucaju, NT je bio poprilicna inovacija - Microsoft je poceo da biva dosadna velika kompanija bez ideja nekoliko godina kasnije - opet, kakva im je konkurencija... nije ni cudo sto su i dalje #1
Moje licno misljenje je da je Windows NT 4.0 - koji je izasao 1996 poslednji "veliki projekat" i revolucija u MS-u.
Sve posle toga je bilo muzenje vec standardizovane krave - i ubacivanje bloat-a i nesto novih feature-a iz godine u godinu.
[ musicmaster @ 27.08.2009. 16:02 ] @
Citat:
VladimirCDT: Kako sada ti mozes da nazoves IT RBRS-a imbecilima ? Mozda je neko od njih i na ovom forumu. Zar mislis da takva korporacija kao sto je RBRS zaposljava lenje imbecile ?
Ne znam da li me razumes... ?
Pa pokušavam što bolje mogu, ali šta da radim kada moram da ispravljam,
pa onda da dajem odgovore.
Npr.
Citat:
Pa vidis, ne pricamo o tamo nekom nebitnom, anonimnom portalu ili licnoj prezentaciji neke individue, vec o ozbiljnim korporacijama. ← What is this? musicmaster: Ima. Da ne poveruješ. Raiffeisen Bank. Njihov ROL sistem.
Tuga.
Jesam li trebao reći zbog tvoje lenje logike da je to Imbecilni Sistem?
Ja sam pomenuo neki prćijski ROL sistem.
A svi medijski sistemi i sistemčići u kojima ima neke potražnje za sredstvima u nekoj valuti zbog nečega,
su meni podjednako patetični.
Pa i RBRS.
A ako je imbecilno, onda se može reći da je vapaj za šaku dolara nekako providan a i navodno "IN", ali pod standardima.
Politely and academic.
:)
[ z@re @ 27.08.2009. 16:05 ] @
Citat:
Pa taj Microsoft je 1993-ce izbacio OS koji je bio bar deceniju ispred svih Unixa tada.
Mislis VMS? Otkad je to Microsoft izmislio?
Citat:
- Asinhroni I/O --> SF za Unix tada
Select/pool petlje nad /dev blokovima, BSD UNIX, '80te. Samo jedan od primjera.
Citat:
- Napredni sistem permisija --> SF za Unix tada
Da, UNIX tada nije imao ACL. Iako mozemo uc u diskusiju zasto "komplicirano" znaci "napredno".
Citat:
- Niti --> SF za Unix tada gde je sve bilo "proces" i moralo da se forkuje ;)
Ne. Opet BSD UNIX i opet osamdesete, s tim da se thread zvao lightweight proces. Lightweight procesi su mogli djelit zajednicki memorijski prostor i postojali su mutexi.
Citat:
- Visestruke klijentske podsisteme, OS/2 i Posix, recimo - koji su ravnopravni
Nista cudno i prije izlaska NTa. Recimo, SCO je imao kompletan DOS subsystem u svojoj varijanti UNIXa, koji je iscrpan i radi odlicno. 100 stranica u manualu je odvojeno samo za to.
Citat:
To sto je MS izbacio je bio najnapredniji OS na PC arhitekturi do tada - Linuxu je trebalo vise od deceniju da mu primirise, i nesto slicno se pojavilo tek kada je Solaris odlucio da portuje svoj OS na x86.
Ma jebes Linux. Iako zarko zelim cut kakve to Windows 7/2008 server imaju napredne mehanizme u odnosu na normalne iteracije UNIXa (BSD/Solaris).
[ z@re @ 27.08.2009. 16:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: da izgleda da je public dostupan od maja 1993, dakle isto koliko i NT.
U svakom slucaju, NT je bio poprilicna inovacija - Microsoft je poceo da biva dosadna velika kompanija bez ideja nekoliko godina kasnije - opet, kakva im je konkurencija... nije ni cudo sto su i dalje #1
Moje licno misljenje je da je Windows NT 4.0 - koji je izasao 1996 poslednji "veliki projekat" i revolucija u MS-u.
Sve posle toga je bilo muzenje vec standardizovane krave - i ubacivanje bloat-a i nesto novih feature-a iz godine u godinu.
Ovdje se potpuno slazemo. Iako taj NT opet nije njihov nego je kupljen.
Dakle nisu oni napravili nesto na polju OSova, nego Cutler i njegov copor, a oni su ubrali pare ;)
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 16:08 ] @
Citat:
Mi sada mozemo da nazivamo IT cak i velikih kompanija "lenjim imbecilima", ali je cinjenica da se danas placa danak M$ovoj zloupotrebi dominantne zastupljenosti njihovog sopstvenog pretrazivaca.
Ma da, kako da ne.
Da se kladimo da Raiffeisen online banking u Austriji radi savrseno sa Firefoxom? Bas kao sto svaka bogovetna banka u Nemackoj isto tako radi sa Firefoxom?
Odacu ti tajnu - odlucili su da piljare sa nekim istocno-evropskim malim trzistem (Srbija) - uradili sondazu, ustanovili da je to sasvim OK i to je to...
Kakve to veze ima sa Microsoftom? Nije nego - radi se o najobicnijoj kretenskoj IT odluci kada je neko odlucio da izgradi extranet za online banking vezan za internet browser, a ne iskljucivo za server-side tehnologije.
Citat:
Ovdje se potpuno slazemo. Iako taj NT opet nije njihov nego je kupljen.
Nije Microsoft kupio NT - vec je kupio deo razvojnog tima VMS-a koji su raspisali OS od nule sa nekim VMS slicnostima. Sta tu ima cudno - uzeli su VMS kao model jer je dobar, a ostalo su razvili za MS, i vecina tih ljudi i dan danas radi u MS-u tako da ne vidim kako se to NT moze nazvati "kupljenim"
Mislim nemojmo se zajebavati.
Sto se Windowsa 7 / Servera 2008 R2 tice... sta znam, podrzavaju recimo NUMA arhitekture bez problema, hot-plugging memorije i procesora, aktivne direktorijume za administraciju velikog broja racunara, itd... sve u svemu, Win Server drzi 2/3 serverskog trzista a nece biti da se tu moze pricati o "glupim korisnicima'
100% ce ona FSF pisma pomoci da se to promeni :)
[ musicmaster @ 27.08.2009. 16:31 ] @
Čisto da napomenem, da nema under the hood podešavanja ni u jednom ni u drugom programu.
Znači, .rs web developeri rajfajzen banke mrse mooda i mrzi ih da rade.
Kakav je to sistem rada, bilo čega... ?
Eto, dotle se u FF'u na beloj pozadini može doći.
Na dalje na toj strani nijedan link ne radi.
[ VladimirCDT @ 27.08.2009. 17:04 ] @
Citat:
musicmaster: Jesam li trebao reći zbog tvoje lenje logike da je to Imbecilni Sistem?
Ja sam pomenuo neki prćijski ROL sistem.
A svi medijski sistemi i sistemčići u kojima ima neke potražnje za sredstvima u nekoj valuti zbog nečega,
su meni podjednako patetični.
Pa i RBRS.
A ako je imbecilno, onda se može reći da je vapaj za šaku dolara nekako providan a i navodno "IN", ali pod standardima.
Politely and academic.
Heh... dakle, ja ne branim IT u RB i sigurno ne hvalim ROL...
Ono sto sam hteo reci je da postoji jedna ozbiljna kompanija kao sto je RB Srbija. Za ocekivati je da takva kompanija zaposljava ozbiljne IT profesionalce. Ako je tako, kako je moglo doci do toga da ROL podrzava samo IE 2009. godine AD ?!?
Da li je ovo odgovor:
Da se kladimo da Raiffeisen online banking u Austriji radi savrseno sa Firefoxom? Bas kao sto svaka bogovetna banka u Nemackoj isto tako radi sa Firefoxom?
Odacu ti tajnu - odlucili su da piljare sa nekim istocno-evropskim malim trzistem (Srbija) - uradili sondazu, ustanovili da je to sasvim OK i to je to...
Kakve to veze ima sa Microsoftom? Nije nego - radi se o najobicnijoj kretenskoj IT odluci kada je neko odlucio da izgradi extranet za online banking vezan za internet browser, a ne iskljucivo za server-side tehnologije.
Pravo da ti kazem, ja ne verujem da je bilo ko radio bilo koju sondazu. Cifra od 95% za IE jednostavno je prepisan podatak od pre nekoliko godina.
Kakve to veze ima sa M$ ? Pa, jednostavno je to odjek navika koje su postojale u vreme dominacije IE, kada su se web developeri prilagodjavali IE odstupanju od standarda ili kada su se potpuno oslanjali na tehnologije koje su vezane za Windows kao sto su ActiveX.
I opet cu da ponovim, da ja ne krivim iskljucivo M$ za takve stvari, vec i sva ona regulatorna tela koja sada maltretiraju M$ za monopol i developere koji forsiraju IE.
Zato sam i rekao u jednom od prethodnih postova, da ne treba sada gnjaviti M$ po pitanju IE, vec obavezati svakog ko objavljuje na internetu da postuje standarde i da ne uslovljava korisnike da koriste tacno jednu tehnologiju ili aplikaciju, jer je to na internetu zaista van pameti. Neliberalno, ali tako bi se izbegle ovakve gluposti.
[ jackofblades @ 27.08.2009. 20:53 ] @
Na nekoj drugoj davnijoj temi sam uporedio Apple i M$. Ali nije bilo neceg valjanog napisano kasnije. Odmah da napisem: ne mrzim Apple niti volim M$, isto tako ne mrzim bilo koji browser niti volim neki browser. Nije devojka, pa da volim ili da je tašta, pa da ne volim
Da li je onda za ocekivati da Opera (ili neko treci) isto trazi i od Apple-a?
Neko je spominjao namecanje i malu decu i tetke, da se zbog njih stavi izbor zbog neukosti. Pa ako su neuki i nista im ne znaci potrosnja/stylesheet/itd. sta ce im onda znaciti sto ce moci birati IE, Opera, FX, Safari ili nesto deseto?
Valjda ce izabrati ko ima lepsu ikonu... d'oh...
[ Stranger2 @ 27.08.2009. 22:28 ] @
Citat:
jedna potpuno nebitna firma pokusava na vrlo kretenski nacin da se domogne jos malo trzista koje nije mogla da osvoji kvalitetom.
Pa opera postoji i za konzole Nintendo Wii i DS a oba su najprodavanija. Dakle imaju svoje trziste. Osim toga browseri su dosta godina bili potpuno isti pa trziste browsera niej bilo podeljeno na segmente. Tek u zadnjih par godina su se pojavili bogatiji featuresi zbog kojih danasnji browseri mogu da se razlikuju dovoljno jedni od drugih da formiraju trzisne segmenta i na tom trzistu. kod tako mladih trzisnih segmenata jos je rano za govoriti da li je neko uspeo ili nije uspeo. U narednih 10ak godina moze biti velikih promena ovde.
To se moze uporediti sa mobilnim telefonima. U pocetku su svi bili isti, sa njima si mogao zvati, poslati poruku, umemoristai borjeve u imenik. Proizvodjac mobilnih telefoa koji je u to vreme imao ogroman udeo na trzistu danas (nakon sto se trziste segmentisalo pojavaom brojnih featuresa i razlika...) je sasvim druga prica a pogotovo se ne zna kakva ce sutrasnja situcija biti na tom pitanju.
Trzisni uspeh na nekom mladom trzistu ili trzistu proizvoda koji se dosta menjaju je jako kratkotrajna stvar. Nista tu ne mozes shvatati zdravo za gotovo.
Citat:
jedna potpuno nebitna firma
Zasto je Opera kao kompanija toliko irelevantna? Clan su W3C-a ucestvuju u formiranju standarda. Prednjace u primeni istih. Cak su i predlozili neke standarde. (za widgete) Imaju browser koji provereno sljaka. Stari featuresi su im stabilni, sazreli. Nove featurese medju prvima testiraju i dodaju. Pojavljuje se na vise platformi. Na novom trzistu (browseri za konzole) prednjace jer su na najprodavanijim konzolama.
Sta treba da urade da bi prestali biti irelevantni? Lansiraju raketu u svemir?
Browseri sami po sebi su medju najkoriscenijim komadima softvera. 1% od svih browsera je svakako mnogo vise nego 1% od nkih progrgrama koji trebaju samo specificnim ljudima.
Takodje skrecem paznju da u buducnosti mnogi predvidjaju da ce web ppostati novi operativni sistem a browser prakticno jedino potrebno parce softvera. Ono sto je do sad ulozeno i postignuto kod browser tehnologija ce svoju vrednost pokazati tek u buducnosti. Moguce su ogromne promene i blesavo je bilo sta shvatati zdravo za gotovo na osnovu sadasnjeg stanja (sa samog pocetka ovog trzista).
Citat:
Citat:
Konkretno taj zahtev u vezi ikonice meni zvuci kao tipicno advokatska agresija
Jeste, samo ima jedan mali problem - taj zahtev je dosao iz usta Opera CTO-a koji, pretpostavljam, nije advokat - mada ne bi me iznenadilo, posto se Opera ocigledno fokusira na tuzakanje a ne na tehnologiju - mozda su postavili adekvatnog CTO-a :-)
Imam utisak kao da je neko dete selo za tvoj kompjuter i pise poruke u tvoje ime :)
Zasto bi covek morao biti advokat pa da ucini nesto u tom stilu. Pa nije nepismen da ne moze da se dogovori sa advokatima i da se usklade u pogledu toga sa kavim stavovima ce izaci pred javnost, kakve izjave ce davati... Ako imas advokata imas i konsultacije, dobijes i savete od njega. Ako je jako vazno dobijes i instrukcije. ...sta je tu novo? zvucis kao da ne zelis da ti to padne na pamet.
Citat:
mada ne bi me iznenadilo, posto se Opera ocigledno fokusira na tuzakanje a ne na tehnologiju
aj malo pregledaj opera labs i opera development pa ces videti da li zanemaruju tehnologiju. naravno mislim ne tehnologiju u vezi web browsera i web standarda.
---
jos nesto:
Pomenuste da je opera iz norveske. Vazno je znati da je njihov mentalitet dosta drugaciji od naseg. Skandinavci su disciplinovani i zakone i prava shvataju jako ozbiljno. Nije kod njih kao kod nas da se 50% zakona ne primenjuje pa da razmisljaju po sistemu "sto bi ja placao kaznu za gazenje trave kada svi znamo da najvece kriminalce niko ne kaznjava". Kod njih nema toga. Oni postuju svaku odredbu, svaki zakon. Placaju svaki porez. Prijavljuju svakog radnika...
Ako imaju neki zakon koji microsoft verovatno krsi nece oni o tome razmisljati ko sto bi mi u srbiji.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2009. 23:05 ] @
Citat:
Pomenuste da je opera iz norveske. Vazno je znati da je njihov mentalitet dosta drugaciji od naseg. Skandinavci su disciplinovani i zakone i prava shvataju jako ozbiljno. Nije kod njih kao kod nas da se 50% zakona ne primenjuje pa da razmisljaju po sistemu "sto bi ja placao kaznu za gazenje trave kada svi znamo da najvece kriminalce niko ne kaznjava". Kod njih nema toga. Oni postuju svaku odredbu, svaki zakon. Placaju svaki porez. Prijavljuju svakog radnika...
BRAVO za Skandinavce!
Samo, primeti - da osim tog dronjavog browsera ama bas nista na tvom kompu nije doslo iz Skandinavije - od procesora, preko memorije pa sve do softvera :-)
Mozda je njihov mentalitet zanimljiv, ali da rezultuje u puno kreativnosti i inovacija... sta znam, ne bih rekao :)
[ bojan_bozovic @ 27.08.2009. 23:11 ] @
Citat:
Ako imaju neki zakon koji microsoft verovatno krsi nece oni o tome razmisljati ko sto bi mi u srbiji.
Imaju oni svoj Pirates Bay... ;-)
[ cyofee @ 27.08.2009. 23:16 ] @
Citat:
BRAVO za Skandinavce!
Samo, primeti - da osim tog dronjavog browsera ama bas nista na tvom kompu nije doslo iz Skandinavije - od procesora, preko memorije pa sve do softvera :-)
Mozda je njihov mentalitet zanimljiv, ali da rezultuje u puno kreativnosti i inovacija... sta znam, ne bih rekao :)
Rekao bih da je Opera itekako rezultat kreativnosti i inovacija. Mnogo stvari koje se danas u browserima podrazumevaju, prvo su se pojavile u Operi.
STA je sve doslo iz skandinavskih zemalja u IT industriji osim te Opere?
Nokia Connection Manager?
Samo nemojte da navodite Linux, posto je i Linus emigrirao odatle daleko pre nego sto je Linux postao nesto :)
[ bachi @ 28.08.2009. 10:34 ] @
Ma preteruješ oko cele priče, počev od tvog prvog posta u ovoj temi. Sve možeš da kažeš, ali da Opera nije kvalitetan proizvod, to ne možeš, jer to jednostavno nije tačno.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 10:46 ] @
Opera mozda jeste kvalitetan proizvod - ali onda su ocigledno imali imbecilnu poslovnu strategiju kada su uspeli da propuste sansu.
Ako je jedan Firefox uspeo da se probije i da u mnogim trzistima postane izuzetno zastupljen - i to pocevsi od nule (Netscape legacy ne racunam) - ocigledno je Opera to isto mogla da ucini, samo da su imali pametnije ljude na odredjenim pozicijama.
Ja se recimo secam vremena kada je Opera pokusavala da >naplati< Internet browser i to je trajalo dugo posle odustajanja od naplacivanja od strane svih ostalih igraca na PC polju - znas kako, ako im je trebalo 5 godina da to ukapiraju, nije ni cudo sto su ostali niche.
[ musicmaster @ 28.08.2009. 12:46 ] @
Citat:
bachi: ..... Sve možeš da kažeš, ali da Opera nije kvalitetan proizvod, to ne možeš, jer to jednostavno nije tačno.
Da je kvalitetna, ne bi imali tolliko verzija....
Pretraživač broj 10 čoveče...!
Pa još i beta... :P
Safari je recimo 5 puta napredniji od Opere, ima bolji kod,
iako je na listi omraženih kod mene.
[ bachi @ 28.08.2009. 12:57 ] @
Citat:
musicmaster: Da je kvalitetna, ne bi imali tolliko verzija....
Pretraživač broj 10 čoveče...!
Pa još i beta... :P
Gledam tvoje dosadašnje poruke i shvatam da sa tobom ne treba čovek ulaziti ni u kakvu diskusiju.
Ovaj Dimković zna da bude naporan čovek, ali je oko dosta stvari u pravu, sem jedne, a to da je Opera browser loš proizvod. Ali ti si sasvim druga priča.
[ cyofee @ 28.08.2009. 14:02 ] @
Koliko sam shvatio, Dimković ovde ne pljuje toliko Operu kao proizvod, već Operu kao kompaniju. Tu se prilično slažem sa njime - Operu koristim kao glavni a Firefox kao pomoćni browser već godinama i uvek sam imao neki jako dobar razlog zašto je Opera bolja. Međutim, nije mi jasno zašto Operin marketing nije prevagnuo nad onim koji je Firefox imao. Opera je sigurno jako ozbiljna firma, nisu sebi smeli da dopuste da ih open source bradonje nadjačaju.
Takođe, ono što možda mnogi u ovoj temi ne znaju, Opera je uspešna kompanija i godinama unazad uporno povećava promet i profit. Istina da imaju samo mali udeo na tržištu, ali i pored toga mislim da sasvim lepo žive.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2009. 14:12 ] @
Opera sasvim lepo moze da zivi - jer ne postoji dovoljno dobar open-source browser portovan na relevantne embedded/mobilne platforme.
Sto je skroz OK, embedded trziste je sasvim drugacije od PC trzista i potrebno je mnogo vise rada na optimizacijama i portovanju - i svaka kompanija koja lansira neki CE/mobilni proizvod ce sigurno pre da se obrati Operi nego da se sami akaju sa Firefoxom ili necim desetim i pokusavaju da ga smeste na svoju platformu.
Stavise, dok sam bio zaludjen sa tzv. "pametnim telefonima" i sam sam koristio operu na istim, jer je bila eonima bolja od mobilnog IE-a.
Odavno sam prestao da "surfujem" na pametnim telefonima (osim sto, ponekad, dok cekam na klopu u restoranu procitam vesti na BBC-ju koji je, hvala bogu, optimizovan za mobilno citanje pa se da citati iz bilo cega lako) - ali mi se cini da do pojave iPhone-a i njihovog browsera, da je Opera bila najbolje resenje.
--
Medjutim PC trziste je sasvim drugacije - pare se ne mogu zaraditi na samoj prodaji takvog softvera - to je bila prva i fatalna greska Operinog menadzmenta - jer su previse dugo insistirali na placanju. Firefox ima sasvim dovoljno para za svoj razvoj i pored besplatnog browsera zbog dila sa Google-om, sto je mogla i Opera da uradi da su hteli.
Kada je Opera skontala koliko je sati i odlucila da ponudi browser besplatno, tada je vec bilo prilicno kasno.
I upravo to - ne pljujem ja Operu kao proizvod, vec ovako smesno ponasanje te kompanije i njihovog CTO-a - taj covek je uspeo da napravi pravi PR disaster - pogledajte komentare na tehnickim sajtovima, iako vecina ljudi generalno ne voli Microsoft, ovaj lik je uspeo da od Microsofta napravi >zrtvu< i da svoju kompaniju predstavi kao nezasite drkadzije.
Da sam CEO Opere, tom liku bih zabranio da daje izjave za javnost i da se bavi svojim poslom a ne davanjem izjava i napadanjem konkurencije.
[ musicmaster @ 28.08.2009. 19:25 ] @
Citat:
bachi: Gledam tvoje dosadašnje poruke i shvatam da sa tobom ne treba čovek ulaziti ni u kakvu diskusiju.
Ovaj Dimković zna da bude naporan čovek, ali je oko dosta stvari u pravu, sem jedne, a to da je Opera browser loš proizvod. Ali ti si sasvim druga priča.
Hmmm, pošto je ova tema tu gde jeste, prihvatiću ovo kao pozitivnu kritiku!
[ Stranger2 @ 28.08.2009. 22:39 ] @
Citat:
Skandinaviju sam spomenuo radi njihovog mentaliteta koji je skroz drugaciji negu u srbiji, kada su u pitanju prava, zakoni disciplina... Ali zasto procitati poruku i shvatiti u kom kontekstu je nesto spomenuto kad se moze ekspresno smislite naka sprdnja...
Citat:
Medjutim PC trziste je sasvim drugacije - pare se ne mogu zaraditi na samoj prodaji takvog softvera - to je bila prva i fatalna greska Operinog menadzmenta - jer su previse dugo insistirali na placanju. Firefox ima sasvim dovoljno para za svoj razvoj i pored besplatnog browsera zbog dila sa Google-om, sto je mogla i Opera da uradi da su hteli.
Kada je Opera skontala koliko je sati i odlucila da ponudi browser besplatno, tada je vec bilo prilicno kasno.
Vi celu situaciju posmatrate samo u sadasnjem momentu. Firefox jos nije ni stabilizovao sve svoje funkcije a vi smatrate da je finale na trzistu browsera vec zavrseno. Ne bih rekao.
Obrartite paznju samo na trziste igracih konzola i njihove mogucnosti. Sa sadasnjom generacijom konzola su se priblizili nekim popularnim funcijama koje su do sada bile moguce samo na racunaru. Imaju web browsere a i sam dolazak do igara putem weba je sve vise zastupljen. U sledecoj generaciji koja ce se pojaviti verovatno za tri godine normalno je za ocekivati da ce biti dosta slicne PC-u u nekim pitaniima a da ce web i online conternt biti mnogo vise zastupljen. Opera je vec u partnerstvu sa nintendom koji je gigant i lider na tom trzistu. Posto je trend da se kozole sve vise sluze internetom i sve vise koriste web to je i web browser na ovom trzistu sve znacajniji. Ne bi me uopste iznenadilo da kupe operu. ...jednostavno ima milion mogucnostiu. Ja vidim da su sva dodadasnja desavanja u vezi ovog trzista pocetak a ne kraj.
Jednostavno razmislite koliko godina web postojii uporedite to sa brojem godina koje dolaze, pa rezmislite o tome sta je to gotovo. sta je tu zapecaceno za sva vremena.
Citat:
I upravo to - ne pljujem ja Operu kao proizvod, vec ovako smesno ponasanje te kompanije i njihovog CTO-a - taj covek je uspeo da napravi pravi PR disaster - pogledajte komentare na tehnickim sajtovima, iako vecina ljudi generalno ne voli Microsoft, ovaj lik je uspeo da od Microsofta napravi >zrtvu< i da svoju kompaniju predstavi kao nezasite drkadzije.
A tehnicke forume inace prate 6 milijardi korisnika interneta tako da je to siguran znak da ce opera propasti u roku nekoliko dana!!!
Pre bih rekao da se radi negde oko 0,1 promila internet korisnika a cak ni na njih sve to nece uticati. Na primer na mene ni malo ovo ne utice. Jednosatvno ne mogu da vreujem kakvu detinjastu potrebu imaju korisnici ovog foruma da smisljaju pljuvanje u kojem se argument iii zakljucci svode na 3-4 reci. Ali dobro valjda imate potrebu da se malo ispraznite. Toliko od mene u ovoj temi. poz
Nokia Connection Manager?
Samo nemojte da navodite Linux, posto je i Linus emigrirao odatle daleko pre nego sto je Linux postao nesto :)
Pa, Nokia i Ericcson su valjda IT industrija, sem ako smartphone ne smatraš IT proizvodom. Linux - da, nastao je u Finskoj. Opera - da, Norveška je. Qt je pravila Norveška kompanija Trolltech (sada Qt Software u vlasništvu Nokie). Ne znam odakle je Mozilla - ili se tretira kao međunarodno kolaboracionistička fondacija.
Od braće Mađara znam za Recognitu, ArchiCAD i mplayer.
Od braće Rusa za tri arhivera od kojih WinRAR valja, 7z skoro da donekle valja, a KGB..., kao i za FineReader (vajda najbolji OCR danas koji nije web based) i neke algoritme (ako se broje).
Od braće Kanađana znam za CorelDRAW! i WinEdt (Aleksandar Simović).
Od braće Japanaca, Kineza, Italijana ne znam ništa. Dobro de, Red Flag Linux je Kineski.
Od braće Nemaca znam za Nero, Winamp i Knoppix (čiji je danas SUSE?).
Od braće Francuza znam za wxWidgets, wxDevC++, DevPascal (treba li to ikome?), Mandrivu.
Od braće Bugara znam za Blizzard, dakle, Starcrafti, Warcrafti, Diabli...
Znači, nisu ni severnjaci tako loši.
[ Nedeljko @ 28.08.2009. 23:23 ] @
Od braće Japanaca znam za Ruby.
[ Stefan Markic @ 29.08.2009. 00:27 ] @
Citat:
Nedeljko: Od braće Bugara znam za Blizzard, dakle, Starcrafti, Warcrafti, Diabli...
Kakvi, bre, Bugari?!
[ bojan_bozovic @ 29.08.2009. 01:14 ] @
@nedeljko
A sta podrazumevas pod IT uredjajem?
Iako mozes da se prikacis na wlan, da surfujes, imas u njemu kalkulator i mp3 player i igrice, mobilni telefon je samo embedded uredjaj.
[ Nedeljko @ 29.08.2009. 07:51 ] @
Služi li smartphone za prenos i pohranjivanje informacija. Iskreno, nikada ga nisam imao, pa ne znam da li služi i za obradu informacija, ali ima operativni sistem, pa se svašta može očekivati.
Blizzard Entertainment, Inc. is an American video game developer and publisher founded in February 1991 under the name Sillicon & Synapse by three graduates of UCLA, Michael Morhaime, Allen Adham and Frank Pearce. Based in Irvine, California, the company originally concentrated primarily of the creation of game ports for other studios before beginning development of their own software in 1993 with the development of games like Rock N' Roll Racing and The Lost Vikings. In 1994 the company became Blizzard Entertainment Inc before being acquired by distributor Davidson & Associates. Shortly thereafter, Blizzard shipped their breakthrough hit Warcraft: Orcs and Humans. Blizzard went on to create several successful PC games, including the Warcraft, Starcraft and Diablo series, and the MMORPG World of Warcraft.
Blizzard Entertainment offers events to meet players and to announce games, the BlizzCon in California, United States, and the Blizzard Worldwide Invitational in other countries.
OK, Ameri su.
[ bigboss @ 29.08.2009. 12:14 ] @
Ajmo sada ovako posto se pitate kako je FF uspeo da prevesla Operu a krenuo je od nule
kada je opera vec uveliko postojala.
Samo se prisetimo ko razvija FF i ko sve stoji iza toga?
Tako da je sada kvalitet upitan i da li je kvalitet danas uopste vazniji od jakog lobija?
[ Fanatic_ @ 31.08.2009. 11:52 ] @
Opera 10 Final izlazi sutra, pa cemo da vidimo od kog se drveta pravi parket
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 11:55 ] @
U jbt, pa taj vas softver ce imati verzija ko Dinastija epizoda...
Citat:
bigboss
Samo se prisetimo ko razvija FF i ko sve stoji iza toga?
In 2006 the Mozilla Foundation received $66.8 million in revenues, of which $61.5 million is attributed to "search royalties".[2]
85% novca Mozilla Fondacije dolazi od Google Search-a koji imaju na naslovnoj strani.
Da li je neko Operu sprecavao da uradi isto?
[ bojan_bozovic @ 31.08.2009. 13:00 ] @
@Ivan
Opera je i radila isto. Ne samo da je u njoj bio search vec i adsense od Googlea dok je bila adware.
[ bigboss @ 01.09.2009. 07:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: U jbt, pa taj vas softver ce imati verzija ko Dinastija epizoda...
85% novca Mozilla Fondacije dolazi od Google Search-a koji imaju na naslovnoj strani.
Da li je neko Operu sprecavao da uradi isto?
Upravo tako Ivane, dobro je da se u necemu slozismo. :)
Glavna stvar je google, to je kljucna rec koja pokrece celu stvra.
Moramo se sloziti koga google resi da progura ili ce da bude No.1
il ga nece biti uopste. :P
I celokupna mozila fondacija bi bila da ne kazem sta, bez google-a.
[ cyofee @ 01.09.2009. 09:43 ] @
Opera zapravo isti ili vrlo sličan dil sa Google kao Mozilla.
Puna i konačna verzija Opere 10 je stigla među nas korisnike donoseći Opera Turbo kao i novi i odlični interfejs za tabove. Ovaj web pretraživač je bio intezivno testiran u poslednjih nekoliko meseci, pa se svi nadaju da je dovoljno stabilna i pouzdana. Opera 10, kao što već rekoh, donosi Opera Turbo – koji kopresuje stranice da bi pretraživanje, na slabijim i manje brzim konekcijama, učinio znatno bržim – što se može smatrati ključnim dodatkom u dobu 3G kartica i sličnih komunikacionih tehnologija. Druga ključna stvar je potpuno novi grafički interfejs, koji pomaže da se treća ključna novina - tab browsing sa kompetnim thumnail-ovima otvorenih tabova, odnosno sajtova. Više detalja na http://my.opera.com/desktopteam/blog/opera-10-goes-final
Download: http://www.opera.com/browser/download/
Malo reklame za domaće sajtove, a nadajmo se da nova verzija zaista donosi značajna poboljšanja, te da će se krug korisnika proširiti i da će veći broj korisnika uživati u blagodetima "proprietary software social ill"-a.
[ bigboss @ 03.09.2009. 08:42 ] @
Pravi operasi za ovo znaju jos odavno :) za njih nista novo.
[ brankons @ 10.11.2009. 13:51 ] @
Pozdrav svima. Imam problem sa operom (version 10.01). Jednostavno ne prikazuje pojedine stvari. Npr kada na sajtu fakulteta hoću da prijavim ispit, nema spiska ispita... Sve učita, osim toga. O čemu se radi?
[ gorankx @ 29.01.2010. 22:11 ] @
E ko da je raiffeisen jedina, evo ja znam da i intesa moze samo preko IE da se pristupi i samo za to koristim IE.
FF koristim da bi igrao farmvile na Fejsu jer bolje radi sa ogromnom velicinom flash materijala al zato se sve ostalo uspori.
G Chrome samo da bi skidao prevode sa prijevodi-online jer opera nece da ih otvara kako treba.
Eto, za sve ostalo iskljucivo samo Opera pa cak i je*e*i windows live sajt uz maskiranje opere u IE radi odlicno.
I treba da ih teraju da promene ikonicu i treba da teraju FF zato sto je glavni difolt na linux platformi- ok to je vec malo bezveze!
[ ptak 13. @ 30.01.2010. 08:18 ] @
Citat:
gorankx: E ko da je raiffeisen jedina, evo ja znam da i intesa moze samo preko IE da se pristupi i samo za to koristim IE.
FF koristim da bi igrao farmvile na Fejsu jer bolje radi sa ogromnom velicinom flash materijala al zato se sve ostalo uspori.
G Chrome samo da bi skidao prevode sa prijevodi-online jer opera nece da ih otvara kako treba.
Eto, za sve ostalo iskljucivo samo Opera pa cak i je*e*i windows live sajt uz maskiranje opere u IE radi odlicno.
I treba da ih teraju da promene ikonicu i treba da teraju FF zato sto je glavni difolt na linux platformi- ok to je vec malo bezveze!
E aj sad na PP neko objasnjenje kako na raiffeisen da nadjem taj deo za preveru racuna pa makar i iz IE....? Ne uspeva mi nikako, a precesljah ceo site....
Koristim mahom operu, skoro sve sto radim radim u operi jer nekako sam navikao na nju. FF za facebook i sl. sajtove...
[ gorankx @ 30.01.2010. 09:52 ] @
zna gugl
evo ja sam ukucao ovako
online raiffeisen i prvi rezultat, valjda je to ja samo intesu koristim pa ne znam.
[ ninjaz @ 19.02.2010. 15:09 ] @
Gledam ovaj ballot screen i nekako mi se cini da Chrome ima bolju startnu poziciju od IE-a, posto je velikim slovima napisano Google. Za mnoge korisnike Google je jednako internet. Znam mnoge koji adrese sajtova unose u polje za pretragu na home page-u, pa onda kliknu na prvi rezultat
[ gorankx @ 21.02.2010. 15:45 ] @
Konacno nadjoh resenje za problem sa rar arhivama ma na prijevodi online to jest sa njihovim otvaranjem.
potrebno je uraditi sledece u
Preferences/ Advanced/ Downloads
[ bakara @ 21.02.2010. 16:34 ] @
Ja te ne kontam kakav si u opste problem imao na sajtu prevodionline?
Tamo skidanje prevoda radi sasvim normalno ne treba nista posebno da se podesava...
[ gorankx @ 21.02.2010. 17:01 ] @
Mislis kad kliknes desnim pa sacuvaj sadrzaj kao ...
da to radi ali zato kad kliknes levim umesto da otvori dijalog preuzimanja i da ponudi kako da se arhiva otvori ( winrar ili neki drugi ) opera tu arhivu otvori sama kao html stranicu,
onda to izgleda ovako, vidis gore u adres baru na kraju pise da je .rar ali opera to ne prepoznaje
ovo mene odavno muci, kako od ranijih verzija opere tako i od raznih operativnih sistema : Xp, Vista i w7 i 32b i 64b
neki kazu da na linuxu radi normalno ali nisam probao.
Kako bilo u prethodnom postu sam objasnio kako se problem resava.
[ bachi @ 21.02.2010. 17:03 ] @
Pa, sačekaš da učita to, odeš na file, save as i snimiš kao nešto.rar i radiće.
Meni se ovo dešava samo na prijevodi-online, nisam primetio nigde drugde.
[ bakara @ 21.02.2010. 17:10 ] @
Pa zasto da cekate kad imate desni klik pa "saved linked conted as" ili "save to download folder"?
Na "save to download" folder te cak nista ni nepita vec odmah skida u download folder i jako je zgodno kada imate gomilu stvari da skidate...
Ja "save to download folder" koristim i kada skidam torent fajlove...
[ gorankx @ 21.02.2010. 17:17 ] @
necu sad da psujem al mi nije jasno zasto je tesko objasniti ? !!!
netreba mi jeb*** opcija save as, koji cemi moj pa to? pa jos posle moram da idem da jurim taj folder pa da otpakujem arhivu a ovako odmah mogu da je otvorim u winrar i prebacim prevod direktno u film ili folder koji ja hocu sto je korisno kad probavam titl .
[ bakara @ 21.02.2010. 18:18 ] @
Citat:
gorankx:
netreba mi jeb*** opcija save as, koji cemi moj pa to? pa jos posle moram da idem da jurim taj folder pa da otpakujem arhivu a ovako odmah mogu da je otvorim u winrar i prebacim prevod direktno u film ili folder koji ja hocu sto je korisno kad probavam titl .
Nesto ja tebe tu ne razumem...save as...pa i ja raspakujem win rarom...ne vidim da to moze jednostavnije u bilo kom browseru.
[Ovu poruku je menjao bakara dana 21.02.2010. u 19:36 GMT+1]
[ bachi @ 21.02.2010. 18:49 ] @
Bakara, kod mene je stvar navike, a kako mi se dešava samo na tom sajtu, gde su arhive po 20KB, tako da nema šta da se čeka da učita, ja radim tako kako radim, a to je da sačekam da učita i onda file i save as rar.
Ovo sa desnim klikom jeste bolje rešenje, ali nemam naviku da na linkove idem desni klik, niti želim da steknem istu. :)
[ bakara @ 21.02.2010. 18:55 ] @
Pa OK, ali kako onda torente skidas?
Otvaras odma` iz opere ili ovako kao na snimku?
edit; sad sam video da ima opcija open by system default
Što se mene tiče, Opera neka se penje na gore, ako. Obrni, okreni, taj program ima neku svrhu.
Ono što me najviše raduje jeste podatak za četvrti program s' leva na desno... ah, .... još samo malo.....
Kakav browser, i to im je puno.
S'druge strane, IE je još triput gori
[ Take 5 @ 30.03.2010. 01:20 ] @
^ Na koji IE misliš, pošto se bitno razlikuju verzije 6(zvanično mrtva), 7 i 8?
Imam instalirane Firefox 3.6.2 i Google Chrome 4.1.249.1036, ali na Win7 gotovo isključivo koristim IE 8, najviše mi odgovara...
A izvini, kakav je to browser (sem što nije open source pa ga vi linux talibani odbacujete unapred)?
[ musicmaster @ 30.03.2010. 08:53 ] @
SeaMonkey bre! Kakvi browseri, kakvi bakrači... Ko nije probao do sad (SeaMonkey je inače identičan Mozilli - izvornoj) neka ne okleva.
Nema boljeg od toga. Win verzija 2.03, zadnja inače, jeste toliko dobra i brza da je to zlo! Izbacio sam FF iz upotrebe zbog morskog majmuna.
Doduše liju nikada neću da izbacim, ali Morski Majmun je sada default. Podržava sve ekstenzije kao i FF, btw, naravno.
[ combuster @ 30.03.2010. 10:13 ] @
Citat:
A izvini, kakav je to browser (sem što nije open source pa ga vi linux talibani odbacujete unapred)?
Mi linux talibani ne volimo slideshow kada posecujemo es. Ako se sta promeni od verzije 10.5 (sto je moguce jer sada iscrtavanje radi preko X-a a ne preko qt-a) mozda cemo poceti da mislimo drugacije :)
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2010. 11:04 ] @
Cuo sam da je Opera na Linuxu njesra... opet, tesko da to ima veze sa njenim malim udelom u trzistu browsera, posto je Linux kao OS podjednako "relevantan" tu :-)
Sa druge strane, na Windowsu je vise nego odlican i siguran browser... predjoh sa Firefoxa na nju pre neki dan i prezadovoljan sam.
[ combuster @ 30.03.2010. 11:33 ] @
Opera je tamo 99-te imala sansu, kada su igraci bili Netscape, IE i Opera. Secam se da je IE u to vreme bio takva rupcaga da sam ga ja sa lite-om kidao skroz sa sve windows scripting host-om. Netscape je stvarno brzo otvarao stranice ali je bio more or less bloat i cinilo mi se da vise lezi web developerima (ja mislim da je jos tada imao onaj web inspector samo u malo drugacijoj formi).
Opera je tu bila extra. Brza, lightweight totalno - jedina greska je bila sto nije bila za dz. Kasno su se setili. Sad neka se vrte oko 2%, bas me briga. :)
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2010. 11:38 ] @
Pravo da ti kazem, i mene bas briga i mislim i da treba da ostanu tu... ako im se desi "narod" na home stranici ce biti linkovi za Facebook i Twatter... thx but no thx.
[ combuster @ 30.03.2010. 11:42 ] @
Hahahaha, ispade da cemo da jurimo samo os-ove i software koji trce ispod 3% market share-a. Welcome to the dark side :D
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2010. 11:58 ] @
Pa kako su stvari krenule...
Kaze mi ortak, pre neki dan kupovao avionsku kartu preko nekog sajta... znaci ne pise koji je tip aviona, ali ima linkove za jbeni Facebook i Twitter...
Samo jos fali kada se logujem na online banking sajt da ima "tweet this" kada mi stigne plata #@)*&@#
[ antonizo @ 30.03.2010. 14:19 ] @
Different sites attract different audiences. Some web sites attract professional developers using professional hardware, while other sites attract hobbyists using old low spec computers.
(The statistics above are extracted from W3Schools' log-files, but we are also monitoring other sources around the Internet to assure the quality of these figures).
[ stex @ 30.03.2010. 14:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Cuo sam da je Opera na Linuxu njesra...
Da zbog flash-a uglavnom :(
[ combuster @ 30.03.2010. 14:34 ] @
Ma i bez flesha me ubija... Da vidis samo artifakte po UI-ju, lol. Mada moguce da me zeza zbog grafike (x3100 btw). Ali chromium radi super.
[ darkonsm @ 30.03.2010. 14:35 ] @
Ako kazu da je povecano preuzimnje mozda im i raste rejting .
Znacemo kad izadje rezultat za mart ,nema svrhe pokazivati ranije mesece kad nijie ni bilo ponudjenog prozora za izbor browersa pre marta.
[ stex @ 30.03.2010. 15:16 ] @
Takodje se zabuni kod hide/show opera (gnome/ubuntu). Tad samo restart pomaze.
[ newtesla @ 30.03.2010. 20:48 ] @
Ne znam kako vama, ali meni na ubuntuu 9.10 radi odlično, prima po 100-i kusur mailova dnevno sa tri naloga, i ne gasi se...
[ Tyler Durden @ 30.03.2010. 21:16 ] @
Meni je isto Opera radila vrlo dobro. Bilo je pucanja povremenog (cini mi se da je "pred kraj" bilo toga vise nego prije) ali ne mnogo vise od drugih browsera.
Ipak, vukli su neki svoj fazon koji polako poceo da me smara, npr. qt3 buildovi u vrijeme kad qt4 vec odavno bio u upotrebi, a i ja sam bio u fazonu da batalim sav moguci proprietary softver tako da ...
[ gorankx @ 30.03.2010. 21:44 ] @
Heehh : / Ti mora da si jedini koji je pravilno instalirao,
ne znam sta se svi bune, te ovo te ono,
doduse za neke stvari su u pravu, evo recimo na primer prevlacenje tabova u speed dial jos uvek ne radi,
bas su ga zbrzali s ovim novim verzijama, ja sad koristim zadnji build 10.52
[ fLuXx @ 31.03.2010. 10:52 ] @
Ja koristim operu vec godinama i na windowsu i na linuxu i zadovoljan sam. U svakom slucaju, zadovoljniji nego sa FF/IE. Istina, na linuxu je opera dosta losija, ali ne mnogo. Najvecim delom zbog flash plugin-a, koji je jako los i spor, mada u zadnje vreme ipak podnosljiv. Jos jednu zamerku koju sam nasao jeste da mi default programi za otvaranje download file-ova stalno brljave. Mrzim kada po 1000-ti put PDF otvara GIMP. Jbt, totalno frustrirajuce. Ali, uglavnom, vecih zamerki nemam i volim i koristim operu i dalje.
[ maksvel @ 04.04.2010. 08:27 ] @
Evo ih opet čačkaju
Citat:
Opera said the browser-ballot screen Microsoft introduced to Windows so users could pick a browser rather than take Internet Explorer by default is being almost completely hidden by a set of 10 IE configuration screens.
Pa kaže dalje...
Citat:
The fear is that PC users will click through these screens and won't bother to then pick one of the five browsers on offer on the browser ballot screen. The ballot offers Chrome, Firefox, Opera, IE, and Safari.
Ja iz ove Opera onanije mogu da zakljucim samo jedno:
Opera je firma koja ima izuzetno dobre developere - i IDIOTSKI menadzment. Samo jedan takav moronski menadzment je tako kvalitetan layout engine uspeo da ukuca na 2% market share-a.... do ovih izivljavanja sa Microsoftom se mozda moglo spekulisati o razlozima, a sada je potpuno jasno: tu kompaniju vode orangutani.
Umesto da su ih investitori proterali pre vise godina, posto nisu uspeli da ukapiraju prelazak na sasvim novi biznis model kada su PC browseri u pitanju, oni su te ludake ostavili i sada umesto da gledaju kako da poprave svu stetu koju su napravili ocajnim poslovnim odlukama oni sada gube vreme na ovakve gluposti.
[ gorankx @ 04.04.2010. 10:37 ] @
Evo o cemu se radi
[ gorankx @ 04.04.2010. 10:38 ] @
probajte foxit pdf reader ...
[ xigma @ 08.04.2010. 22:06 ] @
Opera mini na telefonima je nenadmasna, pogotovo ovdje kod nas gdje je gprs jos uvijek bezobrazno skup.
Zahvaljujuci njihovoj server-side optimizaciji i kompresiji moguce je pregledati nekoliko foruma, provjeriti webmail, i vijesti za reda 2-3 eurocenta, iliti oko 50-kB prometa. I to odlicno radi na j2me telefonima starim 5 godina..
[ Nedeljko @ 09.04.2010. 01:17 ] @
Sudeći po ovim tabelama, opera već duže vreme raste.
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2010. 01:29 ] @
Ne vredi, probam malo druge browsere, chromium, operu... ali opet se na kraju vratim na FF :)
[ abitbp6 @ 09.04.2010. 02:07 ] @
Ista situacija i kod mene. Jedina stvar zbog koje koristim FF je AdBlock. Ni jedan drugi čitač nema ništa slično AdBlock-u. Ima nekih loših klonova, ima nekih improvizacija i poluproizvoda, ali AdBlock je jedan. A FF-a mi je odavno preko glave.
[ Ixtis @ 09.04.2010. 02:09 ] @
Šta ti je čudo navike!
Ja sam na Operi već 9-10 godina, i ma koliko pokušavao da koristim Liju, neće je duša i to ti je.
[ Ixtis @ 09.04.2010. 02:13 ] @
Citat:
Ista situacija i kod mene. Jedina stvar zbog koje koristim FF je AdBlock. Ni jedan drugi čitač nema ništa slično AdBlock-u. Ima nekih loših klonova, ima nekih improvizacija i poluproizvoda, ali AdBlock je jedan. A FF-a mi je odavno preko glave.
Pa probaj Chrome, SRWIron, ili njihovu izvornu verziju Chromium! Po meni ekstenzija AdBlock+ Element Hiding Helper na njima obavlja mnogo bolji posao od LijinogAdBlock-a
[ bachi @ 09.04.2010. 07:31 ] @
Citat:
abitbp6: Ista situacija i kod mene. Jedina stvar zbog koje koristim FF je AdBlock. Ni jedan drugi čitač nema ništa slično AdBlock-u. Ima nekih loših klonova, ima nekih improvizacija i poluproizvoda, ali AdBlock je jedan. A FF-a mi je odavno preko glave.
Pros :
- Brza je ko munja, dakle kad sam video kako skroluje po elitesecurity-ju bez blokiranja ad-ova sve mi je bilo jasno, brza je cak i od chromiuma
- Slick look, me like it
- Totalno je ociscena od svakakvih sranja u UI-ju
Cons :
- Zatvorena brrrrrrrrr
- UI je clean ali je zato totalno neintuitivan
- Jos uvek problemi sa fontovima i njihovim prikazom, po neki graficki glitch (cini mi se da im je samo to ostalo da dorade)
Tako da sem brzine morace jos da juri chromium u svim segmentima ali racunam da ce ih stici donekle do verzije 11. :)
Slika govori hiljadu reci :)
[Ovu poruku je menjao combuster dana 15.04.2010. u 11:30 GMT+1]
[ StORM48 @ 15.04.2010. 10:42 ] @
Meni je sinoć potpuno pandrknuo Youtube u Operi 10.51 i polako, ali sigurno me učinak par novih verzija vodi ka konačnom prelasku na brzi, ali goli ko pištolj - Chrome.
Što je mnogo - mnogo je.
Toliko brljotina u poslednje vreme, da stvarno ne znam šta bih rekao.
Nemam nikakvih dilema da je u pitanju Opera, pošto je do update-a sve normalno radilo, a ostali browseri koje paralelno povremeno koristim, rade i dalje sasvim normalno.
Pozdrav
[ X Files @ 15.04.2010. 10:56 ] @
Citat:
- UI je clean ali je zato totalno neintuitivan
Neverovatno je koliko UI lutanja Opera proizvodi iz verzije u verziju.
Ja i dalje ne umem da se brzo snadjem u Opera "options/appearance/settings/preferences/config/quick...", tj, psihicki se prethodno pripremim za Google pretragu i puno citanja, pa tek kad vidim foolproof sliku, onda sedam za Operu da pronadjem gde i sta da promenim.
[ combuster @ 15.04.2010. 11:07 ] @
Ma da, kao da su neki notorni alkosi radili UI, ono je lose po dizajnu samo tako...
A provlace im se bug-ovi jos od prethodne verzije, stavim archlinux recimo u bookmarks i posle dva sledeca pokretanja opere samo nestane iz bookmark bar-a. Ovo sam primetio prvi put u 10.10 a mozda i ranije, ne secam se bas najbolje. Ili totalno preuredi redosled bookmark-ova sam od sebe.
Jedino im dajem kredit za brzinu - stvarno glatkoca skrolovanja je unapredjena jedno 10x u odnosu na 9.x seriju, secam se da je devetka lomila prikaz i to na KDE-u na kome je "native" bila.
[ Boxon @ 09.05.2010. 02:54 ] @
Operu koristim kao primarni browser a Firefox kao pomoćni. S Operom sam imao problema kod 2 sajta (doduše od stotine i stotine drugih) te sam FF morao uključiti u igru radi istih. Moram skrenuti pažnju da ako sa Operinim download managerom odjednom skidate 5-6 ili više fajlova može vam se desiti da jedan od njih bude oštećen. To mi se dešavalo par puta kada sam skidao neke drajvere. Prijavljivalo mi je da je arhiva oštećena, i nakon drugog skidanja je sve bilo ok. Kao da Operin download manager ne može podnijeti više transfera odjednom. Ja sam je počeo koristiti u periodu kad je već bila besplatna (bez reklama) prvenstveno radi brzine i zasad se držim iste i FF kao backup. Vidjećemo šta će Google napraviti sa svojim Chrome-om, za sda je još uvijek sirov.
[ z@re @ 09.05.2010. 22:52 ] @
Hmm...cudno. Operu koristim deset godina, i njezin download manager kao primarni od tada. Nikad problema sa njim, niti sam ikad cuo da se netko zali (do sad).
[ fLuXx @ 10.05.2010. 00:26 ] @
Operin download manager je ranije bio dosta nepouzdaniji, narocito kada se
radi o pauziranju/nastavljanju downloada. Ali u poslednjih par godina ni ja
nisam imao problema sa njim.
[ Boxon @ 10.05.2010. 04:30 ] @
Da, što se tiče prekidanja i nastavljana download-a to joj je nekad boljka, ali doduše to može biti i radi servera sa kojeg skida. Navikao sam se na nju i veoma teško bih prešao na neki drugi browser (pogotovo ako bi to moralo biti nešto dalje od FF-a).